زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

یک زن به ریاست جمهوری اتیوپی انتخاب شد

پارلمان اتیوپی به اتفاق آرا "سهلی ورق زودی" را به عنوان اولین رییس جمهوری زن این کشور انتخاب کرد.

خانم زودی برای چند سال از کارکنان ارشد سازمان ملل بود و پیش از آن به عنوان سفیر اتیوپی در خارج خدمت کرده بود.

طبق قانون اساسی اتیوپی، رییس جمهوری به عنوان رییس کشور یک مقام تشریفاتی است و اداره امور در دست نخست وزیر، به عنوان رییس دولت قرار دارد.

چندی پیش، "ابیی احمد"، نخست وزیر اتیوپی، با ترمیم کابینه خود نیمی از سمتهای کابینه را به وزیران زن داد.

 

پایان هفتمین دور لیگ برتر فوتبال افغانستان با حضور گسترده زنان در ورزشگاه

مرحله نهایی لیگ برتر فوتبال افغانستان با قهرمانی باشگاه "طوفان هریرود" پایان یافت

این مسابقه در میدان سبز فدراسیون فوتبال افغانستان در کابل برگزار شد. باوجود تهدیدهای امنیتی، حضور مردم در این مسابقه گسترده بود و ورزشگاه هفت هزار نفری فدراسیون فوتبال مملو از جمعیت بود.

در این بازی حضور زنان افغان در ورزشگاه نیز گسترده و پرشور بود و تا دیرهنگام شب ادامه داشت. حضور زنان افغانستان در سالهای اخیر در میادین ورزشی این کشور چشمگیر بوده است.

در آغاز و در وقفه بین دو نیمه بازی نیز خوانندگان افغان آواز خواندند که با شور و هیجان زیادی همراه بود.

 

اعتراض به حجاب اجباری در میدان انقلاب

یک زن جوان روز دوشنبه هفتم آبان در میدان انقلاب روسری خود را برداشت و اعتراض خود به حجاب اجباری را به نمایش گذاشت.

حرکت اعتراضی این زن با حمایت عابران و حاضران روبرو گردید. دقایقی بعد نیروی انتظامی در محل حاضر گردید و او را بازداشت کرد.

گزارشی درباره هویت این زن و وضعیت وی پس از بازداشت منتشر نشده است.

اعتراض علنی به حجاب اجباری از دی ماه سال گذشته در ایران آغاز شد و بر اساس گزارشها تاکنون ۴۰ زن در همین رابطه بازداشت شده اند.

رهبر جمهوری اسلامی زنان معترض به حجاب اجباری را "فریب خورده" خوانده و حرکت آنها را "حقیر" و نتیجه "تبلیغات پرحجم دشمنان و هزینه های سرسام آور آنان" دانسته است.

 

سوواستفاده جنسی از زنان در کره شمالی امری روزمره  

سازمان دیده بان حقوق بشر در یک گزارش با تکیه بر مصاحبه هایی با ۶۲ زن که توانسته اند از کره شمالی فرار کنند، از سوواستفاده جنسی گسترده در این کشور خبر می دهد.

افراد مصاحبه شونده روایاتی با شرح جزییات از تجاوز و سوواستفاده جنسی ارایه کرده اند. دیدبان حقوق بشر گفت که این نشان دهنده یک فرهنگ علنی و بی مجازات سوواستفاده جنسی به خصوص از سوی مردانی است که در نظام سیاسی این کشور در موضع قدرت هستند.

یک زن که بارها مورد تعرض قرار گرفته گفت که مقامها زنان را "ابزار جنسی" قلمداد می کنند.

"او جونگ-هی" که بیش از ۴۰ سال دارد، به دیدبان حقوق بشر گفت: "گاهی بی دلیل نصف شب گریه تان می گیرد و نمی فهمید چرا."

یک زن دیگر که او هم بیش از ۴۰ سال دارد و زمانی زراعت می کرد، گفت بعد از دستگیری موقع فرار از این کشور هدف آزار جنسی یک مقام پلیس قرار گرفت که در یک بازداشتگاه از او بازجویی می کرد.

"پارک یانگ-هی" گفت: "زندگی من در دست او بود، برای همین هر کاری می خواست می کردم. چطور می توانستم به او گوش نکنم."

یک گزارش سازمان ملل در سال ۲۰۱۴ نتیجه گیری کرده بود که دولت کره شمالی مرتکب "نقض سیستماتیک، گسترده و شدید حقوق بشر" شده است. این گزارش می گفت که سقط جنین اجباری، تجاوز و خشونت جنسی در زندانها و بازداشتگاههای این کشور اعمال شده است.

 

اعتصاب سراسری کارکنان گوگل در اعتراض به نحوه رفتار با زنان در این شرکت

کارکنان شرکت گوگل در سراسر جهان روز پنجشنبه ۱۰ آبان در اعتراض به نحوه رفتار با زنان اعتصاب کردند و خواستار برخوردی جدی با مدیرانی شدند که به بدرفتاری جنسی متهم هستند.

کارکنان این کمپانی همچنین خواستار تغییراتی در نحوه برخورد با شکایات مربوط به آزار جنسی در این شرکت شده اند. از جمله این تغییرات پایان دادن به داوری اجباری است که طبق آن موارد مربوط به سوو رفتار جنسی به جای ارجاع به محاکم قضایی باید در داخل کمپانی حل و فصل شود.

نیویورک تایمز پیشتر گزارشی درباره آزار و اذیت جنسی در گوگل منتشر کرده بود. براساس این گزارش "اندی روبین"، خالق نرم افزار اندروید، توسط یک کارمند متهم به آزار و اذیت جنسی شده و سپس با دریافت ۹۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۴ خود را بازخرید کرده است.

"سوندار پیچای"، مدیر اجرایی گوگل، به کارکنان گفته که از حق اعتراض آنها حمایت می کند.

 

نمایش برای فیفا با شرکت زنان "خودی"

حضور دستچین شده تماشاچیان زن در ورزشگاه آزادی از سوی افکار عمومی به عنوان اقدامی نمایشی، فرمالیته و تبلیغی ارزیابی شد.

تعداد تماشاچیان زن گزینش شده و از صافی گذشته در فینال جام باشگاه های آسیا به ۴۰۰ نفر هم نمی رسید. علاقمندان زیادی بیرون درها ماندند و تنها یک درصد تماشاچیان مسابقه پرسپولیس و کاشیما را زنان تشکیل می دادند، اما شماری از رسانه های رسمی و محافل حکومتی آنها را "برنده اصلی بازی" و عبورشان از دروازه های استادیوم را "مهم ترین و مثبت ترین اتفاق" خوانده اند.

کاربران شبکه های اجتماعی حضور زنان "خودی" در ورزشگاه را توهینی به سایر زنان و دخترانی دانستند که حسرت نشستن روی سکوهای آزادی را دارند و روز مسابقه نیز پشت درها ماندند.

مسوولان حکومتی شماری از زنانی را که خواهان ورود به استادیوم بودند، با این دروغ که آنها را به داخل استادیوم می برند، سوار اتوبوس کرده و در بیابانهای اطراف رها کردند.

در همین حال رییس دادگستری تهران، غلامحسین اسماعیلی، حضور نمایشی تعدادی زن در استادیوم را ترفندی برای جلوگیری از محرومیت فوتبال ایران از سوی فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) عنوان کرد. او گفت: "گوشه ای از ورزشگاه را به بانوان اختصاص دادیم که مبادا فدراسیون فوتبال تعلیق شود."

 

احضار ۹ فعال حوزه زنان به دادسرای اوین

۹ فعال حوزه زنان به دادسرای اوین احضار شدند. امیر رییسیان، وکیل مدافع افراد احضار شده به دادسرا، در این باره گفت: "در هفته جاری احضاریه ای از سوی دادسرای اوین برای تعدادی از فعالان حوزه زنان که تعدادشان فعلا نه نفر است و امکان دارد بیشتر هم باشد، ارسال شده است."

وی افزود: "در احضاریه ای که برای این افراد ارسال شده، علت احضار "حضور جهت ادای پاره ای توضیحات" عنوان شده و در حال حاضر هیچ اطلاع بیشتری وجود ندارد."

در ماههای گذشته هم فشار بر روی فعالان زنان ادامه داشته است. هدی عمید و نجمه واحدی از جمله فعالانی بودند که بازداشت شدند. آنها اکنون به قید وثیقه آزاد شده اند. اتهام عمید و واحدی "تلاش برای براندازی بنیان خانواده برابر" اعلام شده است.

این دو فعال زنان کلاسهایی برای آموزش شروط ضمن عقد برای زوجها برگزار می کردند.

 

بزرگداشت یکصدمین سالروز حق رای زنان در آلمان

صد سال پیش، انقلاب نوامبر ۱۹۱۸ آلمان برای زنان حق شرکت در انتخابات را با خود به همراه آورد، هر چند که این امر خواست اکثریت زنان نبود. اما برای به دست آوردن همین حق از سوی اقلیتی از زنان برای آن سخت مبارزه شده بود.

دریافت حق رای، برآیند مبارزه ای طولانی بود که زنان برای کسب حقوق خود در قرن هیجدهم و نوزدهم آغاز کرده بودند. زنان آلمان برای کسب حقوق برابر و به ویژه حق رای، بارها به خیابانها آمده و تظاهرات کرده بودند. و بالاخره روز ۱۲ نوامبر سال ۱۹۱۸ زنان دو کشور اتریش و آلمان به طور همزمان صاحب حق رای شدند.

بدست آوردن حق رای حاصل سالها مبارزه پیگیرانه زنان و پیشگامان آنان در جنبش کارگری و کمونیستی بود. در سال ۱۹۱۱ تنها در شهر برلین و حومه آن از سوی پیشگامان حقوق زنان ۴۲ جلسه زنان با بیش از ۴۵ هزار شرکت کننده برگزار شد.

 

خیز برای ممنوع کردن کوهنوردی زنان 

هیات کوهنوردی خراسان رضوی در بخشنامه ای به باشگاههای این استان اعلام کرده است که از این پس زنان متاهل برای شرکت در برنامه های طبیعت گردی و کوهنوردی به اجازه همسر نیاز دارند. همچنین زنان مجرد و زیر ۲۰ سال برای شرکت در چنین برنامه هایی باید اجازه ولی خود را ارایه دهند.

هیات کوهنوردی خراسان رضوی هدف از ابلاغ چنین دستوری را "صیانت از بنیان و اساس خانواده و دور نگه داشتن محیطهای ورزشی از هر گونه ناهنجاریها و پیشگیری از برخورد ناشایست و بدآموزیها در محیطهای ورزشی" عنوان کرده است.

 

 

(منابع: ایسنا، بی سی، ایرنا، رادیو زمانه، باشگاه خبرنگاران جوان، دویچه وله، دنیای اقتصاد، ما زنان)

منبع: نبرد خلق شماره 405، پنجشنبه اول آذر ۱۳۹۷ - ۲۲ نوامبر ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول