زنان در مسیر رهایی (خرداد ۹۹)

اسد طاهری

 

تشکیل اولین پرونده جنایی در روسیه به خاطر ختنه زنان

کمیته تحقیقات قضایی روسیه اولین پرونده جنایی را در این  کشور به خاطر ختنه یک دختربچه ۹ ساله در جمهوری "اینگوشتیا" تشکیل داد.

در تاریخ ۸ ماه مه ۲۰۲۰، شبکه تلویزیونی ۳۶۰ روسیه گزارشی را در مورد نحوه ختنه دختران در یک کلینیک در "اینگوشتیا" منتشر کرد. روزنامه نگاران اعلام کردند که مادر این دختر قبل از زایمان از پدرش طلاق گرفته است. این مرد به دخترش علاقه ای نشان نداد، اما در ژوئن سال ۲۰۱۹ اصرار داشت که دختربچه ۹ ساله برای مهمانی به نزد وی بیاید. روز بعد این کودک را به نزد متخصص زنان و زایمان بردند.

یکی از نزدیکان خانواده این دختربچه می گوید: "وقتی که کودک به خانه بازگشت، مادرش متوجه شد که در لباس وی آثار خونریزی دیده می شود و خود این دختربچه هم در حالت شوک قرار داشت. او می گریست و می پرسید که با او چه کاری انجام شده و آیا خواهد مرد."

پزشکی که این کودک را ناقص العضو کرده بود، ادعا کرد ختنه به صورت قانونی انجام شده و کودک نیاز به اصلاح آسیب پذیری مادرزادی داشت.

۱۹ ماه می فعالان حقوق بشر اعلام کردند در مورد ختنه دختربچه نه ساله پرونده جنایی تشکیل شده و این پرونده به دادگاه رفته است. این اولین پرونده جنایی تشکیل شده به دلیل ختنه زنان در روسیه است.

سال ۲۰۱۶ بنیاد "ابتکار حقوقی برای روسیه" تحقیقاتی را در مورد ختنه زنان در جمهوری داغستان روسیه انجام داد. در آن زمان مفتی "اسماعیل بردیف" این تحقیقات را مغایر اصول اسلام خوانده و گفت که ختنه همه زنان در جهان برای کاهش حساسیت جنسی آنها لازم است.

 

"زن ناموس هیچ کس نیست"؛ تجمع در سنندج

شماری از فعالان حقوق زنان در سنندج روز هشتم خرداد در اعتراض به قتل "ناموسی" رومینا اشرفی تجمع کردند.

در فیلمی که از این حرکت اعتراضی منتشر شده، یکی از زنان شرکت کننده به نمایندگی از سایرین خواستار محاکمه قاتل رومینا شده است. زنان می گویند "زن ناموس هیچ کس نیست."

رومینا اشرفی، نوجوان ۱۳ ساله، به دست پدرش در خواب با داس به قتل رسید. پدر او روز قتل بازداشت شد. همچنین اعلام شده پسری که رومینا با او فرار کرده بود، بازداشت شده است.

فعالان حقوق زنان در سنندج ضمن ابراز همدردی با مادر رومینا گفته اند او حق دارد که بخواهد قاتل به سزای اعمالش برسد و باید به او کمک کرد.

 

بحران بیکاری زنانه در پی پاندمی کرونا

برخلاف دیگر بحرانهای اقتصادی سرمایه داری، بحران اقتصادی ناشی از کرونا به طور عمده زنان را دربر می گیرد. هزاران نفر در سراسر دنیا به علت شیوع این بیماری شغل خود را از دست داده اند، اما زنان در راس بیکار سازیها قرار گرفته اند.

زنان نظافتچی، شاغلان کودکستانها، آرایشگرها، نظافتچیهای هتلو بخش بهداشت و دندانپزشکی ویران کننده ترین استرسهای بیکاری را تجربه میکنند و به جمعیت بیکاران می پیوندند. بیشتر این زنان از کمترین ثبات کاری در شغل خدماتی نیز برخوردار بوده اند و اینک برخی حتی بدون مزایای بیمه بیکاری باید سر کنند.

به گزارش سایت "بلومبرگ"، "سیتی گروپ" براساس داده های آماری پیش بینی میکند نزدیک به ۳۱ میلیون زن شغل خود را در طول بحران کرونا ویروس از دست میدهند و به احتمال در اثر همین عامل، تولید ناخالص داخلی جهانی می تواند به میزان یک هزار میلیارد دلار کاهش یابد.

این گزارش حاکی از آن است که حدود ۲۲۰ میلیون زن در سراسر جهان در بخشهایی که توسط ویروس تهدید می شود، کار می کنند و ۳۱ میلیون تن از این زنان می توانند شغل خود را در طول همهگیری از دست بدهند. البته این رقم شامل چین نمی شود. "سازمان همکاری و توسعه اقتصادی" (OECD) نیز در ماه آوریل هشدار داد وضعیت سخت زنان در بازار کار باعث می شود که آنها در معرض آسیب شغلی قرار بگیرند.

در گزارش بلومبرگ آمده است به طور کلی، ۴۴ میلیون کارگر در معرض خطر از دست دادن شغل خود به دلیل بیماری کرونا هستند که از این تعداد، ۳۱ میلیون نفر زن و ۱۳ میلیون نفر مرد هستند.

 

ورزش بوکس برای زنان خوزستانی ممنوع شد

به دستور، فدراسیون بوکس، زنان استان خوزستان از انجام هرگونه فعالیت در رشته ورزشی بوکس منع شدند. بنا به این دستور، هرگونه فعالیت برای زنان در این رشته ازجمله مربیگری، تمرین، آموزش و برگزاری کلاس تئوری ممنوع است.

بر اساس ابلاغ حمید زنگنه منش، رییس هیات بوکس خوزستان، "هیچ مربی مردی در استان حق آموزش رشته بوکس را به زنان ندارد و درصورت اقدام به انجام این کار، عواقب ناشی از آن بر عهده شخص خاطی خواهد بود و با او برخورد خواهد شد".

این در حالی است که دبیر فدراسیون بوکس جمهوری اسلامی در اسفند گذشته خبر از رفع مشکلات موجود برای حضور زنان بوکسور داده و ابراز امیدواری کرده بود: "در آینده نزدیک شاهد اتفاق خوب و شایسته حضور بانوان در ورزش بوکس باشیم."

ورزش بوکس پس از قدرت گرفتن رژیم اسلامی، برای یازده سال ممنوع بود و در سال ۶۸ دوباره راه اندازی شد، اما نه برای زنان! درست ۴۰ سال بعد، در آبان ۱۳۹۷، سایت فدراسیون بوکس ثبت نام زنان برای آموزش، داوری و مربیگری بوکس را آغاز کرد. در حال حاضر حدود چهل هزار بوکسور در کشور فعال هستند.

 

برای نخستین بار یک زن به ریاست فضاپیماهای سرنشیندار ناسا رسید

"جیم برایدنستاین"، مدیر ناسا، اعلام کرد که "کتی لودرز"، به سمت رییس بخش پروازهای فضایی سرنشین دار اکتشافی و عملیاتی انتخاب شده است. او در توییتی نوشت که خانم لودرز "همزمان با آماده شدن ما برای اعزام فضانورد به ماه، فرد مناسبی برای رهبری پروازهای هوایی سرنشیندار خواهد بود."

ناسا گفت که این اولین بار است که آژانس فضایی یک زن را برای چنین مقامی انتخاب کرده است.

کتی لودرز از سال ۲۰۱۴ مسوولیت پروازهای تجاری ناسا را به عهده داشت. او برای فرماندهی عملیات اعزام اولین سفینه فضایی سرنشین دار شرکت "اسپیس اکس" که ماه گذشته دو فضانورد آمریکایی را به ایستگاه فضایی بین المللی در مدار زمین فرستاد، انتخاب شده بود.

"ایلان ماسک"، بنیانگذار و مدیرعامل شرکت فناوری فضایی اسپیس اکس، پیشتر در توییتی نوشته بود که "یکی از هواداران پر و پا قرص کتی لودرز" است.

 

مخالفت نماینده خامنه ای با دوچرخهسواری زنان در دانشگاه فردوسی مشهد

مسوول دفتر "نهاد رهبری" در دانشگاه فردوسی مشهد در اطلاعیه ای با دوچرخه سواری زنان در این دانشگاه مخالفت کرد.

در این اطلاعیه آمده است: "با توجه به پاسخ استفتاء از دفتر مقام معظم رهبری مبنی بر حرمت دوچرخه سواری بانوان در فضای عمومی، اینجانب به عنوان مسوول دفتر نهاد رهبری در دانشگاه فردوسی مخالفت خود را با دوچرخه سواری بانوان در این دانشگاه اعلام میدارم."

حجت الاسلام سید مهدی حسینی مطلق تاکید کرده که دانشجویان دختر فقط در محل ایزوله شده در بوستان بانوان کوثر دانشگاه اجازه دوچرخه سواری دارند.

دانشگاه هفتاد ساله فردوسی مشهد به عنوان سومین دانشگاه با سابقه ایران پس از دانشگاههای تهران و تبریز در سال ۱۳۲۸ تاسیس شد.

این دانشگاه دارای ۲۵ هزار دانشجو است که ۲ هزار و ۵۰۰ نفر آنها در مقطع دکتری و ۶ هزار نفر در مقطع کارشناسی ارشد و بقیه در مقطع کارشناسی مشغول تحصیل هستند.

این دانشگاه بهعنوان بزرگترین مرکز آموزش عالی در شرق کشور هفت پژوهشکده تخصصی نیز دارد.

 

"جیغ ملی" در مخالفت با نابرابری دستمزد در سوییس 

زنان در سراسر سوییس روز یکشنبه به همدیگر پیوستند تا علیه نابرابری جنسیتی اعتراض کنند. آنها برآشفتگی خود را به طور نمادین با یک دقیقه جیغ کشیدن ابراز کردند.

سال گذشته نیم میلیون نفر در اعتراض به کارنامه این کشور در زمینه حقوق زنان به خیابان آمدند،  اما "اعتصاب زنان" امسال به علت کووید ۱۹ محدودتر بود. با این همه هزاران نفر در شهرهای سوییس از جمله ژنو سر ساعت ۳:۲۴ بعدازظهر یک دقیقه جیغ کشیدند. این ساعت به این خاطر انتخاب شده که به علت شکاف بین دستمزد زن و مرد، زنان از این ساعت به بعد در عمل مجانی کار می کنند.

طبق داده های دولت، زنان اکنون یک پنجم کمتر از همکاران مرد خود دستمزد می گیرند و این شکاف از سال ۲۰۰۰ بیشتر شده است. سی سال پیش، دستمزد زنان حدود یک سوم کمتر از مردان بود. سوییس کیفیت زندگی بالایی دارد، اما از نظر برابری در محل کار و دستمزد از سایر کشورهای توسعه یافته اقتصادی، عقب تر است. 

تظاهرکنندگان همچنین به یاد زنان کشته شده توسط شرکای زندگی خود یک دقیقه سکوت کردند و نمایشی از قبل برنامه ریزی شده را اجرا کردند. آنها خشونت علیه زنان را محکوم کرده و خواستار حساب کردن کار رایگان زنان در قبال خانواده و بستگان شدند.

 

مریم شجاعی برنده جایزه ESPN به خاطر مبارزه برای ورود زنان به ورزشگاه

شبکه ESPN، از مهمترین رسانه‌‌های ورزشیجهان، مریم شجاعی را به خاطر تلاشهایش برای ورود زنان به ورزشگاه در ایران و فشارهایش به فیفا، به عنوان برنده جایزه "استوارت اسکات" معرفی کرد. این جایزه از جوایز بشردوستانه ورزشی است که ESPN، بزرگترین رسانه ورزشی در آمریکای شمالی، اهدا می کند.

خانم شجاعی، خواهر مسعود شجاعی، کاپیتان تیم ملی فوتبال ایران، است که خود او نیز از فعالان عرصه ورود زنان به ورزشگاه هاست.

در گزارش اعلام نام مریم شجاعی آمده است: "مدت کوتاهی پس از انقلاب اسلامی، تماشای فوتبال برای زنان ممنوع شد و تنها در مواردی نادر و استثنایی، گروه های کوچکی از زنان توانستند پا به استادیوم بگذارند. این دختر پیشگام ابتدا به طور ناشناس ممنوعیت را مورد انتقاد قرار داد و سپس به طور علنی، نبرد برای ورود زنان به ورزشگاه را ادامه داد."

تلاشهای خانم شجاعی در طی این سالها، همیشه با هزینه شخصی و بدون کمک گرفتن از نهادها و بنیادهای بینالمللی بوده است.

مریم شجاعی سال ۲۰۱۵ در جام جهانی زنان به میزبانی کانادا حاضر شد و بنر حمایتی خود را با هویتی پنهان به نمایش گذاشت. او سال ۲۰۱۸ با طرح موسوم به NoBan4Women به جام جهانی رفت. مجوز کتبی فیفا را داشت و بنرهایش را در بازی با مراکش به نمایش گذاشت. اما فشار و نارضایتی از طرف رژیم ایران باعث شد در شهر "کازان" و بازی مقابل اسپانیا، بنر او را جمع کنند و خودش را هم مدتی بازداشت کردند.

مریم به فیفا شکایت کرد. فدراسیون جهانی نیز پذیرفت که پارچهنوشته توقیفشده را به شهر "سارانسک" بفرستد که قرار بود ایران و پرتغال به مصاف هم بروند.

دیدار خصوصی با دبیرکل فیفا از جمله تلاشهای مریم شجاعی بود. ESPN مینویسد او مدام به فیفا فشار آورد تا قوانین منع تبعیض جنسیتی را اعمال کنند. سرانجام این ارگان هیاتی را به ایران اعزام کرد تا زمینه تماشای گروه بیشتری از زنان در بازی تیم ملی ایران مقابل کامبوج فراهم شود.

رییس فیفا، "جیانی اینفانتینو"، بارها از مقامهای سیاسی و ورزشی ایران خواسته ممنوعیت ورود به ورزشگاه را لغو کنند. با این حال ورود زنان به ورزشگاهها برای تماشای فوتبال همچنان ممنوع است.

 

چهارمین قتل ناموسی در کمتر از چهار هفته

روز دوشنبه ۲۶ خرداد ریحانه عامری، ۲۲ ساله، به دست پدرش، به قتل رسید. گزارشهای غیررسمی حاکی از این است که پدر ریحانه عامری بر سر دیر آمدن دخترش به خانه با او بحث و درگیری داشته و پیشتر نیز تهدید کرده بود که او را خواهد کشت.

پدر ریحانه اقرار کرده است که دخترش را به قتل رسانده و پیکر او را در بیابانهای جاده چوپار رها کرده است. در همین حال نیروی انتظامی کرمان اعلام کرد که برخلاف خبرهای منتشر شده، این دختر جوان با ضربات تبر به قتل نرسیده و پدرش او را با ضربه میله آهنی به سر به قتل رسانده است.

این سومین مورد از "قتلهای ناموسی" است که از ابتدای خرداد ماه و در کمتر از چهار هفته رسانه ای شده است.

ابتدا رومینا اشرفی، ۱۴ ساله، روز جمعه اول خرداد در روستای "سفیدسنگان لمیر" از بخش حویق شهرستان تالش در استان گیلان با داس و به دست پدرش کشته شد. قتل رومینا هنگامی رخ داد که او پس از پنج روز فرار با خواستگارش بهمن خاوری، از سوی پلیس آگاهی آستارا بازداشت و با دستور قاضی دادگاه به پدرش تحویل داده شد.

رضا اشرفی، پدر رومینا، پس از بازگشت به خانه هنگامی که رومینا در خواب بود، با تیغه داس گلوی دختر چهارده ساله خود را برید و او را به قتل رساند.

سپس روز چهارشنبه ۷ خرداد دختر ۱۸ ساله ای که نام وی اعلام نشد و بر اثر به آتش کشیدن خانه توسط برادرش دچار جراحات و سوختگی شدید شده بود، جان خود را از دست داد.

برادر این دختر ساکن محله سلیمانداراب شهر رشت با ازدواج او با مرد مورد علاقه اش مخالف بود، اما وقتی در جلوگیری از این ازدواج موفق نشد، خانه پدری را به آتش کشید که در این حادثه خواهر و مرد مورد علاقهوی در آتش سوختند.

پس از آن در شامگاه یکشنبه ۲۵ خرداد در آبادان، فاطمه برحی، ۱۹ ساله، با ضربات چاقوی حبیب برحی، همسر و پسر عمویش، کشته شد.

حبیب برحی، ۲۳ ساله، پس از قتل فاطمه با در دست داشتن چاقوی خونینی که با آن فاطمه را به قتل رسانده بود، به کلانتری ۱۱ آبادان مراجعه و اقرار کرد که دخترعمویش را که یک سال قبل به عقد هم درآمده بودند کشته است. قاتل در این مورد همسرش را به خیانت متهم کرد و ماموران وقتی با راهنمایی او به حوالی بهار ۵۶ در حاشیه بهمن شیر رفتند، پیکر بی جان فاطمه را مشاهده کردند که گلویش بریده و به دست حبیب کشته شده بود.

بر اساس قوانین جمهوری اسلامی، پدر ولی دم محسوب می شود و به همین دلیل در بیشتر موارد "قتل ناموسی" که توسط پدر، برادر یا عموی زنان انجام میشود، برای قاتل تقاضای قصاص نمی شود.

 

منابع: (اسپوتنیک، بی بی سی، صدای آمریکا، ایسنا، رادیو فردا، ایلنا، ایندپندنت، ایران اینترنشنال، آنا)

منبع: نبردخلق شماره ۴۲۶، یکشنبه اول تیر ۱۳۹۹ ـ ۲۱ ژوئن ۲۰۲۰

 

بازگشت به صفحه اول