زنان در مسیر رهایی (دی ۹۸)

اسد طاهری

 

بیش از ۶۰ درصد دختران افغانستانی قبل از پانزده سالگی ترک تحصیل می‌ کنند

نهاد تحقیقاتی حقوق زنان و اطفال افغانستان در یک نظرسنجی تازه می ‌گوید که ۶۳ درصد دختران بین سنین ۱۳ تا ۱۵ سالگی ترک تحصیل می ‌کنند.

مسوولان به نقل از ۶۳ درصد والدین گفته ‌اند، ۵۹ درصد دختران از کلاس هفتم و در سن ۱۳ تا ۱۵ سالگی مدرسه را ترک می ‌کنند و ۲۶ درصد نیز بعد از این سن ترک تحصیل می ‌کنند.

بیشترین علت ترک تحصیل این حجم انبوه دختران، جنگ و ناامنی با ۴۸ درصد عنوان می شود. در رده های بعدی آواره شدن خانواده ‌ها و فقر با ۳۱درصد و شرایط ناهنجار اجتماعی و خانوادگی مانند نبود آموزگار زن، خشونتهای خانوادگی، فاصله زیاد تا مدرسه و آزارهای خیابانی با ۲۱ درصد قرار دارد.

 

اولین مدال ‌آور زن المپیک ایران به تبعید رفت

کیمیا علیزاده، نخستین مدال ‌آور زن ایران در بازیهای المپیک، با انتشار مطلبی انتقادی از تصمیم خود برای ادامه حرفه ورزشی در خارج از کشور خبر داد.

او در بیانیه ‌ای تند و بی پروا، ضمن انتقادات تند از مسوولان فاسد جمهوری اسلامی، نوشت: "من کیمیا علیزاده، نه قهرمانم، نه تاریخ ساز و نه پرچمدار کاروان ایران. من یکی از میلیونها زن سرکوب شده در ایرانم. سالها هر چه گفتند، اجرا کردم و مدالهایم را پای حجاب اجباری و درایت خودشان گذاشتند."

او خطاب به یک ورزشکار حکومتی به نام هادی ساعی که سابقه عضویت در شورای شهر تهران را نیز دارد و در رسانه سپاه پاسداران موسوم به "فارس" درس "عزت ایران" و "ذلت پناهندگی" داده بود گفت: "آقای ساعی! من آمدم تا مثل شما نباشم و در مسیری که شما پیش رفتید قدم برندارم. من در صورت تقلید بخشی از رفتارهای شما، بیش از شما می ‌توانستم به ثروت و قدرت برسم. من به اینها پشت کردم. من یک انسانم و می‌ خواهم بر مدار انسانیت باقی بمانم. نمی ‌خواستم مانند شما زن‌ ستیزها بنده قدرت باشم."

او ادامه می دهد: "نه من و نه هیچ یک از ما برایشان مهم نیستیم و فقط ابزاریم. فقط مدالهای فلزی مهم است تا به وسیله آنها از ما بهره برداری سیاسی کنند. از سویی برای تحقیر ما می گویند فضیلت زن نیست که پاهایش را دراز کند. من نمی خواهم تن به ذلت دهم. آقای ساعی، نمی خواهم مثل شما باشم."

او نوشت: "مردم نازنین و داغدار ایران! من نمی‌ خواستم از پله‌ های ترقی که بر پایه فساد و دروغ بنا شده بالا بروم. کسی به اروپا دعوتم نکرده و در باغ سبز به رویم باز نشده، اما رنج و سختی غربت را به جان می ‌خرم چون نمی ‌خواستم پای سفره ریاکاری، دروغ، بی عدالتی و چاپلوسی بنشینم. این تصمیم از کسب طلای المپیک هم سخت‌ تر است، اما هر کجا باشم فرزند ایران زمین باقی می ‌مانم. پشت به دلگرمی شما می‌ دهم و جز اعتماد شما در راه سختی که قدم گذاشته‌ ام، خواسته دیگری ندارم."

کیمیا علیزاده علاوه بر اینکه نخستین زن ایرانی است که در بازیهای المپیک موفق به کسب مدال شده، نخستین مدال تکواندو زنان ایران را نیز در مسابقات قهرمانی جهان در سال ۲۰۱۵ کسب کرد و پیش از آن نیز نخستین مدال دختران در قهرمانی نوجوانان جهان در سال ۲۰۱۴ را به دست آورد. او در سال ۲۰۱۷ نیز با حضور در فینال رقابتهای تکواندو قهرمانی جهان مدال نقره گرفت.

 

نافرمانی مدنی شطرنج باز تیم ملی در اعتراض به حجاب اجباری

میترا حجازی ‌پور در مسابقات جهانی سریع و برق ‌آسای جهان در مسکو، بدون حجاب به رقابت با حریفانش پرداخت.

این نخستین بار است که یک ورزشکار زن ملی‌ پوش در اعتراض به رعایت حجاب اجباری دست به نافرمانی مدنی در حین برگزاری رقابتهای جهانی می زند. پایوران و رسانه های حکومتی ضمن حمله به میترا حجازی پور، حرکت مدنی وی را "هنجارشکن و نامتعارف" خواندند.

در همین حال ساعاتی پس از انتشار تصاویر بی حجاب میترا حجازی‌ پور در مسابقات جهانی مسکو، رییس فدراسیون شطرنج جمهوری اسلامی اعلام کرد که این ورزشکار "دیگر جایی در تیم ملی نخواهد داشت". او پس از ۱۸ سال افتخار‌ آفرینی، از تیم ملی ایران اخراج می ‌شود.

میترا حجازی‌ پور قهرمان شطرنج آسیا است و عنوان استاد بزرگ زنان را در سال ۲۰۱۵ به دست آورده. او‌ از رده خردسالان تا بزرگسالان دارای مجموعه ‌ای از افتخارات جهانی و قاره ‌ای است که از آن جمله می تواند به دو بار نایب قهرمانی نونهالان جهان، نشان نقره ۲۰۱۰ جوانان جهان و قهرمانی بزرگسالان آسیا در سال ۲۰۱۵ اشاره کرد.

 

زنان کارگر در هند به خیابان می آیند

هزاران کارگر زن در کلان شهر "بنگلور" هند در اعتراض به دریافت نکردن دستمزدهای معوقه خود دست به تظاهرات زدند.

کارگران معترض با در دست داشتن پلاکارد و پرچمهای سرخ و همچنین سردادن شعار، خواستار دریافت کلیه معوقات مزدی خود شدند.

این کارگران در بخش خدمات بهداشتی کار می کنند و اکنون ۱۵ ماه است که دستمزد آنها پرداخت نشده است.

معترضان اعلام کرده اند در صورت بی توجهی دولت به خواسته های شان، دست به اعتصاب نامحدود خواهند زد.

 

سالروز تولد سیمون دوبوار

۹ ژانویه ۱۹۰۸ (۱۸ دی ۱۲۸۶) سیمون دوبوار، فیلسوف فمینیست در پاریس چشم به جهان گشود.

کتاب "جنس دوم" او که در سال ۱۹۴۹ منتشر شد، انقلابی در مبارزات زنان برای برابری حقوقی به وجود آورد. این نقل قول معروف از این کتاب است: "یک انسان زن زاده نمی ‌شود، بلکه تبدیل به زن می‌ شود."

سیمون دوبوار دو گام را برای برابری زنان ضروری می دانست: کار در بیرون خانه و خودداری از ازدواج. استدلال او برای کار در بیرون خانه، اول به دست آوردن استقلال مالی و بعد، تثبیت هویت اجتماعی و خارج از چار دیواری خانه برای زنان است. این نظریه پرداز معتقد است اولین قدم برای به دست آوردن برابری، همین دو پله است. به نظر او "رهایی" اولین قدم برای رسیدن به آزادی است؛ رهایی مالی با کار کردن زن و رهایی از بند خانه با بیرون رفتن او از خانه امکان ‌پذیر می‌ شود.

ریزبینی دوبوار در کلیدی دیدن این دو قید برای زنان با نگاهی به قوانین اجرا شده اسلامی در ایران بهتر نمایان می شود؛ بیرون رفتن زن از خانه و کار کردن او جزو اولین اختیاراتی است که در قوانین اسلامی از او سلب می‌ شود. مطابق این قوانین، زن برای هردوی این کارها نیاز به اجازه پدر و پس از ازدواج، شوهر دارد.

او توضیح می داد: "به خوبی می ‌دانم که کار در جامعه‌ امروزی نه تنها رهایی بخش نیست، بلکه انسان را با خود بیگانه می‌ کند. اما در نهایت زنان باید میان یکی از این دو نوع از خودبیگانگی انتخاب کنند: خانه داری یا اشتغال بیرون از خانه! با وجود این، کار درآمدزا نخستین شرط استقلال زن است."

 

زندانی شدن مادر یکی از شهدای ۸۸ به اتهام پیگیری قاتلان

شهناز اکملی، مادر مصطفی کریم ‌بیگی، از شهدای اعتراضهای سال ۱۳۸۸،‌ به زندان برده شد. دستگاه قضایی جمهوری اسلامی خانم اکملی را به اتهام پیگیری قتل فرزندش و به منظور خاموش کردن صدای دادخواهی او به یک سال زندان محکوم کرده است.

شهناز اکملی روز چهارشنبه ۲۵ دی‌ ماه روی صفحه توییتر خود و در آستانه مراجعه به زندان نوشت: "عکس‌ پسرم را با خودم می‌ برم زندان، چون می‌ دانم قوت قلب من است. من یک مادرم که جرمم دادخواهی‌ و تکرار یک پرسش ساده است که هیچگاه پاسخ نگرفتم: چه کسی پسرم را کشت؟"

پیشتر مریم کریم ‌بیگی، دختر خانم اکملی، از حمله ماموران امنیتی به منزل مادرش و تلاش آنها برای شکستن در آن جهت تفتیش منزل خبر داده بود.

این مادر شهید در بخش دیگری از توییت چهارشنبه خود نوشته است: "ممنونم از همه مردمی که کنار من و خانواده ‌ام بودید و هستید. ما خویشاوندان هم هستیم و به جز یکدیگر پناهی نداریم. به امید روزهای خوب."

شهناز اکملی زیر عنوان "تبلیغ علیه نظام" محاکمه و حکم او بدون تشکیل دادگاه تجدیدنظر و شنیدن آخرین دفاعیات تایید شده بود.

مصطفی کریم بیگی روز ششم دی ماه سال ۱۳۸۸ در اعتراضهای موسوم به "روز عاشورا" با شلیک مستقیم نیروهای امنیتی به قتل رسید.

 

افغانستان؛ جلوگیری از ورود خبرنگاران زن به نشست خبری

مولوی مجیب الرحمان انصاری، امام مسجد جامع گازرگاه ولایت هرات، مانع از ورود خبرنگاران زن به نشست خبری خود شد.

این مقام مذهبی در این نشست که روز پنجشنبه ۲۶ نشست خبری برگزار کرد، از ایجاد نهادی موسوم به "امر به معروف و نهی از منکر و تبلیغات" این اداره دفاع کرد. او شرکت خبرنگاران زن در نشست خبری خود را ممنوع کرده بود.

او در پاسخی به سوالی در این مورد گفت: "من نمی خواهم خواهران ملعبه قرار بگیرند. زنان جایگاه، ارزش و منزلت دارند. اگر اسلام می‌ گوید زنان در خانه خود بنشینند، این تحقیر نیست. این عزت زن است. وقتی نفقه را مرد می ‌دهد، عزت زن است. وقتی می‌ گوید با حجاب بیرون برو، عزت زن است. ما گفتیم خواهران نیایند و تشریف نیاورند و همان کارهایی که مختص‌ شان است و دین تعیین کرده، انجام دهند."

او افزود: "اسلام به زنان اجازه نمی‌ دهد که در بین مردان و در کنار مردان حاضر شده و کار کنند."

در این رابطه عاطفه غفوری، هماهنگ کننده زنان خبرنگار در غرب افغانستان در کمیته مصونیت خبرنگاران افغان گفت: "راه ندادن زنان به کنفرانس خبری تحت نام اسلام، تلاشی ناکام برای خفه کردن صدای زنان و بازگرداندن دوران سیاه طالبانی است".

وی اضافه کرد: "ما از اعمال محدودیت برای کار خبرنگاران، به خصوص زنان خبرنگار نگرانیم و از حکومت می خواهیم جلو تکرار چنین تخطیهایی را بگیرد."

سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری افغانستان، نیز از راه ندادن خبرنگاران زن به نشست خبری این روحانی و خطیب مسجد انتقاد کرد و گفت که این کار نقض قانون اساسی، قانون رسانه ‌ها و قانون دسترسی به اطلاعات است.

 

چهارمین "رژه زنان" علیه ترامپ در شهرهای آمریکا

هزاران زن در واشنگتن، شیکاگو، نیویورک، سن دیه ‌گو، لس ‌آنجلس و آنکوریج علیه سیاستهای جنسیتی، اقلیمی، مهاجرتی و سیاست خانواده دولت ترامپ تظاهرات کردند. این آیین سالانه، از ژانویه ۲۰۱۷ و با ورود ترامپ به کاخ سفید شکل گرفت. در آن زمان بیش از نیم میلیون نفر در واشنگتن به خیابانها آمدند و بیش از هر چیز، علیه مواضع زن ستیزانه و اظهارات جنسیتی ترامپ شعار دادند.

تظاهرات امسال با مطالبات اقلیمی، حقوق مهاجران و حقوق فردی در حوزه جنسیت و خانواده همراه بود و تظاهر کنندگان با پلاکاردها و شعارهای خود، اظهارات و مواضع دونالد ترامپ را به چالش می‌ کشیدند . روی یکی از بزرگترین بنرها، خواست دستگیری رییس جمهور به چشم می‌ خورد.

پس از متهم شدن برخی از سازماندهندگان رژه های قبلی به گرایشهای یهودی‌ ستیزانه، برگزاری تجمعات سال ۲۰۲۰ را گروههای جدیدی بر عهده داشتند. اتحادیه موسوم به "صندوق طرحهای خانواده"، "گرین پیس" آمریکا و "اتحادیه حفاظت اقلیم" موسوم به ۳۵۰ Org و "جامعه فرهنگی دانشجویی لاتینی‌ تباران" ((Mijente از جمله آنها بودند. این بار و به خلاف گذشته، کسی از چهره های صاحب ‌نام در واشنگتن سخنرانی نکرد و دینامیسم تظاهرات بر عهده شرکت کنندگان بود.

همزمان با برگزاری "مارش زنان"، مقامهای آرشیو ملی آمریکا در واشنگتن از اشتباه صورت گرفته در تازه ‌ترین نمایشگاه مربوط به حقوق زنان عذرخواهی کردند. موضوع به دستکاری در یکی از عکسهای تظاهرات سال ۲۰۱۷ برمی ‌گردد که نام ترامپ در پلاکارد اعتراضی قابل رویت نیست. مسوولان آرشیو با اظهار تاسف از این امر گفته ‌اند که عکس واقعی را جایگزین نسخه دستکاری شده کرده‌ اند.

 

ارزش کار بدون مزد زنان ۲۴ برابر بیشتر از مجموع درآمد اپل، فیس بوک و گوگل

بر پایه تحقیقات "آکسفام" که همزمان با آغاز مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوییس منتشر شده، در حال حاضر ثروت میلیاردرهای جهان بیش از مجموع دارایی ۶/۴ میلیارد انسان روی زمین است. ۲۱۵۳ میلیاردر در جهان به تنهایی ثروتی بیش از ۶۰درصد ثروت کل جمعیت جهان را در اختیار دارند.

براساس گزارش آکسفام سخن از بحران نابرابری است؛ بحرانی که بزرگترین بازندگان آن زنان هستند.

"الن امکه" از آکسفام در آلمان می‌ گوید: "درآمد زنان به طور میانگین کمتر است، دارایی کمتری در اختیار دارند و [نسبت به مردان] بیشتر در معرض خطر فقر هستند."

او دلیل اصلی این نابرابری را این مساله می ‌داند که زنان بیشتر در فعالیتهایی که در ازای آن پرداختی به آنها تعلق نمی‌ گیرد کار می ‌کنند؛ کارهایی مانند نگهداری و مراقبت از بستگان و کودکان.

۱۲ میلیارد ساعت کاری بدون دریافت حقوق روزانه به نام زنان و دختران در سراسر جهان ثبت می ‌شود. به گفته امکه، اگر زنان برای این کار و این ساعتها حتی تنها حداقل دستمزد را دریافت کنند، پای درآمدی سالانه به ارزش ۱۱ بیلیون دلار در میان است. آکسفام ۱۱ بیلیون دلار پرداخت نشده را در کنار درآمد غولهای تکنولوژی مانند اپل، فیس بوک و گوگل قرار می ‌دهد و می‌ نویسد: "این مبلغ ۲۴ برابر بیشتر از درآمد این کنسرنهاست."

 

(منابع: بی بی سی، دویچه وله، ایران اینترنشنال، اینستاگرام، پیام، رادیو فردا)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۲۰، سه شنبه ۱ بهمن ۱۳۹۸ ـ ۲۱ ژانویه ۲۰۲۰

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول