دانشگاه در ماهی که گذشت (تیر ۹۹)

کامران عالمی نژاد

 

"جهش تولید" سرپرست دانشگاه اهواز

طرحهای مطالعاتی ابول ‌نژادیان، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز پرسش برانگیز شده است.

تعداد کل طرحهای تحقیقاتی ابول ‌نژادیان در سامانه بهسان، ۳۸ طرح است که به طور میانگین تا قبل از انتصاب وی به عنوان سرپرست دانشگاه (سال ۹۵ تا آبان ۹۸)، در هر سال حدود ۵ طرح تحقیقاتی را به ثبت رسانده است.

اما به طور اعجاب انگیزی این رقم از زمان انتصاب وی به سرپرستی دانشگاه افزایشی نزدیک به صد در صد پیدا کرده است. تنها در بازه کوتاه ۳ ماه اول سال ۹۹ که استان با یکی از عظیم ترین بحرانهای تاریخ خود روبرو بوده، ابول ‌نژادیان فرصت کرده ۱۴ طرح تحقیقاتی را به ثبت برساند!

جالب است که ابول ‌نژادیان در نزدیک به تمامی طرحهای پژوهشی قبل از تاریخ انتصاب خود به عنوان سرپرست دانشگاه سمت "استاد مشاور" را داشته که این موضوع بعد از انتصاب به سمت "مجری طرح" یا "همکار اصلی" تغییر می ‌کند.

 

راه اندازی سایتهای تقلب امتحانی

منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، با اشاره به برخی آگهیها در فضای مجازی برای کمک آنلاین به دانشجویان در امتحانات همچون آگهی "همیار تقلب" یا "کمک به دانشجو" هشدار داد: "افرادی که در فضای مجازی به عنوان همیار امتحان مجازی دانشجویان آگهی می‌ دهند، به پلیس فتا معرفی و با آنها برخورد می ‌شود."

وی گفت: "یک استاد دانشگاه بعد از چندین جلسه، هم دانشجویان و هم ظرفیتهای آنان را می شناسد و به راحتی می تواند تشخیص دهد که دانشجویی که سر کلاس به صورت معمولی و سطح پایین بوده، چطور در امتحان مجازی نمره بالایی کسب کرده و برعکس این نیز متصور است."

غلامی همچنین در باره مصادیق این موضوع که وزارت علوم اعلام کرده است اگر دانشجویی بخواهد تقلب کند، با پلیس فتا روبرو می شود، گفت: "این مساله را باید از کسانی بپرسید که ابتکاراتی در این حوزه در فضای مجازی داشته اند. البته برخی مطالب به صورت شوخی یا جدی در فضای مجازی منتشر شده، اما ما با پلیس فتا و مجموعه های مرتبط هماهنگی کردیم و در قالب قانون مبارزه با تقلب با خاطیان برخورد خواهد شد."

 

داوطلبان آزمونهای ارشد و دکتری: کنکور را به عقب بیندازید

جمعی از داوطلبان آزمونهای ارشد و دکتری در نامه سرگشاده ای خطاب به وزیر بهداشت خواستار به تعویق انداختن کنکورهای ارشد و دکتری شدند،

در این نامه نوشته شده: "وضعیت حاد شیوع ویروس کرونا در اکثر استانهای کشور و با شروع پیک دوم شیوع ویروس کرونا، برگزاری تجمعات با این حجم از داوطلب آن هم در فضایی بسته، سبب ابتلای داوطلبان و در معرض خطر قرار دادن خانواده های آنها (جمع وسیعی از مردم) به ویروس خواهد گردید."

داوطلبان آزمون همچنین توضیح داده اند که به دلیل وجود احتمال ابتلای داوطلب به ویروس، امکان تمرکز هنگام آزمون از بین رفته و استرس جایگزین آن می شود. آنها از سوی دیگر به اجبار استفاده از ماسک برای مدت زمان طولانی (حدود ۴ساعت) و در نتیجه کاهش اکسیژن رسانی به مغز اشاره کرده اند.  

نویسندگان نامه سپس خطر حضور افراد مبتلا اما بدون علائم را یادآور شده اند و می گویند تشخیص این دسته فقط با یک تب سنجی ممکن نیست و می افزایند: "این امر با توجه به اینکه آزمونها در فصل گرما برگزار می گردد و همچنین لزوم استفاده از وسایل سرمایشی، سبب افزایش غیرقابل انکار انتقال ویروس به اکثر داوطلبان خواهد گردید."

 

وزیر علوم: زمان برگزاری کنکور به هیچ عنوان تغییر نخواهد کرد

وزیر علوم روز دوشنبه ۹ تیر در مورد درخواستهای تغییر زمان برگزاری کنکور سراسری، کارشناسی ارشد و دکتری وزارت علوم، تاکید کرد به هیچ عنوان زمان برگزاری هیچکدام از این آزمونها تغییر نخواهد کرد؛ چرا که تمام محاسبات برگزاری این آزمونها در وزارت علوم اندیشیده شده است.

منصور غلامی در توجیه این تصمیم عجیب در عصر کرونا گفت: "این حق داوطلبان است که سال آینده در دانشگاهها حاضر باشند و اگر به هر دلیلی حق ورود به دانشگاه از این افراد ضایع شود، وزارت علوم نمی‌ تواند مسوولیت آن را بپذیرد."

وی خاطرنشان کرد: "ما نباید از باب اینکه احیانا در سیستم احساس ضعف می ‌کنیم و یا اینکه دیگران به سیستم اعتماد ندارند، حق داوطلبان را نادیده بگیریم و برگزاری آزمونها را لغو کرده و یا مجددا به تعویق بیندازیم."

 

اعتراض به انتقال آقازاده ها و "بچه پولدارها" به داخل کشور

شورای صنفی دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی کشور در نامه ‌ای به سعید نمکی، وزیر بهداشت، نسبت به هرگونه تصمیم جدید برای انتقال دانشجویان ایرانی محصل در دانشگاههای خارجی به داخل کشور به هر علتی از جمله پاندمی کووید ۱۹، کمبود ارز و ... اعتراض خود را اعلام کرد.

در بخش از این نامه که روز دوشنبه ۹ تیر منتشر شده گفته می شود: "انتقال عده ‌ای از افراد دارای تمکن با ثبت‌ نام در دانشگاههای خارجی و سپس بازگشت ایشان پس از دو ترم به داخل کشور باعث نابرابری و سرخوردگی اجتماعی خیل عظیمی از داوطلبان برای ورود به دانشگاههای علوم پزشکی شده است و ناامیدی و دلسردی قابل‌ توجهی در بین دانشجویان و حتی فارغ ‌التحصیلان رشته ‌های حوزه بهداشت و درمان به وجود آورده است."

نویسندگان می گویند: "ای کاش مسوولان مربوطه به جای آنکه تمرکز خود را روی پذیرش دانشجویان خارج از کشور بگذارند، به فکر پذیرش داوطلبانی باشند که همواره با داشتن تمام شرایط لازم و صرفا به دلیل عدم تمکن مالی و امتیازات ویژه از تحصیل در رشته های مورد علاقه‌ خود بازمانده ‌اند."

آنها در انتها می نویسند: "ما نمایندگان دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور اعتراض و نگرانی خود را به هرگونه تصمیم جدید برای انتقال دانشجویان ایرانی شاغل در دانشگاههای خارجی که عمدتا از ترازهای علمی پایینی نیز برخوردارند و قطع به ‌یقین خسارات جبران ‌ناپذیری را به بدنه علوم پزشکی وارد خواهند ساخت، به هر علتی از جمله پاندمی کووید ۱۹، کمبود ارز و ... اعلام می‌ داریم."

سالانه نزدیک به یک ‌میلیون نفر در آزمون رشته ‌های علوم پزشکی شرکت می‌ کنند و تعداد زیادی از این افراد با داشتن معدلهای بالا پشت در دانشگاه می ‌ماند؛ اما برخی از آقازاده ‌ها و کسان دیگری که خود را "بچه پولدارها" می نامند، به ‌واسطه وضعیت مالی و رفاهی خود به دانشگاههای خارج از کشور رفته و با گذراندن چند واحد در این دانشگاهها به کشور بازگشته و درس خود را در دانشگاههای برتر کنار دانشجویان و نخبگان کشور ادامه می‌ دهند.

 

بیانیه دانشجویان پیرامون اعتراضهای آمریکا و عوامفریبی حاکمیت

شماری از دانشجویان از سراسر کشور در بیانیه ای همراه با ابراز همبستگی با اعتراضهای دمکراتیک در آمریکا، نسبت به عوامفریبی حاکمیت جمهوری اسلامی در این باره واکنش نشان دادند. این بیانیه با حمایت چندین تشکل کارگری و بازنشستگی روبرو شده است.  

دانشجویان نوشتند: "لازم می دانیم حمایت قاطع خود را از اعتراضات در آمریکا و سایر جوامع که تعرضی است علیه مبانی ساختاری نظا‌مهایی که سالهاست نفس مان را بریده‌ اند، اعلام کنیم. همچنین اکیدا اعلام می‌‌داریم که این ستم و تبعیضات آشکار ضد انسانی که مورد اعتراض مردم آمریکا و سایر کشورها است، به شکلی صد چندان در جامعه ایران جاری است و ما به شکل روزانه علیه آن در حال مبارزه هستیم."

دانشجویان و کارگران برای نمونه به سرکوب در دانشگاه، بازداشت و شکنجه دانشجویان مستقل و معترض و برخوردار نبودن دانشجویان از حداقلهای معیشتی، محرومیت دانشجویان، کارگران، معلمان و دیگران از متشکل شدن و داشتن و انتخاب تشکل خود اشاره می کنند.

آنها تبعیض سیستماتیک و قانونی علیه دگراندیشان، زنان و دگرباشان برای حفظ سلطه را یادآور شده اند و می افزایند: " بدون شک، به مجموعه ابزارهای هجوم به جان و کرامت انسانها باید سرکوب سازمان یافته ابراز وجود سیاسی شهروندان را هم اضافه کرد که در موخرترین آن می‌ توان به تایید حکم اعدام سه تن از معترضین اعتراضات آبان ۹۸ اشاره کرد؛ یورش حاکمیتی سراسر استثمارگرایانه که برای حفظ خودش به جنایت روی آورده است."

بیانیه تاکید می کند: "ما دانشجویانی که اینک سالهاست زندگی در جامعه ایران تحت حاکمیت جمهوری اسلامی نفسمان را بریده است و زیر فشار تبعیضات گسترده و همه جانبه حکومتی، در کنار اکثریت قریب به اتفاق جامعه ایران "نمی توانیم نفس بکشیم"، این درد مشترک را با جورج فلوید و عموم مردم شریف دنیا سهیم هستیم."

این بیانیه به امضای تشکل مستقل دانشجویان پیشرو دانشگاه اصفهان، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، جمعی از دانشجویان دانشگاههای هنر تهران، دانشجویان دانشگاه آزاد نجف آباد اصفهان و جمعی از دانشجویان دانشگاههای مشهد رسیده است و انجمن صنفی کارگران برق و فلزکار، جمعی از کارگران و فعالان کارگری شهر سقز، سندیکای نقاشان البرز و اتحاد بازنشستگان ایران از آن حمایت کرده اند.

 

۱۵۰۰ دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد خواستار تعویق آزمون جامع شدند

 بیش از ۱۵۰۰دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد در نامه ای به محمدمهدی طهرانچی، رییس این دانشگاه، ضمن تاکید بر ضرورت حفظ سلامت دانشجویان درخواست کردند دانشگاه آزاد همانند برخی از دانشگاهها و حتی علوم پایه دانشگاه آزاد که آزمون جامع را لغو و معدل نمرات را جایگزین کرده اند، آزمون را به عقب بیندازد.

در قسمتی از این نامه با اشاره به آمار بالای ابتلا و قربانیان کرونا در همه استانهای کشور آمده است: "بسیاری از دوستان ما برای شرکت در آزمون جامع باید از استانهای در وضعیت قرمز و هشدار راهی تهران شوند و این یعنی دامن زدن به چرخه انتقال کرونا؛ موضوعی که عواقب متعاقب آن قطعا غیرقابل جبران خواهد بود. در این شرایط اگر خدای ناکرده تنها با احتمال یک درصد، یک نفر آلوده باشد و کرونا در میان دانشجویان و اساتید دکترا یک واحد دانشگاهی منتشر شود، هزینه های ابتلا و جان باختن احتمالی سرمایه های علمی کشور و داغدار شدن خانواده ها برعهده چه کس یا کسانی است؟"

دانشجویان می پرسند: "در شرایطی که هتلها و مهمانسراها پذیرش مسافر ندارند یا اگر داشته باشند، ریسک انتقال بیماری بسیار بالاست، این گروه از دانشجویان چگونه و کجا باید اسکان پیدا کنند؟"

 

رامتین موثق در بازداشت اطلاعات سپاه است

رامتین موثق، فعال دانشجویی، روز شنبه ۱۴ تیر از سوی ماموران امنیتی در منزل پدری خود در تهران بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. منابع نزدیک به این فعال دانشجویی گفته ‌اند در تماس تلفنی او با خانواده ‌اش در روز یکشنبه ۱۵ تیر، خانواده موثق از پیش شماره تلفن متوجه شده‌ اند که او توسط ماموران سازمان اطلاعات سپاه بازداشت و به بازداشتگاه این نهاد امنیتی موسوم به "بند ۲ الف" در زندان اوین منتقل شده است.

خانواده رامتین موثق یک روز پس از بازداشت این فعال دانشجویی برای پیگیری وضعیت فرزندشان به ‌دادسرای اوین مراجعه کرده ‌اند، اما مسوولان زندان و دادسرا از حضور وی در زندان اوین اظهار بی اطلاعی کرده ‌اند.

رامتین موثق، متولد ۱۳۷۸ و دانشجوی کارشناسی اقتصاد در دانشگاه بهشتی است که دی‎‌ ماه سال گذشته نیز بعد از حضور در یک تجمع دانشجویی در این دانشگاه، از سوی نیروهای سازمان اطلاعات سپاه پاسداران برای مدتی بازداشت شده بود.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

جمعی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در اعتراض به برنامه آموزشی، روز یکشنبه 15 تیر، مقابل معاونت آموزش تجمع کرده و خواهان حذف ترم شدند.

دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به بی ‌برنامگی معاونت آموزش دانشگاه نسبت به آموزش دروس عملی و شیوه برگزاری امتحانات اعتراض کردند.

نمایندگان دانشجویان که ورودی‌ سالهای 95 و 96 رشته فیزیوپات پزشکی دانشگاه هستند، بارها اعتراض خود را نسبت به برنامه‌ ریزی نامناسب دانشگاه برای ارائه دروس عملی و نحوه برگزاری امتحانات مطرح کرده بودند.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

روز یکشنبه ۲۲ تیر جمعی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تجمع مقابل ساختمان دانشکده پزشکی این دانشگاه، اعتراض خود را نسبت به بدقولی مسوولان درباره معادل قرار دادن مدت زمان کشیکهای آنها با دوره ‌های آموزشی بالینی و برگزاری حضوری آزمونهای پایان سال تحصیلی به نمایش گذاشتند.

یکی از دانشجویان حاضر در تجمع گفت: "تعدادی از دانشجویان دوره ‌های بالینی (اکسترن و اینترن) از ابتدای شیوع بیماری کرونا به صورت داوطلبانه در بیمارستانهای اصفهان برای خدمت‌ رسانی کشیک بودند و به آنها وعده داده شده بود که مدت زمان کشیکهای آنها معادل گذراندن دوره ‌های آموزشی بالینی محاسبه شود."

این دانشجو افزود: "کشیکهای داوطلبانه از دهم اسفند تا سی و یکم خرداد به مدت ۱۱۲ روز و توسط ۱۹۰ دانشجوی داوطلب در بیمارستانهای مرجع کرونا به مدت ۱۵ هزار و ۳۰۰ ساعت انجام شد."

وی به یکی دیگر از خواسته ‌های آموزشی دانشجویان اشاره و گفت: "بر اساس مصوبه شورای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، آزمونهای پایان سال تحصیلی دروس نظری باید به صورت غیرحضوری برگزار شود، اما دانشکده پزشکی دانشگاه این آزمونها را به ویژه برای دانشجویان ترم هفتم به بالا به صورت حضوری برگزار می ‌کند. ما خواستار رعایت این مصوبه هستیم."

 

بازجویی و اعتراف گیری جمعی از دو دانشجو

پس از گذشت بیش از ۳ ماه از بازداشت امیرحسین مرادی و علی یونسی، دو دانشجوی دانشگاه صنعتی شریف تهران توسط نهادهای امنیتی، روز دوشنبه ۲۳ تیر جلسه ‌ای به درخواست این دانشگاه با حضور این دو دانشجو که با بازجویان، شکنجه گران و مقامهای قضایی و امنیتی همراهی می شدند، برگزار شد. در این نشست که به جلسه بازجویی و اعتراف ‌گیری اجباری تبدیل شد، شماری از استادان حکومتی و چند تشکل بسیجی و پرونده ساز نیز شرکت داشتند.

به نوشته "انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف" در این جلسه حدود سه ساعته نمایندگانی از "انجمن اسلامی دانشجویان"، "انجمن اسلامی مستقل"، "جامعه اسلامی"، "بسیج و شورای صنفی"، یکی از اعضای هیات رییسه دانشگاه، یک نفر از اعضای هیات علمی دانشکده فیزیک و دانشکده کامپیوتر و یک نفر به نمایندگی از "بنیاد ملی نخبگان" حضور داشتند.

در خلال جلسه به عنوان مدرک اتهامات فیلمی از "خرابکاری" مرادی و یونسی نمایش داده می شود که به نوشته انجمن اسلامی دانشگاه شریف "در این فیلم، چهره اشخاص مشخص نبود" و "مرادی و یونسی نیز درباره فیلمها تایید و یا تکذیبی نکردند".

در بخش دیگر از جلسه امین ناصری، سرپرست دادسرای امنیت، از علی یونسی می ‌خواهد تا "درباره فیلمها توضیح دهد" اما "علی همانطور که گفته ‌بود، تمایلی به این کار نداشت" اما این مقام قضایی مجددا "اصرار" می‌ کند و دانشجوی دستگیر شده را در مقابل بقیه مسوولان دانشگاه و دانشجویان برای اعتراف کردن تحت فشار می‌ گذارد.

علی یونسی در بخشی از این جلسه می ‌گوید که "علاقه ‌ای به حضور" در این جلسه نداشته و "مدتهاست که درخواست دارم وکیل داشته ‌باشم و به دادگاه بروم و دفاع کنم".

یک دانشجوی دیگر که به نمایندگی از "انجمن اسلامی مستقل" در جلسه حضور داشته نیز گفته است: "ما با دو دانشجو طرف نیستیم. با یک سازمان جلاد آدمکش طرف هستیم که باید پاسخ مناسب به آنها دهیم."

 

تجمع دانشجویان دانشکده دندانپزشکی اصفهان

گروهی از دانشجویان دانشکده دندانپزشکی اصفهان در روز آدینه 27 تیر در اعتراض به برگزاری حضوری امتحانات در شرایط همه گیری ویروس کرونا تجمع کردند.

 (منابع: خبرنامه دانشجویان ایران، آنا، ایرنا، باشگاه خبرنگاران جوان، ایلنا، ایسکانیوز، رادیو زمانه، تابناک، اتحادیه آزاد کارگران ایران، بی بی سی)

 

 منبع: نبرد خلق شماره ۴۲۷، چهارشنبه اول مرداد ۱۳۹۹ ـ ۲۲ ژوییه ۲۰۲۰

بازگشت به صفحه اول