کارورزان سلامت (شهریور ۹۹)

امید برهانی

 

تجمع پرستاران بیمارستان خورشید اصفهان

جمعی از پرستاران و کارکنان بیمارستان خورشید اصفهان روز شنبه اول شهریور مقابل این مرکز درمانی تجمع کردند.

تجمع کنندگان پلاکاردهایی منجمله "پرستار می میرد، ذلت نمی پذیرد" و "حمایت از پرستار، حمایت از سلامت" در دست داشتند و شعار «مدیر بی کفایت استعفا، استفا»را تکرار می کردند.

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در مورد دلایل این تجمع گفت: پرستاران بیمارستان خورشید طی چند ماه گذشته مشکلاتی را داشتند و طی هفته گذشته جلسه ‌ای با حضور رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، معاونت درمان در بیمارستان خورشید برگزار شد و مقرر شد تا خواسته‌ های پرستاران در این جلسه مطرح شود.

وی اضافه کرد: به دلیل اینکه این بیمارستان از ابتدای همه گیری کووید ۱۹ بیمارستان مرجع بوده است، پرستاران و کادر درمانی دچار خستگی شدیدی هستند و دانشگاه علوم پزشکی این واقعیت را می ‌پذیرد.

یکی دیگر از خواسته‌ های پرستاران این بیمارستان مربوط به دریافت پاداشها است. سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در زمینه تعویق دریافتیها و معوقه ‌ها پرستاران بیمارستان خورشید، گفت: اگر معوقه‌ ای باشد ناشی از عدم بودجه کافی برای پرداخت است و هر موقع از سوی وزارت بهداشت بودجه ‌ای در موارد تأخیر داده شده یا تأخیر افتاده در اختیار دانشگاه علوم پزشکی قرار گیرد در اولین فرصت این بودجه بین کادر درمانی این بیمارستان توزیع می ‌شود.

 

مطالبات پرداخت نشده پرستاران و کمبود شدید پرستار

دبیر کل خانه پرستار درباره معوقات پرستاران گفت: سخنگوی دولت روز سه شنبه ۱۸ شهریور اعلام کرد که معوقات پرستاران تا آخر هفته آینده پرداخت می شود و این مبلغ به صفر می ‌رسد.

با توجه به همه گیری ویروس کرونا پرستاران در صف اول قرار دارند و مشکل عمده جامعه پرستاری در حال حاضر بحث کمبود کادر پرستاری است که از سالهای قبل بوده است. وزارت بهداشت در سالهای گذشته اقدام به استخدام نیروی جدید نکرده است و با افزایش تعداد خروجیها و بازنشستگان در این سالها هم اکنون با کمبود نیروی پرستاری مواجه هستیم.

دبیر کل خانه پرستار افزود: نسبت تعداد تخت به پرستار که طبق نظر وزارت بهداشت بایستی ۲.۵ باشد که این تعداد در دوره شیوع کرونا به کمتر از ۱ رسید و هم اکنون به دلیل آمار بالای پرستاران مبتلا به این ویروس، با کاهش بیشتر تعداد پرستاران مواجه هستیم.

دبیرکل خانه پرستار با اشاره به کمبود شدید نیرو در بخش پرستاری اظهار داشت: با حدود ۱۵۰ هزار نفر کمبود نیرو مواجه هستیم و ۴ هزار نفر نیروی تازه نفس به سختی این کمبود را جبران می‌کند. البته رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، وعده به صفر رساندن معوقات را داده اند که این وعده را وزیر بهداشت در دی ماه گذشته و در روز پرستار نیز داده بود.

 

پرستاران ماههاست بدون استراحت در حال ارایه خدمت هستند

شروین شکوهی متخصص بیماریهای عفونی، در روز دوشنبه ۱۰ شهریور ضمن هشدار در خصوص فرارسیدن فصل پاییز و تقارن دو اپیدمی ویروسی کووید ۱۹ و آنفلوانزا، گفت: پرستاران و پرسنل بهداشت و درمان ماهها است بدون استراحت در حال خدمت رسانی هستند و بسیار خسته شده اند، از طرفی نرخ بالای مرگ و میر بیماری کرونا موجب خستگی مضاعف و در برخی موارد افسردگی پرستاران، پزشکان  و کادر درمان می ‌شود؛  چرا که پرسنل کادر درمان با بهبودی بیماران انگیزه می ‌گیرند و با از دست دادن شان غصه می ‌خورند، تعدادی از پرسنل نیز به این بیماری مبتلا و حتی جان خود را از دست داده اند.

وی ادامه داد: راه انتقال ویروس کووید ۱۹ و آنفلوانزا تقریباً مشابه است و در ابتدا علایم مشترک بسیاری دارند و ممکن است در صورت پیشرفت بیماری، علایم کمی با هم فرق داشته باشند، همچنین این دو ویروس با درصد اندکی تفاوت، کشنده هستند.

وی با اشاره به تفاوت درمان بیماری کرونا با آنفلوانزا، اضافه کرد: برگزاری آزمونهای جامع و کنکور، برگزاری مراسم محرم و پیش رو بودن فصل اپیدمی آنفلوانزا، وضعیت پاییز امسال را نگران کننده تر کرده است و کادر بهداشتی و درمانی بیش از پیش دست به گریبان مبارزه با این دو بیماری خواهند بود.

 

تجمع دستیاران رشته‌ های مختلف مقابل سازمان بازرسی کشور

جمعی از رزیدنتهای رشته‌ های مختلف (دستیاران تخصصی سال آخر پزشکی) برای اعتراض به تصمیم وزارت بهداشت در روز دوشنبه ۱۰ شهریور، مقابل سازمان بازرسی کشور تجمع کرده و خواهان حذف آزمون گواهینامه دستیاری شدند.

یکی از تجمع کنندگان گفت: معاونان وزارت بهداشت در خصوص این آزمون، راهکاری را انتخاب کردند که کاملا غیرمنطقی است و معیار این کار را امتحان گواهینامه سال گذشته قرار دادند؛ چگونه می ‌توان نمرات آزمون سال گذشته را ملاک معافیت قرار داد؟ در حالی که سال گذشته کسی پیش ‌بینی شرایط رخ‌ داده را نکرده بود و گمان نمی ‌برد نمره وی سال آینده ملاک قبولی گواهینامه قرار گیرد. اگر قرار بر این کار بود باید درصدی از نمره سال گذشته در نظر می ‌گرفتند و سایر نمرات را کنار هم قرار می‌ دادند و میانگین آنها را به عنوان نمره اصلی محسوب می ‌کردند.

وی ادامه داد: متاسفانه با این روش وزارت بهداشت، عده ‌ای با امتیاز ویژه از امتیاز گواهینامه به محل طرح اعزام شدند و عده‌ ای دیگر مجبور به دادن امتحان گواهینامه و گذراندن محل طرح با امتیازات بسیار کمتر شده‌ اند که این موضوع طی سالهای اخیر بی سابقه است.

 

اعتصاب و تجمع کارکنان شرکتی بیمارستان شهرباشت

کارکنان شرکتی بیمارستان شهر باشت برای اعتراض به عدم پرداخت ۷ ماه حقوق  و مطالبات دیگر از جمله حق الزحمه کرونا، در روز چهارشنبه ۱۲ شهریور، دست از کار کشیدند و مقابل فرمانداری این شهر در استان کهگیلویه و بویراحمد تجمع کردند.

تجمع کنندگان گفتند؛ پس از ۶ ماه تلاش خستگی‌ ناپذیر در بخش کرونایی و ارائه خدمات و پذیرفتن آسیبهای جانی و جسمی، فقط ۱۰۰ هزار تومان پاداش کرونا به ما دادند و از طرفی حقوقمان هنوز پرداخت نشده است.

 

کمبود ۳ هزار پرستار در سیستان و بلوچستان

رییس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: برای جبران کمبود نیرو در مراکز درمانی سیستان و بلوچستان به بیش از ۳ هزار نیروی پرستار نیارمندیم.

سید محمد هاشمی شهری اظهار کرد: دو بیمارستان زاهدان و سراوان در آینده نزدیک به بهره برداری خواهد رسید و همچنین برای جبران کمبود نیرو در مراکز درمانی استان به بیش از ۳ هزار نیروی پرستار نیارمندیم. وی با اشاره به اینکه مدافعان سلامت در استان با بحرانهای مختلف دست و پنجه نرم می کنند یاد آور شد:  سال ۹۸ را با تب کنگو و آنفلو آنزا شروع کردیم و اسفندماه درگیر کرونا شدیم و در حال حاضر نیز درگیر بحران کرونا هستیم.

 

جانباختن ۳۷ پرستار در مبارزه با کرونا

رییس کل سازمان نظام پرستاری از شهادت ۳۷ پرستار مدافع سلامت در مراقبت از بیماران کرونا و ابتلای ۱۷ هزار پرستار به کرونا خبر داد و گفت: ۹۰ هزار پرستار در مراکز درمانی برای نجات این بیماران در خط مقدم مبارزه هستند.

وی در روز چهارشنبه ۱۲ شهریور، گفت: باید پرستاری جزو مشاغل حاکمیتی باشد و استخدامها و مسائل مربوط به آن برای این گروه نیز با مسوولیت دولت اتفاق بیفتد، قبل از شیوع کرونا کمبود نیروی پرستاری  به طور مزمن داشتیم و شیوع کرونا باعث شد در برابر ۲ بحران کمبود نیرو و کرونا قرارگیریم، اما خوشبختانه پیگیریها و همکاریها، باعث شد تا مجوز جذب حدود ۲۳هزار نیرو با اولویت پرستاری صادر شود.

وی اضافه کرد: تاکنون ۱۷هزار نفر از نیروهای پرستار مبتلا به کرونا شدند که نزدیک به ۴ هزار نفر از آنها قرنطینه، بستری و از دور خدمات کاری خارج شده ‌اند؛ البته از ۱۷ هزار نفر مبتلا شده، ۱۳ هزار نفر بهبود یافته و ۳۷ نفر از پرستاران نیز تاکنون شهید شده ‌اند و کمتر از ۵۰ نفر از پرستاران در بیمارستان بستری بوده و بیشتر پرستاران مبتلا در منزل قرنطینه هستند.

این مقام حکومتی تعداد کل پرستاران در گشور را ۱۱۰ هزار نفر اعلام کرد که بالغ بر ۹۰ هزار نفر از آنها با کرونا و بیماران آن مرتبط هستند، همچنین در ۲۴ ساعت کاری در مراکز درمانی فقط پرستاران هستند که بعد از پایان ساعت کاری اداری و به صورت شبانه روزی به فعالیت خود ادامه می‌ دهند که در مجموع، تا این لحظه ۱۷ هزار نفر از آنها به کرونا مبتلا شده‌ اند.

 

حقوق پرستاران ایران کمتر از یک چهارم کشورهای هم سطح

رییس شورای عالی سازمان نظام پرستاری گفت: دریافتی پرستاران نسبت به حجم کاری که دارند بسیار کم است و اغلب معوقات آنها با تاخیر پرداخت می شود، پرستاران در ایران کمتر از یک چهارم کشورهای هم سطح حقوق دریافت می کنند.

در ادامه او اضافه کرد: بیمارستانها و مراکز درمانی زمانی که نیرو انسانی کافی نداشته باشند قطعاً در هنگام بحران و حضور مراجعان و بیماران بیشترین آسیب را می بینند. پرستاران به دلیل نبود نیروی کافی تحت فشار هستند و این عزیزان تا یک مقطعی می توانند خدمات با کیفیت ارائه دهند و بعد از گذشت زمان، حتی اگر خودشان نیز تمایل به فعالیت داشته باشند، کمبود وقت و فرسودگی این اجازه را به آنها نمی دهد.

وی درباره نسبت پرستار به تخت با استاندارد های جهانی بیان کرد:  اکثر کشور های جهان استاندارد نیروی انسانی را در بحث سلامت و مراکز درمانی رعایت کرده اند، در اکثر کشورها ۵ الی ۶ پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی وجود دارد ولی در کشور ما نسبت پرستار به تخت با استانداردهای جهانی فاصله زیادی دارد، برای مثال در ایران در یک پرستار به ازای هر تخت می باشد؛ در این زمینه مسوولان، جذب نیرو پرستاری را به صورت شفاهی پذیرفته و اعلام کرده اند، ولی تا کنون به صورت عملی این امر محقق نشده است، همچنین نیاز است استانداردهای جهانی نسبت پرستار به تخت را بپذیرم و متناسب با آن تخت بیمارستانی را افزایش داده و نیروهای تازه نفس جذب کنیم.

 

تجمع بیماران ام ‌پی ‌اس مقابل سازمان غذا و دارو

روز یکشنبه ۲۳ شهریور، جمعی از بیماران «ام‌ پی‌ اس» و خانواده‌ های آنان در اعتراض به عدم دسترسی به دارو مقابل سازمان غذا و دارو تجمع کردند، این بیماران به دلیل مشکلات تخصیص ارز در شرایط تحریم، با مشکل تامین دارو مواجه شدند و نبود داروی مستمر عامل شدت گرفتن بیماری‌ شان شده است. یکی از مادران حاضر در تجمع که کودک شش ساله مبتلا به ام پی اس دارد، گفت: پسر من حدود شش سال دارو مصرف کرده، ولی حدود دو سال است که داروی مصرفی ‌اش قطع شده است و در نهایت هم به ما گفته شد فرزندش برای تایید بیماری باید آزمایش بدهد و حالا بعد از دو سال هنوز جواب آزمایش را هم نداده ‌اند و این در حالی است که کودک من علاوه بر تایید پزشکش، حتی نشانه ‌های بالینی این مریضی را دارد.

 

منشور سازمان جهانی بهداشت در مورد ایمنی کارکنان سلامت

سازمان جهانی بهداشت از دولتها و نظامهای سلامت می خواهد تا تهدیدهای مداوم برای سلامتی و ایمنی کارکنان بهداشت و بیماران را برطرف کنند

دکتر تدروس آدانوم گبریزوس، مدیر کل WHO، گفت: "بیماری همه گیر COVID-۱۹ به ما یادآوری می کند که کارکنان بهداشتی نقش مهمی در تسکین درد و رنج و نجات جان انسانها دارند.

وی افزود: هیچ كشور، بیمارستان یا كلینیكی نمی تواند ایمنی بیماران خود را بدون درنظر گرفتن ایمنی كاركنان بخش سلامت حفظ کند، منشور ایمنی کارکنان بخش سلامت WHO  گامی بلند است تا اطمینان حاصل کنیم که کارکنان سلامت از شرایط کار ایمن، آموزش، حقوق و احترامی که شایسته آنها است برخوردار هستند، این بیماری همه گیر همچنین اهمیت حفاظت از کارکنان سلامت را برای ایجاد یک سیستم سلامت کار آ و یک جامعه پویا برجسته کرده است.

این منشور که در روز پنجشنبه ۲۷ شهریور (۱۷ سپتامبر) به مناسبت روز جهانی ایمنی بیمار منتشر شد، از دولتها و کسانی که خدمات سلامت را در سطوح محلی مدیریت می کنند می خواهد پنج اقدام را برای محافظت بهتر از کارکنان سلامت انجام دهند، این اقدامات شامل گامهائی برای محافظت از کارکنان سلامت در برابر خشونت، بهبود سلامت روانی آنها، محافظت از آنها در برابر خطرات فیزیکی و بیولوژیکی،  پیشبرد برنامه های ملی ایمنی کارکنان سلامت و ایجاد ارتباط بین سیاست های ایمنی کارکنان سلامت با سیاست های موجود ایمنی بیمار است.

در روز جهانی ایمنی بیمار ، سازمان بهداشت جهانی به دولتها یادآوری می کند که آنها مسئولیت قانونی و اخلاقی دارند تا سلامت ، ایمنی و سلامتی کارکنان سلامت را تضمین کنند،منشور  ایمنی کارکنان سلامت از همه کشورهای عضو و ذینفعان مربوطه می خواهد تا اقدامات زیر را انجام دهند:

*ایجاد هم افزایی بین ایمنی کارکنان سلامت و سیاستها و استراتژیهای ایمنی بیمار،

ایجاد ارتباط بین سلامت و ایمنی شغلی کارکنان، ایمنی بیمار، بهبود کیفیت و برنامه های پیشگیری و کنترل عفونت

*گنجاندن مهارتهای ایمنی و سلامت کارکنان و بیماران در برنامه های آموزشی و توانمند سازی کارکنان سلامت در همه سطوح

*لحاظ نمودن الزامات مربوط به ایمنی کارکنان سلامت و بیماران در استانداردهای صدور مجوز موسسات سلامت و اعتبارسنجی آنها

*ادغام برنامه های گزارشدهی حادثه و آموزش ایمنی کارکنان و بیماران

*ایجاد شاخصهای ادغام یافته ایمنی بیمار، ایمنی کارکنان سلامت و کیفیت مراقبت و ادغام آنها  با سیستم اطلاعات سلامت

*تدوین و اجرای برنامه های ملی سلامت و ایمنی شغلی کارکنان سلامت

*تدوین و اجرای برنامه های ملی سلامت و ایمنی شغلی کارکنان سلامت را مطابق با سیاستهای ملی ایمنی و سلامت شغلی

*بررسی و ارتقای مقررات و قوانین ملی سلامت و ایمنی شغلی برای اطمینان از اینکه همه کارکنان سلامت به طور منظم در محل کار محافظت می شوند

*به کار گیری افراد دارای صلاحیت برای حفظ و ارتقای سلامت و ایمنی شغلی کارکنان سلامت در سطوح ملی و موسسات

*تدوین استانداردها ، دستورالعملها و آیین نامه های مربوط به سلامت و ایمنی شغلی

*تقویت همکاری بین بخشی در مورد سلامت و ایمنی کارکنان و بیماران، با همکاری مناسب بین کارکنان و مدیریت با در نظر گرفتن همه گروههای شغلی، جنسیتی و کاری

*محافظت از کارمندان سلامت در برابر خشونت در محل کار

*تصویب و اجرای سیاستها و مکانیسمهای لازم برای جلوگیری و از بین بردن خشونت در بخش سلامت مطابق با قوانی و مقررات ملی

*گسترش فرهنگ سطح تحمل صفر (هیچ خشونت) در برابر خشونت علیه کارکنان سلامت

*بررسی قوانین کار و سایر قوانین برای جلوگیری از خشونت علیه کارکنان سلامت و تصویب قانون خاصی در صورت لزوم

*کسب اطمینان از اجرای موثر سیاستها و مقررات برای جلوگیری از خشونت و حمایت از کارکنان سلامت

*ایجاد مکانیزمهای اجرایی مناسب از جمله تقویت دادستانی و راه اندازی روشهای تماس برای گزارشدهی و پشتیبانی رایگان و محرمانه از کارکنان سلامتی که با خشونت روبرو شده اند

*تدوین سیاستهایی برای اطمینان از مدت زمان مناسب ساعات کار، استراحت و به حداقل رساندن بار کاری کارکنان سلامت

*تعریف و اجرای  تعداد مناسب کارکنان در مراکز مراقبتهای سلامت

*فراهم کردن پوشش بیمه ای برای خطر مربوط به کار، به ویژه برای افرادی که در مناطق پر خطر کار می کنند

*ایجاد فرهنگ "بدون سرزنش" از طریق برقراری ارتباط راحت و آزاد و محافظت قانونی و اداری  در برابر اقدامات تنبیهی در مورد گزارش رویدادهای ناگوار ایمنی

*فراهم کردن دسترسی به خدمات سلامت روانی و خدمات پشتیبانی اجتماعی برای کارکنان سلامت، از جمله مشاوره در مورد تعادل بین زندگی و کار و ارزیابی خطرات و کاهش آن

*حفاظت از کارمندان سلامت در برابر خطرات جسمی و بیولوژیکی

*اطمینان از اجرای حداقل استاندارهای ایمنی بیمار، پیشگیری و کنترل عفونت و ایمنی شغلی در کلیه مراکز مراقبتهای سلامت در سراسر نظام سلامت

*کسب اطمینان از در دسترس بودن تجهیزات حفاظت شخصی (PPE) در هر زمان، با توجه به نقشها و وظایف ارائه شده، به مقدار کافی و مناسب و با کیفیت قابل قبول و آموزش کافی در زمینه استفاده مناسب از PPE و اقدامات احتیاطی ایمنی

*ارائه خدمات کافی در کلیه مراکز مراقبتهای سلامت مانند آب سالم، محیط تمیز و بهداشتی، ضد عفونی و تهویه مناسب محیط

*تلاش برای واکسیناسیون کلیه کارکنان سلامت در معرض خطر ابتلا به عفونتهای قابل پیشگیری مانند  هپاتیت B و آنفلوانزای فصلی بر اساس سیاست ملی ایمن سازی، به خصوص در شرایط اضطراری و اولویت گذاری به کارکنان سلامت برای دسترسی به واکسنهای جدید و موجود

*فراهم کردن منابع کافی برای جلوگیری از صدمات کارکنان سلامت ناشی از  مواد شیمیایی و اشعه و تجهیزات و طراحی محیطهای کاری طبق اصول ارگونومی برای به حداقل رساندن آسیبهای جسمی و عضلانی

 

 (منابع: پایگاه اطلاع رسانی نظام پرستاری، کبنا نیوز، ایمنا، خبر فوری، ایلنا، فارس، مهر)

منبع: نبردخلق شماره ۴۲۹، سه شنبه ۱ مهر ۱۳۹۹ ـ ۲۲ سپتامبر ۲۰۲۰

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول