دانشگاه در ماهی که گذشت

کامران عالمی نژاد

 

نان، کار، آزادی، اداره شورایی

در آبان ماه امسال ، دانشجویان سراسر کشور همانند دیگر اقشار جامعه ایران در تکاپوی احقاق حقوق پایمال شده خود با تجمعات و اعتراضات گسترده قدم دیگری رو به جلو برداشته و پیام نگران کننده ای به حاکمان جنایتکار جمهوری اسلامی ارسال کردند.

گرچه دانشجویان در تجمعات و اعتراضات خود مسایل صنفی و حقوق دانشجویی را بر روی بنرها و دست نوشته های خود به نمایش گذاشتند، اما در عمل با خطی قرمز به نشانه یادآوری به مسوولان، حقوق پایمال شده خویش را متذکر می شوند، کیست که بتواند انزجار و نفرت آنها را همچون دیگر اقشار جامعه از کل این رژیم قرون وسطایی با همه دسته بندیهای درونی آن کتمان و نادیده انگارد. این واقعیت را می توان در تجمعات و بیانیه های دانشجویان در پشتیبانی و حمایت از دیگر اقشار جامعه به وضوح دید.

رژیم جنایتکار و فاسد جمهوری اسلامی در طول ۴۰ سال حکومت ننگین خود روز به روز فشار طناب امرار معاش را بر گلوی کارگران و زحمتکشان جامعه از جمله دانشجویان سفت تر و راه تنفس آنها را مشکل تر ساخته و همانند تمامی دیگر حکومتهای استبدادی سعی بر این دارد که صدای رسای آزادی مردم در کوچه و خیابان و دانشگاه را به حساب عوامل خارجی گذاشته و با این حیله کثیف، صدای اعتراض به حق مردم را با خشونت بار ترین شیوه ها خاموش کند.

بنا به گزارشات غیر رسمی و فیلمهای پخش شده در شبکه های مجازی، در روز دوشنبه ۲۸ آبان، دانشجویان دانشگاه علامه بیانیه ای در حمایت از کارگران هفت تپه در محوطه دانشگاه قرائت کردند که به اختصار در زیر می خوانید:

"کارگران هفت تپه مطالبه ای به جز اینکه در تولیدی که خودشان در آن مشارکت دارند و این تولید دسترنج خود همان کارگران می باشد را از آن خودشان کنند، ندارند. در همین راستا ما دانشجویان بر این عقیده هستیم که مطالبات بر حق کارگران در کنار مطالبات دانشجویان و معلمان، مطالباتی هستند که دانشجویان باید در مبارزات دانشجویی سر لوحه و محور اعتراضات خودشان قرار دهند.

گسترش مبارزات کارگران هفت تپه که در ادامه اعتراضات و اعتصابات چند سال اخیر می باشد و در این هنگام که خصوصی سازی بر همه جوانب زندگی روزمره غلبه کرده، پاسخی آگاهانه و همه جانبه را از طرف ما می طلبد. طنین صدای جدال کار و سرمایه اینک تنها از دل نیزارهای هفت تپه به گوش نمی رسد این صدا را می توان در دیگر واحدهای تولیدی و دانشگاهها و مدارس و در جای جای ایران شنید. در همین راستا امروز با صدای بلند همبستگی خودمان را با اعتراض به حق کارگران هفت تپه اعلام می کنیم.

امروز بر همگان آشکار است منطقی که در هفت تپه منجر به تعطیلی، فساد اقتصادی و استثمار مضاعف و خالی بودن سفره کارگران شده، در دانشگاهها در قالب پروژه های واگذاری خوابگاهها به بنگاههای خصوصی، طرح کارورزی و افزایش روز افزون شهریه ها اجرا می شود که نشانه ای از غلبه صاحبان سرمایه بر جان و مال ملت است.

بیان مطالبات و خواسته های کارگران هفت تپه در این سطح ،موضوعی ترقیخواهانه و رو به پیش بوده و می تواند این مبارزه الگویی برای دانشجویان و کارگران دیگر واحدهای تولیدی کوچک و بزرگ باشد. ما دانشجویان که این فرایند را احساس می کنیم و خواهان ایستادگی در مقابل این منطق خانمان برانداز هستیم، نحوه بیان این مطالبات از طرف کارگران هفت تپه برای ما درس آموز است."

 

روزشمار اعتراضات صنفی و سیاسی 

 

سه شنبه ۱ آبان

*دانشجویان دانشگاه آزاد علی آباد کتول در استان گلستان، در اعتراض به بی کیفیتی غذا، سینیهای غذای خود را از محل سلف تا اتاق رییس دانشگاه روی زمین چیدند.

 

*دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه رازی کرمانشاه در اعتراض به کیفیت پایین غذا و وضعیت خوابگاه های شان در محوطه این دانشکده تجمع کردند.

 

*جمعی از دانشجویان علوم پزشکی واحدهای مختلف دانشگاه آزاد در پی کلاهبرداری صورت گرفته در پذیرش دانشجویان ورودی سال ۹۷ و خودداری دانشگاه آزاد از پاسخگویی و رسیدگی به وضعیت شان، مقابل سازمان مرکزی این دانشگاه تجمع کردند و خواهان حضور مسوولان و روشن کردن روند تحصیل خود شدند. دانشجویان در واکنش به بی اعتنایی به این خواسته، درب قفل شده سازمان مرکزی را شکستند و نمایندگان خود را به داخل فرستادند.

 

*دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه رازی با امتناع از خوردن غذا، ظرفهای خود را در محوطه دانشگاه قرار دادند. این دانشجویان همچنین با برگزاری تجمع اعتراضی خواستار پیگیری خواسته های صنفی خود و بهبود وضعیت رفاهی دانشجویان این دانشگاه شدند.

 

چهارشنبه ۲ آبان

*عده ای از دانشجویان دانشکده حفاظت و مرمت دانشگاه هنر اصفهان در اعتراض به برخی از مشکلات صنفی و مسایل دانشکده ای تجمع کردند. دانشجویان با حضور در ساختمان مرکزی دانشگاه، خواستار رسیدگی مسوولان به مشکلات صنفی و دیگر مسایل مدیریتی دانشکده حفاظت و مرمت شدند. رییس دانشگاه هنر اصفهان، سرپرست معاونت دانشجویی و فرهنگی و سرپرست دانشکده حفاظت و مرمت در جمع دانشجویان حضور یافتند که دانشجویان بنا بر اصرار خود، در محوطه باز و حیاط شمالی ساختمان مرکزی دانشگاه به بیان مسایل و مشکلات صنفی پرداختند.

 

شنبه ۵ آبان

*دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی شنبه پنجم آبان در اعتراض به حضور گشت ارشاد، در اطراف دانشگاه تجمع کردند. اعتراضها زمانی آغاز شد که چند خودروی گشت ارشاد وارد این منطقه شدند. ماموران گشت ارشاد تعدادی از دانشجویان را به اتهام "پوشش نامناسب" دستگیر کرده و برای گرفتن اطلاعات شخصی و تعهد کتبی داخل ماشین بردند. دانشجویان دیگر خودروی ماموران را محاصره کرده در جریان یک مقاومت دو ساعته موفق به رها سازی دوستان خود شدند. در جریان این اعتراضها یک دانشجوی دختر از سوی یک خودروی گشت ارشاد پلیس زیر گرفته شد.

 

یکشنبه ۶ آبان

*دانشجویان دانشگاه حکیم سبزواری در اعتراض به عملکردهای معاون دانشگاه تجمع کردند.

آنها می گویند صیانتی، معاونت دانشگاه، به جای انجام وظیفه خود در افزایش کیفیت مسایل رفاهی، تنها به دنبال پرونده سازی علیه فعالان دانشجویی است. گفته می شود این شخص در انتهای تجمع نیز در بین معترضین حاضر شد و اینبار نیز لب به تهدید معترضان گشود. دانشجویان معترض خواستار استعفای وی شدند.

 

*تجمع اعتراضی گروهی از دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس وارد دومین روز خود شد. مسایلی چون واگذاری خوابگاه های استیجاری، پایین بودن کیفیت غذا ، وضعیت نامطلوب سلف سرویس، پولی سازی دانشگاه از جمله موارد مطرح شده دانشجویان معترض بود.

 

چهارشنبه ۹ آبان

*متخصصان ژنتیک پزشکی در اعتراض به عدم ارایه شماره نظام پزشکی از طرف سازمان نظام پزشکی، تجمعی در برابر این سازمان برگزار کردند. سازمان نظام پزشکی از اعطای شماره نظام پزشکی به آن دسته از فارغ التحصیلان دوره دکتری تخصصی (PhD) رشته ژنتیک پزشکی وزارت بهداشت که مقاطع تحصیلی قبلی (کارشناسی و کارشناسی ارشد) خود را در دانشگاههای تابعه وزارت علوم گذرانده اند، خودداری می کند.

 

شنبه ۱۲ آبان

*گروهی از داوطلبان رشته های علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی که همچنان نسبت به وضعیت خود معترض هستند، امروز (شنبه) به دو گروه تقسیم شدند، عده ای در مقابل مجلس شورای اسلامی و گروه دیگر در محل ساختمان مرکزی این دانشگاه تجمع کردند. دانشگاه آزاد با اینکه از بیش از ۴۰۰۰ پذیرفته شده خود پول بابت شهریه گرفته است، اما پس از چندی اعلام کرد که نمی تواند این میزان دانشجو بپذیرد که همین مساله موجب اعتراضات گسترده ای از سوی دانشجویان پذیرفته شده این دانشگاه در چند شهر شده است.

 

سه شنبه ۱۵آبان

*دانشجویان ذخیره دانشگاه آزاد میبد در اعتراض به محروم شدن از تحصیل پس از سه هفته کلاس و ثبت نام و پرداخت شهریه، تجمع اعتراضی برگزار کردند. آنها بنری در دست داشتند که روی آن نوشته شده بود: "دانشجوی دانشگاه آزادیم، پای حق و حقوق مان ایستاده ایم."

 

یکشنبه ۲۰ آبان

* در پی اعتراضات گسترده دانشجویی، طهرانچی، سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی، از برکناری ۱۲ مدیر دانشگاه آزاد در ارتباط با کلاهبرداری در روند پذیرش دانشجو در رشته پزشکی خبر داد.

 

دوشنبه ۲۱ آبان

*دانشجویان دانشگاه علوم اجتماعی دانشگاه علامه نسبت به کشتار کولبران اعتراض کردند. این دانشجویان با هشتک "کشتار کولبران را متوقف کنید" نسبت به این عمل ضد انسانی اعتراض کردند. آنها در اطلاعیه ای که به همین خاطر منتشر کردند نوشتند: "زمان آن رسیده است که به تمامی دستگاه حاکمیت حمله کرده و زیر سوال برد که هر روز خبر کشته شدن برادرهایمان را نشنویم که در ازای هر کیلو کول، ۱۱۰۰ تومن می گیرند"

 

سه شنبه ۲۲ آبان

*در اعتراض به وضعیت اسفبار آموزش، اساتید و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی فارابی کرمانشاه اعتصاب کردند. استادان سر کلاسهای درس حاضر نشدند و دانشجویان در محوطه دانشگاه در اعتراض به نبود آزادی بیان، کاهش سنوات تحصیلی و هزینه های بالای زندگی دانشجویی تجمع اعتراضی برگزار کردند.

 

شنبه ۲۶ آبان

*بیش از یکصد تن از داوطلبان پزشکی دانشگاه آزاد با نزدیک شدن به زمان برگزاری جلسه کمیسیون آموزش نمایندگان، مقابل مجلس تجمع اعتراضی برپا کردند.

 

یکشنبه ۲۷ آبان

*روز یکشنبه ۲۷ آبان ۹۷، دانشجویان دانشکده روانشناسی دانشگاه تهران همراستا با اعتراضات کارگران هفت تپه و همچنین اعتصاب معلمان، در لابی دانشکده اقدام به تحصن اعتراضی کردند.

 

دوشنبه ۲۸ آبان

*دانشجویان دانشگاه علامه با کارگران اعتصابی هفت تپه اعلام همبستگی کردند. آنها در محوطه دانشگاه تجمع کرده و شعار می دادند: "نه تهدید نه زندان دیگر اثر ندارد"، "دانشجو آگاه است، با کارگر همراه است"، "کارگر، معلم،دانشجو - اتحاد، اتحاد"، "نه تهدید، نه زندان - دیگر اثر ندارد"، "نان، کار، آزادی، اداره شورایی".

دانشجویان در این تجمع بیانیه ای را خواندند که در آن خاطرنشان شده: "مطالبات به حق کارگران و دانشجویان و معلمان را باید محور مبارزات دانشجویی قرار دهیم."

 

سه شنبه ۲۹ آبان

* شورای صنفی دانشجویان دانشگاه نوشیروانی به همراه جمعی از دانشجویان این دانشگاه، در اعتراض به پایبند نبودن مسوولان دانشگاه نسبت به بندهای توافقنامه سال ۱۳۹۵ - که در پی اعتراضات دانشجویان بین هیات رییسه دانشگاه و شورای صنفی دانشجویان منعقد شده بود- دست به تحصن زدند. تحصن در طول روز مقابل ساختمان تحصیلات تکمیلی برگزار و با سردتر شدن هوا به داخل ساختمان منتقل شد. دانشجویان متحصن شب را با وجود سردی هوا در ساختمان گذرانده و تاکید داشتند که تا رسیدن به مطالبات شان از تحصن دست نمی کشند.

 

*دانشجویان داشنگاه خیام مشهد در اعتراض به پایین بودن اسفناک سطح بهداشت در این دانشگاه از جمله پیدا شدن سوسک در غذای سلف سرویس و همچنین عبور فاضلاب از زیر سلف سرویس دانشگاه دست به تجمع اعتراضی زدند.

 

چهارشنبه ۳۰ آبان

تحصن دانشجویان دانشگاه نوشیروانی بابل با وجود تهدیدات و فشارهای حراست وارد دومین روز خود شد. حراست دانشگاه، درهای ساختمان مرکزی را به روی دانشجویان بست، آنها را حبس کرد و مانع آوردن پتو و لباس گرم به دانشگاه شد. دانشجویان اما با اعتراض یکپارچه خود حراست را مجبور به گشودن درهای ساختمان مرکزی و دادن اجازه ورود کردند. حراست دانشگاه پس از ناکامی در این اقدام، رو به تهدید، دروغگویی و تلاش برای ایجاد فشار بر دانشجویان از طریق تماس با خانواده و ایجاد رعب و وحشت در دل آنها آورده است. در رویدادی دیگر شوراهای دانشجویی 27 دانشگاه کشور از تصحن دانشجویان دانشگاه نوشیروانی بابل حمایت کردند.

 

اخبار عمومی

 

حذف واحدهای درسی دانشجوی زندانی

نجمه واحدی، دانش آموخته جامعه شناسی دانشگاه علامه که پس از ۷۰ روز بازداشت با قرار وثیقه آزاد شده، پس از مراجعه به دانشگاه متوجه شده است که واحدهای درسی اش حذف شده است. او روز دهم شهریور ۹۷ توسط وزارت اطلاعات بازداشت شده و به بند دو الف زندان اوین منتقل شد. علت این دستگیری مشخص نبود چیست.

دانشجویان دانشگاه علامه و همچنین شورای صنفی این دانشگاه با ارایه بیانیه هایی خواهان آزادی این دانشجو شده بودند، اکنون نیز اعلام کرده اند که نسبت به این حق کشی و کار ضد انسانی دانشگاه اعتراض داشته و این امر را پیگیری خواهند کرد.

 

تشکل دانشجویی خواهان آزادی کارگران زندانی هفت تپه شد

انجمن اسلامی دانشجویی (تحکیم وحدت سابق) دانشگاه اهواز در بیانیه ای که روز شنبه ۲۶ آبان منتشر کرد، با اشاره به اعتراضات کارگران نیشکر هفت تپه و کارگران گروه ملی اهواز نوشت: "در خبرها آمده است که نزدیک به ۲۰ نفر از کارگران هفت تپه، مخصوصا نمایندگان آنان بازداشت گشته اند. این برخورد با کارگری که هیچ راهی جز اعتراض برای کسب حقوق بدیهی خود پیش رو نمی بیند به چیزی جز از بین رفتن اعتماد عمومی مردم نسبت به حاکمیت منجر نخواهد شد."

این تشکل می افزاید: "ضمن حمایت از حقوق کارگران و محکوم کردن بازداشت نمایندگان آنها، خواستار آزادی هرچه سریع تر این افراد، پرداخت حقوق کارگران و توجه به مطالبات آنها در خصوص نحوهاداره کارخانه و بازپس گیری آن از بخش خصوصی هستیم."

 

درخواست ۹ استاد دانشگاه در باره محدودیت پذیرش زنان

۹ استاد دانشگاه علم و صنعت در نامه ای به علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی، نسبت به "سیاستهای محدودیت ظرفیت پذیرش بانوان در رشته های کارشناسی و کارشناسی ارشد" در دانشگاهها هشدار دادند و خواستار آن شدند که اقدام عاجلی برای اصلاح این موضوع صورت بگیرد.

پیشتر منابع رسمی خبر داده بودند که ۲۰ دانشگاه کشور در بیش از ۴۰ رشته تحصیلی خود برای اولین بار اقدام به پذیرش تک جنسیتی دانشجویان می کنند.

 

"عادی سازی" تفکیک جنسیتی در دانشگاه شریف

رییس دانشگاه صنعتی شریف از تفکیک کلاسهای ورودیهای جدید این دانشگاه خبر داده و هدف از این اقدام را "عادی سازی" محیط دانشگاه برای دانشجویان قلمداد کرده است.

رضا روستا آزاد با اشاره به برنامه وزارت علوم برای تفکیک جنسیتی در دانشگاهها گفت: "زمانی که دانشجویان از محیط دبیرستان وارد محیط دانشگاه می شوند، شوکی به آنها وارد می شود که این امر موجب می شود که بسیاری از خانواده ها برای حل این مشکل به ما مراجعه کنند. از این رو به منظور عادی سازی محیط دانشگاه برنامه هایی برای دانشجویان سال اول در نظر گرفته شد."

 

قتل قطره چکانی آرش صادقی در زندان

وضعیت جسمانی آرش صادقی، دانشجوی اخراجی دانشگاه علامه و زندانی سیاسی محبوس در زندان رجایی شهر، بسیار وخیم گزارش می شود.

پس از عمل جراحی انجام شده بر روی دست آرش صادقی، تعدادی از اعصاب حرکتی و حسی دست او از کار افتاده و در عمل فاقد فعالیت است، به طوری که از مچ به پایین حرکت اندکی دارد و انگشتان او تنها کمی باز و بسته می شوند. دست این زندانی سیاسی در محل عمل "روی بازو" متورم است و به علت وجود پلاتین و سیمان مخصوص (که به جای استخوان برداشته شده، کار گذاشته شده) عفونت دارد.

پزشکان معالج آرش صادقی خواسته بودند که او حداقل ۲۵ تا ۳۰ روز بعد از عمل در بیمارستان بستری باشد و به شیمی درمانی بپردازد، اما دادستانی و اطلاعات سپاه ضمن مخالفت با این توصیه پزشکان، دو روز پس از عمل او را به زندان برگرداندند. به این ترتیب شیمی درمانی که برای جلوگیری از پیشرفت بیماری و سرایت به قسمتهای دیگر بدن مثل سینه و … لازم بوده، انجام نشده است.

از سوی دیگر با توجه به انجام نشدن شیمی درمانی، پزشکان می گویند دستکم باید دو عمل دیگر روی دست آرش صادقی انجام شود، اما با توجه به مخالفت اطلاعات سپاه و دادستانی با درمان او، مشخص نیست چه زمانی و به چه ترتیبی ممکن است مراحل مداوای این زندانی اجرایی شود.

 

 (منابع: ایسنا، خبرگزاری دانشجو، رادیو زمانه، خبرنامه دانشجویان ایران، صدای آمریکا، برنا، بهارنیوز، دانشجو آنلاین، آنها، مهر، کانون حقوق بشری نه به زندان-نه به اعدام)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۰۵، پنجشنبه اول آذر ۱۳۹۷ - ۲۲ نوامبر ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول