زنان در مسیر رهایی (آبان ۹۹)

اسد طاهری

 

ریاست جمهوری زنان؛ بازی تکراری آقای سخنگو!

۷ ماه مانده به انتخابات ۱۴۰۰، سخنگوی شورای نگهبان گفت؛ شاید مساله ریاست جمهوری زنان در آینده حل شود. این دست از نظرات در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در سالهای ۸۸، ۹۲ و ۹۶ هم بیان شده است.

عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در گفت و گویی تاکید کرده که ممکن است مساله انتخاب زنان برای ریاست‌جمهوری در دوره‌ های آینده حل شود. او گفت: «مثالی که بیان می ‌کنم بحث خانم دستجردی در دولت احمدی ‌نژاد است. تا همان زمان هم موضوع وزارت زنان همچنان محل بحث بود و در آن دوره با همه مباحث حل شد. مشکلاتی وجود داشت و در نهایت پذیرفته شد. الان نمی ‌توانید در بحث وزارت زنان به عقب برگردید و بگویید خانمها نمی ‌توانند وزیر شوند. در انتخابات ریاست‌جمهوری هم حضور بانوان به‌ عنوان نامزد ریاست‌جمهوری در ادوار آینده ممکن است حل شود، با حل مباحث فقهی، با حل مسائل فرهنگی و ...»

در حالی که عمر بازی بین بد و بدتر به پایان رسیده، این اظهار نظرها وعده سر خرمن به زنانی است که در لایه بالایی قدرت برای حفظ نظام تلاش می کنند.

 

افزایش چشمگیر کودک همسری در شمال غرب کشور

طلاق ثبت شده برای سال ۹۷ در استان آذربایجان شرقی، ۹ هزار و ۸۱۴ نفر بوده که از این تعداد ۱۳۴۳ نفر (14 درصد) دختران زیر ۱۸ سال بودند.

در نتیجه‌ فقر فزاینده تحت مدیریت دولتمردان فاسد که زحمتکشان را غارت می کنند و فرزندان خود را به کانادا، آمریکا و انگستان می فرستند، در نتیجه‌ بی‌کفایتی کارگزارانی که مردم کشور را به نیستی و تباهی کشانده است، برخی از خانواده ها اولین فکری که به ذهن شان می‌رسد راندن کودک از خانه برای ازدواج و یا کار است. کودکان کار  و دخترانی که در دوران کودکی همچون کالا تحت عنوان ازدواج و به بهایی اندک به فروش می ‌رسند، محصول فقر اقتصادی خانواده های شان هستند، کرچه به میزان اندکی فقر فرهنگی هم در این زمینه موثر است.

 

زنان ‌و ویروس کرونا

اینکه آمار مرگ زنان در اثر کرونا کمتر است، اطلاعات درستی نیست. احتمال مرگ زنان و مردان در رده های سنی گوناگون، فرق می کند. فراموش نکنیم که زنان در خدمات درمان و سلامت، در ایجاد امنیت سلامت برای اعضای خانواده و نگهداری از کودکان و سالمندان در صف نخست ریسک ابتلا به کرونا هستند.

از موضوعات مهم دیگر در موضوع رابطه جنسیت و کرونا می‌توان به مدیریت خوب رهبران زن جهان در این مورد اشاره کرد.

سازمان جهانی زنان اعلام کرد که اپیدمی کرونا، شکاف تبعیض جنسیتی و فقر جنسیتی شده در جهان را عمیق تر  کرده است. بخش زیادی از این مجموعه زنان شامل کشاورزان و کارگران زن بازمانده از کار است و همین طور دختر بچه ها و نوجوانان دختر بازمانده از تحصیل به خاطر فقر و مشکلات اقتصادی خانواده ها و البته زنان بومی که به خاطر مشکلات اپیدمی جهانی و تغییر برنامه ریزی و اولویت بندی برخی از کشورها از برنامه های حمایتی توسعه و توانمندسازی باز ماندند.

 

شنبه‌ های اعتراضی زنان در بلاروس ادامه دارد

 

زنان در بلاروس در آخرین تظاهرات خود در ماه آبان، خطاب به لوکاشنکو اعلام کردند: «زنده ‌باد بلاروس را از پنجره نگاه کن و نه از تلویریون.»

این تظاهرات که با حضور گسترده‌ زنان و دختران دانشجو شکل گرفت، باز هم با ورود ماموران ضد شورش و برهم زدن تجمع اعتراضی همراه شد. لوکاشنکو که پیرامون اعمال سرکوب بیشتر معترضان در گذشته از صدور فرمانِ استفاده از «گلوله ‌های واقعی» به‌جای گلوله‌ های پلاستیکی خبر داده بود، حکم بازداشت «سوتلانا تی خانوفسکایا» رقیب انتخابیِ خود که در لیتوانی پناهنده شده را نیز صادر کرده است.

 

اسیدپاشی در صدرا، قربانی، همسر موقت مردی ۵۰ ساله است

روز سه‌شنبه ۲۹ مهر، معاون اجتماعی سرکرده انتظامی استان فارس از اسیدپاشی فردی به سمت همسر خود و فرزند وی در شهر جدید صدرا خبر داد. بر اساس گزارش پلیس، مردی حدود ۵۰ ساله به درب منزل همسر موقت خود مراجعه کرد و به دلیل اختلافات خانوادگی با او درگیر شد و سپس به روی این زن و پسر ۲۰ ساله اش اسید پاشید.

از طرف زمام داران کشور نه تنها تلاشی برای مقابله با خشونت علیه زنان و از آن جمله اسید پاشی به آنان، صورت نمی گیرد، بلکه شاهدیم که آمار خشونت و اسید پاشی به زنان رو به افزایش است. البته غیر از این هم نمی تواند باشد. طبیعی است در شرایطی که ناامن ساختن جامعه برای زنان، با وقاحت تمام از طرف ائمه جماعت مطرح می گردد، چنین اتفاقاتی با پشت گرمی مذهبی،حکومتی و قانونی هر روز بیشتر صورت گیرد.

 

معاینه زنانه اجباری در فردوگاه قطر؛ چند مسئول تحت پیگرد قانونی قرار گرفتند

قطر از برملا شدن ماجرای انجام معاینات اجباری زنانه در فردوگاه دوحه خبر داد و اعلام کرد که چند فرد مسئول در این ارتباط تحت پیگرد قانونی قرار گرفته ‌اند.

دولت قطر با انتشار بیانیه ‌ای اقدامات انجام شده در این خصوص را «تخلف آشکار و غیرقانونی» خواند و تاکید کرد که مسئولان مربوطه به محاکم قضایی معرفی شده ‌اند.

این اقدام در پی دستور مسئولان فردوگاه دوحه برای تلاش جهت یافتن مادر نوزادی که روز دوم اکتبر در سرویسهای بهداشتی این فرودگاه پیدا شده بود صورت گرفته است.

بنا به گزارشی از این ماجرا که رسانه‌ ها جزییات آنرا منتشر کردند مسافران زن در ۱۰ پرواز خروجی از فرودگاه دوحه تحت آزمایشهای اجباری قرار گرفتند.

 

جنبش زنان لهستان علیه قانون سقط جنین

صدور حکم ممنوعیت سقط جنین در موارد بیماری مادرزادی از سوی دادگاه عالی لهستان، هزاران زن را به خیابانهای شهرهای این کشور کشاند.

فعالان لهستانی در اعتراض به قانون منع سقط جنین در مقابل دادگاه قانون اساسی تجمع کردند. در این تظاهرات آنها لباسهایی به تن دارند که یادآور لباسهای قهرمانان سریال تلویزیونی "The Handmaid's Tale"  (سرگذشت ندیمه) بر اساس رمان مارگارت اتوود است.

جنبش زنان لهستان مصمم است، با اعتصاب سراسری حزب حاکم را به تغییر قانون سقط جنین وادارد.

فعالان جنبش زنان لهستان با ایجاد کمپینی زیر عننوان "اعتصاب زنان لهستانی" به مبارزه علیه قانون جدید سقط جنین در این کشور ادامه دادند.

 

زنان فارغ ‌التحصیل بازماندگان بازار کار

7

پیش‌ گرفتن زنان از مردان در کنکور سراسری از مردان نشان دهنده تمایل به تحصیل آنان برای تحصیل، ورود به بازار کار، خروج از خانواده، به تاخیر انداختن ازدواج است. با وجود پیشتازی زنان در تحصیلات عالی، سهم آنان در بازار کار ایران پایین بوده و زنان بیشتر درمشاغل غیررسمی و دستمزد‌های پایین ‌تر مشغول به کارند.

ابراهیم خدایی رییس سازمان سنجش آموزش کشور اعلام کرد؛ از مجموع ۱۸۹ هزار و ۹۴۸ نفر  پذیرفته‌ شدگان رشته ‌های آزمون کنکور سراسری سال ۱۳۹۹ تعداد ۱۰۱ هزار و ۹۱۲ یعنی ۵۳.۶ درصد زنان و  ۸۸ هزار و ۳۶ نفر یعنی ۴۶.۴ درصد مردان بوده ‌اند.

داده ‌های مرکز آمار نشان می‌ دهد، در تابستان امسال سهم جمعیت بیکارفارغ‌ التحصیل آموزش عالی از کل بیکاران ۴۰درصد بوده و این سهم در بین زنان نسبت به مردان به‌ مراتب بالاتر است. طبق همین آمار حدود ۶۸درصد از جمعیت بیکاران فارغ ‌التحصیل آموزش عالی را زنان تشکیل می ‌دهند.

 

سرنوشت رشته ‌های تک ‌جنسیتی

بیش از نیمی از شرکت ‌کنندگان کنکور سال ۹۹ دختر بودند. اما این برتری، هم بر رشته‌ های تک ‌جنسیتی اثری نگذاشته است. اگرچه مسئولان سازمان سنجش معتقدند هیچ محدودیتی برای حضور دختران به دانشگاهها وجود ندارد، اما سوال این است در جامعه ‌ای که هنوز جنسیت روی حضور در دانشگاه اثرگذار است، چگونه می‌توان حرف از رئیس‌جمهور زن زد؟

 

تبعیض سازمانیافته علیه زنان در کنکور

اعلام نتایج کنکور سراسری سال ۱۳۹۹ بار دیگر باعث افشا و رسوایی جمهوری اسلامی در سازماندهی تبعیض و نابرابری جنسیتی درساختار آموزشی جامعه شد. حکومت آپارتاید جنسیتی با تحمیل طرح سهمیه بندی جنسیتی نفرات قبولی کنکور در میزانی بزرگتر از سالهای قبل، بار دیگر سبب شد که هزاران هزار دانش آموز زن که نمره علمی لازم برای قبولی در رشته ها را داشتند، تنها به دلیل جنسیت شان، یا از ورود به دانشگاه و یا از رشته دلخواه خود بازماندند.

احمد توکلی نماینده پیشین مجلس در مصاحبه خود وقیحانه سهمیه بندی جنسیتی را چنین توجیه می کند: «اگر قرار باشد ترکیب جمعیتی دانشگاهها طوری باشد که در زمانی زنان تحصیلکرده ای داشته باشیم که خواستگارانی تحصیل نکرده داشته باشند مشکلاتی به وجود خواهد آمد که کیان خانواده را تهدید می کند.

 

"کاروان سبز" زنان در آرژانتین در اعتراض به قانون "ممنوعیت سقط جنین"

در ادامه اعتراضات گسترده زنان علیه ممنوعیت سقط جنین، زنان آرژانتین نیز با سازماندهی صفوف دهها هزار نفره ای که "کاروان سبز" خوانده اند، علیه نقض آشکار چنین حق انسانی شان به خیابانها آمده و خواستار دستیابی به حق سقط جنین قانونی، امن و رایگان شدند.

همه افراد جامعه باید یک زندگی مرفه داشته باشند تا مجبور نباشند جنین خود را به دلیل فشارهای اقتصادی و.... از بین ببرند و قطعا این وظیفه دولتهاست.

اگر زنی به هر دلیلی تصمیم به کورتاژ می گیرد، باید از طرف دولت از لحاظ بهداشتی، پزشکی و روانشناسی مورد حمایت قرار گیرد و نیزحرمت انسانی او مراعات شود که سلامتی جسمی و روحی وی و بالطبع سلامتی جامعه به مخاطره نیافتد، که قطعا دادن این امکانات به زنان نیز بر عهده دولتهاست. بنابراین سقط جنین باید آزاد باشد.

اعتراضات سراسری و رادیکال جهانی سقط جنین یا نگهداری از آن یکی از حقوق مسلم انسانی زنان است که بتوانند آزادانه در مورد آن تصمیم بگیرند.

 

قوانین رژیم ولایت فقیه و حمایت از متجاوز

دفاع و حمایت از متجاوز در ذات قوانین جمهوری اسلامی نهفته است که ریشه در قوانین مردسالار و ضد زن حکومت اسلامی دارد و درپدیده خشونت و تجاوز نه تنها از زنان قربانی تجاوز حمایت نمی کند بلکه حامی متجاوزان نیز می گردد و البته تحت همین مناسبات ضدانسانی مجازات اعدام را به عنوان راه حل بازدارنده در قوانین و مشخص مقوله تجاوز گنجانده است. اما اعدام که اساسا پدیده ای ضدانسانی است قطعا راهکار مناسب و بازدارنده در جامعه نیست و تنها راه حل اساسی سرنگونی رژیم بعنوان عامل اصلی تولید و بازتولید خشونت علیه زنان و تجاوز جنسی است.

 

عربستان و لغو حکم حبس برای فعالان زن در رابطه با رانندگی

سفیر عربستان سعودی در بریتانیا گفت که کشورش پیش از میزبانی اجلاس گروه ۲۰ در ماه جاری، در حال بررسی عفو فعالان زن زندانی در عربستان است. این عفو قرار است به‌ ویژه شامل حال گروهی از زنان شود که برای دریافت حق رانندگی برای زنان فعال بوده ‌اند. دولت عربستان در آستانه اجلاس سران گروه ۲۰ که به طور مجازی در روزهای ۲۱ و ۲۲ نوامبر،‌ برگزار شود، تحت فشار فزاینده ‌ای در زمینه کارنامه حقوق بشری خود قرار گرفته است. در حکومتهای توتالیتر مذهبی، دفاع ازحقوق زنان و دفاع از انسانیت جرم محسوب می شود فرقی نمی کند، عربستان سعودی یا جمهوری اسلامی؛ نقطه اشتراک این حکومتها، دیکتاتوری و حکومت مذهبی برای حفظ و بقا است.

باید از هر گونه فشار بین المللی روی حکومتهای اسلامی و ارتجاعی و زن ستیز استقبال کرده، هر چند دولت عربستان در حال ترمیم چهره ضد زن خود در عرصه بین المللی است، اما فشاری که بر این دولت به نفع زنان و مبارزات شان و جنبش زنان در عربستان است. این فشارها باید افزایش یابد و به طور ویژه به بایکوت سیاسی رژیم ایران به عنوان ناقض آشکار حقوق زنان و کلیه حقوق انسانی منجر گردد.

 

عضو فراکسیون زنان: "حجاب را تبدیل به قانون کنیم!"

زهره الهیان نماینده مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه برنامه داریم مصوبه عفاف و حجاب را اجرایی کنیم، گفت: "اعضای کمیسیون فرهنگی باید توجه جدی به وضعیت مد و لباس کشور داشته باشند و آن را در اولویت‌ و دستور کار خود قرار دهند." الهیان در ادامه از لزوم قانونی شدن حجاب در کشور خبر داد و افزود: "در مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در بحث عفاف و حجاب برای دستگاهها وظایفی در نظر گرفته شده است اما شاهد عدم اجرای آن هستیم و دستگاههای متولی در این زمینه به وظایف خود عمل نمی ‌کنند، بنابراین پیشنهاد ما این است که آن را تبدیل به قانون کنیم تا امکان نظارت مجلس بر آن بیشتر شود."

این عضو مجلس هم و غمش این است که حجاب را اجباری ‌تر و راه را بر نقض حقوق اولیه زنان هموارتر کند.

این در حالی‌ست که این روزها زنان با مشکلاتی مثل تبعیض جنسیتی در سهمیه دانشگاهی، تبعیض در اشتغال، تجاوز، قتلهای ناموسی و مشکلات زیاد دیگر رو به رو هستند.

 

رد درخواست اعاده دادرسی صبا کردافشاری در دیوان عالی کشور

شعبه ۲۸ دیوان عالی کشور درخواست اعاده دادرسی وکلای صبا کرد افشاری، فعال مدنی محبوس در بند زنان زندان اوین را رد کرد. صبا کرد افشاری خرداد ماه امسال با حکم ۱۵ سال حبس از بابت “اشاعه فساد و فحشا از طریق کشف حجاب و پیاده روی بدون حجاب" که پیشتر از بابت آن تبریه شده بود مواجه شد. خانم کردافشاری که در حال تحمل ۹ سال حبس تعزیری خود در زندان اوین است، در صورت عدم اصلاح تخلف صورت گرفته قضائی با حکم ۲۴ سال حبس روبرو خواهد شد.

صبا کرد افشاری دختری  ۲۲ساله و یک کنشگر مدنی است. مادر صبا، راحله احمدی هم با اتهامی مشابه در زندان به سر می برد. صباسابقا در جریان اعتراضات سال ۱۳۹۶ روبروی تئاتر شهر تهران، زمانی که تنها 19 سال سن داشت، بازداشت شد و بیش از دو ماه و یک هفته را در زندان قرچک ورامین سر کرده بود.

تنها از حکومت زن ستیزی مثل جمهوری اسلامی بر می آید که یک دختر ۲۲ساله را به دلیل راه رفتن بدون روسری، ۲۴سال به زندان بیافکند!!!

 

رسوایی دیپلمات ایالات متحده آمریکا در مکزیک؛ تجاوز به دست‌کم ۲۰ زن

دادستانهای فدرال آمریکا می ‌گویند یکی از کارکنان پیشین سفارت ایالات متحده در مکزیک، به دستکم ۲۰ زن مواد مخدر داده و پس ازبیهوش کردن آنها به این زنان تجاوز کرده است. او همچنین از بسیاری از این زنان در حالی که بیهوش بودند فیلم گرفته است.

این فرد که برایان جفری ریموند نام دارد، اوایل ماه جاری میلادی در شهر سن‌ دیگو واقع در ایالت کالیفرنیای آمریکا، یعنی جایی که پس از ترک شغلش به آنجا نقل مکان کرده بود، دستگیر شده است.

انتظار می ‌رود که پرونده‌های شکایت زنان علیه او به دستکم ۲۴ شکایت افزایش یابد.

اقدامات اف ‌بی ‌آی برای رسیدگی به این پرونده از شش ماه پیش آغاز شده است؛ یعنی از زمانی که پلیس مکزیک در ۳۱ ماه مه تماس تلفنی دریافت کرد مبنی بر اینکه زنی برهنه از بالکن آپارتمانی که توسط سفارت آمریکا در مکزیکوسیتی اجاره شده، در حال فریاد زدن است و تقاضای کمک می‌ کند. ریموند از اوت ۲۰۱۸ میلادی در این آپارتمان زندگی می‌ کرد.

پلیس در جریان تحقیقات خود، بیش از ۴۰۰ عکس و ویدئو در حساب آی ‌کلاد برایان ریموند پیدا کرد. در این ویدئوها او از دستکم ۲۳ زن درحالی که بیهوش بودند فیلم گرفته بود.

ریموند مدت ۲۳ سال در کشورهای مختلف برای سفارت آمریکا کار کرده و در این مدت عمدتا یک سطح میانی دیپلماتیک داشته است.

 

"کار نکن، بچه‌هایم آسیب می‌بیند"

شمار زنانی که در ایران در حرفه خود موفق بودند کم نیست. اما به خواست شوهران شان و با حکم دادگاه خانه ‌نشین شدند. قوانین جمهوری اسلامی، به ویژه ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی این ابزار را برای زوج فراهم می‌کند که هر گاه خواست موضوع شاغل بودن زوجه را به دادگاه بکشاند. روایت برخی از این زنان نیز گاه در شبکه‌ های اجتماعی مورد توجه قرار می ‌گیرد.

"نرگس" موسس یک شرکت خدمات نظافتی مشهور در تهران است و در نه سال گذشته این شرکت را مدیریت می‌ کرد. در طول این مدت مدیریت بیش از پنجاه نیروی دفتری و خدماتی را بر عهده داشت. اما همسرش به این بهانه که شغل او موجب سستی بنیان خانواده واختلال در تربیت فرزندان شان شده، از او شکایت کرد و با استناد به «ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی» حکم خانه نشینی ‌اش را گرفت.

البته مشاجره نرگس و همسرش از مدتها پیش از شکایت رسمی جریان داشت. او می‌ گوید: "توان مدیریتی ‌ام را می ‌دید. اینکه سود سرمایه‌ گذاری شرکتم روز به روز افزایش پیدا می‌کرد و بابت همه اینها دلخور بود. می ‌گفت من مرد و رییس خانواده هستم و می ‌توانم تو را از کارت منع کنم و این حق را قانون به من داده. هر چقدر هم که بین همکارانت احترام داشته باشی در چهاردیواری خانه زیر دست منی"

نرگس می ‌گوید: "تلاش می‌ کردم حس جاه طلبی ‌اش را تحریک نکنم؛ برای همین، هر چه امر می ‌کرد می ‌گفتم چشم! حتی اگر ناعادلانه بود. امتیاز می‌ دادم و زیر بار می‌رفتم. با وجود خستگی از کار روزانه، هر شب آشپزی می ‌کردم. برای اینکه بهانه‌ ای نداشته باشد. اما در نهایت شرکتم به اراده او تعطیل شد."

  (منابع: دویچه وله، رادیو زمانه، هرانا، بی بی سی، ایندپندنت فارسی، صدای آمریکا، ایسنا، قطره، واشنگتن پست)

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۱، شنبه اول آذر ۱۳۹۹ ـ ۲۱ نوامبر ۲۰۲۰

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول