دانشگاه در ماهی که گذشت (اسفند ۹۹)

کامران عالمی نژاد

 

بازداشت پویا جانی ‌پور فعال دانشجویی سابق

با گذشت چند روز از بازداشت پویا جانی ‌پور در روز یکشنبه ۳ اسفند ۱۳۹۹، خانواده این فعال دانشجویی سابق، در باره سرنوشت او ابراز بی اطلاعی و نگرانی عمیق کردند.

یکی از بستگان پویا جانی ‌پور گفت: که ماموران لباس شخصی بدون نشان دادن حکم دادستانی با هجوم به منزل آقای جانی ‌پور در کرج، او را دستگیر کردند و برخی وسایل شخصی وی از جمله تلفنهای همراه و کامپیوتر لپ تاپ را نیز توقیف و با خود بردند.

یکی از بستگان آقای جانی ‌پور گفت که دادگاه انقلاب کرج به خانواده اش گفته است که از طرف آنها حکم بازداشتی صادر نشده است. این منبع گفت اداره اطلاعات نیز از سرنوشت وی ابراز بی ‌اطلاعی کرده است.

پویا جانی‌پور فارغ التحصیل رشته عمران دانشگاه علم و صنعت، در سالهای اخیر به کتاب فروشی آنلاین مشغول بوده است.

او در دوران دانشجویی به عنوان دبیر کمیسیون اسکان شورای صنفی دانشگاه فعالیت داشت و پس از سیل سال ۱۳۹۷ در استان گلستان با تشکیل یک گروه امدادرسانی برای کمک به سیل زدگان داوطلب شده بود.

 

لیلا حسین زاده به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شد

روز دوشنبه ۴ اسفند، شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران لیلا حسین ‌زاده٬ فعال دانشجویی را به پنج سال زندان و دو سال ممنوعیت از فعالیت در فضای مجازی محکوم کرد.

خانم حسین ‌زاده در پرونده جدید خود به «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور» متهم شده است.

امیر رئیسیان، وکیل مدافع او در توئیتی نوشت: مصداق این اتهام «راه‌ا ندازی یک تجمع کوچک از دانشجویان» و حضور لیلا حسین‌ زاده در این تجمع است که به منظور تبریک تولد و یاد کردن از محمد شریفی‌ مقدم، دانشجو و درویش زندانی، تشکیل شده بود.

لیلا حسین ‌زاده از جمله دانشجویان دانشگاه تهران بود که در جریان اعتراضهای دی ‌ماه ۹۶ بازداشت و پس از دو هفته با قرار وثیقه آزاد شد.

در پی بازداشت سال ۹۶، این فعال دانشجویی به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به ۳۰ ماه زندان و دو سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد.

لیلا حسین ‌زاده در مرداد سال ۹۸ برای اجرای این حکم بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. او در اسفند همان سال مشمول عفو قرار گرفت و آزاد شد.

 

جزئیات جذب دانشجوی خارجی شهریه پرداز در مقاطع تحصیلات تکمیلی

دانشگاه علوم پزشکی مشهد روز شنبه ۹ اسفند اعلام کرد، برای اولین بار بورس تحصیلی یک ساله به دانشجویان بین المللی شهریه پرداز بدو ورود در مقاطع تحصیلی دکتری تخصصی (PhD) و کارشناسی ارشد اعطا می ‌کند.

بر اساس این شیوه، بورس تحصیلی به دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و PhD غیرایرانی شهریه پرداز (غیربورسیه وزارت بهداشت) به حداکثر ۱۰ درصد از دانشجویان تحصیلات تکمیلی اعطا می ‌شود.

داوطلبان باید از بخش سوابق آموزشی ۴۰ امتیاز، از بخش سوابق پژوهشی ۳۰ امتیاز، از بخش مهارتها ۱۵ امتیاز و از بخش مصاحبه ساختارمند ۱۵ امتیاز کسب کنند.

 

ابتلای ۳۰ درصد دانشجویان یا خانواده‌ های آنها به کرونا

معاون دانشجویی دانشگاه تهران روز شنبه ۹ اسفند از فوت ۶ دانشجوی این دانشگاه بر اثر ابتلا به کرونا ویروس خبر داد و گفت: حدود ۳۰ درصد دانشجویان و یا خانواده‌ های آنها به بیماری کرونا مبتلا شده اند.

سعید حبیبا، معاون دانشجویی دانشگاه تهران به تشریح فعالیتهای دانشجویی دانشگاه تهران در دوران شیوع کرونا پرداخت و گفت: با توجه به اینکه کرونا تمامی حوزه آموزشی، شخصی و خانوادگی را تحت ‌الشعاع قرار داده، دانشجویان را نیز با مشکلات عدیده ‌ای مواجه کرده و حتی در عرصه حوزه دانشجویی متأسفانه شش نفر از دانشجویانمان را از دست داده‌ایم، اما مشکلات ایجاد شده باعث نشد ما پیشرفت و توسعه در عرصه علم و دانش را متوقف کنیم.

 

تجمع فارغ‌ التحصیلان مهندسی پزشکی دانشگاه آزاد بروجرد

فارغ‌ التحصیلان رشته مهندسی پزشکی دانشگاه آزاد بروجرد روز یکشنبه ۱۰ اسفند،

برای اعتراض به عدم تعیین تکلیف گرایش در مدرک تحصیلی شان، مقابل دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان تجمع کردند.
این دانشجویان با در دست داشتن پلاکارد‌هایی به مطالبه‌گری از مسئولان دانشگاه علوم پزشکی لرستان و آزاد بروجرد برای لحاظ شدن گرایش در مدرک تحصیلی صادره پرداختند و درخواست شرکت در طرح نیروی انسانی و آزمونهای استخدامی مهندسی پزشکی با گرایش بیوالکتریک را داشتند.

 

تجمع دانشجویان و کارکنان دانشگاه صنعتی بیرجند

جمعی از دانشجویان،کارکنان و اساتید دانشگاه صنعتی بیرجند برای اعتراض به ادغام با دانشگاه بیرجند دست به تجمع مقابل استانداری خراسان جنوبی زدند.
در این تجمع اعتراضی که روز چهارشنبه ۱۳ اسفند برگزار شد، حدود ۲۰۰ نفر از دانشجویان، اساتید و کارکنان دانشگاه صنعتی حضور داشتند. دانشجویانی كه در دانشگاه صنعتی در حال تحصیل هستند اعتقاد دارند كه این دانشگاه دارای سطح بالاتری است و این ادغام از سوی وزارت علوم موجب کاهش اعتبار و سطح علمی دانشگاه و تبدیل آن به پردیس خواهد شد.

قابل یاد آوری است که براساس ابلاغ وزارت علوم به دانشگاه بیرجند، این ادغام در راستای اجرای ماده ۳ مصوبه سیاست‌ها و ضوابط اجرایی حاکم بر آمایش آموزش عالی در کشور انجام می‌شود.

 

سامانه «آموزشیار» سردرگم‌ تر از همیشه!

سامانه آموزشیار دانشگاه آزاد که تمامی فرایندهای مربوط به انتخاب‌ واحد، پرداخت شهریه، صدور گواهی‌های مورد نیاز دانشجویان، انتقالی دانشجویان و ... در آن انجام می شود، روز ۲۶ مرداد فعالیت خود را به صورت آزمایشی آغاز کرد و فعالیت رسمی ‌اش از ۱۰ شهریور شروع شد.

این سامانه آموزشی از ابتدای مهرماه ۹۹ به عنوان سامانه انتخاب واحد دانشجویان معرفی و سایر سامانه‌های دانشگاهی از دسترس خارج شد؛ اما بیش از ۸ ماه از آغاز به کار این سامانه می‌گذرد و همچنان دانشجویان با مشکلات زیادی چه برای انتخاب واحد و چه واریز شهریه مواجه هستند.

جالب است بدانید که این سامانه بدون رفع مشکلات زیرساختی ناشی از طراحی آن به عنوان سامانه جامع دانشگاه آزاد معرفی شده است.

روز شنبه ۱۶ اسفند، سخنگوی دانشگاه آزاد در پاسخ به اینکه سامانه آموزشیار مشکل اساسی دارد و دانشجویان نمی‌ توانند ثبت نام، انتخاب واحد و یا واریز شهریه داشته باشند، گفت: من در جریان مشکلات زیر ساختی نیستم، اما در مجموع این سامانه مشکلی ندارد؛ به دلیل اینکه حجم ورودی دانشجویان به سامانه زیاد است، ممکن است اختلالاتی داشته باشد؛ اما تعداد زیادی از دانشجویان تاکنون توانستند ثبت نام و انتخاب واحد خود را انجام دهند.

 

 

بیانیه فعالان دانشجویی به مناسبت روز جهانی زن

روز یکشنبه ۱۷ اسفند، فعالان دانشجویی کشور به مناسبت ۸ مارس، روز جهانی زن بیانیه ای با امضا ۱۲ تشکل و جمعی از دانشجویان سراسر کشور با عنوان «۸ مارس روز تلاش، اعتراض و مبارزه برای تحقق یک جامعه انسان محور، برابر، سکولار، آزاد و مرفه برای زنان و همه آحاد جامعه»منتشر کردند که بخشهایی از آن چنین است:

هشت مارس، روز جهانی زن امسال در حالی فرا می ‌رسد که از سال گذشته تا کنون شاهد پیشرویهای قابل ملاحظه ای در جنبش رهایی زن در ایران بوده ایم که مانند بیش از چهار دهه اخیر، اعتراضات و مبارزات گسترده و شکوهمند انسانهای شریف و برابری ‌طلب بسیاری را برای تحقق کرامت و حقوق انسانی زنان در جامعه و برخورداری از هویت مستقل اجتماعی و انسانی برای آنان را شامل می شده است.

زنان در ایران برای رسیدن به ابتدایی‌ ترین حقوق اجتماعی، سیاسی و اقتصادی‌ شان با یک مقاومت بسیار شدید از جانب حاکمیت مواجه هستند. حاکمیت در تلاش بی وقفه است تا به هر روش ممکن مانع از رسیدن زنان به حقوق شان شود؛ روشهایی که قهر آمیز ترین آنها در قامت وقیح حبسهای طولانی مدت و انواع شکنجه فعالان مدافع حقوق زنان ظاهر می ‌شود. البته این درجه از سرکوب مداوم، خود موید دو گزاره است؛ اول اینکه هویت و بنیان عقیدتی اینان، ضد زن است و دوم اینکه مبارزان جنبش زنان و فعالیتهای مداومی که لحظه ای قصد توقف ندارند، توانسته در لایه های مختلف جامعه ریشه دوانده و پیشروی کند.

بر این بستر بوده که طی یک سال گذشته، مبارزات زنان علیرغم تعرض و سرکوب شدید، قله‌ های جدیدی را فتح کرده و دست‌ آورد‌های پیشین خود را هم قدرتی نو بخشیده؛ به نحوی که به رغم شیوع کرونا و سوء استفاده حاکمیت از این وضعیت برای سرکوب جنبشهای اعتراضی، شاهد آن بوده ایم که در تمام عرصه های اجتماعی علیه حاکمیت سرکوبگر، زنان و به خصوص فعالان جنبش زن و زنان دانشجو نقش تعیین کننده ‌ای داشته اند:

از تجمعات بازنشستگان تا دادخواهی از جانباختگان هواپیمای اوکراینی و آبان ۹۸ و قربانیان حکومت به وسیله اعدام و شکنجه افرادی نظیر نوید افکاری، بهنام محجوبی و روح الله زم؛ از حمایت کارگران هفت‌ تپه و اعتصابات سراسری مراکز نفتی و پتروشیمیها در تابستان تا اعتراض نسبت به خشونت و آزار و تجاوز جنسی سازماندهی شده حکومتی علیه زنان؛ تا مبارزه بی وقفه علیه حجاب اجباری، برای حق دوچرخه سواری زنان، علیه قوانین ضد زن، برای پایان دادن به قتلهای ناموسی و کودک همسری و مشابهات آنان که زندگی در ایران برای زنان را به جهنمی زمینی بدل کرده؛ در همه این موارد، زنان نه تنها حضور و نقش پررنگی داشته، که حتی از سازماندهندگان این اعتراضات به حق و انسانی بوده ‌اند.

نقش ما دانشجویان اما در این روند اعتراضی بسیار برجسته بوده و هست. پس از اعتراضات باشکوه ۲۳ اردیبهشت ۹۸ در دانشگاه تهران علیه حجاب اجباری که منجر به تغییری کاملا ملموس در فضای سیاسی دانشگاه به نفع دانشجویان رادیکال و پیشرو شد؛ پس از اعتراضات سراسری آبان و دی ۹۸ که دانشجویان و علی الخصوص دانشجویان زن در آن نقش کلیدی ایفا کردند، شاهد آن بودیم که در دوران شیوع کرونا نیز دانشجویان این بار با طرح و ورود رادیکال به مساله «تجاوز» و تعرض جنسی به زنان در سلولهای انفرادی به عنوان بخشی از ساختار سرکوب نظام حاکم ایستادند و تا همین امروز در هر عرصه پیکار زنان با حکومت، جایگاه و موقعیت مبارزاتی ویژه ای را به خود اختصاص می دهند.

در خاتمه دانشجویان خواسته ها و مطالبات بر حق و برابری طلبانه خود را اعلام کردند.

 

تجمع دانشجویان علامه طباطبایی

شماری از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی در تهران روز چهارشنبه ۲۰ اسفند، ضمن اعتراض به جنایت سپاه پاسداران در حق مردم سراوان اقدام به کاشت نهال به یاد جانباختگان این جنایت کردند. آنها در جریان این تجمع اعتراضی بیانیه ای را قرائت کردند که در زیر می خوانید:

خبر کشتار سوختبران سراوان که به دلیل سالها ظلم، تبعیض و بی عدالتی و در پی تامین معیشت، سوختبری می کردند و به دنبال آن کشته شدن ۲۳ نفر از معترضان به این حادثه در حالی مخابره شد که اینترنت در این مناطق بکلی قطع و راههای ارتباطی محدود شده بود. رفتار مشابهی که یادآور سرکوب و خشونت نظام مندی است که طی سالهای گذشته تفنگ را یگانه ابزار پاسخگویی به اعتراضها و نیازهای مردم رنج کشیده می داند. سراوان مانند بسیاری از شهرهای مرزی ایران از حقوق اولیه معاش انسانی بی بهره است و مردم مظلومی که با بی کفایتی حاکمیت، برای تامین نان شب شان بالاجبار به شغلهای پر خطر کولبری و سوختبری تن داده اند، حال با دستگاه سرکوب حاکمیت حق حیات شان  نیز از آنها گرفته می شود. تصاویر و فیلمهایی که از سراوان مخابره شده است گویای وضع اسفبار معیشت مردم  و گزارشهایی که خبر از کشتار مردم معترض می دهد حکایت از این مساله دارد که دَر بر همان پاشنه قدیمی می چرخد، همان تبعیضها و بی عدالتیهایی که در دهه های گذشته سرچشمه نارضایتی و وقوع  اعتراضهای پراکنده در کشور شده بود با حفظ ماهیت، اما با انباشت خشم بیشتر مردم، مولد دی ۹۶ و آبان ۹۸ شد.

تصمیم گیری برای حضور در دانشگاه به دلیل شرایط به وجود آمده از پاندمی به شدت سخت و جانکاه بود، کشتار مردم آن هم در شرایطی که اصحاب قدرت مفتضحانه درگیر سیرک انتخاباتی خود هستند، ما را بر آن داشت که به عنوان عضو کوچکی از میلیونها انسانی که تحت ظلم و بی عدالتی قرار دارند بار دیگر در دانشگاه حضور پیدا کنیم و نسبت به این حجم عظیم ظلم و جنایت فریاد سر دهیم.

 

دانشجویان ۴ و نیم برابر بیشتر از مردم عادی به کرونا مبتلا شدند

مجید صفاری نیا، سرپرست دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم روز دوشنبه 25 اسفند گفت: از زمانی که کرونا شیوع پیدا کرد، فعالیتهای گسترده ‌ای توسط دفتر مشاوره و سلامت سازمان امور دانشجویان و مراکز مشاوره دانشگاهها صورت گرفت.

وی افزود: بر اساس آمارهای یک گزارش که از ۲۳۰ هزار نفر از دانشجویان دانشگاههای ۱۰۰ درصد دولتی به دست آمده، آمار دانشجویان مبتلا به کرونا ۵ و نیم درصد بود.

او ادامه داد: یک گزارش هم از دانشگاههای پیام نور، علمی کاربردی و غیرانتفاعی تهیه شد که آمار مبتلایان بیشتر بود و به ۷ و نیم تا ۸ درصد می ‌رسید.

سرپرست دفتر مشاوره و سلامت سازمان امور دانشجویان افزود: میانگین جمع این دو آمار نشان می‌دهد که ۶ و نیم درصد دانشجویان مبتلا به کرونا شده ‌اند که در مقایسه با جمعیت عادی کشور ۴ تا ۴ و نیم برابر بیشتر مبتلا شده ‌اند.

 

وزیر علوم ایران: مهاجرت ۹۰۰ استاد دانشگاه در سال ۱۳۹۸

سه شنبه ۲۶ اسفند، منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درباره مهاجرت استادان دانشگاه در سال ۹۸ گفت: «بر اساس آماری که وزارت علوم از دانشگاهها اخذ کرده است ۷۴۰ عضو هیات علمی از کشور مهاجرت کرده ‌اند و احتمالا این آمار مهاجرت ۹۰۰ استاد دانشگاه، تجمیعی بین وزارت علوم و وزارت بهداشت بوده است».

غلامی معتقد است که برای مهاجرت فرهیختگان از کشور دو دلیل وجود دارد: شرایط اقتصادی و آمادگی کشورهای دیگر برای پذیرش این افراد که به گفته او «دارای رزومه علمی بالایی هستند.»

به گفته وزیر علوم استادان ناراضی به شکلهای گوناگونی از کشور خارج شده ‌اند: «برخی مرخصی گرفته‌ اند، برخی همه چیز را رها کرده ‌اند و برخی‌ برای فرصت مطالعاتی اعزام شده ‌اند، اما در کشور مقصد مانده‌ اند».

دی ماه سال جاری هم ناهید خداکرمی، رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران گفت، بر اساس آمار سازمان ملل، در بین ۷۲ کشور در حال توسعه، ایران از نظر فرار مغزها رتبه سوم را داراست.

در همین رابطه در آبان ۱۳۹۸ سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور ضمن بیان این که سالانه تا ۴۰ هزار تن از تحصیل‌کردگان ایران را ترک می ‌کنند گفت: «بحث فرار مغزها از آن کلاههای گشادی [است] که سر کشور گذاشته ‌اند و من می‌دانم که این یک حرکت سازمان‌دهی شده است. یک شبکه ‌ای دارد این را به جامعه‌ ما تزریق می‌کند».

 

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: رادیو فردا، خبرگزاری دانشجو، بی ‌بی ‌سی، آنا، مهر، تسنیم، خبرنامه دانشجویان ایران)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۶، یکشنبه ۱ فروردین ۱۴۰۰ ـ ۲۱ مارس ۲۰۲۱

 

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول