زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

عفو بین الملل عربستان را به شکنجه و آزار جنسی فعالان حقوق بشر متهم کرد

عفو بین الملل با انتشار بیانیه ای عربستان سعودی را به شکنجه و آزار جنسی فعالان زندانی حقوق بشر متهم کرد.

عفو بین الملل می گوید: "بیش از ده کنشگر حقوق بشر، از جمله چند زن که از ماه مه سال ۲۰۱۸ در بازداشت به سر میبرند، بارها با شوک الکتریکی شکنجه شده اند. برخی از آنها پس از این شکنجه ها توان راه رفتن و یا حتی سر پا ایستادن را از دست داده اند."

دستگاه امنیتی عربستان سعودی در بهار سال ۲۰۱۸ و همزمان با اجرای اصلاحات مدنی در این کشور مانند اعطای حق رانندگی، رفتن به استادیومها و سالنهای سینما به زنان، شماری از معترضان و کنشگران حقوق بشر را در این کشور بازداشت و به زندان "ذهبان" منتقل کرد.

عفو بین الملل می گوید بر اساس گزارشهای رسیده به این سازمان، دستکم یک زندانی در زمان بازداشت از سقف آویزان شده و یک زن زندانی دیگر بارها توسط بازجویانی با صورتهای پوشیده مورد آزار جنسی قرار گرفته است.

"لجین هذلول"، "ایمان آل نفجان"، "عزیزه یوسف"، "سمر بداوی" و "نسیمه سعدی" شناخته شده ترین کنشگران زن محبوس در زندان ذهبان هستند.

عفو بین الملل از جامعه جهانی خواسته است تا با فشار بر پادشاهی سعودی، آزادی فوری و بدون قید و شرط این افراد و رسیدگی به جرایم ارتکابی علیه آنها در زمان بازداشت را تضمین کند.

 

دولت تونس برابری زن و مرد در ارث را تصویب کرد

کابینه تونس لایحه برابری زن و مرد در ارث را روز جمعه ۲۳ نوامبر/ دوم آذر تصویب کرد. این قانون بعدا به پارلمان این کشور فرستاده می شود تا به بررسی گذاشته شود و در صورت تصویب به صورت قانون در می آید.

این طرح از سوی رییس جمهوری تونس، "محمد باجی قائد سبسی"، در ماه آگوست سال ۲۰۱۷ به مناسبت روز ملی زنان در این کشور پیشنهاد شده بود. در همان زمان او کمیته آزادیهای فردی و برابری را تشکیل داد تا اصلاحاتی را در سیستم قانونی تونس ایجاد کند و آزادیهای فردی را در این کشور گسترش دهد.

سبسی گفته بود پیشنهادهای او بر مبنای قانون اساسی تونس است که تاکید می کند تونس کشوری متمدن است که بر مبنای شهروندی، اراده مردم و حاکمیت قانون بنا شده است. او گفته بود به کسانی که تمایل به قوانین شریعت دارند، این امکان داده شده که به آن عمل کنند.

رییس شورای حزب اسلامگرای "النهضه"، "عادل کریم الهارونی" گفته است از حقوق زنان در زمینه ارث حمایت می ‌‌کند، اما بر مبنای قوانین و لوایحی که هویت این کشور را حفظ کند.

یک نظرسنجی که در سال ۲۰۱۷ از سوی موسسه جهانی جمهوری خواهان انجام شد، نشان داد ۶۳ درصد تونسیها شامل ۵۲ درصد زنان، با برابری ارث مخالف اند.

 

ایران، رتبه ۱۴۲ شکاف جنسیتی در میان ۱۴۹ کشور جهان

گزارش مجمع جهانی اقتصاد درباره شکاف جنسیتی در سال ۲۰۱۸ منتشر شد. این گزارش، پیشرفت ۱۴۹ کشور را در زمینه برابری جنسیتی بر اساس چهار شاخص اساسی بررسی کرده است. ایران رتبه ۱۴۲ در این فهرست است.

برابرترین کشور تا به امروز، ایسلند است که بیش از ۸۵ درصد از شکاف جنسیتی را پر کرده است. پس از آن نروژ با پر کردن ۸۳,۵ درصد شکاف جنسیتی و سپس سوئد و فنلاند با پر کردن ۸۲,۲ درصد شکاف جنسیتی قرار دارند.

شاخصهای مورد بررسی مجمع جهانی اقتصاد برای تهیه این گزارش، شامل مشارکت اقتصادی و فرصتها، دستاوردهای آموزشی، سلامت و بقا، و توانمندسازی سیاسی است.

 

آغاز کمپین روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان

به مناسبت روز جهانی "مبارزه با خشونت علیه زنان" رییس و سه نهاد سازمان ملل در بیانیه مشترکی خواستار همبستگی با قربانیان و مدافعان حقوق زنانی شدند که برای جلوگیری از خشونت علیه زنان و دختران و پایان دادن به آن تلاش می کنند.

رییس سازمان ملل متحد، برنامه توسعه سازمان ملل، یونیسف و صندوق جمعیت سازمان ملل، در این بیانیه می گویند: "وظیفه ما نه تنها همسویی با آنهاست، بلکه باید برای یافتن راه حلها و اقدامات موثر برای متوقف ساختن این خشونت قابل پیشگیری در جهان که زندگی و سلامت و زنان را تهدید می کند، تلاش کنیم."

بیانیه یاد شده بخشی از کمپین "جهان را نارنجی کنید" است که از روز ۲۵ نوامبر، روز مبارزه با خشونت علیه زنان آغاز می شود و تا ۱۰ دسامبر، روز حقوق بشر، ادامه دارد.

نهادهای مختلف سازمان ملل، فعالیتهایی که در طول سال گذشته برای مقابله با خشونت علیه زنان انجام شده را سازنده و مهم خوانده اند و در این رابطه به #MeToo به عنوان یکی از جنبشهای اجتماعی قدرتمند اخیر اشاره شده است. همچنین اعطای جایزه صلح نوبل سال ۲۰۱۸ به دو فعال برجسته مدنی، "نادیا مراد" و "دنیس مکوئه" که با خشونت علیه زنان مبارزه می کنند، یکی دیگر از نشانه های تقویت مبارزه با خشونت علیه زنان معرفی شده است.

کمپین نارنجی در واکنش به قتل سه خواهر به نامهای "پاتریا"، "ماریا" و "آنتونیا میرابال" در روز ۲۵ نوامبر سال ۱۹۶۰ به راه انداخته شده است. آنها در راه مبارزه با حکومت دیکتاتوری "رافائل توروخیو" در جمهوری دومینیکن کشته شدند.

فعالان حقوق زن از سال ۱۹۸۱ روز ۲۵ نوامبر را برای گرامیداشت این زنان برای آزادی و مبارزه با خشونت برگزیدند و از سال ۱۹۹۹ سازمان ملل این روز را به عنوان روز جهانی منع خشونت علیه زنان معرفی کرده است.

 

تظاهرات جهانی در روز مبارزه با خشونت علیه زنان  

دهها هزار نفر در شهرهای مختلف جهان در اعتراض به خشونت علیه زنان و نابرابری میان دو جنس در روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان دست به تظاهرات زدند.

*اسپانیا: معترضان در مادرید پایتخت اسپانیا و دیگر شهرهای این کشور بر ضد خشونت علیه زنان شعار سر دادند. تظاهرات در مادرید با خواندن نام ۴۴ زنی که سال گذشته بر اثر خشونت خانگی در این کشور کشته شدند، خاتمه یافت.

مقامهای اسپانیا از افزایش ۱۶ درصدی خشونت علیه زنان نسبت به سال ۲۰۱۶ میلادی خبر داده اند.

*ایتالیا: در پایتخت این کشور در اعتراض به فراخوانهای مربوط به عدم مجازات افراد متجاوز و همچنین برای توقف خشونت علیه زنان تظاهراتی برگزار شد.

یکی از تظاهرات کنندگان گفت: "ما فقط از طریق تغییر دیدگاههای خود در قبال ارزشهای فرهنگی می توانیم مانع خشونت شویم. این معضل بیشتر به فرهنگ برمی گردد. تا زمانی که بر این باوریم که زنان حقوقی کمتر از حقوق زنان دارند، نمی توانیم خشونت را متوقف کنیم."

*ترکیه: در استانبول هزاران نفر از شهروندان این کشور با هدف رسیدن به خیابان استقلال تظاهرات کردند، اما پلیس مانع از ورود آنها به این خیابان شد. تظاهرات کنندگان با سر دادن شعارهایی، خشونت علیه زنان را رد کردند که از جمله آنها می توان به "ما در همه جا هستیم"، "زنان شورشی شده اند" و "ما از زندگی مان دفاع می کنیم" اشاره کرد.

*آلمان: روز یکشنبه ۲۵ نوامبر جمع بزرگ و مختلفی از زنان به مناسبت روز بین المللی محو خشونت علیه زنان در شهر برلین گردهم آمدند. آنها ابتدا خاطره مقاومت و مبارزه خواهران میرابل را گرامی داشتند. و پس از سخنرانی چند تن از فعالان، به راهپیمایی و تظاهرات پرداختند.

* در فرانسه، همزمان با تظاهرات "جلیقه زردها"، هزاران نفر برای دفاع از حقوق زنان و به ویژه اعتراض به خشونتجنسیتی در پاریس و چند منطقه دیگر دست به راهپیمایی زدند.

این جنبش که رنگ بنفش را برای خود برگزیده، در پنجاه شهر دیگر فرانسه نیز تظاهراتی را برنامه ریزی کرده است. راهپیمایان یا شعارهایی چون "صدای زنان سکوت را می شکند" یا "زن، مبارزه، آزادی" در آرامش، مسیر پیش بینی شده را طی کردند. تعدادی از بازیگران زن و شخصیتهای هنری و فرهنگی در این تظاهرات شرکت داشتند.

*در ایران نیز تعدادی از زنان در مقابل مجلس رژیم تجمع کرده و خواستار تصویب قانونی همه جانبهگر برای پیشگیری و منع خشونت علیه زنان شدند. نیروی سرکوبگر انتظامی با تجمع زنان برخورد شدید کرد و آنها را پراکنده نمود، این درحالی است که پیش از این مخالفان FATF به راحتی و برای ساعتی طولانی توانسته بودند در مقابل مجلس تجمع کنند

فعالان حوزه زنان در این تجمع پلاکاردهایی در دست داشتند که بر روی آن نوشته شده بود «ما خواهان تصویب قانونی هستیم که در آن ایجاد خانه های امن و مراکز حمایتی از زنان خشونتدیده در سراسر ایران را در دستور کار خود قرار دهد»، «ما خواهان تصویب قانونی هستیم که دستور ایجاد واحد ویژه رسیدگی به خشونت خانگی علیه زنان را با حضور قاضی، پلیس زن و ضابطان قضایی و انتظامی آموزش دیده» صادر کند. «در ایران از هر سه زن متاهل دو زن خشونت خانگی دیده است ما در همین چارچوب خواهان تصویب قانون همهجانبه برای پیگیری و منع خشونت خانگی علیه زنان هستیم». «خواهان بررسی قانون پیشنهادی منع خشونت خانگی علیه زنان هستیم».

 

 

اسید پاشی به یک زن در کاشمر

رییس شبکه بهداشت کاشمر از اسید پاشی به صورت و گردن یک زن در این شهر خبر داد و گفت که این اسیدپاشی بر اساس آنچه اعلام شده توسط همسر سابق این زن صورت گرفته است. میزان سوختگی این زن ۲۰ تا ۲۵ درصد اعلام شد.

برای اولین بار است که در کاشمر اسید پاشی صورت اتفاق افتاده و در این رابطه تاکنون یک نفر دستگیر و پرونده برای روشن شدن جزییات بیشتر در دست بررسی است.

مدتها است که مجازات مرتکبین اسیدپاشی و ایجاد محدودیت در عرضه و دسترسی آسان به اسید در قالب طرح در مجلس مطرح است، اما مانند بسیاری دیگر از طرحهای مشابه از تصویب و اجرایی شدن آن نیز خبری نیست.

بر اساس قانون آیین دادرسی کیفری سال ۱۳۹۲، خسارت دیدگانی که مشمول دریافت دیه شده اند (مانند قربانیان اسیدپاشی) از دریافت خسارت معنوی و منافع ممکن الحصول محروم شده اند.

 

محرومیت ملیپوش رشته بیلیارد ایران به خاطر "بی حجابی"  

اولین مدال آور ملی پوش زن بیلیارد ایران به دلیل آنچه "بی حجابی" نامیده شد، از سوی کمیته انضباطی فدراسیون بولینگ، بیلیارد و بولس به دو سال محرومیت از حضور در میادین ورزشی محکوم شد.

در حالی که مقامهای رسمی، اکرم محمدی امینی را به بی حجابی و عدم رعایت شئونات اسلامی متهم می کنند، او می گوید دلیل محرومیتش از جمله به خاطر مصاحبه سال گذشته اش است که در آن گفته بود با فروش آخرین میز باشگاهش به مسابقات جهانی رفته است.

این ملی پوش اتهامات علیه خود را رد کرده و در صفحه اینستاگرام خود با لحنی کنایه آمیز نوشته است که دیگر از چیزی تعجب نمی کند و "اینجا عدالت به علاوه حقیقت موج می زند". او افزود: "جرمم این است که زن هستم و تن به بردگی ندادم و لاغیر... من آخرین مسابقاتم مردادماه سال ۹۷ بوده و ظاهرا با توجه به شرکت در مسابقات مشکلات انضباطی نداشتم. ولی بعد از شهریور ۹۷ یکی دوبار ناخنهایم را نگرفتم و چند باری هم تن به خواسته آقایان ندادم و جوابهای "نه" از من شنیدند."

 

اولین رییسجمهوری زن گرجستان انتخاب شد

"سالومه زورابیشویلی" با پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری گرجستان اولین زنی است که در این کشور عهده دار این سمت می شود.

او دیپلمات سابق و متولد فرانسه است و در دور دوم انتخابات، ۵۹درصد آرا را به دست آورد. رقیب او "گریگول واشادزه"، ۴۰ درصد آرا را از آن خود کرد.

 

سنای ایرلند قانون سقط جنین را تصویب کرد

سقط جنین در ایرلند با تصویب لایحه ای در سنای این کشور قانونی شد. سقط جنین در این کشور کاتولیک مجازاتی تا ۱۴ سال زندان داشت و زنان ایرلندی حتی در صورت حاملگی بر اثر تجاوز، اجازه کورتاژ نداشتند.

هفت ماه پس از یک همه پرسی تاریخی، پارلمان ایرلند لایحه قانونی شدن سقط جنین را تصویب کرد. به این ترتیب، سقط جنین تا دوازدهمین هفته حاملگی در این کشور کاتولیک ممنوع نخواهد بود.

طبق این قانون، اگر حیات زن به خاطر بارداری به خطر افتاده باشد یا وضعیت جنین مناسب نباشد، اجازه کورتاژ از ماه چهارم بارداری به بعد هم داده می شود.

۶۶درصد ایرلندیها در همه پرسی ماه مه ۲۰۱۸ با قانونی شدن سقط جنین موافقت کرده بودند. سقط جنین در ایرلند از سال ۱۸۶۱ میلادی مشمول مجازات بود. سقط جنین در ایرلند حتی در موارد مربوط به تجاوز به عنف، همخوابگی خویشاوندان یا ناهنجاری جنین ممنوع بود. زنانی که این ممنوعیت را رعایت نمی کردند، در معرض حبس تا ۱۴ سال زندان قرار می گرفتند.

مصوبه سنا، محصول تلاش پیگیر زنان ایرلندی و کارزاری است که با نام "همه با هم آری" به راه انداختند.

نمایندگان پارلمان ایرلند از ماه اکتبر سرگرم بررسی این لایحه بودند. مصوبه مربوطه باید اینک به امضای رییس جمهور "مایکل هگنیز" برسد. نخست وزیر ایرلند، "لئو وردکار" این مصوبه را "لحظه ای تاریخی برای زنان ایرلندی" خوانده است.

 

زن ایزدی برنده صلح نوبل در سنجار بیمارستان می سازد

"نادیه مراد"، از زنان ایزدی عراق و برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۱۸، گفت: "قصد دارم با پول نقدیکه از جایزه صلح نوبل به دست آورده ام، به منظور درمان بیماران به ویژه زنانی که مورد تجاوز جنسی تروریستهای داعش قرار گرفتند، بیمارستانی در سنجار احداث کنم."

مراد به همراه ۷ هزار زن و دختر جوان دیگر در اوت ۲۰۱۴ میلادی در منطقه سنجار در شمال غرب عراق توسط داعش ربوده شد که بعدها به عنوان برده جنسی داعش بارها خرید و فروش شدند.

او سه ماه پس از ربوده شدن و تجربه چندین تجاوز به اقلیم کردستان فرار کرد و از آنجا به آلمان رفت و تاکنون در کمپینهای متعددی برای مقابله با آزار جنسی زنان در جنگ مشارکت داشته است.

 

 

(منابع: ایسنا، یورونیوز، اعتماد آنلاین، شفقنا، رادیو زمانه، ما زنان، صدای آمریکا، مهر، دویچه وله)

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۰۶، شنبه اول دی ۱۳۹۷ – ۲۲ دسامبر ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول