یادداشت سیاسی نبرد خلق شماره ۴۲۷ اول مرداد ۱۳۹۹

 

خیزش بهبهان، شرایط انقلابی ادامه دارد

مهدی سامع

 

پنجشنبه  شب ۲۶ تیر، یک بار دیگر خشم و انزجار مردم ایران، این بار در بهبهان، در ۲۰۰ کیلومتری شرق اهواز و در مرز خوزستان و کهگیلویه و بویر احمد، بروز خیابانی پیدا کرد و مردم این شهر شورشی با شعار مرگ بر دیکتاتور، در میدان بانک ملی تجمع کردند.

مردم بهبهان در قیام آبان ۱۳۹۸، تصویر پُر شکوهی از آزادیخواهی را در کف خیابان ترسیم کرده و پرچم انقلاب رهاییبخش مردم ستمدیده ایران را برافشاندند. رژیم سَفاک ولایت فقیه با شلیک مستقیم گلوله جنگی به زنان و مردان بپاخاسته تعداد زیادی از آنان و از جمله محمد حسین قنواتی، مهرداد دشتی زاده، احسان عبدالله نژاد، محمود دشتی ‌زاده، احمد حشم دار، شبنم دیانی، فرزاد انصاری فر، جاوید نامان، اسماعیل بازرگان، علی جماشیان و ... را به شهادت رساند. ۸ ماه پس از آن قیام پرتوان، در پنجشنبه شب ۲۶ تیر، مردم بهبهان اعلام کردند که جنایتهای رژیم را نه فراموش می کنند و نه می بخشند. مردم با شعار «دشتی روحت شاد»، نام و یاد شهدای قیام آبان را گرامی داشتند و با شعارهای «مرگ بر دیکتاتور، خامنه ‌ای قاتله ولایتش باطله، بسیجی بی شرف، حکومت آخوندی نمی‌خوایم نمی‌خوایم، خامنه ای ابلیس ایران ارث بابات نیست، ای دیو سیاه پای در خون از مملکت من برو بیرون و ...» دشمن اصلی خود را نشانه گرفتند. خیزش مردم بهبهان چنان سریع گسترش یافت که حکومت از ترس گسترش قیام به سراسر ایران، اینترنت در استان خوزستان را قطع کرد و مردم بپاخاسته را با شلیک گاز اشک آور مورد تهاجم قرار داد و به دستگیری گسترده دهها تن دست زد.

به گزارش هرانا، نرگس درم گزین (۳۰ ساله)، علی وفایی پور (۲۴ ساله)  حسین جاویدان (کارگر کارواش)،  محمد ابول پور (۲۶ ساله، کارگر اخراجی پالایشگاه بیدبلند ۲ بهبهان)، ، سامان رنگی، حجت شکوهی زاده، محمد بهزادی نسب (۲۷ ساله، شغل آزاد)،علیرضا انصاری فر، احمد آخش، پیمان رسولی (۳۴ ساله، دیپلمه، مالک نمایشگاه خودرومجید ضامن پیشه، میثم اکبری، محمد شریعتی و فرزانه انصاری فر (خواهر زنده یاد فرزاد انصاری فر)، رضا خسروی، زینب علیپور (۳۹ ساله، خانه دار)، ابراهیم ارمش (۳۳ ساله)، مهرداد آتش افروز (۲۷ ساله، آرایشگر)، مرتضی وحدانی (۲۸ ساله) و .... از جمله بازداشت شدگان هستند.

 

سرکرده نیروی انتظامی شهرستان بهبهان در باره قیام مردم گفت: «پلیس سعی داشت تا با مذاکره این افراد را متفرق کند اما آنها نه تنها متفرق نشدند، بلکه اقدام به سردادن شعارهای هنجارشکنانه کردند به همین دلیل پلیس هم با صلابت اقدام به متفرق کردن آنها نمود. .... مردم باید بدانند که افراد و گروههای معاند در شرایط حساس کنونی قصد تحریک مردم و ضربه زدن به نظام را دارند.» (ایرنا)

آری او راست می گوید که مردم شعار «هنجارشکنانه» [بخوانید شعار علیه رژیم] سردادند و درست می گوید که گروههای «معاند» [بخوانید سرنگونی خواهان] قصد نه فقط ضربه زدن به «نظام» را دارند. در مورد «صلابت» نیروهای سرکوبگر هم مردم ایران دچار هیچ توهمی نیستند و می دانند خامنه ای در اساس با شلاق، داغ و درفش و شکنجه و اعدام بر کُرسی خلافت تکیه زده است.

روز یکشنبه ۲۹ تیر، سرکرده جنایتکار نیروی انتظامی استان خوزستان اعتراف کرد که حرکت مردم «هنجار شکنانه» [بخوانید علیه نظام] بوده و مدعی شد که «تمام» کسانی که «محرک برپایی تجمع» بودند، بازداشت شدند.

همزمان با خیزش مردم بهبهان، گروهی از جوانان در شهرهای تهران، مشهد، رشت، شیراز و ... برای شکل دادن تظاهرات اعتراضی تلاش کردند و بنا به ویدئوهای منتشر شده در شبکه های اجتماعی در مواردی موفق به شکل دادن هسته اولیه تظاهرات شدند. نیروهای سرکوبگر انتظامی و امنیتی با حضور پُرتعدادشان و دستگیریهای گسترده مانع شکل گیری تجمعهای گسترده شدند.

سازمان اطلاعات سپاه  منفور پاسداران در استان خراسان رضوی با صدور اطلاعیه‌ ای از بازداشت تعدادی از جوانان مشهد به عنوان «عوامل دعوت به اعتراض» خبر داد. (فارس)

سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در استان کرمانشاه از بازداشت تعدادی از مردم اسلام آباد غرب به عنوان «لیدرهای اصلی دعوت به آشوب» خبر داد. (مرصاد)

این که سپاه پاسداران از همان ابتدا به مقابله با خیزش مردم ورود می کند، بیان کننده وجود خطری است که بنیاد نظام را تهدید می کند. برای کارگزاران امنیتی رژیم مشخص شده که نیروی سرکوبگر انتظامی با همه ابزار و ادوات آن قادر نیست قیام توده ای را کنترل و مهار کند و بنابرین نیروی اصلی سرکوب مثل همیشه سپاه منفور پاسداران و اراذل و اوباش تحت امرش است.

خیزش مردم بهبهان گرچه به برآمد توده ای سراسری منجر نشد، اما همین حرکت نشان داد که آتشفشان خشم و نفرت توده های مردم هر لحظه می تواند فوران کند. کارگزاران نظام بارها به این واقعیت اعتراف کرده اند که آخرین مورد آن سخنان حسین علی شهریاری، مجلس نشین منتخب شورای نگهبان از زاهدان است. این کارگزار ولایت خامنه ای در سخنرانی خود در مجلس ارتجاع گفت: «امروز شاهد فقر، گرانی، تورم لجام ‌گسیخته و مشکلات زیادی در اقشار مستضعف و محروم کشور هستیم. ... آقای رئیس ‌جمهور یک شب گرسنه نخوابیده که ببیند گرسنگی چه معنی دارد. بی‌ پول نبوده که بچه ‌اش را به ‌خاطر بی پولی نتواند مدرسه بفرستد. فرزندانش بیکار نبودند که ببیند بیکاری چه بلایی بر سر خانواده‌ ها می‌آورد. خانواده ‌هایی هستند که چهار تا پنج نفر بیکار تحصیل کرده دارند اما متأسفانه هیچ شغلی برای آنها وجود ندارد.

دو سال قبل در همین مجلس گفتم دولت اگر کاری نکند به ‌خاطر فقر، گرسنگی و فشار محرومین، مردم روزی خواهند ریخت ما را از مجلس و دولتمردان از دولت بیرون خواهند کرد، خیلی زمان نمی‌ برد.». (خبرگزاری مجلس ارتجاع، یکشنبه ۲۹ تیر ۱۳۹۹)

این سخنان روایتی از عمق و دامنه بحرانی است که سراسر جامعه را فراگرفته است؛ بحران انقلابی مهمترین و اساسی ترین خصوصیت جامعه ایران در شرایط کنونی است و خیزش بهبهان و انبوهی از حرکتهای اعتراضی نیروهای کار نشان می دهد که این بحران و شرایط انقلابی با وجود فراز و فرود آن همچنان ادامه دارد.  

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۲۷، چهارشنبه اول مرداد ۱۳۹۹ ـ ۲۲ ژوییه ۲۰۲۰

 

 

بازگشت به صفحه اول