دانشگاه در ماهی که گذشت (خرداد ۹۹)

کامران عالمی نژاد

 

"کمیته دانشمندان نگران": علی یونسی و امیرحسین مرادی را فورا آزاد کنید

"کمیته دانشمندان نگران" (The Committee of Concerned Scientists) در نامه ای به ابراهیم رییسی، رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی، درباره وضعیت علی یونسی، دانشجوی بازداشتی دانشگاه صنعتی شریف، اعلام نگرانی کرد.

در این نامه با اشاره به دلایل نامعلوم بازداشت علی یونسی تاکید شده که به گفته خواهر این دانشجو، او هنگام بازداشت مورد ضرب و شتم نیروهای امنیتی قرار گرفته است.

کمیته دانشمندان نگران همچنین به بازداشت امیرحسین مرادی، دانشجوی رشته فیزیک دانشگاه شریف، اشاره کرده و خواهان رعایت حقوق انسانی دانشمندان و دانشگاهیان از جمله دانشجویان شده است.

در بخشی از این نامه آمده: "ما این دو دانشجوی جوان را به عنوان همکاران خود در نظر می گیریم. اگر توجیه قانونی مشروعی برای بازداشت آنان وجود ندارد، حکومت ملزم است که آنان را فورا و بدون قید و شرط آزاد کند."

این سازمان مستقل بین المللی، متشکل از دانشمندان، فیزیکدانان، مهندسان و دانشگاهیان متعهد به حمایت و ارتقای حقوق بشر و آزادی علمی در سراسر جهان، از قوه قضاییه ایران خواسته درباره دلایل بازداشت این دو دانشجوی نخبه توضیح دهد و با اشاره به ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی، به حکومت ایران یادآوری کرده که زندانی کردن یا بازداشت خودسرانه طبق این میثاق ممنوع است.

 

ابتلای ۹ دانشجو و کارمند دانشگاه پزشکی اصفهان به کرونا

تست PCR از ۱۲۰ نفر از دانشجویان و کارکنان ساکن خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد که در پی آن مشخص گردید ۹ نفر از آنها به ویروس کرونا مبتلا شده اند.

براساس اطلاعات شورای صنفی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، دو نفر از این دانشجویان ساکن خوابگاه خرازی، دو نفر ساکن خوابگاه کوثر، دو نفر ساکن خوابگاه کرمانی و میلاد، یک نفر از خوابگاه میرباقری و دو نفر از کارکنان این خوابگاه ها هستند.

 

محکومیت دانشجوی بازداشت شده در اعتراضات آبان به زندان و شلاق

دادگاه تجدید نظر جمهوری اسلامی روز آدینه ۹ خرداد بدون برگزاری جلسه، حکم شش ماه حبس تعلیقی، ۷۴ ضربه شلاق و رونویسی از سه کتاب "پسرک فلافل فروش"، "پایی که جا ماند" و "سه دقیقه در قیامت" را برای علی نانوایی، فعال دانشجویی تایید کرد.

اتهام این دانشجو شرکت در تجمع ۲۷ آبان دانشگاه تهران عنوان شده است.

علی نانوایی، دانشجوی دانشگاه تهران، در جریان اعتراضات سراسری آبان ماه در روز دوشنبه ۲۷ آبان و همزمان با تجمع دانشجویان در دانشگاه تهران، هنگامی که قصد خروج از دانشگاه را داشت، همراه دهها دانشجوی دیگر بازداشت شد.

 

احضار ملیکا قراگوزلو، فعال دانشجویی به کمیته انضباطی 

ملیکا قراگوزلو، دانشجو و دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه، به اتهام "شرکت در تجمع غیرقانونی دانشگاه" و "بدحجابی" به کمیته انضباطی احضار شد.

کانال تلگرامی انجمن اسلامی این دانشگاه روز شنبه ۱۰ خرداد، با اعلام این خبر نوشت او "در این تجمع حضور نداشته" و "هیچ مدرکی دال بر حضور این دانشجو در تجمع خودجوش دانشگاه علامه موجود نیست".

همچنین این انجمن تاکید کرد که احضار قراگوزلو به کمیته انضباطی، "برخلاف شیوه نامه انضباطی دانشجویان، به صورت تلفنی بوده و هیچ ابلاغ کتبیصورت نگرفته است".

ملیکا قراگوزلو نیز در صفحه توییترش نوشت: "وقتی گفتم من روز تجمع نبودم، گفتند حالا برای [شرکت در] تجمعهای قبل بیا!"

 

ادامه حبس علی یونسی و امیرحسین مرادی،دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف

با وجود گذشت نزدیک به ۶۰ روز از بازداشت علی یونسی و امیرحسین مرادی،دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف،همچنان آنها بدون برگزاری دادگاه در زندان به سر می برند.

ادامه بازداشت یونسی،برنده طلای المپیاد جهانی نجوم،در حالی است که گروهها و فعالان حقوق بشری و دانشجویی درباره ادامه بازداشت و شرایط نگهداری او ابراز نگرانی می کنند.

پیشتر عفو بین الملل در فراخوانی از امکان قرار داشتن این دانشجوی جوان در معرض شکنجه ابراز نگرانی کرده بود.

"مایکل پیج"، معاون امور مربوط به خاورمیانه در دیده بان حقوق بشر، نیز از مقامات ایران خواسته که علی یونسی و امیرحسین مرادی را هرچه زودتر آزاد کنند یا با شفاف سازی اتهام آنها، دادرسی عادلانه ‌‌شان را تضمین کنند.

برخی دانشجویان و فعالان حقوق بشری هم با امضای طومارهایی درخواست آزادی آنها را مطرح کرده اند.

یونسی، دانشجوی مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف، همزمان با مرادی، دانشجوی فیزیک این دانشگاه، شامگاه آدینه ۲۲ فروردین ماه از سوی ماموران امنیتی سپاه پاسداران و با ضرب و شتم بازداشت شد.

سخنگوی قوه قضاییه در اردیبهشت ماه گفته بود مرادی و یونسی به "گروه های ضد انقلاب" وصل شده بودند و به دنبال انجام اقدامات خرابکارانه بودند. اعضای خانواده یونسی این اتهامات را رد و "داستان سازی" عنوان کرده اند.

این دو دانشجوی زندانی در مدت بازداشت خود به غیر از چند تماس تلفنی کوتاه، از داشتن حق وکیل و ملاقات با خانواده خود محروم بوده اند.

 

علی یونسی در زندان به کرونا مبتلا شده است

برادر علی یونسی، دانشجوی بازداشت شده، روز پنجشنبه خبر داد برادرش پس از نزدیک به دو ماه از انفرادی به سلول جمعی منتقل شده است، ولی در دوران انفرادی به ویروس کرونا مبتلا شده است.

رضا یونسی در توییتی نوشته است:"روز گذشته و بعد از بیش از دو و نیم هفته تلفن زد و گفت به دلیل ابتلا به کرونا و حال جسمی نامساعد هفته پیش نتوانسته بوده تلفن بزند (با وجود اینکه اجازه تلفن داشته). سه روز پیش و بعد از ۵۹ روز انفرادى، به سلول کوچکی منتقل شده كه در آنجا همراه با ۷-۸ نفر دیگر در بازداشت هستند."

 

ضرب و جرح استاد دانشگاه استرالیایی در اوین

روزنامه "تایمز" روز چهارشنبه ۲۸ خرداد در تازه ترین گزارش خود در باره وضعت "کایلی مور گیلبرت"،شهروند استرالیایی زندانی در ایران، اعلام کرد که مقامهای زندان اوین پس از آن که متوجه شدند این استاد دانشگاه استرالیایی یک گروه سرود اعتراضی در زندان تشکیل داده است، پس از دادن مواد مخدر او را مسموم کرده و مورد ضرب و جرح قرار داده اند.

بنا بر این گزارش، کایلی مور گیلبرت که در میان زندانیان زندان اوین به چهره مقاومت زندانیان در زندان مخوف اوین شناخته شده است، توسط نگهبانان زندان اوین مورد بدرفتاری جسمی شدید قرار گرفته و احتمالا به دستور رییس زندان و به منظور "مطیع کردن" او، به وی مواد مخدر داده شده است.

در این گزارش به نقل از یک منبع مطلع اعلام شده که پس از این ضرب و شتم، روی بدن کایلی مور گیلبرت کبودیهای شدیدی دیده شده و به دلیل به وجود آمدن جراحاتی در دست و بازویش تحت مداوا قرار گرفته است. این فرد مطلع همچنین وضعیت جسمی این استاد دانشگاه را ضعیف و در حالت بیهوشی عنوان کرده است.

خانم دکتر کایلی مور گیلبرت که همزمان شهروند استرالیا و بریتانیا است، استاد دانشگاه ملبورن و کارشناس امور خاورمیانه با تمرکز بر کشورهای حوزه خلیج فارس است. وی پاییز سال ۱۳۹۷ به اتهامات "امنیتی و جاسوسی" در ایران بازداشت شده است.

 

ابتلای ۹ دانشجوی ساکن خوابگاه دانشگاه مازندران به کرونا

عباس موسوی، رییس دانشگاه علوم پزشکی، مازندران ابتلای دستکم ۹ تن از دانشجویان به کرونا را تایید کرد و گفت که این دانشجویان هم اکنون قرنطینه شده اند و امتحانات حضوری این دانشگاه نیز لغو شده است.

مقام مزبور گفت: "آزمایشهای تشخیصی ابتدا از دانشجویان دختر این دانشگاه انجام و مشخص شد سه نفر از این دانشجویان به کرونا مبتلا هستند و سپس از دانشجویان پسر ساکن در خوابگاه آزمایش گرفته شد که نتیجه آزمایش شش نفر آنها هم مثبت بود."

وی افزود: "بعد از دستور بازگشایی دانشگاه ها در هفدهم خرداد ماه، یک سوم دانشجویان دانشگاه مازندران برای کارهای عملی و آزمایشگاهی به صورت نوبتی در دانشگاه حضور پیدا می کردند."

رییس دانشگاه علوم پزشکی مازندران مدعی شد که با توجه به ضدعفونی کردن دائمی خوابگاه و فاصله زمانی که از ورود این دانشجویان به خوابگاه و استان مازندران گذشته، احتمالا ویروس کرونا از جای دیگری به آنها سرایت کرده است.

موسوی افزود: "در حال حاضر همه ۹ دانشجوی مبتلا به کرونا بدون علامت و در قرنطینه هستند و مشکل خاصی از نظر درمانی نیز ندارند اما با توجه به نگرانی دانشجویان و درک این موضوع که اکنون موقعیت مناسبی برای ادامه امتحانات نیست، فعلا همه امتحانات حضوری دانشگاه مازندران لغو شده است."

 

گزارشها درباره قتل یک دانشجوی بازداشتی در اداره اطلاعات کرمانشاه

سازمان حقوق بشری هه نگاو خبر داد که خلیل مرادی، دانشجوی داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، زیر شکنجه در بازداشتگاه اداره اطلاعات جان سپرده است.

این سازمان این خبر را به نقل از "منابع مطلع" نزدیک به خانواده او اعلام کرده است.

بر اساس این گزارش، خلیل مرادی ساکن جوانرود و دانشجوی داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه بودە کە آبان ماه ۹۷ بە اتهام همکاری با یکی از احزاب کرد مخالف جمهوری اسلامی بازداشت شده است.

خانواده خلیل مرادی در این مدت از وضعیت او اطلاع نداشته اند و ماه گذشته با پرداخت وجهی به یکی از مقامهای دولتی مطلع شدند که فرزندشان با اتهامات نامشخص در بازداشت اداره اطلاعات شهر کرمانشاه است.

با این حال ادارە اطلاعات کرمانشاه روز پنجشنبه به خانواده او اعلام کرده که "فرزندشان در یک سانحە رانندگی جانش را از دست دادە است."

 

 (منابع: رادیو فردا، ایسنا، ایران اینترنشنال، کانال تلگرامی انجمن اسلامی دانشگاه علامه، دویچه وله، ایرنا)

 

 

منبع: نبردخلق شماره ۴۲۶، یکشنبه اول تیر ۱۳۹۹ ـ ۲۱ ژوئن ۲۰۲۰

 

بازگشت به صفحه اول