دانشگاه در ماهی که گذشت (آبان ۹۹)

کامران عالمی نژاد

 

کاهش محدودیتهای آزمون دکتری

دیوان عدالت اداری در مصوبه ‌ای ممنوعیت دانشجویان دوره دکتری برای ثبت ‌نام در آزمون دکتری ۱۴۰۰ را غیرقانونی دانست.

یکی از مقررات این آزمون مربوط به اجازه شرکت دوباره در صورت پذیرفته شدن در آزمون است. تعدادی از داوطلبان دوره دکتری نسبت به این محدودیت اعتراض دارند و آن را قانونی نمی‌ دانند. بر اساس مندرجات دفترچه راهنمای شرکت در آزمون دوره دکتری؛ «دانشجویان شاغل به تحصیل در مقطع دکتری تخصصی در صورت عدم انصراف تا پایان مهلت ثبت ‌نام مجاز به ثبت‌ نام و شرکت مجدد در این آزمون نیستند.» این بند در آزمون دوره دکتری سبب شده تعدادی از متقاضیان این آزمون با مشکل مواجه شوند چرا که تا زمانی که در دوره دکتری مشغول به تحصیل هستند نمی ‌توانند در آزمون شرکت کنند.

بنابه رای صادر شده داوطلبان آزمون دوره دکتری از سال ۱۴۰۰ می‌ توانند بدون این محدودیت در آزمون ثبت‌نام کنند. شمار زیادی از دانشجویان دوره دکتری با استقبال از این رأی دیوان عدالت می‌ گویند: برداشتن این محدودیت سبب می‌شود بتوانیم انتخابهای بهتری داشته باشیم.

 

درخواست شفاف سازی در مورد ابهامات پرونده نوید افکاری

اعضای انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در نامه ای خطاب به ابراهیم رئیسی، رییس قوه قضاییه، خواستار رسیدگی به ابهامات مطرح شده در پرونده نوید افکاری شدند. در این نامه که در روز سه شنبه 6 آبان پوشش رسانه ای پیدا کرد، با اشاره به مواد ۱۹۰ و ۱۹۸ قانون مجازات اسلامی، ماده ۱۳۱۹ قانون مدنی، اصل ۳۸ قانون اساسی، ماده ۴۹ آیین نامه نحوه اجرای احکام و همچنین ماده ۴۳ آیین نامه اجرای احکام، به شبهات بسیاری پیرامون نقض قوانین از صدور حکم تا شیوه اجرای حکم اعدام نوید افکاری پرداخته شده است. در بخشی از این نامه با بیان اینکه پزشکی قانونی شکستگی استخوان دست نوید افکاری را تأیید کرده آمده است: «اقرار نوید افکاری زیر شکنجه بوده و طبق اصل ۳۸ قانون اساسی، شکنجه در هر شکلی ممنوع و اقرار و سوگند و شهادت تحت شکنجه فاقد ارزش و اعتبار است و بی اعتباری اقرار تحت شکنجه در ماده ۱۶۹ قانون مجازات اسلامی نیز مورد تأکید قانونگذار قرار گرفته است و قانونگذار بیان داشته که دادگاه مکلف است از متهم تحقیق مجدد نماید.»

 

دانشجویان خواستار انجام تست کرونای خوابگاهیها شدند

جلسه شورای صنفی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بهشتی با دکتر علیرضا زالی رییس این دانشگاه برگزار شد. در این نشست اعضای شورای صنفی خواسته ‌های خود را به منظور شرایط بهتر برای دانشجویان اعلام کردند.

موضوعاتی از جمله تخفیف شهریه دانشجویان شهریه پرداز، پرداخت حق الزحمه به دانشجویان شهریه پرداز، انجام تستهای دوره‌ای pcr کرونا برای دانشجویان خوابگاهی و اختصاص دادن واکسن آنفلوانزا به دانشجویان حاضر در فیلد بالین در این نشست مطرح شد.

 

وعده های پوچ درباره رایگان شدن اینترنت آموزش مجازی

شوراها و فعالان صنفی دانشگاههای مختلف در نامه‌ ای به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در خصوص رایگان نشدن اینترنت باوجود وعده‌ های داده شده انتقاد کردند. در بخش هایی از این به تاریخ پنجشنبه ۸ آبان نامه آمده است:

همان طور که مستحضرید، با شیوع ویروس کرونا و نابسامان شدن شرایط اقتصادی، آموزش مجازی نیز باعث شده‌ است که قسمت اعظم بار آموزش و هزینه‌ های آن بر دوش دانشجویانی واقع شود که در این شرایط ویژه‌ اقتصادی، زیست و معیشت‌ شان به شدت در خطر است. این در حالی است که سابقه‌ مشکلات اینترنتی در کشور اعم از پوشش دهی، سرعت کم و هزینه ‌های بالای بسته‌ های اینترنتی بر هیچ‌ یک از ما پوشیده نیست. گذشته از تمام این کاستیها، آموزش مجازی حق تصحیل رایگان را بیش از پیش به محاق برده و دانشجویان و تحصیل را بیش از پیش به موضوعی برای کسب سود بدل کرده است.

فراهم کردن لوازم اولیه و ضروری برای آموزش، از اینترنت گرفته تا لوازم الکترونیکی مناسب برای دانشجو، بر عهده‌ دولت است. فراهم نکردن این امکانات، با وجود مشکلات متعدد و کیفیت پایین آموزش مجازی، دانشجویانی را که توان تهیه‌ این امکانات را ندارند، از آموزش و تحصیل محروم می‌ سازد.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه پزشکی آزاد تهران

جمعی از دانشجویان دانشگاه پزشکی آزاد تهران روز شنبه ۱۰ آبان در اعتراض به افزایش شهریه‌ در محوطه این دانشگاه دست به تجمع زدند.

دانشجویان معترض گفتند، بر اساس دستورالعمل سازمان مرکزی دانشگاه آزاد، می ‌بایست هر سال ۱۰ تا ۱۵ درصد به شهریه افزوده شود و این درحالی است که به طور ناعادلانه و در ۲ مرحله، شهریه افزایش پیدا می ‌کند. در مرحله اول، هر سال نسبت به سال قبل و در مرحله دوم، هر ورودی نسبت به خود، افزایش شهریه دارد و بدین ترتیب مسئولان دانشگاه با این کار سالهاست که دانشجویان و خانواده ‌های آنان را دچار رنج و سختی کرده اند.

 

مخالفت دانشجویان پزشکی با پذیرش از دانشگاههای خارج

يكشنبه ۱۱ آبان، مجمع دبیران شورای صنفی دانشجویان علوم پزشکی در نامه ‌ای خطاب به علی اکبر حق دوست، معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان و پذیرش دانشجویان از دانشگاههای خارج کشور مخالفت کرد.

در این نامه آمده است: دانشگاه به عنوان نهادی که در کنار نقش تعلیم، نقش فرهنگی، تربیتی و بالندگی اجتماعی دانشجو را بر عهده دارد، از اصلی ترین و اثرگذارترین نهادهای اجتماعی در جهان مدرن است. بی شک حیات این نهاد مهم علمی و فرهنگی نیز به نیروی انسانی موجود در آن بستگی دارد و شاکله فکری اجزا و اعضای دانشگاه مسیر تربیت و تعلیم افراد جامعه را تبیین می کند.

اگرچه بدنه فداکار علوم پزشکی در هیچ یک از برهه ‌های حساس کشور که نمونه اخیر آن را در پاندمی کووید -۱۹ شاهد هستیم، دست از تلاش در جهت خدمت به مردم برنداشته‌ اند، اما متاسفانه در سالهای اخیر این قشر زحمتکش همواره با مشکلات عمیقی در حوزه‌ های مختلف از جمله کمبود امکانات درمانی، نبود زیرساختهای مناسب برای فعالیت با بازدهی مناسب و البته تصمیمهای نادرست روبه رو بوده ‌اند.

این مجمع افزود: در کشورهای در حال توسعه معمولا به دلیل فراهم نبودن زمینه مطالعات، مهارت و تخصص در زمینه برنامه ریزی بهداشتی و درمانی اغلب منابع به صورت نامتوازن تخصیص می ‌یابند. به منظور بررسی و تحلیل سطح نابرابری توزیع منابع سلامت روشهای متعددی توسط آمارشناسان و اقتصاد دانان معرفی شده است که مناسب‌ترین آنها محاسبه ضریب جینی به دلیل مستقل بودن از میانگین است. ولی متاسفانه پژوهشهای وسیعی با این شاخص در کشور انجام نگرفته است که لازم است نهادهای ذی صلاح در زمان بندی مشخص و با تیم کارشناسی ماهری، نسبت به این موضوع مهم تحقیقات لازم را انجام دهند و نتیجه را به نهادهای مسئول مانند وزارت بهداشت ارائه دهند.

مجمع دبیران شورای صنفی دانشجویان علوم پزشکی ادامه داد: راه حل تمام این مشکلات، افزایش ظرفیت پذیرش در این رشته ‌ها نخواهد بود؛ زیرا افزایش فارغ التحصیلان فاقد مهارت و دانش کافی با افزایش نارضایتی مردم، ویزیتهای متعدد توسط پزشکان و افزایش هزینه نظام سلامت تنها مشکل را پیچیده تر خواهد کرد.

 

مهاجرت نخبگان فارغ التحصیل نفت

یکی از رویدادهایی که چند سال است گریبان بخشی از بدنه دانشجویان کشور را درگیر به خود کرده، لغو پروسه استخدام فارغ‌التحصیلان دانشگاه صنعت نفت در وزارت نفت است. این مساله‌ بارها از سوی دانشجویان مورد اعتراض شدید قرار گرفت و نمایندگان مجلس درباره‌ آن موضع گرفتند و حتی کار به دیوان عدالت اداری و رای به سود دانشجویان کشید اما در نهایت، مسیر صعب ‌العبوری را جلوی پای دانشجویان قرار داد.

ماجرا از این قرار است که بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم، به تدریج زمزمه ‌های عدم استخدام این فارغ‌التحصیلان به گوش رسید، سپس به طور کلی این ماجرا به مساله‌ درجه اول این دانشگاه و دانشجویانش تبدیل شد.

در گذشته، وزارت نفت در دفترچه کنکور سراسری متعهد شده بود که فارغ ‌التحصیلان برتر این دانشگاه از اولویت استخدام برخوردارند اما در سال ۹۴ این اولویت را حذف می ‌کند. این تصمیم، بخشی از فارغ‌ التحصیلان برتر را که طی سالهای قبل از ۹۴ وارد دانشگاه شده بودند نیز قربانی می‌کند. آنها که به امید همین اولویت استخدامی با رتبه ‌های برتر کنکور، تصمیم به تحصیل در این دانشگاه گرفته بودند هم ‌اکنون در بلاتکلیفی بسر می ‌برند.

درپی عدم استخدام دانش ‌آموختگان دانشگاههای نفتی در ایران، لیستی با اسامی ۹۴ نفر در فضای مجازی که گفته می شود از نخبگان و فارغ التحصیلان نفتی بوده اند منتشر شده است؛ اسامی که باید دید واکنش وزارت نفت نسبت به آن چه خواهد بود.

 

دختر رئیس جمهور به عنوان عضو هیات علمی و تخصیص

دانشکده فناوریهای نوین یکی از دانشکدههای دانشگاه علوم پزشکی بهشتی (دانشگاه ملی سابق) است که در سال ۱۳۸۳ افتتاح شد.

انتشار اخباری درباره جذب دختر رییس جمهور به عنوان عضو هیات علمی در دانشکده فناوریهای نوین این دانشگاه و همچنین بحث تخصیص ۱۲۰ میلیارد تومان از بودجه ای که از صندوق توسعه ملی برای مقابله با کرونا درنظر گرفته شد، برای ساخت این دانشکده، موجب شد تا انتقادات به این خبر، با وجود تکذیب رییس دفتر رئیس‌جمهور و روابط عمومی دانشگاه؛ عضو هیات علمی شدن دختر روحانی توسط رئیس دانشکده فناوریهای نوین این دانشگاه تایید شد! نکته جالب این که در این تکذیبیه که در روز یکشنبه 11  آبان منتشر شد، اسمی از دانشگاه علوم پزشکی بهشتی برده نشده بود و رسانه های حامی دولت هم با پوشش گسترده این اطلاعیه سعی کردند به نوعی افکار عمومی را منحرف کرده و به انتقادات پایان دهند.

 

دانشجویان بهایی محروم از تحصیل در کنکور ۹۹
هویت ۹ تن دیگر از شهروندان بهائی شرکت کننده در کنکور سراسری ۹۹ که در نتایج این آزمون با ایرادات مختلفی از جمله «نقص پرونده» و «تحقیقات در پرونده» در سایت سازمان سنجش مواجه شده و به دلیل بهایی بودن از ادامه تحصیل محروم شده ‌اند احراز شد. با احتساب این افراد شمار شهروندان بهایی محروم از تحصیل در کنکور امسال که تاکنون هویت آنها احراز شده به ۱۷ تن رسید.
اسامی 9 تن از این شهروندان به شرح زیر است: شمیم ایدلخانی، با رتبه ۶۸۶ از پارس آباد، آوا بهروز، فاران قدرتیان و مبینا هوشمندی از تهران، کیمیا منوچهری، عرشیا اشراقی، کیان لقائی، اوین زمانی و ساینا فارس.

بر اساس خبرهای منتشر شده، شمار دانشجویان بهایی محروم از تحصیل که در کنکور 99 قبول شده اند، به ۲۱ تن رسیده است.

شهروندان بهایی در ایران از آزادیهای مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد.

 

بازماندگان از آزمون سراسری

در کنکور ۹۹، یک میلیون و ۳۹۳ هزار و ۲۳۳ نفر ثبت نام کردند. پس از کش و قوسهای فراوان به دلیل شیوع ویروس کرونا این ماراتن بزرگ در روزهای ۲۹ مرداد تا یکم شهریور ماه برگزار شد. تعداد شرکت ‌کنندگان این آزمون یکی از مناقشات آن بود. آزمون سراسری ۹۹ مانند آزمونهای سالهای گذشته غایبانی داشت، البته برخی معتقد بودند که ترس از بیماری کرونا موجب شد تا داوطلبان بیشتری در کنکور حاضر نشوند.

همین گمانه ‌زنیها باعث شد که برای اولین بار سازمان سنجش در اعلام آمار قطعی غایبان کنکور تعلل کند. ابراهیم خدایی رییس سازمان سنجش آموزش کشور در این باره گفت: نسبت توزیع کارت و حضور داوطلبان در آزمون سراسری امسال مانند سالهای گذشته بود. وی بیان کرد: برخلاف آزمونهای کارشناسی ارشد و دکتری ۹۹ که تعداد غایبان حدود ۱۰ درصد افزایش داشت، در کنکور امسال شرایط متفاوتی از نظر داوطلبان غایب در مقایسه با سالهای قبل نداشتیم.

در این میان فعالان حوزه آموزش عالی دست به کار شدند و با احتساب تعداد کارتهای دریافت شده کنکور از سوی داوطلبان که در زمان برگزاری آزمون هر گروه آزمایشی از سوی زرین ‌آمیزی سخنگوی سازمان سنجش اعلام می‌ شد و با کم کردن تعداد داوطلبان مجاز از داوطلبانی که انتخاب رشته کردند می ‌توان به عدد ۹۳۳ هزار و ۷۹۲ دست یافت، این افراد یعنی ۶۷ درصد داوطلبان از ادامه رقابت در رشته ‌های با آزمون کنکور ۹۹ بازماندند.

 

سها مرتضایی به ۶ سال زندان محکوم شد

سها مرتضایی، فعال دانشجویی و دبیر اسبق شورای صنفی دانشگاه تهران توسط شعبه ۱۵ بیدادگاه انقلاب تهران به ۶ سال زندان محکوم شد. خانم مرتضایی پیشتر در تاریخ ۲۶ آبان ۹۸ در جریان اعتراضات سراسری آبان‌ ماه توسط نیروهای امنیتی بازداشت و در تاریخ ۲ بهمن ۹۸ با تودیع قرار وثیقه تا پایان مراحل دادرسی از زندان قرچک ورامین آزاد شد.

براساس این حکم که توسط شعبه ۱۵ بیدادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی صادر و به وکیل مدافع وی ابلاغ شده است، خانم مرتضایی از بابت اتهام اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور” به ۶ سال حبس تعزیری محکوم شده است. در خصوص مصداق صدور این حکم به تحصن خانم مرتضایی در دانشگاه تهران در اعتراض به محرومیت از تحصیل، شرکت در اعتراضات سراسری آبان ۹۸ در دانشگاه تهران و فعالیت در شورای صنفی دانشگاه تهران استناد کرده است.

 

تجمع فارغ التحصیلان قبول شده در آزمون استخدامی

شماری از فارغ التحصیلان قبول شده در آزمون استخدامی پالایشگاه بیدبلند ۲ بهبهان در روز یکشنبه ۱۸ آبان مقابل فرمانداری این شهر دست به تجمع زدند.

معترضان دلیل این تجمع را «رانت و لابی میان مسئولان در مراحل استخدامی» می دانند.

 

افزایش ۲۰۰ درصدی شهریه یک رشته در دانشگاه آزاد

دانشجویان دانشگاه آزاد می‌ گویند شهریه ثابت رشته روانشناسی بالینی در ترم جاری حدود ۲۰۰ درصد افزایش داشته است.

ماجرا از این قرار است که دانشجویان زمان ثبت نام در رشته روانشناسی بالینی متوجه شدند، این رشته زیر مجموعه گروه پزشکی قرار گرفته است؛ در حالی که آنها معتقدند چرا وقتی وزارت بهداشت مجوزی در این خصوص صادر نکرده و رشته بالینی همچنان زیر مجموعه وزارت علوم است، شهریه رشته‌ های علوم پزشکی را باید بپردازند؟ این دانشجویان با راه اندازی یک کمپین اعتراضی و جمع آوری امضا قصد دارند، صدای اعتراض خود را به گوش رئیس این دانشگاه برسانند.

 

محمد خانی به بند عمومی زندان اوین منتقل شد

محمد خانی، مترجم، پژوهشگر و دانشجوی مقطع دکتری دانشگاه علامه طباطبائی که در تاریخ ۱۰ مهرماه امسال توسط ماموران امنیتی در منزل خود بازداشت شده بود، یکشنبه شب ۱۸ آبان‌، با پایان بازجوییها از بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین به قرنطینه بند ۴ زندان اوین منتقل شد.

آقای خانی پیشتر در شعبه ۲ بازپرسی بیدادسرای اوین از بابت اتهامات «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام» مورد تفهیم اتهام قرار گرفته و قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی برای او صادر شده است.

تداوم بازداشت محمد خانی در شرایطی است که وی پیشتر به کرونا مبتلا شده و قبل از بهبودی کامل بازداشت شده است. این امر در کنار سایر بیماریهای وی موجب افزایش نگرانی خانواده ‌اش در خصوص وضعیت سلامت او شده است.

 

مرجان اسحاقی به ۵ سال حبس محکوم شد

مرجان اسحاقی، دانشجوی رشته علوم سیاسی دانشگاه تهران و یکی از بازداشت شدگان اعتراضات آبان ۹۸ توسط شعبه ۱۵ بیدادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی به ۵ سال حبس محکوم شد.

بر اساس این حکم که به تازگی به وی ابلاغ شده است، مرجان اسحاقی به اتهام اجتماع تبانی علیه امنیت ملی به ۴ سال حبس تعلیقی و ۱ سال حبس تعزیری محکوم شده است.

مرجان اسحاقی در تاریخ ۲۶ آبان ۱۳۹۸ به دلیل حضور در یک تجمع دانشجویی در دانشگاه تهران و پس از خروج از دانشگاه توسط ماموران اطلاعات سپاه بازداشت و به بازداشتگاه اطلاعات سپاه موسوم به بند ۲-الف زندان اوین منتقل شد.

 

گزارشی از آخرین وضعیت علی یونسی و امیرحسین مرادی

رضا یونسی، برادر علی یونسی، دانشجوی مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف از بهبود حال برادر خود پس از ابتلا به کرونا و بازگرداندن او به سلول چند نفره خبر داد. علی یونسی و امیرحسین مرادی که در تاریخ ۲۲ فروردین امسال بازداشت و به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شدند، روز پنج‌ شنبه ۲۲ آبان‌ موفق به ملاقات با خانواده ‌های خود شده‌ اند.

علی یونسی حدود ۳ هفته پیش چند روز پس از تایید ابتلا به کرونا همراه با یک زندانی دیگر مبتلا به کرونا از سلول عمومی در بازداشتگاه ۲۰۹ به سلولی دیگر در این بند منتقل و روز سه ‌شنبه ۲۰ آبان ‌ماه با بهبود بیماری به سلول عمومی بازگردانده شد.

 

درگذشت ۳ استاد دانشگاه تهران در طول ۳ روز بر اثر کرونا

روز یکشنبه ۲۵ آبان، رسول جعفریان، عضو هیات علمی دانشگاه تهران در صفحه توییتر خود با اشاره به فوت ۳ استاد این دانشگاه در طول ۳ روز بر اثر کرونا خواستار تست عمومی در این دانشگاه شد.

 

تجمع اعضای هیات علمی، کارکنان و دانشجویان مجتمع آموزش عالی اسفراین

اعضای هیات علمی و جمعی از کارکنان و دانشجویان مجتمع آموزش عالی فنی و مهندسی اسفراین در ادامه اعتراض به الحاق دانشگاه اسفراین به دانشگاه بجنورد در روز چهارشنبه ۲۸ آبان، دست به تجمع مقابل فرمانداری شهرستان اسفراین در استان خراسان شمالی زدند.

معترضان با بیان این که دانشگاه اسفراین در سال ۱۳۹۸ رتبه نخست ارتباط با صنعت را در بین دانشگاههای کشور به ثبت رسانده و در حالی که زمزمه ها مبنی بر افزایش رتبه دانشگاه اسفراین به تنها دانشگاه صنعتی شمال شرق کشور به گوش می رسید، ناگهان در اردیبهشت سال جاری خبر از ادغام این دانشگاه، توسط وزارت علوم بیان شد.

این دستور با مخالفت جدی پرسنل دانشگاه و هیات علمی آن مواجه شد که برای هموار کردن راه، مدیریت دانشگاه توسط وزارت علوم بر کنار شد.

در طرح ادغام دانشگاههای استان خراسان شمالی با دانشگاه بجنورد نام دانشگاه تک جنسیتی «کوثر» هم مطرح بود که با مخالفت نماینده ولی فقیه دراستان، این دانشگاه از فهرست خارج شد.

 

منابع برای تهیه این مجموعه: آنا، هرانا، مهر، ایرنا، خبرنامه دانشجویان ایران، رادیو فردا

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۱، شنبه اول آذر ۱۳۹۹ ـ ۲۱ نوامبر ۲۰۲۰

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول