کارورزان سلامت (آذر ۹۹)
امید برهانی

 
واکسن همگانی و رایگان، مطالبه‌ فوری و عمومی مردم است!
 
 
دو روز تجمع پرستاران شرکتی بیمارستانهای یزد
پرستاران شرکتی بیمارستانهای یزد، روز یکشنبه ۲ آذر، در اعتراض به حق و حقوق معوقه خود و رفع تبعیض در ارائه مزایا به کادر درمان، مقابل استانداری این استان تجمع کردند.
پرستاران معترض به اصلی ‌ترین مشکل خود که تبعیض در ارائه خدمات و پرداخت حقوق و مزایا بین کادر درمان رسمی، پیمانی، طرحی و شرکتی است اشاره کرده و گفتند: «در حالی که نیروهای شرکتی وزارت بهداشت یزد، ۹ ماه است که با شیوع ویروس کرونا همراه با سایر همکاران قراردادی و طرحی مشغول به خدمت هستند، اما در پرداخت دستمزد و مزایا تبعیض قائل می‌شوند.»
معترضان به یکسان بودن سختی کار و قبول خطرات ناشی از ابتلاء به کرونا به خصوص در بخش بیماران کرونایی اشاره کرده و افزودند: «متأسفانه وجود یک سری تبعیضها در پرداخت حقوق و مزایا انگیزه ادامه کار و فعالیت را از ما سلب کرده است.
در این تجمع پرستاران به بیان دیگر مشکلات خود از جمله، تبدیل وضعیت استخدامی، پرداخت به موقع دستمزد و تعلق گرفتن فوق ‌العاده خاص پرستاری، کاهش سقف معافیت مالیاتی و در نظر گرفتن اضافه ‌کاری و کارانه در فیش حقوقی پرداختند.
متاسفانه نیروهای شرکتی در بیمارستانهای استان یزد، حتی حق استفاده از پارکینگ پرسنل بیمارستانی را ندارند و هیچ‌ گونه تسهیلات رفاهی و تشویقی دریافت نمی‌کنند.
لازم به یادآوری است که هم اکنون بیش از ۹۰۰ نیروی شرکتی در بیمارستانهای استان یزد، مشغول به کار و ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به بیماران کرونایی هستند.
پرستاران شرکتی دانشگاه علوم پزشکی یزد روز دوشنبه ۳ آذر برای دومین روز متوالی در اعتراض به عدم تبدیل وضعیت و تبعیض و تاخیر در پرداخت حقوقها دست به تجمع زدند.
 
نامه اعتراضی پرستاران به روحانی: جان باختن تکان دهنده ۳۰ پرستار در آبان ‌ماه
رسانه ها در روز شنبه ۸ آذر، به نامه اعتراضی پرستاران به روحانی پوشش خبری دادند. در این نامه از جمله آمده است: فقط در ماه آبان،۳۰ پرستار را از دست دادیم. اعضای شورای عالی و روسای هیات مدیره ‌های نظام پرستاری سراسر کشور، طی نامه‌ خود به حسن روحانی، نارضایتیهای جامعه پرستاری، در ایام کرونا از جمله خستگی، فرسودگی و سختی کار، کمبود نیرو، کاهش در پرداختها، عدم تحقق کامل فوق العاده ویژه، ابتلای بالای آنان به بیماری و اجرا نشدن مصوبات ستاد ملی کرونا را مطرح کردند.
اعضای شورای عالی و روسای ۱۴۰ هیات مدیره نظام پرستاری سراسر کشور که این نامه را امضا کرده اند، خطاب به حسن روحانی نوشته اند: «حتما مستحضر هستید که فقط در همین آبان ماه، تعداد ۳۰ شهید پرستار و مجموعا تا امروز تعداد شهدای پرستار به ۸۴ نفر رسید و تعداد مبتلایان پرستار؛ ۵۰ هزار نفر و تعداد پرستاران قرنطینه؛ بستری یا … که از خدمت منفک شده‌ اند از مرز هشت هزار نفر گذشته است.»
در ادامه نامه می ‌خوانیم: «این آمار جدای از ابتلا و… خانواده‌ های این عزیزان است اما متأسفانه در بیمارستانهای درگیر کرونا علیرغم نیاز و کمبود شدید پرستار نه هنوز نیروی پرستار کافی و متناسب جذب و بکارگیری شده؛ نه توسط مدیران و مسئولان عملیاتی در دانشگاههای علوم پزشکی و بیمارستانها به انگیزه مدافعان سلامت توجه  کافی می شود. نه حقوق و دستمزد آنها منتاسب این روزهای سخت و پرخطر پرداخت می شود و نه علت این همه ابتلا شهید و انفکاک نیروی متخصص از خدمت بررسی و رسیدگی می شود.»
جامعه پرستاری در بخش دیگری از نامه پر رنج و درد خود در ارتباط با وعده ‌های عملی نشده و تبلیغات رسانه‌ ای دولت، به کاهش دستمزد خود در این شرایط بحرانی اشاره کرده و می ‌نویسند: «علیرغم زحمات و تلاشهای اعلامی سازمان برنامه و وزارت بهداشت و… در رابطه با تخصیص اعتبارات و مجوزهای استخدامی و… که بسیار رسانه ‌ای هم شده اما برعکس در بیمارستانها به دلیل عملی نشدن یا اجرای بسیار ناقص مصوبات؛ نه تنها در بین سرمایه ‌های انسانی رضایتمندی ایجاد نشده بلکه به دلایل پیشگفت و به دلیل آنکه هر ماه به بهانه کاهش درآمدها از مبالغ  دستمزدها و کارانه ها  به شدت کاسته می شود و در نحوه محاسبه قانون بهره ‌وری، رفتارهای سلیقه ‌ای می ‌کنند و در مقابل نص صریح قانون تفسیرها و اعمال سلیقه های شخصی می کنند و حقوق حقه پرستاران را آن هم در این شرایط رعایت نمی کنند؛ در بسیاری از بیمارستانها اعتراض به حق پرستاران را بر انگیخته است.»
بنا به اعلام روابط عمومی سازمان نظام پرستاری، در بخش دیگری از نامه، نمایندگان جامعه پرستاری، درخواستها و مطالبات خود را خطاب به روحانی اعلام می ‌دارند: «ما به نمایندگی از جامعه بزرگ پرستاری کشور و سایر مدافعان مظلوم سلامت درخواست داریم با تصویب:
سریعا کارگروهی علمی ویژه؛ علل این میزان ابتلا و شهادت در بین مدافعان سلامت را بررسی و راه حل مناسب ارائه کنند.
تسریع و اتخاذ مسیر میانبر و ترک تشریفات بروکراتیک برای استخدام سریع و فوری حداقل ۳۰ هزار نفر نیروی جدید و تازه نفس کادر پرستاری و تسریع در تغییر وضعیت نیروهای مدافع سلامت شرکتی.
بررسی و بازنگری کمی و کیفی امکانات محافظتی و ایمنی موثر در بیمارستانها، بخشها و نیز تجدیدنظر جدی در شرایط و محیط های کاری مدافعان سلامت مانند رختکنها، اتاقها و محلهای استراحت موقت، به ویژه در بیمارستانها و شهرهایی که آمار مرگ و میر بالایی دارند.
اجرای کامل قانون بهره وری در رابطه با مشاغل سخت و اعمال امتیازات سختی کار متناسب با بخشهای مذکور.
محاسبه ساعت کار تمام پرستاران شاغل در بیمارستانها با ضریب ۱.۵ برای ساعت کاری تمام بخشهای بیمارستانی در ایامی که سایر کارکنان دولت تعطیل یا دورکار هستند و ضریب ۲ با یک هفته استراحت در هر ماه بدون کاهش حقوق مزایا و بدون امکان خرید و ذخیره این یک هفته (به منظور تجدید قوا) ویژه نیروهای بخشهای کرونایی.
عدم کسر کارانه و اضافه کار مدافعان سلامت که به کرونا مبتلا می شوند و اجبارا از کار در بخش و بیمارستان منفک می شوند که متاسفانه در بعضی بیمارستانها  کسر می کنند.
تسریع در پرداخت معوقات و عدم کاهش میزان کارانه مدافعان سلامت در این روزهای سخت به بهانه کاهش درآمد بیمارستانها و تسریع در اصلاح نظام پرداخت ناکارآمد نظام سلامت که دقیقا در تضاد با نیاز واقعی بیماران و خدمات ارزشمند تمام گروههای ارائه دهنده خدمت است. یعنی اجرای قانون تعرفه گذاری برای پرستاران که این روزها  اهمیت و ارزش خدمات آنها بر همگان روشن و مبرهن است.
تسریع در صدور احکام فوق العاده ویژه برای تمام نیروهای مدافع سلامت اعم از رسمی، شرکتی، قرار دادی و… در یکی دو هفته جاری و قبل از ۳۰ آذر، روز پرستار.
تعیین مکان ویژه و مناسب با امکانات لازم جهت تشخیص؛ قرنطینه و درمان رایگان مدافعان سلامت و خانواده های این عزیزان که مبتلا می شوند اعم از تمام نیروهای رسمی، قراردادی و شرکتی و… به دلیل لزوم جلوگیری از انتقال ویروس به خارج از بیمارستانها و به خانواده های این عزیزان  انجام شود.
کار گروهی برای تامین حقوق مادی، معنوی و شرایط  کاری مناسب تر مدافعان سلامت، تشکیل و موارد مطروحه را عملیاتی کنند و نتایج ماهانه با همکاری سازمان نظام پرستاری به ستاد ملی کرونا گزارش شود.»
 
تجمع پرستاران مراکز درمانی سنندج
روز شنبه ۸ آذر، گروهی از پرستاران مراکز درمانی سنندج مقابل اداره بهداشت استان کردستان واقع در این شهر، تجمع کردند. پرستاران به عدم پرداخت مطالبات مزدی شان اعتراض کردند.
پرستاران معترض گفتند؛ به مدت یک سال از دریافت حقوق محروم مانده‌ و همچنان در انتظار پرداخت معوقات سال ۹۸ خود از جانب وزارت بهداشت هستند.
 
تجمع کارکنان بیمارستان دکتر سپیر
روز سه شنبه ۱۱ آذر، کارکنان بیمارستان دکتر سپیر در تهران مقابل این بیمارستان دست به تجمع زدند. این شهروندان به تعویق ۷ ماهه حقوق شان دست اعتراض کردند.
 
تجمع ‌‌پزشکان‌ خانواده استان فارس
جمعی از پزشکان‌ خانواده استان فارس برای اعتراض به مبلغ سرانه دریافتی و عدم برخورداری از خدمات بیمه و بازنشستگی روز یکشنبه ۱۶ آذر دست به تجمع زدند و خواهان پاسخگویی مسئولان اداره کل بیمه سلامت و تامین اجتماعی استان فارس شدند.
قابل یادآوری است که حدود ۱۲۰۰ پزشک خانواده فارس خدمات بهداشتی و درمانی به اهالی این استان ارائه می ‌کنند.
 
تجمع پرستاران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
پرستاران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بامداد روز سه شنبه ۱۹ آذر در اعتراض به پرداخت نشدن کارانه و اضافه ‌کاری شان طی ۹ ماه گذشته مقابل استانداری در کلانشهر اصفهان تجمع کردند. یکی از پرستاران معترض گفت: قبل از طرح قاصدک پرستاران اضافه‌ کاری را نهایتاً با یک ماه تاخیر دریافت می ‌کردند، اما از وقتی طرح قاصدک اجرایی شده است، پرستاران مجبور هستند ۹ ماه، یک سال یا شاید۱۴ ماه منتظر بمانند تا مطالبات معوق شان را دریافت کنند.
 
تجمع پرستاران بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر
شماری از پرستاران بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر، روز شنبه ۲۲ آذر، با برگزاری تجمع اعتراضی مقابل ساختمان این بیمارستان، خواستار تجدید نظر در میزان پرداخت مبلغ کارانه خود شدند. به گفته رئیس هیات مدیره نظام پرستاری شهرستان بوشهر؛ تا پیش از اسفند ماه سال گذشته مبلغ کارانه به صورت میانگین حداقل ۵۰۰ هزارتومان بود، اما رقم پرداختی تا پایان خرداد ماه امسال بسیار کم بوده است.
با گذشت یکسال از پدیدار شدن ویروس کرونا در کشور، اعتراض پرستاران پیرامون پرداخت نشدن مطالبات شان بیشتر شده است. پرستاران از گروههای مهم درمان که در روزهای بحرانی همه گیری ویروس کرونا خسته ‌تر از همیشه هستند.
رئیس شورای ‌عالی نظام پرستاری استان بوشهر در این مورد گفت: کارانه کادر درمانی استان بوشهر فقط تا خرداد ماه پرداخت شده که این میزان کارانه به شدت کاهشی بوده است،
وی ادامه داد: قرار بود در ایام کرونا و به سبب تلاشهای چندین برابری کادر درمان، مبلغ کارانه بالاتر از میزان عادی باشد، اما نه ‌تنها میزان کارانه افزایش نداشته بلکه به شدت کاهشی بوده که باعث تعجب و اعتراض کادر درمان استان بوشهر شده است.
 
تجمع کارکنان بیمارستان شهدای شهرستان هیرمند
کارکنان بیمارستان شهدای شهرستان هیرمند در استان سیستان و بلوچستان روز یکشنبه ۲۳ آذر، برای اعتراض به عدم پرداخت به موقع حقوق دست به تجمع زدند. مسئولان دانشگاه علوم پزشکی زابل گفتند: تا کنون ۶ ماه حقوق معوقه پرسنل در اکثر نهادهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی پرداخت شده و در سایر نهادها نیز حداکثر تا پایان ماه جاری پرداخت صورت خواهد گرفت.
 
تجمع کارکنان شرکتی بیمارستان بهشتی قم
بامداد روز دوشنبه ۲۴ آذر، جمعی از کارکنان شرکتی بیمارستان بهشتی برای اعتراض به اخراج از کار مقابل دانشگاه علوم پزشکی قم تجمع کردند. یکی از معترضان گفت: ما از سال ۹۳ تا ۹۶ با قرارداد ساعتی ۸۹ روزه بدون دریافت هیچ مزایایی و با گذراندن ۲۵۶ ساعت کاری در ماه با مدارک و مقاطع مختلف دانشگاهی مشغول به کار بودیم که با اتمام قراردادمان، به حالت تعلیق درآمده و بیکار شده ایم.
معاون منابع و توسعه دانشگاه علوم پزشکی درباره  تجمع کنندگان گفت: دانشگاه علوم پزشکی استان قم تلاش می ‌کند با اخذ مجوز از وزارت بهداشت و درمان و همکاری مسئولان مربوطه در دولت این افراد را با شرایط استخدام ساعتی یا استخدام پیمانی در بیمارستان بهشتی به کارگیرد.
 
تجمع  کارکنان بیمارستان خمینی کرج
روز چهارشنبه ۲۶ آذر، کارکنان بیمارستان خمینی کرج برای اعتراض به عدم پرداخت مطالبات شان در این مرکز درمانی در استان البرز تجمع کردند. بر اساس گزارش و فیلم رسانه ای شده در یوتوب، تجمع کنندگان شعار می دادند: «تا که حقوق نگیریم  آروم نمی نشینیم».
 
تعداد پرستاران مبتلا به کرونا در ایران، ۶۰ هزار یا ۴۵ هزار نفر
رئیس سازمان نظام پرستاری روز پنجشنبه ۲۷ آذر از واگیر شدن ۶۰ هزار پرستار به کرونا در ایران از آغاز خبر داد و معاون پرستاری وزیر بهداشت یک روز پیش این رقم را ۴۵ هزار نفر عنوان کرده بود.
رئیس سازمان نظام پرستاری با بیان این که کمبود نیرو، اصلی‌ ترین مشکل پرستاران در ایران است گفت: «به شکل استاندارد باید به ازای هر تخت بیمارستانی ۲.۵ پرستار به کار گرفته شوند، اما اکنون این رقم در کشور حدوداً ۰.۹ است. وی در نشست خبری به مناسبت روز پرستار گفت: از حدود ۱۴۵ هزار پرستار مشغول بر بالین بیماران حدودا ۶۰ هزار نفر به این بیماری مبتلا شدند و حدود ۱۰۰ نفر نیز از گروه پرستاری جانباختند. در حال حاضر نیز ۶۰۰۰ نفر یا در قرنطینه هستند و یا به شکل استعلاجی به مرخصی رفتند تا دوره بیماری را طی کنند.
رئیس سازمان نظام پرستاری در ادامه سخنان خود افزود: حدودا ۲۵۰ هزار نفر پرستار در کشور از دانشجو تا بازنشسته داریم و ۱۹۵ دانشکده پرستاری با ۶۰ هزار دانشجو فعال هستند. از تعداد یاد شده ۳۰ هزار نفر در بخش غیر دولتی و تامین اجتماعی شاغل هستند و ۲۰ هزار نفر نیز در مراکز ارائه خدمات در منزل فعال هستند.
 
پرستاران: شما کارانه ‌ها رو بدین، ما سوت بلبلی می ‌زنیم
جمعی از پرستاران سراسر کشور روز شنبه ۲۹ آذر در اعتراض به دستور رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت مبنی بر به صدا در آوردن سوت قطارها و کشتیها و زنگ کارخانجات و صنایع برای قدردانی از کارکنان مراکز درمانی، در محل کار خود تجمع کردند.
چند روز پیش از این، این کارگزار حکومتی اعلام کرد: خواهشمند است در راستای قدردانی از پرستاران و مدافعان سلامت این مرز و بوم، در تاریخ شنبه ۲۹ آذر در اقدامی نمادین راس ساعت ۲۰، سوت قطارها و کشتی‌ها و زنگ کارخانجات و صنایع به صدا درآید.
نامه او در روز ۲۵ آذر منتشر و در صفحه اینستاگرام خانه پرستار بازنشر شد؛ پرستاران در این صفحه اعلام کردند: «شما کارانه‌ها رو بدین، ما سوت بلبلی می ‌زنیم؛ شما همسان ‌سازی حقوق پرستاران شرکتی و دولتی رو انجام بدین، ما شبانه ‌روزی خودمون از خوشحالی سوت می‌زنیم؛ و...»
یکی از پرستاران شرکتی زنجان در این رابطه گفت: خواسته ما پرستاران اجرای قوانین بر زمین مانده است؛ اجرای قانون تعرفه ‌گذاری پرستاری، ارتقای بهره ‌وری و حذف تبعیض میان پرستاران. بسیاری از پرستاران شاغل، حتی حق کرونا را هم نگرفته ‌اند؛ حالا می ‌خواهند به افتخارمان سوت بزنند! حرف پرستاران ساده است: حق و حقوق ما را بدهید، سوت نمی‌خواهیم!
 
مهاجرت پرستاران دهها برابر شده است
به گفته سخنگوی شورای شهر تهران، مهاجرت پرستاران از ایران «چند ده برابر شده است.» وی یکی از دلایل افزایش درخواست مهاجرت پرستاران را مشگلات مالی و عدم پرداخت به موقع حق و حقوق و معوقات آنان عنوان کرد.
پیش از این به صورت رسمی اعلام شده بود که مهاجرت پرستاران، سه برابر شده است.
عقد قرارداد موقت، ناامنی شغلی و بیکار شدن به دلیل ابتلا به کرونا، مولفه‌ هایی هستند که در زندگی کاری پرستاران بخش خصوصی تاثیر دارند و همواره زنگ خطری برای آنها به حساب می‌آیند. شیوع ویروسی به نام کرونا سبب شده نیاز به جامعه پرستاری نسبت به گذشته بیشتر احساس شود. در این روزهای کرونایی، از جامعه پرستاری در رسانه ملی، مطبوعات و فضای مجازی بارها سخن به میان می ‌آید. در همین روزها، پرستاران بیمارستانهای دولتی کانون توجه مردم و رسانه‌ ها هستند ولی بخشی از این گروه شغلی که در بیمارستانهای خصوصی فعالیت می‌کنند، به دست فراموشی سپرده شده ‌اند و روزگار سختی را سپری می‌کنند.
همزمان با انتشار خبر افزایش گسترده مهاجرت پرستاران به دلیل مشکلات ناشی از عدم پرداخت حقوق و مزایا، علی خامنه ‌ای، در روز پرستار (۳۰ آذر) در سخنانی کلی و بدون تعیین زمانبندی، خواستار استخدام ۳۰ هزار پرستاران شد.
 
برخی از جانباختگان کادر درمانی در آبان ماه
 
*زرین رئیسی پرستار شرکت گهر نشاط شاغل در درمانگاه منطقه معدنی گل‌ گهر در سیرجان (استان کرمان)، بر اثر ابتلا به کرونا جانباخت. روز یکشنبه ۹ آذر پس از آخرین وداع در محوطه بیمارستان دکتر غرضی سیرجان، پیکر خانم زرین رئیسی به خاک سپرده شد.
 
*سید نعمت موسوی، از کارکنان بخش خدمات بیمارستان ولیعصر در زنجان در روز دوشنبه ۱۰ آذر به علت واگیر شدن به کرونا جانباخت. آقای سید نعمت موسوی پس از گذشت سه روز بستری درگذشت.
 
*محمد رضا کریمی، پرستار بخش جراحی و سوپروایزر بیمارستان تامین اجتماعی سقز، در روز شنبه ۱۵ آذر، بر اثر واگیر شدن به کرونا جان خود را از دست داد.
آقای کریمی دومین جانباخته مدافع سلامت در سقز است. او چند روز در بیمارستان  خمینی بستری شده بود.
 
*حسن عصاری، از کارکنان بخش خدمات بیمارستان ۹ دی تربت حیدریه، در استان خراسان به علت واگیر شدن به کرونا در روز شنبه ۱۵ آذر، جانباخت. آقای حسن عصاری در آستانه بازنشستگی قرار داشت و روزهای پایانی خدمت خود را سپری می‌ کرده است.


*شیوا فریدی پزشک نخبه کامیارانی و رتبه سوم کنکور سال ۸۹ در روز شنبه ۱۵ آذر، بر اثر واگیر شدن به کرونا جانباخت. خانم شیوا فریدی در تهران مشغول کار پزشکی و خدمتگزاری به مردم بود.
 
*رضا حصاری، مسئول جمع ‌آوری و بارگیری پسماندهای تعدادی از بیماستانهای محل بستری بیماران کرونا در پایتخت روز یکشنبه ۱۶ آذر، بر اثر واگیر شدن به کرونا جانباخت. آقای حصاری ۳۷ سال داشت و از یک سال قبل در سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران مسئول جمع‌‌ آوری زباله ‌های بیمارستانهای مسیح دانشوری، ۵۰۵ ارتش و‌ محک بود.

*حامد مکنونی پرستار بهداری پدافند هوایی ارتش کیش در حین شیفت کاری در روز دوشنبه ۲۴ آذر، سکته قلبی کرد و جانش را از دست داد. آقای حامد مکنونی سابقه هیچ نوع بیماری خاصی نداشته و چندین سال به عنوان نیروی پرستاری بهداری پدافند هوایی ارتش کیش مشغول فعالیت بود.
 
 (منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: رادیو فردا، عصر هامون، ایلنا، فارس، مهر،ایسنا، خلیج فارس)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۲، دوشنبه ۱ دی ۱۳۹۹ ـ ۲۱ دسامبر ۲۰۲۰

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول