زنان در مسیر رهایی (مرداد ۹۸)

اسد طاهری

 

سه فعال حقوق زنان به ۵۵ سال حبس محکوم شدند

یاسمن آریانی، منیره عربشاهی و مژگان کشاورز، فعالان مدنی در زندان قرچک ورامین، توسط دادگاه انقلاب تهران در مجموع به ۵۵ سال و شش ماه حبس تعزیری محکوم شدند. حکم دادگاه با حضور این سه نفر و بدون حضور وکلا به آنها ابلاغ شده است.

براساس رای شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی مقیسه، یاسمن آریانی، منیره عربشاهی و مژگان کشاورز هر کدام به اتهام "اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی" به ۵ سال حبس تعزیری، از بابت اتهام "تبلیغ علیه نظام" به یکسال حبس تعزیری و از بابت اتهام "تشویق و فراهم نمودن موجبات فساد و فحشا" به ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شدند. علاوه بر این اتهامات، مژگان کشاورز از بابت اتهام "توهین به مقدسات" نیز به ۷ سال و شش ماه حبس تعزیری محکوم شده است.

لازم به ذکر است در صورت قطعی شدن این حکم و با استناد به ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی ۱۰ سال حبس تعزیری علیه هر یک از متهمان قابل اجرا خواهد بود.

این کوشندگان مدنی پیش از دستگیری ویدیویی منتشر کرده بودند که در مترو بدون روسری در روز زن به زنان گل می دادند.

 

خشم ارتجاع مذهبی از مراسم افتتاحیه با شرکت زنان

افتتاحیه مسابقات فوتبال غرب آسیا در کربلا جنجال برانگیخت؛ نه به خاطر فوتبال، بلکه به دلیل حضور بیحجاب زنان و اجرای رقص و موسیقی توسط آنها. برخی نهادها، روحانیون و مقامهای عراقی "حواشی" مراسم را محکوم کرده اند.

در مراسم افتتاحیه که از تلویزیون دولتی عراق پخش شد و ویدیوی آن نیز در اینترنت وجود دارد، یک زن عراقی بدون پوشش اسلامی با ویلون به اجرای موسیقی میپردازد و سه زن و مرد دیگر نیز با لباسهایی به رنگ پرچم عراق می رقصند و به اجرای نمایش میپردازند.

چنین نمایشی در کربلا که حرم سومین امام شیعیان در آنجا قرار دارد، جنجال آفریده است.

علاوه بر واکنش انتقادی شماری از روحانیون شیعه، دیوان وقف شیعی عراق (سازمان اوقاف و امور خیریه عراق) نیز در بیانیه ای اعلام کرده است که "رویدادهای مراسم افتتاحیه، تقدس کربلا را آشکارا مخدوش کرده است". این سازمان در بیانیه خود ضمن محکوم کردن "حواشی" مراسم افتتاحیه مسابقات فوتبال غرب آسیا، آن را "هتک حدود شرعی و تجاوز به ضوابط اخلاقی لازمالاجرا در شهر مقدس کربلا" دانسته است.

دولت عراق و وزارت ورزش این کشور هنوز در این مورد موضعگیری نکرده اند.

 

طالبان پاکستان: زنان به تنهایی حق خروج از خانه ندارند

گروه "تحریک طالبان" پاکستان موسوم به (تی تی پی) در شمال غرب پاکستان هشدار داد زنانی که تنها و بدون همراه از خانه خارج شوند، مجازات خواهند شد. طالبان همچنین اعلام کرد پخش موسیقی با صدای بلند مجازات خواهد داشت.

رسانه های پاکستانی روز پنجشنبه اعلام کردند: اعلامیه هایی به زبان اردو در بخشهای مختلف منطقه وزیرستان شمالی از جمله شهر "میرانشاه" به دست مردم رسیده که در آن طالبان ساکنان محلی را در صورت سرپیچی از این خواسته ها تهدید به مجازات کرده اند.

 

عربستان به زنان اجازه داد مستقل سفر کنند

زنان عربستان سعودی برای نخستین بار اجازه یافتند که بدون نیاز به یک قیم مرد گذرنامه بگیرند و به خارج از این کشور سفر کنند.

بنابر یک حکم حکومتی جدید از این پس زنانی که حداقل ۲۱ سال دارند می توانند خود برای دریافت گذرنامه اقدام کنند و برای سفر به خارج از عربستان هم نیازی به اجازه و یا همراهی یک مرد ندارند

در حکم حکومتی جدید که روز جمعه (۱۰ مرداد) صادر شده، زنان همچنین به حق ثبت ازدواج یا طلاق و تولد نوزاد دست یافتند.

در این حکم همچنین حق اشتغال زنان در نظر گرفته شده به طوری که بنابر قانون جدید همه شهروندان عربستانی حق اشتغال دارند و کارفرمایان نمی توانند میان متقاضیان به علت جنسیت، سن یا محدودیت جسمی تبعیض قایل شوند.

تا پیش از این حکم، زنان در عربستان باید برای درخواست گذرنامه و یا سفر خارجی از یک مرد که قیم قانونی آنها بود اجازه می گرفتند. این قیم می توانست پدر، همسر، برادر و یا یک مرد از اعضای اصلی خانواده آنها باشد.

 

ثبت احوال همدان: ۴۴ زن زیر ۱۵ سال مادر شدند

مدیرکل ثبت احوال همدان گفت ۲درصد ولادتهای استان همدان مربوط به مادران زیر ۱۵ سال است و ۹۰ درصد مادرانی که سال ۹۷ صاحب فرزند شدند، بین گروه سنی ۲۰ تا ۴۴ سال قرار دارند و بیشترین میزان موالید متعلق به گروه سنی ۲۵ تا ۲۹ سال با ۲۸.۸ درصد است.

به گفته این مقام دولتی ۴۴ زن زیر ۱۵ سال در این استان سال گذشته صاحب فرزند شده اند.

رهبر جمهوری اسلامی تاکنون چند بار خواستار افزایش جمعیت ایران شده است.

 

سهم چهار برابری مردان در بازار اشتغال در ایران

بر اساس گزارش مرکز آمار و اطلاعات راهبردی، وابسته به وزارت کار، در سال گذشته خورشیدی (۱۳۹۷) سهم مردان از تمامی مشاغل مزد و حقوق بگیر، چهار برابر زنان بوده است.

این مرکز در گزارشی که به تازگی منتشر کرده گفته سهم زنان ۱۹درصد و مردان ۸۱درصد از این مشاغل بوده است. بر اساس این گزارش به ازای هر زن شاغل، چهار مرد شاغل در بازار کار ایران وجود دارد.

بر اساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد درباره شکاف جنسیتی در سال گذشته میلادی (۲۰۱۸)، ایران از میان ۱۴۹ کشور رتبه ۱۴۲ را به خود اختصاص داده و از پایین جدول مقام هفتم را داراست. برابرترین کشور در این زمینه ایسلند است که بیش از ۸۵درصد از شکاف جنسیتی را پر کرده است.

از سال ۲۰۰۶ تاکنون که مجمع اقتصاد جهانی هر سال رتبه کشورها را اعلام می کند، ایران همواره بین ۱۰ کشور دارای بیشترین شکاف جنسیتی قرار داشته است

 

سیاست تجاری فمینیستی در سوئد

وزیر بازرگانی سوئد می گوید که می خواهد سیاستی را دنبال کند که به نیازهای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان زن و مرد به یک اندازه ارج بگذارد. پیش از این سیاست خارجی فمینیستی وزیر خارجه سوئد موفق و مثال زدنی ارزیابی شده است.

روزنامه آلمانی "زوددویچه" در گزارشی در شماره ۱۵ مرداد خود می نویسد " آن لینده"، وزیر بازرگانی سوئد، اعلام کرده که مشی فمینیستی را در سیاست تجاری سوئد دنبال خواهد کرد. او در مقاله ای که برای روزنامه "آفتون بلادت" نوشته، از فمینیستی شدن سیاست بازرگانی سوئد – همچون سیاست خارجی آن – خبر داده است؛ سیاستی که هدفش تقویت زنان، چه به عنوان تولیدکننده و کارفرما و چه به عنوان مصرف کننده است.

آن لینده، وزیر بازرگانی سوئد، در مقاله اش می نویسد، مردان بیشتر از زنان از سیاست بازرگانی کنونی بهره میبرند و این باید تغییر کند. او برای نمونه به مقررات گمرکیای اشاره کرده که موجب میشود برای یک بلوز ابریشم زنانه شش برابر پولی پرداخت شود که برای یک پیراهن ابریشم مردانه پرداخت می شود.

وزیر بازرگانی سوئد همچنین میخواهد بر اتحادیه اروپا تاثیر بگذارد تا به هنگام گزینش موازین و هنجارها به نیازهای زنان نیز توجه شود. او مینویسد که در حال حاضر احتمال آنکه یک زن به هنگام تصادف رانندگی به شدت مجروح شود ۴۷درصد بیشتر از مردان است، چون موازین ایمنی در خودروهای کنونی متناسب با نیازها و مختصات مردان طراحی شده اند.

آن لینده، وزیر بازرگانی سوئد، در سال ۲۰۱۷ با موج شدید انتقاد روبرو شد، چون با هیاتی تجاری به ایران رفته و به خواست جمهوری اسلامی روسری بر سر گذاشته بود.

 

صدور ۷۰۰ مورد جریمه در فرانسه برای مقابله با آزار زنان

مقامهای فرانسه از سال گذشته و از زمان اجرایی شدن قانون جدید مقابله با اذیت و آزار زنان در خیابان، بیش از ۷۰۰ مورد جریمه صادر کردند.

این خبر روز چهارشنبه از سوی دولت فرانسه در جریان یک پیام توییتری اعلام شد.

در این پیام آمده است: "برای مدتی بسیار طولانی آزار و اذیتهای خیابانی تحمل شد؛ اما دیگر اجازه توهین، تهدید، دنبال کردن یا تحقیر زنان در خیابانها، شبکه های حمل و نقل یا در فضای عمومی داده نمی شود. جریمه خاطیان ادامه خواهد یافت."

 

تهدید فیفا به تعلیق فوتبال ایران در صورت برنداشتن ممنوعیت برای زنان

فدراسیون جهانی فوتبال تا نهم شهریور ماه امسال برای جمهوری اسلامی ضرب الاجل تعیین کرده تا مساله ورود زنان به ورزشگاهها را حل کند.

فیفا تهدید کرده که در صورت مهیا نشدن شرایط ورود آزادانه زنان به ورزشگاهها برای تماشای دیدارهای داخلی و خارجی، فوتبال ایران را به صورت گامبه گام با اقدامات تنبیهی و در نهایت تعلیق مواجه خواهد کرد.

با این حال، محمدرضا داورزنی، معاون وزیر ورزش، گفته است: "برای حضور زنان در بازیهای لیگ برتر خیلی اعتقادی نداریم و شرایطش برای لیگ مهیا و مناسب نیست."

محمدجعفر منتظری، دادستان کشور، هم انتقاد کرده است: "فیفا چکار دارد به اینکه تعدادی از تماشاگرانی که به ورزشگاه می روند حتماً باید زن باشند؟ دلشان برای زنان ما سوخته؟"

پیشتر در نامه "جیانی اینفانتینو"، رییس فیفا، به فدراسیون فوتبال ایران قید شده بود که "متاسفانه تعدادی از زنان که خواهان حضور در ورزشگاه بودند بازداشت شدند و این برخلاف قولی است که رییسجمهور روحانی در مارس ۲۰۱۸ به ما داد".

در آیین نامه جدید فیفا تاکید شده فوتبال "جنسیتی" نیست و تفسیر همه دنیا این است که هم خانمها و هم آقایان اجازه دارند بازیها را از نزدیک تماشا کنند.

 

سوپر جام اروپا؛ سوت تاریخی برای زنان جهان

بازی سوپر جام فوتبال اروپا میان لیورپول، قهرمان لیگ قهرمانان اروپا و چلسی، قهرمان لیگ اروپا با یک تفاوت بزرگ نسبت به دیگر بازیهای مشابه در استانبول ترکیه برگزار شد. یک زن این بازی را داوری کرد. همین نکته موجب شد که نگاه بسیاری در جهان به سوی این بازی جلب شود.

خانم "استفانی فراپارت" نخستین داور زن تاریخ است که یک مسابقه بزرگ یوفا را داوری می کند.

خانم فراپارت داوری را سال ۲۰۱۴ با حضور در مسابقات لیگ دسته دو فرانسه شروع کرد و حالا مدتی است در لیگ دسته یک فرانسه سوت می زند.

 

بازیکنان تیم فوتبال زنان آمریکا برای دریافت حقوق برابر به دادگاه می روند

بازیکنان تیم ملی فوتبال زنان آمریکا با اعلام اینکه گفتگوها پیرامون دریافت حقوق برابر با فدراسیون فوتبال این کشور شکست خورده است، اعلام کردند که برای پیگیری مطالبه خود به دادگاه خواهند رفت.

۲۸ تن از بازیکنان تیم فوتبال زنان آمریکا، زمستان گذشته از فدراسیون این کشور به دلیل پرداخت حقوق کمتر از تیم مردان به دادگاه شکایت کرده بودند. آنها از جمله اشاره کرده بودند که افتخارات و دستاوردهای تیم فوتبال زنان آمریکا بیش از تیم مردان است.

این شکایت از جمله شامل مواردی چون تبعیض جنسیتی سیستماتیک، شرایط مسافرت، تیم پزشکی، تبلیغ بازیها و تمرینها میشد. دو طرف مشغول مذاکره برای رسیدن به توافقی در این زمینه بودند.

با این حال بازیکنان تیم فوتبال زنان آمریکا که به تازگی برای چهارمین بار قهرمان جهان شده اند، گفته اند که امیدها برای رسیدن به یک توافق از بین رفته است.

سخنگوی فوتبالیستهای زن در بیانیهای اعلام کرد که فدراسیون فوتبال آمریکا "قصد دارد همچنان به سیاست خود مبنی بر پرداخت کمتر به زنان نسبت به مردان ادامه دهد".

یک سخنگوی فدراسیون فوتبال آمریکا مقصر شکست گفت و گوها را طرف مقابل و "رویکرد غیرسازنده" آنها به موضوعهای مورد بحث معرفی کرده است.

 

طالبان یک مدرسه دخترانه را در کابل آتش زد

وزارت امور داخله افغانستان روز سه شنبه ۲۹ مرداد اعلام کرد که طالبان نیمههای شب گذشته یک مدرسه دخترانه را در کابل آتش زدند.

نصرت رحیمی، سخنگوی وزارت امور داخله افغانستان، به روزنامه "هشت صبح" گفته است که افراد وابسته به گروه طالبان ساختمان مدرسه دخترانه "بویه زار" در روستای "شکر دره" کابل را نیمههای شب به آتش کشیدند.

او افراد وابسته به گروه طالبان را دشمنان علم و دانش خوانده و گفت، این افراد ابتدا نگهبان این مدرسه را بسته و سپس ساختمان را به آتش کشیدند. در نتیجه این آتش سوزی حدود ۹۰ درصد این مدرسه تخریب شده است.

این اولین بار است که طالبان مدرسه ای را در کابل آتش می زنند، قبل از این بارها به آتش کشیده شدن مدرسه ها بیشتر دخترانه در ولایتها اتفاق افتاده است.

 

(منابع: بی سی، ایسنا، یورو نیوز، هرانا، صدای امریکا، العربیه، دویچه وله، ایرنا)

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۱۵، آدینه اول شهریور ۱۳۹۸ - ۲۳ اوت ۲۰۱۹

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول