کارورزان سلامت (خرداد ۱۴۰۰)

امید برهانی

 

علاوه بر حرکتهای اعتراضی پرستاران و پیراپزشکان در ماه خرداد، در این شماره چالشهای حوزه سلامت در زمینه های کُرونا، دارو، آلودگیهای هوا و ... پیش چشم خوانندگان " نبرد خلق " قرار می گیرد.

 

چرا پرستاران مانند سایر اعضای کادر درمان، نباید تعرفه داشته باشند؟

بر طبق آمار اعلام شده در روز یکشنبه ۹ خرداد، پرستاران حدود ۶۰ در صد از جمعیت نظام سلامت را در قالب گروههای مختلف مراقبتی، تشکیل می دهند و در امر پیش گیری و درمان و مراقبت، وظایف گوناگونی بر عهده دارند که بارها از نظر محافل بین المللی سلامت هم بر اهمیت نقش پرستاران، تاکید شده است. همه گیری کُرونا نیز این نقش حیاتی را به طور واضح و شفاف در معرض دید و قضاوت عموم مردم قرار داد

با این حال سخت و طاقت فرسا بودن این شغل هم در قوانین و مصوبات نهادهای بین المللی و داخلی کشور، لحاظ شده است. اما در مرحلهِ اجرا این گونه قوانین و مصوبات دچار از دست رفتن اثر بخشی گردیده اند.

قانون مشاغل سخت و زیان آور، در عمل بدون اجرا مانده است، قانون ارتقاء بهره وری کارکنان نظام سلامت، به وضوح دور زده می شود و قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری نیز با گذشت چهار ده سال از تصویب آن همچنان رنگ اجرا به خود نگرفته است.

در سالهای اخیر و با اوج گرفتن اعتراضات پرستاران به ویژه بعد از اجرای طرح تحول سلامت که در آن پرستاران نادیده گرفته شدند و از بودجه های هنگفت این طرح، سهمی نصیب آنها نگردید و باعث افزایش شکاف معیشتی بین گروهی با کمترین تعداد در تیم بهداشت و درمان و گروه دیگر با بیشترین تعداد گردید، در نهایت با ورود ظاهری خامنه ای، به مساله اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری و رسیدگی به معیشت و استخدام تعداد مورد نیاز پرستاران، مطالبات چندین ساله پرستاران وارد فاز جدیدی از جدیت و پافشاری بر برآورده شدن آنها گردید.

اما چرا همچنان با گذشت ۱۴ سال از تصویب و بیش از ۵ ماه از صدور فرمان خامنه ای باز هم مجریان قانون در وزارت بهداشت نتوانسته اند این خواسته مهم پرستاران را عملیاتی نمایند؟

به نظر می رسد جریانی فراتر از قانون در این وقت کشیها و عدم اجرای قانون دخیل است که باز شدن حلقه مفقود این معما، اراده ای همراه با مبازره با سیستم. همراه با رانت و مافیا را مطالبه می کند، اگر نه این همه قول اجرا در طول این سالها و برگزاری جلسات و کارگروهها ، تاکنون باید منجر به اجرا و بر آورده شدن مطالبه بر حق پرستاران می گردید.

 

کمبود بی سابقه دارو در کشور

بعد از عبور از خط قرمز مسائل اقتصادی و گرانی که همچنان ادامه دارد، انواع کمبودها دایره زندگی را برای مردم سخت کرده است. بعد از گرانی گوشت، مرغ، نان، روغن و هزار و یک مورد دیگر نوبت به کمبود دارو رسیده و هم ‌اکنون تامین دارو به‌ عنوان یک چالش جدی در سطح جامعه مطرح است.

دلیل کمبود برخی داروها در کشور وقفه چند هفته ‌ای در تأمین مواد اولیه است. با‌توجه به اینکه مواد اولیه بیشتر داروها از کشورهایی مانند هند، چین، اسلوونی، روسیه و ... وارد می‌شوند گاهی یک وقفه چند هفته‌ ای در واردات مواد اولیه باعث بروز کمبود چندماهه در زمینه یک داروی خاص می ‌شود. چون مطمئنا از سرگیری تولید و ورود به زنجیره توزیع پروسه ‌ای زمانبَر است.

به گفته علی فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازان ایران "طی ۱۰ تا ۱۵ سال اخیر، هیچگاه به اندازه امروز کمبود دارو نداشتیم و مردم برای یک داروی ساده زخم معده در داروخانه ‌ها سرگردان هستند."

او یکی از دلایل شرایط موجود را "تخصیص ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی دانست که به صورت قطره‌ چکانی و بسیار کند در اختیار تولیدکنندگان و واردکنندگان دارو قرار می ‌گیرد و این باعث می ‌شود تامین دارو به کندی صورت گیرد و نتیجه آن سرگردانی مردم در داروخانه ‌ها می‌شود."

نایب رئیس انجمن داروسازان به دولت بعدی ایران پیشنهاد کرد: دولت آینده اگر واقعا می ‌خواهد به صنعت داروسازی کشور کمک کند، هیچ یارانه ‌ای به این صنعت تخصیص ندهد و فقط یک سری معافیتهای مالیاتی در حوزه زنجیره تامین دارو چه برای واردکننده، تولید کننده و چه برای پخش کننده و داروخانه در نظر بگیرد.

علی فاطمی در این گفتگو به "قاچاق معکوس دارو" هم اشاره کرده و گفته دارو با یارانه سنگین وارد ایران می‌ شود و از سال ۱۳۷۹ شاهد آن هستیم که این داروها از کشور خارج شده و به چند برابر قیمت فروخته می ‌شود.

اختلاف چند برابری قیمت ارز دولتی و آزاد و تخصیص ارز دولتی به واردات داروها، علاوه بر اینکه جذابیت مالی واردات را افزایش داده است، هیزمی است در آتش قاچاق معکوس داروها؛ در حال حاضر به‌دلیل تخصیص ارز دولتی به واردات داروها، قیمت دارو در ایران پایین است و شاهد «قاچاق معکوس دارو» به کشورهای همسایه هستیم.

 

کرونا در هفته چهارم خرداد

در حالی که رسانه ها و کارگزاران حکومت صحبت از غبور از قله پیک چهارم کرونا می کنند، مساله گسترش نوع هندی کرونا و شروع پیک پنجم به نگرانی همگانی تبدیل شده است.

به گزارش روز یکشنبه ۲۳ خرداد خبرگزاری دولت، اکنون ۱۶ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۲۰۱ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۳۱ شهر در وضعیت زرد قرار دارند و هیچ شهری در وضعیت آبی قرار ندارد ولی وضعیت کرونایی ۲ استان سیستان و بلوچستان و هرمزگان نگران کننده است.

سیما سادات لاری درباره آخرین وضعیت بیماری کووید ۱۹ در کشور گفت: میانگین بروز هفتگی موارد بستری در هفته گذشته در کشور حدود ۱۰.۴ نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت و میانگین بروز هفتگی موارد مرگ و میر ناشی از بیماری کرونا حدود ۱۲.۲ نفر به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت گزارش شده است. اما این روند کاهشی در همه استانها حاکم نبوده و در برخی استانها مانند سیستان و بلوچستان، بوشهر، یزد و آذربایجان شرقی وضعیت بیماری کرونا دارای روند افزایشی بوده است.استاندار سیستان و بلوچستان روند رو به رشد کرونا در این استان را بسیار نگران کننده دانست و گفته است که هفته گذشته پیک چهارم کرونا در این نقطه از ایران رکورد زده است.

وی بیان کرد: ادامه این روند بسیار خطرناک بوده به طوریکه ممکن است در تأمین امکانات و نیروی انسانی و خدمت رسانی به بیماران با چالش جدی مواجه شویم.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شاهرود نیز از افزایش آمار موارد مراجعه با علائم ابتلا به کووید ۱۹ به مراکز بهداشتی، درمانی شاهرود و میامی در یک هفته گذشته ابراز نگرانی کرد.

رضا چمن افزایش اجتماعات و نیز کندی برنامه واکسیناسیون را سه عامل تأثیرگذار در افزایش آمار ابتلا به کرونا در شهرستانهای شاهرود و میامی عنوان کرد و افزود: اگر حجم عظیمی از تجمعهای مردمی صورت گیرد این خطر وجود دارد که با موج پنجم همه گیری کرونا مواجه شویم.

استاندار هرمزگان نیز با اشاره به اینکه هرمزگان با توجه به وضعیت قرمز ۹ شهرستان آن همچنان در شرایط سختی به لحاظ همه گیری ویروس کرونا قرار دارد، گفت: در حال تلاش برای کاهش همه گیری این ویروس هستیم اما عده ‌ای با رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی، موجب انتقال این ویروس به دیگران می ‌شوند.

استاندار هرمزگان گفت: ۳۲ درصد از مبتلایان به بیماری کرونا در استان، کارکنان دستگاهها، ادارات و بانکها و ۳۵ درصد از مبتلایان نیز از کارکنان بنگاههای اقتصادی، تولیدی و صنعتی هستند.

 

اُزُن دست از سر مردم تهران بر نمی دارد

بنا به گزارشی که روز دوشنبه 24 خرداد پوشش رسانه ای پیدا کرد، شاخص کیفیت هوا بر روی عدد ۱۰۷ قرار داشته و هوای تهران برای چندمین روز متوالی برای گروههای حساس جامعه آلوده بود که علت این آلودگی افزایش غلظت اُزُن در هوای پایتخت اعلام شده است.

پایتخت از ابتدای سال ۲ روز هوای پاک، ۷۶ روز هوای قابل قبول، ۷ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس جامعه داشته است.این در حالی است که تهران در مدت مشابه سال پیش ۱۵ روز هوای پاک، ۶۷ روز هوای قابل قبول و ۳ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس جامعه داشته است.

 

گُم شدن اعتراض پرستاران تامین اجتماعی در هیاهوی کرونا

عشق و تعهد به خدمت کادر درمان و پرستاران شاغل در مراکز درمانی کشور در ایام همه گیری کرونا مثال ‌زدنی است، این قشر تمامی خطرات را به جان خریدند و در خط مقدم مبارزه با کرونا ایثارگرانه ایستادگی کردند، بسیاری از مطالبات دیرینه این قشر در هیایوی کرونا گُم شد، به‌ نظر می ‌رسد باید مطالبات این قشر بیش‌ تر از گذشته مورد توجه مسوولان مربوطه قرار گیرد.

بیمارستانهای تامین اجتماعی همراه و همگام با مراکز درمانی تحت نظر وزارت بهداشت و درمان در بحث درمان و ارائه خدمات به بیماران کرونایی وارد عرصه شدند، اما طبق گفته کادر درمان بیمارستانهای تامین اجتماعی، مزایایی که برای پرستاران شاغل در بیمارستانهای پذیرش کننده بیمار کرونایی در بخش دولتی در نظر گرفته شد، مشمول آنها نشد، در حالیکه شرایط کاری آنها در بخشهای کرونایی تقریبا یکسان بود.

همچنین از دیگر مطالبات پرستاران شاغل در مجموعه ‌های درمانی سازمان تامین اجتماعی بحث اجرای قانون مشاغل سخت برای کادر درمان تامین اجتماعی در بحث بازنشستگی است که اجرای این قانون در چند سال اخیر مورد بی ‌توجهی مسوولان تامین اجتماعی قرار گرفته و این مساله صدای اعتراض این قشر را بلند کرده است.

یک پرستار شاغل در بیمارستان امام علی فرخشهر گفت: در سال ۱۴۰۰ سازمان تامین اجتماعی اعلام کرد اگر پرستاری بخواهد با سابقه ۲۵ سال خدمت بازنشسته شود باید مابه تفاوت حق بیمه پنج ساله خود که شامل حق کارفرما و خود را به ‌صورت یکجا پرداخت کند که این رقم مبلغی معادل حدود ۲۵۰ میلیون تومان است و معمولا پرستاران توان پرداخت این مبلغ را ندارند.

وی ادامه داد: بارها و بارها پرستاران تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی به این مساله اعتراض کردند، رییس سازمان نظام پرستاری نیز این دغدغه و گلایه پرستاران را در محافل گوناگون بیان کرد، اما متاسفانه گوش شنوایی برای شنیدن این مطالبه وجود ندارد، دریافت وجوه ۲۵۰ میلیون تومانی برای بازنشستگی با ۲۵ سال خدمت اجحاف در حق پرستاران شاغل در مراکز درمانی تامین اجتماعی است.

 

خُرد شدن استخوانهای پرستاران زیر چرخ دنده‌ های سیستم ناعادلانه

اعضای کادر درمان (پرستاران، کارشناسان اتاق عمل و هوشبری، بهیاران) با ارسال نامه ‌ای به ابراهیم رئیسی مطالبات خود را یادآوری کردند.

در بخشهایی از این نامه گفته شده «ما کادر درمان (پرستاران، کارشناسان اتاق عمل و هوشبری، بهیاران) در بیمارستانهای سازمان تامین اجتماعی و دانشگاه شاهد و آزاد مانند کادر درمان دانشگاه علوم پزشکی سخت ‌ترین و سیاه‌ ترین روزهای خدمتمان را به دلیل همه گیری و عدم کنترل بیماری منحوس کرونا تجربه کرده ‌ایم و علیرغم وجود کمبود نیروی انسانی متخصص، کمبود تجهیزات، وجود فشارهای روحی، روانی و جسمی، از دست دادن همکاران عزیزمان و درگیری خود و خانواده‌ مان تا پای جان از ملتمان حفاظت کرده‌ ایم.

ما پرستاران زیر پوست این شهر در بیمارستانهای مختلف زیر چرخ دنده ‌های سیستمی ناعادلانه استخوانهایمان خُرد می‌ شود ولی صدایمان شنیده نمی ‌شود. ما صدایمان را یکی می ‌کنیم برای شنیده شدن و فریادهایمان را بلند و هماهنگ؛ آنقدر بلند که شنیدنش نه یک انتخاب بلکه تنها راه موجود برای محترم شمردن حقوق قانونی ‌مان و رعایت آنها توسط مسوولان باشد.

در پایان نامه کادر درمانی، مطالبات جامعه پرستاری کشور عنوان شده است:

 

محرومیت ۱۰ استان کشور از داشتن پزشک ‌جراح کودکان

خالق نژاد طبری، رئیس انجمن جراحان کودکان ایران در روز پنجشنبه 27 خرداد، ضمن بیان اینکه ۱۰ استان در کشور فاقد پزشک ‌جراح کودکان است، گفت: استانهای ایلام، هرمزگان، بوشهر، اردبیل، کهگیلویه و بویراحمد، کردستان، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان و سمنان پزشک ‌جراح کودکان ندارند و مردم این مناطق سختیهای زیادی را در این زمینه متحمل می شوند.

وی از جمله دلایل حضور نیافتن پزشکان جراح کودکان در این ۱۰ استان را "همراه نشدن متخصصان بیهوشی کودکان، کمبود ان.آی.سی.یو (بخش مراقبتهای ویژه نوزادان) و همچنین کمبود پی.آی.سی.یو (بخش مراقبتهای ویژه کودکان)" عنوان کرد.

 

شروط بازنشستگی پرستاران غیر قانونی است

پرستاران مشمول قانون مشاغل سخت و زیان ‌آور می ‌شوند و بازنشستگی پیش از موعد یکی از مزایای این گروههای شغلی به حساب می ‌آید اما آنها برای برخورداری از این قانون با موانع زیادی روبرو هستند.

به گزارشی که توسط علی خسروجردی برای ایلنا تهیه شده؛ سازمان تامین اجتماعی در دی ماه سال گذشته برای اجرای قانون مشاغل سخت و زیان ‌آور پرستاران، مبنی بر بازنشستگی آنها، بیش از ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان طلب کرد تا به نحوی شرایط بازنشستگی سفیدپوشان جامعه سلامت را گرو بگیرد. چنین تصمیمی بر خلاف انتظار این گروه شغلی بود و نارضایتیهایی به وجود آورد که همچنان ادامه دارد. پرستاران باور دارند، تامین اجتماعی، توجهی به بازنشستگی پیش از موعدشان نمی‌ کند و اقدامات لازم را در دستور کار خود قرار نداده است.

بر این اساس، واضح و مبرهن است که پرستاران تامین اجتماعی باید سهم کارفرمای خود را هم بپردازند؛ در حالی که برابر قانون تامین اجتماعی، سنوات ارفاقی بازنشستگی در مشاغل سخت و زیانَ ‌آور باید توسط کارفرما پرداخت شود. به همین دلیل پرستاران نباید مسوول پرداخت سهم سازمان تامین اجتماعی محسوب شوند. این در حالی که پرستاران مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری، تنها باید ۷ درصد از مجموع سوابق ارفاقی خود را پرداخت کنند؛ پرداخت باقی آن هم برعهده‌ کارفرما است اما پرستاران مشمول قانون کار از آن بی‌ بهره هستند.

علیرضا حیدری (کارشناس تامین اجتماعی) درباره شرایط استخدامی این گروه شغلی توضیح داد: سازمان تامین اجتماعی مکلف است تا برگه تشخیص برای کارفرمایی که حق بیمه را پرداخت می ‌کند، صادر کند. پرستار وظیفه ندارد تا مبلغ چندین میلیونی پرداخت کند تا وارد دوران بازنشستگی شود.

به گفته این کارشناس، انجام امور نباید به صورت غیرقانونی و سلیقه ‌ای باشد؛ حاکمیت یک نفر در اجرای امور و تصمیم‌گیری سلیقه ‌ای هیچ وجاهتی ندارد. بر اساس قانون تامین اجتماعی، پرداخت حق بیمه برای بازنشستگی پیش از موعد بر ذمه کارفرما است، کسی نباید از کارگر پول و حواله‌ای دریافت کند. کارفرما موظف است به طرق مختلف وظیفه قانونی خود را انجام دهد؛ نخست اینکه با هزینه را به صورت نقدی پرداخت کند. دوم اینکه با بهره ‌گیری از ساز و کارهای مختلف می ‌تواند مبلغ سنوات ارفاقی را به صورت اقساط ماهیانه پرداخت کند.

طبق گفته کارشناسان نظام سلامت، هم اکنون با کمبود حداقل ۱۲۰ هزار پرستار مواجه هستیم. بسیاری از پرستاران فارغ التحصیل شده به دلیل سختی کار و مزایای اندک به مشاغل دیگری روی آورده ‌اند. در این شرایط، اجرای بدون قید و شرط قانون مشاغل سخت و زیان‌آور می ‌تواند این پرستاران را برای بازگشت به محل کار ترغیب کند. این اتفاق در نهایت به نفع بیماران هم تمام خواهد شد. یعنی در صورت رفع مشکل کمبود شدید پرستار، کیفیت ارائه خدمات پرستاری و مراقبتی در مراکز درمانی نیز به شدت ارتقا پیدا خواهد کرد.

 

حرکتهای اعتراضی پرستاران

 

تجمع پرستاران و کادر درمان عضو تعاونی سلامت

روز شنبه ۱ خرداد، جمعی از پرستاران و کادر درمان بیمارستانها و مراکز اورژانس تهران که عضو شرکت تعاونی کارکنان نظام سلامت کشور هستند، در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات شان، مقابل ساختمان حوزه ریاست قوه قضائیه، تجمع اعتراضی برپا کردند.

از سال ۱۳۹۲ تاکنون، پروژه برج سپهر توسط یک فرد شناخته شده که در سیستم قضایی دارای پرونده است تصرف عدوانی گردیده و پرونده قضایی آنها در پیچ و خم دادگاهها و مراجع قضایی زمانبر شده است.

پس از فراز و نشیبهای فراوان، تعاونی پرستاران در مهر ماه سال ۹۸ سند تک برگ برای ملک مذکور را اخذ و پیرو آن دادخواست خلع ید را به جریان انداختند اما پس از گذشت یک سال و هشت ماه هنوز رای بدوی شکایت خلع ید در دادگاه مفتح صادر نشده و پرونده دستخوش حوادث زیادی شده است.

 

تجمع شهروندان دامغان در اعتراض به خلف وعده‌ های مسوولان

شهروندان دامغانی در روز شنبه اول خرداد مقابل استانداری سمنان تجمع کردند. تجمع کنندگان یادآور شدند: یکی از موارد مهم دیگر برای تحلیل درست و اصولی ساخت بیمارستان دوم در دامغان توجه به تعداد «تختهای ویژه» به تفکیک بیمارستانهای تحت پوشش است.

به گفته شهروندان دامغانی، جمعیت زیادی به عنوان نیروی مولد در روستاها ساکن هستند که عموما در بخش‌هایی نظیر کشاورزی فعال هستند، دسترسی محدود  این افراد به خدمات بهداشتی در محل و از آن گذشته پراکندگی جمعیت و فاصله زیاد از شهر و...  سرانه تخت بیمارستانی بیشتری را می طلبد. اما واقعیت آن است که همین تعداد هم پایین‌تر از استاندارد است و بیشتر آنها در حالت عادی  اشغال است.

همه گیری سالک و در یکی دوسال اخیر ویروس کرونا ، ضعف سیستم بهداشت و درمان شهرستان دامغان در استان سمنان را به خوبی آشکار ساخت. اگر چه برخی از مسئولان کمک دائمی در ساخت مراکز بهداشتی و درمانی و تجهیز بیمارستانها را وظیفه خیرین قلمداد کرده و به محض کمترین مطالبه ‌گری شهروندان و برای فرار از مسئولیت، آنها را به سمت خیرین هدایت می‌کنند اما واقعیت چیز دیگری است.

بر أساس این گزارش شهروندان دامغانی اظهار داشتند: بر اساس گزارش آماری سامانه آمار و اطلاعات بیمارستانی (آواب) که در سال 1396 جمع آوری شده، تختهای بیمارستانی سمنان (غیر از بخش خصوصی و مهدیشهر) 445 تخت است که سهم دامغان از این تعداد ، 158 تخت بستری فعال است. آنها اظهار کردند: باید شاخصهای مکملی مثل تعداد تخت فعال بستری، تعداد پرسنل، شاخص بیمار به تخت و از همه مهمتر ضریب اشغال و متوسط ضریب اقامت بیمار مورد توجه دانشگاه علوم پزشکی باشد.

 

تجمع بازنشستگان بهداشت و درمان در تهران

روز دوشنبه ۳ خرداد، شماری از بازنشستگان بهداشت و درمان مقابل ساختمان سازمان برنامه و بودجه واقع در تهران تجمع کردند. بازنشستگان بهداشت و درمان خواستار همسان سازی حقوقها و تحقق دیگر مطالبات خود هستند.

بازنشستگان معترض، ضمن رونمایی از بنرهایی اعتراضی، شعارهایی از قبیل “کِشتی بازنشسته، دیگر به گِل نشسته ” و “فقط کف خیابان، به دست میاد حقمان” سر دادند.

 

تجمع کارکنان و بازنشستگان بیمارستان خمینی

کارکنان و بازنشستگان بیمارستان خمینی در کرج، روز سه ‌شنبه ۴ خرداد، مقابل سازمان همیاری و شهرداریهای این استان تجمع کردند.

کارکنان و بازنشستگان این بیمارستان بخشی از دستمزد خود را دریافت نکرده ‌اند و بازنشستگان هم به ازای مطالبات خود چکهایی را از سوی مدیریت بیمارستان دریافت کرده‌ اند که برخی از این چکها برگشت خورده است.

بخشی از دستمزد کارکنان این بیمارستان تنها در قالب حداقل دستمزد و بدون در نظر گرفتن مزایا پرداخت شده و در ضمن حق بیمه‌ های آنها هم به صورت کامل به سازمان تامین اجتماعی پرداخت نشده است.

کارکنان بیمارستان همچنین به بلاتکلیفی در وضعیت واگذاری مالکیت بیمارستان اعتراض دارند؛ چراکه به گفته‌ آنها، مشخص نیست که این بیمارستان در اختیار برنده‌ مزایده‌ ای که پیشتر برگزار شده بود قرار می ‌گیرد یا به شهرداری یا به بنیاد شهید و امور ایثارگران واگذار می‌ شود.

 

تجمع کادر درمانی بیمارستان بوعلی در تهران

روز پنجشنبه ۶ خرداد، شماری از کادر درمانی بیمارستان بوعلی واقع در تهران در محل کار خود تجمع کردند. تجمع این کارکنان در اعتراض به پایین بودن حقوق دریافتی و سایر مطالبات آنها صورت گرفت.

 

تجمع دوباره پرسنل بیمارستان خمینی کرج

روز شنبه ۸ خرداد، تعدادی از پرسنل بیمارستان خمینی در کرج، در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات شان، در محوطه‌ این بیمارستان، دست به تجمع اعتراضی زدند.

پرسنل معترض ضمن سر دادن شعارهایی از قبیل “۵ ساله که دویدیم، همش دروغ شنیدیم” خواستار رسیدگی به خواسته های مسبوق به سابقه شان شدند.

آنها می گفتند: بخشی از دستمزد و حق بیمه‌ ما در سالهای گذشته به صورت علی ‌الحساب پرداخت شده است. در همین حال تعدادی از بازنشستگان این بیمارستان‌ که با استفاده از مقررات مشاغل سخت و زیان آور، بازنشسته شده ‌اند، منتظر واریز مابه‌ تفاوت سنوات ارفاقی خود هستند.

پرسنل معترض همچنین خواهان تعیین تکلیف وضعیت مالکیت بیمارستان هستند، چرا که مشخص نیست در آینده به چه نهادی یا اشخاصی واگذار می ‌شود.

در این رابطه رئیس کل دادگستری استان البرز با اعلام تایید ابطال مزایده واگذاری این بیمارستان از تحویل آن به مالکان واقعی خبر داد و گفت؛ با توجه به اینکه در فرآیند واگذاری این بیمارستان شرایط مزایده به درستی رعایت نشده بود، پس از طرح دعوا توسط بنیاد شهید و امور ایثارگران کشور به عنوان یکی از مالکان این بیمارستان، رسیدگی به آن در یکی از شعب دادگاه حقوقی کرج آغاز شد.

 

تجمع صاحبان کلینیک‌ها و انجمنهای ترک اعتیاد

روز سه شنبه ۱۸ خرداد، شماری از صاحبان کلینیکها و انجمنهای ترک اعتیاد،‌ مقابل سازمان غذا و دارو در تهران تجمع اعتراضی برپا کردند.

تجمع این شهروندان در اعتراض به توزیع داروهای ترک اعتیاد در داروخانه‌ ها و عدم توزیع آن در کلینیکها صورت گرفته است. تجمع کنندگان با سردادن شعار "شانه ساز استعفا استعفا" خواهان استعفا رئیس سازمان غذا و دارو شدند.

براساس گزارش رسانه ای شده، عده ای از درمانگران اعتیاد کشور در اعتراض به اقدام سازمان غذا دارو در صدور ابلاغیه ای مبنی بر توزیع و عرضه داروهای تحت کنترل و متادون در داروخانه ها که همراه با توشیح وزیر بهداشت بوده در مقابل آن سازمان تجمع کردند.

شرکت کنندگان در این تجمع متفق القول بودند که این نامه کاملاً مخالف با مصوبات و ابلاغیه های نهادهای بالادستی از جمله مفاد نامه معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر و مصوبات هفتاد و پنجمین جلسه کمیته درمان آن ستاد مبنی بر ممنوعیت مطلق عرضه داروهای آگونیست در داروخانه ها بوده و مصداق عدم رعایت سلسله مراتب اداری و حاکمیتی و نادیده گرفتن مصالح کشور و حقوق بیماران و درمانگران می باشد.

 

تجمع کارکنان پایگاههای سلامت

روز چهارشنبه ۱۹ خرداد، جمعی از کارکنان پایگاههای سلامت، در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات شان، مقابل ساختمان وزارت بهداشت واقع در تهران، تجمع اعتراضی برگزار کردند.

کارکنان معترض یکی از دلایل برگزاری این تجمع اعتراضی را “عدم همسان سازی حقوق و دستمزد پایین خود” عنوان کردند.

این شهروندان با در دست داشتن بنرهایی، شعار “وزیر بهداشت کجاست؟ پایگاه هامون رو هواست” را سر دادند.

در زیر یک ویدئو از این تجمع را مشاهده کنید:

https://www.youtube.com/watch?v=-pFRfBu_wqQ

 

تجمع خانواده بیماران SMA

روز شنبه ۲۲ خرداد، شماری از خانواده بیماران SMA، در اعتراض به عدم واردات دارو، مقابل ساختمان وزارت بهداشت تجمع اعتراضی برگزار کردند.

گفته می شود که در سه سال اخیر به خاطر عدم ورود دارو به کشور، بیش از ۱۰۰ بیمار SMA جان خود را از دست داده و صدها بیمار دیگر ناتوان تر شده اند.

 

تجمع نیروهای شرکتی بهداشت مشهد

در ادامه مشکلات سلسله وار نیروهای شرکتی بهداشت در کشور، این بار در روز دوشنبه 24 خرداد، نیروهای شرکتی بهداشت مشهد در اعتراض به وضعیت صنفی خود و عدم دریافت هیچ حق رفاهی که اخیراً مصوبه وزیر است، مقابل ستاد مرکزی این دانشگاه تجمع کردند.

 

تجمع دستیاران تخصصی پزشکی سراسر کشور

روز دوشنبه 24 خرداد،جمعی از دستیاران تخصصی پزشکی به نمایندگی از طرف همکاران شان در سراسر کشور دست به تجمع مقابل وزارت بهداشت زدند و به سخت‌ تر شدن شرایط برگزاری امتحان ارتقا و گواهینامه پس از پاندمی کرونا و عدم لغو آن، اعتراض کردند.

 

تجمع داروخانه‌داران علیه هموار کردن راه نابودی داروخانه ‌ها

روز چهارشنبه ۲۶ خرداد، جمعی از داروخانه ‌داران در اعتراض به آیین نامه‌ جدید وزارت بهداشت در مورد ضوابط تاسیس داروخانه ‌ها دست به تجمع اعتراضی زدند.

در این تجمع شعارهایی در دست داروخانه ‌داران معترض بود، از جمله شعارهای «نه به اسثمار داروساز»، «نه به مافیای دارو»، «سلامت مردم وسیله رقابت نیست» و «آیین‌ نامه جدید، به نفع سرمایه‌ داری غربی، به نفع سیستم برده‌ داری».

در آیین‌ نامه‌ جدید که از تاریخ  ۸ خرداد ۱۴۰۰ به امضای وزیر بهداشت رسیده و یکی از آخرین خدمات دولت حسن روحانی به سرمایه ‌داران محسوب می ‌شود، حدنصابهای جمعیتی و فاصله‌ ای برای تاسیس داروخانه ‌ها حذف شده و متقاضیان در هر زمان (با فراهم کردن چند شاخص ساختمانی در داروخانه) قادر به تاسیس داروخانه در هر مکانی، حتی دیوار به دیوار با داروخانه‌ دائر هستند.

در این آیین‌ نامه که بدون حضور نمایندگان رسمی انجمن داروسازان و سازمان نظام پزشکی مدون شده و به تصویب رسیده است، پارامترهای اقتصادی تاسیس داروخانه، مانند مغازه‌ بزرگتر، انبار و پارکینگ عامل اصلی تعیین ‌کننده برای تاسیس داروخانه در هر مکانی هستند و به این ترتیب دست مافیای دارو برای تاسیس داروخانه‌ های زنجیره ‌ای باز خواهد شد. این داروخانه ‌های زنجیره ‌ای نه تنها در عرصه‌ رقابت موجب ورشکستگی و تعطیلی داروخانه ‌های کوچک می‌ شوند بلکه با اتکا به شبکه‌ مافیای دارو که یک سر آن در وزارت بهداشت قرار دارد و اندام آن در انواع شرکتهای واردات و تولید دارو و نیز بیمارستانها و پزشکان وابسته گسترده شده است، امکانی برای بقای داروخانه ‌های کوچک باقی نخواهند گذاشت.

آیین ‌نامه‌ جدید وزارت بهداشت در مورد تاسیس داروخانه ‌ها، حمایت علنی و عملی وزارت بهداشت از مافیایی دارویی است که شخص وزیر و مدیران و کارشناسان رده‌ بالای وزارت بهداشت سهامداران خاص آن محسوب می ‌شوند.

رییس شورای عالی داروخانه‌ها با تاکید بر اینکه نباید به داروخانه‌ها نگاه هایپرمارکت داشت، به آیین نامه جدید تاسیس داروخانه ‌ها اشاره کرد و گفت: اجرای این آیین نامه موجب ورشکستگی حدود ۱۳۰۰۰ داروخانه که در حال ارائه خدمات دارویی به بیماران هستند می ‌شود و مطمئنا صدمات جبران ناپذیری به زنجیره توزیع دارو وارد خواهد کرد، واقعا جای پاسخ به این پرسش خالی است که آیا وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو با اراده قبلی و برنامه ‌ریزی کمر به نابودی کسب و کار داروخانه‌ ها بسته است یا اینکه یک بی‌ تدبیری و خطای سهوی اتفاق افتاده است؟

وی افزود: متاسفانه نگاه کلی آیین نامه داروخانه‌ ها نگاه اقتصادی و سرمایه محور به دارو و داروخانه است به جای اینکه خدمات محور و عدالت گستر باشد.

 

تجمع رزیدنتها در چندین شهر

روز یکشنبه ۳۰ خرداد، گروهی از رزیدنتها در شهرهای مختلف کشور از جمله در تهران، ارومیه، زنجان، بابل، شیراز و تبریز در اعتراض به عدم لغو آزمون ارتقا و گواهینامه دستیاری دست به تجمع زدند.

 

(منابع مورد استفاده در تدوین این مجموعه: ایرنا، سلامت نیوز، هرانا، تلگرام اتحاد، بورس نیوز، ایلنا، ایسنا، فارس)

  

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۹، سه شنبه ۱ تیر ۱۴۰۰ – ۲۲ ژوئن ۲۰۲۱

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول