کارورزان سلامت (دی ۹۹)

امید برهانی

 

واکسن همگانی و رایگان، مطالبه‌ فوری و عمومی مردم است!

 

رنج پرستاران

روز یکشنبه ۳۰ آذر، میرزابیگی رئیس سازمان نظام پرستاری در جلسه با روحانی گفت ۱۰۰ پرستار به ‌علت کرونا جانباخته ‌اند، ۶۰ هزار پرستار دیگر به کرونا مبتلا شده ‌اند و هشت هزار پرستار به‌علت کرونا از چرخه کار خارج شده ‌اند.

علت این ابتلاها چیست؟ پاسخ روشن است. نبود امکانات و تجهیزات لازم برای حفاظت از جان پرستارانی که به‌ طور مستقیم با بیماران کرونایی سر و کار دارند. علاوه بر نبود امکانات و تجهیزات لازم، فشار کار مضاعف را نیز باید اضافه کرد.

ما باید بر اساس حداقل استانداردهای دنیا دو و نیم نفر پرستار، به ازای هر تخت بیمارستانی نیرو داشته باشیم که الآن هفت دهم تا هشت دهم در جاهایی که خیلی وضعمان خوب هست یک نفر به ازای هر تخت بیمارستانی در ۲۴ ساعت داریم، یعنی یک نفر به ازای هر تخت بیمارستانی در شیفت صبح، عصر، شب و شب مقابل که خودش باید تقسیم بر ۴بشود.

این موضوع باعث شده ما اضافه کار اجباری به پرستاران بدهیم، این موضوع باعث شده یک پرستار در طول ۲۰ سال خدمت ۶۰ سال خدمت کند، به ‌خاطر شیفتهای دوم و سوم که به ‌خاطر نیاز به نیرو بالاخره مجبور هستیم از پرستار خواهش بکنیم که کار را انجام دهد.

در رابطه با مشکلات پرستاران و خانواده ‌های آنها در جریان بحران کرونا یک خانم پرستار گفت: مشکلات ما این است که احتمال ناقل بودن خودمان را می‌ دهیم، نمی‌ توانیم با بچه ‌هایمان در تماس باشیم.

یکی دیگر از خانمهای پرستار در رابطه با مشکلات پرستاران گفت: "از کجای مشکلات بگویم مگر مشکلات ما یکی دوتا است مگر مسئولان نمی ‌دانند چه بلایی بر سر پرستاران آمده و می ‌آید مسأله ما تبعیض است. مسأله ما معیشتی است که با حقوقهای ۲میلیونی و ۳میلیونی هیچ جوری قابل مدیریت نیست. مسأله ما نبودن امنیت شغلی است. مسأله ما اینها و خیلی بیشتر از اینها است. اما کو گوش شنوا"

به اعتراف رسانه‌ها و بسیاری از کارشناسان حکومتی وضعیت جامعه پرستاری ایران، ملتهب و انفجاری است و هر آن ممکن است به جرقه و آتشی در کادر درمان منجر شود. به ‌ویژه پس از فشارهای روزافزون دوران پاندمی کرونا و ستم مضاعفی که بر زحمت کشان راه سلامت می ‌رود.

 

تفاوت فاحش حقوق پرستاران در بخش خصوصی و دولتی

تفاوت فاحش حقوق و دستمزد بین پرستاران بیمارستانهای خصوصی و دولتی در استان قزوین و پرداخت نشدن کارانه به پرستاران شاغل در بیمارستانهای خصوصی سبب اعتراض آنها شده است.

در حالی که در هفته پرستار همه مسئولان از ایثار و فداکاری پرستاران در مقابله با ویروس کرونا و چالشهای آن سخن گفتند، هنوز مشکل استخدام پرستاران شرکتی در استان قزوین لاینحل باقی ‌مانده است. با این حال مشکل بزرگ دیگری که این روزها از سوی پرستاران شاغل در بیمارستانهای خصوصی مطرح می ‌شود، عدم پرداخت کارانه به آنها از سوی مدیران این بیمارستانها است و اینکه میزان حقوق و دستمزد آنها در بیمارستانهای خصوصی بنا به سلیقه و نظر مدیران بیمارستان متفاوت است. مشکلاتی که اجرای اصل عدالت در پرداخت دستمزد بین مدافعان سلامت در بیمارستانهای مختلف استان را به ‌شدت خدشه ‌دار کرده است.

داوود حسنلو، پرستاری که همزمان در بیمارستانهای خصوصی و دولتی خدمت می ‌کند، با بیان اینکه قوانین حوزه پرستاری در بیمارستانهای خصوصی استان قزوین کاملاً سلیقه ‌ای اجرا می‌ شوند، اظهار داشت: قوانینی که از سوی وزارت بهداشت به بیمارستانهای خصوصی ابلاغ می ‌شود، زیرنظر هیات رئیسه بیمارستان بررسی می‌ شود و اگر هیات رئیسه قبول کند، آن قانون را اجرا می‌ کنند.

مدیر دفتر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی قزوین هم با بیان اینکه بیشتر مشکلات ما در حوزه پرستاری مربوط به پرستاران شرکتی است، گفت: از آنجایی که رابطه استخدامی مستقیم با دانشگاه علوم پزشکی قزوین ندارند و با یک شرکت واسطه قرارداد دارند، به همین خاطر پایه حقوق و دستمزدشان از پرستاران استخدام دولت کمتر است.

 

خانه پرستار: دلیلی برای شرکت در جشن روز پرستار نمی‌ بینیم

"خانه پرستار" روز چهارشنبه چهارم دی در نامه ‌ای به حسن روحانی از وضعیت بسیار نامطلوب پرستاران در ایران انتقاد کرده و گفته است با چندر غاز کارانه‌ای که ۱۶ ماه است پرداخت نشده، دلیلی برای شرکت در جشن روز پرستار نمی‌بینیم.   

نهاد پرستاران ایران در این نامه به وضعیت بسیار وخیم کار پرستاران در ایران، از جمله فشار کار سنگین، قرار داشتن در معرض عوامل بیماری زای خطرناک مانند ایدز، هپاتیت، سل و سوانح هوایی و زمینی، آنفولانزاهای متنوع خوکی و مرغی. اشاره می‌کند، و این‌که جان پرستاران مورد تهدید است.

در نامه خانه پرستار هم‌چنین از "خشونتهای کلامی، رفتاری و فیزیکی بیماران، همراهان و بعضی پزشکان" در برخورد با پرستاران  شکایت شده، به طوری که آنها حتی "مورد ضرب و شتم قرار می ‌گیرند". "خانه پرستار" پرسیده است آیا در چنین وضعیت کاری "جشن معنا پیدا می‌کند؟"

در این نامه از "تبعیضهای همه ‌جانبه، از اختلاف فاحش و چند ده برابری در پرداختها تا تبعیض در برخورداری از مزایای قانونی و امکانات گرفته تا تبعبض در جایگاهها، برخوردها، نگاهها و رفتارها" که در لایه لایه سطوح مدیریتی جاری است، انتقاد شده است.

 

افزایش ۵۰۰ درصدی درخواست مهاجرت پرستاران

اعتراض پرستاران نسبت به نامناسب بودن شرایط کار و دستمزد اتفاقی جدید نیست و به‌ ویژه با آغاز شیوع کرونا و افزایش فشار کاری پرستاران و همچنین برخورد‌های نامناسب و آزاردهنده با آنها باعث شد که در این مدت هر از گاهی شاهد برگزاری تجمعی اعتراضی در یکی از شهر‌های کشور و گاه به صورت همزمان در چند شهر باشیم. مطالبات در همه این اعتراضها تقریبا یکی است. پرداخت درست و عادلانه دستمزد، پاداش و کارانه همراه با حفظ کرامت و جایگاه این گروه که در روزگار کرونایی جان برکف گرفته و در تلاش برای نجات جان بیماران هستند. اما روز ۲۳ دی ماه نوبت به پرستاران بیمارستان میلاد رسید که با برگزاری تجمعی، اعتراض خود را نسبت به عدم پرداخت مناسب حقوق مالی اعلام کنند.اهمیت اعتراضات پرستاران زمانی بیشتر می‌شود که بدانیم درست در زمانی که بیشترین نیاز به این قشر در جامعه و در مراکز درمانی کشور احساس می‌شود، سایر کشور‌ها با ایجاد فرصت شغلی و امکانات مناسب در تلاش برای جذب پرستاران هستند. پرستارانی که در کشور مورد انواع بی‌ عدالتیها قرار می‌ گیرند، آنچنان که بسیاری از آنان در زمان برگزاری اعتراض صنفی نگرانند که مبادا شناسایی و از کار برکنار شوند.

محمد شریفی مقدم درباره مهاجرت پرستاران به خارج از کشور اظهار می کند: درخواست مهاجرت در میان پرستاران ما طی دوران شیوع کرونا نسبت به گذشته حدود ۵۰۰ درصد افزایش یافته است، این موضوع دو علت دارد یکی جذابیتهای کشور مقصد به عنوان مثال در گذشته این کشور‌ها برای جذب پرستاران در مورد زبان آیلتس ۷ را می‌ خواستند، اما در حال حاضر اعلام کرده ‌اند که زبان در حد ابتدایی هم باشد فرد را پذیرفته و زبان را به او آموزش می ‌دهند. مساله دیگر آن است که روند ارایه تسهیلات و مدارک برای مهاجرت درخواست کنندگان را کاهش داده‌ اند، ضمن آنکه بر میزان حقوقها نیز افزوده ‌اند.

 

کرونا فروکش کرد، دیگر به ما نیازی ندارند!
جمعی از پرستاران خوزستان از قطع همکاری بخشی از همکاران خود در بیمارستانهای خوزستان خبر دادند. به گفته آنان، پرستاران ۸۹ روزه ‌ای که قرارداد آنها 30 آذر به پایان رسیده، با عدم نیاز بیمارستان مواجه شده و در آستانه‌ بیکاری قرار دارند.
در نامه‌ ای که به روسای بیمارستانهای اهواز از جانب دانشگاه علوم پزشکی ارسال شده، آمده است که اشتغال پرستاران ۸۹ روزه بعد از خاتمه قرارداد در پایان آذر، غیرقانونی است و باید با آنها تسویه حساب صورت گیرد. این ابلاغ که در روزهای ابتدایی دی ماه صادر شده، موجب اعتراض پرستاران شده است. آنها می ‌گویند: چرا نیروهایی که در بحران کرونا از جان و دل مایه گذاشته و با خطرات بسیار جنگیده ‌اند، استخدام نمی ‌شوند؟!

 

حرکتهای اعتراضی پرستاران و کادر درمانی در دی ماه 1399

 

تجمع پرستاران شرکتی در تهران مقابل مجلس

روز یکشنبه ۷ دی، شماری از پرستاران شرکتی در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات شان، مقابل مجلس دست به تجمع اعتراضی زدند. پرستاران شرکتی که حدود ۳۵ درصد از جمعیت ۲۰۰ هزار نفره پرستاران شاغل در بخش دولتی و خصوصی ایران را تشکیل می‌دهند خواستار تبدیل قراردادهای کاری به قرارداد مستقیم و حذف شرکتهای واسطه‌ هستند. از دیگر مطالبات پرستاران، رفع نابرابری در پرداخت دستمزدها و بهبود شرایط کار است.

 

تجمع کارکنان شرکتی بهداشت و درمان دانشگاههای علوم پزشکی کشور مقابل مجلس

جمعی ازکارکنان شرکتی بهداشت و درمان دانشگاههای علوم پزشکی کشور در روز سه شنبه 9 دی، برای اعتراض به عدم تبدیل وضعیت و تبعیض در پرداخت مطالبات دست به تجمع مقابل مجلس زدند.

تجمع کنندگان به انفعال وزارت بهداشت در تبدیل وضعیت استخدامی کارکنان خود از شرکتی به قرارداد معین اعتراض مرده و اعلام کردند که وزارت بهداشت باید تکلیف کادر شرکتی بهداشت و درمان کشور را مشخص کند. معترضان در همین حال به‌ عدم افزایش 50 درصدی فوق ‌العاده ویژه‌ که از اول دی ماه برای نیروهای قراردادی، پیمانی و رسمی اعمال شده است، اعتراض کردند و گفتند که به حکم استخدام شرکتی از مزایای همکارانشان محروم مانده‌اند.

 

تجمع کارکنان بیمارستان کوثر شیراز

جمعی از کارکنان بیمارستان کوثر شیراز در روز پنجشنبه ۱۱ دی، در اعتراض به عدم پرداخت مطابات مزدی خود، در محل کارشان تجمع کردند. معترضان با در دست داشتن دست نوشته هایی خواستار رسیدگی به مطالبات شان شدند.

 

تجمع پرستاران مشهد در روز پرستار

همزمان با روز پرستار، گروهی از پرستاران مشهد در اعتراض به تعویق مطالبات خود در روز چهارشنبه 10 دی، مقابل استانداری خراسان رضوی تجمع کردند. این تجمع همزمان بود با برگزاری مراسم دولتی روز پرستار که طی آن خامنه ‌ای در جمع گروهی از هوادارن حکومت درباره «کرامت» شغل پرستاری سخنرانی کرد.

پرستاران مشهد در تجمع خود به تعویق پرداخت ۱۵ ماه کارانه و عدم اجرای قانون تعرفه ‌گذاری خدمات پرستاری اعتراض کردند.

پرستان معترض در روز بعد نیز تجمع اعتراضی بر پا کردند. مرتضی حکمتی، یکی از فعالان حقوق پرستاران در این ارتباط گفت: «امسال در روز پرستار، جشن روسیاهی وزارت پزشک ‌سالار به مناسبتِ عدمِ اجرای قانونِ لازم الاجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاری، در دوازدهمین سالگرد تولدش را جشن می ‌گیریم؛ سال گذشته در روز پرستار وعده‌ های بسیار شنیدیم؛ ما پرستاران به وعده‌ هایی که از پشت تریبون فریاد زده می‌ شود و رسانه‌ ها تکرار می‌کنند، نیازی نداریم؛ ما اجرای قانون را می‌ خواهیم، فقط همین...»

 

تجمع نیروهای شرکتی مرکز بهداشت بافق

روز یکشنبه ۱۴ دی، گروهی از نیرو‌های شرکتی مرکز بهداشت بافق مقابل ساختمان فرمانداری این شهر، تجمع اعتراضی برپا کردند.

معترضان؛ عدم تبدیل وضعیت شغلی و پرداخت نشدن مزایای قانونی را از جمله مطالبات خود برشمارده و گفتند: همراه با نیروهای رسمی بهداشت فعالیت کرده‌ اند، اما از کمترین حقوق برخوردار هستند.

معاون شبکه بهداشت و درمان بافق در جمع معترضان مدعی شد: طرف قرارداد این نیروها شرکتهای خصوصی هستند و دانشگاه علوم پزشکی نیست و پیگیر پرداخت حقوق قانونی نیروهای شرکتی مرکز بهداشت بافق هستیم.

 

تجمع اعتراضی پرستاران داوطلب یاسوج در اعتراض به بیکاری

روز شنبه ۱۳دی، پرستاران قرارداد ۸۷ روزه یاسوج که از ابتدای شیوع کرونا اشتغال داشتند، در پی عدم جذب توسط دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در پایان قرارداد، مقابل استانداری تجمع اعتراضی برپا کردند. در پلاکاردهایی که معترضان به دست گرفته بودند نوشته شده بود: سزای فداکاری بیکاری نیست کرونا را شکست دادیم اما از کار بیکار شدیم.  

 

تجمع پرستاران شرکتی آوا سلامت اهواز مقابل ساختمان استانداری خوزستان

روز دوشنبه ۱۵ دی، جمعی از پرستاران شرکتی آوا سلامت در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات شان مقابل ساختمان استانداری خوزستان تجمع کردند.

یکی از پرستاران معترض گفت: با توجه به بخشنامه وزارت بهداشت، مبنی بر افزودن آیتم فوق ‌العاده ویژه در احکام کارکنان زیر مجموعه دانشگاههای علوم پزشکی، مراکز درمانی و بیمارستانی، همه گروههای شغلی مختلف پرستاری، اداری و مالی اعم از (نیروهای رسمی، پیمانی، طرحی، قراردادی)، با در نظر گرفتن تبصره ۳ و ۴ مشمول این طرح شدند در حالی که کارکنان شرکتی آوا سلامت، از دریافت این آیتم در احکام حقوقی خود محروم هستند.

 

تجمع دو روزه پرستاران و کارکنان شرکتی حوزه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی یزد

روز دوشنبه ۱۵ دی، جمعی از پرستاران و کارکنان شرکتی حوزه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی یزد در روز دوشنبه ۱۵ دی برای اعتراض به عدم تبدیل وضعیت استخدامی و تبعیض در پرداخت حقوق و مزایا، مقابل دفتر صالح جوکار، نماینده مجلس اشکذر و یزد، تجمع کردند.

روز گذشته نیز این شهروندان مقابل ساختمان استانداری یزد تجمع کرده و گفتند: همراه با نیروهای رسمی بهداشت و درمان فعالیت کردیم، اما به وقت پرداخت حقوق و مزایا باید کمتر از آنها حقوق دریافت کنیم چون نیروی پیمانکاری هستیم و حق اعتراض نداریم.

 

ششمین روز تجمع پرسنل بیمارستان خمینی کرج

روز سه ‌شنبه ۱۶ دی‌، گروهی از پرسنل بیمارستان خمینی کرج برای ششمین روز متوالی در محوطه این بیمارستان دست به تجمع اعتراضی زدند.

معترضان حاضر در این تجمع، ضمن سر دادن شعارهایی از قبیل «وعده وعید کافیه، سفره ما خالیه»، «دیگه تمومه صبر ما، خدا برس به داد ما» و «این همه بی عدالتی، هرگز ندیده ملتی» خواهان پرداخت حقوق معوقه خود شدند.

 

تجمع دوباره کارکنان تحول سلامت وزارت بهداشت در خوزستان

شماری از کارکنان تحول سلامت دانشگاه علوم پزشکی جُندی شاپور اهواز وابسته به وزارت بهداشت، روز شنبه ۲۰ دی با برپایی تجمع مقابل استانداری خوزستان در کلانشهر اهواز، خواستار  تبدیل وضعیت خود و تعیین تکلیف وضعیت استخدامی خود شدند.

معترضان هدف اصلی این تجمع را تبدیل وضعیت از حالت شرکتی و ایجاد ثبات و امنیت شغلی خود اعلام کردند. آنها گفتند؛ پس از ۶ سال کار در مراکز مختلف همچنان با حقوق ناچیز به صورت شرکتی کار می ‌کنند.

 

تجمع پزشکان شاغل در مراکز درمان معتادان در تهران

روز یکشنبه ۲۱ دی، شماری از پزشکان شاغل در مراکز درمان سوء مصرف مواد استان تهران، در اعتراض به تغییرات احتمالی در روال درمان بیماران معتاد، مقابل سازمان نظام پزشکی تجمع کردند.

تجمع کنندگان به سیاستهای غیر کارشناسانه سازمان غذا و دارو و اظهارنظرهای غیر مسئولانه ریاست این سازمان درمورد تغییرات احتمالی در روال درمان بیماران معتاد، ازجمله عرضه داروی متادون در داروخانه ها به بیماران این حوزه و تبعات اجرای این سیاست نسنجیده، برای چندمین بار به مسئولان سازمان نظام پزشکی به عنوان بزرگترین انجمن صنفی پزشکی کشور اعتراض کردند.

 

تجمع کادر درمان بخش خصوصی تبریز

تعدادی از کادر درمان بخش خصوصی تبریز، روز دوشنبه ۲۲ دی برای اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات شان مقابل ساختمان استانداری آذربایجان شرقی تجمع کردند.

 

پرستاران و پرسنل بیمارستان میلاد تهران مقابل ورودی ‌های این بیمارستان

جمعی از پرستاران و پرسنل بیمارستان میلاد تهران در روز سه ‌شنبه ۲۳ دی، برای اعتراض به وضعیت معیشتی خود مقابل ورودیهای این بیمارستان دست به تجمع زدند.

پرستاران معترض گفتند: از زمان آغاز کرونا، حق کرونا نگرفته ‌ایم؛ دستمزد ما نیز در ماههای اخیر افزایش نیافته است؛ این در حالیست که بعد از پذیرش بیماران کرونایی، کار ما سخت و پرخطر شده است.

تجمع کنندگان خواستار افزایش ۵۰ درصدی دستمزد، پرداخت حق کرونا و پاداش معوق، برقراری امنیت شغلی و عقد قرارداد رسمی و رسیدگی به مطالبات خود شدند.

 

(منابع مورد استفاده در گردآوری و تهیه این مجموعه: ایلنا، ایرنا، تسنیم، دویچه وله فارسی، شبکه خبر، دونینا، ایران اینترنشنال، اتحادیه آزاد کارگران ایران، فرهیختگان، هرانا، رکنا، فارس)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۳، چهارشنبه ۱ بهمن ۱۳۹۹ ـ ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول