رویدادهای هنری ماه (اسفند ۹۹)

فتح الله کیائیها

 

در میخانه به بستند خدایا مپسند

که در خانه تزویر و ریا بگشایند

حافظ این خرقه پشمینه به بینی فردا

که چه زنار ز زیرش به جفا بگشایند

حاصل اندیشه های هنری ولایت فقیه و کارگزاران ریز و درشتش در امور هنری و صرف هزینه های چندین و چند میلیارد تومانی اش برای اشاعه فرهنگ ناب اسلامی/ آخوندی در طول چهل و دو سال گذشته، می شود ویدئو موزیک "تهران – توکیو" ساسی مانکن و استقبال پر سر و صدا از آن.

آیا حاصل بگیر و به بند و ضرب و شتم هنرمندان اصیل و خانه نشین کردن آنها، غیر از این می تواند باشد؟

 

سینما

 

دولت چین با سانسور به جنگ سینما می رود

دایره تبلیغات حزب کمونیست چین در ابلاغیه ‌ای که اخیرا صادر کرده به همه رسانه‌ های این کشور دستور داده که از پخش مراسم اسكار که ماه آینده برگزار می ‌شود در زمان برپایی آن خودداری کنند و بخش اهدای جوایز را به صورت محدود پوشش دهند.

اقدام دولت چین در پی معرفی مستندی به نام "متفرق نشوید" به عنوان نامزد بهترین فیلم مستند کوتاه در اسکار ۲۰۲۱ صورت می گیرد. این فیلم توسط "آندرس هلمز"، روزنامه نگار نروژی، از اعتراضات مردم هنگ کنگ تهیه شده است.

لازم به ذکر است که فیلم "دیار خانه ‌به ‌دوشها" ساخته "کلوئی ژائو"، کارگردان چینی - آمریکایی هم که در شش بخش از جوایز اسکار نامزد کسب جایزه شده و پیشتر جایزه "گلدن گلوب" بهترین فیلم و کارگردانی را نیز کسب کرده، به دلیل بازنشر یک مصاحبه قدیمی از کارگردان آن مورد حمله مقامات چینی قرار گرفته است.

خانم ژائو در گفت ‌وگویی از او در سال ۲۰۱۳ که به تازگی باز نشر شده، چین را کشوری این گونه معرفی کرده بود: "جایی که در همه جا دروغ هست."

 

اولین سیاهپوست رییس هیات داوران جشنواره کن شد

"اسپایک لی"، از برجسته‌ ترین سینماگران معاصر ایالات متحده، به عنوان ريیس هیات داوران هفتادوچهارمین جشنواره بین ‌المللی فیلم کن معرفی شد. "پیر لسکور"، رییس این جشنواره در باره او گفت: "نمی ‌توان شخصیتی قدرتمندتر از او برای همراهی ما در این دوران آشفته یافت."

این فیلمساز ۶۳ ساله که در کارنامه هنری خود فیلم بلند "می‌ خواهد به دستش بیاورد"، برنده جایزه سال ۱۹۸۶ در بخش دو هفته کارگردانان کن ،"مالکوم ایکس" و فیلم "کلانس ‌من سیاه"، برنده جایزه بزرگ کن در سال ۲۰۱۸ را دارد، قرار بود در راس هیات داوران هفتادوسومین دوره جشنواره کن قرار بگیرد، اما این رویداد مهم سینمایی هم مانند اکثر برنامه‌ های هنری سال گذشته به دلیل پاندمی کرونا لغو شد.

 

اعلام اسامی نامزدهای اسکار ۹۳

آکادمی علوم و هنرهای سینمایی، اسامی نامزدهای نود و سومین مراسم اهدای جوایز اسکار را اعلام کرد. با وجود ناکامی نماینده جمهوری اسلامی برای بخش فیلمهای خارجی، یک ایرانی در بین نامزدهای یکی از بخش‌های اسکار قرار گرفته است.

رامین بحرانی، ۴۵ ساله، هنرمند ایرانی - آمریکایی برای فیلم "ببر سفید" در بخش فیلمنامه اقتباسی، در بین نامزدهای نهایی اسکار قرار گرفت. فیلم "خورشید"، ساخته مجید مجیدی نماینده سینمای جمهوری اسلامی، به مرحله پایانی نرسید.

اسامی نامزدهای امسال در جریان یک برنامه ویژه اینترنتی و توسط "نیک جوناس"، خواننده آمریکایی، و همسرش "پریانکا چوپرا" اعلام شد. از نکات جالب توجه، حضور چشمگیر محصولات شبکه‌ های پخش اینترنتی مانند "نتفلیکس" و "آمازون" در فهرست نامزدهای جوایز اسکار است. این دو شرکت را می توان از جمله خوش شانس ترین شرکتهای تهیه و نمایش فیلم دانست که در سایه ویروس همه گیر کرونا توانستند خود را در عرصه سینما به خوبی جا بیندازند.

 

"جنجال بداقبال یا پورن دیوانه" برنده خرس برلینانه

داوران هفتاد و یکمین دوره جشنواره فیلم برلین برندگان جوایز این دوره را به صورت ارتباط ویدیویی اعلام کردند که بر اساس آن فیلم "جنجال بداقبال یا پورن دیوانه" ساخته "رادو جود" از رومانی به عنوان برنده "خرس طلایی" بهترین فیلم معرفی شد. محمد رسول‌ اف، یکی از شش داور امسال این جشنواره بود.

آقای جود در این فیلم نگاهی به شدت انتقادی پیرامون فرهنگ و مناسبات اجتماعی حاکم بر کشورش دارد. داستان این فیلم درباره انتشار فیلم رابطه جنسی یک معلم میانسال زن در اینترنت است که منجر به واکنشهای شدید والدین می ‌شود. فیلم روایتی به شدت بی ‌پروا و بدون پرده پوشی در انتقاد از فرهنگ و ارزشهای جنسیت زده حاکم دارد.

 

مراسم سینمایی سزار و اعتراضی بی پرده به سیاستهای هنری دولت

چهل و ششمین مراسم اعطای جایزه "سزار" امسال با ماجرایی جنجال ‌برانگیز همراه بود. "کورین ماسیرو"، بازیگر فرانسوی، که برای تقدیم جایزه بهترین جامه به روی صحنه رفته بود، فرصت را برای اعتراضی پرهیجان غنیمت شمرد. او لباسی خون ‌آلود را از تن جدا کرد و شعار روی بدنش را به نمایش گذاشت: "بدون فرهنگ، بدون آینده!" و روی کمرش هم شعاری خطاب به "ژان کاستکس"، نخست وزیر فرانسه، نوشته بود: "هنر را به ما برگردان، ژان!"

این حرکت جنجال‌ برانگیز که روی سن سالن معروف "المپیا" رخ داد، بازتاب گوشه ‌ای از ناخرسندی اهل فرهنگ و هنر فرانسه از سیاست فرهنگی دولت در قبال بحران کرونا است. پیش ازاین اقدام، "مارینا فوا"، هنرپیشه و گرداننده مراسم سزار، نیز با لحنی تمسخرآمیز به تندی از "روزلین باشلو"، وزیر فرهنگ فرانسه، انتقاد کرد. اکنون ماههاست که تمام مراکز فرهنگی مانند موزه‌ ها و تئاترها و سینماها تعطیل هستند.

جایزه سزار بهترین فیلم به "خداحافظ، احمقها" به کارگردانی "آلبر دوپونتل" تعلق گرفت. این فیلم داستان زنی به شدت بیمار است که در ۴۳ سالگی در پی یافتن دختر گمشده‌ خود برمی ‌آید؛ او زمانی که تنها ۱۵ سال داشته با فشار والدین خود نوزاد را به دیگران سپرده است. دوپونتل نیز جایزه بهترین کارگردانی را گرفت.

قابل ذکر است که سال گذشته نیز مراسم سزار با جنجالی بزرگ همراه شده بود. هیات ژوری تصمیم داشت جایزه بهترین کارگردانی را به "رومن پولانسکی" تقدیم کند، درحالی‌که عده زیادی از مخالفان روبروی سالن برگزاری مراسم تجمع کرده بودند و او را به خاطر تجاوز به دختری سیزده ساله، برای دریافت جایزه سزار ناشایست می‌ دانستند.

 

موسیقی

 

مراسم هشتاد سالگی اسفندیار منفرد زاده در فضای مجازی

جمعی از دوستان و دوستداران اسفندیار منفردزاده روز شنبه ٢٣ اسفند با برگزاری مراسمی مجازی و با حضور وی، هشتادمین زادروز این هنرمند سرشناس ایرانی را گرامی داشتند. اسفندیار منفردزاده، موسیقی ‌دان، آهنگساز، و تنظیم‌ کننده نامدار ایرانی ، طی نزدیک شش دهه فعالیت هنری، برخی از ماندگارترین آثار موسیقی ایران را خلق کرده است.

در این برنامه دو ساعته کلیپی از آثار ماندگار اسفندیار منفردزاده پخش شد و هادی خرسندی، شاعر و طنزپرداز برجسته، در پیامی صوتی با اشاره به دوستی دیرینه خود با آقای منفردزاده گفت که او همچنان به آرمانهای دوره نوجوانی‌ اش وفادار است.

در این برنامه شخصیتهای مختلف هنری از جمله رضا علامه زاده، شهریار قنبری، ناصر رحمانی، باقر موذن، تقی مختار، در باره او و شخصیت انسانی - هنری اش صحبت کرده و آثاری از خود را به او تقدیم کردند.

این مراسم با پیام تصویری خانم شیرین مهبد و فیلمی از اجرای دونفره او با اسفندیار منفردزاده دنبال شد. انسان ‌بودن و آزاده‌ بودن و آزادیخواهی اسفندیار منفردزاده، محور پیام تبریک ناصر زراعتی، منتقد سینما، بود که در ادامه پخش شد.

 

"بعد از غیبت، باید بازگردی"

نام ترانه ایست که این روزها در شبکه های اجتماعی یوتیوپ مورد استقبال بی نظیر مردم عراق و عرب زبانان قرار گرفته و نشان می دهد که موسیقی، پیری نمی شناسد.

"الهام المدفعی" که علاقمندانش او را "بیتل عراق" می نامند، آهنگساز، ترانه ‌سرا، خواننده و گیتاریست عراقی است که با سبک ترکیبی خود از موسیقی غربی (فلامنکو و راک) و موسیقی سنتی عراق در سراسر خاورمیانه و کشورهای عربی مشهور شده است. او اینک و پس از یک سال سکوت موسیقیایی، موزیک ویدیو جدیدی به نام "بعد الغياب لازم تعود" (بعد از غیبت، باید بازگردی) را که همراه با "نادین خالدی" خوانده، در شبکه ‌های اجتماعی و یوتیوب منتشر کرده است. متن ترانه را "عمر ساری"، شاعر جوان اردنی، سروده و آهنگسازی آن نیز کار خود الهام المدفعی است.

این ستاره موسیقی عراقی که اکنون در شهر امان، پایتخت اردن، زندگی می ‌کند، با انتشار این ترانه نشان داد که چشمه خلاقیت هنری ‌اش همچنان در ۷۹ سالگی جوشان است:

پس از غیبت، باید بازگردی،
رویای تو یک ابر است،
غم تو یک سراب.
با مهربانی بازگرد،
صدایت در گوشهایم می‌پیچد،
غم را رها کن،
گلایه را به فراموشی بسپار...

 

زنان جایزه "گرمی" را درو کردند

"بیانسه" با ترانه "رژه سیاه"، برای بیست و هشتمین بار و "تیلور سویفت" با آلبوم "فلکور"، برای سومین بار عنوان بهترین آلبوم سال را از آن خود کردند. در این مراسم که با محدودیتهای کرونایی در لس‌ انجلس برگزار شد، به دنبال سالی پرماجرا رنگ سیاسی به خود گرفت.

گویا امسال سال در خشش زنان بود. آنها توانستند همه جوایز برجسته را از آن خود کنند. "مگان دی ستلیون" که روی هم سه جایزه دریافت کرد، اولین زنی بود که در سبک رپ برنده جایزه شد و "هر(H.E.R.) " خواننده ۲۳ ساله آمریکایی برنده بهترین آهنگ سال اعلام شد. او روح زمانه را در آهنگ "نمی ‌توانم نفس بکشم" پژواک داده بود. زمانی که جورج فلوید، شهروند سیاه ‌پوست مینه ‌سوتا، زیر زانوی مامور پلیس به خفقان افتاده بود، همین عبارت را به زبان آورد که به یکی از شعارهای اصلی جنبش اعتراضی "زندگی سیاهان مهم است" بدل شد.

"بیلی آیلیش"، خواننده ۱۹ ساله، برای ترانه "هرآنچه می‌ خواستم" جایزه ای از آن خود کرد و "هری ستایلز" جایزه بهترین اجرای موسیقی پاپ را برنده شد.

 

تصمیم طالبانی زیر چتر جمهوریت

بر اساس تصمیم وزارت معارف افغانستان، خواندن سرود ملی یا دیگر ترانه ‌ها و سرودها برای دختران از سن ۱۲ سالگی در اماکن عمومی ممنوع شده است.اجازه آواز خواندن به آنها تنها در صورتی که جمع کاملا زنانه باشد، داده شده است. این ممنوعیت شامل حال همه مدارس دولتی و خصوصی می‌ شود.

این دستور موجی از واکنش سازمانها و فعالان حقوق بشری و مدنی را در پی داشته است. کمیسیون حقوق بشر افغانستان از ممنوعیت آوازخوانی برای دختران دبستانی در ملاء عام به شدت انتقاد کرد.

این دستور در شبکه ‌های اجتماعی هم واکنش شدید کاربران را به همراه داشت. بسیاری از کاربران زن افغانستان در اعتراض به این تصمیم، آواز خواندند و کلیپهای خود را در شبکه ‌های اجتماعی منتشر کردند. در یکی از این توییتها می ‌خوانیم: "بیایید در برابر طالبان درون نظام بایستیم. کسانی که جمهوریت را خوراک قدرت ‌طلبی کرده‌ اند."

 

پیروزی خواننده تاجیک و اعتراض راست گرایان روس

پیروزی یک آوازخوان تاجیک تبار در مسابقه یوروویژن روسیه به بحثهای نژادی و ملی‌ گرایانه داغی در محافل سیاسی و فرهنگی و فضای مجازی این کشور دامن زده است. حتی برخی از سیاستمداران روس با اشاره به خاستگاه و گرایشهای فکری این آوازخوان، از نتیجه این مسابقه ابراز ناخوشنودی کرده اند.

"منیژه سنگین"، آوازخوان تاجیک مقیم روسیه، روز ۸ مارس با اجرای ترانه ‌ای با نام "زن روس" در مسابقه نهایی "یوروویژن" روسیه بیشترین امتیاز را به دست آورد و پیروز اعلام شد.

دو گروه دیگر با نامهای "توماشی" و "ترمایتز" با رای تماشاگران دوم و سوم شدند. بدین ترتیب، منیژه سنگین برای شرکت در مسابقه نهایی یوروویژن از روسیه نامزد شد.

وی پس از اجرای این ترانه به شبکه "یوروویژن تی وی" گفته است: "این ترانه در باره تحول خودآگاهی زن طی سده های گذشته در روسیه است. زن روس راه شگفت‌ انگیزی را از یک کلبه دهقانی به سمت حق انتخاب کردن و انتخاب شدن (از اولین موارد در جهان) و از کارگاههای تولیدی تا پرواز به فضا طی کرده است."

وی به عنوان یک کنشگر حقوق زنان در روسیه شناخته می‌ شود و دو سال پیش به راه ‌اندازی نرم ‌افزاری برای تلفنهای همراه با نام "سلسله" برای زنان قربانی خشونت کمک کرد. او در نماهنگی با نام "مادر" هم موضوع زن ‌آزاری در روسیه را مطرح کرد.

راست گرایان روسیه با توجه به فعالیتهای منیژه سنگین در حمایت از زنان و دگرباشان، آهنگهای او را سنت ‌شکنانه و مبلغ فرهنگ "بیگانه" و در تضاد با سنتهای رایج در روسیه قلمداد می ‌کنند. "گریگوری ایگنات ‌یف"، مقاله ‌نویس تارنمای روسی "ژورنالیستسکایا پراودا" نوشته: "ترانه "زن روس" منیژه و اندیشه‌ هایی که در آن مطرح می‌ شود، یک فاجعه است. این، یک نبرد باخته دیگر است برای هنجارمندی، برای ارزشهای سنتی جامعه ما و یک پیروزی دیگر برای افراط گرایی فمینیستی."

این روزنامه‌نگار روس افزوده که فمنیسم "ابزاری قوی" در دست نیروهای ضدروس است و بعید نیست "اروپاییهای روشنفکر" جایزه اصلی یوروویژن را به منیژه بدهند.

 

گالری

 

نمایشگاه رنگ و کاغذ در کابل

نهاد فرهنگی و ادبی "چیستا" با همکاری دانشگاه خصوصی "رنا"، نمایشگاه "رنگ و کاغذ" را در کابل برگزار کرد.

مسوولان این برنامه هنری و فرهنگی، هدف از نمایشگاه "رنگ و کاغذ" را به نمایش گذاشتن استعدادهای شهروندان افغانستان و به ویژه جوانان، در زمینه ‌های مختلف مانند طراحی، نقاشی، خطاطی، نویسندگی و..، عنوان کردند.

برگزارکنندگان، با اشاره به نمایش دهها اثر هنری از جوانان دارای مهارتهای عالی افغان در نمایشگاه رنگ و کاغذ، از استقبال و تشویق شرکت‌کنندگان خبر دادند و افزودند: "آرزو داریم که صدها نمایشگاه دیگر مانند این در سراسر افغانستان برگزار شود."

"استوری رسولی"، عضو کمیته "چیستا" و یکی از برگزارکنندگان نمایشگاه، درباره هدف برگزاری این برنامه هنری و فرهنگی گفت: "ما تلاش کردیم تا با برگزاری این برنامه، استعدادهای جوانان کشور خود را به نمایش بگذاریم، زیرا جوانان کشور ما چه دختران و چه پسران، مانند سایر جوانان کشورهای پیشرفته، استعداد و تواناییهای بسیاری دارند و اگر فرصت مناسب برایشان فراهم شود، بدون شک مانند امروز تواناییهای خارق‌ العاده‌ خود را نشان خواهند داد."

 

(منابع: صدای آمریکا، دویچه وله، یورو نیوز، ایندپندنت فارسی، رادیو فردا، بی بی سی، بلومبرگ، تارنمای جنگ خبر)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۶، یکشنبه ۱ فروردین ۱۴۰۰ ـ ۲۱ مارس ۲۰۲۱

 

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول