زنان در مسیر رهایی (آذر ۹۸)

اسد طاهری

 

زنان راننده مینی بوسدر خیابانهای کابل

پس از نزدیک به سه دهه، چهار زن برای اولین بار در کابل پشت فرمان وسایل نقلیه عمومی قرار گرفته اند.

این چهار زن که با کمک مالی یک نهاد ایتالیایی رانندگی آموخته اند، از میان دهها زن انتخاب شدند و پس از گذراندن یک دوره آموزشی، به عنوان راننده مینی بوس در برنامه موسوم به "شاتلصورتی" انتخاب شدند.

دو نفر از آنان صبح زود سه گروه شامل چند کارمند وزارت امور زنان، دانشجویان یک دانشگاه خصوصی و چند معلم مدرسه را از خانه به محل کارشان میبرند و گروه دوم آنان را به خانه های شان برمیگرداند.

 

بازداشت یک فعال حقوق زنان هنگام خروج از ایران

فعالان حقوق زنان از بازداشت رها (راحله) عسکری زاده، فعال حقوق زنان و مدنی، خبر دادند.

بر اساس این گزارشها او بعدازظهر پنجشنبه ۷ آذرماه هنگام خروج از ایران در فرودگاه دستگیر شده است.

همزمان چند مامور به منزل شخصی او و خانواده اش رفته، چند ساعت دو منزل را تفتیش و مقادیری کتاب و سی دی، عکس، هارد و لپتاپ خواهر او را با خود بردند.

رها عسکری زاده در تماس تلفنی با پدرش اطلاع داده که در زندان اوین است و خانواده اش می توانند روز شنبه برای پیگیری پرونده به شعبه ۲۲ اوین مراجعه کنند. ماموران بدون ذکر علت دستگیری رها عسکری زاده، به خانواده اش گفته اند که وی روز جمعه تفهیم اتهام خواهد شد.

 

لغو قانون مقابله با "بی عفتی" زنان در سودان؛ انحلال حزب عمرالبشیر

دولت انتقالی سودان روز پنجشنبه ۷ آذر ضمن انحلال حزب اسلامگرای عمرالبشیر به نام "کنگره ملی"، یک قانون تبعیض آمیز علیه زنان را لغو کرد.

وزیر دادگستری سودان با اعلام این خبر، تصویب این دو مصوبه را در راستای تحقق خواستهای اصلی معترضانی عنوان کرد که در ماه آوریل گذشته برای سرنگونی دولت عمرالبشیر، رییس جمهوری سابق این کشور، تلاش کردند.

حزب اسلامگرای "کنگره ملی" به عنوان حزب حامی عمرالبشیر پس از کودتای سال ۱۹۸۹ او در سودان قدرت گرفت و زمینه ساز تصویب قوانین خشن مذهبی در این کشور شد.

بر اساس مصوبه دولت انتقالی سودان، با انحلال این حزب، اعضای دولت پیشین و یا "حزب کنگره ملی" به مدت ده سال حق فعالیت سیاسی در سودان را نخواهند داشت.

بر اساس یکی از قوانین مصوب دولت پیشین که بر پایه تفسیر افراطی از اسلام وضع شده بود، مصداقهایی برای اثبات اتهام بی عفتی زنان تعریف شده بود که در عمل منجر به بازداشت و شلاق خوردن هزاران زن به دلیل ارتکاب جرمهایی همچون پوشیدن شلوار یا رفتن به میهمانی شده بود.

"عایشه موسی"، یکی از دو زن عضو شورای عالی حاکمیت سودان، گفت رژیم سابق در حالی بر نحوه لباس و رفتار زنان - از جمله بر جلوگیری از شلوار پوشیدن زنان - تمرکز کرده بود که از آموزش و مراقبت بهداشتی آنها غافل بود. او افزود: "زمان آن رسیده که این همه فساد متوقف شود. این گونه رفتارها با زنان سودان متوقف می شود."

گزارشی مربوط به سال ۲۰۱۷ که از سوی دو خیریه تهیه شده، محدودیتهای این قانون را ترکیبی از "ممنوعیتهای قانونی و اخلاقی برای محروم و مرعوب کردن زنان از مشارکت فعال در زندگی اجتماعی" توصیف کرده است.

بر اساس این گزارش، مقامات می توانستند خودسرانه زنان، روابط شخصی و شغلی آنها را کنترل کنند و افرادی را که متخلف تشخیص میدادند، به مجازات شلاق و در موارد نادری حتی سنگسار و اعدام محکوم کنند.

"عبدالله حمدوک"، نخست وزیر دولت انتقالی سودان، با انتشار توییتی به مناسبت لغو این قانون نوشت: "این قانون ابزار استثمار، تحقیر و نقض حقوق افراد است. بسیاری از این قانون برای بهره برداری مالی و روانی استفاده کرده اند. در این میان بسیاری از زنان و جوانان متحمل مصادره اموال و صدمات فراموش نشدنی شدند."

زنان سودانی در صف رهبری جنبش اعتراضی علیه دولت عمرالبشیر قرار داشتند و پس از چندین دهه موفق شدند امسال در روز جهانی منع خشونت علیه زنان (۲۵ نوامبر) راهپیمایی سالانه خود را برگزار کنند.

 

فروش صدها دختر پاکستانی به چینیها در سایه حمایت اسلام آباد

خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده است که به فهرستی از نام ۶۲۹ دختر و زن پاکستانی دسترسی پیدا کرده که از سال گذشته به عنوان عروس به مردان چینی "فروخته" شده و از پاکستان به چین برده شده اند.

این گزارش اختصاصی میگوید لیست این زنان با نتایج تحقیقات دولت پاکستان درباره شبکه قاچاق زنان فقیر و آسیبپذیر از کشور همخوانی دارد.

براساس گزارش مزبور اگرچه مقامهای پاکستان ابتدا تحقیقاتی برای برخورد با شبکه قاچاق زنان آغاز کردند، اما از تابستان سال جاری شدت تدابیر دولت پاکستان علیه این موضوع به خاطر ترس از به خطر افتادن روابط با دولت چین، فروکش کرده است.

اکتبر سال جاری یک دادگاه در فیصل آباد پاکستان، ۳۱ مرد چینی را متهم به قاچاق زنان پاکستانی به چین کرد. چندین زن قربانی که در تحقیقات پلیس حاضر به دادن اطلاعات شده بودند، بهخاطر ترس یا رشوه در جلسه دادگاه سکوت کردند و تنها دو زن به عنوان شاهد، آن هم با این پیش شرط که نامی از آنها برده نشود، حاضر شدند درباره این شبکه در دادگاه گواهی دهند.

"سلیم اقبال"، از فعالان حقوق بشر پاکستان، می گوید مقامهای کشور توجهی به موضوع قاچاق زنان به چین نشان نمی دهند. چندین مقام پاکستانی نیز گفته اند دولت تحقیقات پیرامون این موضوع را متوقف کرده و به رسانه ها فشار وارد میکند که چیزی درباره قاچاق زنان به چین منتشر نکنند.

چین و پاکستان در سال ۲۰۱۵، قراردادی ۴۶ میلیارد دلاری برای سرمایه گذاری چینیها در بخشهای مختلف این کشور امضا کردند.

 

رقص-نمایش "تو متجاوزی" به آرژانتین رسید

صدها زن آرژانتینی روز جمعه شش دسامبر (۱۵ آذر) رقص-نمایش "تو متجاوزی" را که اکنون به نمادی برای افشای خشونت علیه زنان در جهان بدل شده، اجرا کردند. آنان همچنین خواستار قانونی شدن سقط جنین در کشورشان شدند.

یک گروه فمینیستی در شیلی در اعتراض به خشونت علیه زنان رقص-نمایش "تو متجاوزی" را طراحی و برای نخستین بار در شیلی اجرا کرد. این حرکت بلافاصله در سطح جهانی مورد استقبال قرار گرفت. اکنون زنان در سراسر جهان از این ابتکار هنری الهام گرفته اند و برای نمونه در پاریس، بارسلون، بوگوتا و مکزیکوسیتی گروههایی از زنان آنرا به اجرا گذاشته اند و همچنین از سوی برخی نمایندگان پارلمان ترکیه مقابل وزیر کشور اجرا شد.

 

چهار فعال زن ایرانی هریک به سه سال و هشت ماه زندان محکوم شدند

شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران چهار فعال "ندای زنان ایران"، یک گروه مدافع حقوق زنان را به زندان محکوم کرد. طبق رای صادره این دادگاه، اکرم نصیریان، ناهید شقاقی، اسرین درکاله و مریم محمدی هریک به۳ سال و ۸ ماه زندان محکوم شده اند.

این کوشندگان در اینستاگرام نوشتند: "ما چهار فعال زنان در پرونده "ندای زنان ایران" هر کدام بابت اتهام اجتماع و تبانی، تبلیغ علیه نظام و تظاهر به عمل حرام به ترتیب به 3 سال، 6 ماه و 8 ماه زندان محکوم شدیم که سه سال از آن اجرایی است."

این چهار فعال حقوق زنان در بهار و تابستان امسال دستگیر و مدتی در سلول انفرادی بند ۲۰۹ زندان اوین زندانی شدند و سپس به قید وثیقه تا پایان مراحل دادرسی آزاد شده بودند.

 

فنلاند؛ کابینه ای با رییس و اکثریت وزیران زن

"سانا مارین"، نخست وزیر فنلاند که ۳۴ ساله و جوان ترین رییس دولت (نخست وزیر) در جهان است، دولت ائتلافی ای را رهبری می کند که چهار تن از رهبرانش نیز زن و زیر ۳۵ سال هستند.

دوازده نفر از نوزده عضو کابینه جدید فنلاند زن هستند، که این کشور را - بعد از اسپانیا – در رتبه دوم کشورهایی که بیشترین رهبران زن را دارند، قرار می دهد.

خانم مارین، نماینده حزب سوسیال دموکرات است و پیش از آن در سال ۲۰۱۵ به عنوان وزیر حمل و نقل خدمت می کرد. این سیاستمدار ۳۴ ساله روز سه شنبه به نخست وزیری کشور فنلاند برگزیده شد.

انتخاب این زن جوان برای رهبری دولت فنلاند، توجه رسانه ها را در سراسر جهان به خود جلب کرد و بسیاری از آنها او را "الگویی" برای کسانی توصیف میکنند که دهه هاست کشورهای شان توسط گروه نخبگانی متشکل از مردان سیاستمدار پیر یا میانسال اداره می شود.

با این وجود، خانم مارین در گفتگو با خبرگزاری رویترز اعلام کرد که خود را الگویی برای دیگران نمی داند.

او گفت: "شاید از نظر بعضیها اینگونه باشم، اما همه ما فقط انسان هستیم. موضوعات مهم هستند و نه افرادی که در پشت موضوعات قرار دارند و روی آنها کار می کنند. فکر میکنم که تک تک افراد مهم هستند."

او همچنین ابراز خوشنودی کرد که در جامعه فنلاند موضوعاتی مانند "سن" و "جنسیت" حتی برای منصب نخست وزیری مطرح نیست و گفت که به همین دلیل به جامعه فنلاند افتخار میکند.

 

"اعتراض رنگارنگ" زنان عراقی بر دیوارهای بغداد

زنان عراقی در اعتراضات ضد دولتی این کشور که از ۳ ماه پیش تا کنون ادامه دارد، نقش مهمی را بر عهده گرفته اند. از جمله، "میدان تحریر" بغداد با نقاشیهای دیواری زنان هنرمند به صحنه نمایش مقاومت خلاقانه آنان تبدیل شده است.

این میدان در مرکز بغداد صحنه اصلی اعتراضات مردمی علیه دولت عراق است؛ اعتراضاتی که از اکتبر سال جاری میلادی (۲۰۱۹) آغاز شده است. نقاشیهای دیواری در این میدان از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.

این آثار هنری که به طور عمده توسط زنان عراقی ترسیم می شوند، نشاندهنده عزم راسخ و قدرت این زنان و نیز بیانگر آنند که زنان عراقی میخواهند آینده خود را به دست خویش ترسیم کنند. این تصویرها نمادی از این واقعیت اند که زنان خواستار شرکت فعال در تعیین مسیر آینده زندگی شان هستند.

به گزارش رسانه ها، بسیاری از زنان با وجود نگرانیهای خانواده، همسر یا والدین شان در مورد امنیت آنها، حتی گاه به طور پنهانی در صف معترضان به دولت عراق در بغداد شرکت میکنند؛ اعتراضهایی که تاکنون بیش از ۴۰۰ کشته برجای گذاشته است.

حضور شانه به شانه زنان و مردان از همه اقشار اجتماعی در اعتراضات ضد دولتی در عراق به عنوان یک دستاورد مهم اجتماعی در این کشور شناخته می شود.

 

مرگ زنان سیاهپوست آمریکایی در دوره بارداری پنج برابر بیشتر از زنان سفید پوست

نتایج تحقیقات ده ساله فدرال در سراسر آمریکا نشان می دهد زنان سیاه پوست تحصیل کرده در آمریکا تقریباً ۵ برابر بیشتر از سفید پوستان و اسپانیایی تبارها احتمال دارد از عوارض ناشی از بارداری جان خود را از دست بدهند.

بر اساس گزارش جدید مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا، از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۶، شش هزار و ۷۶۵ مورد مرگ در دوران بارداری به ثبت رسیده است.

در مجموع، بیماریهای قلبی و عروقی، غدد درون ریز، کلیه و عفونت بیشترین سهم در مرگ و میر زنان باردار را در آمریکا بازی میکند، این در حالی است که بر اساس این تحقیق، تفاوتهای نژادی در این موضوع مشهود است.

این گزارش یادآور میشود که تبعیض در ارایه مراقبتهای درمانی آمریکا باعث می شود تا سلامت زنان سیاه پوست به خطر بیفتد.

آمارها نشان می دهد در مجموع نرخ مرگ و میر در دوران بارداری در میان زنان سیاه پوست، بومیان آمریکا و آلاسکا در هر ۱۰۰ هزار نفر به ترتیب ۴۰.۸ و ۲۹.۷ مورد مرگ است؛ این در حالی است که این میزان در میان زنان سفید پوست تنها ۱۲.۷ مورد را نشان میدهد.

گزارشها نشان میدهد که دستکم ۶۰درصد از مرگ و میر مادران در سالهای اخیر در آمریکا قابل پیشگیری بوده است

 

بیانیه جمعی از فعالان زنان ایران در اعتراض به سرکوب و کشتار معترضان آبان ۹۸

دهها تن از فعالان حقوق زنان در بیانیه ای به سرکوب و کشتار معترضان به گرانی بنزین در آبان ۹۸ اعتراض کردند.

فعالان زنان در این بیانیه که به امضای ۱۴۰ نفر رسیده است، سیاستهای اقتصادی حکومت را مسبب استثمار نیروی کار، بیکاری و محرومیت از خدمات اجتماعی دانستند که با گران شدن بنزین به اعتراض گسترده در صدها شهر رسید.

به گفته آنها، پاسخ حکومت به این اعتراضها، کشتار و دستگیری گسترده بود: "اقتدار طلبان چاره ای جز این ندیدند که به سرکوب شدید و عریان معترضان بپردازند. ویدیوهای تازه منتشر شده نشان میدهد که چگونه محرومان که زمانی ادعا می شد ولینعمتان این کشورند، به رگبار بسته شده اند. اخباری که کم کم از دیوار سرکوب و سکوت میگذرد، عیان می سازد که چگونه در شهری چون ماهشهر که نمونه واضحی است از تلاقی فرودستی قومی و طبقاتی، برای به خاک و خون کشیدن معترضان حتی از به میدان آوردن تانک نیز فروگذار نمی شود."

فعالان زنان ضمن اعلام همبستگی با مبارزات و اعتراضات اخیر علیه شرایط فلاکت بار اقتصادی اعلام داشته اند: "اعتراض خیابانی در ایران نیز همچون همه دنیا حق مردم و سرکوب مردم به هر بهانهای محکوم است. ما خواهان آزادی بی قید شرط تمامی زندانیان سیاسی به خصوص بازداشتشدگان اخیر و دسترسی آزاد همه بازداشت شدگان به وکیل هستیم."

 

(منابع: صدای آمریکا ، بی بی سی، یورو نیوز، بیدار زنی، رادیو فردا، دویچه وله، رادیو زمانه)

منبع: نبرد خلق شماره ۴۱۹، یکشنبه ۱ دی ۱۳۹۸ ـ ۲۲ دسامبر ۲۰۱۹

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول