کارورزان سلامت (دی ۹۸)

 

روز پرستار: در جهان یک روز ثابت، در ایران متغیر

روز جهانی پرستاران به منظور قدردانی از تلاش انسانی این بخش از جامعه، ۱۲ ماه مه تعیین شده و در سراسر جهان گرامی داشته می ‌شود. ۱۲ مه زاد روز فلورانس نایتینگل، پرستار انگلیسی و بنیانگذار حرفه پرستاری مدرن است. اما در ایران روز پرستار، روز تولد حضرت زینب به تاریخ قمری است که هرساله تغییر می کند.

امسال این روز مصادف بود با روز پنجشنبه ۱۲ دی و به همین مناسبت همایشی در برج میلاد تهران برگزار شد که در آن سعید نمکی، وزیر بهداشت سخنرانی کرد.

وی مزورانه با عنوان این مطلب که شرمنده پرستاران هشتیم، گفت: در بازدیدهای استانی، با این موضوع مواجه می‌شدم که معوقات پرستاری بیش از یک سال و نیم پرداخت نشده است که تصمیم گرفتیم اصلاحاتی در این وضعیت ایجاد کنیم.

نمکی با تاکید بر پیگیری مطالبات معوق پرستاری، افزود: تلاش می‌کنیم بعد از این معوقات پرستاری بیش از سه ماه نشود. این حرف وزیر رژیم به این معنی است که پرستاران همواره باید درد و رنج معوقات مزدی را تحمل کنند.

در رابطه با روز پرستار حکومتی، معاون استانداری لرستان با تاکید به اینکه عظمت شغل پرستاری به‌ خوبی قابل بیان نیست گفت: تنها کسانی که تجربه تحمل فشارهای روحی و روانی یک پرستار را دارند، می‌توانند در مورد شغل پرستاری صحبت کند.

بنا به گزارش خبرگزاری دولتی که حرفهای این کارگزار نظام را پوشش داده، سه هزار و ۳۰۰ نفر پرستار در بیمارستانهای استان لرستان در حال خدمت‌ به بیماران هستند.

در رویدادی دیگر به همین مناسبت، رییس دانشگاه علوم پزشکی بهشتی گفت: اقداماتی که تاکنون از لحاظ امکانات حرفه ‌ای، اجتماعی، اقتصادی و معیشتی برای گروههای پرستاری انجام شده، به هیچ وجه در شأن و استحقاق این گروه نبوده و شاهد کم کاری در سالهای متمادی برای استیفای حقوق این همکاران بوده ایم. به همین دلیل حجم زیادی از مطالبات فروخفته و پاسخ داده نشده آنها در هم متراکم شده است.

 

بیانیه نظام پرستاری شرق گیلان در آستانه روز پرستار

نظام پرستاری شرق گیلان طی بیانیه ‌ای در آستانه روز پرستار به مهم‌ترین مطالبات پرستاران پرداخته و خواستار اجرای کامل قانون تعرفه‌ گذاری نظام پرستاری شد. این بیانیه؛ عدم اجرای قانون تعرفه‌گذاری نظام پرستاری بعد از ۱۳ سال را مهم ‌ترین مشکل پرستاران اعلام کرده است. در بخشی از این بیانیه آمده است: این عدم اجرا در حالی صورت می ‌گیرد که از تصویب این قانون بیش از ۱۳ سال می‌گذرد و در طول تمامی این‌ سالها بهانه‌ های واهی و نامشخص سبب عدم اجرای قانون فوق شده است. قانونی که اجرای آن در میان تمامی تبعیضها، به خصوص نظام پرداخت کنونی و همین طور فشار کاری و مطالبات بر زمین مانده متعدد از سالهای گذشته، تنها روزنه امید پرستاران کشور برای باز شدن دریچه ‌ای به سوی روزهای روشن است.

 

پرستارانی که فقط ۴۸۰ هزار تومان درآمد دارند!

دبیر اجرایی خانه حکومتی کارگر در آمل، از وجود پرستارانی در بابل خبر می ‌دهد که تحت عنوان طرحِ هشتاد و نه روزه، و نه حتی نود روزه، مشغول کار هستند. در این شهر پرستارانی هستند که فقط ماهی ۴۸۰ هزار تومان درآمد دارند!

در سالهای گذشته با رواج پارادایمِ «بی‌ثبات کاری» در زیرمجموعه ‌های دولت، انواع و اقسام قراردادهای شغلی به وجود آمده‌ است و به تدریج، فاصله و تمایز میان نیروی کار رسمی و نیروی کار غیررسمی، موقتی یا پیمانکاری، افزایش یافته است؛ این در حالیست که براساس تصریحات قانون کار و مقاوله ‌نامه‌های بنیادین سازمان بین ‌المللی کار، رعایتِ الزامِ «کار یکسان- مزد یکسان» چون و چرا بردار نیست و دولتها ملزم به اجرای این الزام هستند.

 

اعتراض پرستاران به عدم اجرای قانونِ تعرفه گذاری خدمات پرستاری

برخی از پرستاران با عدم شرکت در مراسم روز پرستار اعتراض شان را نسبت به عدم اجرای قانونِ تعرفه گذاری خدمات پرستاری پس از ۱۳سال از تصویب اش نشان دادند.

در همین رابطه یکی از پرستاران گفت: امسال در روز پرستار، جشن روسیاهی وزارت پزشک سالار به مناسبتِ عدمِ اجرای قانونِ لازم الاجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاری، در دوازدهمین سالگرد تولدش را جشن می ‌گیریم. وی ادامه داد سال گذشته در روز پرستار وعده ‌های بسیار شنیدیم؛ ما پرستاران به وعده‌ هایی که از پشت تریبون فریاد زده می‌ شود و رسانه‌ ها تکرار می ‌کنند، نیازی نداریم؛ ما اجرای قانون را می‌خواهیم، فقط همین.

 

ادامه تجمع پرستاران مشهد

روز چهارشنبه ۱۱ دی، جمعی از پرستاران مشهد برای اعتراض به عدم پرداخت  ماهها مطالبات، اجرانشدن قانون تعرفه ‌گذاری خدمات پرستاری و وعده های توخالی مسوولان بار دیگر دست به تجمع مقابل استانداری استان خراسان رضوی،زدند.

هم ‌اکنون ۱۵ ماه پرداخت کارانه پرستاران در مشهد به تعویق افتاده است  و وعده داده شده دو ماه از کارانه‌ های سال ۹۷ را تا ۱۵ دی ماه پرداخت کنند.

اگر تعداد پرستاران نسبت به میزان تختهای بیمارستانی موجود در مشهد بسنجیم، بیش از ۲۵۰۰ پرستار در مشهد کمبود وجود دارد. این میزان از نرم جهانی بسیار پایین ‌تر است که این امر نشان از کمبود شدید پرستار در مشهد دارد که باعث شده تا شیفتهای زیاد و تعداد بیماران زیاد به پرستاران داده شود که فشار کاری پرستارها را در مشهد بالا برده است.

(منابع: ایلنا، تسنیم، ویکی‌پدیا، مهر)

 منبع: نبرد خلق شماره ۴۲۰، سه شنبه ۱ بهمن ۱۳۹۸ ـ ۲۱ ژانویه ۲۰۲۰

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول