رویدادهای هنری ماه (آبان ۹۸)

فتح الله کیائیها

 

ادبیات

 

روز نویسندگان در بند؛ ایران زندان بزرگ

روز ۱۵ نوامبر از سوی انجمن جهانی قلم به عنوان روز "نویسندگان زندانی" نام گذاری شده است. این روز بهانه ای است برای جلب توجه افکار عمومی جهان به کسانی که تنها به دلیل فعالیت نوشتاری خود به زندان افتاده، ممنوع القلم گردیده و یا کشته شده اند.

گزارشگران بدون مرز در تابستان امسال از موج تازهای از بازداشت و سرکوب روزنامهنگاران و شهروند−خبرنگاران در ایران خبر داد. بنا بر این گزارش، جمهوری اسلامی در رده بندی جهانی آزادی رسانه ها در سال ۲۰۱۹ از میان ١٨٠ کشور جهان در رده ۱۷۰ قرار دارد. اما زمانی که سخن بر سر فشار بر زنان خبرنگاران است، جمهوری اسلامی به ته جدول سقوط می کند.

بنا به این گزارش، ۱۰ روزنامه نگار و شهروند خبرنگار زن در جمهوری اسلامی در زندان به سر میبرند، از جمله نرگس محمدی، مرضیه امیری، هنگامه شهیدی، فرنگیس مظلوم، نوشین جعفری، عسل محمدی، ساناز الله یاری، سپیده مرادی، آویشا جلالالدین و شیما انتصاری.

در بهار امسال نیز رضا خندان (مهابادی) و بکتاش آبتین، دو عضو هیات دبیران کانون نویسندگان ایران، و کیوان باژن، عضو سابق هیات دبیران کانون، هر یک به شش سال زندان محکوم شدند.

حسین جنتی، شاعر، خرداد ماه امسال به اتهام "تبلیغ علیه نظام" حکم بازداشت موقت گرفت و روانه زندان شد. مسعود کاظمی، روزنامه نگار و سردبیر سابق ماهنامه "صدای پارسی"، یکی دیگر از فعالان رسانه ای ست که به اتهام "توهین به رهبری" دو سال و "توهین به مقامات دیگر" شش ماه و "نشر اکاذیب" به چهار سال و شش ماه زندان و دو سال محرومیت از فعالیتهای مطبوعاتی محکومشد.

رحیم غلامی، شاعر و نویسنده اهل اردبیل، خرداد ماه سال جاری به اتهام "عضویت در تشکیلات "گاماج"، توهین به رهبری و تبلیغ علیه نظام" بازداشت و سپس با قرار وثیقه آزاد شد.

کیوان صمیمی، سردبیر مجله "ایران فردا"، یکی دیگر از نویسندگان در بند است.

 

تیغ سانسور خیام را حذف کرد

وزارت آموش و پرورش در راستای ترویج ادبیات حکومتی و مغزشویی نسل جدید، اقدام به حذف مطالب و اشعار شماری از بزرگان ادبیات فارسی از کتابهای درسی کرده است. برخی از مطالب سانسور شده به قرار زیر است:

غزل "در این سرای بی کسی" - سایه

غزل "جوانی" - رهی معیری

شعر "به کجا چنین شتابان" – شفیعی کدکنی

شعر "باغ بی برگی" – اخوان ثالث

شعرهای "مهتاب" و "داروگ" - نیما

رباعیات خیام

شعر "مادر" و در کل نام ایرج میرزا

شاملو و فروغ فرخزاد همچون همیشه

یک داستان از او. هنری

یک داستان از غلامحسین ساعدی

یک داستان از بزرگ علوی

داستان موسی و شبان - مولوی

سه جمله از داستان "قاضی بست" - بیهقی

نام صادق هدایت از وسط داستان "کباب غاز" نوشته جمالزاده

نامهای محمود دولت آبادی، مشفق کاظمی و عباس خلیلی

داستان حلاج تذکره الاولیا

سیاحت نامه – ابراهیم بیگ

بخشهایی از خاطرات اسلامی ندوشن

و اما نامهای جدید در کتابهای درسی جدید:

رضا امیرخانی، علی سهامی، امیری اسفندقه، معصومه آباد، کیوان شاه بداغ خان، فاضل نظری، عیسی سلمانی لطفآبادی، کامور بخشایش، مجید واعظی، نظام وفا، ضیاءالدین شفیعی ...

 

لغو مجوز انتشار کتاب نسل کشی ارامنه

اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران خبر داد که مجوز یک کتاب ترجمه شده از "الیف شافاک"، نویسنده ترکیه ای، لغو شده است.

این کتاب با دو نام "ناپاک زاده استانبول" و "شرم" توسط چند انتشارات متفاوت ترجمه و منتشر شده بود. در این اطلاعیه اشاره ای به دلیل لغو مجوز این کتابنشده است.

صابر حسینی که این کتاب را برای "نشر مروارید" ترجمه کرده، در مصاحبه با خبرگزاری دولتی "ایسنا" گفت که اسم اصلی کتاب به زبان ترکی "پدر و حرام زاده" و عنوان نسخه انگلیسی آن "حرامزاده استانبول" است و نشر مروارید برای از بین رفتن حساسیتها نام "شرم" را برای این کتاب انتخاب کرده بود.

به گفته آقای حسینی، این کتاب احساسات مردم ارمنی و ترک را نسبت به موضوع کشتار جمعی ارمنیها در جریان جنگ جهانی اول در ترکیه نشان داده است.

اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران پیش از این روز سه شنبه ۲۶ شهریور نیز اعلام کرده بود که نشر و توزیع ترجمه کتاب "۱۰ دقیقه و ۳۸ ثانیه در این دنیای عجیب" نوشته الیف شافاک، نیز با مخالفت دستگاه سانسور مواجه شده است. این کتاب یکی از نامزدهای جایزه ادبی بوکر بود.

 

سینما/تئاتر

 

بیانیه ۲۰۰ سینماگر خواهان آزادی بیان و اندیشه شدند

بیش از ۲۰۰ سینماگر با امضای بیانیه مشترکی اعتراض خود را به اختناق، نبود امنیت شغلی، سانسور، روند طولانی دریافت مجوز، قاچاق فیلمها، ورود سرمایه های مشکوک و سوواستفاده از ارزشها به بهانهی "فیلم ارزشی" مطرح کردند.

سینماگران در این بیانیه اعتراض خود به مواردی همچون نداشتن امنیت شغلی ،سانسور، موانع اداری دست و پاگیر و ممیزی بر آثار، نداشتن امنیت در اکران فیلم، برخورد گزینشی صاحبان سینما با اکران فیلمها و حضور سرمایه های مشکوک را اعلام داشته اند.

آنها می گویند: "سینمای ایران بنابر همه ی این محدودیتها و موانع از درخشش در عرصه های جهانی بازمانده و در داخل هم با ریزش مخاطب روبروست. ما بیزاری خود را از سیاستهای تفتیش شکل و محتوا به هر نحوی اعلام می کنیم و خواهان آزادی بیان و اندیشه هستیم."

این بیانیه را از جمله بهرام بیضایی، ناصر تقوایی، اصغر فرهادی، پرویز کیمیاوی، جعفر پناهی، رخشان بنی اعتماد، مسعود جعفری جوزانی، ابوالحسن داوودی،خسرو معصومی، محمد رسول اف، حسن برزیده، عزیزالله حمید نژاد، علی مصفا، سعید روستایی، رویا تیموریان، مسعود رایگان، فردین خلعتبری، جمال ساداتیان، نیکی کریمی، حمید فرخ نژاد، نوید محمدزاده و مهتاب نصیرپور امضا کرده اند.

 

بیست و ششمین فستیوال تئاتر ایرانیان تبعیدی

شهر كلن آلمان برای بیست و ششمین بار میزبان بزرگترین فستیوال تئاتر ایرانیان تبعیدی در مركز اروپا بود.

این فستیوال یکشنبه شب ٢٧ اكتبر (۵ آبان) شروع شد. سالن مركزی "خانهشهروندان" شرق کلن ( Kalk) پر از جمعیت ایرانیان و افغانهای علاقمند به هنرهای نمایشی وتئاتر بود تا بار دیگر

در این فستیوال علاوه بر برنامه های جذاب و مختلف، کار تئوریک هم از قلم نیفتاد چرا که یك بحث و گفتگوی آزاد در باره روند تغییر و تحول اینتگراسیون در جامعه امروز آلمان انجام گرفت كه در این بحث منوچهر رادین و بهرخ بابایی گفتگو کردند.

در طول برگزاری فستیوال، نمایشهای، "عشق فدرا"، "ریتا، باران طولانی"، "کسوف"، "داستان باغ وحش"، "اگر بمیری"، "اگر عشق گناه است" و "جنگ کله شقها" اجرا شد.

دو نمایشنامه خوانی هم بود كه در روزجمعه و شنبه برگزار شد. "سوگ كاظم اشتری" كه متن آنرا سپیده خسرو جاه نوشته بود و با تنظیم ژاله شعاری خوانده شد.

نمایشنامه خوانی بعدی "شتر قربانی" بود كه متن و خوانش آنرا ابراهیم مكی به عهده داشت. پرویز احمدی نژاد هم در كار نقش خوانی شركت داشت. ورود به این سه برنامه آزاد بود.

 

چهاردهمین جشنواره بین المللی سینمای تبعید

چهاردهمین دوره جشنواره سینمای تبعید، بین روزهای هشتم تا چهاردهم نوامبر (۱۷ تا ۲۳ آبان) در شهر گوتنبرگ - سوئد، برگزار شد و در طول یک هفته، شصت فیلم در چهارچوب ده برنامه مختلف در هشت سینما و مرکز فرهنگی معتبر به نمایش درآمد.

در این دوره از جشنواره، آثار انتخاب شده از سینماگران ایرانی، به ویژه سینماگران زن، بخش عمده ای از جشنواره را تشکیل می داد. از جمله:

- مریم زارع با فیلم "تولد در اوین" که درباره زندگی خود و خانواده سیاسی فیلمساز است که در زندان اوین متولد شده است.

- دلناز آبادی با فیلم "فتوای محرمانه"، درباره کشتارهای تابستان ١٣٦٧

- "اطاق انتظار"، ساخته غزاله گل بخش، درباره دغدغه های پناهجویان در لحظه های انتظار برای بازجوییهای اداره مهاجرت

- "ویدا"، ساخته بیتا الاهیان، داستان مادری که بعد از فرمان ترامپ درباره جلوگیری از ورود ایرانیان، امکان دیدار دخترش را از دست می دهد

- "روز تولد"، ساخته نگین کیان فر، فیلمی تکان دهنده درباره وضعیت دگر جنسیها در ایران

- پرویز صیاد: فیلم "سرحد"، درامی بر بستر تحولات اشغال سفارت آمریکا در تهران و فرمان کارتر پیرامون جلوگیری از ورود ایرانیان به آمریکا

- ارسلان براهنی، "خدای بازیگر"، کنکاشی فلسفی تصویری درباره وجود و هستی

- امین ضرغام، "سالهای ترس"، بازگویی تصویری، صادقانه و صمیمانه از دوران کودکی و جوانی فیلمساز از خانواده ای بهایی

 

اکران خاطرات یک پورن استار

فیلم "ایکسونامی، خاطرات یک پورن استار" در مشهد، اصفهان و تهران اکران شد.

بنابر تبلیغات این فیلم و اعلام سازندگانش، راوی این فیلم "یک هنرپیشه پیشین فیلمهای پورن" است که به تاریخچه تحولات سبک زندگی و آزادیهای اجتماعی در آمریکا می‌‌ پردازد و "تجربه رسیدن به آزادیهای جنسی در ایالات متحده را برای مردم ایران روایت می کند."

سینما "هویزه" در مشهد، "سوره" در اصفهان و "اندیشه" در تهران این فیلم را اکران کردند که بنابر گزارشها در پی "پر شدن گنجایش سالن"، عده ای از تماشاگران روی زمین نشسته بودند.

در ابتدای تیزر این فیلم نوشته شده که "تماشای این فیلم به زیر هجده ساله ها، زنان باردار و علمای اسلام توصیه نمی شود".

هنرپیشه زن راوی فیلم در تیزر تبلیغاتی در حالی که در کنار ورودی برج ترامپ ایستاده رو به دوربین چشمک می زند و می گوید: "حالا این پورن استار می خواهد بعضی از خاطراتش را با شما در میان بگذارد."

سازندگان این فیلم اعلام کرده اند که تولید این مستند ۹۰ دقیقه ای دو سال و نیم زمان برده و به صورت مشترک در ایران و آمریکا انجام شده است.

در مراسم اکران "ایکسونامی" در مشهد، فردی به نام حمید حبشی که از او به عنوان "مشاور ازدواج و خانواده" یاد شد، با اشاره به آمار ازدواج و طلاق در ایران گفت: "بعید نیست جامعه ایران در مسیر همان مشکلات و معضلات امروز آمریکا پس از انقلاب جنسی قرار گیرد."

 

موسیقی

 

گارت بروکس رکورد شکن شد

پنجاه و سومین مراسم اعطای جوایز موسیقی کانتری آمریکا در "نشویل" برگزار شد. بزرگترین نامها در عرصه موسیقی کانتری هر سال در این مراسم شرکت می کنند.

مهمترین جایزه شب که به بهترین هنرمند سال اهدا می شود، به "گارت بروکس" تعلق گرفت. آقای بروکس برای هفتمین بار این جایزه را گرفت که این تعداد جوایز رکورد شکن بوده است.

"کیسی ماسگرِیوز" دو جایزه بهترین موزیک ویدیوی سال برای ترانه "رنگین کمان" و بهترین خواننده زن سال را به خانه برد.

جایزه بهترین خواننده مرد سال به "لوک کمز" اعطا شد و جایزه بهترین آلبوم سال را آلبوم "دختر" از "مارن موریس" دریافت کرد.

در مراسم امسال اهدای جوایز موسیقی کانتری، هنرمندانی چون "میراندا لمبرت"، "پینک"، "کری آندروود" و "کلسی بالرینی" روی صحنه رفتند و برنامه اجرا کردند.

 

نقاشی

 

بنکسی، دیوار نگاره گری گریزپای

"بنکسی" دیواره نگاره گری بی نام و نشان اما پر رمز و راز است که به تازگی عکسهایی از او منتشر شده است. اگر چه این تصاویر صورت او را نشان نمی دهد، اما این هنرمند خلاق را در حال تلاش و کار نشان می دهد.

این عکسها توسط "استیو لازارایدز"، عکاس و مسوول برنامههای بنکسی گرفته شده که بیش از یک دهه با این هنرمند کار کرده است. هویت بنکسی، هنرمند دیوارنگار، هرگز برای عموم افشا نشده است.

آقای لازارایدز گفته: "یازده سال باشکوه با بنکسی کار کردم و در این مدت ما همه مقررات موجود را همراه با چند مورد قانون زیرپا گذاشتیم. من ازدنیای هنر متنفرم. به این دلیل به بخشی از آن پیوستم که بنکسی این نهضت را به فضای بالای جو پرتاب کرد."

آقای لازارایدز همانند بنکسی اهل شهر بریستول است و در سال ۱۹۹۷ از او خواسته شد تا پرتره این هنرمند را خلق کند که همین امر منجر به همکاری یازده ساله میان این دو شد.

او در این مدت به عنوان، عکاس، مدیر برنامه ها، راننده و برگزارکننده گالری با بنکسی کار کرد.

تصاویر بنکسی حین کار به همراه عکسهایی از برخی از دیوارنگارهای این هنرمند در کتاب جدیدی از استیو لازارایدز به نام "بنکسی تسخیر شد" منتشر شده است.

 

 (منابع: جنگ خبر، رادیو فردا، انتگراسیون، ایلنا، دویچه وله ، بی بی سی، صدای آمریکا، کانال تلگرامی داستان ایرانی)

منبع نبردخلق شماره ۴۱۸، آدینه اول آذر ۱۳۹۸ ـ  ۲۲ نوامبر ۲۰۱۹

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول