دانشگاه در ماهی که گذشت (آذر ۹۹)

کامران عالمی نژاد

 

دانشجویان خواستار تعطیلی یک هفته ای دانشگاه و تعویق امتحانات شدند

جمعی از دانشجویان دانشگاه تهران روز دوشنبه ۳ آذر، در نامه ‌به معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه خواستار تعطیلی یک هفته ‌ای دانشگاه و تعویق امتحانات شدند.

قسمتهایی از متن نامه به این شرح است؛

با توجه به برگزاری غیرحضوری کلاسها در شرایط همه گیری بحران کرونا، اکثر دروس بنا به سیاست درست ارزیابی مستمر، بخش فعالیت کلاسی و مستمر را به طور قابل توحهی گسترش داده اند؛ از طرفی بنا به بازخورد گروههای مختلف دانشجویان، یکی بودن محیط کار و تحصیل در خانه و یکنواختی در شرایطی که تعامل با دیگران و تفریحی وجود ندارد، موجب کاهش بازدهی، خستگی ذهنی و از بین رفتن بخشی از انگیزه برای تلاش و یادگیری شده است.

در گفتگو با اساتید نیز آنها تجربه ‌های مشابهی را بیان کرده اند که تجمیع همه آنها افت کیفیت یادگیری یاددهی را به همراه خواهد داشت. این در حالی است که با ثبت نام دیرهنگام ورودیهای ۹۹ دانشگاه، ترم بعدی از ۲ اسفند شروع خواهد شد و عملاً سه هفته در بهمن ماه برای ورودیهای بالاتر برنامه آموزش تعریف شده است. نویسندگان این نامه تقاضا دارند که با توجه به شرایط پیش آمده، ترم دانشگاه تا ۲ اسفند ماه تمدید شود و یک هفته (مثلاً هفته سوم آذرماه) تعطیل اعلام شود. از طرفی فرصت کافی برای انجام تکالیف درسی با فشردگی کمتر برای دانشجویان ایجاد شود.

 

بازداشت الهام صمیمی توسط نیروهای امنیتی

الهام صمیمی، دانشجوی انسان شناسی دانشگاه تهران، که پیش از این منزلش توسط نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفته بود، روز سه شنبه ۴ آذر، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. علاوه بر بازجویی این فعال دانشجویی در اوین، چندین جلسه بازجویی وی در مکانی غیررسمی و غیر قانونی (خانه امن ضابطان) در خیابان لبافی نژاد تهران صورت گرفته است.

در پی مقاومت او برای مراجعه به مکان مورد نظر و ادامه بازجویی، ماموران امنیتی اقدام به تهدید مکرر او و خانواده اش کردند. پس از آخرین تماس نیروهای امنیتی و آزار و اذیت خانواده او، این‌ فعال دانشجویی تحت فشار قرار گرفته که به زندان اوین مراجعه کند و با مراجعه به زندان اوین، نیروهای امنیتی وی را بازداشت می کنند.

یادآوری می شود که نیمه شب ۲۵ مهر ماه ماموران امنیتی به خانه الهام صمیمی،  یورش بردند و کتابها، لوازم شخصی و وسایل الکترونیکی از جمله موبایل و لپ ‌تاپ وی و دیگر افراد ساکن در منزل از جمله وسایل بستگان و مهمانهای او را ربودند.

 

تجمع اعتراضی دانشجویان علوم پزشکی همدان

دانشجویان علوم پزشکی همدان برای اعتراض به سوء مدیریت و ناکارآمدی کادر معاونت و تغییر در نحوه برگزاری امتحانات این دانشگاه روز چهارشنبه ۵ آذر، داخل ساختمان و محوطه این دانشگاه تجمع اعتراضی برگزار کردند.

روز سه شنبه ۴ آذر دانشگاه علوم پزشکی همدان با صدور اطلاعیه ای از اختصاص دادن زمان محدود برای هر سوال در امتحانات خبر داد. در این اطلاعیه گفته شده به دلیل افزایش ضریب امنیت آزمونهای الکترونیک از تاریح 4 آذر سال جاری به بعد زمان اختصاص داده شده به آزمون به جای کل سوالات به هر سوال است. این موضوع باعث نارضایتی و اعتراض دانشجویان شد؛ چرا که ممکن است مدت زمان هر سوال با سوال دیگر متفاوت باشد و یا دانشجویی بخواهد سوالی را آخر از همه جواب بدهد.

 

درگذشت دکتر محمد ملکی، اولین رییس دانشگاه تهران بعد از انقلاب

دکتر محمد ملکی، اولین رئیس دانشگاه تهران پس از انقلاب سال ۵۷ و از چهره‌ های مخالف حکومت جمهوری اسلامی بود.

محمد ملکی ۸۷ سال داشت و سالها با بیماریهای سرطان و دیابت دست و پنجه نرم کرد.

عمار ملکی در تویتر خود نوشت: "چراغ خانه خاموش شد، حسرت دیدار ابدی گشت. هنوز سر از سوگ مادر برنداشته بودیم که پدرم، جان و جانان جدامانده من، درگذشت. مبارز خستگی ‌ناپذیر راه آزادی و یاور آزادی خواهان ایران به آرامش ابدی رسید... "

آقای ملکی در سالهای گذشته و به ‌ویژه از سال ۱۳۸۸ که انتخابات جنجالی ریاست جمهوری به اعتراضات گسترده منتهی شد بارها بازداشت و روانه زندان شد.

او در سالهای گذشته ممنوع‌ الخروج بود و بارها به ممانعت از سفرش به خارج برای دیدار با فرزندانش در کانادا و هلند اعتراض کرد.

آقای ملکی همچنین یکی از ۱۴نفری بود که در خرداد ماه سال ۱۳۹۸ با امضای نامه‌ ای خواستار استعفا رهبر ایران و گذر از جمهوری اسلامی شدند.

 

درآمد ۲۰۰ میلیاردی سازمان سنجش آموزش کشور

هزینه آزمونهای سراسری در سال جدید ۵۰ درصد افزایش داشته و این امر باعث اعتراض داوطلبان شده و آنها خواستار کاهش این هزینه شدند.

مجری برگزاری آزمونها در کشور دو نهاد سازمان سنجش و مرکز سنجش آموزش پزشکی هستند. سازمان سنجش همه آزمونهای کشور از دانشگاهی، غیردانشگاهی و استخدامی را برگزار می‌کند، مرکز سنجش آموزش پزشکی مسئولیت برگزاری آزمونهای پزشکی و مرتبط با این گروه را بر عهده دارد. شواهد نشان می ‌دهد که جامعه آماری که در آزمونهای مرکز سنجش آموزش پزشکی ثبت ‌نام می ‌کنند بسیار محدود است و به حدود ۱۵۰ هزار نفر در مجموع می‌ رسد.

سه آزمون پرجمعیت کشور شامل آزمونهای سراسری، کارشناسی ارشد و دکتری هستند. هزینه ثبت ‌نام در آزمون سراسری ۵۴ هزار تومان اعلام شده است در حالی که سال گذشته ۳۷ هزار تومان بود. در سال گذشته یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در این آزمون ثبت‌نام کردند اگر امسال حداقل یک میلیون نفر در آزمون ثبت ‌نام کنند، درآمد حاصل از آزمون سراسری حداقل ۵۴ میلیارد تومان خواهد بود.

هزینه آزمون کارشناسی ارشد ۹۰ هزار تومان در نظر گرفته شده در حالی که هزینه این آزمون در سال گذشته ۶۱ هزار تومان بوده است. اگر مانند سال گذشته حدود ۷۰۰ هزار نفر در این آزمون شرکت کنند درآمد سازمان سنجش آموزش کشور از این آزمون به حداقل ۶۳ میلیارد تومان می‌رسد.

داوطلبان برای آزمون دوره دکتری نیز باید ۱۵۰ هزار تومان پرداخت کنند، تاکنون در این آزمون ۱۴۰ هزار نفر ثبت‌نام کرده‌اند که پیش‌بینی می‌شود تا پایان مهلت ثبت ‌نام به حدود ۱۸۰ هزار نفر سال گذشته برسد. هزینه ثبت ‌نام در این آزمون در سال ۹۹، ۱۰۰ هزار تومان بود. درآمد حاصل از این آزمون در سال جاری با احتساب آمار ثبت ‌نامی کنونی به ۲۱ میلیارد تومان می‌رسد.

در این میان آزمون استخدامی نیز یکی از آزمونهای پرجمعیت است. در سال ۹۹ تعداد ۵۶۰ هزار نفر شرکت کردند، اگر در نوبت بعدی این آزمون همین تعداد ثبت ‌نام کنند، با هزینه ۹۰ هزار تومانی ثبت ‌نام، درآمد ناشی از آن به ۵۰ میلیارد تومان خواهد رسید.

ثبت ‌نام آزمون دوره کارشناسی ارشد فراگیر دانشگاه پیام نور نیز از طریق سازمان سنجش آموزش کشور برگزار می شود. بیش از ۴۷ هزار نفر در این آزمون با هزینه ۹۵ هزار تومان ثبت ‌نام کرده‌ اند که با این وجود درآمد ۴ میلیارد و ۴۶۵ میلیون تومانی برای سازمان سنجش آموزش کشور به همراه خواهد داشت.

سازمان سنجش آموزش کشور مسئولیت برگزاری آزمون‌های کاردانی پیوسته، کاردانی به کارشناسی ناپیوسته، زبان انگلیسی پیشرفته، آزمون عملی رشته ‌های خاص نظیر تربیت ‌بدنی و هنر را نیز بر عهده دارد که درآمد حاصل از این آزمونها نیز قابل‌ توجه هستند. با یک حساب سرانگشتی ساده می ‌توان دریافت که درآمد سازمان سنجش از برگزاری چند آزمون ذکر شده به غیر از آزمونهایی که حساب نشدند به حدود ۲۰۰ میلیارد تومان می ‌رسد.

 

بیانیه مشترک به مناسبت ۱۶ آذر؛ دانشگاه زنده است

گروههایی از دانشجویان و فارغ‌التحصیلان بیکار، تشکلها کارگری، ورزشکاران و فعالان دفاع از حقوق کودکان که در مجموع 20 جریان را شامل می شود، به مناسبت ۱۶ آذر سال ۹۹ بیانیه مشترکی را صادر کردند که در زیر قسمتهایی از آن را می خوانید:

تاریخ مبارزات دانشجویان در ایران همانند سایر جنبشهای اعتراضی جامعه، طی ۴۲ سال گذشته مملو از سرکوب، قتل، کشتار، زندان و شکنجه و تبعید دانشجویان معترض و آزادیخواه توسط حاکمیت بوده است. کشتار فجیع دانشجویان و اساتید خلاف جریان، سکولار، چپگرا و آزادیخواه در دانشگاهها در جریان اقدام جنایتکارانه پاکسازی دانشگاهها تحت نام "انقلاب فرهنگی" در سالهای ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۲، کشتار دانشجویان و از بام ساختمانها پرت کردن آنان در جریان کوی دانشگاه در تیر ماه سال ۷۸، مقاطعی در تاریخ مبارزات دانشجویان است که توسط حاکمیت به این جنبش مبارزاتی خون پاشیده شده است.

دانشجویان همواره بخشی از کل جنبش اعتراضی بوده و در میدان مبارزه علیه سرکوب، واپسگرایی، تبعیض به هر شکل آن، استثمار، فقر، گرسنگی، بیکاری، زندان و شکنجه و اعدام نقش برجسته داشته‌ اند.


در مبارزات علیه وضعیت موجود در کنار بخشهای دیگر جامعه از‌جمله مبارزات و اعتراضات و اعتصابات کارگران فعال بوده و به ‌ویژه با براه انداختن اعتصاب و تحصن در حمایت از اعتصاب قدرتمند کارگران هفت تپه و فولاد اهواز با شعار "فرزند کارگرانیم، کنارشان می مانیم" در سال ۹۷، این همبستگی را بارها اعلام کرده ‌اند.

دانشجویان از جمله بخشهای فعال در خیزش آبان ۹۸ و رخدادهای سیاسی و اجتماعی بعد از آن بوده ‌اند. سالی که اگر بخواهیم یک نام مناسب برای آن انتخاب کنیم، می‌توانیم از عناوین شورانگیز و پر افتخاری یاد کنیم؛ سال مبارزه علیه سرکوب، علیه نابرابری، علیه جنایت، علیه فقر و گرانی و بیکاری، علیه بی ‌حقوقی چندین میلیون انسانی که برخاستند و تغییر کل وضعیت ضدانسانی موجود را فریاد زدند و مطالبه کردند.

پس از آن و با توجه به خیل خون عزیزانمان در خیابان بود که دانشجویان مدافع برابری، سکولاریسم، مدرنیسم، انسانیت و آزادی، ۱۶ آذر را بدل به صحنه دادخواهی آن کردند؛ همگام با خانواده ‌های جانباختگان آبان از نیزارهای ماهشهر تا خیابانهای تهران، از شیراز و اصفهان و تبریز و ارومیه و سنندج و کرمانشاه تا زاهدان و بندرعباس تا اهواز و مشهد و ... همه و همه را مرور کردند و گفتند: "آبان ادامه دارد."

ما دانشجویان، کارگران، معلمان، پرستاران و همه مردم تحت ستم و آسیب دیده، پای حرف آبان ‌مان ماندیم و حرف آخر را همان اول زدیم: "تغییر ریشه‌ ای در تمام مناسبات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی؛ فورا و بدون هیچ تخفیفی".


پس از آبان ۹۸ دیگر اوضاع متفاوت ‌تر بود، در دانشگاهها نه بسیج و حراست و کمیته ‌های انضباطی کنترل سابق را داشتند و دارند و نه در جامعه توپ و موشک و تانک و مسلسل می ‌توانست رعب و وحشت مطلوب حافظان نظم موجود را تامین کند. در جامعه پاسخ به تشدید سرکوبها را دیگر با شعار "توپ تانک مسلسل، هرگز اثر ندارد" داده بودند. این را پیشروی روزانه جامعه‌ معترض می‌ گوید؛ این را حضور دائم دانشجویان مستقل از حاکمیت در دانشگاهها می‌ گویند.
ما اعلام می ‌کنیم در تداوم روند اشاره شده و در راستای هرچه بیشتر قدرتمندتر کردن مبارزات توده ‌ای، فراخوان ۱۶ آذر امسال، چیزی جز ادامه مبارزات سراسری دانشجویان، گروههای محله‌ ای، کارگری، زنان، فعالان محیط زیست، معلمان، دانش آموزان و … نیست. همانطور که تا کنون در هر تحرک و جنبش اجتماعی حاضر بوده ‌ایم، تمام وقایع پیش رو را نیز با حضور اعتراضی خودمان به سکویی برای پرواز آزادی خواهی در آسمان سیاسی کشور تبدیل خواهیم کرد و در این راه پر فراز و نشیب نشان خواهیم داد که نه سرکوب، نه جنایت، نه اعدام، نه بازداشت، نه شکنجه، نه احکام سنگین و وثیقه و نه شیوع کرونا و نه هیچ عامل دیگری نمی‌تواند ما را از پیشبرد مبارزاتمان برای برخورداری از زندگی آزاد و برابر باز دارد.

 

تجمع دانشجویان دکتری دانشگاه تهران


شماری از دانشجویان دکتری ساکن خوابگاههای متاهلی دانشگاه تهران روز یکشنبه ۱۶ آذر، با حضور در ساختمان ۱۶ آذر به تصمیم دانشگاه مبنی بر تخلیه خوابگاهها برای دانشجویان دارای سنوات غیر مجاز تجمع کردند و خواستار تجدید نظر دانشگاه در اسکان این دانشجویان در خوابگاههای متاهلی شدند.
به گفته یکی از دانشجویان معترض: “دانشگاه تهران اعلام کرده است دانشجو بر اساس سنوات مجاز سه سال می تواند در خوابگاه اسکان داشته باشد البته صندوق رفاه دانشجویان نیز تاکید کرده است که اگر سنوات مجاز دانشجویان دکتری از سه سال بیشتر شد باید چند برابر جریمه پرداخت کند”.
وی ادامه داد: “دانشجویان دکتری که در خوابگاه متاهلی هستند سنوات مجازشان به صورت متعدد یک ماه تا یک و حتی سه سال هم تمام شده است اعتراض ما این است که دوره کرونا را جز سنوات مجاز حساب نکنند و دانشگاه همیاری را با دانشجویان داشته باشد. بر فرض مثال دانشجویی بر اساس مشکلاتی نتوانست تخلیه کند جریمه های او را صندوق رفاه تقبل می کند بنابراین دلیلی برای اعمال فشار به دانشجو نیست”.

 

تجمع دو روزه کارکنان و اعضای هیأت علمی دانشگاه آزاد ماهشهر

دوشنبه ۱۷ آذر، کارکنان و اعضای هیأت علمی دانشگاه آزاد ماهشهر برای اعتراض به عدم پرداخت حقوق آبان‌ ماه و معوقات ۶ ماهه اول امسال برای دومین روز متوالی در محل کارشان تجمع کردند.

یکی از اعضای هیات علمی در این باره گفت: "علیرغم تجمع دو روزه و درخواست دریافت حقوق و مطالبات تاکنون هیچ پاسخی به درخواستهای ما داده نشده است.

 

نقض محدودیتهای کرونایی توسط دانشگاه علوم پزشکی اراک

در حالی که ستاد ملی کرونا با توجه وضعیت همه گیری گسترده کرونا محدویتهای شدیدی در کشور اعمال کرده تا از اول آذر اجرا شوند، اما بر اساس اطلاعات به دست آمده، برخی از دانشگاههای علوم پزشکی از جمله دانشگاه علوم پزشکی اراک که تحت مدیریت وزارت بهداشت نیز هستند، با اعلام فراخوانی در اواسط ماه آذر برای دانشجویان خود جهت حضور در کلاسهای عملی دانشگاه، محدودیتهای اعمال شده توسط خود را نقض کرده‌اند.

 

واکسن همگانی و رایگان، مطالبه‌ فوری و عمومی مردم است!

گروههایی از فعالان کارگری، دانشجویی، بیکاران، و فعالان حقوق کودک در بیانیه مشترکی، بر حق دسترسی رایگان و همگانی به واکسن کرونا تاکید کرده و نسبت به «تحمیل واکسن نامرغوب کرونای ساخت نهادهای امنیتی» هشدار داده ‌اند.

۳۰ گروه امضا کننده این بیانیه که در میان آنها تشکل‌های کارگری و دانشجویی واز نقاط مختلف ایران از تهران تا کردستان، اصفهان و مازندران قرار دارند، در بیانیه خود نوشته ‌اند همه گیری کرونا یک مشکل جهانی است، اما در ایران پنهان کاری مسئولان و بی توجهی آنان به وضعیت مردم مشکلات را دو چندان کرده است.

بیانیه با اشاره به این واقعیت که در بسیاری از کشورها رایگان بودن واکسنهای تست شده کرونا برای عموم مردم تضمین شده است، به اظهارات مقامات وزارت بهداشت رجوع داده و نتیجه گرفته ‌اند که حکومت ایران به بهانه کمبود بودجه، مقداری واکسن «فایزر» و «مدرنا» به مبلغ ۵۰ میلیون دلار خریداری کرده که عملا برای سران، وابستگان و مقامات رده بالا در نظر گرفته شده و قرار است عموم مردم از «واکسن ساخت داخل» استفاده کنند.
همچنین در این بیانیه آمده است: «این تصمیم، معنایش چیزی جز تامین سلامت برای سران و مدیران رده بالا و وابستگان به حکومت و البته بی‌توجهی به سلامت عموم جامعه نیست؛ این در حالی است که بودجه این خرید از واکسنهای ساخت خارج از کشور، تماما از منابع عمومی کشور تامین می‌شود. در مملکتی که هر ساله هزاران میلیارد تومان از بودجه عمومی به نهادها و موسسات بی‌خاصیت و حتی مضر برای مردم اختصاص داده شده است، هیچ بهانه و توجیهی برای تحمیل تامین سلامت عمومی، با هزینه خود مردم قابل قبول نخواهد بود. ... سران حکومت باید از پند و اندرز با نیت تحمیل واکسن نامرغوب کرونای ساخت نهادهای امنیتی به مردم خودداری کنند. استفاده از هر داروی فاقد تاییدیه سازمان بهداشت جهانی، اقدام برای تهدید سلامت جامعه می ‌باشد و حکومت وظیفه دارد اقدام به خرید واکسن از شرکتهایی نظیر «فایزر» و «مدرنا» کرده و واکسیناسیون مجانی و همگانی را شروع کنند».

تجمع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج

جمعی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد روز شنبه ۲۹ آذر، در اعتراض به تصمیمات آموزشی در دانشکده پزشکی این دانشگاه در یاسوج تجمع کردند و خواستار اصلاح روند آموزشی دانشگاه در طول ۹ ماهه گذشته شدند و همچنین بیان کردند به چه دلیل با وجود همه گیری ویروس کرونا باید امتحانات به شکل حضوری برگزار شود. دانشجویان همچنین شعارهای تندی را علیه مسئولان دانشگاه مطرح ‌کردند. در خاتمه دانشجویان معترض بیانیه ای را قرائت کردند و خواسته های خود را اعلام کردند. بر اساس این بیانیه دانشجویان خواستار «تضمین امنیت روانی و فراهم آوردن امکانات لازم در جهت سلامت جسمی دانشجویان در مقوله مبارزه با کرونا» شدند. آنان خواستار این شدند که «تضمین محکم، مکتوب و صریح برای حفظ امنیت آموزشی گروههایی که در حال گذراندن بخش زنان هستند و یا آن را به اتمام رساندند که در گروه ۹۴ و چه در گروه ۹۵».

 

(منابع برای تهیه این مجموعه: آنا، مهر، همشهری آنلاین، ایسنا، عصر جنوب، رادیو زمانه، کبنا نیوز، خبرنامه دانشجویان ایران، رادیو فردا)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۲، دوشنبه ۱ دی ۱۳۹۹ ـ ۲۱ دسامبر ۲۰۲۰

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول