کارورزان سلامت - ویژه همه گیری کرونا (فروردین ۹۹)

امید برهانی

 

وزیر بهداشت پاسخگوی آمار بالای مرگ و میر پرستاران کشور بر اثر کرونا باشد

دبیرکل خانه پرستار با غیرطبیعی دانستن آمار مبتلایان پرستاری به کرونا در کشور، آمار ابتلا و مرگ و میر بر اثر کرونا در چین و ایران را مقایسه کرد و گفت: "طبق اخبار، تا اواخر اسفند آمار مبتلایان به کرونا در چین بیش از ۸۰ هزار نفر اعلام شده است و ۱۷۰۰ نفر از کادر پزشکی در این کشور به این بیماری مبتلا شده که از این میان ۶ نفر از کادر درمانی شان بر اثر کرونا فوت کردند. یعنی به ازای نزدیک به هر ۱۳ هزار نفر، یک نفر از کادر درمانی در چین فوت کرده است."

شریفی مقدم در ادامه گفت: "در کشور ما آمار فوت کادر درمانی کشور بر اثر کرونا به صورت کلی و شفاف اعلام نشده اما تا این تاریخ (۲۸ اسفند) از فوت ۱۰ نفر از کادر پرستاری بر اثر کرونا اطلاع قطعی داریم. اگر در چین فرض کنیم از ۶ نفر فوت شده بر اثر کرونا ۳ نفرشان پرستار باشند، به ازای هر ۲۶ هزار نفر، یک پرستار فوت کرده است و این در حالی است که طبق آمار، مبتلایان به کرونا در کشورمان تا روز گذشته حدود ۱۶ هزار نفر بوده و از این میان ۱۰ پرستار فوت کرده اند، یعنی تقریبا به ازای ۱۶۰۰ نفر یک پرستار فوت کرده که این آمارنسبت به آمار سایر کشور های درگیر کرونا ازجمله چین، ایتالیا و ... بسیار بالا و غیر طبیعی است."

وی گفت: "اگر فرضمان بر این باشد که آمار ۱۶ هزار مبتلا از سوی وزارت بهداشت صحیح باشد، این آمار بالای مرگ پرستاران نشاندهنده ضعف و بی کفایتی و کم توجهی مسوولان وزارت بهداشت به پرستاری است و شخص وزیر بهداشت باید پاسخگوی این مساله باشد."

 

تن رنجور کادر درمان در روزهای سخت

در این روزها که همه جا به حالت نیمه تعطیل درآمده است؛ مراکز درمانی و بیمارستانها روزهای شلوغ و پر کاری را می گذرانند و با تمام توان با غول کرونا مبارزه می کنند تا جان بیماران را نجات دهند.

کادر درمان در این روزهای سخت و قرار گرفتن در خط مقدم مبارزه با بیماری با کمبود نیرو مواجه هستند و فشار زیادی را محمل می شوند. به هر حال حفظ سلامتی و ریکاوری آنها امری حیاتی و ضروری به نظر می رسد، زیرا که در صورت از بین رفتن یا حتی کاهش توان اجرایی این جبهه، جایگزین کردن نیروی متخصص و دوره دیده در این شرایط که همه با این مشکل دست به گریبان هستند، تقریبا غیرممکن است.

رییس دانشکده پرستاری و مامایی می گوید: "در کل کشور فشار کار بر روی پرستاران زیاد است، لذا دانشگاههای علوم پزشکی کشور باید فراخوان بدهند تا اگر امکان داشت پرستاری که استخدام نشده و جویای کار است بتواند مراجعه کرده و جذب شود.

دکتر ویسی رایگان با اشاره به مشکلات جسمی و روحی ناشی از فشار کار روی این قشر افزود: "دستور العمل اجرایی برای استخدام پرستاران ابلاغ نشده، اما صحبتهایی در مورد استخدام پرستاران وجود دارد."

در همین حال مسوولان پرستاری هشدار می دهند به دلیل شیوع بیشتر کروتا در روزهای آینده بیمارستان و مراکز درمانی درگیر بیماران کرونایی می شوند و کمبود کادر درمانی آشکارتر خواهد شد.

 

اعتراض به ادعای حسن روحانی پیرامون نداشتن کمبود پرستار

دبیرکل خانه پرستار به ادعای حسن روحانی در این باره که "کمبود پرستار و تخت نداریم" واکنش نشان داد و در یاداشتی نوشت: "جناب آقای رییس جمهور با مردم صادق باشید! نمی دانم چگونه رییس محترم جمهور اعلام کردند کمبود پرستار نداریم و این اطلاعات را چه افرادی در اختیار ایشان گذاشته اند و ایشان با چه هدفی اعلام عمومی نمودند؟

"از طرف پرستاری به مردم اطمینان ندهید وبگذارید مردم واقعیتها را بدانند که کمبود پرستار داریم و پرستاران خسته و آزرده اند تا هم بیشتر رعایت کنند و هم خطر کرونا را جدی بگیرند و هم شاید دلشان به حال پرستاران به رحم آید و در خانه بمانند."

 

پیشنهاد استخدام هزاران نیروهای پزشکی و پرستاری برای مقابله با کرونا

یک نماینده مجلس خواستار افزایش نیروهای پزشکی و پرستاری از طریق استخدام هزاران نیروی آماده به خدمت برای مقابله با کرونا شد.

بهرام پارسایی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: "‏آیا ستاد ملی مبارزه با کورونا صدای جامعه پزشکی را می شنود؟ ‏بعد از گرفتن آخرین اطلاعات از برخی روسای بیمارستانها بیش از پیش نگران اتفاقاتی شدم که اگر فوری حل نشود، می تواند فاجعه بیافریند.

کادر درمانی و همه نیروهای فعال در بیمارستانها مانند سدی در مقابل سیل کرونا ایستاده اند، اما بی تدبیریها هر لحظه به حجم پشت سد می افزاید.

‏اگر بیماریابی فعال، قرنطینه واقعی، افزایش نیروهای پزشکی و پرستاری از طریق استخدام هزاران نیروی آماده به خدمت و همچنین ظرفیت کمکهای بین المللی را به کار نگیرید، شیفتهای طولانی با لباسهای غیراستاندارد و مبتلا شدن کادر درمانی، در کنار افزایش بیماران و کمبود نیرو و امکانات، سد دفاعی ما را پس از خستگی خواهد شکست."

 

به جای نمایش کلیپ، قانون تعرفه گذاری را اجرا کنید

جمعی از پرستاران از رویه دولت در برخورد با پرستاران انتقاد کردند و گفتند: "در طول شبانه روز، صدا و سیما چند بار با نمایش کلیپهایی از زحمات کادر درمان تشکر می کند و پرستاران را در صف مقابله با کرونا نشان می دهد، اما این تقدیر و تشکرها همه در حد حرف و شعار است و عملی نمی شود."

به گفته این پرستاران، اگر واقعا قصد "تقدیر" از زحمتکش ترین و پرخطرترین قشر کادر درمان یعنی پرستاران را دارید، باید برای اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری که سیزده سال است، تصویب شده اما اجرا نشده، بودجه و اعتبار اختصاص دهید.

پرستاران می گویند: "برای همه چیز بودجه اختصاص می دهند، اما به فکر آسیبهای روانی پرستاران نیستند. اگر قرار است قدری از این تالمات و آسیبها کاسته شود، حداقل به قوانین مصوب احترام بگذارند. ما قبل از هر پاداش و تقدیری، اجرای قانون را می خواهیم؛ قانونی که سالهاست بر زمین مانده و به بهانه کمبود بودجه اجرا نمی شود."

آنها به جانفشانیهای همکاران خود و شهادت تعدادی از آنها از جمله نرجس خانعلی زاده که در بیست و پنج سالگی جان خود را از دست داد، اشاره می کنند و می گویند: "زمان اجرای قانون تعرفهگذاری همین امروز است."

 

پرستاران در اهواز هنوز حقوق اسفند را دریافت نکردهاند

دعیر بوعذار، نایب رییس هیات مدیره نظام پرستاری اهواز، از پرداخت نشدن دستمزد اسفند ماه و مطالبات تعدادی از پرستاران دانشگاه علوم پزشکی اهواز خبر داد.

به گفته او از آغاز بحران کرونا، پرستاران با تلاش توصیف ناپذیر در بیمارستان مختص کرونا، رازی و سایر بیمارستانهای اهواز برای سلامت مردم شب و روز تلاش می کنند و با توجه به اینکه دما و رطوبت شهر اهواز شرایط زجرآوری برای پوشیدن لباسهای مختص کرونا ایجاد کرده، ولی باعث نشده که پرستاران تعلل یا خللی در کارشان جهت امر سلامت بیماران پیش بیاید. آنها از خانه و خانواده و فرزند خود گذشتند تا نگذارند خانواده ای داغدار شود."

این فعال صنفی نظام پرستاری اهواز مطرح کرد: "ولی در کمال تاسف شاهد آن هستیم که باوجود کمبود همیشگی و شدید نیرو که هر پرستار اهوازی در قیاس با سایر کلان شهرهای کشور به جای ۳ پرستار مشغول به خدمت است، گروهی از همکاران ما از سالهای متمادی و بنا به دلایلی کاملا نامشخص هنوز دغدغه امنیت شغلی و استخدام دارند و تا امروز حقوق اسفند ماه و سنوات ۹۸ را دریافت نکرده اند. متاسفانه حافظان سلامت درحال حاضر خود گرفتار گذران معیشت خود هستند."

 

پرستاران شرکتی مشمول افزایش مزایا نشدند

عضو ناظر مجلس در شورای عالی نظام پرستاری و نماینده اصفهان در مجلس می گوید؛ پرستارانی که به عنوان نیروی خدماتی شرکتی در بیمارستانها شاغل هستند، مشمول دریافت افزایش ۵۰درصد مزایای حقوقی نشدند.

حیدرعلی عابدی ادامه می دهد: "مسوولان ذیربط معتقدند چون نیروهای شرکتی تابع قانون کار هستند، این موضوع باید در شورای عالی کار مطرح شود که با توجه به شرایط حاکم بر آن شورا، این افزایش تقریبا غیرممکن خواهد بود."

به گزارش خبرگزاری مجلس، وی در این رابطه نامه ای به حسن روحانی نوشته و خواستار تبدیل وضعیت پرستاران شرکتی شاغل در بیمارستانها به قراردادی یا رفع مشکل افزایش حقوق آنها شده است.

 

خودداری پیمانکار خصولتی وزارت بهداشت از پرداخت دستمزد پرستاران

شاید باورکردنی نباشد اگر بگوییم پرستاران شرکتی اهواز و چند استان دیگر هنوز از اسفندماه حقوق نگرفته اند و با دست خالی این نوروز غمگین ۹۹ را گذرانده اند.

سعید، پرستار بیهوشی و شرکتی یکی از بیمارستانهای اهواز می گوید: "ما مدت زیادی است که دچار مشکل پرداخت هستیم. شرکت واسطه ای بین دانشگاه علوم پزشکی و نیروی انسانی است و همین مشکلات را در تعویق پرداخت، مالیاتهای عجیب و کم بودن پرداخت برای ما پدید می ‌‌آورد."

وی در ادامه می گوید: "جالب است شرکتی که ما تحت پوشش آن هستیم، "شرکت آوا سلامت"، گفته می شود تحت پوشش وزارت بهداشت است و در کشور جمعیت بالایی از کادر درمانی زیرمجموعه آن هستند. ما عیدی مان را با کلی اعتراض گرفتیم، برای حقوق اسفند هم همکارانم یک هفته است در حال اعتراض هستند و تازه به ما اعلام کردند پایان فروردین حقوق اسفند ما را پرداخت می کنند."

دبیرکل خانه پرستار نیز در باره شرکت نامبرده می گوید: "شرکت آوای سلامت اصلا قانونی نیست، چون این شرکت مال وزارت بهداشت است و هیات امنای آن وزارت بهداشتی هستند و در این وزارتخانه شخصیت حقوقی دارند و این خلاف قانون است. پول این شرکت متعلق به دولت است، منتها به آوای سلامت داده می شود و وزارت بهداشت با یک واسطه به پرستار پول می دهد. اگر دلیل این اتفاقات را بخواهید بدانید، باید بگویم همه اش به خاطر استثمار پرستار است."

وی توضیح می دهد: "وزارت بهداشت همیشه یک طرف را دیده و می خواهد پرستار را با حداقل حقوق استخدام کند. پرستار باید استثمار شود، حرف نزند و اعتراض نکند، برای همین امنیت شغلی پرستار را به هم زده و آنها را به شرکتها واگذار کرده اند."

 

خانه پرستار مشهد خواستار تبدیل وضعیت قرارداد استخدامی پرستاران شد

خانه پرستار خراسان رضوی در نامه ای به ریاست دانشگاه علوم پزشکی مشهد خواستار تبدیل وضعیت قرارداد پرستاران و کادر درمانی شرکتی شد.

در بخشی از این بیانیه آمده است: "از دانشگاه علوم پزشکی مشهد خواستار هستیم که نسبت به صدور مجوز عقد قرارداد استخدام شرکتی برای نیروهای داوطلب شده و نیز تبدیل وضعیت پرستاران مشمول قرارداد کار معین از قراردادی به پیمانی و نیروهای پیمانی به رسمی دستور مقتضی را صادر بفرمایید."

 

معوقات کارانه و اضافه کاری پرستاران ارومیه پرداخت نشده است

عضو هیات مدیره نظام پرستاری ارومیه – سلماس از پرداخت نشدن معوقات کارانه و اضافه کار پرستاران خبر داد.

به گفته مسعود مجرد؛ پرستاران بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی ارومیه پیش از آغاز سال جدید مطالبات کارانه و اضافه کار داشتند اما تاکنون اقدامی برای پرداخت از سوی دانشگاه صورت نگرفته است.

این فعال صنفی پرستاری می گوید: "پرستاران ۱۲ ماه کارانه از سال ۹۸ طلب دارند و همچنین ۴ ماه اضافه کاری از ماه های آذر، دی، بهمن و اسفند ۹۸ باقی مانده که هنوز پرداخت نشده است."

او می افزاید: "دانشگاه علوم پزشکی ارومیه بعد از عید هنوز مبلغی بابت مطالبات معوق پرستاران پرداخت نکرده است."

پرستاران همچنین خواستار سرویسهای رفت و آمد یا پرداخت کمک هزینه آن در این روزها هستند.

 

اخراج گسترده پرستاران در میانه بحران کرونا

بحران کرونا معضل کمبود امکانان و کادر درمانی به ویژه پرستاران را برجسته تر کرده است. اما بیمارستانهای خصوصی که بیماران مبتلا به کرونا را پذیرش نمی کنند، در حال اخراج گسترده پرستاران باسابقه هستند. در فروردین ماه و در میانه ی بحران کرونا، صدها پرستار بیمارستانهای خصوصی بیکار شده اند. تنها در یک بیمارستان خصوصی مشهد حدود ۳۰ پرستار شغل خود را از دست داده اند. بهانه اخراج، "پایان قرارداد"، "خالی شدن بیمارستانها از بیماران" و یا حتی "ضدعفونی کردن محیط" اعلام شده است.

مسوولان یک بیمارستان خصوصی مشهد روز هفتم فروردین به یک پرستار با ۲۰ سال سابقه کار که چهار سال آخر به صورت قراردادی در بخش آی سی یو همین بیمارستان شاغل بوده، اطلاع داده اند که "فعلا مرخص است، تا وقتی دوباره خبرش کنند". حدود ۳۰ پرستار دیگر این بیمارستان همزمان پیام مشابهی دریافت کرده اند.

در رویدادی دیگر، دکتر خلیل علیزاده مدیر عامل بیمارستان آتیه با انتشار ویدئویی از اخراج ۶۰۰ نفر از کارکنان (۵۰درصد) این مرکز درمانی خبرداد. وی علت اخراج را عدم توانایی در پرداخت حقوق کارکنان عنوان کرد.

همزمان محمد میرزابیگی، رییس کل سازمان نظام پرستاری، در نامه ای به وزیر بهداشت از اخراج گسترده پرستاران در بیمارستانهای خصوصی خبر داد که بدون درآمد به حال خود رها می شوند و قادر به تامین معیشت خود نیستند.

ایرج حریرچی، معاون وزارت بهداشت، پیرامون اخراج پرستاران از این وزارتخانه سلب مسوولیت کرده و می گوید: "بخش خصوصی در تمام دنیا تابع ملاحظات اقتصادی خاص خودش است. همچنین در کل دنیا، بخشهای خصوصی زیادی نیروهای خود تعدیل کردند. متولی وزارت رفاه است و قانون کار در این رابطه حاکم است، ما در این رابطه کار ویژه ای نداریم و تنها می توانیم به بیمارستانهای خصوصی توصیه کنیم در دوره مشکلات با همدیگر مدارا کنید."

به نظر می رسد اولویتهای انسانی حتی در زمان بحران نیز نتوانسته بر تفکر "سود محور" حاکم بر نظام درمانی ایران غالب شود. شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا در بیمارستانها، کاهش تعداد مراجعات و جراحیهای گرانقیمت، درآمد برخی از بیمارستانهای بخش خصوصی را کاهش داده و این بیمارستانها سعی دارند کاهش سود را با اخراج پرستاران جبران کنند.

 

تست داروی کرونا روی بیماران بدون اطلاع آنها و با حمایت مافیای دارو

رییس انجمن علمی حقوق پزشکی ایران می گوید برخی شرکتهای داروسازی با اعمال نفوذ و فساد، داروهای خود را بدون اجازه از بیمار و مسوولان بیمارستانها روی بیماران تست می کنند. او معتقد است به جز شرکتهای دارویی نهادهای دیگری هم هستند که بدون اجازه بیمار و وزارت بهداشت، تاثیر "گیاهان" را روی بیماران آزمایش می کنند که این کار هم خلاف اخلاق و هم خلاف قانون است.

روز ۶ فروردین خبر کشف داروی کرونا در خبرگزاریهای کشور منتشر شد. سارا مبارک ، مسوول گروه تحقیقاتی عفونی علوم پزشکی آبادان، تایید کرد که داروی کشف شده توسط تیم تحقیقاتی این دانشکده روی ۶۰ بیمار تست شده است. این خبر روی پرتال دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی آبادان هم قرار گرفت، اما فردای آن روز تکذیب شد و خبر از روی پرتال دانشگاه حذف شد.

ساعاتی بعد از انتشار تکذیبیه در روز ۷ فروردین، حسن کایید، مدیر روابط عمومی دانشکده علوم پزشکی آبادان، آزمایش بدون مجوز دارو روی بیماران را تایید و از آن دفاع کرد: "این تجربه موفق حاصل یک کارآزمایی بالینی مبتنی بر روشهای کاملا علمی و با رعایت اصول اخلاقی زیر نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و اخذ مجوزهای لازم بوده و نتایج به دست آمده کاملا علمی و موثق است."

اما نکته اساسی اینجاست که این دانشگاه با چه مجوزیاین داروها را روی بیماران تست کرده. آیا از آنها برای این تست اجازه گرفته است؟ آیا این داروها پیش از تست روی انسان، روی حیوانات تست شده اند؟ آیا این داروها مجوزهای لازم جهت پژوهش روی بیمار را دارند یا خیر؟

 

اعتراض پرستاران به توهینی به نام حق الزحمه کرونا

جمعی از پرستاران به پایین بودن مبالغ پرداخت شده بابت "حقالزحمه کرونا" اعتراض کردند.

به گفته این کاروزان سلامت، بعد از دو ماه تلاش برای مبارزه با بحران کرونا و فشار کاری بالا که ناشی از کمبود کادر درمانی در بیمارستانها نیز هست، حق الزحمه ای بابت کرونا به حساب آنها واریز شد که بسیار اندک است.

شماری از پرستاران فیش حقوقی خود را منتشر کرده اند که در آن دیده می شود به عنوان پاداش برای دو ماه کار سخت بر بالین بیماران مبتلا به کووید ۱۹، فقط ۱۹ هزار تومان (معادل ۱ یورو) به پرستاران پرداخت شده است.

پرستاران می گویند: "همیشه از پرداختهای ناعادلانه در نظام درمانی گلایه داشته ایم، اما این نوع رفتارها بیش از هر چیز توهین به پرستاران و زحمات آنان نیز هست."

سید کامل تقوی نژاد، معاون منابع وزارت بهداشت و مسوول پرداخت "پاداش"، با گرفتن ژست بی اطلاعی گفت: "شاید بی سلیقگیهای در برخی تشویقیها بوده باشد. قطعا تشویق هزار تومانی و ۲۰ هزار تومانی در شان پرستاران نیست و حتما رسیدگی می شود."

 

تجمع پرستاران بیمارستان امام رضا در مشهد

روز شنبه ۱۶ فروردین، پرستاران بیمارستان امام رضا در مشهد برای اعتراض به نبود ماسک و تجهیزات استاندارد برای مقابله با کرونا تجمع کردند.

معترضان گفتند باوجود گسترش ویروس کرونا کارگزاران رژیم از تأمین این تجهیزات خودداری می کنند. آمار پرستاران و کادر پزشکی مبتلا به کرونا در مشهد به علت نداشتن این تجهیزات روبه افزایش است.

(منابع: ایلنا، خانه پرستار، رادیو زمانه، انصاف نیوز، روزنامه شرق، خانه ملت، ایسنا، مهر، سلامت نیوز) 

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول