زنان در مسیر رهایی (اردیبهشت ۹۸)

اسد طاهری

 

نماینده حکومتی از اردبیل در نشست علنی روز دوشنبه ۲ اردیبهشت مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور با انتقاد از پدیده کودک همسری و ازدواج کودکان گفت: "در کشور به کودکان اجازه ازدواج داده می شود و ۱۷درصد ازدواج کشور را دختران زیر ۱۸ سال به خود اختصاص می دهند."

محمد فیضی زنگیر اطلاع داد: "۴۳ هزار ازدواج ثبت شده ۱۰ الی ۱۵ ساله داریم."

فیضی زنگیر پرسید: "به کودکی که اجازه اخذ گواهینامه رانندگی، افتتاح حساب بانکی، معامله و رای دادن داده نمی شود، چگونه اجازه ازدواج می دهیم؟"

وی افزود: "اگر این ازدواجها در طول زمان کاهش پیدا نکند با افت شاخصهای توسعه انسانی مواجه می شویم و این نشانه فقر در آموزش همگانی و تنزل در رفاه عمومی خواهد بود."

مقام مزبور ادامه داد: "طرح افزایش سن ازدواج در کمیسیون قضایی رد شد، این در حالی است که جامعه نسبت به این موضوع حساس بوده و رسیدگی به آن مطالبه جامعه است."

 

مدال برنز اولین زن دوچرخه سوار جاده در ایران

سمیه یزدانی، دوچرخه سوار ملی پوش، در ماده استقامت جاده به مسافت ۱۱۵ کیلومتر به عنوان نفر سوم مسابقات دوچرخه سواری قهرمانی آسیا در تاشکند صاحب مدال برنز شد. او نخستین دوچرخه سوار زن ایرانی است که موفق به کسب مدال در سطح آسیا می شود.

در ادامه مسابقات قهرمانی آسیا در تاشکند ازبکستان، در این ماده ماندانا دهقان، دیگر رکابزن تیم ملی، به مقام یازدهم دست یافت.

در این مسابقه ۶۴ ورزشکار حضور داشتند که در پایان نماینده ازبکستان که قهرمان مسابقات المپیک ریو شده بود، رتبه اول و رکابزن تیم کره جنوبی نیز مقام دوم را به دست آورد.

 

شرط بازگشت زنان اسیر ایزدی: طردکودکان خود از پدر داعشی

شورای عالی روحانیان ایزدی اعلام کرد زنان ایزدی اسیر داعش که در پی تجاوز باردار شده اند، اگر بخواهند به سوی اقوام خود بازگردند، باید از فرزندشان چشم پوشی کنند.

در مرداد ماه ۱۳۹۳ (نزدیک به ۵ سال پیش) نیروهای داعش ۶ هزار زن و کودک ایزدی را به اسارت خود درآوردند. تعداد زیادی از این زنان به عنوان کنیز و برده جنسی فروخته شدند و بخشی دیگر پیوسته مورد تجاوز نیروهای داعش قرار داشتند.

مراد اسماعیل، مدیر سازمان حقوق بشری ایزدی موسوم به "یزدا"، گفت تصمیم شورای عالی روحانیان با حمایت احزاب ایزدی، رهبران مذهبی و روسای قبایل اتخاذ شده است

به گفته او: "برای بسیاری از مردم بسیار سخت است که جنایات نیروهای داعش و کودکان برجای مانده از تجاوز این نیروها را در جامعه خود بپذیرند."

 

ممنوعیت پوشش چهره و روبنده در سریلانکا

"مایتریپالا سیریسنا"، رییس جمهوری سریلانکا، پوشاندن صورت با روبنده یا هرآنچه که هویت یابی و شناسایی فرد از روی چهره اش را ناممکن کند، ممنوع کرد.

در بیانیه ای که دفتر روابط عمومی رییس جمهوری سریلانکا منتشر کرده، اعلام شده است که این ممنوعیت از روز دوشنبه نهم اردیبهشت ماه و در راستای مقررات امنیتی تازه، اجرایی می شوند.

روز یکشنبه ۲۱ آوریل/ ۱ اردیبهشت، در جریان مراسم عید پاک مسیحیان شماری از کلیساها و هتلهای کلمبو، پایتخت، و دو شهر دیگر در سریلانکا هدف حملات یک گروه رادیکال اسلامگرا قرار گرفتند. این حملات که گستردگی و شدت آن از زمان جنگ داخلی آن کشور تاکنون بی سابقه بوده، بیش از ۲۵۰ کشته برجای گذاشت.

دولت سریلانکا با انتقادهای شدیدی به خاطر نادیده گرفتن هشدارها و گزارشها در مورد برنامه ریزی اسلام گرایان برای حملات رو به رو است.

 

"رکاب زنی برای تغییر" در مزارشریف

نهاد "جوانان توانمند" با همکاری فدراسیون ورزشی ولایت بلخ افغانستان، یک مسابقه دوچرخهسواری با عنوان "رکاب زنی برای تغییر" را با حضور زنان در شهر مزار شریف برگزار کردند. زنان حاضر در این رقابت، پنج کیلومتر را با هدف "تغییر نگاه جامعه سنتی افغانستان" رکاب زدند.

با آنکه در شهر مزارشریف به نسبت برخی از شهرهای افغانستان، زنان آزادی عمل بیشتری دارند، اما دوچرخه سواران زن در این شهر کمتر دیده می شوند و طبق باور سنتی - مذهبی، رکاب زنی زنان "ننگ آور" است.

ذاکره بخشی که در رقابت "رکاب زنی برای تغییر" مقام نخست را از آن خود کرد گفت: "ما تنها خواستی که از نهادهای فعال در عرصه زنان داریم این است که چنین برنامه هایی را در مزار یا در سطح افغانستان بیشتر برگزار کنند تا دختران بتوانند از این طریق در جامعه سهم بیشتر بگیرند و در جامعه تغییر ایجاد کنند."

مبارکه محمدی، یکی دیگر از شهروندان مزارشریف که در این رقابت مقام دوم را از آن خود کرده است می گوید: "این قسم برنامه ها واقعا می توانند تغییرات مثبت در جامعه ایجاد کنند. حداقل اگر نتوانند تغییر خیلی بزرگی به وجود آورند، میتوانند تغییر کوچک با خود به همراه آورند و از همین تغییرات کوچک است که می توانیم تغییرات کلان را در جامعه پدید آوریم."

 

برای اولین بار یک زن وزیر دفاع بریتانیا شد

"پنی موردانت" ۴۶ ساله، به سمت وزیر دفاع جدید بریتانیا منصوب شد. او نخستین زنی است که در بریتانیا به این پست دست می یابد. خانم موردانت پیشتر مسوولیت وزارت امور توسعه بین المللی این کشور را بر عهده داشته است.

او در زمان مسوولیت بوریس جانسون در وزارت امورخارجه بریتانیا، با انتشار بیانیه ای مشترک، از رژیم جمهوری اسلامی خواستهبود تا ارسال اسلحه به حوثیهای یمن را متوقف کند.

انتصاب یک زن به سمت وزارت دفاع بریتانیا در حالی است که اکنون برخی از وزرای دفاع کشورهای اروپایی، مثل فرانسه و اسپانیا هم زن هستند.

 

دو دختر نوجوان دست به خودکشی زدند؛ آمار بالای خودسوزی زنان در دیشموک

طی دو روز ۲۳ و ۲۴ اردیبهشت، دو نوجوان ۱۴ ساله دختر در شهر دیشموک واقع در استان کهگیلویه و بویراحمد دست به خودکشی زدند و جان باختند. سهم نوجوانان ایرانی از خودکشیهای سالانه، از سوی سازمان پزشکی قانونی بیش از ۷درصد اعلام شده است.

هر دوی این کودکان دختر و ۱۴ ساله بوده اند. هویت و انگیزه آنان کماکان در حال بررسی است.

این منطقه علاوه بر اینکه از لحاظ خودکشی سرانه بالایی دارد به معضل اجتماعی “خودسوزی زنان” نیز دچار است.

در همین رابطه در تاریخ ۶ دی ماه ۹۷ نیز یک کودک ۱۶ ساله متاهل که یک بچه ۶ ماهه را باردار بود، در دیشموک پس از اقدام به خودسوزی جان خود را از دست داده بود.

لازم به ذکر است از ابتدای سال گذشته تا دی ماه ۹۷، چهار زن متاهل و یک دختر مجرد در دیشموک اقدام به خودسوزی کرده اند که از این تعداد چهار نفر جان خود را از دست داده اند.

پیشتر محمد نوروزی نیا، رییس آموزش و پرورش دیشموک، گفته بود که ازدواجهای تحمیل شده از مهمترین دلایل خودسوزی دختران در این شهر است.

نوروزی نیا افزوده بود: "هر سه ماه یکبار این خودسوزیها رخ می دهد. از دلایل عمده آن می توان به سطح پایین فرهنگی، اقتصادی و ازدواجهای تحمیل شده اشاره کرد."

 

دادستان اصفهان: دوچرخه سواری زنان در فضای عمومی فعل حرام است

دادستان عمومی و انقلاب اصفهان گفت: "بر طبق فتوای علما و همچنین براساس قانون، دوچرخه سواری بانوان در فضای عمومی فعل حرام است."

علی اصفهانی روز سه شنبه ۲۴ اردیبهشت تاکید کرد که ممنوعیت دوچرخه سواری زنان به علت اعتراض و درخواست "ائمه جمعه، جماعات و خانواده شهدا" صورت گرفته است.

وی افزود، به نیروی انتظامی دستور داده شده زنان دوچرخه سوار را متوقف کرده، مدارک هویتی شان را ضبط و در صورت نداشتن اوراق شناسایی، دوچرخه آنها را توقیف کند.

به گفته علی اصفهانی زنان شناسایی شده باید به پلیس امنیت مراجعه کنند و تعهد بدهند که دیگر دوچرخه سوار نشوند و در صورت تکرار "با فعل حرام صورت گرفته، طبق قانون مجازات اسلامی برخورد می شود".

دادستان عمومی و انقلاب اصفهان همچنین از پیشنهاد خود برای "طراحی دو چرخه ای با پوشش مناسب برای بانوان" خبر داد و گفت این راهکار را به شهرداری و نیروی انتظامی ارایه داده است.

 

سنای ایالتی آلاباما سقط جنین را مگر در موارد "بسیار استثنایی" ممنوع کرد

سنای ایالتی آلاباما در آمریکا طرحی را تصویب کرده که شامل سختگیرانه ترین شرایط برای سقط جنین است

این طرح که جهت امضا برای فرماندار ایالتی ارسال شده، تقریبا به معنای ممنوعیت کامل سقط جنین مگر در موارد استثنایی است و برای پزشکانی که این قانون را نقض کنند، مجازاتهای سنگین تا ۹۹ سال حبس را پیش بینی کرده است.

سنای ایالت آلاباما که نمایندگان محافظه کار از حزب جمهوریخواه در آن اکثریت قابل توجهی دارند، با ۲۵ رای موافق در برابر ۶ رای مخالف این طرح را تصویب کرد. پیشتر، مجلس نمایندگان ایالتی این طرح را تصویب کرده بود.

مدیر اجرایی اتحادیه حقوق مدنی آمریکا شعبه ایالت آلاباما گفته است که این نهاد در نظر دارد در همکاری با سازمانهای دیگر مدافع حقوق مدنی و حقوق زنان برای جلوگیری از اجرایی شدن این قانون در مراجع قضایی اقدام کند

 

حجاب در دبستانهای اتریش ممنوع شد

نمایندگان پارلمان اتریش روز چهارشنبه ۱۵ مه قانونی را به تصویب رساندند که به موجب آن استفاده از حجاب در دبستانهای این کشور ممنوع خواهد شد. این طرح توسط حزب راستگرای حاکم به پارلمان ارایه شده بود.

اگرچه در متن قانون مصوب نامی از اسلام نیامده و تنها اعلام شده که این ممنوعیت شامل "لباس ایدیولوژیک یا مذهبی" است که با پوشاندن سر مرتبط باشد، اما نمایندگان متعلق به هر دو حزب عضو ائتلاف حاکم تصریح کرده اند که این قانون، روسری اسلامی را هدف گرفته است.

دولت گفته است پوشش سر گروههای مذهبی سیکها و یهودیان از این قانون استثنا شده، زیرا قانون به اشیایی اشاره دارد که "تمام سر یا بخش عمده ای از آن را می پوشانند".

 

 (منابع: یورونیوز، ایرنا، بی بی سی، ایران اینترنشنال، دویچه وله، هرانا، خانه ملت، ایلنا، رادیو فردا)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۱۲، چهار شنبه اول خرداد ۱۳۹۸ ـ ۲۲ مه ۲۰۱۹ 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول