چالشهای معلمان (آذر ۹۹)

فرنگیس بایقره

 

دسترسی نداشتن به اینترنت و شبکه شاد

با توجه به شیوع گسترده ویروس کرونا و لزوم برگزاری کلاسهای آنلاین برای تحصیل دانش آموزان، حکومت از تامین اولیه ترین نیاز میلیونها دانش آوزان خوداری کرده و آنان را به حال خود رها کرده است.

سامانه "شاد" که نیاز به اینترنت و گوشیهای همراه هوشمند دارد، از همان ابتدا مورد انتقاد معلمان و فعالان مدنی بود. از جمله مشکلات آموزش مجازی می توان به نداشتن توان مالی خانواده ها جهت خرید گوشی هوشمند و همچنین عدم سرویس ‌دهی مناسب شبکه اینترنت در برخی نقاط کشور، اشاره کرد. گفتنی است بسیاری از دانش آموزان ساکن مناطق روستایی به دلیل عدم دسترسی به اینترنت پر سرعت مجبور هستند هر روز مسیر طولانی و خطرناک کوهستانی را طی کنند.

حسن الحسینی، مسئول شبکه شاد اعلام کرده است که؛ ۳ و نیم میلیون دانش ‌آموز دسترسی به ابزار و اینترنت برای بهره‌ مندی از شبکه شاد ندارند و بر این اساس ۲۱ درصد کل دانش‌آموزان از شاد محروم هستند.

محمد‌ رضا احمدی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، در خصوص آمار دانش آموزان محروم کل کشور گفته است: "طبق آماری که آموزش و پرورش اعلام کرده است ۳ و نیم میلیون دانش‌آموز به دلیل عدم دسترسی به اینترنت یا گوشیهای هوشمند توان استفاده از برنامه شاد را ندارند."

رسانه های حکومتی به برخی از این محرومیتها پرداخته که چند نمونه آن در ماه آذر چنین است:

 

*روستاهای خراسان جنوبی

در بسیاری از روستاهای استان خراسان جنوبی از جمله روستاهای حسن ‌آباد و محمدآباد زیرکوه، امکان دسترسی به اینترنت و شبکه شاد وجود ندارد. این امر مهمترین عامل ترک تحصیل دانش آموزان این مناطق است.

بر اعلام محمدعلی واقعی مدیرکل آموزش و پرورش خراسان ‌جنوبی؛ بیش از ۳۰۰ مدرسه در مناطق روستایی این استان از دسترسی به اینترنت محروم هستند.

*استان کهگیلویه و بویراحمد

رئیس آموزش و پرورش عشایر کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه بیش از ۳ هزار و ۶۲۵ دانش آموز در مناطق عشایری این استان مشغول به تحصیل هستند، گفت: "۸۳ درصد این دانش آموزان به شبکه شاد دسترسی ندارند."

همچنین یکی از ساکنان روستای بورک از شهرستان مارگون گفت: "این روستا با نزدیک به هزار دانش آموز از داشتن اینترنت محروم است."

یکی از اهالی روستای چنار برم از شهرستان دنا نیز با اشاره به تحصیل ۳۰۰ دانش آموز در این روستا و ناتوانی آنها در دسترسی به شبکه شاد بیان داشت: دانش آموزان برای دسترسی به اینترنت، ضمن تحمل سرمای طاقت فرسا مجبور به پیمایش مسیری طولانی به سمت ارتفاعات روستا هستند.

*استان خوزستان

بر اساس آمار‌های رسمی در خوزستان ۱۵۳ هزار دانش آموز که در حدود ۴۰ هزار خانوار زندگی می ‌کنند از دسترسی به امکانات آموزش مجازی محروم بوده و ۱۳ درصد دانش‌ آموزان این استان از تحصیل بازمانده‌ اند.

رستمی رئیس آموزش و پرورش رامهرمز اعلام کرد: "از ۲۷ هزار دانش آموز رامهرمزی دستکم ۴ هزار دانش‌آموز از داشتن تلفن همراه برای ادامه تحصیل در سال جدید تحصیلی محروم هستند."

*شهرستان اهر

رئیس کمیته امداد خمینی در شهرستان اهر گفت: "در ایام تعطیلی مدارس دانش ‌آموزانی هستند که هیچ‌ گونه دسترسی به گوشی یا تبلت برای پیگیری تحصیل ندارند و خانواده‌ های این دانش‌آموزان نیز توان دریافت وام برای خرید گوشی یا تبلت را ندارند."

*روستای نارلی آجی ‌سو

دانش‌آموزان روستای نارلی آجی ‌سو واقع در دهستان مراوه تپه استان گلستان، به دلیل عدم سرویس دهی مناسب شبکه اینترنت در این منطقه و همچنین نداشتن توان مالی جهت خرید گوشی هوشمند، از حق تحصیل محر‌م مانده ‌اند. یکی از اهالی این روستا گفت: "دانش آموزان این روستا که به علت نبود اینترنت پر سرعت در این روزهای سرد و بارانی نمی خواهند از درس و مشق عقب بمانند، روز ها را در بالای کوهها و تپه ها می‌گذرانند."

*شهرستان فنوج

از هشت هزار دانش آموز روستای فنوج، شش هزار دانش آموز از امکانات فضای آموزشی محرومند. شهرستان فنوج یکی از شهرستانهای استان سیستان و بلوچستان است و کارشناس فناوری و اطلاعات اداره آموزش و ‌پرورش این شهرستان اعلام کرده که: “در روستاهای شهرستان فنوج ۸ هزار و ۲۲۷ نفر دانش آموز مشغول به تحصیل هستند که از این تعداد فقط هزار و ۹۰۰ نفر از آموزش مجازی بهره مند هستند."

معاون ‌عمرانی فرمانداری فنوج نیز عنوان کرد: “بیش از ۲۰۰ روستا و آبادی در فنوج وجود دارد ‌که ۵۱ درصد دارای خطوط ارتباطی مخابراتی هستد و فقط ۵ روستا اینترنت پرسرعت دارند."

*استان گلستان

رئیس اداره آموزش و پرورش استان گلستان گفت: "۶۴۱ نفر از مجموع هزار و ۸۸۵ دانش آموز استثنایی با نیازهای ویژه این استان که شامل ۳۴ درصد کل دانش آموزان می شوند، به شبکه شاد دسترسی ندارند و دلیل اصلی دسترسی نداشتن این دانش آموزان به شبکه شاد، ناتوانی در خرید موبایل و تبلت است."

*روستای نرماشیر

نبود زیرساختهای ارتباطی، فقر و محرومیت موجب شده که ۳۰ درصد دانش آموزان شهرستان نرماشیر در استان کرمان دسترسی به شبکه شاد نداشته باشند. یکی از ساکنان این منطقه گفت: بچه ‌های ما اینجا امکانات ندارند به خصوص اینترنت برای وصل شدن به شبکه شاد وجود ندارد و در موارد بسیار مجبورند برای دسترسی به اینترنت به روستاهای اطراف و یا کوهها و تپه ‌های مرتفع بروند.

*شهرستان آوج

شماری از روستاهای شهرستان آوج واقع در استان قزوین، فاقد شبکه اینترنت بوده و دانش آموزان این روستاها از دسترسی به کلاسهای آنلاین و تحصیل، محروم هستند.

برخی از دانش آموزان این روستاها برای دسترسی به اینترنت به بالای کوه و تپه ها مراجعه می کنند اما با توجه به فرا رسیدن فصل سرما دیگر نمی توانند دست به چنین اقدامی بزنند و از تحصیل بازمانده ‌اند۔

شهرستان آوج دارای ۱۰۰ روستا است که دانش آموزان ساکن در ۳۶ روستای آن با این مشکل مواجه هستند۔

*روستاهای شهرستان کوثر

فرماندار شهرستان کوثر در استان اردبیل گفت: به دلیل نبود زیرساختهای ارتباطی لازم دانش ‌آموزان ۳۹ روستا و ۲۱ مدرسه شهری این منطقه از برنامه ‌های شبکه آموزشی شاد محروم هستند و به اظهار بسیاری از مردم و دانش ‌آموزان شبکه آموزشی شاد به یک شبکه ناشاد برای قشر در حال تحصیل تبدیل شده است.

*روستای کمره میشنان در استان لرستان

فقدان اینترنت باعث شده است تا دانش آموزان این روستا، از شرکت در کلاسهای آنلاین و ادامه تحصیل باز بمانند.

 

تجمع مربیان پیش دبستانی های ایذه

روز شنبه اول آذر، جمعی از مربیان پیش دبستانی شهرستان ایذه در اداره آموزش و پرورش این شهرستان تجمع کردند. تجمع کنندگان دلیل این تجمع را اعتراض به لغو ابلاغها، بلاتکلیفی تبدیل وضعیت شغلی خود و عدم تمدید قرارداد پیمانکار جهت واریز بیمه، عنوان کردند.

 

تجمع معلمان حمایتی شهرهای مختلف مقابل مجلس

جمعی از معلمان حمایتی از شهرهای مختلف روز شنبه ۸ آذر، مقابل مجلس تجمع کرده و خواستار پرداخت دستمزد برابر با سایر همکاران خود، امنیت شغلی و توقف خصوصی سازی شدند.

بنا به گزارشهای منتشر شده در رسانه ها، وضعیت معلمان حمایتی نابسامان است، در مواردی دو شیفت تدریس می ‌کنند یا در مناطق عشایری هستند و ۲۴ ساعت و تمام وقت کار می‌ کنند، به نقاط دوردست فرستاده می ‌شوند، ولی ۸۰۰ هزار تومان حقوق می ‌گیرند که آن هم در برخی موارد ۶ ماه تا یک سال حقوق خود را دریافت نکرده ‌اند و در جریان تجمع چند ماه پیش این معلمان مقابل مجلس، شماری از آنان از کار بیکار شدند.

 

تجمع فرهنگیان قرارداد کار معین مقابل مجلس

جمعی از فرهنگیان قرارداد کار معین، با برگزاری تجمع اعتراضی در مقابل ساختمان مجلس شورای اسلامی خواستار رسیدگی به مطالبات خود شدند. در این تجمع که روز چهارشنبه 19 آذر برگزار شد، معلمان خواهان اجرای طرح رتبه ‌بندی نیروهای خدماتی، برقراری حق سرایداری، اضافه‌کار، حق لباس و حق مسکن، جذب و استخدام نیروهای جدید خدماتی، افزایش حقوق نیروهای خدماتی، تبدیل وضعیت شغلی از خدماتی به اداری، قرار گرفتن در زمره مشاغل سخت و زیان ‌آور، بهبود حقوق دریافتی نیروهای خدماتی و همسان‌ سازی حقوق نیروهای خدماتی با سایر پرسنل آموزش ‌و پرورش و کارکنان دیگر ارگانها، شدند.

 

تجمع معلمان خرید خدمات مقابل مجلس

تعدادی از معلمان خرید خدمات سال ۹۳ به بعد در اعتراض به نامشخص بودن وضعیت استخدامی خود، در روز یکشنبه 23 آذر، مقابل مجلس تجمع کردند.

به گفته معترضان که تعداد آنها به چند صد نفر بود، حدود ۱۳ هزار معلم خرید خدمات از سراسر کشور، خواهان مشخص شدن وضعیت استخدام خود و یکسان شدن مدل قراردادها هستند. به گفته این گروه از معلمان، در برخی استانها این گروه از معلمان تنها ماهی ۳۰۰ هزار حقوق دریافت می‌ کنند و یک بیمه ۱۰ روزه دارند؛ در حالیکه ساعت کار آنها با معلمان رسمی تفاوتی ندارد.

معلمان حاضر در این تجمع با اشاره به طرح "شورای عالی انقلاب فرهنگی" برای استخدام خود، گفتند: "این نهاد فرهنگی تاکید دارد که برای روشن شدن وضعیت استخدامی معلمان خرید خدمات باید، آزمون استخدامی ماده ۲۸ برگزار شود. در همین حال، شورا اعلام کرده است که استخدام معلمان تنها باید از طریق دانشگاه فرهنگیان انجام شود. این در حالی است که سال ۹۳ که وارد سیستم آموزشی شدیم این دانشگاه وجود نداشت."

خواسته دیگر معلمان خرید خدمات یکسان شدن قراردادهای آنهاست. به گفته معترضان در هر استان یک مدل قرارداد وجود دارد که این جفا به آنها محسوب می ‌شود. آنها تاکید دارند که آنچه برایشان مهم است تبدیل قطعی وضعیت استخدامی است تا از این طریق از دایره کارکنان ارزان قیمت نظام آموزشی خارج شوند و وضعیت معیشتی اسفناک شان بهبود یابد.

 

تجمع فرهنگیان سردشت

روز پنجشنبه ۲۰ آذر، جمعی از فرهنگیان شهرستان سردشت، در پی عدم واگذاری زمین و خانه ‌ای که از چندین سال پیش پول برای آن پرداخت ‌نموده ‌اند، مقابل فرمانداری و شرکت مسکن فرهنگیان در این شهرستان تجمع اعتراضی برگزار کردند.

به گفته‌ فرهنگیان؛ تعدادی از پرونده‌ ها از سال ۱۳۸۰ شروع ‌شده ‌اند و تا این لحظه با گذشت ۱۹ سال هیچ ساختمان یا زمینی در اختیار تعدادی از این فرهنگیان سردشتی قرار نگرفته است. بیش از ۴۰۰ نفر از فرهنگیان سردشت برای زمین و مسکن پول پرداخت‌ نموده ‌اند که تا این لحظه زمینی در اختیار آنها قرار نگرفته است.

 

تجمع مربیان پیش ‌دبستانی ایذه

روز یکشنبه ۲۳ آذر، مربیان پیش‌ دبستانی ایذه در ادامه اعتراض به بلاتکلیفی استخدامی و بی تفاوتی مسئولان ذیربط شهر، استان و کشور برای باری دیگر دست به تجمع در اداره آموزش ‌و پرورش این شهر در استان خوزستان زدند.

یکی از حاضران در این تجمع گفت: تلاش در جهت نادیده گرفتن و حذف ما سیاسی است. این که با جا به ‌جایی یک نماینده، یک تیم جدید در رأس کار می ‌آید و برنامه ‌های گروه پیشین را نادیده می ‌گیرد، بیشتر از آنکه یک لجاجت سیاسی باشد، بازی با زندگی آدمهایی مثل ماست. چرا اداره کل آموزش‌ و پرورش استان خوزستان برای بررسی مشکلات ما یک بازرس به ایذه نمی ‌فرستد؟ چرا آموزش‌ و پرورش ایذه لیست اشخاص جذب ‌شده را رسانه ‌ای نمی‌کند؟

یکی دیگر از این مربیان معترض گفت: ما کوتاه بیا نیستیم. تا حصول نتیجه‌ نهایی، به تلاشهای خود ادامه خواهیم داد. ما در این مدت کم تحقیر نشده ‌ایم. از مراجعات مکرر به اداره کل با هر وسیله ممکن، مثل نیسان و وانت بگیر تا مورد تمسخر قرار گرفتن ما برای رسیدن به مطالباتمان.

 

تجمع معلمان خرید خدمات آموزشی یزد

یکشنبه ۳۰ آذر ۱۳۹۹ ـ ۲۰ دسامبر ۲۰۲۰

روز یکشنبه ۳۰ آذر، برخی از معلمان خرید خدمات آموزشی یزد برای دومین روز متوالی در مقابل استانداری این استان تجمع کردند.

معلمان حمایتی  می گویند تا به چهار خواسته قانونی خود نرسند، به اعتراضات خود ادامه خواهند داد. معلمان خرید خدمات خواستار اجرای صحیح شیوه نامه، تسویه حقوق سال تحصیلی گذشته و جاری، تعامل مسئولان استانی با شورای عالی انقلاب فرهنگی و اصلاح مصوبه اخیر و رایزنی با نمایندگان استان در مجلس برای بررسی جدی طرح استخدامی در کمیسیون آموزش با دوره دانشگاه فرهنگیان و آزمون دوره هستند.

 

رونمایی از ارزان ‌ترین نیروی کار کشور

هواخواهان اقتصاد آزاد معتقدند که نیروی کار ارزان قیمت محصولِ رشد فناوری، برهم خوردن تعادل میان عرضه و تقاضا در بازار کار، بالا رفتن هزینه‌ های تولید کالا (آموزشی، فرهنگی، صنعتی و…) و مناسبات مربوط به تعیین سطح عمومی دستمزدهاست. بر اساس ارزیابی آنها در مواقعی که اقتصاد یک کشور با رشدهای منفی مستمر، تورمهای بالا، کاهش ارزش پول ملی مواجه است، چاره‌ای جز ارزان قیمت نگه داشتن نیروی کار نیست. از این دیدگاه، دولت برای تامین نیازهای استخدامی خود در حوزه تولید کالاهای عمومی، باید با استخدام محدود نیرو، تعدیل نیرو، سپردن مدیریت نیروها به شرکتهای واسطه و انعقاد قراردادهای کوتاه ‌مدت، هزینه ‌های خود را کاهش دهد. به این واسطه بودجه مرتبط با وضعیت این نیروها باید به گونه ‌ای تعریف شود که هزینه ‌های دولت افزایش نیابند. 

در مقابل؛ مخالفان این دیدگاه معتقدند که اگر دولت بخواهد مصارف بودجه ‌ای مرتبط با نیروی کار را با کاهش دستمزد آنها، محدود کردن شمار استخدامها، تعدیل نیرو، باز کردن پای واسطه ‌ها برای مدیریت هزینه‌ های نیروهای انسانی به نام "مشارکت بخش خصوصی" عملیاتی کند، نارضایتی به بار می ‌آید و خیلی زود هزینه ‌های اداره یک بخش به دلیل بی ‌انگیزگی کارکنان افزایش می‌یاید. بر این اساس، اگر در حوزه آموزش که یک کالای عمومی محسوب می‌شود و تامین آن از جمله تعهدات حاکمیتی است، شاهد کاهش انگیزه نیروی کار باشیم، کیفیت کار به شدت افت می ‌کند و محصول نهایی آموزش یعنی "علم دانش آموز" پوچ و بی ‌ارزش می‌شود. در نتیجه دولت باید در آینده هزینه‌ های بیشتری بابت بازآموزی دانش آموزان و آسیبهای اجتماعی ناشی از کم سوادی آنها پرداخت کند. به این واسطه، یک تعهد حاکمیتی در سایه فرسایش نیروی انسانی با سقوط اعتبار اجتماعی خود مواجه می ‌شود. به همین دلیل، با اضمحلال "سرمایه اجتماعی" مواجه می‌ شویم. 

پیام عابدی در گزارشی که بخشهایی از آن را خواندید، می نویسد؛ در این شرایط، معلمان به عنوان بنیان نظام آموزشی از بی ‌توجهی به جایگاه فرهنگی و اجتماعی خود در رنج هستند. آنها بارها از شیوه های مختلف، اعتراض خود را به وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده ‌اند. در این میان "معلمان خرید خدمات آموزشی" سال ۹۳ به بعد، که در حال حاضر تعدادشان به بیشتر از ۱۳ هزار نفر در سراسر کشور می ‌رسد، بیش از همه در رنج هستند و ارزان ‌ترین نیروی کار کشور محسوب می ‌شوند. گزارشهایی وجود دارد که دستمزد آنها در تعدادی از استانها در سال ۹۹ به ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان است؛ یعنی کمتر از ۱۵ درصدِ متوسط دستمزد کارگران در سال ۹۹. در چنین شرایطی معلمان ظرف روزهای گذشته اعتراضاتی به وضع خود داشتند؛ از تجمع مقابل مجلس گرفته تا حاضر نشدن در کلاسهای مجازی در تعدادی از شهرها. 

 

ترک تحصیل دانش آموز ابتدایی

کوروش مودت، مدیرکل آموزش و پرورش استان خوزستان در خصوص آمار دانش‌ آموزان خوزستانی که ترک تحصیل کرده اند، گفت: در میان دانش آموزان ترک تحصیلی هم از میان ۹ هزار دانش‌آموز،‌ تعداد ۴ هزار و ۵۰۰ نفر به تحصیل باز گشته‌اند. بازماندگی از تحصیل و ترک تحصیل عوامل متعددی دارد و همیشه علت آن عدم دسترسی به تجهیزات نیست،‌ به عنوان مثال شرایط فرهنگی، صعب‌العبور بودن مسیرها از خانه به مدرسه و ... در این مورد تاثیرگذار است.

وی با اشاره به آمار بالای بازماندگی از تحصیل دختران به نسبت پسران گفت: بیشترین آمار بازماندگی از تحصیل در میان دختران است.

حسنعلی اصغری، مدیرکل آموزش و پرورش استان قزوین اعلام کرد: "۲۳ هزار دانش ‌آموز در استان قزوین در معرض ترک تحصیل قرار دارند. وی دلیل اصلی ترک تحصیل در مناطق محروم و حاشیه‌ نشین استان را کمبود مدرسه و فضای آموزشی دانست و ادامه داد: "به جز این کمبود، حدود ۲۳ درصد مدارس ما در کل استان فرسوده هستند و نیاز به بازسازی و بهسازی دارند." 

در گزارشی دیگر، معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش خراسان شمالی گفت: "طی امسال طبق بررسیهای صورت گرفته ۲۴۴ دانش آموز ابتدایی در این استان تحصیل را ترک کردند."

 

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: کانال صنفی معلمان ایران، ایرنا، ایسنا، ایلنا، موکریان، تجارت نیوز، هرانا و پیام)

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۲، دوشنبه ۱ دی ۱۳۹۹ ـ ۲۱ دسامبر ۲۰۲۰

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول