دانشگاه در ماهی که گذشت (دی ۹۹)

کامران عالمی نژاد

 

مدرک فروشی رسمی در یکی از موسسه ها غیرانتفاعی

بررسیها نشان می ‌دهد که برخی از موسسه ها غیرانتفاعی به ‌صورت رسمی مدرک می ‌فروشند و مدرک فروشی آنها شکل متفاوتی دارد. در این موسسات، دانشجویان پس از ثبت ‌نام بدون درس خواندن می‌ توانند فارغ ‌التحصیل شوند.

اگر کرونا برای بسیاری شرایط را سخت ‌تر کرده است اما برخی از موسسه ها آموزش عالی از این شرایط نهایت استفاده را برده ‌اند. به این صورت که می‌ توانند بدون امکانات و استاد و تنها با آموزش مجازی، ترم تحصیلی را به پایان برسانند و فارغ ‌التحصیلان بیشتری را به جامعه اضافه کنند.

بر اساس اعلام برخی از دانشجویان، در یکی از این موسسه ها پیش از کرونا، هیچ کلاسی برگزار نمی‌ شد و دانشجویان در روزهای پایانی‌ ترم به موسسه مراجعه می‌کردند و تعدادی سؤال امتحانی تحویل می ‌گرفتند تا خودشان را برای امتحانی از پیش تعیین ‌شده آماده کنند. اکنون ‌که کلاسها مثلاً مجازی است بدون نیاز برای حضور در کلاس قرار است، سؤالات ارائه شود تا دانشجویان بتوانند به‌راحتی نیم سال تحصیلی خود را به پایان برسانند.

این موسسه تنها در دوره کارشناسی ارشد در ۵ رشته جغرافیا، شیلات، علوم دامی، مترجمی زبان و آموزش زبان دانشجو می‌پذیرد و قصد دارد در مجموع ۷۰ دانشجو در این ۵ رشته جذب کند؛ در صورتی که بر اساس ضوابطی که معاون آموزشی وزارت علوم در آبان ماه ۹۹ ابلاغ کرده، این موسسه درنهایت می‌ تواند ۳۰ یا ۴۵ دانشجو در دوره کارشناسی ارشد جذب کند.

همین شواهد نشان می‌دهد که این موسسه دو تخلف آشکار را انجام داده، اول مدرک فروشی و دوم اختصاص ظرفیت نامناسب پذیرش دانشجو.

 

مشکلات دانشجویان پرستاری همچنان پابرجاست

پرستاری یکی از مهمترین رشته ‌های دانشگاهی و بخش مهمی از فرآیند درمان و سلامت در کشور است. در توصیف اهمیت پرستاری می ‌توان گفت این رشته بازوی مهمی برای کادر درمان به شمار می ‌رود، در نتیجه این رشته از ابتدای تدریس تا انتهای فارغ التحصیلی و جذب در بیمارستان، نیازمند توجه ویژه است.

یک دانشجوی ترم آخر پرستاری با اشاره به اینکه مهمترین مشکل دانشجویان پرستاری ‌عدم اطمینان به آینده شغلی است، اظهار داشت: بسیاری از پرستاران اکنون در انتظار جذب هستند و حضور دانشجویان به طور موقتی بر بالین با دریافتی بسیار پایین، اقدامی ناروا در جهت نادیده گرفتن پرستاران و دانشجویان است.

این دانشجوی ترم آخر پرستاری گفت: باید فرآیند لازم جهت جذب پرستاران فارغ التحصیل و آماده به کار برای ارائه خدمات حرفه ‌ای در مراکز درمانی فراهم شود و درصورت اضطرار و عدم وجود نیروی پرستار فارغ التحصیل و نیاز به استفاده از نیروی دانشجویی مبالغ و شرایط مناسب در خورشان و زحمت دانشجویان پرستاری در این شرایط بحرانی شیوع کرونا در نظرگرفته شود.

 

بیانیه همبستگی با فراخوان کارگران هفت ‌تپه

37 تشکل دانشجویی، کارگری، فارغ ‌التحصیلان بیکار، بازنشستگان، ورزشکاران و جوانان و بیکاران در روز چهارشنبه 3 دی، بیانیه ای در همبستگی با فراخوان کارگران نیشکر هفت تپه صادر کردند. در میان امضا کنندگان، 11 تشکل دانشجویی وجود دارد. در این بیانیه آمده است:

با گذشت بیش از پنج سال از اعتراضها و اعتصابهای گسترده کارگران هفت‌ تپه در برابر سرمایه ‌دارن "شرکت کشت‌ و ‌صنعت نیشکر هفت‌ تپه" و مدافعان حکومتی سرمایه ‌داران، جلسه هیات داوری دادگاه برای تعیین تکلیف آینده اقتصادی این شرکت و زندگی هزاران کارگر در این شهر، برگزار خواهد شد. اعتراضها و اعتصابها که از یکسو موجب به خط شدن دولت و وزارتخانه‌ هایش، نیروهای انتظامی، امنیتی، قضایی و سایر ارگانهای حکومت سرمایه ‌داران علیه معیشت کارگران و نمایندگان آنها شد؛ و از سوی دیگر، میلیونها نفر از کارگران، معلمان، دانشجویان، زنان، بازنشستگان و غیره را در کنار و نیز در جبهه اعتراض کارگران هفت ‌تپه علیه سیستم غارتگری قرار داد؛ تا جایی که در سالهای اخیر، فریاد مطالبه‌ گری کارگران هفت‌ تپه، بازتاب ‌دهنده خواسته‌ ها و اعتراضهای بخش وسیعی از جامعه علیه کلیت دم و دستگاههایی بوده که زندگی مردم ایران را در عمیق ‌ترین تنگناها و بحرانهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی فرو برده است.
از این رو، ما تشکلها و گروههای امضاکننده این بیانیه، ضمن اعلام همبستگی با کارگران هفت‌ تپه و اعلام حمایت از فراخوان اسماعیل بخشی به نمایندگی از این کارگران، همه کارگران، معلمان، بازنشستگان، دانشجویان، دانش آموزان، کارگران بیکار و جوانان جویای کار و همه مردم آزادیخواه را فرا می‌خوانیم تا با به اشتراک گذاشتن هشتگ "خلع ید، یک کلام، والسلام" ، به کارزار سراسری در حمایت از کارگران هفت ‌تپه بپیوندید و به هر طریق ممکن به صدای اعتراض کارگران هفت ‌تپه در برابر سیستم تبعیض و استثمار بدل شوید. هفت‌تپه پایتخت اعتصاب جهان و طنین فریاد "اداره شورایی" در کل جامعه ایران است؛ فریادی که بخشهای معترض جامعه به ویژه دانشجویان مدتها است پرچم آن را به ‌دست‌ گرفته ‌اند و با سر دادن شعار نیرومند "فرزند کارگرانیم، کنارشان می ‌مانیم"، بر ضرورت همبستگی دانشجویان و کارگران و همگرایی مطالبات ‌شان در برابر کل مفتخوران سرمایه‌دار، تاکید داشته ‌ایم.

 

حکم محمد خانی: حبس و کار اجباری با کودکان “معلول ذهنی”

روز یکشنبه ۷ دی، محمد خانی، مترجم، پژوهشگر و دانشجوی مقطع دکتری دانشگاه علامه طباطبائی توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری از بابت اتهام "اجتماع و تبانی" علیه امنیت کشور به ۳ سال و ۶ ماه حبس تعزیری و به اتهام "تبلیغ علیه نظام" به ۶ ماه حبس تعزیری محکوم شد. وی همچنین از باب مجازات تکمیلی به ۲ سال محرومیت از فعالیتهای اجتماعی و سیاسی، ۶ ماه کار اجباری با کودکان معلول ذهنی” و توقیف تمامی اموال ضبط شده در زمان بازداشت همچون تلفن همراه، لپ ‌تاپ، آرشیو کارهای پژوهشی، هارد دیسک و کتابهای چاپ شده در داخل کشور و ۲ عدد هارد کامپیوتر به مدت ۲ سال محکوم شد.

در صورت تایید این حکم در مرحله تجدیدنظر، با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی ۳ سال و ۶ ماه زندان برای وی قابل اجرا خواهد بود.

آقای خانی دیماه سال ۹۶ برای مدتی در بازداشت نیروهای امنیتی بسر برد. وی در سال ۱۳۹۶ عضو شورای صنفی دانشگاه علامه طباطبایی نیز بود و همراه با شوراهای صنفی ۳۰ دانشگاه کشور با انتشار نامه ای سرگشاده خطاب به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نسبت به بازداشت دانشجویان دانشگاه های مختلف در جریان اعتراضات سراسری دیماه ۹۶ واکنش نشان داد.

 

 

تداوم بازداشت نازنین محمدنژاد در زندان اطلاعات سپاه

نازنین محمدنژاد، دانشجوی کارشناسی رشته زبان روسی دانشگاه علامه طباطبایی و فعال دانشجویی سابق در دانشگاه تهران با گذشت ۲۱ روز از زمان دستگیری کماکان به صورت بلاتکلیف در بازداشتگاه اطلاعات سپاه موسوم به بند ۲ الف زندان اوین نگهداری می‌شود. خانم محمدنژاد سه ‌شنبه شب ۱۸ آذرماه توسط نیروهای امنیتی در منزل خود در تهران بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. در جریان بازداشت خانم محمدنژاد شماری از وسایل شخصی وی ازجمله، تلفن همراه، لپ ‌تاپ و کتابهای او توسط نیروهای امنیتی ضبط شد. وی از زمان دستگیری تاکنون تنها ۲ بار با خانواده خود تماس تلفنی داشته است.

در آخرین مورد وی روز یکشنبه ۷ دیماه طی یک تماس تلفنی کوتاه از وضعیت خود به خانواده ‌اش خبر داده است.

 

کافی است ایرانی باشی تا بتوان خونت را ریخت

انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف در بیانیه‌ ای به مناسبت سالگرد سرنگون شدن هواپیمای اوکراینی با شلیک موشک سپاه پاسداران، تاکید کرده است که مسئولان حکومت ایران «تلّی از جنایات بی ‌پاسخ» را در کارنامه خود دارند.

در این بیانیه که روز شنبه ۲۰ دی‌ ماه منتشر شده، رفتار مسئولان حکومت ایران در قبال این رویداد «وقاحت» و «بی ‌مسئولیتی» توصیف شده و آمده است: «یک عمر دروغ و نیرنگ و پنهان‌ کاری و وقاحت پروارشان کرده که اکنون از عمق آن فاجعه، حتی خمی هم به ابرو نمی‌آورند.»

نویسندگان این بیانیه خطاب به مسئولان حکومت نوشته ‌اند: «ما از شما بیزاریم؛ از عدم صداقت و دروغگویی ‌تان، از بی‌مسئولیتی و بی ‌تدبیری ‌تان.»

در بخش دیگری از این بیانیه با اشاره به رویدادهایی مانند بازداشتگاه کهریزک، مفقود شدن معترضان به حکومت، کشته شدن ندا آقاسلطان در اعتراضهای پس از نمایش انتخابات سال ۸۸ و کشته شدن کارگران معترضی چون محسن محمدپور در اعتراضهای آبان ۹۸، آمده است که «کافی است ایرانی باشی تا بتوان خونت را ریخت و از پاسخ‌گفتن ابا کرد».

در این بیانیه همچنین به فشارهای نهادهای امنیتی حکومت بر فعالان دانشگاهی و دانشجویان اشاره شده و آمده است: «چکمه ‌‌های نهادهای امنیتی مختلف و تیغ برّان استبداد، شاهرگ ‌مان را نشانه رفته و راه را بر تنفس ما بسته‌ است.»



 

هشدار نماینده خامنه ‌ای به انجمن اسلامی دانشگاه شریف

در واکنش به بیانیه انتقادی انجمن اسلامی دانشگاه صنعتی شریف، مسئول نمایندگی ولی فقیه جمهوری اسلامی در این دانشگاه، اعضای انجمن را «سیاه ‌اندیش» و پر از «نفرت» خواند و گفت این بیانیه «اثرات سوء»

 بر فعالیتهای این دانشجویان خواهد داشت.

فخرالدین طباطبایی در نامه‌ای که روز دوشنبه ۲۹ دی، منتشر شد، با تأکید بر این‌ که بیانیه دانشجویان «نقطه تاریک» کارنامه انجمن اسلامی بود، هشدار داد که «شاید اثرات سوءِ آن تا مدتها در روند فعالیتهای این انجمن اسلامی دیده شود.»


 

پاسح انجمن اسلامی دانشگاه شریف به نامه نماینده خامنه ای


انجمن اسلامی دانشگاه شریف در واکنش به نامه اخیر نماینده ولی فقیه در این دانشگاه، در اطلاعیه ‌ای تاکید کرده‌ که «فضای خفقان» روز بروز بیشتر می ‌شود و مسئولان حکومت نباید انتظار داشته باشند که « مردم در برابر برخی مسئولانِ بریده ‌گوش و زبان‌ بلند، سر تا پا گوش بنشینند و شرح توهم مردم ‌دوستی بشنوند و سکوت کنند.»
این انجمن با اشاره به با سابقه برخورد نهادهای امنیتی و حکومتی با انتقادات مطرح شده که توام با تهدید و فشار بوده، تاکید کرده‌ که «با توجه به رویکرد سالهای اخیر حاکمیت در بی‌ توجهی به صدای اعتراضها و برخوردهای امنیتی با مردم و دانشجویان، دیگر از اصلاح روند فعلی ناامید هستیم و به‌همین علت از رفتارهای مسئولان کشور بیزاریم.»
در بخش دیگری از این نامه خطاب به نماینده رهبر جمهوری اسلامی در دانشگاه شریف نوشته شده است: «صدای آه و نفرت برآمده از دل مردم دیگر بذر نیست، درخت تنومندی شده‌ که بارها در آبان و دی،‌‌ صدای تکان‌خوردن شاخه‌ها و برگ‌هایش بلند شد اما افسوس که شما گوش‌های‌تان را گرفتید و نشنیدید.»

 

حرکتهای اعتراضی دانشجویان

 

تجمع دانشجویان دانشگاه علوم ‌پزشکی تبریز

دانشجویان دانشگاه علوم ‌پزشکی تبریز روز دوشنبه اول دی، برای به رسمیت شناختن حضور نمایندگان دانشجویان در شورای آموزشی دانشگاه و با خواست اداره‌ شورایی دانشگاه تجمع برگزار نمودند.

دانشجویان این دانشگاه خواهان مداخله در تصمیمات آموزشی از طریق حضور نمایندگان انتخابی دانشجویان در شورای آموزشی دانشگاه بودند. آنها خواستار اداره‌ شورایی دانشگاه شدند و در نشستی که در ادامه‌ تجمع خود با معاون آموزشی دانشگاه داشتند، آیین نامه‌ ای را که طی ماهها نوشته بودند تا نحوه‌ حضور و مداخله نمایندگان دانشجویان در شورای آموزشی دانشگاه مدون شود به معاون آموزشی دانشگاه ارایه دادند.

دانشجویان در این تجمع پلاکاردهایی با مضمون "نه پادگان، نه بنگاه، درود بر دانشگاه" و "عدالت آموزشی، اداره‌ شورایی آموزش" در دست داشتند.

 

تجمع دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی

آذر ماه امسال ابلاغیه‌ ای از طرف وزارت بهداشت برای برگزاری امتحانات مجازی به دانشگاههای علوم پزشکی کشور ابلاغ کرد. مطابق این ابلاغیه؛ مدت زمان پاسخگویی دانشجویان به هر سوال در آزمون آنلاین محدود است و به محض این که این مدت زمان به پایان ‌رسید، دسترسی دانشجویان به سوال محدود می ‌شود و دیگر نمی ‌توانند به آن سوال دسترسی داشته باشند. این ابلاغیه مشکلات زیادی ایجاد کرده است.

از آن جمله می توان به دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سمنان اشاره کرد. دانشجویان این دانشگاه از ترم قبل با مشکلات زیادی در امتحانات مجازی رو به‌ رو بودند. از مشکلات سامانه مجازی گرفته تا شیوه برگزاری امتحانات مجازی، این مشکلات در ترم جاری هم وجود دارد و کار را به جایی رسانده که تعداد زیادی از دانشجویان به نشانه اعتراض به شیوه مدیرت دانشگاه در امتحان پایان ترم خود شرکت نکرده و به نوعی برگه سفید تحویل داده‌ اند.

در این میان تعداد دیگری از دانشگاههای کشور هم با این موضوع رو به ‌رو بوده‌ اند، به طور مثال در دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، نسبت به شیوه نامطلوب برگزاری امتحانات، اعتراضهایی از طرف دانشجویان این دانشگاه صورت گرفته است.

در اعتراض به این ابلاغیه روز یکشنبه ۷ دی جمعی از دانشجویان دانشگاه اقدام به برگزاری تجمع کردند و خواستار اصلاح این رویه شدند.

روز سه شنبه ۹ دی، نیز تعدادی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، با برگزاری تجمعی اعتراضی خواهان رسیدگی به مطالبات خود شدند.
تجمع این دانشجویان در اعتراض به تصمیمات ناگهانی آموزش دانشگاه در مورد تایم محدود هر سوال و نیز عدم توجه به خواسته های دانشجویان در زمینه مشکلات آموزش مجازی و عدم ارائه امکانات مناسب محافظتی به کارآموزان و کارورزان صورت گرفت.

 

اعتراض دانشجویان به بخشنامه جدید پیرامون دفاع از پایان نامه

پیش از ظهر روز سه شنبه ۱۶ دی، تعدادی از دانشجویان مقطع دکتری در اعتراض به مفاد بخشنامه دفاع از رساله دکتری تخصصی که از مهرماه امسال اجرایی شده، مقابل سازمان مرکزی دانشگاه آزاد تجمع کردند.

در این تجمع دانشجویان پارچه نوشته ‌هایی در دست داشتند که بر روی آنها نوشته شده بود؛ جبران رکودهای اقتصادی و فشارهای مالی دانشگاه آزاد از جیب دانشجویان تحصیلات تکمیلی، چرا دانشگاه آزاد به هیچ نهاد و ارگانی پاسخگو نیست و بخشنامه دفاع دکتری باید لغو گردد.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بابل

جمعی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بابل، در روز چهارشنبه ۱۷ دی، برای اعتراض به وضعیت نامناسب آموزشی، در محوطه این دانشگاه تجمع اعتراضی برگزار کردند.

دانشجویان معترض، اهم مطالبات خود را بی کیفیت بودن تدریس مجازی اساتید و نحوه برگزاری امتحانات پایان ترم و همچنین ناکارآمدی واحد آموزش این دانشگاه بیان کردند.

 

تجمع دانش ‌آموختگان رشته ژنتیک پزشکی

تعدادی از دانش ‌آموختگان و دانشجویان رشته ژنتیک پزشکی روز شنبه ۲۰ دی، مقابل سازمان نظام پزشکی تجمع کردند.

اعتراض تجمع کنندگان به اقدام مدت دار سازمان نظام پزشکی است که طی آن صدور شماره نظام پزشکی برای فارغ ‌التحصیلان رشته ژنتیک پزشکی متوقف شده و به پزشکان اعطا می‌ شود. پزشکانی که تنها دو واحد ژنتیک را در طی دوران تحصیل خود می ‌گذرانند.

تجمع کنندگان با سر دادن شعارهایی از جمله «با کرونا می‌جنگیم با شما هم بجنگیم؟» و «شورا اگه عالی بود، تکلیف ما این نبود» اعتراض خود اعلام کردند.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه اردکان

گروهی از دانشجویان دانشگاه اردکان روز شنبه ۲۰ دی در محوطه این دانشگاه تجمع اعتراضی برگزار کردند.

این دانشجویان دلیل تجمع خود را اعتراض به برگزاری امتحانات به صورت تصویری و با استفاده از وِبکَم‌ و همچنین منظور نشدن فرجه برای امتحانات عنوان کردند.

یکی از دانشجویان در این خصوص گفت: “موضوع بسیار مهمی که در رابطه با برگزاری امتحانات پایان ترم دانشگاه اردکان مطرح است، نحوه ارائه و برگزاری آزمون با روشهای جدید و نیز پیش‌ بینی نشدن فرجه امتحانی بود که مطمئناً برای دانشجویان بسیار تنش زا و استراس زا خواهد بود”.

 

تجمع کارمندان و استادان دانشگاه آزاد در تهران

روز یکشنبه ۲۱ دی، گروهی از کارمندان و استادان دانشگاه آزاد در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات شان مقابل ساختمان مجلس تجمع اعتراضی برپا کردند.

معترضان اهم مطالبات خود را همسان سازی حقوق پرستاران دانشگاه آزاد با سایر پرستاران، اعمال افزایش حقوق ۵۰ درصدی و همچنین همسان سازی حقوق و مزایای اعضای هیات علمی و کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی با دانشگاه های دولتی عنوان کردند.

 

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: آنا، ایلنا، خبرنامه دانشجویان ایران، ایسنا، مهر، هرانا، دانشجو، رادیو فردا)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۳، چهارشنبه ۱ بهمن ۱۳۹۹ ـ ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول