کارورزان سلامت  (اسفند ۹۹)

امید برهانی

 

چند گزارش از رسانه های رسمی در سال ۱۳۹۹

در گزارش پایانی سال ۱۳۹۹ کارورزان سلامت، نگاهی به چند سرفصل خبری مهم از ماههای آغازین و میانی این سال، همراه با چند خبر اختصاصی اسفند به خوانندگان ماهنامه نبرد خلق ارایه می شود.

 

کدام کشورها بیشترین حقوق را به پرستاران می‌دهند؟

پرستاری یکی از شغلهای دشواری است که این روزها با مشکلات و سختیهای زیادی همراه شده است. حقوق پرستاران، به خصوص در این برهه زمانی، بسیار کم تلقی می ‌شود؛ زیرا این میزان حقوق در برابر خدماتی که انجام می ‌دهند بسیار ناچیز است.

پرستار ممکن است در بیمارستان، کلینیک خصوصی یا محل درمانی دیگری مشغول کار باشد و هر روز آن متفاوت با روزهای قبل باشد. پرستاران مسئولیتهای مختلفی دارند و بسته به سطح تحصیلات و تخصصهای مورد نیاز حقوق متفاوتی دریافت می‌کنند؛ به عنوان مثال پرستارانی هستند که در اورژانس بیمارستان کار می ‌کنند و غالباً باید با موارد تروماتیک رو به ‌رو شوند.

اطلس جهانی گزارش می ‌دهد که این بیماران ممکن است نیاز به بستن زخم داشته باشند و همچنین به بیمارانی که در حوادث خطرناک حضور داشته ‌اند مشاوره دهند. از سوی دیگر، پرستارانی که کارهای مراقبت در منزل انجام می ‌دهند اغلب با بیماران سالخورده ‌ای مواجه می‌ شوند که نمی ‌توانند برای مراجعه به پزشک یا بیمارستان به راحتی از خانه‌ خود بیرون بروند. گاهی این نوع پرستاران مراقبتهای سالمندی مثل حمام کردن فرد، تعویض پانسمان زخم و کمک به خوردن داروهای این افراد را بر عهده می‌ گیرند.

حقوق پرستاران در سراسر جهان بسیار متفاوت است. اعتماد آنلاین در روز پنجشنبه اول خرداد ۱۳۹۹ گزارشی در مورد کشورهایی که بیشترین میانگین حقوق سالانه به پرستاران پرداخت می‌ کنند را منتشر کرد.

*پرستارانی که در دانمارک مشغول کار هستند به دلیل دانش و مهارت شان در کار، حقوق عالی دریافت می‌ کنند. آنها به طور متوسط ۲۰۰ هزار دلار در سال درآمد دارند. هزینه زندگی در دانمارک بسیار بالاست و رتبه چهاردهم را از بین ۲۰۹ شهر در نظرسنجی سال ۲۰۱۸ کسب کرده است. به همین دلیل حقوق و دستمزد مردم در کشور بالاست تا نیازهای زندگی روزمره را برآورده کند. دولت دانمارک به شهروندان خود مزایای بسیاری از جمله خدمات بهداشتی، مرخصی زایمان و مراقبت از کودک با کمک مالی دولت ارائه می ‌دهد.

*لوکزامبورگ گرچه از نظر جغرافیایی کوچک است، اما با داشتن بنگاه اقتصادی قدرتمند این امر را جبران می‌ کند. این کشور یکی از بالاترین سرانه ‌های تولید ناخالص داخلی در جهان را دارد و مرکزی جهانی برای بانکداری یا سرمایه‌ گذاری خصوصی است. لوکزامبورگ بین بلژیک، آلمان و فرانسه قرار دارد و دومین و بالاترین درآمد سالانه، حدود ۱۶۵ هزار دلار، به پرستاران خود ارائه می ‌دهد. در این کشور مانند دانمارک هزینه ‌های زندگی بالاست و به همین ترتیب حقوق بالایی برای تامین هزینه ‌های روزمره مردم در نظر گرفته شده است. طبق یک گزارش معتبر، تقریباً نیمی از ساکنان لوکزامبورگ از کشورهای دیگر اتحادیه اروپا به آنجا رفته ‌اند.

*ایرلند به منظور رونق بخشیدن به بنگاههای اقتصادی بر خدمات تکنولوژی پیشرفته و علوم طبیعی توجه بیشتری نشان داده است. حقوق پرستاران نیز به خاطر رونق اقتصادی افزایش یافته و به طور میانگین و بنابر نوع پرستاری ۱۰۰ هزار دلار در سال برای کار در ایرلند به پرستاران داده می ‌شود.

*کشورهای شمال اروپا حقوق خوبی به پرستاران خود می‌ دهند. نروژ به پرستاران امکان می‌ دهد که در سال بیش از ۱۰۸ هزار دلار درآمد داشته باشند، اما مثل سایر کشورهای موجود در این لیست هزینه بالایی برای زندگی دارد.

*پرستارانی که در هلند زندگی و کار می ‌کنند می‌توانند در مقایسه با همتایان جهانی خود دستمزدی بالاتر از متوسط ​​بگیرند. هلند می ‌تواند کشوری جذاب برای پرستاران باشد. درآمد پرستاران در این کشور حدود ۱۰۷ هزار دلار در سال است.

 

موج جدید مهاجرت پرستاران

چندین ماه است که پرستاران دوشادوش یکدیگر با کرونا مبارزه می‌کنند و این موضوع به مرور زمان باعث ایجاد فرسایش روحی بین کادر درمانی بیمارستانها شده است. علاوه بر این مشکلات امنیت شغلی پرستاران نیز سالهاست که این قشر را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهد.

با شیوع ویروس کرونا، هزاران پرستار و بهیار جان خود را در روند رسیدگی به بیماران در معرض خطر قرار داده ‌اند اما بدون هیچ چشم‌ داشتی در حال خدمت به بیماران هستند، با این حال عدم توجه و بی ‌مهری مسئولان باعث شده تا موج جدید مهاجرت پرستاران آغاز شود.

بسیاری از وعده‌ هایی که به پرستاران داده شده است، عملی نشده و این موضوع فرصت خوبی است تا کشورهای اروپایی برای جذب پرستاران و مهاجرت آسان آنها به دلیل کمبود نیروی انسانی اقدامات لازم را انجام دهند.

آرمین زارعیان، رئیس هیات مدیره نظام پرستاری تهران در روز یکشنبه ۲۰ مهر در مورد مهاجرت پرستاران گفت: وضعیت کادر درمان و مخصوصا پرستاران در هشت ماه مبارزه با ویروس کرونا به سمت فرسایشی شدن رفته است. بسیاری از پرستاران مدتهاست که خانواده خود را ندیده ‌اند. حتی مراسم عروسی خود را لغو کردند تا در کنار مردم باشند.

رئیس هیات مدیره نظام پرستاری تهران بیان کرد: تا امروز نزدیک به ۲۰ هزار پرستار به بیماری کرونا مبتلا شدند. موضوعی که خودش نشان از فداکاری پرستاران در مقابله با کرونا است اما در مقابل شاهد عدم استخدام نیروهای قراردادی ۸۹ روزه بودیم و هیچ حمایت جدی نسبت به پرستاران صورت نگرفت.

زارعیان با اشاره به جذب نیروهای پرستار به کشورهای خارجی گفت: از زمانی که ویروس کرونا در کشورهای اروپایی شیوع پیدا کرد، به دلیل کمبود نیروهای متخصص در بیمارستانهای اروپایی شرایط ورود پرستاران را در این کشورها فراهم شد. به‌ طوری‌که نمره زبان برای پذیرش برداشته شده است و پرستاران به‌ راحتی جذب این کشورها می‌شوند.

وی در پاسخ به این سوال که پرستاران ایرانی در کدام کشورها جذب می‌شوند، گفت: کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی و استرالیا بیشترین درخواست جذب پرستاران ایرانی را دارند که با توجه به شیوع ویروس کرونا و بهتر بودن شرایط مهاجرت پرستاران درخواستها مبنی بر مهاجرت پرستاران طی چند ماه اخیر افزایش چشمگیری داشته است. البته طی چند ماه اخیر بیش از هزار پرستار درخواست خروج از کشور را داشتند.

وی در مورد کمبود نیروی پرستار در تهران گفت: با توجه به اوج گیری کرونا در تهران و شلوغی بیمارستانها از بیماران کرونایی، تهران بزرگ نزدیک ۷ هزار پرستار کم دارد.

 

همه گیری کرونا در میان پرستاران

تا روز سه شنبه ۲۶ مهر، حدود ۶ هزار پرستار به علت ابتلا به بیماری کووید۱۹ در مرخصی استعلاجی به سر می ‌بردند. این خبر را حمیدرضا عزیزی، معاون سازمان نظام پرستاری اعلام کرد. او گفت: پرستاران به عنوان مدافعان خط اول مبارزه با کرونا واقعا جان خود را کف دست گرفته اند و برای مراقبت و نجات بیماران فداکاری می کنند. حدود ۷۰ هزار پرستار طی ماههای گذشته در کشور در خط مقدم این دفاع ملی بودند و بیش از ۳۱ هزار نفر آنها به بیماری کووید۱۹ مبتلا شده اند، حدود ۲۶ هزار نفر آنها درمان شدند اما از این تعداد ۵۴ نفر تا پایان مهر ماه جان باخته اند و البته اکنون حدود ۵ تا ۶ هزار پرستار به علت ابتلا به بیماری کووید۱۹ در مرخصی استعلاجی هستند.

وی ادامه داد: در مورد دسترسی به وسایل پیشگیرانه مانند ماسک، شیلد (محافظ صورت)، دستکش و لباس محافظ پرستاران، وضعیت نسبت به ماههای اول اپیدمی کرونا بهتر شده اما همچنان در برخی بیمارستانها گزارش هایی داریم که این اقلام به صورت سهمیه بندی به پرستاران داده می شود، این مساله شایسته نیست زیرا حداقل هایی که باید در اختیار یک رزمنده مدافع سلامت داده شود، همین لوازم حفاظتی است و باید با گشاده دستی بیشتری این اقلام در اختیار پرستاران قرار گیرد.

 

نگاهی به ۹۹ جانباخته سلامت کشور

عکسهایی که می ‌بینید؛ مردان و زنان، سرمایه ‌های ارزشمند کشور بودند؛ پزشک و پرستار و بهیار و ماما. آنان بر بالین مبتلایان کووید ۱۹ شب را به صبح دوختند و بهای این ایستادگی، جان عزیز خودشان بود که فدا شد.

براساس گزارشهای رسمی تا ۱۹ آبان، ۹۹ نفر از کادر درمانی جان باخته اند. این ۹۹ نفر، برندگان خوشبخت کنکور یا خودرو یا جوایز بانک نیستند. صاحبان این عکسها مردان و زنانی هستند که پارسال، همین موقع؛ روز ۱۹ آبان، در میان ما بودند؛ دوست و همسر و برادر و خواهر و فرزند و پدر و مادر و عزیز یک خانواده بودند و حالا از آنها فقط خاطراتی باقی مانده و عکسهایی و سنگ مزاری سرد که با گذشت روزها و ساعتها، سردتر هم می‌شود.

 این مردان و زنان مانند اغلب انسانها، امیدوار به روزهای روشن‌تر، برای فردای خود آرزوهایی داشتند اما امروز، همه آن آرزوها و امیدها، ذراتی از خاک گور شده و بازماندگان فقط می‌ توانند با بازخوانی همه آنچه این مردان و زنان می ‌خواستند باشند، دلهای بی ‌تاب و رنجورشان را در فراق این عزیزان از دست رفته، تسکین دهند.

صاحبان این عکسها؛ زنان و مردانی که هر کدام، نابغه ‌ای بودند که از سد سخت آزمون پزشکی و پرستاری رد شدند و حالا سنگی سرد، تنها تکه ملموس و باقیمانده از جانفشانیهای بی‌تکرار و ارزشمندشان شده است.

 

کمبود پرستار در بیمارستانهای اهواز

پیک جدید کرونا در خوزستان از هفته سوم بهمن ماه آغاز شد با شدت بیشتر نسبت به قبل ادامه دارد. دکتر فرهاد سلطانی، سرپرست معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در این مورد در روز چهارشنبه ۱۳ اسفند گفت: با توجه به این مساله در فاصله زمانی بسیار کوتاهی، شاهد تعداد بالای مراجعات به مراکز درمانی هستیم هر چند که ظرفیت بیمارستانی استان خوزستان محدود و مشخص است اما تعداد بیماران، بیشتر از ظرفیت بیمارستانی و پرستاری استان است. در این زمینه با هماهنگیهای انجام‌ شده با روسای بیمارستانها و هیات رئیسه دانشگاه جندی شاپور اهواز، توانسته ‌ایم این مساله را مدیریت کنیم.

وی تصریح کرد: با شروع این پیک، مجدداً همه بخشهای بیمارستان رازی اهواز به صورت کامل در اختیار بیماران کووید قرار گرفت و پس از گذشت چند روز مجبور شدیم سایر بیمارستانها را نیز به مرور وارد مدار بستری بیماران کرونایی کنیم. در این راستا، بیمارستان امیرالمومنین اهواز نیز به صورت کامل در اختیار بیماران کووید قرار گرفته است.

دکتر سلطانی افزود: ویروس کرونا در حال حاضر بیشتر بخشهای جنوب خوزستان از جمله شهرستانهای آبادان، خرمشهر، دشت آزادگان، اهواز و ماهشهر را به شدت درگیر کرده و شهرهای شمالی خوزستان با وضعیت پایدارتری مواجه هستند.

وی در خصوص کمبود پرستار در بیمارستانها نیز افزود: کمبود پرستار معضلی است که در کل کشور وجود دارد اما در پیکهای کرونا این مساله به صورت بارز مشهود است. این مساله به ویژه برای بخشهای مراقبت ویژه بسیار بیشتر خود را نشان می ‌دهد زیرا تعداد پرستاران آموزش ‌دیده برای بخشهای ویژه محدود هستند.

 

کارکنان سلامت بیشتر دچار اضطراب و افسردگی هستند

بیماری همه گیر کووید ۱۹ چالشهای مهمی را برای کارکنان مراقبتهای بهداشتی به وجود آورده است، بسیاری از آنها از ایمنی خود می ‌ترسند در حالی که با فشار کاری زیاد و حمایت روانی محدود روبرو هستند.

تجزیه و تحلیل داده‌ های بدست آمده از مطالعات متعدد قبلی نشان داد که میزان بالای افسردگی و اضطراب در میان کارکنان مراقبتهای بهداشتی در طی پاندمی وجود دارد.

محققان دانشکده پزشکی لندن با تجمیع و تجزیه و تحلیل آماری داده‌ های به دست آمده از ۶۵ مطالعه در ۲۱ کشور، تخمین زده اند که ۲۱.۷ درصد از کارکنان مراقبتهای بهداشتی حاضر در این مطالعات، افسردگی و ۲۲.۱ درصد اضطراب را در طول پاندمی کووید ۱۹ تجربه کرده اند. یافته‌ ها نشان می ‌دهد در خاورمیانه بیشترین میزان افسردگی (۶/۳۴ درصد) و اضطراب (۹/۲۸ درصد) گزارش شده است.

این یافته ‌ها نشان می‌دهد که بیماری کووید ۱۹ به طور قابل توجهی بر سلامت روان کارکنان مراقبتهای بهداشتی تأثیر گذاشته است. سازمان بهداشت جهانی هم تخمین می ‌زند که ۴.۴ درصد از کل جمعیت جهان افسردگی را تجربه می‌ کنند و ۳.۶ درصد نیز دچار اختلالات اضطرابی

هستند.

 

خستگی کارکنان مساله‌ واقعی است

رؤسای دانشگاهها و دانشکده ‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کشور در آستانه سال جدید در نامه ‌ای در مورد خستگی مدافعان سلامت هشدار داده اند و از مردم خواسته اند از رفتارهایی که به گسترش بیماری منجر می شود بپرهیزند.

در بخشی از این نامه آمده است: بیش از یک سال از گرفتاری جامعه جهانی و ایران به بیماری کرونا گذشت. در این مدت شما مردم شریف با شرایط سختی رو به رو بودید اما با لطف خدای مهربان و مجاهدت‌ فرزندانتان در نظام سلامت تاکنون شدت این گرفتاری کنترل شده است. در یک سال گذشته مدافعان سلامت تمام تلاش و همت خویش را برای سلامت مردم به کار بستند تا جایی که با تقدیم صدها شهید، حماسه ‌ای بزرگ از ایثار و فداکاری آفریدند که تحسین همگان را برانگیخته است.

ما رؤسای دانشگاهها و دانشکده ‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کشور در آستانه سال جدید و عید نوروز ضمن تبریک فرا رسیدن بهار طبیعت و آرزوی بهترین زندگی برای شما ملت شریف ایران، به نمایندگی از مدافعان سلامت، از مقامات تصمیم گیرنده در کشور تقاضا می کنیم که بیش از پیش به حساسیتهای خاص نظام سلامت در مورد کنترل بیماری کرونا توجه فرمایند. اگر چه مردم شریف ایران در همراهی با نظام سلامت به کلیه توصیه ‌ها عمل می ‌نمایند؛ اما با توجه به شرایط کشور، انتظار داریم تصمیمهای جدی با قاطعیت وسرعت بیشتر گرفته شود و به اجرا درآید.

مردم خوب ایران اطمینان داشته باشید که مدافعان سلامت جان بر کف از هیچ ‌گونه خدمتی دریغ نخواهند نمود و در تعطیلات امسال نیز همانند تمام ۱۳ ماه گذشته دور از کانون گرم خانواده و حاضر در معرکه نبرد با کرونا به خدمت رسانی ادامه خواهند داد.

 

واگیر شدن ۱۲۳ نفر از کادر درمان خوزستان به کرونا طی یک ‌هفته

رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی ‌شاپور روز شنبه ۱۶ اسفند اعلام کرد که در طی یک هفته اخیر حدود ۱۲۳ نفر از پرستاران استان به کرونا مبتلا شدند که پنج نفر آنها در بیمارستان بستری هستند. وی افزود؛ اگر این سرمایه ها را از دست بدهیم در ارائه خدمات دچار مشکل می شویم.

در رویدادی دیگر؛ دبیر‌کل خانه پرستار با بیان اینکه سیاستهای غلط عامل مرگ پرستاران است، گفت: وزارت بهداشت تعداد پرستاران جانباخته به ‌دلیل ابتلا به کرونا را ۱۰۰ نفر و نظام پرستاری ۱۱۰ نفر اعلام کرده است، این در حالیست که  خانه پرستار آمار پرستاران جانباخته در پی ابتلا به کرونا را بالغ بر ۱۲۰ الی ۱۳۰‌ نفر می داند. محمد شریفی‌ مقدم ضمن اشاره به اینکه در کشور‌های دیگر این میزان پرستار به ‌دلیل ابتلا به کرونا جانشان را از دست نداده ‌اند، افزود: وزارت بهداشت قانونی برای ممانعت از به ‌کارگیری پرستاران باردار در بخش کرونا ندارد.

دو پرستار دیگر بر اثر ابتلا به کرونا جانباختند

 

حرکتهای اعتراضی پرستاران

 

 

تجمع کارکنان شرکتی دانشگاههای علوم پزشکی کشور

روز دوشنبه ۴ اسفند، برای دومین روز جمعی از کارکنان شرکتی دانشگاههای علوم پزشکی کشور مقابل نهادهای ذیربط در استانها و دانشگاههای علوم پزشکی، خواستار توجه به مطالبات مزدی و معیشتی خود شدند.

یکی از این کارکنان در ارتباط با مطالبات خود و همکارانش گفت: مهمترین خواسته ‌های ما،  اجرای قانون بهره‌وری برای همکاران شرکتی اورژانس ۱۱۵ مثل سایر کارکنان شرکتی دانشگاه، پرداخت مبلغ فوق العاده ویژه و حذف اضافه کار اجباری تا سقف ۱۵ شیفت ۲۴ ساعته است که با این حجم ماموریت در شرایط کرونایی مزید بر مشکلات اقتصادی و تورم سرسام آور شده و گذران زندگی را برای این مدافعان سلامتِ جان بر کف، سخت و طاقت فرسا نموده است.

شرکتیهای بخش درمان می‌ گویند: از مسئولان دانشگاهی و استانی خواهشمندیم با توجه به اینکه تمامی خواسته‌ های ما برحق و کاملا قانونی است، به فکر چاره ‌ای برای هرچه سریعتر حل شدن مشکلات باشند و اجازه ندهند نارضایتیها گسترده ‌تر شود.

 

تجمع کارکنان شرکتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مقابل استانداری

روز شنبه ۱۶ اسفند، کارکنان شرکتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برای اعتراض به نداشتن امنیت شغلی و عدم پرداخت مطالبات شان مقابل استانداری اجتماع کردند.

معترضان گفتند؛ کارکنان شرکتی هیچ امنیت شغلی ندارند و در شرایط کرونا که حتی باید حمایتهایی هم شامل حال کارکنان شود، اما الان دوماه است که هیچ قراردادی تمدید نشده است. قرارداد‌ها که قبلا به صورت ماهانه تنظیم می‌شد، اما حالا پس از ۲۸ سال کار، افراد را اخراج می‌کنند.

 

تجمع کارکنان بیمارستان امام علی کرج

روز سه‌شنبه  ۱۹ اسفند، شماری از کارکنان بیمارستان امام علی کرج در محل کار خود، دست به تجمع زدند. این کارکنان نسبت به شرایط نامناسب کاری و عدم پرداخت معوقات مزدی خود اعتراض کردند.

 

تجمع کارشناسان علوم‌ آزمایشگاهی مقابل سازمان نظام ‌پزشکی‌

روز چهارشنبه ۲۰ اسفند،جمعی از کارشناسان علوم ‌آزمایشگاهی برای اعتراض به  محرومیت از واکسن کرونا به دلیل عدم صدور کد نظام پزشکی دست به تجمع  مقابل سازمان نظام ‌پزشکی‌ زدند.

کارشناسان علوم‌ آزمایشگاهی که با بیماران مبتلا به کرونا و همچنین نمونه‌ های حلق و بینی این بیماران از نزدیک در ارتباطند، در حال حاضر به دلیل عدم صدور کد نظام پزشکی برای آنها از دریافت واکسن کرونا محرومند.

در حال حاضر با شروع همه‌ گیری ویروس کرونا و شروع محدود واکسیناسیون کادر درمان، این ماجرا ابعاد تازه‌ ای به خود گرفته است. این افراد که سالهاست بر سر دریافت کد‌ نظام پزشکی اعتراض خود را اعلام کرده ‌اند؛ حال به دلیل عدم داشتن این کد از دریافت واکسن کرونا نیز محروم مانده ‌اند.

 

جانباختگان کادر درمانی در ماه اسفند

 

دو پرستار در باغ ملک خوزستان و قشم بر اثر ابتلا به کرونا جان باختند

بنا به گزارشی که روز شنبه 2 اسفند منتشر شد، «حمیرا احمدی» بهورز متعهدد مرکز بیمارستانی باغمک خوزستان و «طیبه صادقیان» پرستار و سوپروایزر پرتلاش بیمارستان پیامبر اعظم قشم طی ۲۴ ساعت گذشته بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادند.

 

بازهم جانباختن یک پرستار باردار

روز یکشنبه ۳ اسفند، اعضای خانواده و همکاران فرانک داودی، پرستار بیمارستان مدنی کرج در مراسمی پیکر او را که به علت ابتلا به کرونا جانباخت را به خاک سپردند. وی پرستار بخش جراحی مردان در بیمارستان‌ مدنی کرج بود.

فرانک داودی به هنگام ابتلا به کرونا در ماه هفتم بارداری بوده که بنابر تشخیص پزشکان، با عمل سزارین نوزاد او نجات پیدا می‌ کند اما تلاشها برای زنده نگه داشتن خود او شکست می‌ خورد.

تاکنون حدود هشت تن از مدافعان سلامت استان البرز براثر ابتلا به کووید ۱۹ جانباخته اند.

 

جانباختن پرستار جوان

مژده زریسفی پرستار جوان شاغل در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان سینا در اصفهان، در حال انجام وظیفه در اثر

 خستگی به علت ایست قلبی در شامگاه دوشنبه ۱۱ اسفند، جانباخت. وی قبلا کرونا داشت که بهبود یافته بود.

 

(منابع مورد استفاده در تدوین این مجموعه: ایلنا، ایلنا، اعتماد، آنا، ایسنا، انصاف نیوز، اتحاد، خبرنگاران جوان، ایرنا، فارس، دانشجو)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۶، یکشنبه ۱ فروردین ۱۴۰۰ ـ ۲۱ مارس ۲۰۲۱

 

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول