دانشگاه در ماهی که گذشت (اسفند ۹۸)

کامران عالمی نژاد

 

تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

روز شنبه ۳ اسفند تعدادی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در اعتراض به بی اعتنایی رییس دانشگاه، طاهره چنگیز، به مسائل و مراقبتهای بهداشتی دانشگاه در برابر ویروس کرونا تجمع اعتراضی برپا کردند. دانشجویان شعار می دادند: "چنگیز حیا کن، سیاست رو رها کن"

 

تجمع دختران دانشگاه بهشتی تهران

در پی شیوع بیماری کرونا دانشجویان دختر دانشگاه بهشتی روز شنبه ۳ اسفند با تجمع اعتراضی نسبت به تعطیل نشدن دانشگاه اعتراض کرده و خواهان تعطیلی دانشگاه شدند.

در این تجمع دانشجویان شعار می دادند: "بهشتی تعطیل باید گردد".

 

اعتراض دانشجویان دانشگاه ایرانشهر به حضور دو آخوند در این دانشگاه          

در پی حضور دو آخوند در این دانشگاه، دانشجویان با راهپیمایی در محوطه دانشگاه اعتراض خود نسبت به ورود این آخوندها را ابراز داشتند. دانشجویان شعار می دادند:" دانشجوی ویروسی نمی خواهیم، نمی خواهیم"

 

اعتصاب دانشجویان علوم پزشکی تهران در اعتراض به شرایط نامناسب

روز شنبه 3 اسفند، دانشجویان علوم پزشکی تهران برای اعتراض به شرایط نامناسب قرنطینه برای ویروس کرونا و عدم تامین و فراهم سازی امکانات و تمهیدات لازم جهت ایمن سازی و محافظت از کادر درمان دست به اعتصاب زدند و در محل کشیکهای خود در بیمارستانها حاضر نشدند و اعلام کردند تا زمان توجه مسوولان تمهیدات لازم جهت ایمن سازی و محافظت از کادر درمان را ایجاد نکنند، آنها به بیمارستان نخواهند رفت.

 

تجمع در دانشگاه یاسوج در اعتراض به تعطیل نشدن دانشگاه

تعداد زیادی از دانشجویان دانشگاه یاسوج که اساسا دختران دانشجو بودند، روز یکشنبه ۴ اسفند در اعتراض به تعطیل نکردن این دانشگاه در پی شیوع بیماری کرونا تجمع اعتراضی برگزار کردند.

لازم به توضیح است که در دانشگاه یاسوج یک دختر در خوابگاه دختران و یک پسر دانشجو مشکوک به بیماری کرونا هستند.

 

خوابگاههای دانشگاه امیرکبیر به علت شیوع ویروس کرونا تعطیل شد

مدیر امور دانشجویی دانشگاه امیرکبیر، گفت: به علت ناتوانی در حفظ نکات ایمنی، خوابگاهها و آشپزخانه دانشگاه امیرکبیر از امروز به مدت یک هفته تعطیل شد.

حسین یوسفی خواه افزود: "در پی این خبر، شب گذشته ساعت یک بامداد طی اطلاعیه ای از دانشجویان ساکن خوابگاه درخواست شد به شهرها و خانه های خود بازگردند و از امروز برای حفظ بیشتر سلامتی دانشجویان و موارد بهداشتی، سلف دانشگاه امیرکبیر تعطیل است و غذای دانشجویی نداریم."

وی افزود: "از روز گذشته اقدامات اولیه برای حفظ سلامتی دانشجویان دانشگاه امیرکبیر آغاز شده است. از جمله اقداماتی که شد این بود که ظروف غذا را از دسترس دانشجویان دور کردیم و دیروز دانشجویان دیگر ظروف غذا را خود برنداشتند، بلکه آشپزها خود غذا را در ظروف به دانشجویان تحویل می دادند."

این مقام دولتی گفت: "خوابگاه محیط متراکمی است که اگر ویروس در آن شیوع پیدا کند، امکان کنترل آن مقدور نیست. بخش عمده ای از دانشجویان خوابگاه ها را تخلیه کرده اند."

 

دانشگاه در برخی استانها تا آخر هفته تعطیل شد

مشاور وزیر بهداشت روز یکشنبه ۴ اسفند از تعطیلی دانشگاه ها در برخی از استانها از جمله تهران خبر داد.

علیرضا وهاب زاده در توییتر خود خبر داد: "‏تمامی دانشگاه های استانهای تهران، البرز، قزوین، مرکزی، قم، همدان، اصفهان، گیلان، مازندران و مرکزی تا آخر هفته تعطیل است."

 

بازداشت دو فعال دانشجویی توسط نیروهای امنیتی در تهران

امیرحسین علی بخشی، دانشجوی دانشگاه تهران، و علی حقیقت جوان، دبیر انجمن اسلامی آرمان دانشجویان دانشگاه علم و صنعت، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و به مکان نامعلومی برده شدند.

تا زمان تنظیم این گزارش (یکشنبه ۴ اسفند) از دلایل بازداشت، اتهامات مطروحه و محل نگهداری این دو فعال دانشجویی اطلاعی در دست نیست.

علی بخشی، عضو سابق شورای احیای انجمنهای دانشجویی و انجمن اسلامی دانشجویان ترقی خواه دانشگاه امیرکبیر است و پیشتر در سال ۱۳۹۲ توسط کمیته انضباطی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دو ترم از تحصیل محروم شده بود.

 

بی توجهی به وضعیت بد جسمانی سپیده فرهان در زندان اوین

خبرها حاکی از آن است سپیده فرهان، دانشجوی رشته گرافیک دانشگاه آزاد کرج، در زندان اوین به لحاظ جسمانی در وضعیت نامساعدی به سر میبرد و باوجود بخشنامه ی قوه قضاییه مبنی بر امکان مرخصی برای محکومان زیر پنج سال به دلیل شیوع ویروس کرونا در زندان، همچنان قرار مرخصی برای وی صادر نشده است.

سپیده قلیان، دانشجوی دامپزشکی دانشگاه دزفول و از متهمان اعتراضات هفت تپه می گوید که سپیده فرهان دیگر نمی تواند راه برود و حتی از داشتن وکیل هم محروم است.

سپیده فرهان از دانشجویان بازداشتی در دیماه ۹۶ است که در دادگاه بدوی به ۶ سال و در دادگاه تجدیدنظر به ۲ سال حبس تعزیری محکوم شده است.

 

خودداری از آزادی فروزان یزدانی پور با وجود درخواست وثیقه

فروزان یزدانی پور، دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات فرهنگی و رسانه دانشگاه تهران، باوجود تعیین وثیقه ۵٠٠ میلیونی از جانب شعبه ۴ دادسرای اوین، پس از گذشت ١٣ روز، همچنان در بازداشت به سر می برد.

خودداری از آزادی یزدانی پور در حالی ادامه می یابد که خانواده وی به دلیل شیوع ویروس کرونا و نگرانی از وضعیت وی هر روز پیگیر آزادی او هستند و مسوولان امر آنان را همچنان در سرگردانی قرار داده اند.

این دانشجو روز سوم اسفند، یک روز پس از بازداشت پدرش، در منزل مسکونی خانوادگی خود در تهران توسط نیروهای اطلاعات سپاه بازداشت شد و پس از گذشت ١٣ روز از بازداشت، امکان تماس یا ملاقات برای وی فراهم نشده و همچنان در شرایط نامعلومی به سر می برد.

در حال حاضر شماری از دانشجویان از جمله، محمد داوری، فروزان یزدانی، سپیده فرهان و لیلا حسین زاده در زندان بسر می برند.

 

اعتراض به بیانیه "شوراهای صنفی دانشجویان سراسر کشور"

شماری از دانشجویان بیانیه "شوراهای صنفی دانشجویان سراسر کشور" در رابطه با شیوع ویروس کرونا در کشور را نقد کرده و اعتراض خود نسبت به مطالب مطرح شده در آن را ابراز داشته اند.

این دانشجویان می گویند: "در روزهای اخیر بیانیه ای از سوی "شوراهای صنفی دانشجویان سراسر کشور" که خود را "نماینده حقوقی قاطبه دانشجویان سراسر کشور" می خواند، منتشر شد. این بیانیه عجیب نیست، چرا که متاثر از ایدئولوژی سازی جریانات فکری اصلاح طلب و متحدان شان و زیر فشار سرکوب امنیتی دانشگاه، گرایشِ سیاست زدایی از دانشجو و دانشگاه است."

آنها می نویسند: "در حالی که هراس از ویروس تمامی توده ها را در برگرفته و برخی از آنان با بیماری کرونا دست و پنجه نرم می کنند و در شرایطی که – بنا به روایت شاهدان عینی خودشان - نه بیمارستانها بیماران را به شکل مناسبی پذیرش می کنند و نه امکاناتی جهت "تامین بهداشت شهروندان" در نظر گرفته شده، "شوراهای صنفی دانشجویان سراسر کشور" حداکثر مطالبه ای که مطرح می کند الزام تعطیلی مراکز عمومی همچون دانشگاهها و مدارس" است. در شرایطی که دولت بی کفایتی و بی اعتنایی اش را به اثبات رسانده، دانشجویان حامی شوراهای صنفی به جای اینکه به صرافت اندیشیدن در باب تشکیل کمیته هایی برای کمک رسانی و آگاهی بخشی علمی به توده ها بیافتند، به جای رفتن به میان توده ها و افشاگری برخوردهای حاکمیت در مقابله با بحران، نگران "تقویم آموزشی" و خواستار "عدم احتساب غیبت" برای دانشجویان هستند."

دانشجویان معترض ادامه می دهند: "از هر بند بیانیه پاسیفیسم و ایدیولوژیهای ارتجاعی تجلی پیدا می کند. آنها وقیحانه به صریح ترین زبان ممکن نعره می کشند که اول من و خانواده ام."

 

فراخوان به دولت برای دادن بسته معیشتی به اقشار ضعیف

بیش از ۵۰۰ نفر از دانشگاهیان در پی انتشار ویروس کرونا، با انتشار نامه سرگشاده ای خطاب به حسن روحانی، خواستار یاری رسانی ویژه دولت به بخشهای آسیب پذیر جامعه شدند.

در این نامه که روز آدینه ۱۶ اسفند منتشر شده، آمده است: "فقر و تنگدستی و محرومیت، این روزها با گسترش روزافزون کرونا معنای آزاردهنده تری پیدا کرده است. نان و جان کسانی که هیچ تقصیری در ایجاد این وضعیت پرخطر ندارند، به طور ناگفتنی مورد تهدید واقع شده است»"

این دانشگاهیان در پایان خواستار "اقدام فوری و ضروری" دولت، نظیر "اعطای یارانه" یا "اعطای بسته معیشتی" به اقشارِ (از نظر مالی) فرودست جامعه شده اند.

امضاکنندگان نامه فوق همچنین از طرف جامعه فرهنگی و دانشگاهی ایران اعلام آمادگی کرده اند که در این زمینه مشارکت و همکاری داشته باشند.

 

بیانیه دانشجویان چند دانشگاه ایران درباره ۸ مارس روز جهانی زن 

در قسمتهایی از این بیانیه آمده است:

دانشجویان دانشگاههای اصفهان، نجف آباد، مشهد، بابل و تهران در یک بیانیه مشترک روز جهانی زن را گرامی داشتند و بر عزم خود برای برچیدن تبعیض و نابرابری در تمامی عرضه های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی تاکید کردند.

آنها می نویسند: "در همین یک سال در تمام قدمهایی که به منظور "نه" گفتن به وضع موجود برداشته شده است، این زنان بودند که با حضوری پررنگ، پرشور و توانمند قدرت تعرض جامعه را صد چندان کردند. از روز جهانی کارگر که زنان دانشجو سهمی بسزا در حمایت از کارگران داشتند، تا تجمع اعتراضی بزرگ دانشجویان در دانشگاه تهران علیه حجاب اجباری، تا اعتراض علیه حضور روحانی در دانشگاه تهران، تا قیام زیر و رو کننده آبان که بیرحمانه به زیر کشیدن تمام مناسبات موجود را تمرین کرد، تا ۱۶ آذری اعتراضی و تا دی ماهی که از دانشگاه و با دادخواهی برای کشته شدگان هواپیمای اوکراینی شروع شد و تمام جامعه را حول خواست محاکمه عاملین این جنایت به حرکت درآورد."

دانشجویان، ستم، تبعیض و تضاد جنسیتی را "یکی از تضادهای اساسی سیستم موجود که مبتنی بر نظام سرمایه است" معرفی کرده و افزودند که این تضاد "در نظام سیاسی ایران ضربدر قوانین مذهبی و نرینه سالار می شود."

دانشجویان تاکید کرده اند: ما دانشجویان مبارز برای تغییر وضع موجود دست به کار شده ایم و تا رسیدن به آنچه که تا کنون با "نه" گفتنهایمان ترسیم کرده ایم:

"نه" به کشتار هزاران نفره و "نه" به سرکوب به منظور برقرار ماندن وضع موجود،

"نه" به فقر و فلاکتی که تا مغز استخوان جامعه نفوذ کرده است،

"نه" به کوچکترین تبعیض و نابرابری در تمام عرصه های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی،

از پا نخواهیم نشست.

این بیانیه را دانشجویان پیشرو دانشگاه اصفهان، دانشگاه آزاد نجف آباد، دانشگاه علمی کاربردی مشهد، جمعی از دانشجویان دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، جمعی از دانشجویان دانشگاه الزهرا تهران و جمعی از دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس تهران امضاء کرده اند.

 

لیلا حسینزاده به مرخصی آمد

لیلا حسین زاده، دانشجوی انسان شناسی دانشگاه تهران و دبیر شورای صنفی مرکزی دانشگاه تهران، با تودیع وثیقهدو میلیارد و دویست و پنجاه میلیون تومانی از زندان اوین به مرخصی آمد.

او در شمار ده ها فعال دانشجویی بود که همزمان با اعتراضهای اوایل دی ماه بازداشت شده بود.

بر اساس دادنامه صادر شده در دادگاه بدوی، اتهامات این فعال دانشجویی "تاسیس کانال تلگرامی "علیه بیگارورزی" با محتوای نقد طرح کارورزی دولت"، "شرکت در تجمع مقابل مجلس و وزارت کار" در اعتراض به همین طرح و برای حمایت از زندانیان سیاسی، "شرکت در تحصن دانشگاه تهران و سر دادن شعار "مرگ بر دیکتاتور" و به اهتزاز درآوردن پرچم سرخ به نشانه پرچم سرخ کمونیست" و "شرکت در تجمع اعتراض به پولی شدن سرویس دانشگاه" است که صدور حکم زندان را برای او به همراه داشته.

دادگاه جمهوری اسلامی لیلا حسین زاده را به سه سال و شش ماه حبس تعزیری و دو سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم کرده که اشد مجازات یعنی ۳۰ ماه حبس تعزیری قابل اجرا خواهد بود.

 

(منابع: آنا، خبرگزاری هرانا، یورونیوز، یوتیوب، رادیو زمانه، شوراهای صنفی دانشجویان کشور)

 

منبع: نبرد خلق ۴۲۳، آدینه ا فروردین ۱۳۹۹ ـ ۲۰ مارس ۲۰۲۰

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول