زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

اخراج دانشمند ضد زن از بزرگترین آزمایشگاه فیزیک ذره ای جهان

سازمان اروپایی پژوهشهای هسته ای (سرن) که بزرگترین آزمایشگاه فیزیک ذره ای جهان است، اعلام کرد تصمیم گرفته که دیگر همکاری با پروفسور "الساندرو استرومیا" را به عنوان استاد میهمان در این مرکز تمدید نکند.

او در سپتامبر گذشته در جریان کارگاهی در سرن گفت: "فیزیک توسط مردان اختراع و پایه گذاری شد."

پروفسور استرومیا همچنین در این کارگاه تصاویری را نشان داد که مبارزات زنان برای برابری در علم را به استهزا می گرفت. او همچنین نتایج یک تحقیق را ارایه کرد که به گفته او نشان می داد کارهای انجام شده توسط فیزیکدانان زن به خوبی همکاران مردشان نیست.

بررسی او فورا به عنوان کاری غیرعلمی و نادرست از سوی کارشناسان رد شد.

 

سزارین دختر ۱۱ ساله اعتراضات به قوانین سقط جنین در آرژانتین را برانگیخت

انتشار خبر انجام عمل جراحی سزارین یک دختر ۱۱ ساله در آرژانتین که در اثر تجاوز حامله شده بود، معترضان به قانون ممنوعیت سقط جنین اختیاری در این کشور را به خیابانهای بوئنوس آیرس، پایتخت آرژانتین، کشاند.

این دختر پس از آنکه شریک زندگی مادربزرگ ۶۵ ساله اش به او تجاوز کرد، باردار شد و درخواست سقط جنین کرد. اما رسیدگی به درخواست او پنج هفته طول کشید و برخی از پزشکان درخواست او را رد کردند. در نهایت پزشکان گفتند که سقط جنین برای او خطرناک است و به این دلیل او را سزارین کردند. جنین این دختر زنده است اما به گفته مسوولان بیمارستان شانس کمی برای زنده ماندن دارد.

در حال حاضر در آرژانتین تنها در صورتی اجازه سقط جنین داده می شود که سلامت مادر در خطر باشد و یا بارداری نتیجه تجاوز باشد. اما به نظر می رسد که در مورد این دختر ۱۱ ساله به دلیل نامشخص بودن قیم قانونی او، در انجام سقط جنین تاخیر افتاده است.

فعالان حقوق بشر در این منطقه، مسوولان بهداشت و سلامت را مقصر می شناسند و می گویند که اتفاقی که برای این دختر افتاده، مصداق "شکنجه" است.

تابستان گذشته مجلس سنای آرژانتین لایحه قانونی کردن سقط جنین در ۱۴ هفته اول بارداری را رد کرد.

فعالانی که خواستار حق انتخاب برای سقط جنین هستند، سالهاست در کشوری که اکثریت آن کاتولیک هستند، برای تصویب این لایحه تلاش می کنند. کلیسای کاتولیک سقط جنین را مجاز نمی داند. سال گذشته ۴۳ زن در آرژانتین به دلیل مخالفت با سقط جنین، جان خود را از دست دادند.

 

حمله تحقیر آمیز همسر خلیل زاد به فعالان زن افغان

"شرل بنارد"، پژوهشگر موسسه "رند" و همسر زلمی خلیل زاد، نماینده آمریکا برای صلح افغانستان، در مقاله ای در نشریه آمریکایی "نشنال اینترست" به زنان افغانستان تاخته و در دفاع از آنچه تاکنون آمریکا در افغانستان انجام داده، نوشته که مدافعان حقوق زن در افغانستان نمی توانند مانع بازگشت نیروهای آمریکایی از این کشور شوند. او گفت؛ زنان افغان خودشان باید برای دفاع از حق خود اقدام کنند.

در روزهای گذشته با پیشرفت مذاکرات صلح افغانستان و امیدواری سیاستمداران به موفقیت این روند، شماری از فعالان زن در افغانستان از آنچه برگشت به گذشته خوانده اند، ابراز نگرانی کرده اند.

خانم بنارد که نام شوهرش در دو دهه گذشته با نام افغانستان و دولت بعد از طالبان گره خورده، گفته که آمریکا آموزشهای زیادی را برای زنان افغانستان داده تا در پستهای مدیریتی سهم بگیرند. به آنان مشاوره داده که چگونه دیدگاه خود را بیان کنند، چگونه موثر صحبت کنند، چگونه برنامه های سیاسی و ساختارهای سیاسی را بسازند. چگونه دفاترشان را اداره کنند و چگونه اعتماد به نفس داشته باشند، چگونه ارتباطات ایجاد کنند، چگونه تجارت خود را آغاز کنند. اکنون زمان آن رسیده که تمام کارهای را که انجام شده، امتحان دهند.

خانم بنارد درس داده که زنان غرب و بخصوص آمریکا نیز حقوق خود را به این دلیل به دست نیاوردند که مردم مربوط به یک فرهنگ دیگر برایشان احساس تاسف کرده و برایشان پول و سرباز فرستاده باشد تا آنها را از ظلم نجات دهند.

"اورزلا اشرف"، رییس واحد ارزیابی و تحقیق افغانستان، در واکنش به مقاله خانم بنارد نوشته: "اگر من یک فمینیست آمریکایی بودم، مخصوصا همسر سفیری که با دور زدن دولت (افغانستان)، کشور اصلی اش را به مردانی می فروشد که بدترین سابقه را در مورد حقوق زنان دارند، فقط ساکت می بودم."

 

شیخ الازهر مصر: چندهمسری بی عدالتی است اما ممنوع نیست

"شیخ الطیب"، شیخ دانشگاه الازهر مصر در سخنرانی تلویزیونی خود علیه چندهمسری هشدار داده و گفته چندهمسری می تواند موجب ناعدالتی در حق زنان و کودکان شود.

شیخ الازهر که مهمترین مقام مذهبی سنی در مصر به شمار می رود، گفته است که رویه چندهمسری ناشی از عدم درک درست از قرآن است. او اما بعدا توضیح داد که مخالفتش با چندهمسری به معنی فراخوان برای ممنوع کردن آن نیست.

به گفته او تک همسری قانون اصلی است و چند همسری تنها در موارد استثنا می تواند رخ دهد: "آنهایی که می گویند ازدواج باید با تعدد همسر همراه باشد، همه اشتباه می کنند. قرآن می گوید اگر مرد مسلمان نتواند عدالت را برقرار کند، تعدد زوجین برای او ممنوع است."

سخنان او به گفتگوها و مباحث داغی در رسانه های اجتماعی دامن زد. شماری از گفته های این امام مسجد الازهر حمایت کرده و خواستار منع داشتن همسران متعدد شدند و برخی دیگر که بیشترشان سلفیها هستند، مردان را به داشتن همسران بیشتر ترغیب کرده اند.

الازهر روز شنبه سعی کرد تا در این مورد توضیحات بیشتری ارایه کند. جامعه الازهر گفته که الطیب خواستار منع داشتن زوجهای متعدد نشده است.

 

روز جهانی زن در کشورهای مختلف چطور برگزار شد؟

*اسپانیا: دهها هزار زن که بسیاری از آنها دانشجو بودند، در خیابانهای مرکز شهر مادرید راهپیمایی کردند. آنها در حالیکه شعار می دادند، پلاکاردهایی نیز حمل می کردند که روی برخی از آنها نوشته شده بود "آزادی، برابری، دوستی"، "نحوه پوشش من نباید بر احترامی که شایسته من است، تاثیر بگذارد".

بسیاری از تظاهرکنندگان لباس و یا تزیین آلات بنفش رنگ به تن داشتند که رنگ نمادین کارزار دفاع از حقوق زنان است. یکی دیگر از برنامه هایی که در مادرید اجرا شد، حرکت بیش از ۲۰۰ دوچرخه سوار زن در خیابانهای مرکز شهر بود که همه پيراهن بنفش به تن داشتند.

بسیاری از کارکنان زن امروز بر سر کار خود حاضر نشدند. سایرین کارهای خانه و نگهداری از کودکان را به مردان سپردند.

 

*پرتقال: اعضای کابینه این کشور، روز پنجشنبه برای یادبود قربانیان خشونت خانگی، یک دقیقه سکوت کردند. پلیس پرتقال می گوید که امسال ۱۲ زن به دلیل خشونت خانگی کشته شده اند. این عدد بالاترین رقم قربانیان در ۱۰ سال گذشته است.

 

*فرانسه: به مناسبت چهل و دومین سالروز بین المللی حقوق زنان، ۱۵ هزار نفر از شهروندان فرانسوی روز گذشته در شهرهای مختلف این کشور تجمع کردند تا به طور خاص نابرابری دستمزدها و خشونت مبتنی بر جنسیت را محکوم کنند. معترضان همچنین نگران ایجاد تغییرات احتمالی در بیمه بیکاری خود بودند.

بنا به اعلام برگزار کنندگان این تجمعات، تعداد شرکت کنندگان در این اعتراضها ۶ هزار نفر در پاریس، دو هزار و ۵۰۰ نفر در مارسی، ۷۰۰ نفر در نانت، ۶۰۰ نفر در لیل و ۱۵۰۰ نفر در گرنوبل و تولوز شمارش شده اند.

در پاریس، معترضان دستنوشته هایی مبتنی بر محکومیت نابرابریهای زنان و مردان و نیز درخواست "حقوق برابر، کار برابر" و "نه به خشونت و نقض حقوق' در دست داشتند.

 

*روسیه: روز ۸ مارس در این کشور تعطیل رسمی است، اما گرامیداشت آن بیش از هر چیز مبتنی بر نقشهای جنسیتی است که اکنون مورد انتقادند. بنا بر سنت هر ساله، ولادیمیر پوتین در این روز سخنرانی کرد و در سخنان خود از صبوری و حمایت زنان تشکر کرد. رییس جمهوری روسیه گفت: "شما زنان می توانید همه کارها را انجام دهید، هم در بیرون خانه هم در خانه. شما زبیایی و شادی خود را حفظ می کنید، تعادل خانواده را با عشق خود حفظ می کنید."

 

*ترکیه: پلیس و نیروهای انتظامی استانبول با اعمال خشونت مانع از برگزاری تظاهرات صلح آمیز زنان در این شهر شدند. دولت ترکیه در سالهای گذشته مانعی بر سر راه برپایی تظاهرات به مناسبات هشت مارس، روز جهانی زن، ایجاد نکرده بود.

پلیس نه تنها از گاز اشک آور برای متفرق کردن زنان استفاده کرد، بلکه با استفاده از سگ نیز آنها را تهدید به حمله کرده بود.

بسیاری از زنان پس از حمله پلیس ناگزیر به خیابانهای پیرامون میدان استقلال فرار کردند. ویدیوهایی که در شبکه های اجتماعی منتشر شده، شلیک گلوله های لاستیکی توسط پلیس به پای شرکت کنندگان در این تظاهرات را به تصویر کشیده است.

 

*هند: صدها زن در خیابانهای دهلی نو خواهان توقف خشونت علیه زنان، خشونت جنسی و نابرابری در محیط کار شدند. پسرها در هند بیش از دختران ارزش دارند. هزاران زن هندی پس از مرگ شوهرشان سوزانده می شوند، چون خانواده شوهر ممکن است جهیزیه او را نامناسب بدانند.

 

*اندونزی: در جاکارتا، پایتخت این کشور، صدها زن و مرد با پلاکاردهایی در دست به خیابان آمدند که در آنها خواهان لغو قوانین و سنتهای تبعیض آمیز مانند اخراج از کار به دلیل بارداری و قراردادهای نابرابر زنان و مردان شدند.

زنان اندونزی که چهارمین کشور پردرآمد دنیاست، دسترسی به آموزش برابر دارند، اما با بیکاری بیشتر، درآمد کمتر و شرایط کاری نامناسب روبه رو هستند.

 

*فیلیپین: صدها زن با لباسهای بنفش در مانیل راهپیمایی کردند و خواهان کناره گیری "رودریگو دوترته"، رییس جمهوری این کشور، شدند که به گفتن جوکهای سکسیستی معروف است و خطری برای یکی از دموکراسیهای آسیا به شمار می آید.

 

*آمریکا: در روز ۸ مارس ملانیا ترامپ از زنان ۱۰ کشور جهان به دلیل شجاعت شان تقدیر کرد. برندگان این جایزه، شامل فعالان مدنی، افسران پلیس و یک روزنامه نگار تحقیقی از کشورهای بنگلادش، جیبوتی، مصر، اردن، مونته نگرو، میانمار، پرو، سریلانکا و تانزانیا بودند.

در این مراسم مایک پمپئو، وزیر خارجهآمریکا، به طور جداگانه از زنان ایران به دلیل اعتراضات شان به حجاب اجباری و از فعال مدنی اوکراینی که در سال ۲۰۱۸ با اسید سولفوریک به قتل رسید، تقدیر کرد.

 

*پورتوریکو: صدها زن که تی شرتهای بنفش به تن داشتند، خواهان مسکن امن شدند، چرا که این قلمرو آمریکا بیش از ۲۰ زن بعد از توفان "ماریا" هنوز به شرایط عادی بازنگشته. شماری از تظاهرکنندگان پلاکاردهایی در دست داشتند که بر آنها نام ۲۰ زن که به دست شریکهای زندگی خود به قتل رسیده بودند، دیده می شد.

 

*السالوادر: صدها تن از زنان در پایتخت "سن سالوادر"، برای حق تولید مثل و علیه خشونت دست به تظاهرات زدند. آنها همچنین آزادی سه زن که به اتهامات سقط جنین محکوم شده بودند را جشن گرفتند. این سه زن به اتهام سقط جنین به ۳۰ سال زندان محکوم شده بودند و تنها چند ساعت پیش از شروع رسمی روز جهانی زن، آزاد شدند. السالوادور یکی از شش کشور آمریکای لاتین و حوزه کاراییب است که سقط جنین را در هر شرایطی ممنوع کرده است.

زنان آزاد شده حدود ۱۰ سال در زندان بوده اند. "آلبا لورنا رودریگز"، ۳۱ ساله، پس از آزاد شدن از زندان گفت: "ما امیدواریم دولت متوجه شود که بسیاری از زنان در اینجا بیگناه هستند و باید آزاد شوند."

۱۸ زندانی دیگر در زندانهای السالوادور دوران محکومیت خود به دلیل سقط جنین را می گذرانند. به گفته سازمان عفو بین الملل، آمار بالای خشونتهای جنسیتی و ممنوعیت سقط جنین، این کشور را به یکی از "خطرناک ترین کشورها برای زن بودن" بدل کرده است.

 

*بولیوی: زنان در شهرهای بزرگ تجمع کردند در حالیکه لباس زیرهای بزرگی بر تن داشتند که بر آنها نوشته شده بود: "لباس زیر یک پدر بی مسوولیت و سوواستفاده گر"، "لباس زیر یک کودک آزار".

 

*اکوادر: رییس جمهور این کشور، "لنین مورنو" در این روز اعلام کرد که به کودکان زنان به قتل رسیده ماهانه ۲۵۰ دلار پرداخت خواهد کرد. این کمک نقدی، به نزدیک به ۸۸ کودک یتیم تعلق خواهد گرفت.

 

*اتیوپی: نخست وزیر این کشور، "آبی احمد"، که یکی از کابینه های برابر جنسیتی جهان را تشکیل داده، در تجمعی که به مناسبت ۸ مارس در این کشور تشکیل شد، گفت: "زنان ستونهای یک ملت اند و باید به دلیل فداکاریهای شان مورد تقدیر قرار بگیرند."

 

*کنگو: رییس جمهوری جدید کنگو، "فلیکس تشیسکدی"، با رهبران زن کشور درباره مشکلات زندگی روزمره شان گفت وگو کرد.

 

*کنیا: زنان در پایتخت علیه خشونتجنسیتی تظاهرات کردند. آنها گفتند هنوز خیلی دشوار است که زنان از آزارهای جنسی به راحتی سخن بگویند و هنوز باید آهسته رشد کنند.

 

اهدای جایزه سیمون ویل به کنشگر کامرونی

نخستین جایزه "سیمون ویل" به کنشگر کامرونی که در حوزه خشونت علیه زنان و دختران و ازدواج اجباری فعالیت می کند، داده شد.

"آسیا دومارا منگاتاسو"، خلاف میلش در ۱۵ سالگی وادار به ازدواج شد، اما به تحصیلاتش ادامه داد. او سپس بر فعالیت در مورد قربانیان "بوکو حرام" تمرکز کرد.

این جایزه به نام سیمون ویل، سیاستمدار فرانسوی بازمانده از هولوکاست، نامگذاری شده که سقط جنین را قانونی کرد.

 

 

(منابع: بی بی سی، رادیو فردا، دویچه وله، رادیو زمانه، جنگ خبر)

 

منبع: نبردخلق شماره ۴۰۹، ششم فروردین ۱۳۹۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول