دانشگاه در ماهی که گذشت (اردیبهشت ۹۸)

کامران عالمی نژاد

 

"دانشجو می میرد ـ ذلت نمی پذیرد"

این شعاریست که به طور پیوسته دانشجویان دلیر کشور در اعتراضات و گردهماییهای خود با صدایی رسا به گوش ناشنوای رهبران حکومت ظلم و ستم ولایت فقیه می رسانند.

رژیم ولایت فقیه در حالی که در محاصره تحریمهای آمریکا و در نتیجه آن، تحریمهای غیرمستقیم کشورهای اروپایی و همسایگان آسیایی گرفتار گردیده، روز به روز در باتلاقی فرو می رود که خود آن را ساخته و پرداخته است. کاهش میزان فروشِ نفت برای رژیم جمهوری اسلامی به معنای از کف رفتن سفره خان نعمتی است که با دست و دلبازی رهبر فاسد آن برای وابستگان و سینه چاکان ولایت به حراج گذاشته شده است. از این پس افزوده بر کاسه لیسان و مزدور پروران داخلی، جنگ افروزان و مداخله گران برون مرزی هم باید با وضعیت جدید آرایش پذیرند.

اما از آنجا که رهبران و سردمداران این رژیم دزد و جنایتکار همچون چهار دهه گذشته به هیچ عنوان حاضر به دست شستن از غارت و چپاول اموال و داراییهای کشور نبوده و نیستند، لذا جهت جبران قسمتی از این زیان، حربه ای به غیر از دست درازی به سفره کارگران و زحمتکشان در سر ندارند. گران کردن اقلامی از قبیل بنزین و هزینه اتوبوسهای شهری، آب و برق، هزینه تحصیل و ده ها مورد دیگر، فقط گوشه ای از چپاول و به جیب زدن دارایی مردم فقیر و متوسط جامعه، برای جبران هزینه های سر به فلک کشیده "دولت تدبیر و امید" است.

دانشجویان نیز از این یورش مستثنی نیستند و همچون دیگر اقشار کشور هر روز به شکلهای گوناگون توسط دانشگاهها و مراکز آموزش عالی مورد تاخت و تاز چپاولگرانه قرار می گیرند. اعتراضات گسترده و متداوم دانشجویان به خواسته های صنفی و گاه سیاسی، واکنشی به همین امر است؛ خواسته هایی که در جوامع پیشرفته و دمکراتیک به عنوان اولیه ترین حقوق افراد آن جامعه شناخته شده است.

تجمع و درگیری دانشجویان دانشگاه تهران در ارتباط با طرح "حجاب و عفاف" و مخالفت آنان با حجاب اجباری، اعتراض به دستگیری دانشجویان، همبستگی با کارگران در روز جهانی کارگر، حرکت مشترک دانشجویان و کارگران در اول ماه مه و طرح مطالبه خواسته های اولیه خود، انتشار و علنی کردن دردنامه های دانشجویان دربند، همه و همه نشان از حقیقتی دارد و آن اینست که دانشجویان راهی سوای تسلیم و فرمانبرداری از این حکومت مستبد و هتاک حرمت انسانی در پیش رو ترسیم کرده اند.

آری، دانشجویان سر سازش ندارند، آنان خواستار حقوق اولیه خود هستند و قدمی عقب نمی نشینند. این را به روشنی می توان در شعار "دانشجو می میرد ـ ذلت نمی پذیرد" با تمام وجود حس کرد.

 

استاد دانشگاه به ۱۳ سال حبس محکوم شد

بر اساس حکم دادگاه انقلاب مشهد، کمال جعفری یزدی، استاد دانشگاه ساکن مشهد به ۱۳ سال حبس محکوم شد.

دادگاه مزبور این استاد مطالعات استراتژیک را به اتهام "تشکیل دسته و گروه به قصد براندازی نظام" به ۱۰ سال حبس، از بابت "تبلیغ علیه نظام" به یک سال حبس، به دلیل "توهین به رهبری" به دو سال حبس و در مجموع به ۱۳ سال حبس تعزیری محکوم کرد.

آقای جعفری یزدی اوایل مرداد ماه سال گذشته توسط نیروهای اداره اطلاعات مشهد بازداشت شد. وی به مدت ۱۰ روز در بازداشتگاه اداره اطلاعات تحت بازداشت و بازجویی بود و سپس به زندان وکیل آباد مشهد منتقل شد. بالاخره پس از گذشت بیشتر از ۳ ماه از بازداشت، با تودیع قرار وثیقه تا پایان مراحل دادرسی به صورت موقت آزاد شد. وی پس از آزادی به خاطر فشارهای وارده در دوران بازداشت، به بیماری اعصاب مبتلا گردیده.

کمال جعفری یزدی، ۵۳ ساله، پدر یک دختر و دارای مدرک دکترای مدیریت استراتژیک است. وی سالها است در این رشته در دانشگاه های غیرانتفاعی مشهد مشغول به تدریس است.

این شهروند ساکن مشهد سابقه مشارکت طولانی در جنگ هشت ساله را داشته و جانباز ۳۵درصد و از اسرای آزاد شده دوران جنگ است.

 

"دانشگاه های ما در استانداردهای دانشگاه و دانشکده قرار نمی گیرند"

منصور غلامی، وزیر علوم در جمع دانشگاهیان جهرم در توضیح طرح ساماندهی آموزش عالی گفت: "۲ هزار و ۸۶۰ واحد و مرکز آموزش عالی در کشور داریم که این مراکز به دلیل کثرت و پراکندگی که دارد، در استانداردهای تعریف دانشگاه و دانشکده قرار نمی گیرند. با توجه به کاهش جمعیت دانشجویی که از اوایل دهه نود با آن مواجه هستیم، خیلی از این واحدها خالی مانده اند و مطالعات نشان داده است که ما به این تعداد مراکز علمی و آموزشی نیاز نداریم."

وی گفت: "مجموعه مراکز علمی و آموزشی باید ساماندهی شوند و یکی از دلایل این موضوع این است که فارغ از تحصیلانی که برای آنان برنامه اشتغال نداشته ایم، زیاد شده اند."

غلامی ادامه داد: "بیش از ۱۵۰ دانشگاه، دانشکده، مرکز و مجتمع داریم که تعدادی زیادی از آنها حداقلهای نظام آموزشی و دانشگاهی را ندارند. ۵۰ مرکز غیرانتفاعی و غیردولتی به دلیل نداشتن حداقلهای استاندارد غیرفعال شده اند و به تعدادی از این مراکز نیز تذکر دادهشده است."

وزیر علوم گفت: "دانشگاه فنی و حرفه ای از آموزشو پرورش جدا شده و مورد حمایت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری قرار می گیرد. دانشگاه جامع علمی کاربردی نیز یکی دیگر از مراکز آموزش عالی دولتی است که بخش دولتی آن را که عوارض زیادی داشت، تعطیل کردیم."

 

"دانشگاهها به دلیل بدهی به زانو در آمده اند"

محمدتقی احمدی، رییس دانشگاه تربیت مدرس، با اشاره به اعتراضهای دانشجویان پزشکی نسبت به پرداخت نشدن کمک هزینه تحصیلی گفت: "دانشجویان پزشکی در زمینه کمک هزینهتحصیلی نگرانی داشتند، گرچه دانشگاه تربیت مدرس از منابع خود برای این کمکها مبلغی را در نظر می گیرد، اما این میزان در قیاس با سایر دانشگاههای علوم پزشکی کمتر است. از این رو دانشجویان ما تقاضا داشتند این مقدار کمی رشد کند. ما نیز به دانشجویان اعلام کردیم این کمک هزینه نسبت به مقدورات بودجه دانشگاه تنظیم شده است."

احمدی در پاسخ به این سوال که آیا اعتبارات بودجه ای دانشگاه تربیت مدرس به طور مرتب داده می شود، گفت: "وعده های خوبی مطرح می شود که این اعتبارات می رسد، اما همه دانشگاهها از این بابت به زانو درآمده اند، زیرا ده ها میلیارد بدهی ایجاد شده و مدتهاست راجع به هزینه های غذا و اجاره های خوابگاهها بدهکاریم.

وی افزود: "دولت محترم قول داد و بعضا با مکاتباتش تایید کرد که بودجه ما را می دهد و ما هم تعهدات دریافت صد درصدی بودجه را ایجاد کردیم، ولی هنوز خبری نشده است."

 

فعالیت در فضای مجازی دانشجویان هم مشمول آیین نامه انضباطی شد

شورای عالی انقلاب فرهنگی اصلاحیه ای به آیین نامه انضباطی دانشجویان اضافه کرد که بر اساس آن، کمیته های انضباطی دانشگاهها اجازه پیدا می کنند بر عملکرد دانشجویان در فضای مجازی نیز نظارت و در صورتی که آنها را غیر اخلاقی شناختند، با دانشجویان برخورد کنند.

به گزارش وب سایت شورای عالی انقلاب فرهنگی، دو وزارتخانه بهداشت و علوم پیشنهاد تغییرات یاد شده را در آییننامه انضباطی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارایه کردند.

جاماسب نوذری، مسوول سازمان امور دانشجویان، پیرامون جزییات طرح جدید برای اختناق بیشتر در دانشگاهها گفت: "انتشار عکسهای غیراخلاقی یا مرتکب شدن کار خلاف اخلاق در فضای مجازی همچنین انتشار تصاویر نامناسب در کانالهای اطلاع رسانی، شامل برخوردهای انضباطی با دانشجویان می شود."

سیدعلی مجتهدزاده، وکیل حقوق بشری، با غیرقانونی خواندن این تصمیم در صفحه توییتر خود نوشت:"تصمیم وزارت علوم در رسیدگی به تخلف در فضای مجازی در کمیته های انضباطی قابل ابطال در دیوان عدالت اداری است. دانشجویان از حق خود دفاع کنند."

 

تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه خواجه نصیرطوسی

دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر روز دوشنبه ۹ اردیبهشت در اعتراض به کمبودها و مشکلات شان و بی اعتنایی مسوولان نسبت به رفع آنها، دست به تجمع زدند. دانشجویان شعار می دادند: "دانشجو دانشجو، حمایت حمایت"، "ننگ ما، ننگ ما - مسوول بی درد ما".

در این تجمع یکی از اساتید به نام دکتر اردکانی از دانشجویان حمایت کرده و در جمع آنان حاضر شد.

 

پیام دانشجوی زندانی به مناسبت روز جهانی کارگر

مجید اسدی، دانشجوی اسیر در زندان گوهردشت، در پیامی که به مناسبت روز کارگر ارسال کرده، به روند سرسام آور تقسیم نابرابر ثروت در جامعه و شکاف عمیق اجتماعی ناشی از آن اشاره کرده و پیرامون عوارض آن می نویسد: "به گفته توکویل در اجتماعی که پیوندهای خانوادگی، کاستی، طبقاتی و اخوتهای صنفی در آن از بین رفته باشد، مردم بسیار آمادگی دارند که تنها به منافع شخصی شان بیندیشند و بر وفق یک فردگرایی بسیار محدود تنها در اندیشه خود باشند و هیچ دلبستگی به خیر همگانی از خود نشان ندهند."

وی ادامه می دهد: "رژیم خودکامه، نه تنها با چنین گرایشهای فردپرستانه مقابله نمی کند، بلکه به آنها پر و بال می دهد و بدینسان حکومت شوندگان را از هرگونه احساس همبستگی و وابستگی متقابل محروم می سازد. رژیم خودکامه می تواند یک گام پیش تر نهد و این سردی را به یخ زدگی مبدل سازد. آری، این سردی و یخ زدگی همان تهدیدی است که در اوضاع جاری در کمین یکایک ماست. درد مشترک، همدردهای مشترک می خواهد تا راه درمان را بیابد."

دانشجوی زندانی می گوید: "در آستانه روز جهانی کارگر و روز معلم بگذاریم روح همدردی و اعتراض در میان مان گل دهد و جان بگیرد. صفوف اعتراض به وضع ضد انسانی موجود را مستحکم تر کنیم. معجزه در این عصر تنها با همبستگی در میدان عمل جمعی رخ خواهد داد."

 

اعتراض دانشجویان دانشگاه علامه در تهران به آیین نامه انضباطی

روزسه شنبه 10 اردیبهشت، مراسم نمایشی انتخاب و دادن جایزه حقوق شهروندی در دانشگاه علامه با اعتراض جمعی از دانشجویان و فعالان دانشجویی روبرو شد.

دانشجویان با فریادها و شعارهای شان به جاسوسی فضای مجازی دانشجویان توسط وزارت علوم اعتراض کردند که در پی این اعتراضات مراسم نمایشی بهم خورد.

دانشجویان معترض تراکتهایی در دست داشتند که روی آنها نوشته شده بود: "دانشجو می میرد، ذلت نمی پذیرد"، "ننگ بر دانشگاه جاسوس پرور" و "حریم شخصی دانشجو به شما هیچ ربطی ندارد".

 

تجمع دانشجویان دانشگاه مازندران به مناسبت روز کارگر 

روز چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت جمعی از دانشجویان دانشگاه مازندران در همبستگی با کارگران و بزرگداشت روز جهانی کارگر تجمع کردند. دانشجویان تراکتهایی در دست داشتند که روی آنها از جمله نوشته شده بود: "کارگر دانشجو، اتحاد اتحاد"، "دانشجوی زندانی آزاد باید گردد"، "نه به خصوصی سازی کار و دانش".

دانشجویان در پایان تجمع خود قطعنامه ای صادر کرده که در آن خواستار آزادی فعالان کارگری و دانشجویی، توقف روند خصوصی سازی و به رسمیت شناخته شدن حق کنشگری آزاد سیاسی در دانشگاه شدند.

در بخشی دیگری از قطعنامه آمده است: "ما دانشجویان وظیفه داریم. باید دوش به دوش در کنار جنبش کارگری مان بایستیم و این نه تنها یک وظیفه اخلاقیست، بلکه هویت دانشجویی مان نیز در گرو شناخت نسبت مان با مطالبات طبقه کارگر است."

 

شوراهای صنفی خواستار آزادی دانشجویان دستگیر شده در روز کارگر شد

شوراهای صنفی دانشجویی با انتشار بیانیه ای خواستاری آزادی سریع و بی قید وشرط دانشجویان دستگیر شده در تجمع روز کارگر مقابل مجلس شورای اسلامی شد.

نام دانشجویان بازداشتی از این قرار اعلام شده: افشین میرزاخانی، مرضیه امیری، سهیل خدابخش، محمد عادل فر، عاطفه رنگ ریز، مرداس طاهری، کامیار فکور، ندا ناجی، عادل گرجی و ماهان صالحی.

 

تجمع فارغ از تحصیلان سلامت دهان در مقابل مجلس

روز شنبه ۱۴ اردیبهشت تعدادی از فارغ از تحصیلان تکنسین سلامت دهان در اعتراض به تعریف نشدن ردیف شغلی برای این رشته و جلوگیری از ادامه تحصیل در مقابل مجلس شورای اسلامی تجمعی برگزار کرده و خواستار رسیدگی به وضعیت شغلی و آینده تحصیلی خود شدند.

این دانشجویان در سالهای ۹۴ و ۹۵ و ۹۶ از طریق انتخاب رشته براساس سوابق تحصیلی پذیرفته شدند، اما پس از فارغ التحصیلی نه تنها ردیف شغلی برای آنها تعریف نشد، بلکه از ادامه تحصیل در مقطع کاردانی به کارشناسی نیز بازمانده اند.

یکی از این دانشجویان می گوید: پس از فارغ از تحصیلی بلاتکلیف مانده ایم. نه ردیف شغلی برای ما تعریف شده، نه تعهد استخدام اجرایی شد و نه ادامه تحصیل در مقطع کاردانی به کارشناسی برایمان تعیین شد و وزارت بهداشت هم به بهانه نبود بودجه برای به کارگیری دانشجویان، پاسخگو نیست."

 

استعفای دسته جمعی شورای صنفی دانشگاه ملایر در اعتراض به حجاب اجباری

اعضای شورای مرکزی دانشگاه ملایر در اعتراض به دخالتهای غیر قانونی حراست و کمیته انضباطی، استعفای خود را به صورت دسته جمعی تقدیم معاونت دانشجویی کردند. آنها به احضار شدن تعدادی از کاندیداهای شورای صنفی معترضند که در پوسترهای تبلیغاتی خود شعارهایی با مضمون دفاع از حقوق دانشجویان چاپ کرده بودند.

حراست دانشگاه با ایجاد ترس در بین کاندیداهای انتخابات شورای صنفی و نسبت دادن اتهام ترویج بدحجابی به آنان در تماس با خانواده های شان و تهدید آنها به پرونده سازی یا اخراج این کاندیداها، سعی دارد مانع از ورود فعالان صنفی مدافع حقوق دانشجویان به شورای صنفی شود.

همچنین حراست دانشگاه پس از فراخواندن این دانشجویان، حوادث تلخ اتفاق افتاده در دانشگاه در ماه های اخیر را به شورای صنفی نسبت داده و قبلا نیز بارها سعی کرده با تهدید اعضای شورا و نسبت دادن اتهاماتی بی اساس مانند ترویج بدحجابی، مانع از حق خواهی آنان در دفاع از مطالبات صنفی دانشجویان شود.

 

حمله چماقداران به تجمع دانشجویان دانشگاه تهران

شماری از دانشجویان دانشگاه تهران روز دوشنبه ۲۳ اردیبهشت در اعتراض به برخوردهای سرکوبگرانه حراست دانشگاه درباره نوع پوشش دانشجویان و راه اندازی گشت ارشاد، تجمع کردند.

دانشجویان دانشگاه تهران در روزهای گذشته شاهد حضور و استقرار نیروهای حفاظت فیزیکی زن در همراهی با ماموران حراست دانشگاه به منظور دخالت در امر پوشش خود بوده اند. حضور این ماموران با سختگیری در ورود بانوان به دانشگاه به علت نوع پوشش، تهدید به احضار به کمیتهانضباطی و برخوردهای قهری همراه شده.

دانشجویان با در دست داشتن نوشته هایی در اعتراض به محدودیتهای اخیر درباره پوشش، از جمله شعار می دادند: "پوشش انتخابی، حق مسلم ماست" و "آزادی انتخاب، حق مسلم ماست".

عوامل سرکوب در دانشگاه با درخواست نیرو از خارج از دانشگاه، شماری بسیجیو لباس شخصی و نیروی امنیتی را سازماندهی کرده و به این تجمع حمله ور و با دانشجویان درگیر شدند. این مزدوران که در بین آنها چند آخوند و افرادی در سنین مختلف دیده می شد، با سر دادن شعارهایی از قبیل "الله اکبر" و "بی قانون حیا کن، دانشگاه رو رها کن" تجمع دانشجویان را برهم زدند.

با بر هم خوردن تجمع دانشجویان در برابر پردیس دانشکده های هنرهای زیبا و فنی، آنها به سالن آمفی تئاتر دانشکده هنرهای زیبا جمع شدند، اما چماقداران حکومتی به آنجا نیز هجوم بردند.

در تجمع دانشجویان در صحن دانشگاه و سالن آمفی تئاتر، شعارهایی با مضمون "دانشجو می میرد، ذلت نمی پذیرد"، "بیکاری، بیگاری، حجاب زن اجباری" شنیده می شد و برخی دانشجویان نیز تصاویری از مرضیه امیری، دانشجوی بازداشت شده، در دست داشتند.

ارگان رسانه ای بسیج دانشجویی موسوم به "خبرگزاری دانشجو"، حمله کنندگان را "دانشجویان دانشگاه تهران" خواند و مدعی شد که تجمع کنندگان "تعدادی از فعالین چپ گرا" بودند که "علیه برخی احکام دینی و قوانین کشور" شعار می دادند.

 

اعتراض دانشجویان دانشگاه های بوشهر و سنندج در اعتراض به حجاب اجباری و محرومیت از تحصیل

روز دوشنبه ۲۳ اردیبهشت همزمان با اعتراض دانشجویان دانشگاه تهران به طرحهای سرکوبگرانه به بهانه حجاب، دانشجویان دانشگاه خلیج فارس در بوشهر نیز تجمعی در اعتراض به طرحهایی تحت عنوان حجاب و عفاف و قوانین کمیته انضباطی و گشت ارشاد برپا کردند.

همچنین دانشجویان دانشگاه کردستان در سنندج نیز در همین روز به محرومیت از تحصیل دانشجویان سیاسی اعتراض و خواستار بازگشت دانشجویان اخراجی به کلاسهای درس شدند.

عوامل حکومتی در دانشگاه برای متفرق کردن دانشجویان آنها را تهدید کردند، اما موفق به متفرق کردن آنها نشدند.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه کاشان در اعتراض به کیفیت غذای سلف و همبستگی با دانشجویان دانشگاه تهران

روز دوشنبه 23 اردیبهشت، دانشجویان دانشگاه کاشان در محل سلف سرویس نسبت به بدی کیفیت غذای دانشگاه اعتراض کرده و با سر دادن شعار مطالبات شان را ابراز کردند. دانشجویان شعار می دادند: " "مسوول بی لیاقت، استعفا استعفا"

همچنین دانشجویان دانشگاه کاشان در حمایت از اعتراضات دانشجویان دانشگاه تهران، اقدام به برگزاری تجمع شبانه کردند.

 

حرکت اعتراضی دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان

دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان در شهر زاهدان در هنگام افطار در اعتراض به کیفیت بد غذا، تمامی سینیهای غذای خود را روی زمین چیده و از خوردن غذا خودداری کردند.

 

تجمع جمعی از دانشجویان در اعتراض به ادامه بازداشت مرضیه امیری

ظهر روز یکشنبه 29 اردیبهشت، جمعی از دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در اعتراض به ادامه ی بازداشت مرضیه امیری، دانشجوی جامعه شناسی این دانشکده دست به تجمع زدند. در جریان تجمع دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی، اعتمادی رئیس دانشکده در جمع تجمع کنندگان حاضر شد و قول پیگیری وضعیت مرضیه امیری و گزارش نتیجه طی ۲۴ساعت آینده را به دانشجویان داد.

 

تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه تهران مقابل خوابگاه فاطمیه

شنبه شب 28 اردیبهشت، جمعی از دانشجویان دانشگاه تهران دراعتراض به لغو اسکان یکی از فعالان صنفی ساکن خوابگاه فاطمیه، دست به تجمع مقابل این خوابگاه زدند.

در جریان تجمع شبانه دانشجویان در اعتراض به لغو اسکان یکی از فعالان ساکن خوابگاه فاطمیه، دانشجویان خواستار پاسخگویی رجبی، معاون حراست شدند که با امتناع او از پاسخگوئی، تعدادی از نیروهای حراست وارد صحنه شدند تا دانشجویان را پراکنده سازند و با مقاومت دانشجویان، نیروی انتظامی نیز جهت ارعاب و متفرق کردن دانشجویان وارد عمل شد. هر دو نیروی حراست و انتظامی به منظور ارعاب این دانشجویان قید کردند اگر چنانچه محل توسط دانشجویان ترک نشود، پلیس امنیت جهت برخورد، ورود خواهد کرد.

 

 

(منابع: خبرگزاری هرانا، آنا، دویچه وله، ایسنا، ایلنا، دانشجو آنلاین، کمپین حقوق بشر، ایرنا، مهر، خبرنامه دانشجویان ایران، شبکه های اجتماعی)

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۱۲، چهار شنبه اول خرداد ۱۳۹۸ ـ ۲۲ مه ۲۰۱۹ 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول