دانشگاه در ماهی که گذشت (خرداد ۹۸)

کامران عالمی نژاد

 

صدای آژیر چپ در دانشگاه

رژیم جمهوری اسلامی از بدو به قدرت رسیدن در کشور، دانشگاه و دانشجویان را تهدیدی جدی در برابر واپس گرایی و لگدمالی آرمانهای دموکراتیک قیام 57 یافت. به همین دلیل، در سال ۵۹ زیر تابلوی "انقلاب فرهنگی" به فرمان خمینی به دانشگاه حمله ور شد، آن را به تعطیلی کشاند و به تصفیه قهری دانشگاه از دانشجویان و استادانی که حاضر به تمکین از سیاستهای قرون وسطایی اش نگشتند، دست زد.

به جرات می توان گفت اندیشه و سیاست چپ مارکسیستی که در آن زمان از پشتوانه قوی مردم کوچه و بازار، کارگر و دانشجو، کارمند و فرهنگی برخوردار بود، یکی از کابوسهای خمینی بعد از به قدرت رسیدن محسوب می شد. از این رو از ابتدای به دست گرفتن زمام امور، وی درصدد از ریشه بر کندن بنیان سازمانهای چپ به خصوص سازمان چریکهای فدایی خلق ایران برآمد. خمینی با مشاهده کثرت شرکت کنندگان گردهمایی سازمان چریکهای فدایی خلق ایران در اسفند ۵۷، دیگر شکی نداشت که در تحکیم سلطه حکومت ضد مردمی و فاشیستی خود با وجود فعالیت سازمان چریکهای فدایی خلق ایران قطعا به مشکل بزرگی برخواهد خورد.

از آن زمان تا به امروز چهار دهه، چهار نسل می گذرد، حاکمیت با تمام تلاش و تبلیغات و صرف هزینه های هنگفت جهت جعل و تحریف تاریخ درخشان جنبش کمونیستی و به ویژه جنبش فدایی، نه تنها قادر به پاک کردن و به فراموشی سپردن آن نگشته، بلکه بر عکس، شاهد شکوفایی بینش چپ و کمونیستی در میان بخشهای پیشرو جامعه هستیم. شعار "کار، نان، آزادی – حکومت شوراییِ" کارگران هفت تپه گواهی بر این است.

خامنه ای در ۸ خرداد ماه امسال، در دیدار با جمعی از "استادان، نخبگان و پژوهشگران" بسیجی دانشگاه ها، تمام هنر لجن پراکنی خود را به کار بُرد تا بلکه رشد جنبش چپ در میان دانشجویان را کوچک، بی اهمیت و وابسته به کشورهای "دُشمن" جلوه دهد. وی از چماقداران مستقر در دانشگاه ها که آنها را "استادان متدین و انقلابی" می خواند، خواست "در داخل دانشگاهها جریان سازی کنند" و "کاری کنند که جریان فکری و فرهنگی آنها به جریان رایج دانشگاهها تبدیل شود".

ابراهیم فیاض، استاد حکومتی دانشگاه تهران، روز پنجشنبه ۲۳ خرداد در گزارشی در "خبر آنلاین"، گرایش دانشجویان به اندیشه و عمل مارکسیستی را اینگونه توصیف کرد: "۹۰درصد دانشجویان درصدد مهاجرت هستند و دانشجویان روشنفکر در ۱۰درصد باقی مانده هم، گرایش به تفکرات کمونیستی پیدا کرده اند. امروز در دانشگاه نه بسیج دانشجویی و نه تشکلهای اصلاح طلبی اثری ندارند، شعارهای انسان گرایانه و عدالت طلبانه در بسیج دانشجویی و تشکلهای اصلاح طلبی مطرح نیست، بلکه مارکسیستها در این زمینه پرچمدار هستند. تفکرات مارکسیستی بسیار پررنگ است و دانشجویان مرتبط با این تفکر بسیار پرمطالعه و پرفکر هستند، چون به دنبال نقد شرایط موجود یعنی حاکم شدن اسلامِ سرمایه داری هستند."

حال می توان نتیجه گرفت، منظور خامنه ای از "جریان رایج" در دانشگاه کدام جریان است که ولی فقیه نظام را اینگونه به خشم در آورده که بعد از سالها زمان و صرف هزینه های هنگفت جهت اسلامی کردن دانشگاهها و دانشجویان، اینگونه به در بسته خورده است.

مردم ایران و بالطبع دانشجویان که قشری از اقشار کشور هستند، به درستی بعد از دهها سال حکومت آخوندهای مرتجع و فاسد دریافته اند که تنها گزینه شرایط موجود، آزادی و عدالت است، از این رو افزایش گرایش به اندیشه ای که در واقعی ترین و عملی ترین شکل آن را نمایندگی می کند، شگفت آور نیست. 

 

اعتراض تشکل دانشجویی به هزینه های گزاف دانشجویان

شورای صنفی دانشگاه نوشیروانی بابل اعتراض خود نسبت به گرفتن شهریه دروس جبرانی از ورودیهای ۹۷ را اعلام کرد.

این تشکل در یک نامه سرگشاده خطاب به رییس دانشگاه بابل نوشت، گرفتن این تعرفه سنگین از دانشجویان "هزینه گزاف و ناعادلانه را به دانشجویان تحمیل می کند" و ادامه داد: "این امر تبعات جبران ناپذیری چون حذف تدریجی دانشجویان فرودست از چرخه علم آموزی کشور به دنبال خواهد داشت."

این تشکل دانشجویی تعرفه مزبور را غیرقانونی خواند و یادآور شد: "با توجه به بندهای (ح)، (ط) و (ی) ماده ۲۰ قانون برنامه پنجم توسعه، تحصیل دانشجویان روزانه در دانشگاههای دولتی رایگان است و دیوان عدالت اداری با تکیه بر این مستندات، اخذ شهریه جبرانی را از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد غیرقانونی دانسته و رای به ابطال این ماده از آیین نامه آموزشی داده است."

شورای صنفی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل از رییس دانشگاه خواستار شده "درخواست تجدید نظر و اصلاح مصوبهکنونی را در جلسهآتی هیات امنا مطرح کند."

 

پنج ماه پس از واژگونی اتوبوس، حادثه همچنان در کمین دانشجویان است

پنج ماه پس از سقوط اتوبوس حامل دانشجویان دانشگاه علوم و تحقیقات به دره، کشته شدن ۱۰ نفر و مجروح گردیدن ۲۸ تن دیگر، پیچ خطرناک حادثه ساز همچنان ‏به حال خود رها شده است. از ۱۰ درخت کاشته شده به یاد جانباختگان چیزی باقی نمانده و اتوبوسهای ‏سرویس این واحد دانشگاه آزاد هم تغییر چندانی نداشته است. ‏

"امین"، یکی از دانشجویان این واحد دانشگاهی است که همان روز حادثه و دقایقی پس از تصادف به پیچ ‏حادثه ساز رسید. او می گوید: "‏هیچ تغییر اساسی در فضای دانشگاه رخ نداده. روزهای نخست که بچه ها عصبانی بودند و چند تجمع ‏برگزار شد، خیلی به ما وعده دادند. حتی آمدند و کارهایی روی همان پیچ هم کردند، اما شروع نشده ‏تمام شد. اعتراض که خوابید، این پیگیریها هم خوابید. چند جا را رنگ کردند و چند تا درخت هم کاشتند. ‏همین. باور کنید نه اتوبوسها تغییری کرده و نه گاردریل نصب شده،"

 علی، یکی دیگر از دانشجویان می گوید: "نصب گاردریل برای دانشگاهی که این ‏همه شهریه می گیرد واقعا هزینه به حساب نمی آید، ولی عملا کاری انجام نمی دهند."

توهین مزدور بسیجی اعتراض دانشجویان را برانگیخت

اظهارات توهین آمیز مسوول بسیج دانشجویی دانشگاه کردستان به فرهنگ و لباس کردی واکنش تند دانشجویان کرد را در پی داشت.

دانشجویان کرد دانشگاه کردستان روز شنبه ۴ خرداد در واکنش به سخنان مزدور بسیجی، سیدعنایت جویبار، با پوشیدن لباس کردی بر سر کلاسهای درس حاضر شدند.

همچنین دانشجویان با انتشار بیانیه ای خواستار احترام به تمامی فرهنگها، ملیتها و زبانها شدند و تاکید کردند: "به عنوان رسالت اخلاقی و انسانی مان به هیچ شخص و گروه تمامیت طلب اجازه نخواهیم داد که حقوق هیچ انسانی را لگدمال کند."

دانشجویان افزودند: "ما رویای آن را داریم که در کشوری زندگی کنیم که مردم نه با ملیت شان، بلکه با شخصیت شان قضاوت شوند."

مسوول بسیج دانشجویی دانشگاه کردستان در گفتگو با "خبرگزاری دانشجو" با توهین به فرهنگ و لباس مردم کردستان گفته بود: "شاهد خودنمایی برخی افراد ملبس به لباس گروهکهای ضدانقلاب و جنایتکار در سطح دانشگاه و بسیاری از برنامه های تحت حمایت معاونت فرهنگی، آن هم در پوشش موضوعاتی نظیر ادبیات و تاریخ و کردستان شناسی و … در دانشگاه هستیم."

 

تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان

دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان در روز چهارشنبه 8 خرداد برای اعتراض به غذای سلف سرویس منجمله یک وعده غذای فاسد دست به تجمعاتی زدند. در همین رابطه، دانشجویان خوابگاهی دانشگاه علوم پزشکی همدان روز یکشنبه 5 خرداد با تجمع در سلف مرکزی خوابگاه نارضایتی و اعتراض شان را نسبت به وضعیت نامناسب غذا نشان دادند.

 

کاهش ظرفیت پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد به دلیل بی پولی

گروه زیست شناسی دانشگاه رازی کرمانشاه در اقدامی عجیب و غیر معمول اعلام کرده است که تا زمان تامین بودجه لازم، از پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد خودداری خواهد کرد. این امر مشکلاتی را برای دانشجویان به وجود آورده است.

هر چند بخشهای فرهنگی و رفاهی دانشگاه همواره با مشکلات بودجه ای روبرو بوده، اما به نظر می رسد این مشکلات در حال گسترش به بخشهای آموزشی دانشگاه نیز می باشد.

دانشگاه رازی کرمانشاه دلایل این اقدام را نبود بودجه کافی و کاهش تعداد واحدهای پایان نامه از ۶ واحد به ۳ واحد اعلام کرده است.

این مصوبه مشکلاتی برای دانشجویان بومی که می توانستند در محل زندگی خود به ادامه تحصیل بپردازند و نیز دانشجویان با استعداد درخشان که پذیرش بدون کنکور آنها در این دانشگاه یقینا می تواند هزینه هایی از قبیل آزمون مجدد و یا استرسهای کنکور ارشد را از روی دوش آنها بردارد، به همراه دارد.

دانشجویان در نامه ای به وزیر علوم خواستار اختصاص بودجه لازم جهت ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد به صورت پژوهش محور شدند.

 

مدرس دانشگاه یزد بازداشت شد

محسن اسدی، استاد باستان شناسی دانشگاه یزد، و برادر مجید اسدی، زندانی سیاسی محبوس در زندان رجایی شهر کرج، روز یکشنبه ۵ خرداد توسط نیروهای امنیتی در محل کار خود در شهر یزد بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

نیروهای امنیتی پس از بازداشت به منزل وی رفته و ضمن تفتیش محل، بخشی از لوازم شخصی از جمله لپ تاپ و کامپیوتر وی را نیز ضبط کردند.

 

اتوبوس حامل دانشجویان دختر دانشگاه آزاد فیروزآباد ترمز برید

اتوبوس حامل دانشجویان دختر دانشگاه آزاد فیروز آباد، در جاده فیروز آباد فارس هنگام پایین آمدن از کوه دچار ترمزبریدگی شد و موجب سلسله تصادفاتی با ۱۳ خودرو گردید. در این حادثه که روز سه شنبه ۷ خرداد روی داد، هفت تن از دانشجویان مصدوم شدند، همچنین خسارت بسیاری به خودروهای در مسیر وارد آمد.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز

شماری از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در روز چهارشنبه اول خرداد، مقابل ساختمان مرکزی این دانشگاه تجمع کردند. این دانشجویان بعد از گذشت دو سال خواستار دریافت مجوز برای ایجاد تشکل "انجمن اسلامی دانشجویان مستقل" هستند.

رضا پارسی، دبیر هیات موسس انجمن اسلامی دانشجویان مستقل، گفت: "بعد از پیگیریهای مداوم و همچنین درخواستهای قانونی و نامه نگاریهای انجام شده برای تاسیس این تشکل، متاسفانه مسوولان دانشگاه و شورای نظارت بر تشکلها و به خصوص ریاست محترم دانشگاه علوم پزشکی تن به این خواسته قانونی نمی دهند."

وی پیرامون دلایل مخالفت دانشگاه با ایجاد این تشکل دانشجویی گفت: "جوابیه هایی که دانشگاه تا امروز به ما داده، حکایت از عدم نیاز به تاسیس چنین تشکلهایی است. تصمیمات که درون دانشگاه و توسط معاونت دانشجویی فرهنگی گرفته می شود، به صورت سلیقه ای و به نفع یک جریان فکری خاص است و همین موضوع باعث شده است که در این سالها شاهد یک فضای بسته سیاسی در دانشگاه علوم پزشکی تبریز باشیم."

 

دانشجویان دانشگاه تهران برای سومین بار برای آزادی مرضیه امیری تجمع کردند

دانشجویان دانشگاه تهران روز پنجشنبه 16 خرداد، در سی سومین روز بازداشت مرضیه امیری مقابل سازمان امور دانشجویی برای آزادی وی تجمع کردند.

لازم به ذکر است که در روزهای ۱۸ و ۲۹ اردیبهشت نیز آنها در محوطه دانشگاه دست به تجمع اعتراضی زده بودند.

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه، پس از گذشت حدود ۲۰ روز از بازداشت مرضیه امیری، اتهام او را "امنیتی" اعلام کرد و درباره اینکه مرضیه امیری اجازه دیدار با وکیل را ندارد، گفت: "عمل مجرمانه در حوزه امنیت به او نسبت داده شده است و در این زمینه هر وکیلی نمی تواند وکالت کند."

 

تجمع اعتراضی دانش آموزان کنکوری مناطق سیل زده

جمعی از دانش آموزان کنکوری مناطق سیل زده در اعتراض به تعیین سهمیه و برای عقب انداختن زمان کنکور در روز شنبه 18 خرداد، دست به تجمع مقابل سازمان سنجش آموزش کشور واقع در خیابان کریمخان زند، خیابان استاد نجات الهی (ویلا) در تهران زدند.

در این تجمع بنیامین بلوچی، مستندساز، و امین عماری، مشاور تحصیلی، دستگیر شدند.

پس از وقوع سیل، دولت تصمیم گرفت به کنکوریهای سراسری مناطق سیل زدە سهمیە بدهد، ولی دانش آموزان معترض می گویند بجای تعیین سهمیه جدید، زمان برگزاری کنکور را عقب بیندازید تا سیل زده ها هم فرصت کافی برای آماده کردن خود برای کنکور داشته باشند.

 

اعتصاب غذای دانشجوی زندانی

امیر ستاری رئوف، دانشجوی کارشناسی علوم تربیتی و از بازداشت شدگان ۱۱ دی ماه ۹۶ در تبریز، به دلیل تعویق در رسیدگی به پرونده و دخالتهای فراقانونی نیروهای امنیتی در آن دست به اعتصاب غذا زد.

امیر ستاری پیشتر از سوی شعبه دو دادگاه انقلاب تبریز به اتهام "اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت ملی" به ۷ ماه زندان محکوم و دوران محکومیت خود را از تاریخ ۱۹ تیر ۹۷ در زندان تبریز سپری می کند

او در دوران سپری کردن محکومیت خوددر پرونده ای دیگر به اتهام "فعالیت رسانه ای" به ۶ ماه زندان محکوم شده است.

 

اساتید دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران خواستار آزادی مرضیه امیری شدند

۳۰ تن از استادان و مدرسان دانشگاه تهران با ارسال نامه ای خواستار آزادی مرضیه امیری، روزنامه نگار و دانشجوی علوم اجتماعی دانشگاه تهران شدند.

آنها در نامه ای که روز پنجشنبه ۳۰ خرداد به منصور غلامی، وزیر علوم خواستار ارسال کردند، یادآور شدند: "در زمان نگارش این نامه بیش از ۳۴ روز از بازداشت مرضیه امیری می گذرد. ما جمعی از اساتید دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، با توجه به فرارسیدن امتحانات پایان ترم، خواستار شفافیت در فرآیند رسیدگی به پرونده قضایی ایشان و همچنین فراهم کردن زمینه آزادی این دانشجو برای تحویل پروپوزال در موعد مقرر و پیگیری مسائل آموزشی هستیم."

 

 (منابع: رادیو زمانه، دانشجو آنلاین، سایت خبری مدآرا، خبرنامه دانشجویان ایران، خبرگزاری هرانا، آنا، خبرگزاری دانشجو، بهار نیوز ، صدای امریکا)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۱۳، شنبه اول تیر ۱۳۹۸ ـ ۲۲ ژوئن ۱۰۱۹

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول