کارورزان سلامت (بهمن ۹۹)

امید برهانی

پرستاران موش آزمایشگاهی نیستند

محمد شریفی مقدم دبیر کل خانه پرستار در روز شنبه 11 بهمن با بیان این که قرار است واکسن کرونا به صورت رایگان به دست پرستاران برسد، گفت: صحبت درباره واکسن کرونا نیاز به اظهار نظر تخصصی دارد یعنی کسانی که در کمیته ایمنی واکسن هستند می توانند درباره واکسن کرونا به صورت خاص اظهار نظر کنند ولی به صورت عام اعتقاد دارم که تزریق دوز اول واکسن ممکن است فرد دریافت کننده را دچار مشکل کند همانطور که در آمریکا هم زمانی که واکسن کرونا تزریق شد برای برخی افراد عوارضی ایجاد کرد که البته این مساله طبیعی است و تعداد این افرادی که دچار عوارض واکسن شدند، هم کم است.

وی در ادامه گفت: در خصوص واکسن روسی کرونا که قرار است به کشور وارد شود این واکسن هنوز مورد تایید سازمان بهداشت جهانی قرار نگرفته است.

وی با تاکید بر اینکه حاضر به تزریق واکسن روسی کرونا نیستم، گفت: پرستاران حق شان این نیست که واکسنی به آنها تزریق شود که هنوز تاییدیه سازمان بهداشت جهانی را ندارد چه واکسن روسی باشد چه واکسن کوبایی.

وی خاطرنشان کرد: پرستاران حق دارند زیر بار تزریق واکسنی که هنوز تاییدیه سازمان بهداشت جهانی را ندارد، نروند. راه حل چیست؟ باید واکسنهای مورد تایید سازمان بهداشت جهانی را وارد کنند. قبلا برای وارد نکردن واکسن کرونا بحث تحریم را داشتند که سازمان بهداشت جهانی این مسئله را تکذیب کرد و اعلام کرد که در خصوص واکسن کرونا هیچ محدودیتی برای هیچ کشور دنیا وجود ندارد. مسئولان خودشان هم موضع متفاوتی در قبال خرید و واردات واکسن در پیش گرفته اند. ابتدا اعلام کردند که تعدادی واکسن کرونای فایزر را پیش خرید کرده اند بعد اعلام کردند خودمان در حال ساخت واکسن کرونا هستیم. باید گفت ما بیش از ۱۰۵ نفر جوان پرستار را از دست داده ایم که جان پرستاران هم بسیار ارزش دارد.

وی تاکید کرد: تعداد پرستاران ۱۵۰ هزار است که ۵۰ درصد آنها به کرونا مبتلا شده اند و به واکسن کرونا نیازی ندارند البته ممکن است آمار پرستاران مبتلا به کرونا بیش از این باشد به دلیل اینکه ممکن است یک سری از پرستاران بدون علامت باشند. برای بقیه کادر پرستاری یعنی۷۰ هزار نفر واردات واکسن تایید شده رقمی نیست و پرستاران موش آزمایشگاهی نیستند که واکسنهای بدون تاییدیه را بخواهند بر روی آنها تست کنند و حق شان این نیست و از نظر اخلاقی هم درست نیست که واکسنی که هنوز تایید نشده را بخواهند بر روی پرستاران تست کنند.

 

بازی با قانون تعرفه خدمات پرستاری

پرستاران با حداقل انگیزه ‌های حمایتی، بیشترین خدمت را در نظام سلامت کشور عهده دار هستند و همواره در خط مقدم مقابله با بیماریها قرار دارند. یک سالی است که کرونا آمده و این پرستاران هستند که در کنار کادر پزشکی و…، در مبارزه با این ویروس ایستاده‌اند. البته در این بین، تلفاتی هم داده ‌اند و تعداد زیادی از پرستاران در این مدت گرفتار این ویروس شده و حتی جان خود را از دست داده ‌اند. با تمام این تفاسیر و مشکلات و مصائب حرفه پرستاری، اما پرستاران با روحیه ‌ای مثال ‌زدنی، همچنان بر بالین بیماران حاضر می‌شوند. جامعه پرستاری کشور و در واقع بدنه پرستاری که بار مشقات و مشکلات حرفه پرستاری را بر دوش گرفته کمر خم نکرده است، یک انتظار به حق و قانونی از دست‌اندرکاران نظام سلامت و متولیان امر دارد و آن این است که به حقوق قانونی آنها توجه شود. مریم. خ، با ۱۵ سال سابقه خدمت در بیمارستان‌های دولتی پایتخت، می‌گوید: کرونا واقعاً همه ما را اذیت کرده است، اما یک واقعیت را بیش از پیش برای همگان روشن کرد و آن، مشقت و رنج و درد حرفه پرستاری است. روز‌های اول که بیماری آمده بود، پرستاران واقعاً با دست خالی و بدون هیچ تجربه ‌ای از نحوه مقابله با این ویروس، به جنگ بیماری رفتند و توانستند از جان بیماران مراقبت کنند.

وقتی نزدیک به ۷۰ هزار نفر از همکاران ما درگیر بیماری شدند و تعدادی نیز جان خود را از دست دادند، مشخص شد که جایگاه پرستاری در مراقبت از سلامت مردم، از اهمیت زیادی برخوردار است و نباید این جایگاه و حرفه را نادیده گرفت. این پرستار با سابقه، به شدت از شرایط حاکم بر حرفه پرستاری گلایه دارد و می ‌گوید: چرا پرستاران نباید مثل کادر پزشکی برای خدماتی که ارائه می‌دهند، تعرفه بگیرند. مگر چه فرقی بین کادر درمان وجود دارد. اگر پرستار نباشد، پزشک به تنهایی کاری پیش نمی ‌برد و البته پرستاران هم در کنار کادر پزشکی است که بیشتر دیده می‌شوند. بنابراین، حرف من این است که چرا ما نباید از حقوق قانونی که برای پرستاران وضع شده است، استفاده کنیم.

بنا به گزارشهای منتشر شده در روز دوشنبه 13 بهمن، وزیر بهداشت دستور داده که مسائل فنی قانون تعرفه ‌گذاری خدمات پرستاری مورد ارزیابی قرار گیرد تا بتوان هر چه سریع ‌تر این قانون را اجرا کرد، در حالی که تمامی قواعد اجرایی این قانون آماده است و وزیر بهداشت وعده سرخرمن می دهد و معلوم نیست چه زمانی به این وعده عمل می شود.

 

کمبودِ پرستار در بیمارستان پیامبر اعظم قشم

مرتضی حکمتی رییس خانه پرستار استان هرمزگان از بحران نیروی پرستار در پی ابتلای تعداد زیادی از پرستاران بخش اورژانس بیمارستان پیامبر اعظم قشم خبر داد و و در روز چهارشنبه 15 بهمن گفت: ۱۴ نفر از پرستاران بخش اورژانس این بیمارستان در چند روز اخیر به کرونا مبتلا شده اند از همین رو، این بیمارستان با بحران کمبود نیروی پرستار در امرِ خدمت رسانی به بیماران با مشکلات جدی مواجه شده است.

وی اظهار داشت: با توجه به تماسهای مکرر همکارانِ این بیمارستان با خانه پرستار استان، از بی توجهی مسوولان به تامین و جایگزینی نیروهای مبتلا به کووید۱۹ در بخش اورژانس این بیمارستان گلایه مند بودند.

 

اعتراض سازمان نظام پرستاری به اخراج پرستاران در بیمارستانهای خصوصی

عکس 2

رئیس کل سازمان نظام پرستاری، در نامه ای به وزیر بهداشت با اعتراض به اخراج پرستاران در بیمارستانهای خصوصی به بهانه کرونا، خواستار دخالت وزیر، برخورد و لغو مجوز این مراکز درصورت اصرار بر تصمیمات این نوع بیمارستانها شد و این اقدام آنان را در شرایط کنونی لکه ای ننگ و قدرناشناسانه اعلام کرد که در تاریخ کشور می ماند.

در بخشی از این نامه که روز دوشنبه 20 بهمن پوشش رسانه ای پیدا کرد در مورد اخراج پرستاران آمده است: "سازمان نظام پرستاری و پرستاران کشور به ویژه پرستاران بیمارستانهای مذکور از جنابعالی؛ به عنوان مدیر عالی نظام سلامت کشور  انتظار دارند، هر چه سریعتر مقرر فرمائید از مسئولان محترم بیمارستانهای یاد شده مواخذه به عمل آید که  چرا در  این شرایط کرونایی و فداکاری  بی حد و مظلومانه پرستاران، با آنها اینگونه رفتار می‌کنند؟ آن هم در بیمارستانهایی که سالهاست ازمحل  تلاش و کوشش پرستاران عزیز و به مدد تعرفه های سنگین و چند برابری خدمات و مراقبتهای سلامت؛ میلیارد ها تومان سود و درآمد، عاید سهامداران محترم و مسئولان  این گونه بیمارستانها  گردیده است، به طوری که انتظار می رفت حتی اگر نیاز باشد نه تنها چند ماه؛ بلکه سالها، پرسنل خود را حمایت همه جانبه و به ویژه حفاظت مالی نمایند، اما اکنون نه تنها این اقدام را نمی کنند، بلکه در کمال تعجب و نا باوری به طور گسترده ای شروع به اخراج، تعدیل و خانه نشین کردن پرستارانی نموده اند؛ که بهترین سالهای عمر خود را در خدمت این بیمارستانها بوده اند."

 

واگیری 11 درصد دانشجویان علوم پزشکی به کرونا

همزمان با ابراز امیدواری حسن روحانی برای شروع واکسیناسیون «کادر درمان و افراد پرریسک» از ابتدای اسفند ماه، سخنگوی وزارت بهداشت از ابتلای ۱۱درصد دانشجویان علوم پزشکی به کرونا خبر داد.

به گفته سیما سادات لاری، تعداد کل دانشجویان پزشکی در ایران ۲۴۰ هزار نفر است که بین ۶۰ تا ۷۰ هزار نفر از آنها ساکن خوابگاههای دانشگاهی هستند.

میانگین ابتلا به کرونا در خوابگاهها نیز ۱۰ درصد گزارش شده که به آمار کلی شیوع کرونا در میان دانشجویان نزدیک است.

کادر درمان در ایران و سایر کشورهای جهان به دلیل رابطه نزدیک با بیماران مبتلا به کرونا در معرض آسیب جدی قرار داشته ‌اند و درصد قابل توجهی از آنها مبتلا شده یا جان باخته‌ اند.

آمارهای رسمی وزارت بهداشت درباره کرونا همواره از سوی برخی منابع دیگر مورد تردید قرار گرفته و مقامهای سازمان نظام پزشکی ایران، آمار واقعی قربانیان کرونا را سه تا چهار برابر آمار رسمی برآورد کرده ‌اند.

 

حرکتهای اعتراضی پرستاران و کادر درمانی در ماه بهمن

 

 

تجمع پرستاران بیمارستان میلاد

عکس 3

پرستاران بیمارستان میلاد تهران در اعتراض به عدم اجرای قوانین پرستاری روز یکشنبه 5 بهمن تجمع کردند. این پرستاران در دی ‌ماه نیز تجمع اعتراضی ترتیب دادند و نسبت به عدم دریافت حق کرونا و عدم افزایش دستمزد اعتراض کردند. مدیر عامل بیمارستان میلاد، خودکفا و شرکتی بودن بیمارستان و کمبود درآمد را دلیل عدم پرداخت حق کرونای پرستاران اعلام کرد.

معترضان که در محوطه بیمارستان تجمع کرده بودند، با بیان این که حق کرونا به ما پرداخت نشده گفتند: کارانه ما مدتهاست ثابت مانده و افزایش دستمزد پرستاران شامل حال ما نشده است. پرستاران در عین حال، خواستار اجرای قوانین برزمین مانده مانند قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری شدند و افزودند که: این قانون علیرغم گذشت چهارده سال از تصویب، هنوز اجرایی نشده است.

 

تجمع فارغ التحصیلان رشته بهداشت و دهان استان کهگیلویه و بویراحمد

روز یکشنبه ۵ بهمن، جمعی از فارغ التحصیلان کاردانی رشته بهداشت و دهان در اعتراض به عدم استخدام و بیکاری خود، مقابل ساختمان استانداری کهگیلویه و بویراحمد تجمع کردند.

یکی از معترضان در این خصوص گفت: فارغ التحصیل از رشته‌ کاردانی بهداشت دهان از دانشگاه علوم پزشکی یاسوج هستیم (بورسیه و متعهد به خدمت ۶ ساله به مناطق محروم استان) که سال ۹۷ فارغ التحصیل شدیم و طبق تعهد باید بلافاصله به کار گرفته می شدیم. اما بعد از استعفای وزیر سابق که حامی این رشته‌ کاربردی بود، شرایط کشوری تغییر کرد و اجرای تعهد ما نسبت به خدمت در مناطق روستایی به تعویق افتاد.

 

تجمع پرستاران بیمارستان مرکزی شیراز

جمعی از پرستاران بیمارستان مرکزی شیراز روز دوشنبه 6 بهمن، در محوطه داخلی این بیمارستان تجمع اعتراضی برگزار کردند.

پرستاران معترض اعلام کردند؛ مسئولان بیمارستان باید مطالبات آنها را طبق قوانین و بخشنامه‌ های موجود پرداخت کنند. اخیرا نیز بخشنامه ‌ای از سوی وزارت کار برای افزایش حقوق کارکنان بیمارستانی صادر شده اما متاسفانه بیمارستان اهمینت نمی‌ دهد.

عکس 4

یکی از پرستاران با بیان اینکه بیشترین بار بیماری کرونا بر دوش کادر درمان و به خصوص جامعه پرستاری‌ است، از پایین بودن مزایای مزدی پرستاران انتقاد کرد و گفت: اگر در این شرایط، حتی دو برابر معمول هم به پرستاران دستمزد بدهند، بازهم کم و ناکافی ا‌ست. پرستاران جان خود را سر دست گرفته و برای تامین سلامت مردم تلاش می‌کنند.

آنها با بیان این که بیمارستان مرکزی شیراز یک بیمارستان خصوصی است و کارکنان و پرستاران آن مشمول مقررات قانون کار و بیمه اجتماعی هستند، در ادامه درباره چند خواسته اصلی خود افزودند: ارتقای مزد و کارانه و بهبود شرایط شغلی مطالبه ‌ای است که ما کارکنان و پرستاران بخش خصوصی این بیمارستان خواستار تحقق آنها هستیم.

 

تجمع اعتراضی کادر درمان بیمارستان امام حسن مجتبی نظرآباد کرج

به دنبال کلاهبرداری علی سامانی پور، مسئول امور رفاهی بیمارستان امام حسن مجتبی نظرآباد وابسته به دانشگاه علوم پزشکی البرز، شماری از کادر درمان این بیمارستان روز شنبه ۲۵ بهمن روبروی خانه وی دست به تجمع اعتراضی زدند.

سامانی پور با وعده های دروغین و اغفال و فریب پرسنل و با اطلاع مسئولان این بیمارستان سواستفاده از موقعیت و جایگاه شغلی خویش اقدام به دریافت مبالغ هنگفتی "نزدیک به 9 میلیارد و پ500 هزار تومان" از پرسنل بیمارستان که اکثرا پرسنل بالینی و پرستاران زحمتکش هستند نموده است. در پی این کلاهبرداری کادر درمان با مشکلات جدی روحی، اقتصادی و خانوادگی مواجه گردیده اند. سوال این است که چرا به این کلاهبرداری رسیدگی نمی کنند؟ چرا با مسوولان متخلف این بیمارستان برخورد نمی شود؟ آیا این کلاهبردار هم از خودیها است؟

 

 

جانباختگان کادر درمانی در ماه بهمن

 

پزشک فوق تخصص بیمارستان خورشید اصفهان جانباخت

محمد گلشن، پزشک فوق تخصص ریه بیمارستان خورشید اصفهان، به دلیل ابتلا به کرونا جان‌باخت.

دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در روز آدینه 3 بهمن این خبر را اعلام کرد. این دانشگاه افزود که محمد گلشن با وجود حتی بازنشستگی در بیمارستان خورشید به بیماران خدمت ‌کرد و پس از ابتلا به کرونا، خود نیز بیست روز در این بیمارستان بستری شد تا سرانجام بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست داد.

بنا بر اعلام دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، تاکنون ۱۳ نفر از پزشکان و پرستاران در بیمارستانهای تحت پوش این دانشگاه بر اثر ابتلا به کرونا جانباخته ‌اند و بیش از یک هزار و ۸۵۰ نفر از کادر درمان استان اصفهان نیز به این ویروس مبتلا شده‌ اند.

 

جانباختن دو پرستاران در بوشهر و ایلام

دو نفر از پرستاران مراکز درمانی در بیمارستان کنگان بوشهر و در مانگاه روستای صید نظری علیا ایلام به ترتیب بر اثر ابتلا به کرونا و ایست قلبی جان باختند.

به گزارش منتشر شده در روز یکشنبه 5 بهمن، «فاطمه فیروزی» پرستار متعهد بیمارستان کنگان بوشهر بر اثر ایست قلبی و «فرحناز قلی زاده» از کارکنان زحمتکش در خانه بهداشت روستای صیدنظری علیا در شهرستان چرداول، بر اثر ابتلا به کرونا طی ۴۸ساعت گذشته جان خود را از دست دادند.

 

دو پرستار مراکز درمانی تهران و اهر جانباختند عکس 5

دو نفر از پرستاران مراکز درمانی در بیمارستان کودکان بهرامی تهران و اورژانس بیمارستان اهر بر اثر ابتلا به کرونا و پانکراتیت جان باختند.

بنا به گزارشهای منتشر شده در روز دوشنبه 20 بهمن، طیبه ابر کوهی، پرستار متعهد بیمارستان کودکان بهرامی تهران بر اثر ابتلا به کرونا و فریبا اسمعیلی، کمک بهیار و پرستار بیمارستان اهر در استان آذربایجان شرقی بر اثر ابتلا به پانکراتیت طی ۲۴ساعت گذشته جان خود را از دست دادند.

این دو از پرستاران باسابقه و متعهد مراکز بیمارستانی کنگان بوشهر، بهرامی تهران و بیمارستان اهر در استان آذربایجان شرقی بودند.

 

یک پرستار باردار جان باخت

عکس 6

روز شنبه ۲۵ بهمن، مهشید گودرز، پرستار باردار بخش کرونای بیمارستان لقمان بر اثر کرونا و شدت استثمار درگذشت.

او باردار بود و اکنون نوزادی از او به یادگار مانده که همیشه یقه صاحبان قدرت را خواهد گرفت که چرا به موقع مرزها را نبستید و چرا واکسن تهیه نکردید؟ چه چیزی مهمتر از جان انسانها بود؟

 

جان باختن دو پرستار بیمارستانهای امام تهران و رازی رشت

طی روزهای دوشنبه و سه شنبه 27 و ۲۸ بهمن، دو تن از پرستاران مراکز بیمارستانی خمینی در تهران و رازی رشت بر اثر ایست قلبی ناشی از فشار کار جان خود را از دست دادند.

هویت آنها سعید سلیمانی پرستار بیمارستان خمینی در تهران و مریم سادات رشیدی نیا پرستار واحد فیزیوتراپی بیمارستان رازی رشت در گیلان، احراز شده است.

این پرستاران از کارکنان با سابقه مراکز بیمارستانی بودند که از قرار معلوم سابقه هیچ نوع بیماری خاصی نداشته‌اند.

مرگ پرستاران براثر ایست قلبی و در حین شیفت کاری، مسبوق به سابقه است.

 

(منابع مورد استفاده در تدوین این مجموعه: ایلنا، تسنیم، ایرنا، رادیو فردا، سلامت نیوز، دویچه وله فارسی، ایران اینترنشنال، هرانا، موج هرمزگان، اردوی کار، جماران)

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۵، آدینه اول اسفند ۱۳۹۹ ـ ۱۹ فوریه ۲۰۲۱

 

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول