کارورزان سلامت (آذر ۹۸)

امید برهانی

 

استخدام پرستار؛ وعده وزیر بهداشت عملی نشد

حیدرعلی عابدی، عضو ناظر مجلس در شورای عالی نظام پرستاری، در مورد اظهارات مسوولان وزارت بهداشت مبنی بر اینکه به زودی ۵ هزار پرستار استخدام میشود، گفت: البته وزیر به ما قول جذب ۱۶ هزار پرستار در سال ۹۸ را داد، اما متاسفانه هنوز نیرویی جذب نشده و منتظر عملی شدن وعده آقای نمکی هستیم."

وی افزود: "وضعیت بیمارستانها و پرستاران به شدت نگرانکننده است. تعداد پرستار به تخت کمتر از استاندارد است به گونهای که نسبت تختهای بیمارستانی به ازای هر هزار نفر ۱.۸ است و باید به استاندارد ۲.۶ دهم برسیم."

عابدی گفت: "اگر در بیمارستانی با اضافه کاری اجباری و پدیده همراه بیمار مواجه هستیم، کمبود شدید پرستار وجود دارد."

 

دستورالعمل بهره کشی از پرستاران، غارت بیماران

وزارت بهداشت به تازگی دستورالعملی تحت عنوان "پرداخت مبتنی بر عملکرد پزشکان درمانی و اعضای هیات علمی شاغل در بیمارستانهای وابسته به دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی وزارت بهداشت" ابلاغ کرده که از ابتدای آذر ماه به اجرا درآمده است. این دستورالعمل، نظام سلامت را تبعیض آمیزتر و هزینه های درمان را در جامعه بالاتر خواهد برد.

براساس این دستورالعمل از ابتدای آذرماه هزینه های پرتکرار پرستاری مثل سروم تراپی، تزریقات برای بیماران بستری، شیمی درمانی، دیالیز صفاقی، پانسمان و موارد مشابه با تعرفه های پزشکی محاسبه می شود که در نتیجه مبالغی که بیماران و بیمه ها بابت آنها می پردازند، بیشتر خواهد شد. ضمن اینکه چون تعداد این خدمات زیاد است، هزینه آن در مجموع برای بیماران نیز قابل توجه خواهد بود. این در حالی است که پیش از این خدمات پرتکرار پرستاری بدون تعرفه بودند و اکنون طبق این دستورالعمل تعرفه پزشکی به آن تعلق میگیرد.

همچنین طبق بند ۲ از ماده ۱۷ دستورالعمل اخیر وزارت بهداشت، در صورتی که عمل جراحی یا پروسیجر تشخیصی-درمانی ویزیت و مشاوره سرپایی یا بستری با اطلاع و مسوولیت مشمولان این دستورالعمل و توسط دستیار یا کارکنان غیرپزشک واجد شرایط انجام شود، ۵۰ درصد جزء حرفه ای ارزش نسبی مربوطه با تصویب کارگروه به عنوان کارکرد وی محسوب می گردد. این یعنی اگر یک رزیدنت این بیمار را عمل کند، پرستاران و تکنسینها کارهای دیگر آن را انجام دهند، پزشک حتی اگر در خانه خوابیده باشد، اما از این موضوع اطلاع داشته باشد، نصف درآمد را به دست می آورد.

در یک بند دیگر دستورالعمل گفته می شود اگر نوار قلب گرفته شود، پزشک آن را ببیند، صد درصد و اگر اصلاً به آن نگاهی نیز نیندازد و رزیدنت به این مساله رسیدگی کند، ۵۰ درصد تعرفه ها را دریافت می کند.

در مورد خدمات دیالیز و شیمی درمانی پزشکان طبق ماده ۲۱ دستورالعمل، بین ۳۰ تا ۷۰ درصد جزء حرفه ‌‌ای ارزش نسبی خدمات را دریافت می کنند. برای مثال در یک بیمارستان که کار دیالیز انجام می شود، یک یا دو پزشک هستند که در پرونده های بیماران نامشان ذکر می شود، اینها بین ۳۰ تا ۷۰ درصد کل درآمدی که بابت دیالیز به دست می آید را دریافت می کنند، آنهم در شرایطی که صفر تا صد کار را پرستاران انجام می دهند.

ماده ۲۲ نیز اشاره دارد تا ۲۰درصد جز حرفه ای ارزش نسبی خدمات سونداژ، تزریقات و سرم تراپی به پزشکی که نظارت مستقیم دارد، تعلق می گیرد.

 

باز هم ضرب و شتم پرستار و پزشک توسط همراهان بیمار

به دنبال فوت یک بیمار کهنسال در بخش داخلی بیمارستان امام رضای مشهد در ساعات اولیه بعدازظهر روز یکشنبه ۲۶ آبان، همراهان وی پزشک معالج و بعضی پرسنل بخش داخلی بیمارستان را مورد فحاشی و ضرب و شتم شدید قرار دادند.

رییس نظام پرستاری مشهد در این باره گفت: "در آن روز چندین بیمار نیز در این بخش بستری بوده اند که با سر و صدا و فحاشی که توسط همراهان این بیمار صورت گرفته و با شرایط متشنجی که ایجاد شده، آنها و همراهان دچار سراسیمگی و آسیب روحی و جسمی شدند."

محسن گچ پزان افزود: "ماموران حراست بیمارستان حضور یافته و شکایت در این خصوص صورت گرفته و دایره حقوقی دانشگاه پیگیر مسائل قضایی این حادثه هستند."

 

بحران کمبود پرستار و اخراج نیرو برای صرفه جویی

رییس دانشگاه علوم پزشکی بهشتی در مراسم روز دانشجو، با اشاره به بحران کمبود نیروی پرستار و پرسنل بیمارستانی در دانشگاه گفت: "کشور نیازمند جذب سالانه ۱۰ هزار پرستار است که متاسفانه امسال این رقم به ۴ هزار تقلیل یافته و سهم دانشگاه علوم پزشکی بهشتی از این رقم ۱۹۰ نفر است که به هیچ عنوان پاسخگوی نیازها نبوده و بنابراین بار جسمی و روانی بالایی به نیروها وارد می کند."

علیرضا زالی همچنین گفت: "دانشگاه از بیمه ها ۸۳۰ میلیارد تومان طلب دارد. این طلب از نیمه ۹۶ به روی هم تلنبار شده و مشکلات زیادی ایجاد کرده، در این میان برخی راهکار را تعدیل نیرو می دانند که از نظر بنده به هیج عنوان عادلانه نیست، این درحالیست که طی چند ساله گذشته ۱۵۰۰ نیروی دانشگاه تعدیل شده اند."

وی با تایید بحران کمبود نیروی هیات علمی در دانشگاه، گفت: "در حال حاضر ۱۴۴۶ هیات علمی داریم که با این وجود در بسیار از دانشکده ها مانند پرستاری و توانبخشی، وضعیت کمبود هیات علمی بحرانی است؛ به گونه ای که دانشگاه ۲۹۱۰ هیات علمی کم دارد و با تمام تلاشهای صورت گرفته ۲ ماه اخیر، تنها مجوز جذب ۵۹ هیات علمی اخذ شده که به هیچ عنوان جوابگو نیست."

 

ثبت نام در موسسه جهانی رهبری پرستاری

موسسه جهانی "رهب"، وابسته به شورای بین المللی پرستاران، ثبت نام پرستاران در رده های ارشد را برای شرکت در دوره های این موسسه در سال ۲۰۲۰ را آغاز کرد.

دوره رهبری در پرستاری که دوره پیشرفته آموزش پرستاری برای پرستاران در سمتهای ارشد مانند، مدیران دولتی و یا پرستاران شاغل در سازمانها و نهادهای ملی و بین المللی پرستاری، انجمنهای پرستاری، مدرسان و محققان پرستاری و یا رده های بالا در مراقبتهای بالینی است که به مدت شش ماه در سال ۲۰۲۰ برگزار می شود

این دوره شامل سه ماژول است که ماژول اول از ۲۵ لغایت ۱۸ سپتامبر (۲۸ شهریور تا ۴ مهرماه ۱۳۹۹) در شهر ژنو برگزار می شود و بقیه دوره به صورت غیر حضوری می باشد.

 

تجمع پرستاران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مقابل استانداری

روز سه شنبه ۱۹ آذر شماری از پرستاران بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که کارانه و اضافهکاری آنها طی ۹ ماه گذشته در سیستم قاصدک پرداخت نشده، برای دومین روز متوالی دست به برگزاری یک تجمع اعتراضی زدند.

به گفته محمود عمیدی، فعال صنفی پرستاری، پرستاران اصفهان معتقد هستند که از وقتی طرح قاصدک به اجرا درآمده، مطالبات خود را با تاخیر دریافت میکنند.

عمیدی تصریح کرد: "پرستاران بارها اعلام کردند که طرح قاصدک که چند سالی است اجرایی میشود، غیرقانونی است. متاسفانه بعد از تصویب این طرح، بعد از یکسال، ۹ ماه و در برخی دانشگاه ها ۱۴ ماه پولی به پرستار تحت عنوان طرح قاصدک پرداخت می شود که بسیار کم است. قاصدک در خیلی از دانشگاهها شامل اضافهکاری و کارانه است."

این فعال صنفی پرستار افزود: "قبل از طرح قاصدک پرستاران اضافه کاری را در نهایت با یک ماه تاخیر دریافت می کردند، اما از هنگام اجرای آن پرستاران مجبور هستند، ۹ ماه، یک سال یا ۱۴ ماه منتظر بمانند تا مطالبات معوق شان را دریافت کنند. پرستاران قبل از طرح قاصدک نیز کارانه را در نهایت با دو تا سه ماه تاخیر می گرفتند."

 

نامه اعتراضی کارکنان و پرستاران دانشگاه علوم پزشکی ارومیه به استانداری آذربایجان غربی

پرستاران و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در پی شرایط نامساعد اقتصادی و تعویق ۱۴ ماهه در پرداخت مطالبات شان و از سوی دیگر، فشار ناشی از کمبود نیروی انسانی و نابرابری حاکم بر شرایط پرسنل و مدیران این دانشگاه اقدام به تهیه نامه سرگشاده ای خطاب به استانداری آذربایجان غربی کردند

پرستاران در این نامه با مخاطب قرار دادن شهریاری، استاندار آذربایجان غربی، نوشتند: "برخلاف آنچه که از سوی نمایندگان دولت و کمیسیون بهداشت مجلس بیان می شود، پرسنل این مجموعه به دلیل دریافت نکردن حق و حقوق قانونی خود، در اوج گرفتاریها و تنگناهای معیشتی بی سابقه ای به سر می برند.

آنها ادامه داده اند: "به اذعان ارزیابان کمیسیون بهداشت، ریاست دانشگاه بدون داشتن بودجه عمرانی مبادرت به ساخت و خرید چندین پروژه به ارزش صدها میلیارد تومان نموده است در حالیکه مطالبات پرسنل از قبیل کارانه، اضافه کار، حق مسکن و لباس به چهارده ماه تاخیر رسیده و نیروهای شرکتی بیش از سه ماه است حتی حقوق ماهیانه دریافت نکرده اند. در مقابل، دریافتی کارکنان ستاد دانشگاه و معاونتهای مربوطه به روز بوده و در ستاد و برخی مراکز درمانی به مدیران پاداشهایی نیز پرداخت می گردد."

پرستاران هشدار داده اند: "بزودی دست اندکاران و استانداری محترم را با اعتراض جدی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی در سراسر استان که به دلیل محدودیتها و موانع خدمتی و دریافت نکردن حق و حقوق نمی توانند پاسخگوی خانواده و انتظارات مردمی از خود باشند، مواجه خواهد ساخت.".

 

تجمع دوباره پرستاران در اصفهان

روز پنجشنبه 21 آذر، جمعی از پرستاران اصفهان در اعتراض به طرح قاصدک برای چندمین بار در مقابل استانداری تجمع کردند. پرستاران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، که کارانه و اضافهکاری آنها طی ۹ ماه گذشته در سیستم قاصدک پرداخت نشده با برپایی این تجمع خواستار لغو این سیستم و پرداخت کلیه معوقات مزدی خود شدند.

 

تعهدات ۱۲ مرداد دانشگاه علوم پزشکی مشهد عملی نشد

جمعی از پرستاران دانشگاه علوم پزشکی مشهد از بی توجهی وزارت بهداشت و درمان نسبت به خواسته های تجمع ۱۲ مرداد ماه پرستاران این شهر خبر دادند.

به گفته پرستاران، اعتراضات پرستاران مشهدی نسبت به اشکالات طرح قاصدک اجرا نشدن قوانین حرفه ای پرستاری و وجود بی عدالتی چندین ساله در پرداختهای سیستم وزارت بهداشت بود که طبق تعهدات مسوولان علوم پزشکی قرار بود به این مطالبات تا روز پرستار توجه شود.

آنها می گویند با اینحال دانشگاه علوم پزشکی مشهد و وزارت بهداشت هیچ اقدامی در راستای حل مشکلات پرستاران انجام نداده است.

پرستاران خواستار شدند تا قبل از رسیدن روز پرستار اقدام قابل قبولی در پرداخت مطالبات معوق پرستاران و توجه ویژه به این قشر مدنظر قرار بگیرد.

 

مرگ پرستار بردسیری مبتلا به آنفلوانزا

رییس نظام پرستاری از مرگ یک پرستار بردسیری در روز سه شنبه ۲۷ آذر به دلیل واگیر آنفلوانزا از یک بیمار خبر داد.

امان الله ابوالقاسمی گفت: "آنفلونزادر سراسر کشور شایع شده و تعداد بالایی از همکاران در بردسیر به این بیماری مبتلا شده اند. هفته گذشته نیز فرهاد امیر پورسعید، ۴۲ ساله، پرستار اورژانس ۱۱۵ پایگاه محور بردسیر به سیرجان، به این بیماری مبتلا شد و روز گذشته فوت کرد."

وی گفت: "پرستاران و فوریتهای پزشکی در برخورد با بیماران در صف اول درمان قرار دارند و به لحاظ سختی کار در معرض انواع بیماریهای عفونی هستند. با این حال قانون ارتقا بهره وری و بازنشستگی پیش از موعد برای پرستاران بردسیر و فوریتهای پزشکی اجرایی نمی شود."

ابوالقاسمی یادآور شد: "جامعه پرستاری همچنین با طرح قاصدک و ادغام اضافه کار و کارانه مخالف است، بنابراین اضافه کار پرستاران باید پایان هر ماه پرداخت شود. متاسفانه معوقات جامعه پرستاری به شدت زیاد است و با توجه به این که این افراد از زندگی و سلامت خود می گذرند تا به مردم خدمات ارائه نمایند بنابراین باید به مشکلات پرستاران توجه شود."

 

مصدومیت پرستار در پی حمله بیمار

یکی از پرستاران شیفت در بیمارستان خمینی به دلیل ضربه یکی از بیماران به استیشن تریاژ و برخورد آن با بدنش مصدوم شد.

زهرا جودکی، پرستار مصدوم شده، در این بار گفت: "شب گذشته در حال نوشتن فرم تریاژ یکی از بیماران خردسال بودم که متوجه ورود چند نفر با صدای بلند و حرفهای رکیک شدم."

وی افزود: "همراه کودکی که تریاژ وی را انجام میدادم، در حال مشاهده صحنه بود و همین امر عصبانیت شدید فرد مصدومی که با صدای بلند وارد بیمارستان شده بود را در پی داشت."

جودکی ادامه داد: "پس از مشاهده وضعیت موجود از همراه کودک تقاضا کردم که راه را برای ورود این مصدوم باز کند و به محض این درخواست، مصدوم مذکور با لگد به استیشن تریاژ زد و میز با شدت به شکمم برخورد کرد."

این پرستار با بیان اینکه شدت ضربه سبب بی هوشی وی شد، اضافه کرد: "بارها شاهد وقوع چنین حوادثی در محیط اورژانس بودهایم، اما متاسفانه تاکنون هیچ اقدامی جهت رفع این مشکلات انجام نشده است. هیچ نیرویی انتظاماتی جهت برخورد با چنین مواردی در اورژانس وجود ندارد و همین امر سبب شده همچنان شاهد چنین برخوردهای ناشایستی با پرستاران و پرسنل بیمارستانها باشیم."

لازم به ذکر است، مسوولان دانشگاه علوم پزشکی از اظهار نظر در این مورد سرباز زدند.

تدارک برای روز جهانی پرستاری سال ۲۰۲۰

 

شورای بین المللی پرستاران سه پوستر را به مناسبت روز جهانی پرستاری سال ۲۰۲۰ با عنوان " صدای پیشرو، پرستاری از مردم جهان برای سلامت" منتشر کرد.

این پوسترها، نشان دهنده حیطه های مختلف پرستاری در سراسر جهان است که از مردم در موقعیتهای مختلف و اغلب در شرایط سخت مراقبت می کنند.

"آنت کندی"، "رییس شورای بین المللی پرستاران"، در این زمینه گفت: "ما از همه گروههای سلامت، دولتها و عموم مردم می خواهیم که ما را در ارتقا جایگاه پرستاری در سال جهانی پرستاری یاری رسانند.

"هوارد کوتون"، مدیر ارشد اجرایی ICN، هم گفت: "سال ۲۰۲۰ یک نقطه عطف برای نگاه جدید به پرستاری است تا در آینده پرستاران بتوانند در جایگاه اصلی خودشان در جهت رفاه و سلامت مردم دنیا دیده شوند."

کتاب "روز جهانی پرستاری سال ۲۰۲۰" که در اوایل سال آینده میلادی منتشر می شود، شامل منابع مهمی است که به پرستاران کمک می کند تا با دولتها برای سرمایه گذاری بیشتر در پرستاری وارد گفتگو شوند و درک عمومی مردم از پرستاری را ارتقا دهند. همه این تلاشها برای دستیابی به هدف پوشش همگانی سلامت لازم و ضروری است.

 (منابع: خانه ملت، ایلنا، نظام پرستاری، خانه پرستار، فارس)

منبع: نبرد خلق شماره ۴۱۹، یکشنبه ۱ دی ۱۳۹۸ ـ ۲۲ دسامبر ۲۰۱۹

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول