کارورزان سلامت (اردیبهشت ۹۹)

امید برهانی

 

کادر درمان در صف مقدم ابتلا به کرونا

* دستکم ۲۵۰ کادر درمانی اصفهان به بیماری کرونا مبتلا شدند

سه شنبه ۲ اردیبهشت - آرش نجیمی، سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان: "تاکنون ۱۹۰ نفر از کادر درمانی و پرستاری بیمارستانها و ۶۰ نفر از شبکه های بهداشت استان که زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان هستند، به بیماری کرونا مبتلا شده اند."

 

* ۵۰ پرستار زنجانی به کرونا مبتلا شدند

سه شنبه ۲ اردیبهشت - فریدون اسکندری، رییس هیات مدیره نظام پرستاری زنجان: "همزمان با شیوع بیماری کرونا در این استان، حدود ۵۰ پرستار در بیمارستانهای دولتی و خصوصی به این بیماری مبتلا شدند که از این تعداد هم اکنون دو نفر بستری هستند و مابقی نیز دوره نقاهت خود را سپری می کنند."

 

* ابتلای ۱۰۷ نفر از پزشکان، پرستاران و کادر درمان استان کرمانشاه به کرونا

سه شنبه ۲ اردیبهشت - ابراهیم شکیبا ، سخنگوی ستاد مقابله با کرونا در دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه: "تاکنون ۱۰۷ نفر از کادر درمانی این استان شامل پزشکان، پرستاران و کادر درمان و شبکه بهداشت و نیروهای ستادی بهداشت و درمان استان کرمانشاه به کرونا مبتلا شده اند. از میان این ۱۰۷ نفر، ۲۳ نفر پزشک، ۴۰ نفر پرستار و ۴۴ نفر از کارکنان مراکز بهداشت و نیروهای ستاد بهداشت و درمان هستند."

 

* طی دو ماه یکصد تن از کادر درمان استان البرز به کرونا مبتلا شدند

یکشنبه ۶ اردیبهشت - حسن اینانلو، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی البرز: "طی دو ماه گذشته ۱۰۰ نفر از نیروهای کادر درمان شامل پزشک، پرستار و پرسنل بیمارستانها و شبکه بهداشت استان البرز و شهر کرج به ویروس کرونا مبتلا شده اند و یک نفر از کادر درمان جان خود را بر اثر ابتلا به کرونا از دست داده است."

 

* ابتلای ۲ ۱ نفر از کادر درمانی شاهرود به کرونا

سه شنبه ۹ اردیبهشت - دکتر رضا چمن، رییس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود: "دستکم ۲ ۱ تن از کادر درمانی به ویروس کرونا مبتلا شدند. به جز تعداد معدودی که هم اکنون دوره نقاهت را در منزل می گذرانند، مابقی همگی بهبودی خود را به طور کامل بازیافتند و به سرعت به محل خدمت خود بازگشتند."

 

* مبتلا شدن شش نفر از کادر درمان تامین اجتماعی کرمانشاه به ویروس کرونا

چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت - میثم حجتی پور، مدیر درمان تامین اجتماعی استان کرمانشاه: "از ابتدا تاکنون شاهد ابتلای شش نفر از همکاران بخش درمان تامین اجتماعی شامل یک پزشک، یک مدیر بیمارستان، دو پرستار، یک کارمند داروخانه و یک نیروی خدماتی بخش اورژانس به ویروس کرونا بوده ایم."

 

* ابتلای ۴۰ نفر از کادر درمانی بیمارستان بزرگ دزفول

آدینه 26 اردیبهشت – علی بختیاری، رییس بیمارستان بزرگ دزفول: "تاکنون ۴۰ نفر از پرسنل و کادر درمانی این بیمارستان به کرونا مبتلا شده اند. آمار ابتلای کارکنان این بیمارستان به کرونا حدود سه درصد است و این آمار نسبت به آمارهای دیگر بیمارستانها منطقی است."

 

* ابتلای ۳۰۰ تن از کادر درمان استان لرستان به کرونا

یکشنبه ۲۹ اردیبهشت - محمدرضا نیکبخت، رییس دانشگاه علوم پزشکی لرستان: "از ابتدای شیوع کرونا در استان تاکنون حدود ۳۰۰ نفر از کادر درمان استان در بخشهای پرستاری، پزشک، رادیولوژیست، ماما، نیروهای اورژانس، کادر پشتیبانی، نیروهای اداری دانشگاه و نیروی خدماتی به این بیماری مبتلا شده اند."

 

کمبود بیش از ۸۰ هزار پرستار در کشور/ افزایش مراجعات بیماران غیرکرونایی در اردیبهشت

عضو ناظر مجلس در شورای عالی نظام گفت: "با کمبود بیش از ۶۰ تا ۸۰ هزار پرستار در کشور مواجه هستیم."

وی با تاکید بر اینکه برای ارائه خدمات قابل قبول به مردم نیاز به جذب پرستار داریم، ادامه داد: "طی دو ماه آینده که امیدوار هستیم پیک بیماری کرونا کاهش یابد، مراجعات به مراکز درمانی افزایش خواهد یافت و با بار شدید بیمار غیرکرونایی در اردیبهشت ماه مواجه خواهیم بود که باید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی آمادگی لازم را داشته باشد و نسبت به جذب استخدام پرستار توجه بیشتری داشته باشد."

 

تجمع کارکنان بازنشسته بیمارستان خمینی کرج

روز یکشنبه 7 اردیبهشت، جمعی از کارگران بازنشسته بیمارستان خمینی کرج برای اعتراض به عدم پرداخت حقوق بازنشستگی و از اعتبار افتادن دفترچه های بیمه شان به دلیل پرداخت نشدن پول بیمه ی 5 ماه آخرکارشان از طرف کارفرما مقابل بیمارستان و در سازمان همیاری شهرداریهای استان البرز تجمع کردند.

یکی از کارکنان بازنشسته حاضر در این تجمع گفت: کارکنان این بیمارستان در شرایط بسیار سخت اقتصادی جامعه در دو سال و نیم گذشته نه تنها تمام داشتههای خود را از دست داده اند، بلکه دچار از هم پاشیدگی خانوادگی نیز شده اند. آیا کسی به این مسائل پاسخ می دهد؟ چرا نظارتی بر این کارکنان نیست؟

وی افزود: متولی اصلی این بیمارستان، یعنی سازمان همیاری شهرداریها و مسوولان بیمارستان نیز مانند مسوولان استانی فقط وعده می دهند و به این وعده ها عمل نمی شود.

 

بلایی که کرونا بر سر پرستاران بخش خصوصی آورد 

براساس آمارهای منتشر شده تا امروز بیش از ۲۲۸۶ نفر از کادر درمان به ویروس کرونا آلوده شده و ۱۲۲ نفر از آنان جان خود را از دست داده اند. اما تنها اضطراب ناشی از بیماری و کار نیست که پرستاران با آن دست و پنجه نرم می کنند؛ به تازگی نداشتن امنیت شغلی و ترس از دست دادن کار هم به برخی از پرستاران تحمیل شده است. می گویند بحران کرونا مراکز درمانی خصوصی را تحت فشار اقتصادی گذاشته و حتی کار ممکن است به ورشکست شدن این مراکز برسد.

خبرها از انتشار کلیپی آغاز شد که در آن دکتر خلیل علیزاده، رییس بیمارستان آتیه خبر از تعدیل (اخراج) ۵۰ درصدی در این بیمارستان به علت مشکلات مالی می داد. علیزاده در این ویدیو گفت: "چون توانایی پرداخت حقوق کارکنان را نداشتیم، مجبور بودیم یا نیمی از نیروها را تعدیل کنیم یا به همه نیروها معادل ۲۰ روز بدون کارانه و اضافه کاری حقوق بدهیم. ۱۰۰ نفر از نیروهای بیمارستان به طور داوطلبانه قبول کردند که به مرخصی بدون حقوق بروند، چون می توانند از منابع دیگری امرار معاش کنند. بنابراین از ۱۲۰۰ نفر پرسنل بیمارستان مجبور شدیم قرارداد ۵۰۰ نفر دیگر را هم فسخ کنیم."

در همین زمان خبر اخراج ۳۰ نفر از پرسنل کادر درمان بیمارستان پیوند اعضای ابوعلی سینای شیراز منتشر شد و گفته می شد اخراج، جواب اعتراض این ۳۰ نفر به کاهش ۵۰درصدی حقوق شان بود. محمد میرزابیگی، رییس سازمان نظام پرستاری، نیز از اخراج پرستاران در حدود ۱۰ بیمارستان تهران و چند بیمارستان در شهرستانها خبر داده است.

محمود عمیدی، پرستار و عضو "خانه پرستار" می گوید: "بیمارستانهای خصوصی ورشکسته نمی شوند چون سود خالص دارند. این مراکز در پایان هر سال با نیروهای شان تسویه می کنند و برای سال جدید قرارداد می بندند و اگر قرار باشد که کسی را تعدیل کنند از یک ماه قبل به او خبر می دهند. این مراکز در پایان اسفند ماه به برخی از پرستاران خود گفتند سرکار نیایند تا به آنها اعلام شود و برخی هم تا حتی ۵۰درصد نیروها را کاهش دادند و قرارداد نبستند."

 

اعتصاب مراقبان سلامت درمانگاههای خصوصی و دولتی سراسر استان فارس

روز سه شنبه 16 اردیبهشت، جمعی از مراقبان سلامت درمانگاههای خصوصی و دولتی شیراز و شهرهای دیگر استان فارس برای اعتراض به میزان پایین دستمزد دست به اعتصاب زدند. معترضان همچنین بیانیه ای منتشر کردند که بخشهایی از آن به قرار زیر است:

پرسنل بهداشت و ماما که در طرح مراقب سلامت هستند، علاوه بر مراقبت مادران باردار، سالمندان، کودکان، غربالگریهای سیستمی زیادی دارند، طرحهای غربالگری فشار خون و دیابت و بیماریهای روان که همیشه وجود دارد و این طرحهای موقت مثل غربالگری کویید 19 و قبل تر از این غربالگری فشار خون کل جمعیت سه هزار نفری و حتی بیشتر بوده و در کنار این کارها تزریقات رایگان است که به واسطه ما انجام می شود. در کنار همه این مشکلات حقوق نهصد هزار تومانی که هفتصد هزار تومان آن برای بیمه صرف می شود، یعنی تمام این حجم کار برای دویست و هفتاد هزار تومان در کل.

 

تجمع اعتراضی پرستاران گیلان

بامداد شنبه ۲۰ اردیبهشت تعدادی از پرستاران داوطلب گیلان در بحران کرونا که سه ماه پیش با وعده جذب و استخدام شرکتی به بیمارستانهای مرکز کرونا یاری رسانده بودند، در تجمعی مقابل درب ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی گیلان به خودداری از استخدام آنها، پرداخت نکردن حقوق و همینطور پیشنهاد قرارداد کوتاه مدت ۸۹ روزه بدون مزایای لازم از قبیل بهره وری و امنیت شغلی اعتراض کردند.

این پرستاران در پاسخ به فراخوان دانشگاه علوم پزشکی گیلان و با توجه به کمبود شدید نیرو در مراکز سنترال کرونا و بحران وحشتناک گیلان، محل کار قبلی، درمانگاهها و بطور کلی شغل قبلی خود را رها کرده اند تا به بیماران و سیستم و بهداشتی یاری رسانند. آنها می گویند: "ما دو ماه است با وجدان در لباسهایی که استاندارد نبوده کار می کنیم و متحمل صدمات و لطمات شدید جسمی شده ایم، نه تنها ما بلکه تمامی نزدیکان ما."

پرستاران معترض هستند که "چرا به ما وعده شرکتی داده شد و تبدیل به ۸۹ روزه شد؟ چرا قرارداد ۸۹ روزه ای که در سالهای گذشته غیر قانونی اعلام شده بود، دوباره در حال اجراست؟ ما سه ماه بدون حقوق کار کردیم آیا این برای دانشگاه کافی نیست؟"

دکتر سالاری، ریاست دانشگاه علوم پزشکی گیلان و طاهره زاهد صفت، مدیریت پرستاری دانشگاه، با تاکید بر اینکه در حال پیگیری درخواستهای قانونی و به حق پرستاران می باشند، خواستار "هم افزایی هر چه بیشتر و ارایه راهکارهای عملی و همینطور مساعدت مسوولین عالی وزارت بهداشت" شدند.

در پایان تجمع مقرر شد نامه ای مشتمل بر درخواستهای پرستاران تحویل ریاست دانشگاه گردد تا به اطلاع مقام عالی وزارت برسد، همچنین کمیته ای متشکل از نمایندگان پرستاران جهت پیگیری هر چه بیشتر تشکیل شد.

 

فریبکاری برای جذب نیروی کار ارزان در شرایط بحران

دانشگاه علوم پزشکی گیلان در نیمه ی اول اسفند ۹ ۸ با توجه به وضعیت قرمز کرونا در این استان و کمبود شدید نیرو در مراکز تحت مدیریت، اقدام به انتشار آگهی جذب نیروی قراردادی با قراردادهای ۸۹ روزه کرد که مورد استقبال قرار نگرفت.

با توجه به نیاز فوری مراکز، بلافاصله در تاریخ ۱۰ اسفند فراخوان ۸۹ روزه تبدیل به فراخوان جذب نیروی شرکتی که همگی با قراردادهای یک ساله جذب شد و تا روز ۱ ۳ اسفند به مدت ۴ ۸ ساعت این فراخوان تمدید گردید. در این فراخوان به وضوح ذکر شده بود که نیروهای تمدید طرح نیز می توانند در این فراخوان ثبت نام کنند.

طی این فراخوان شرکتی حدود ۶۰۰ نفر ثبت نام و در مراکز با ابلاغ و معرفی مسوولان دانشگاه و در بخشهای کرونا بکارگیری می شوند در حالیکه هیچ قراردادی نداشته و ندارند.

یکی از این پرستاران که در یک بیمارستان خصوص گیلان مشغول به کار بوده، می گوید: "ابتدا فراخوان ۸۹ روزه را دیدم، عاقلانه نبود کارم را رها کنم و بعد از ۸۹ روز بیکار شوم. اما وقتی فراخوانهای بعدی را دیدم، برای اطمینان به دفتر شرکت "آوا سلامت" رفتم و ایشان هم این موضوع قرارداد را تایید کردند، بنابراین مدارک دادیم و بعد دو روز از طرف مدیریت پرستاری دانشگاه با ما تماس گرفتند که بروید بیمارستان شهرتان و قول دادند که قراردادها تا اواسط فروردین با شرکت آوا سلامت طبق هماهنگیهای به عمل آمده منعقد خواهد شد. اواسط فروردین هم فرمودند چون قرارداد شرکت مزبور با نیروهایش اردیبهشت تمدید می شود، قرارداد شما نیز اردیبهشت منعقد خواهد شد. ما تا حالا بدون هیچ حق و حقوقی کار کردیم و الان یک قرارداد ۸۹ روزه پیش رویمان گذاشته اند و می گویند برگردید سر ردیفهای خودتان؟ آیا مراکز قبلی مجدد ما را می پذیرند؟"

دکتر قربانی، نماینده وزیر بهداشت در دانشگاه علوم پزشکی گیلان و عضو کمیسیون بهداشت درمان مجلس در توجیه این بدعهدی و نیرنگ بازی گفت: "متاسفانه مسوولان دانشگاه گیلان به دلایلی از جمله عدم اشراف به قوانین و دستپاچگی وعده هایی به پرستاران دادند که از اختیارات دانشگاه و حتی وزارت بهداشت هم نیست و نمی تواند قرارداد یکساله ببندد."

 

تجمع پرستاران از استانهای فارس، یزد، لرستان، همدان، قزوین و تهران

همزمان با روز جهانی پرستار، در روز سه شنبه 23 اردیبهشت،  پرستارانی از استانهای فارس، یزد، لرستان، همدان، قزوین و تهران به نمایندگی از پرستاران شرکتی (مشمول قانون کار) مقابل وزارت بهداشت و درمان تجمع کردند. به دنبال این تجمع اعتراضی، در روز چهارشنبه 24 اردیبهشت، 5 نماینده پرستاران معترض در جلسهبا سیدکامل تقوی نژاد، معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه ریزی وزارت بهداشت، مطالبات خود را مطرح کردند.

به گفته یک پرستار معترض؛ در این نشست تاکیداتی مبنی بر حفظ سنوات پرستاران شرکتی و کم کردن فاصله پرداختی پرستاران شرکتی با سایر پرستاران مطرح شد.

نمایندگان نیروهای شرکتی که در بیمارستانهای وابسته به دانشگاههای علوم پزشکی شاغل هستند، طی نامه ای مطالبات خود را به این شرح مطرح کردند:

پیگیری تبدیل وضعیت استخدامی نیروهای شرکتی/ عقد قرارداد نیروهای شرکتی به صورت مستقیم بهجای عقد قرارداد با واسطه شرکتهای تامین نیروی انسانی/ پیگیری معوقات حقوق و مزایای کارکنان قراردادی یا نیروهای شرکتی و ...

 

چرا دولت روحانی مراقبتهای سلامت را خصوصی کرد؟

این روزها که سایه کرونا بر سر نظام بهداشت و درمان ایران سنگینی می کند، بیش از اندازه از "طرح تحول نظام سلامت" می شنویم؛ طرحی که دولت یازدهم آن را به عنوان جام طلا پشت ویترین افتخارات خود گذاشت.

یکی از فعالان حقوق کارکنان مراقبتهای سلامت (ماما، بهداشت خانواده، بهداشت عمومی و مبارزه با بیماریها و ...) در مورد این طرح و واقعیتهایی که همکارانش با آن دست و پنجه نرم می کنند، گفت: "انگیزه دولت از کلید زدن طرح تحول نظام سلامت، به بازار سپردن خدمات مراقبتهای سلامت بود. در واقع دولت خدمات پایه را که برابر قانون اساسی جزء تعهدات حاکمیتی است، به بخش خصوصی سپرد. درصد بالایی از کارکنان با پیمانکاران سر و کار دارند و نیروی شرکتی طرح تحول نظام سلامت محسوب می شوند. پیمانکاران با کارکنان طرح تحول، یا قرارداد شفاهی دارند یا اینکه قراردادهای بدون تاریخ امضا می کنند. حتی نسخه ای از قرارداد را در اختیار ما قرار نمی دهند. در کل کشور هم هر پیمانکاری براساس مدل تعیین شده خود، متن قرارداد را تنظیم می کند."

او اضافه کرد: "یکی از بدترین مشکلات نیروهای شرکتی و خرید خدمات مراقبتهای سلامت، نحوهپرداخت دستمزد است. در حال حاضر مرسوم است که ۲۰درصد از دستمزد افراد نزد پیمانکاران باقی بماند. در واقع ۸۰درصد از آن پرداخت می شود اما ۲۰ درصد دیگر به طور اسمی به آن دسته تعلق می گیرد که پایش بالای ۹۰ داشته باشند. اگر پایش آنها زیر این میزان باشد، بخشی از دستمزدشان را از دست می دهند، اگر هم بیشتر از ۹۰ باشد، باید تا دهم ماه ۲۰درصد دیگر را پرداخت کنند، اما پیش آمده که تا ۲ سال هم این پول به کارکنان پرداخت نشده است. از طرفی، هر مراقب سلامت باید ۲۲۰۰ ساعت خدمت برای خود ثبت کند، اگر این میزان را ثبت کند، کسورات به دستمزد وی تعلق نمی گیرد، اما حتی اگر آنها این میزان ساعت را ثبت هم کنند، با مانعی دیگر از سوی پیمانکار مواجه می شوند: زمان پرداخت دستمزد که می رسد، پیمانکار می گوید "نه، قبول نیست باید ۲۶۵۰ ساعت خدمت ثبت کنید."

این فعال صنفی ادامه می دهد: "از آنجا که درصد زیادی از همکاران قرارداد شفاهی دارند و یا اینکه در قراردادهای کتبی شان خبری از ثبت ساعت مجازِ خدمت نیست، هیچ مدرکی برای اثبات توافق ۲۲۰۰ ساعت خدمت ندارند، در نتیجه پیمانکاران کسورات زیادی بر دستمزدهای آنها می برند. در بسیاری از موارد خودمان هم نمی دانیم برای چه مواردی چندصد هزار تومان از دستمزدهایمان کسر کرده اند. از طرفی بخشی از خدماتی که ارائه می کنیم، خارج از سامانه هستند. برای نمونه من و همکارانم دهها بیمار و صدها نفر از اعضای خانواده های آنها را غربالگری می کنیم، اما این خدمت به دلیل اینکه خارج از سامانه قرار دارد، در جایی ثبت نمی شود و در نتیجه در تعداد خدمات هم محاسبه نمی شود و جدا از ۲۲۰۰ ساعت خدمات قرار می گیرد. در حالی ریالی از این بابت دستمزد دریافت نمی کنیم که پیمانکاران در قرارداد با کارفرما، پول خدمات خارج از سامانه را دریافت می کنند اما به کارکنان پرداخت نمی کنند."

او افزود: "تمام اینها به کنار، بسیاری از کارکنان مراقبتهای سلامت از سال ۹۵ نه عیدی دریافت کرده اند و نه سنوات. در سال ۹۷، ۵ ماه تمام حتی یک ریال هم دستمزد دریافت نکردیم."

 

روز جهانی پرستار: شکاف بین رشد تعداد پرستار با رشد جمعیت 

به مناسبت روز جهانی پرستار ( ۱ ۲ می/ ۲ ۳ اردیبهشت)، سازمان بهداشت جهانی با همکاری شورای بین المللی پرستاری و جنبش جهانی "پرستاری اکنون" (Nursing Now) و با حمایت دولتها و تعداد کثیری از سایر شرکا گزارشی در باره وضعیت جهانی پرستاری تهیه کرده است. در این گزارش از جمله پیرامون جایگاه و آمار نیروی پرستاری در سطح جهانی آمده است:

"نیروی کار پرستاری درحال افزایش تعداد و حیطه فعالیت خود است. با وجود این افزایشها، گسترش پرستاری عادلانه نیست و برای پاسخ به نیازهای روز افزون حوزه سلامت کافی نمی باشد، به طوری که برخی مردم از دریافت خدمات پرستاری محروم هستند.

"تعداد پرستاران در سطح جهانی ۹/ ۲ ۶ میلیون نفر است که ۱۹. ۳ میلیون نفر از آنها پرستاران حرفه ای هستند. این آمار نشان دهنده افزایش ۴. ۶ میلیون نفری پرستاران در بازه ۲۰ ۱ ۸- ۲۰ ۱ ۳ می باشد و ثابت می کند که پرستاری بزرگترین گروه حرفه ای در بخش سلامت است که حدود ۵۹درصد از نیروهای سلامت را در سطح دنیا تشکیل می دهد. از این ۹/ ۲ ۶ میلیون نفر، ۳/ ۱۹ میلیون نفر ( ۵۹درصد) پرستاران حرفه ای، ۶ میلیون نفر ( ۲ ۲درصد) پرسنل کمکی پرستاری و دو میلیون و ششصد هزار نفر (۹درصد) در هیچ یک از این گروه ها قرار ندارند.

"بیش از ۸۰درصد از جمعیت پرستاری جهان در کشورهایی شاغل است که حدود نیمی از جمعیت دنیا را دارا هستند. کمبود جهانی پرستاران که در سال ۲۰ ۱ ۶ حدود ۶/ ۶ میلیون نفر تخمین زده شد، در سال ۲۰ ۱ ۸ به حدود نه و نیم میلیون نفر رسیده است. حدس زده می شود که حدود سه و نیم میلیون نفر کمبود پرستار ( ۸۹درصد از کمبود جهانی) در کشورهای با درآمد پایین و متوسط وجود دارد. در این کشورها رشد تعداد پرستار متناسب با رشد جمعیت کشور نیست و باعث ارتقای خیلی کم در نسبت پرستار به جمعیت آنها می شود. بیشترین کمبود پرستار در کشورهای آفریقایی، جنوب شرق آسیا و کشورهای مدیترانه شرقی و برخی کشورهای آمریکای لاتین است.

"برای رفع کمبود پرستار در سال ۲۰ ۳۰ در همه کشورها، نیاز است که تعداد فارغ التحصیلان پرستاری به همراه افزایش و ظرفیت استخدام و نگهداری فارغ التحصیلان به طور متوسط ۸درصد در سال افزایش پیدا کند.

"با توجه به اینکه دنیا در سال ۲۰ ۳۰ نیازمند ۳ ۶ میلیون پرستار حرفه ای خواهد بود، بدون این مقدار افزایش، حدود شش و نیم میلیون پرستار به خصوص در کشورهای آفریقایی، جنوب شرقی آسیا و منطقه مدیترانه کمبود وجود خواهد داشت. همزمان تعدادی از کشورها در آمریکا، اروپا و مناطق اقیانوسیه با کمبود پرستار مواجه خواهند بود."

 

شورای بین المللی پرستاران خواستار شد: جمع آوری و انتشار اطلاعات صحیح بیماری و مرگ کارکنان بهداشتی بر اثر کرونا

شورای بین المللی پرستاران در آغاز هفتاد و سومین مجمع جهانی بهداشت، با انتشار بیانیه ای از کشورهای عضو سازمان بهداشت جهانی خواست تا بی درنگ جهت جمع آوری و به اشتراک گذاری داده های مربوط به ابتلا و مرگ و میر ناشی از کووید ۱۹ در میان کارکنان بهداشتی اقدام کنند.

در این بیانیه، گردآوری نشدن منظم این اطلاعات توسط دولتها "تهدیدی جدی برای سلامت عمومی جامعه و حفظ با ارزش ترین منابع نظامهای سلامت یعنی کارکنان از جمله پرستاران" توصیف شده است. شورای بین المللی پرستاران اعلام داشته که گردآوری این داده ها و ارسال آن به سازمان بهداشت جهانی، زندگی پرستاران و عموم مردم را نجات می دهد و دنیا برای مقابله با موج دوم بالقوه ویروس آماده می شود.

شورای بین المللی پرستاران در حال جمع آوری داده ها در مورد این آمار از طریق انجمنهای عضو خود است و از میزان ابتلای بالای ۲۰درصد پرستاران در برخی کشورها و مرگ حداقل ۳ ۶۰ پرستار نگران است.

با این حال، این شورا معتقد است که وضعیت ممکن است به مراتب از این آمار نگران کننده تر باشد، زیرا برآوردها نشان می دهد احتمالا صدها هزار نفر از کارکنان بهداشتی به این ویروس آلوده شده اند و هزاران مرگ پرستاران ممکن است گزارش نشده باشند.

 

اعتراض پرستاران قرارداد ۸۹ روزه گیلانی مقابل وزارت بهداشت و درمان

گروهی از پرستاران ۸۹ روزه گیلان به نمایندگی از همکاران خود به تهران رفتند و صبح چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت مقابل وزارت بهداشت و درمان تجمع کردند. آنها خواستار پرداخت حقوق معوقه و تبدیل قرارداد خود شدند.

وزارت بهداشت و درمان در پی شیوع کرونا، پرستارانی را در نقاط مختلف ایران با قراردادهای ۸۹ روزه به کار گرفت و در صدد است پس از پایان قرارداد آنها را بیکار کند. پرستاران ۸۹ روزه گیلانی که به همین روش جذب شده اند در حالی قرار است بیکار شوند که هنوز حقوق خود را نیز دریافت نکرده اند. آنها پس از چند بار تجمع در گیلان برای رساندن صدای خود به مسوولان، نمایندگانی را به تهران فرستادند.

پرستاران خواستار پرداخت دستمزد معوقه و تبدیل قرارداد به قرارداد دائم هستند. در سایر شهرها نیز پرستاران به قراردادهای ۸۹ روزه و تعویق مزدها و شدت کار اعتراض دارند.

پرستاران گیلانی می‌‌ گویند قرارداد ۸۹ روزه "غیر قانونی" است و آنها به عنوان "پرستار شرکتی داوطلب" به کار گرفته شده اند و اکنون می خواهند آنها را به امضای قرارداد کاری ۸۹ روزه وادار کنند. کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت، در واکنش به شکایت آنها می گوید این قراردادها "کاملا قانونی" است و هیچ الزامی برای تمدید آن وجود ندارد، زیرا آنها پرستارانی بودند که شاغل نبودند و "در قالب قراردادهای ۸۹ روزه به کار گرفته شدند".

 

(منابع: ایسنا، نظام پرستاری، ایلنا، دویچه وله، خبرآنلاین، رادیو زمانه، ایرنا، کانال "یاداشتهای من در باره پرستاری")

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۲۵، پنجشنبه اول خرداد ۱۳۹۹ ـ ۲۱ می ۲۰۲۰

بازگشت به صفحه اول