دانشگاه در ماهی که گذشت (اردیبهشت ۹۹)

کامران عالمی نژاد

 

مرگ سه دانشجو و دو استاد بر اثر کرونا

گزارشهای رسمی از مرگ دستکم دو استاد و سه دانشجو در دانشگاههای دولتی تهران حکایت دارد.

معاونان دانشجویی چهار دانشگاه امیرکبیر، خواجه نصیرالدین طوسی، خوارزمی و الزهرا ضمن تایید دریافت گزارشهایی از شیوع ویروس میان دانشجویان، درباره تعداد دقیق مبتلایان و جانباختگان اظهار بی اطلاعی کرده و از بررسی آن خبر داده اند.

با این حال سیما لاری،معاون دانشجویی دانشگاه تهران، پیش از این گفته بود که سه تن از دانشجویان تحصیلات تکمیلی این دانشگاه جان خود را در اثر کرونا از دست داده اند.

همچنین به گفته شهلا بختیاری، معاون دانشجویی دانشگاه الزهرا، زهرا شورشینی، استاد فیزیک این دانشگاه،بر اثر ابتلا به بیماری کرونا جان خود را از دست داده است. پیش از این نیز دانشگاه تهران از فوت یک عضو هیات علمی خود در اثر این بیماری خبر داده بود.

بختیاری همچنین ابتلای تعدادی از کارمندان در کادر اداری به این ویروس را تایید کرد، اما حاضر به اعلام آمار دقیق آنها نشد.

 

پرداخت "حق القدم" به امامان جماعات دانشگاهها

غلامرضا غفاری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، در نامه ای دستور پرداخت "حق القدم" را به امامان جماعت دانشگاهها صادر کرد.

حق القدم عنوانی است برای پرداخت پول به هزاران روحانیکه به عنوان امام جماعت در مراکز دولتی، وزارتخانه ها، سازمانها، مدارس، دانشگاهها و دستگاههای مختلف به طور معمول روزی یکبار نماز ظهر را برگزار می کنند.

از زمان اعلام رسمی شیوع کرونا، برای اولین بار در تاریخ جمهوری اسلامی نمازهای جمعه که تحت نظر شورایی از منصوبان علی خامنه ای به عنوان شورای سیاستگذاری ائمه جمعه برگزار می شود تعطیل شده است. ائمه جماعت دانشگاهها و مراکز آموزش عالی به لحاظ سیاسی تابع نهاد نمایندگی خامنه ای در دانشگاهها و به لحاظ اداری تحت پوشش معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم قرار دارند. این نمازها به دلیل تعطیلی دانشگاهها و مراکز آموزشی در دو ماه گذشته تعطیل بوده و برگزار نشده اند.

با وجود این تعطیلیها، غلامرضا غفاری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، در نامه ای به روسای دانشگاه های کشور از آنها خواست با وجود آنکه "شرایط جدید شیوع کرونا مانع برگزاری نماز جماعت در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی" شده است، بنابر درخواست ستاد اقامه نماز، نسبت به "پرداخت حق القدم ائمه جماعات" اقدام کنند.

 

دستگیری دانشجوی فعال در توییتر

اشرف (رقیه) نفری، فعال توییتری و دانشجوی رشته ریاضی دانشگاه خواجه نصیر طوسی، در تاریخ ۷ اردیبهشت ۹۸ توسط نیروهای پلیس امنیت در منزل پدری اش در شهریار بازداشت و به بازداشتگاه یکی از نهادهای امنیتی در تهران منتقل شد. او در نهایت با پایان مراحل بازجویی و پس از صدور قرار وثیقه به زندان قرچک ورامین منتقل شد.

خبر تکمیلی: خانم رقیه نفری روز یکشنبه ۱۴ اردیبهشت با تودیع قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی آزاد شد.

از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این دانشجو اطلاعی در دست نیست.

 

رییس دانشگاه تهران: بازگشایی دانشگاهها امری نگران کننده است

محمود نیلیاحمدآبادی، رییس دانشگاه تهران، گفت: "با توجه به این که تهران جزو آلوده ترین نقاط کشور از نظر ابتلا به ویروس کرونا محسوب می شود،به همین جهت بازگشایی دانشگاهها و همچنین خوابگاهها می تواند امری نگران کننده باشد."

وی که روز سه شنبه ۹ اردیبهشت سخن می گفت، افزود: "واقعا وضعیت ویروس کرونا قابل پیش بینی نیست. مشکل اصلی ما برای بازگشایی دانشگاه نیز بحثخوابگاههای دانشجویی و تراکم دانشجویان در محیطهای خوابگاهی است."

با این حال، او اشاره کرد نظر دانشگاه تهران این است که امتحانات پایان ترم دانشجویان حتما حضوری باشد. نیلی احمدآبادی گفت: "اما درباره تاریخ برگزاری این امتحانات هنوز تصمیمی نگرفته ایم."

رییس دانشگاه تهران افزود: "در حال بررسی این موضوع هستیم که ما می توانیم آزمونهای پایان ترم را در سطح کشور و در دانشگاههای دیگر به صورت یک آزمون سراسری برگزار کنیم یا حتما نیازمند حضور دانشجویان در دانشگاه تهرانیم."

 

احضار دانشجویان امیرکبیر به دلیل شرکت در مراسم جانباختگان هواپیمای اوکراینی

فعالان دانشجویی ایران از احضار تعدادی از دانشجویان دانشگاه امیرکبیر (پلی تکنیک) به کمیته انضباطی این دانشگاه به دلیل شرکت در مراسم گرامیداشت جانباختگان پرواز هواپیمای اوکراینی خبر داده اند.

کانال تلگرامی "فریاد پلی تکنیک" که این خبر را روز سه شنبه ۹ اردیبهشت منتشر کرد، می نویسد: "گویا دانشگاه فرصتهایی را که دانشگاه تعطیل است، غنیمت شمرده و از آن برای قلع و قمع دانشجویان استفاده می کند؛ کمااینکه این کار پیش تر نیز مسبوق به سابقه بوده و دانشگاه حتی با بی اعتنایی به آیین نامه سراسر ظالمانه خودشان، در بازهامتحانات و تعطیلات بین ترم، دانشجویان را به کمیتهاحضار کرده و به صدور احکام تنبیهی مبادرت کرده است."

این منبع می افزاید: "حالشیوه نامه انضباطی جدید دست مسوولان را بسیار باز گذاشته تا به هرگونه بی قانونی و اعمال قدرت وجهه شرعی و اخلاقی و حقوقی بخشیده و دانشجویان دغدغه مند را قربانی کنند."

احضار این دانشجویان همزمان با محکومیت ۱۱ تن از معترضان به انهدام هواپیمای اوکراینی توسط سپاه پاسداران در آمل به هشت ماه حبس صورت گرفته است.

پیشتر نیز دادگاه انقلاب آمل پنج نفر دیگر از بازداشت شدگان اعتراض به انهدام هواپیمای اوکراینی و از آن جمله میثم خلیلی، محسن رضایی،سلمان فرخی و راعی را به شش ماه حبس تعزیری محکوم کرده بود.

 

محکومیت یکی از دانشجویان بازداشتی اعتراضات آبان

امیرمحمد شریفی،دانشجوی بازداشتی اعتراضهای سراسری آبان ۱۳۹۸، از سوی دادگاه انقلاب تهران به سه ماه حبس تعزیری محکوم شد.

این دانشجوی دانشگاه تهران در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری به این مجازات محکوم شده است.

اتهام او در این پرونده "فعالیت تبلیغی علیه نظام" عنوان شده است. شریفی همچنین به "تمرد در برابر ماموران" متهم شده بود که از آن تبرئه شد.

این دانشجوی دانشگاه تهران روز ۲۰ بهمن ماه از سوی ماموران امنیتی بازداشت و یک هفته پس از آن با قرار وثیقه از زندان آزاد شد. جلسه دادگاه او روز دوم اردیبهشت ماه برگزار شده بود.

 

وزارت علوم اساتید مرد را از دانشگاههای تک جنسیتی حذف می کند

محمدرضا رضوان طلب، رییس مرکز جذب وزارت علوم، از برنامه این وزارتخانه برای حذف اساتید مرد از دانشگاههای تک جنسیتی زنان خبر داد.

این مقام دولتی گفت: "بناست به تدریج تمام دانشگاههای تک جنسیتی در اختیار اساتید خانم قرار گرفته و همه افراد خانم باشند."

او افزود: "الان تعدادی اساتید آقا در دانشگاههای تک جنسیتی هستند که باید کم کم خودشان متقاضی باشند و یا سیاست بر این باشد که این اساتید به دانشگاههای دیگر منتقل شوند."

این مقام همچنین گفت براساس دستور وزیر علوم تحقیقات و فناوری، دانشگاههای تک جنسیتی نباید غیر از عضو هیات علمی خانم، کسی را گزینش کنند.

 

پرونده سازی دستگاه امنیتی برای دو دانشجو

در پی چندین بازداشتدانشجویی در ایران، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی، در نشست خبری خود دو تن از این دانشجویان را متهم به ارتباط با گروههای مخالف حکومت جمهوری اسلامی کرد.

این مقام قوه قضاییه روز سه شنبه ۱۶ اردیبهشت بدون اشاره به هویت این دانشجویان مدعی شد: "آنها با گروههای ضد انقلاب و به ویژه سازمان مجاهدین خلق ارتباط گرفته بودند و تحت تعلیمات مجاهدین خلق به دنبال انجام اقدامات خرابکارانه ای در کشور بودند که اقدامات ایذایی را هم انجام داده بودند."

او در ادامه گفت: "آنها نتوانستند اقدام خرابکارانه جدی را انجام بدهند و در بازرسی از منزل آنها اقلام انفجاری کشف شد که در همین اقدامات خرابکارانه مورد استفاده قرار می گرفت."

سخنگوی قوه قضاییه در مورد این دانشجویان بازداشتی همچنین اضافه کرد که یکی از این خانواده ها به گفته او از قبل با جریان نفاق در تماس بوده است.

اسماعیلی در پایان نیز اینگونه اظهار نظر کرد: "در این شرایط کرونایی این توطئه دشمن بود که می خواستند در این شرایط، بلوایی در کشور درست کنند."

به تازگی در روز ۲۲ فروردین علی یونسی، برنده مدال نقره المپیاد نجوم کشوری در سال ۹۵ و همچنین مدال طلای المپیاد جهانی نجوم در سال ۹۶، بدون اعلام دلیل دستگیری، پس از ضرب و شتم شدید توسط ماموران امنیتی بازداشت شد.

رضا یونسی، برادر علی، می گوید: "مامورانی که برای بازداشت او آمده بودند علی را به شدت مضروب کردند، پیشانی اش کامل خونین و سرش ضربه خورده بود."

در همان روز، ماموران امنیتی امیرحسین مرادی، دانشجوی رشته فیزیک و برنده مدال نقره المپیاد نجوم کشوری در سال ۹۶، را نیز بازداشت کردند که از وضعیت این دانشجو نیز اطلاع دقیقی در دست نیست.

 

خانواده علی یونسی: حرفهای سخنگوی قوه قضاییه اتهام بی اساس است

خانواده علی یونسی،دانشجوی بازداشتی دانشگاه صنعتی شریف، که سخنگوی قوه قضاییه ایران او را متهم به ارتباط با سازمان مجاهدین خلق کرده،گفتند او هیچگونه علاقه و فعالیت سیاسی نداشته و این حرفها اتهام بی اساس است.

آیدا یونسی، خواهر علی یونسی، با نخ نما و مسخره توصیف کردن اتهامات سخنگوی قوه قضاییه، او را به داستان سازی و کتمان حقایق متهم نمود. او با اشاره به روز دستگیری برادرش در منزل مادری تاکید کرد که ماموران حین بازرسی خانه گفته بودند که هیچ نکته مشکوکی پیدا نشده است.

رضا یونسی،برادر این دانشجوی زندانی، نیز گفت: "علی توجه و فکر و وقتش مربوط به درس و المپیاد بود و تمام سالهای گذشته به دنبال مدالهای کشوری و گرفتن طلا برای ایران در زمینه نجوم بود."

او افزود: "اتهاماتی که زده اند هیچگونه با سابقه علی جور در نمی آید. این حرفها دروغ کامل و موارد مطرح شده اتهام بی اساسی است."

 

مدرک کارشناسی ارشد نماینده مجلس تقلبی از آب درآمد

مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد سینا کمالخانی، منتخب تفرش در مجلس یازدهم، تقلبی است. وی در مورد سوابق تحصیلی خود اعلام کرده بود در موسسه آموزش عالی تفتان درس خوانده و مدرک کارشناسی ارشد گرفته است. اکنون بعد از افشای دروغ بودن این موضوع و بررسی شورای نگهبان مشخص شد که مدرک او توسط وزارت علوم تایید نشده است.

در همین زمینه عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، گفت: "با توجه به اعلام نظر رسمی وزارت علوم، مدرک سینا کمالخانی به دلیل اینکه آن موسسه اعتبار ندارد در نتیجه مدرک ایشان هم اعتبار ندارد و نمی تواند به مجلس یازدهم راه پیدا کند."

نماینده حکومتی تفرش مدرک کارشناسی ارشد خود را از "موسسه آموزش عالی تفتان" در رشته جامعه شناسی اعلام کرده بود. حال آنکه این موسسه در اساس جزو موسسات مورد تایید آموزشی نیست و در مدرک صادره با حذف "مرکز آموزشهای الکترونیک" وانمود شده که او از "موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی تفتان"، مدرک کارشناسی ارشد خود را دریافت کرده است.

 

ابراز بی اطلاعی وزارت علوم از علت بازداشت یک استاد دانشگاه

دستیار ویژه وزیر علوم، درباره علت بازداشت رضا اسلامی، استاد حقوق بشر و محیط زیست دانشگاه بهشتی، ابراز بی اطلاعی کرد و از نامه نگاریهای اداری در این زمینه خبر داد.

فریدون جعفری روز سه شنبه ۳۰ اردیبهشت، در این زمینه گفت: "پیگیری ما در وزارت علوم در این راستا است که آیا قوانین و مقررات در مورد احضار، جلب و یا بازداشت استاد مورد نظر رعایت شده است یا نه و تا حدودی هم در اصل ماجرا پی ببریم و بدانیم موضوع از چه قرار است."

او ادامه داد: "من این موضوع را از کانال ستاد حقوق بشر قوه قضاییه پیگیری خواهم کرد، چرا که دستیار ویژه وزیر در امور حقوق شهروندی، نماینده وزارت علوم در ستاد نیز است. ضمن اینکه نامه نگاری نیز با حوزه های داخلی مرتبط وزارت علوم به این منظور صورت خواهد گرفت تا حوزه ها بر اساس وظایف تخصصی خود در این زمینه عمل کند."

یک هفته پیش از این، ماموران وزارت اطلاعات با مراجعه به دفتر کار رضا اسلامی در دانشکده حقوق، ابتدا آنجا را تفتیش کردند و لپ تاپ، کیف دستی، چند جلد کتاب و گوشی تلفن همراه این استاد دانشگاه را ضبط و سپس رضا اسلامی را دستبند زدند و به خانه اش منتقل کردند و پس از تفتیش منزل، هارد دیسک کامپیوتر، چند جلد کتاب و جزواتی که این استاد دانشگاه برای تدریس از آنها استفاده می کرد را ضبط کرده و با خود بردند."

مقامهای قضایی یا امنیتی تاکنون درباره دلیل بازداشت و اتهام رضا اسلامی که منجر به بازداشت او شده، توضیحی ارائه نکرده اند.

 

لیلا حسین زاده به زندان برنمی گردد

لیلا حسین زاده، دانشجو و فعال صنفی محبوس در بند زنان زندان اوین، که روز ۲۲ اسفند به قید وثیقه به مرخصی اعزام شده بود، به دلیل بیماری به زندان برنمی گردد.

امیر رییسیان، وکیل این زندانی سیاسی، در حساب کاربری توییتر خود با اعلام این خبر نوشت: "طبق نظر پزشکی قانونی، ادامه حبس خانم لیلا حسین زاده به علت بروز بیماری صعب العلاج، غیرممکن و مشمول عدم تحمل کیفر شناخته شد. از طرفی بهدلیل همین بیماری، بخشنامه عفو نوروزی زندانیان در مورد ایشان اعمال شد و نامه آزادی او صادر شد."

لیلا حسین زاده در جریان اعتراضات سراسری دیماه ۱۳۹۶ روبه روی منزل خود توسط ماموران امنیتی بازداشت شد. او پس از ۱۶ روز بازداشت در ۲۷ دیبا قید وثیقه و به صورت موقت تا زمان برگزاری دادگاه آزاد شد. حسین زاده روز ۲۴ اردیبهشت ۹۸ از بابت اتهامات "اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور" و "تبلیغ علیه نظام" به ۳۰ ماه حبس تعزیری محکوم شد.

این فعال دانشجویی روز ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ توسط ماموران اطلاعات سپاه در منزل شخصی خود بازداشت و برای اجرای حکم به بند زنان زندان اوین منتقل شد.

 

سهمیه ایثارگران و فرزندان اساتید تغییر نمی کند

معاون شورای عالی انقلاب فرهنگی با رد پیشنهاد سازمان سنجش مبنی بر محدود شدن سهمیه ایثارگران به ۵درصد مازاد ظرفیت گفت: "مصوبه سهمیه ایثارگران در کنکور سراسری مصوب مجلس شورای اسلامی است و لغو یا اصلاح آن در فرآیند مجلس امکان پذیر است."

وی گفت: "رییس سازمان سنجش از هر کسی بهتر می داند که مهمترین و بزرگترین سهمیه کنکور متعلق به ایثارگران است."

سوزنچی تاکید کرد: "براساس قوانین مجلس، ۲۵درصد ظرفیت هر کد رشته محل به "همسر و فرزندان شهدا و مفقود الاثر"، "آزادگان و همسر و فرزندان آنان"، "جانبازان ۲۵درصد و بالاتر و همسر و فرزندان آنان" و همچنین ۵درصد ظرفیت هر کد رشته محل به "جانبازان زیر ۲۵درصد و همسر و فرزندان آنان" و "همسر و فرزندان رزمندگان با حداقل شش ماه حضور داوطلبانه در جبهه" اختصاص دارد."

این مقام حکومتی با اشاره به لایحه پیشنهادی وزارتخانه های علوم و بهداشت افزود: "مناسب بود لایحه که هنوز طرح موضوع نشده است رسانه ای نشود که متاسفانه رسانه ای شد و بازتابهای متفاوتی داشت. به عنوان مثال یک بند لایحه حذف تسهیلات فرزندان اعضای هیات علمی بود که به نوعی سووبرداشت به سهمیه اعضای هیات علمی در کنکور سراسری شد. همین موضوع باعث متشنج شدن جو اعضای هیات علمی شد و نامه ای با ۵ هزار امضا از طرف اعضای هیات علمی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال شد."

 

 (منابع: ایرنا، ایلنا، ایران اینترنشنال، ایسنا، کانال تلگرامی فریاد پلی تکنیک، رسانه مجموعه فعالان حقوق بشر ایران، ایرناپلاس، هرانا، مهر، آنا، رادیو فردا، خبرگزاری دانشجو، همشهری آنلاین)

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۲۵، پنجشنبه اول خرداد ۱۳۹۹ ـ ۲۱ می ۲۰۲۰

بازگشت به صفحه اول