داده های آماری فقر و خیزش نیروی کار

زینت میرهاشمی

 

اعتصاب، تجمع و راهپیمایی کارگران نیشگر هفت تپه، کارگران گروه صنعت ملی فولاد اهواز، کامیونداران، فرهگیان، پرستاران و... برآمد کاهش غیر متعارف قدرت خرید، بحران دستمزدهای پرداخت نشده و تحمیل زیانهای سنگین ناشی از سقوط سطح زندگی و معیشت میلیونها حقوق بگیر است.

همزمان با کاهش قدرت خرید و لاغر شدن سفره معیشت مردم، اختلاس، رانت خواری و دزدی گسترش پیدا کرده است. از یک طرف ثروت و از طرف دیگر فقر جامعه را به دو قطب متضاد تقسیم کرده است. در این شرایط تهیدستان فقیرتر و صاحبان سرمایه که بخش کوچکی از جامعه را تشکیل می دهند، ثروتمند تر می شوند.

پدیده دور زدن تحریمها در دوران احمدی نژاد باندهایی را به وجود آورد که از تحریمها سود سرشار به جیب زدند و در شرایط تحریمهای جدید لاجرم باندهای جدیدی هم در قدرت و حاشیه قدرت آفریده می شوند. در جایی که دست آفتابه دزد قطع می شود، شاهد جولان بدون کنترل دزدیها و اختلاسگران در مدار حکومت و حاشیه آن هستیم. در این میان آقازاده ها که زائده سرمایه داری انگلی و رانتی موجود هستند نقش مهمی در انباشت ثروت، و نه سرمایه به منظور تولید، دارند.

نکته هایی که در چند خط بالا به آن اشاره شد را می توان در داده های آماری حکومت مشاهده کرد. البته این داده ها متناقض و دستکاری شده است و تمام واقعیت و عمق فاجعه را نشان نمی دهد.

 

اختلاس و چپاول

کارگزاران حکومت در جریان تضادهای درونی خود به برخی از اختلاسها اشاره کرده اند.

رئیس کمیته تحقق و تفحص از سازمان هدفمندی یارانه ها در مورد گم شدن حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان گفت: «۳۰ درصد از منابع حاصل از هدفمندی یارانه ها باید به برخی از دستگاهها که طبق قانون وظایفی به آنها محول شده بود پرداخت می شد. اما تنها ۳ درصد از این ۳۰ درصد پرداخت شده ... به طور نمونه از ۱۰ درصد یارانه ای که باید به حوزه بهداشت پرداخت می شد فقط یک و نیم درصد از آن پرداخت شده است که این نیز تخلف است.» (تسنیم، ۹ آذر ۱۳۹۷)

 

خط فقر، حداقل دستمزد و سبد معیشت خانوار

شورای عالی کار در آخرین نشست خود در اواخر سال 1396 حداقل دستمزد ماهانه کارگران برای ۳۰ روز کاری را یک میلیون و ۱۱۴ هزار و ۱۴۰ تومان تعیین کرد.

مرکز آمار تورم نقطه به نقطه (آبان ۹۶ تا آبان ۹۷) را ۳۴.۵ درصد اعلام کرده است. این گزارش پر از اعدد و ارقام است اما می‌توان به آسانی و وضوح؛ کوچک شدن سبد معیشت کارگران را در آن نظاره و تحلیل کرد. (ایلنا، سه شنبه ۶ آذر ۱۳۹۷)

در گزارش منتشر شده به وسیله مرکز پژوهشهای مجلس رژیم که خبرگزاری حکومتی ایلنا در روز سه شنبه ۲۰ آذر امسال منتشر کرد آمده است: «برآورد خط فقر در تابستان ۱۳۹۷ نشان از کاهش قابل توجه قدرت خرید خانوار دارد. در حالی که در بهترین حالت درآمدهای خانوار در تابستان ۱۳۹۷ نسبت به بهار ۱۳۹۷ ثابت مانده است، خط فقر مطلق برای یک خانوار چهار نفره در شهرستان تهران، ۳۰۰ هزار تومان افزایش یافته است. بر اساس این گزارش خط فقر در تابستان امسال از ۲ میلیون و ۷۲۸ هزار تومان گذشته است.»

یک پایور رژیم در شورای عالی کار سبد معیشت خانوار را بیش از ۵ میلیون تومان اعلام کرد.

پایوران حکومت و به ویژه حسن روحانی این گونه تبلیغ می کنند که افزایش تورم و در نتیجه گرانی سرسام آور نتیجه تحریمهاست. سعید لیلاز، اقتصاد دان و عضو شورای مرکزی حزب حکومتی کارگزاران پیرامون رابطه تحریم با تورم می گوید: «رذیلانه ترین دروغ این است که بگوییم تورم ۴۰ درصدی امروز حاصل تحریم است در حالی‌ که چنین نیست. شبکه بانکی کشور به عنوان مرکز فساد در کشور مقصر است. نرخ تورم در شش ماه گذشته بیش از مجموع نرخ تورم در سالهای گذشته دولت روحانی بوده است و بی عملی دولت روحانی در این مورد عجیب است. ... مشکلات ما داخلی است و تحریم ها تنها تشدید کننده آن است.» (مشرق، پنجشنبه  ۸ آبان ۱۳۹۷)

 

انباشت ثروت از طریق خصولتی سازی

دولت روحانی چوب حراج به اموال دولت زده و شرکتهای بزرگ تولیدی را با این بهانه که این شرکتها زیان آور هستند، به طور خودمانی به فروش می رساند. سرنوشت مجتمع کشت و صنعت نیشکر هفت تپه یکی از این موارد است. مورد دیگر به قطب تولید آلومینیوم‌ المهدی و هرمزال بر می گردد.

احمد مرادی، مجلس نشین از بندرعباس در نامه به وزیر امور اقتصادی و دارائی رژیم، فروش پنهانی این مراکز مهم تولیدی را برملا کرده است. وی در نامه خود می نویسد: «چرا قرارداد واگذاری این دو شرکت آلومینیوم‌سازی کشور با بیش از ۵۵٪ تولید شمش  به صورت پنهانی و بدون اعلام رسمی فسخ و لغو شده است؟ و چرا برگزاری شتابزده مزایده فروش مجدد در حالی در شرف انجام است که خریدار و مدیران و منصوبان خریدار تا ۱۳۹۷/۹/۲۱ روزانه بیــش از ده هزار تن شمش از کارخانه خارج کرده‌اند و هنوز هم در شرکت حضور داشته و مشغول به کار هستند؟ ....

....وام چند صد میلیون یوروئی که خریدار بعد از واگذاری از بانک صنعت و معدن گرفته با حمایت و پشتیبانی چه کسانی بوده و چگونه و کجا هزینه شده و ضمانت پرداخت این وام کلان به عهده چه سازمان و یا اشخاصی است؟ ....

....خریدار حتی یک کیلو شمش هم در بـورس نفروخته و کلیــه شمشهای آلومیــنیوم که در تـمام مدت سه سال و انــدی از کارخانه خارج کرده به صورت قطره چکانی در بازار آزاد و با احتکار به بالاترین قیمت فروخته است....

.... خبرهایــی که در بین اکثر کارگران این دو کارخانه مطرح است،‌ حکایت از این دارد که این دو شرکت قبل از فسخ فروخته شده و برگزاری شتاب‌زده مزایده ‌های نوبت اول،‌ دوم و سوم فقط برای سرپوش گذاشتن به این معامله پنهانی و انجام تشریفات به ظاهر قانونی است. اگر چنین شیــوه و روند خرید و فروش در سـازمان خصوصی‌سازی حاکم و رواج یابد آنگاه سازمان خصوصی‌ سازی تبدیل به یک سازمان مخوف، کارچاق کن و دلال می‌شود. ....

....به جنابعالی تاکید می‌گردد اجازه ندهید قطب تولید آلومینیوم‌سازی کشور به سرزمین سوخته و ایجاد یک بحران بیکاری ۲۰۰۰ نفری مبدل گردد و در پایان ذکر این مهم ضروری است که از مجموع ۲۴۰ دیگ در آلومینیوم المهدی و ۲۲۸ دیگ در شرکت هرمزال هم اینک فقط ۶۵ دیگ در آلومینیوم المهدی و ۴۳ دیگ در هرمزال قادر به فعالیت هستند و هر لحظه امکان توقف هریک از واحدهای مذکور وجود دارد.» (ایلنا، سه شنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۷)

روز چهارشنبه ۲۸ آذر امسال، دبیر خانه حکومتی کارگر در استان مازندران پیرامون تصمیم بانک ملی برای فروش سهام خود در شرکت چوب و کاغذ مازندران تاکید کرد که خصوصی‌سازی ولنگار نتیجه ‌ای جز فلاکت، توزیع ناعادلانه ثروت، فقر، تعطیلی کارخانه‌ های قدیمی، طلاق و رواج ناهنجاریهای اجتماعی نداشته است. به گزارش ایلنا، وی اضافه کرد: «هر واگذاری که در مازندران انجام شد، منجر به تعطیلی آن کارخانه شد. واحدی را نداریم که در آن واگذاری انجام شده باشد، اما تولید رونق گرفته باشد. نمونه ‌هایش هم فراوان است: نساجی مازندران، نساجی قائم‌شهر، روغن نباتی شکوفه بابل، شرکت کشت و صنعت شمال، روغن نباتی غنچه، کولر گازی، نساجی چوکا، چیت ‌سازی بهشهر و... . یک واحد پیدا نمی‌کنید که به خاطر پیگیریهای درست و حسابی مقامهای استان که ماهی ۱۰ تا ۲۰ میلیون و حتی بیشتر حقوق می ‌گیرند، تعطیل نشده باشد! ... نمی ‌خواهیم چوب و کاغذ به دست دلالان بیفتد بلکه باید توسط کارگران اداره شود. در غیر این صورت چوب و کاغذ با ۱۸۰۰ کارگر به زودی تعطیل می‌ شود و مازندران بر داغی دیگر می ‌نشیند. در نظر داشته باشید که با بیکاری این تعداد کارگر زندگی بیش از ۷ هزار نفر تحت تاثیر قرار می‌گیرد. از این رو اینگونه نیست که بگوییم: خصوصی کردیم، تمام شد!»

 

انتخاب کارگران: مبارزه و مقاومت

در ماه گذشته حرکتهای اعتراضی نیروهای کار ابعاد گسترده ای پیدا کرد. مشروح اخبار جنبش رنگین کمان بی شماران در آذر ماه را در همین شماره نبرد خلق می خوانید. البته اعتراضها کارگران همراه با هزینه های سنگینی برای فرد فرد کارگران و برای طبقه کارگر بود. کارگران اعتصابی هیچ گونه منبع درآمد برای گذران زندگی روزمره خود ندارند و این موضوع فشار زیادی به کارگران وارد می کند.

بگیر و ببندهای حکومت نیز فشار بر طبقه کارگر را افزایش می دهد. اعمال وثیقه های کلان برای آزادی موقت کارگران و فعالان مدنی، راهکار حکومت برای بالا بردن هزینه مبارزه و مقاومت است.

حضور تعداد زیادی از ماموران نیروی سرکوبگر انتظامی در اطراف مراکز تجمع کارگران و حضور ماموران امنیتی و لباس شخصیها، موتور سواران و آتش به اختیاران در مراکز شهرهایی که در آن حرکت اعتراضی وجود دارد و یا احتمال جنبش و خیزش در آن می رود، از جمله راهکارهای رژیم برای کنترل حرکتهای اعتراضی و جلوگیری از پیوستگی و همبستگی بین حرکتهای اعتراضی است.

با این وجود در ماه گذشته چند صد حرکت اعتراضی از جانب نیروهای کار صورت گرفته است.

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۰۶، شنبه اول دی ۱۳۹۷ – ۲۲ دسامبر ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول