کارورزان سلامت (مهر۹۹)

امید برهانی

 

تصویر تکان دهنده از سه پرستار

در این تصویر سه پرستار که با هم دوست بودند و هر سه در مبارزه علیه کرونا جانباخته اند دیده می شوند.

نرجس خانعلی زاده ابتدا در اورژانس بیمارستان خمینی تهران دوران آموزشی خود را گذراند و سپس به بیمارستانهای گیلان منتقل شد و در اسفند ماه اول پرستاری بود در اثر کرونا جانباخت.

محبوبه خداوردی و فرشته ‌فرهمند پرستاران مهربان پرتلاش و فداکار اورژانس بیمارستان خمینی بودند که در اثر ویروس کرونا جان باختند.

 

فاجعه کرونا برای پرستاران و کادر درمانی

در میدان جنگی ای که کرونا به راه انداخته و سلامت و حیات مردم را به چالش کشیده است، آمارهای دردناک کم نیست. بارها گفته اند و خوب می دانیم که ژنرالها و برگهای برنده اصلی ما در این نبرد تن به تن با این ویروس منحوس علاوه بر مراعاتهای بهداشتی ما، کادر درمان هستند. آنها در خط مقدم این جبهه و رو در رو با بیماری می جنگند. بیش از 7 ماه است آتش بی امان کرونا بر سر این گروه می بارد. خانواده شان را به سختی و با خاطری مشوش می بینند. آرزوی یک سفر چند روزه و رفتن به جایی که اسمی از کرونا نشنود به دل شان مانده است.

حمیدرضا عزیزی، معاون سازمان نظام پرستاری روز سه ‌شنبه ۲۹ مهر اعلام کرد؛ نزدیک به نیمی از پرستاران ایران به ویروس کرونا مبتلا شده‌ و آنها همچنان در برخی از بیمارستانها با مشکل کمبود و سهمیه ‌بندی تجهیزات پیشگیرانه مواجه‌ اند.

محمد حسین ‌پور، رییس خانه پرستار گیلان گفت؛ پرستاران در شرایطی فعالیت می ‌کنند که تاکنون ۲۶ نفر از کادر درمان و ۷ نفر از نیروهای پرستاری این استان بر اثر ابتلا به ویروس کرونا جان شان را از دست داده ‌اند. تعداد مبتلایان هم مشخص نیست.

روز سه ‌شنبه 22 مهر، علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونای استان تهران و مدیران دو بیمارستان مهم پایتخت درباره موارد ابتلا و مرگ در ارتباط با کرونا در میان کادر درمانی آماری ارائه دادند که بر خلاف سخنان وزیر بهداشت نگرانی درباره آینده "مدیریت کرونا" را افزایش می ‌دهد.

زالی گفت؛ تا کنون ۲۰۰ نفر از کادر درمان که به بیماری کووید۱۹ مبتلا شدند جان خود را از دست داده‌اند. محمد طالب‌پور، رئیس بیمارستان سینا هم گفت؛ از کارکنان این بیمارستان که حدود ۱۲۰۰ نفر هستند تا کنون حدود یک سوم، یعنی ۴۰۰ نفر به کرونا مبتلا شده‌ اند.

حسین بدخشان، مدیر بیمارستان مدرس تهران نیز از ابتلای ۲۲۰ نفر از کارکنان این بیمارستان به کرونا خبر داد.

سعید نمکی، وزیر بهداشت نیز روز سه ‌شنبه 22 مهر گفت:‌ "اگر این بال شکسته ما را ترمیم نکنند، اپیدمی در این مملکت جمع نمی ‌شود و ما ته رودخانه باید جنازه جمع کنیم." وی اضافه کرد "وقتی عده ‌ای پول پارو کردند، اینها [پرستاران] در بیمارستانها رنج جارو کردند، وقتی عده‌ ای در هوای خوش رمیدند، اینها بر سینه بیمار خمیدند و مبتلا شدند. در یک شهر روزانه ۱۲ تا ۱۳ پرستار دارند مبتلا می ‌شوند."

اضافه بر انبوه پرستاران واگیر شده و جانباخته، تعدادی زیادی از پزشکان طی دو ماه گذشته به علت کرونا جانباخته اند که اسامی برخی از آنان چنین است:

*دکتر یوسف رهبری، متخصص بیهوشی بیمارستان مراغه.

*دکتر بهزاد قلعه ‌نویی، داروساز شاغل در تهران.

*دکتر محسن بهبهانی، پزشک پیشکسوت شهر شیراز.

*دکتر محمد رسول حرفت ‌کار، متخصص جراحی عمومی شهر رشت.

*دکتر سید محمود نوریان، متخصص جراحی مغز و اعصاب و از پزشکان خیر اصفهان.

*دکتر محمد حسن کاظمی یزدی، متخصص رادیولوژی شهر هشتگرد.

*دکتر فرید نیرویی جراح خوشنام شهر بابل.

*دکتر محمد زارع جوشقانی، چشم پزشک و رییس بیمارستان لبافی نژاد.

 

اعتراف به قلابی بودن آمار رسمی

توپ کرونا مدام در زمین مردم و مسوولان در حال حرکت است و در هر ثانیه گل تازه‌ ای به دروازه می ‌زند و جان عزیزی را می‌ گیرد. چون کرونا منتظر تصمیم‌ گیری پایوران حکومت نمی ‌ماند و کار خودش را به بهترین شکل انجام می‌ دهد.

از ابتدای تائید رسمی شیوع کرونا در ایران تا کنون آمار رسمی درباره تعداد مبتلایان و قربانیان با شک و تردید روبرو بوده و اغلب با حرفهای مسوولان محلی تناقض داشته است. ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت در گفتگوی زنده با شبکه دو رادیو و تلویزیون دولتی گفت؛ تعداد واقعی قربانیان کرونا حدود دو برابر آمار رسمی است.

در پی افزایش بی ‌سابقه آمار جانباختگان ناشی از بیماری کرونا در ایران، مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا،‌ روز سه ‌شنبه ۲۹ مهر گفت: "در حالی آمار روزانه مرگ ناشی از کرونا به ۳۳۷ مورد رسیده است که این آمار هم واقعی نیست و برای آن که بدانیم در واقعیت چند نفر روزانه تلف می‌ شوند، این عدد باید ضرب در دو و نیم شود تا عدد اصلی به دست آید."

 

خطر کمبود کادر درمانی آذربایجان‌ غربی را تهدید می‌ کند

ظرفیت پذیرش بیماران کرونایی در بیمارستانهای ارومیه طی ده روز اول ماه مهر تکمیل شد و طی دستورالعملی از بیمارستانهای خصوصی خواسته شده تا ۲۰ درصد ظرفیت خود را به بستری بیماران کرونایی اختصاص دهند. استاندار آذربایجان غربی روز شنبه 12 مهر در برنامه گفت و گوی ویژه خبری با اشاره به مرگ یک کادر درمانی در شهرستان بوکان در مقابله با ویروس کرونا، اظهار داشت: خوشبختانه وضعیت مبتلایان کادر درمان به ویروس کرونا مناسب است و مشکلی در این راستا تا به این لحظه وجود ندارد ولی در صورت ادامه روند کنونی و افزایش چند برابری مبتلایان به کرونا با کمبود نیرو در بیمارستانها مواجه خواهیم شد.

در حالی که آذربایجان ‌غربی در شروع مهر ماه از جمله استانهای با وضعیت قرمز در همه گیری بیماری کرونا اعلام شده، این کارگزار حکومتی برای پنهان کردن مسوولیت حکومت، «تغییرات آب هوا، مسافرتها، بی‌ تفاوتی مردم، کاهش حساسیت و ...» را از عوامل افزایش همه گیری کرونا اعلام کرد.

 

حق مسلم پرستاران در روزهای کرونایی

رییس نظام ‌پرستاری با اشاره به مشکلات جامعه پرستاری کشور، گفت: سه موضوع کمبود نیرو، تعویق معوقات و اضافه‌ کار و بحث فوق ‌العاده ویژه از دغدغه‌ های جدی پرستاران است. موارد ذکر شده حق مسلم پرستاران است و نمی ‌دانیم چرا باوجود صدور مجوزها و پرداخت وجوه اما نظارتی برای عملی شدن آن وجود ندارد. در این روزهای کرونایی تلاشهای جامعه پرستاری فزونی یافته اما بی ‌توجهی به این زحمات سبب شده است تا پرستاران تجمع اعتراضی داشته باشند که همه شاهد برخی از آنها بوده ‌ایم.

وی این سخنان را در روز آدینه 18 مهر بیان کرد و ادامه داد: وزارت بهداشت به ما م‌گوید نامه پرداخت معوقات به دانشگاههای علوم ‌پزشکی ابلاغ شده است اما آنچه که غیر شفاف است این است که این پول در کدام بخش هزینه شده است که معوقات پرستاران همچنان بر سر جای خود باقی‌ است؟ کارانه‌ ها به شدت کاهش یافته است. وی کاهش مبلغ کارانه معوق پرستاران به دلیل کرونا را غیرقابل قبول دانست و گفت: اولا معوقه‌ ها مربوط به دوران قبل ازکرونا است که درآمدها خوب بوده اما حتی اگر به فرض محال درست باشد وقتی دولت کمک می‌ کند یعنی کاهش درآمد را جبران می‌کند که کارانه پرسنل آسیب نبیند لذا لطفا دانشگاهها پرستاران را بی اطلاع فرض نکنند و در شرایطی که حتی جای سوزن انداختن در بیمارستانها نیست؛ کارانه پرسنل به شدت کاهش یافته است. در اعتراض پرستاران بابلی دیدیم که آنها در شعارهای خود اعلام ‌کردند "ما صدقه نمی ‌خواهیم" زیرا مبلغ بسیار کمی به عنوان کارانه برایشان واریز شده بود تا جایی که در مواردی یک ‌پنجم ماههای مشابه در سال قبلش بود. یعنی پرستاری که چند سال است با میانگین یک تا دو میلیون تومان کارانه دریافت می‌کرده است این ماه ۲۰۰ هزارتومان دریافتی داشته است. این درحالی است که طی چندماه اخیر شدت خدمت، زحمات و آسیب‌ دیدگی از خدمت برای او بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یافته است.

 

موج گسترده‌ مهاجرت پرستاران به کشورهای پیشرفته

بسیاری از وعده ‌هایی که به پرستاران داده شده است، عملی نشده و این موضوع فرصت خوبی به کشور‌های اروپایی برای جذب پرستاران و مهاجرت آسان آنها به دلیل کمبود نیروی انسانی داد. آرمین زارعیان، رییس هیات مدیره نظام پرستاری تهران از پدید آمدن موج گسترده‌‌‌ مهاجرت هزاران پرستار و کادر درمانی از ایران خبر داد. مقصد عمده پرستاران ایرانی کشورهای اروپایی، آمریکای شمالی و استرالیا است.

به گفته‌ وی، کشورهای اروپایی، آمریکای شمالی و استرالیا بیشترین درخواست جذب پرستاران ایرانی را دارند و به دلیل شرایط شیوع کُرونا، شرط نمره زبان برای پذیرش پرستار را برداشته ‌اند.

این در حالیست که با توجه به اوج‌ گرفتن کُرونا در تهران و شلوغی بیمارستانها از بیماران کُرونایی، تهران بزرگ «نزدیک ۷ هزار پرستار» کم دارد.

بر اساس گزارشی که وی ارائه کرده، "تا امروز نزدیک به ۲۰ هزار پرستار به بیماری کُرونا مبتلا شده" و "نیروهای قراردادی ۸۹ روزه هنوز استخدام هم نشده‌ اند."

 

حرکتهای اعتراضی پرستاران

 

تجمع پرستاران بیمارستان ابن سینا شیراز

روز چهارشنبه ۲ مهر، گروهی از پرستاران و کادر درمانی شاغل در بیمارستان پیوند اعضا ابن سینا شیراز، در اعتراض به عدم پرداخت مطالبات مزدی خود، مقابل ساختمان دانشگاه علوم پزشکی این شهر دست به تجمع زدند.

 

تجمع دو باره رزیدنتهای رشته‌ های مختلف پزشکی

جمعی از رزیدنتهای رشته‌ های مختلف پزشکی روز چهارشنبه 2 مهر، مقابل مجلس تجمع کردند. یکی از نمایندگان دانشجویان متخصص پزشکی در مورد علت این تجمع گفت: ما عده ‌ای از دانشجویان متخصص پزشکی برای بار دوم مقابل مجلس جمع شده ‌ایم که به بی ‌عدالتی صورت گرفته در آزمون گواهینامه سال 99 اعتراض کرده و احقاق حقوق خود را خواستار شویم.

 

تجمع پرستاران و کادر درمانی بیمارستان روحانی بابل

پرستاران و کادر درمانی بیمارستان روحانی بابل برای اعتراض به سطح پایین حقوق و عدم پرداخت به موقع مطالبات و شرایط سخت کاری، روز دوشنبه 7 مهر دست به تجمع در محوطه این مرکز درمانی در استان مازندران زدند. تجمع کنندگان خواهان ارتقای مزد و کارانه، رفع تاخیر در پرداخت معوقات مزدی و بهبود شرایط شغلی شدند.

یکی از پرستاران حاضر در این تجمع گفت؛ پرستاران جان خود را سر دست گرفته و برای تامین سلامت مردم تلاش می‌ کنند. وی اضافه کرد؛ بیشترین بار بیماری کرونا بر دوش کادر درمان و به خصوص جامعه پرستاری ا‌ست، از پایین بودن حقوق پرستاران انتقاد کرد و گفت: اگر در این شرایط، حتی دو برابر معمول هم به پرستاران دستمزد بدهند، بازهم کم و ناکافی ا‌ست

 

تجمع کارکنان شرکتی مراکز درمانی و بهداشتی کشور

کارکنان شرکتی  مراکز درمانی و بهداشتی کشور برای اعتراض به عدم تبدیل وضعیت و سطح نازل حقوق، روز یکشنبه 13 مهر، دست به تجمع مقابل مجلس و سازمان برنامه زدند.

تجمع کنندگان قرارداد شرکتی را تبعیض دانسته و خواهان رفع تبعیض میان خود با نیروهای قراردادی، رسمی پیمانی و... شدند.

پرستارانی که در این اجتماع شرکت داشتند، خواهان پردخت "فوق‌ العاده ویژه پرستاری" به نیروهای شرکتی شدند.

در کنار نیروهای شرکتی درمان، کارکنان حوزه بهداشت هم حضور داشتند. آنها با اشاره به بدتر شدن وضعیت شیوع کرونا در کشور و تلاشهای شبانه‌ روزی ‌شان برای غربالگری و دیگر امور کلیدی در پیشگیری از شیوع هرچه بیشتر این ویروس، خواهان توجه به شرایط معیشتی خود شدند.

 

تجمع کارکنان و پرستاران شرکت آوا سلامت

روز یکشنبه ۲۰ مهر، شماری از پرستاران شرکتی خوزستان در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات شان در محوطه دانشگاه علوم پزشکی اهواز، دست به تجمع اعتراضی زدند.

در همین رابطه یکی از پرستاران معترض گفت: “پرستاران شرکتی خوزستان، در ابتدای سال جاری ۲ حکم حقوقی و کارگزینی دریافت کردند و جز حق مسکن که در حکم دوم از یک‌ میلیون ریال به سه میلیون ریال افزایش داشت هیچ امتیاز دیگری در آن اضافه نشده بود."

در ادامه یکی دیگر از پرستاران به نکته ‌ای جالب و قابل تأمل اشاره کرد و افزود: “گفته شده است حقوقی که بیش از این شرکت آوای سلامت به شما پرداخت می‌ کرده اشتباه بوده و از ماه جدید حقوقها با محاسبات جدید و کاهش ۶۰۰ هزار تومانی پرداخت خواهد شد.

 

تجمع اعتراضی  پرسنل بیمارستان امام علی

روز دوشنبه ۲۱مهر، پرسنل بیمارستان امام علی در کرج در اعتراض  به عدم پرداخت معوقات خود تجمع اعتراضی برپا کردند.

 

(منابع:ایسنا، ایرنا، ایلنا، آنا، فارس، دویچه وله فارسی)

 

منبع: نبرد خلق ۴۳۰، پنجشنبه اول آبان ۱۳۹۹ ـ ۲۲ اکتبر ۲۰۲۰

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول