دانشگاه در ماهی که گذشت (خرداد ۱۴۰۰)

کامران عالمی نژاد

چالش قطعی برق هنگام امتحانات دانشجویان

در ماه خرداد کل کشور تحت تأثیر قطعی برقی قرار گرفت و بسیاری از امور مختل شد. یکی از این امور مختل ‌شدن امتحانات دانشجویان بود. تعدادی از دانشگاهها مانند دانشگاه پیام نور که امتحانات پایان ‌ترم را آغاز کردند، دانشجویان برای حضور در امتحانات مجازی به برق نیاز شتند؛ اما قطعی برق در نقاط مختلف کشور باعث شد که دانشجویان نتوانند در امتحانات حضور پیدا کنند. این امر اعتراض دانشجویان را برانگیخته است.

یکی از این دانشجویان گفت: در زمان شروع امتحان برق وصل بود اما در اواسط امتحان برق قطع شد و عملاً نتوانستم امتحان را به پایان برسانم.

امیرحسین بهروز، مدیرکل روابط عمومی دانشگاه پیام نور روز چهارشنبه 5 خرداد در این باره گفت: با توجه به برگزاری آزمون پایان ‌ترم دانشگاه پیام نور در بسترهای الکترونیک که از یکم خرداد آغاز، قطع شدن مداوم برق علاوه بر مشکلات متعدد در روند برگزاری، استرس و نگرانی فزاینده ‌ای در دانشجویان ایجاد کرده است.

 

تصمیمات جدید درباره کنکور

چگونگی برگزاری کنکور مناقشه‌ ای است که همچنان ادامه دارد. بر اساس آخرین تصمیمات اتخاذ شده در این زمینه داوطلبان می ‌توانند چند بار در سال در کنکور شرکت کنند.

روز پنجشنبه ۶ خرداد، منصور کبگانیان، قائم ‌مقام ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور در این ‌باره گفت: تعیین سرنوشت دانش ‌آموز بعد از ۱۲ سال در چند ساعت کنکور، خانواده‌ ها را دچار تنش می ‌کند. بر اساس طرح ساماندهی کنکور این اضطرابها رفع می‌شود و داوطلبان می ‌توانند چند بار در سال در کنکور شرکت کنند که حداقل ۲ بار در سال را تصویب کرده ‌ایم.

البته در این میان سوابق علمی داوطلبان بیش از پیش مورد تأکید قرار می ‌گیرد و بر این اساس سهم سوابق تحصیلی به میزان قابل توجهی در طرح ساماندهی کنکور افزایش می ‌یابد. وی در ادامه گفت: همچنین ۶۰ درصد پذیرش در کنکور به سوابق تحصیلی به‌ صورت امتحانات نهایی اختصاص دارد که قبلاً یک سال پایه دوازدهم تصویب شده بود و پیشنهاد شده تأثیر سوابق امتحانی پایه یازدهم نیز در کنکور اعمال شود با این اقدام، تنش در داوطلبان و خانواده ‌ها کاهش می‌ یابد و افراد با نگرانی کمتری در کنکور حاضر می ‌شوند.

در حال حاضر این طرح به هیات دولت ارائه شده تا بررسیهای لازم صورت گیرد.

منصور غلامی، وزیر علوم درباره مباحث مربوط به کنکور در هیات دولت توضیح داد که: گزارشی را به هیات دولت دادیم و هیات دولت از طرح ارائه شده به شورای عالی انقلاب فرهنگی حمایت کرد و مقرر شد بررسی آن با دستور رییس‌جمهور در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گیرد.

 

داوطلبان خواستار تعویق آزمون دکتری وزارت بهداشت شدند

بیش از ۱۵۰۰ داوطلب آزمون دکتری وزارت بهداشت خواستار به تعویق افتادن آزمون به دلیل شیوع ویروس کرونا شدند.

روز شنبه ۱۵ خرداد عده ‌ای از داوطلبان آزمون دکتری وزارت بهداشت در نامه ‌ای خواستار تعویق آزمون دکتری شدند. در حال حاضر بیش از ۱۵۰۰ داوطلب این نامه را امضا کرده ‌اند.

در نامه ای که داوطلبان به دکتر نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نوشته اند آمده است: سالانه عده زیادی از کادر بهداشت و درمان متقاضی آزمونهای مختلف وزارت بهداشت هستند اما در حال حاضر با توجه به شیوع ویروس کرونا، عده زیادی از آنها آمادگی برای آزمونها و حتی ثبت ‌نام ندارند.

از سوی دیگر به دلیل تعطیلی دانشگاهها و مراکز آموزشی، دفاع از پایان نامه ‌ها و روند فارغ‌ التحصیلی برخی از دانشجویان به تأخیر افتاده و داوطلبان نمی ‌توانند در آزمونهای وزارت بهداشت شرکت کنند.

امضا کنندگان نامه از وزارت بهداشت خواسته ‌اند علاوه بر تعویق آزمون دکتری تخصصی در تیرماه، فرصت مجددی جهت ثبت نام آزمونها برای جاماندگان فراهم کند.

خودکشی دو دانشجوی رشته رادیولوژی و چالشهای دانشجویان دستیاری

شبکه افق در یک برنامه با عنوان «عیار» که در هفته آخر خرداد پخش شد، موضوع مشکلات دانشجویان پزشکی تخصصی را مورد بحث قرار داد. این برنامه که در پی خودکشی دو دانشجوی رشته رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایران تهیه شده، نشان از آن داشت که بر خلاف تصور عموم مردم، دانشجویان دستیاری با مشکلات بسیاری مواجه هستند. در بخشی از برنامه عیار، دانشجویان دستیاری به بیان مشکلات خود پرداختند. در ابتدا یکی از دانشجویان گفت: غالب دانشجویان دستیاری، یا به اصطلاح رزیدنتها، افرادی در سنین ۲۵ تا ۳۰ سالگی هستند. دانشجویانی که در خط مقدم مبارزه با کرونا قرار دارند، در حالی که حقوق و مزایای حداقلی مثل بیمه هم ندارند.

وی با اشاره به آنکه دانشجویان به عنوان قشر نخبه جامعه که باید باعث پشرفت جامعه باشند، گفت: دانشجویان به جای آنکه ارزش افزوده ‌ای برای کشور داشته باشند، دست به اقدامات خطرناکی مثل خودکشی می‌ زنند.

داریوش چیوایی، کارشناس حوزه سلامت، در این برنامه گفت: این دانشجویان مجبورند به صورت تمام وقت و حتی فراتر از تمام وقت، در ازای دریافتی خیلی کم به اسم کمک هزینه تحصیلی، در محیطی مثل بیمارستان کار کنند. وی همچنین با اشاره به آنکه اکثر تصمیم گیران از اعضای هیات علمی دانشگاهها و بیمارستانها هستند و با وضع و شرایط دانشجویان دستیاری به خوبی آشنا هستند، افزود: اساتید این دانشجویان در مناصب تصمیم‌ گیری وزارت بهداشت هستند. چگونه است که مشکلات این دانشجویان حل نمی ‌شود اما طرحهایی با هزینه ‌های کلان مثل طرح تحول سلامت اجرا می‌ شود.

وی تاکید کرد: دود مظلومیت و فشار کاری اینترنها و رزیدنتها در آخر در چشم مردم می‌ رود و این مردم هستند که همیشه با «نظام سلامت معیوب» درگیر هستند.

 

حرکتهای اعتراضی دانشجویان

 

تجمع اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد در اهواز و تبریز

روز دوشنبه ۳ خرداد، جمعی از اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد در دو شهر تبریز و اهواز تجمع کردند.

تجمع کنندگان نسبت به بخشنامه‌ های جدید در خصوص هیات علمی و اساتید این دانشگاهها اعتراض داشتند.

 

تجمع دانشجویان مرکز آموزش عالی استهبان

روز سه شنبه ۴ خرداد تعدادی از دانشجویان مرکز آموزش عالی استهبان، از اکثر نقاط کشور در این مرکز در شهر استهبان تجمع کردند و به آمایش این مرکز، لغو مجوز‌ رشتهِ عمران و همچنین ضعف سیستم مدیریتی ریاست این مرکز اعتراض کردند.

دانشجویان پلاکاردهایی با نوشته های زیر در دست داشتند: "نه به لغو مجوز عمران آموزش عالی استهبان/ نه به آمایش/ استقلال آموزش عالی استهبان".
در پایان دکتر جعفرزاده، ریاست مرکز آموزش عالی استهبان، به دانشجویان مضطرب و عصبانی قول داد در اولین فرصت با مقامات بلند پایه استهبان در تهران حضور یابند و مطالبات به حق دانشجویان و مردم استهبان را به جد پیگیری کنند.

 

تجمع اعتراضی کارکنان و استادان دانشگاههای آزاد خوزستان

تعدادی از استادان و کارکنان دانشگاههای آزاد خوزستان روز دوشنبه 3 خرداد، در تجمع اعتراضی، مقابل ساختمان این دانشگاه در اهواز، خواستار همسان ‌سازی حقوق خود با کارکنان و استادان دانشگاههای دولتی شدند.

این اساتید و کارکنان مطالبات خود را صنفی و قانونی می ‌دانند و خواستار لغو بخشنامه الف و ب و همچنین اجرای مصوبه افزایش ۵۰ درصدی حقوق و مزایای کارکنان از ابتدای فروردین‌ ماه ۱۳۹۹ هستند.

آنها همسان ‌سازی و هم ترازی حقوق اساتید و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی با دانشگاههای دولتی و ساماندهی شخصیت حقوقی و اساسنامه دانشگاه آزاد اسلامی را از دیگر مطالبات خود عنوان کردند.

یکی از اساتید تصریح کرد: برخی از مسئولان و رؤسای دانشگاههای آزاد تا ۳۰۰ درصد افزایش حقوق داشته ‌اند به همین دلیل شرایط اساتید و کارکنان را درک نمی ‌کنند.

 

تجمع اعتراضی دانشجویان علوم پزشکی

روز سه شنبه ۱۱ خرداد، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان برای دومین بار در واکنش به شکل جدید امتحانات پایان ترم، تجمع اعتراضی برگزار کردند. بر اساس شکل قبلی دانشجویان برای پاسخ به هر سوال ۴۵ ثانیه فرصت داشتند و هر دانشجو تا ۱۲۰ ثانیه برای توقف روی سوالات زمان اضافی داشت و دانشجویان امکان بازگشت به سوال قبلی را نداشتند.

پس از انتشار آیین‌ نامه جدید امتحانات مجازی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با وجود برخی از نکات مثبت در آیین ‌نامه، اما براساس شرایط موجود از‌جمله ضعف در آموزش، مشکلات موجود در زیرساخت اینترنت و همچنین ناعادلانه بودن برخی از مفاد آن، باید تغییراتی در آیین ‌نامه به وجود آید. مسلما زمان حداقل ۳۰ ثانیه ‌ای و متوسط ۴۵ ثانیه برای سوالات آزمون برای دانشجویان علوم پزشکی بسیار ناعادلانه است و به‌ دلیل پیچیدگی سوالات بالینی بسیاری از رشته ‌ها، عملا این زمان به خواندن سوال نیز کفاف نخواهد داد.

این دانشجویان معترض معتقدند که این شکل برگزاری امتحانات باعث می‌ شود دانشجویی که با تقلب وارد امتحان شده، کار خود را انجام دهد، اما دانشجویی که درس خود را مطالعه کرده و قصد شرکت در امتحان به صورت قانونی و عادلانه را دارد، زمان کافی برای پاسخ دادن به سوالات را نداشته باشد.

 

تجمع استادان دانشگاههای آزاد خوزستان، اصفهان و شیراز

روز یکشنبه ۹ خرداد، شماری از استادان دانشگاههای آزاد در خوزستان مقابل ساختمان واحد اهواز، در اصفهان مقابل دانشگاه آزاد واحد خوراسگان و در شیراز مقابل دانشگاه آزاد این شهر تجمع اعتراضی برگزار کردند.

به گفته این اساتید، حقوق ‌شان نسبت به استادان دانشگاه دولتی پایین‌ تر است و به آنها اجازه کار متفرقه در خارج از ساعات رسمی هم داده نمی‌ شود.

 

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: ایلنا، اتحادیه آزاد کارگران ایران، کانال شوراهای صنفی دانشجویان کشور، آنا، دانشجو، خبرنامه دانشجویان ایران، ایسنا)

  

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۹، سه شنبه ۱ تیر ۱۴۰۰ – ۲۲ ژوئن ۲۰۲۱

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول