دانشگاه در ماهی که گذشت (بهمن ۹۹)

کامران عالمی نژاد


تجمع فارغ التحصیلان رشته بهداشت و دهان استان کهگیلویه و بویراحمد
جمعی از فارغ التحصیلان کاردانی رشته بهداشت و دهان در اعتراض به عدم استخدام و بیکاری خود، در روز یکشنبه ۵ بهمن، مقابل ساختمان استانداری کهگیلویه و بویراحمد تجمع کردند.


یکی از معترضان در این خصوص گفت: "فارغ التحصیل از رشته‌ کاردانی بهداشت دهان از دانشگاه علوم پزشکی یاسوج هستیم (بورسیه و متعهد به خدمت ۶ ساله به مناطق محروم استان) که سال ۹۷ فارغ التحصیل شدیم و طبق تعهد باید بلافاصله به کار گرفته می شدیم. اما بعد از استعفای وزیر سابق که حامی این رشته‌ کاربردی بود، شرایط کشوری تغییر کرد و اجرای تعهد ما نسبت به خدمت در مناطق روستایی به تعویق افتاد".

وی افزود: "به تدریج فارغ التحصیلان این رشته در استانها با حمایت دانشگاههای علوم پزشکی جذب شدند و هم اکنون در اکثر استانها فارغ التحصیلان این رشته مشغول به کار هستند. با وجود مراجعات مکرر و درخواست از مسئولان برای اعلام نیاز به وزارت، حاضر به همکاری نیستند و ما همچنان بلا تکلیف هستیم".

 

تجمع کارکنان و اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد بناب

روز یکشنبه ۵ بهمن، تعدادی از کارکنان و اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد بناب، در ساختمان اداری این دانشگاه دست به تجمع اعتراضی زدند.

معترضان علت اجتماع خود را اعتراض به عدم دریافت مطالبات مزدی دو ماهه خود عنوان کردند.


مهاجرت ۳۰ درصد استادان دانشگاهها

حسین انصاری، معاون اداری و مالی دانشگاه فردوسی مشهد، روز دوشنبه ۶ بهمن، با بیان این‌ که برخی گروههای دانشگاهی کشور مانند مکانیک و کامپیوتر «تا ۳۰ درصد» استادان خود را از دست داده ‌اند، از این‌که «مسئولان چشمان خود را بر مهاجرت اعضای هیات علمی بسته ‌اند» انتقاد کرد.

او درآمد «بسیار پایین» اعضای هیات علمی دانشگاهها را «یکی از بزرگ‌ ترین چالشهای کشور» خواند و گفت عدم حمایت از اعضای هیات علمی باعث شده مهاجرت نخبگان در سطح اساتید دانشگاههایِ سطح یک رشد کند.

پول می ‌گیریم، امتحان می‌ دهیم

کرونا و شیوع آن در کشور، نه تنها نظام آموزشی را با چالش مواجه کرد، بلکه در بستر تقلب نوآوریهایی رقم زده شد.

با مجازی شدن آموزش در مدارس و دانشگاهها راههای نوینی پیش پای متقلبان باز شد و افرادی که به هر دلیلی در کلاسهای آنلاین حضور نیافته یا آمادگی حضور در جلسه ‌های امتحانی را نداشتند به روشهای مختلف سعی در نمره ‌آوری در امتحانات داشتند.

حضور والدین به جای دانش‌ آموز در کلاسهای آنلاین، استفاده از کتاب در حین امتحان با علم به اینکه معلم از پشت دوربین اطلاع ندارد، حضور دسته‌ جمعی دانش‌ آموزان در یک مکان هم زمان با شروع یک امتحان درسی و تقلب از یکدیگر و مواردی از این قبیل تعدادی از شیوه‌ هایی است که شیوع کرونا و آموزش آنلاین آنها را رواج داده است.

اما در شیوه ای جدید، برخی از افراد با راه ‌انداختن کانالهای تلگرامی مدلی از شغلهای فصلی و متغیر را راه‌ اندازی کرده ‌اند و با استفاده از تواناییهای خود در حوزه تدریس و یا دسترسی به سوالهای امتحانی، به افرادی که آمادگی امتحان دادن را ندارند پیشنهاد می ‌دهند در ازای دریافت وجه به جای آنان امتحان داده بدون آنکه معلم، استاد و مسئولان آموزشی متوجه شوند.

نکته مهمی که در صحبتهای این ادمینها بر روی آن تأکید می ‌شد تضمینی بودن قبولی امتحان و همچنین رقم توافقی بود که بیشتر سعی داشتند تا به قول معروف «مشتری» از دست شان نپرد.

با این‌حال رواج قارچ ‌گونه کانالهای تقلب در فضای مجازی بیشتر از آنکه هشداری برای نظام آموزشی کشور باشد زنگ خطری در خصوص ایجاد اشتغال کاذب در فضای مجازی است که اگر به این موضوع توجه نشود آسیبهایی را در دراز مدت چه در بخش آموزش و چه در حوزه کسب ‌و کارهای اینترنتی ایجاد خواهد کرد.

ابتلای ۱۱ درصد دانشجویان علوم پزشکی به کرونا

همزمان با ابراز امیدواری حسن روحانی برای شروع واکسیناسیون «کادر درمان و افراد پُر ریسک» از ابتدای اسفند ماه، سخنگوی وزارت بهداشت از ابتلای ۱۱درصد دانشجویان علوم پزشکی به کرونا خبر داد.


سیما سادات لاری در روز سه شنبه ۱۴ بهمن گفت: تعداد کل دانشجویان پزشکی در ایران ۲۴۰ هزار نفر است که بین ۶۰ تا ۷۰ هزار نفر از آنها ساکن خوابگاههای دانشگاهی هستند.

میانگین ابتلا به کرونا در خوابگاه‌ها نیز ۱۰ درصد گزارش شده که به آمار کلی شیوع کرونا در میان دانشجویان نزدیک است.
آمارهای رسمی وزارت بهداشت درباره کرونا همواره از سوی برخی منابع دیگر مورد تردید قرار گرفته و مقام‌های سازمان نظام پزشکی ایران، آمار واقعی قربانیان کرونا را سه تا چهار برابر آمار رسمی برآورد کرده‌اند.

محکومیت استاد دانشگاه به «حبس و محرومیت از تدریس»
یک مقام معاونت حقوقی ریاست‌ جمهوری اعلام کرد که؛ رضا اسلامی، استاد دانشگاه بهشتی که از اردیبهشت سال جاری در بازداشت به سر می ‌برد، به اتهام «همکاری با دولت متخاصم» به هفت سال حبس، محرومیت از تدریس و ممنوع الخروجی محکوم شد.
روز دوشنبه 20 بهمن، علی ‌اکبر گرجی، وکیل و معاون ارتباطات و پیگیری اجرای قانون اساسی، با نقل این خبر از وکیل آقای اسلامی، نوشت: "تدریس مباحث مربوط به حاکمیت قانون در هیچ کجای دنیا نمی ‌تواند از مصادیق نفوذ یا همکاری با دول متخاصم باشد.‌"
رضا اسلامی استاد حقوق بشر و حقوق محیط زیست و عضو هیات علمی دانشگاه بهشتی است که ۲۳ اردیبهشت سال جاری توسط نیروهای وزارت اطلاعات بازداشت شد.


مقامات قضایی دلیل بازداشت او را اعلام نکردند، اما مدتی بعد برخی نزدیکان آقای اسلامی گفتند، اتهام او برگزاری دوره آموزشی چند روزه حقوق در جمهوری چک بوده که ادعا شده «حامی مالی آن یک سازمان غیردولتی آمریکایی» است.

این در حالی است که خود آقای اسلامی در مرداد ماه فایلی صوتی منتشر کرد که در آن «هرگونه تماس با فرد یا نهاد دولتی آمریکایی» را رد کرد و اتهامات خود را نیز «کاملاً واهی و بی‌اساس» خواند.


رضا اسلامی مدرک دکترای حقوق از دانشگاه مک ‌گیل کانادا دارد و شهروند دوتابعیتی ایرانی-کانادایی به شمار می ‌آید.

 

زیر و بم سهمیه ‌های کنکور ۱۴۰۰

مدتهاست که موضوع تاثیر سهمیه ‌ها در آزمونهای سراسری بسیار حاشیه ‌ساز شده و تعداد زیادی از داوطلبان خواستار اصلاح آن‌ شده ‌اند. در این میان سازمان سنجش آموزش کشور لایحه‌ ای را از سوی دولت تدوین کرد تا بر اساس آن سهمیه ‌ها اصلاح شوند. اما از آنجایی‌ که سهمیه‌ ها از سوی نهادهای مختلف نظیر دولت، مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی وضع شده است تنها سازمان سنجش از جانب دولت امکان اصلاح سهمیه ‌ها را نداشت به همین دلیل موضوع اصلاح سهمیه ‌ها به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارجاع شد. شورای عالی انقلاب فرهنگی آن را به زیرمجموعه خود یعنی شورای اسلامی دانشگاهها واگذار کرد.

بر مبنای جلساتی که تاکنون برگزار شده تنها درباره سهمیه بومی ‌گزینی بحثهای نهایی صورت گرفته و هنوز بحثهای کارشناسی به مابقی سهمیه ‌ها نرسیده است. به همین دلیل و به‌ خاطر نیمه‌کار ماندن اصلاح سهمیه ‌ها اجرای آن به سالهای آینده موکول شده است و آزمونهای سال ۱۴۰۰ بر اساس سهمیه‌ های فعلی برگزار می ‌شود.

بر این اساس در کنکور سراسری ۳ نوع سهمیه شامل سهمیه ایثارگران، مناطق و بهیاران، ملاک پذیرش دانشجویان قرار می‌گیرد.

شش سال زندان برای سها مرتضایی، فعال دانشجویی

محکومیت سها مرتضایی، فعال دانشجویی و دبیر پیشین شورای صنفی دانشگاه تهران، در روز سه شنبه ۲۱ بهمن، از سوی شعبه ۵۴ دادگاه تجدید نظر استان تهران عیناً تایید شد.

خانم مرتضایی به اتهام «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور» توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی به تحمل شش سال زندان محکوم شده بود.

دادگاه در صدور این حکم به مصادیق اتهامی خانم مرتضایی شامل تحصن در دانشگاه تهران در اعتراض به محرومیت از تحصیل در مقطع دکترا، شرکت در اعتراضات سراسری آبان ۹۸ و تجمع اعتراضی نسبت به لایحه پوشش در دانشگاه تهران و فعالیت در شورای صنفی دانشگاه تهران، استناد کرده است.

این فعال دانشجویی در تاریخ ۲۶ آبان ۹۸ به بازداشتگاه اطلاعات سپاه موسوم به بند ۲ الف زندان اوین منتقل شد و دوم بهمن ‌ماه همان سال با تودیع قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان قرچک ورامین آزاد شد.

سال پیش خانم مرتضایی پس از کسب رتبه ۱۰ کنکور دکترای علوم سیاسی، به بهانه «نقص در پرونده» از ادامه تحصیل باز ماند و نامش به فهرست دانشجویان ستاره‌ دار که از تحصیل محروم شده ‌اند، اضافه شد.

او در اعتراض به این موضوع، به مدت ۲۱ روز مقابل کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران دست به تحصن انفرادی زد. این فعال دانشجویی پیش از این نیز در یک پرونده مرتبط با اعتراضهای دی ‌ماه ۹۶ بازداشت و به یک سال حبس محکوم شده بود.

چهارمین روز تحصن دانشجوی دارای معلولیت

روز سه شنبه ۲۱ بهمن برای چهارمین روز متوالی، ابراهیم عباسی دانشجوی دارای معلولیت در اعتراض به عدم اجرای ماده ۹ قانون معلولان (پرداخت شهریه دانشگاه) ماده ۲۴ کنوانسیون بین‌المللی معلولان (به رسمیت شناختن حق آموزش) و ماده ۱۱۱حقوق شهروندی (عدم محرومیت از تحصیل به دلیل معلولیت) به تحصنش مقابل ساختمان مرکزی دیوان عدالت اداری در تهران،ادامه داد.

 محکومیت پریسا رفیعی به دلیل افشای تست بکارت از زنان زندانی

پریسا رفیعی، دانشجوی ۲۴ ساله رشته هنر و فعال صنفی دانشگاه تهران، در پرونده جدیدی با اتهام "تبلیغ علیه نظام"، یک سال و سه ماه حکم دریافت کرد. این پرونده به شکایت دادستان و به خاطر نامه افشاگرانه ‌ای است که رفیعی از تجربیات بازداشت و فشار بر زنان زندانی نوشته بود.
او پس از دستگیری در اسفند ۹۶ در یک تجمع دانشجویی، در تابستان ۹۷ به اتهام "اقدام علیه امنیت ملی و فعالیت تبلیغی علیه نظام" به هفت سال حبس محکوم شده بود. این حکم که ۷۴ ضربه شلاق، دو سال ممنوع الخروجی و محرومیت از عضویت در گروهها و احزاب را نیز شامل می ‌شد، در آبان ۹۸ به تایید دیوان عالی کشور رسید اما در ماه آذر مطابق "عفو موردی" به یک سال حبس تعزیری کاهش یافت.
پریسا رفیعی در ۱۹ اردبیهشت ۹۸ در نامه ‌ای، به شرح شرایط بازداشتگاه انفرادی و گرفتن تست بکارت از زنان زندانی پرداخت. این نامه اما مبنای شکایت دادستان و دادسرای اوین قرار گرفته و شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر او را به اتهام "تبلیغ علیه نظام" توسط این نوشته، به ۱۵ ماه حبس محکوم کرد.
پریسا رفیعی در آن نامه افشاگرانه از جمله پرسیده بود: «انجام آزمایش بکارت، مساله کاملا شخصی زندانیان زن چه ارتباطی به دستگاه امنیتی و محتوای بازجویی دارد که کارشناسان پرونده بی‌ شرمانه اجازه اعمال چنین احکامی را از طریق مراجع رسمی پزشک قانونی می ‌یابند و حتی برای آن حکم قضایی صادر می شود؟»


محکومیت مرجان اسحاقی به ۵ سال حبس

دادگاه تجدیدنظر استان تهران در روز یکشنبه ۲۶ بهمن، محکومیت مرجان اسحاقی، دانشجوی رشته علوم سیاسی دانشگاه تهران و یکی از بازداشت شدگان اعتراضات آبان ۹۸ را عیناً تایید کرد. خانم اسحاقی پیشتر در مرحله بدوی توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ۱ سال حبس تعزیری و ۴ سال حبس تعلیقی محکوم شد.

بر اساس این حکم که توسط دادگاه تجدیدنظر استان تهران صادر و اخیرا به وی ابلاغ شده است، مرجان اسحاقی به اتهام اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی به ۴ سال حبس تعلیقی و ۱ سال حبس تعزیری محکوم شده است. دادگاه در خصوص مصداق این اتهام به مواردی از جمله حضور خانم اسحاقی در تجمعات دانشجویی اعتراضات آبان ۹۸ استناد کرده است.

تجمع اساتید و کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی

جمعی از اعضای هیات علمی و کارمندان دانشگاه آزاد در اعتراض به عدم همسان ‌سازی حقوق با دانشگاههای دولتی و ساماندهی شخصیت حقوقی این دانشگاه، روز یکشنبه ۲۶ بهمن، مقابل سازمان مرکزی دانشگاه مشهد تجمع کردند.

اساتید و کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی در دی ‌ماه سال جاری در نامه ‌ای با بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ امضا از رئیس مجلس درخواست کردند که به مشکلات آنها رسیدگی کند. امضاکنندگان این نامه خواستار رسیدگی به مشکلات شدید معیشتی و شغلی خود شده و خواستند که تا پیش از دیر شدن و وخیم شدن وضعیت موجود که پیامد‌های آن غیر قابل‌ پیش‌بینی است، قدم موثری برای رفع این مشکلات بردارد.

کامیار ذوقی به ۵ سال حبس محکوم شد

عکس شماره 10

حکم حبس کامیار ذوقی دانشجوی رشته انسان شناسی دانشگاه تهران و یکی از بازداشت شدگان اعتراضات آبان ۹۸ در روز دوشنبه 27 بهمن، توسط دادگاه تجدید نظر عیناً تائید شد. او در آبان ماه امسال توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ۴ سال حبس تعلیقی و ۱ سال حبس تعزیری محکوم شده بود.
کامیار ذوقی در آبان ماه ۹۹ در مرحله بدوی توسط دادگاه انقلاب تهران به ۵ سال حبس محکوم شد.

 

 (منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: تسنیم، ایسنا، آنا، خبرنامه دانشجویان ایران، هرانا، رادیو فردا، دانشجو، دویچه وله)

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۵، آدینه اول اسفند ۱۳۹۹ ـ ۱۹ فوریه ۲۰۲۱

 

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول