زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

استخدام نخستین زن ایرانی ملوان در دریای خزر

سازمان بنادر و کشتیرانی از آغاز به کار یک دختر ۲۲ ساله به ‌عنوان نخستین زن ملوان ایرانی در دریای خزر خبر داد. کوثر صادقی منفرد در دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر درس خوانده و دوره ‌های آموزشی دریانوردی را نیز در بوشهر گذرانده و حالا در بندر فریدون ‌کنار دریای خزر ترکیبی از امور دفتری و کارهای فیزیکی را انجام می دهد.

او از تابوشکنی به ‌عنوان هدف اصلی خود برای رسیدن به این شغل یاد می‌ کند و می‌ گوید: "می‌ خواستم اثبات کنم که جنسیت نمی ‌تواند مانع رسیدن افراد به اهداف شان باشد، هیچکدام از مشاغل جنسیتی نیستند و هر چقدر هم سخت باشند، ما زنها از پس آن برمی‌ آییم."

کوثر صادقی منفرد می‌ گوید: "دوره ‌های آموزش دریانوردی سختیهای خاص خودش را دارد و به همین دلیل در کشور ما تعداد محدودی از خانمها وارد این عرصه شده اند، اما من امیدوارم به زودی حضور زنان در این شغل جا بیفتد و عنوان مردانه از روی آن برداشته شود."

این ملوان جوان می ‌گوید تمام تلاش خود را خواهد کرد برای اینکه روزی به آرزوی خود برسد و کاپیتان (ناخدا) کشتی شود.

پیشتر زهرا سالاریه و راحله طهماسبی سروستانی، دریانوردان زن ایرانی در بنادر جنوب، نیز درباره اینکه زنان توانایی انجام کارهای سختی مثل ملوانی و دریانوردی را دارند صحبت کرده بودند؛ حرفه ‌ای که سابقه حضور زنان در آن به ایران باستان بازمی‌ گردد.

 

جایزه برای خبرنگاران زن اقلیم کردستان 

روز شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۰، یک نهاد مددکار آلمانی طی مراسمی که در کافه تریای "ملت" در شهرستان "کلار"، مرکز اداره‌ "گرمیان" در اقلیم کردستان عراق برگزار شد، به مناسبت ۱۲۳مین سالروز روزنامه ‌نگاری کوردی، جایزه‌ افتخاری به خبرنگاران منطقه‌ گرمیان اهدا کرد.

در این مراسم ۲۷ روزنامه ‌نگار منطقه‌ گرمیان به دلیل سعی و تلاش شان در زمینه‌ روزنامه ‌نگاری جایزه‌ افتخاری کسب کردند که از این تعداد ۶ نفر زن بودند.

"نگار رشید" از آژانس "خبرگزاری زن"، "لیلا احمد" از سایت "کرکوک"، "آوات احمد" از "رادیو کازیوه"، "نگار عمر" از "پولیتیک پرس"، "ریناس صالح" از سایت "نوژین" و "شرمین علی" از "رادیو گوران" جایزه افتخاری دریافت کردند.

"زیاد فایق"، مسوول پروژه ‌های نهاد مددکار آلمانی، با تاکید بر اینکه مسائل و مشکلات زنان و همزمان روزنامه ‌نگاران زن برای این نهاد از اهمیت به سزایی برخوردار است گفت:‌ "در نظر داریم که کارهای بیشتری برای روزنامه‌ نگاران زن انجام دهیم و این مراسم افتخاری نیز جهت تشویق و تداوم در کارهای آنها بود."

 

اولین نخست وزیر زن ساموآ در یک چادر سوگند یاد کرد

اولین نخست وزیر زن در کشور کوچک "ساموآ" مجبور شد مراسم سوگند شروع کار خود را در یک چادر برگزار کند. رقیب انتخاباتی او که تا حالا نخست‌ وزیر بوده، حاضر به کناره گیری نیست و مانع ورود او و همراهانش به ساختمان پارلمان شد.

"فیامه نائومی ماتا آفا"، ۶۴ ساله، روز دوشنبه ۲۴ مه/ ۳ خرداد پس از اینکه نتوانست وارد ساختمان پارلمان در شهر "آپیا"، پایتخت، شود، در داخل چادری در حیاط پارلمان به عنوان نخست وزیر سوگند یاد کرد.

خودداری "ولیپا سیله‌ له مالیلگائو"، نخست وزیر قبلی، از ترک مقام خود وضعیت سیاسی نامشخصی را برای این جزیره اقیانوس آرام ایجاد می ‌کند. او که ۲۲ سال نخست وزیر بوده است، دستور دادگاه برای کناره گیری از قدرت را نادیده گرفته است.

حزب خانم ماتا آفا که نامش به معنای "ایمان به خدای یگانه ساموآ" است در یک بیانیه اعلام کرد: "دموکراسی باید همیشه پیروز شود، هیچ استثنایی از این اصل اساسی وجود ندارد. کسانی که ادعای دیگری دارند و طبق آن عمل می‌ کنند، در واقع با آتش بازی می ‌کنند."

اختلافات از یک ماه پس از برگزاری انتخابات اخیر در ساموآ آغاز شد. نتیجه انتخابات به طور بی سابقه‌ ای نزدیک به هم بود به طوری که باعث درگیریهای حقوقی بین دو حزب شد

 

برای اولین بار از هنگام بر پایی موزه لوور یک زن مدیر آن می شود

"روزلین باچلت"، وزیر فرهنگ فرانسه، اعلام کرد "لورنس دکار" از ماه سپتامبر جانشین مدیر فعلی موزه "لوور" در پاریس خواهد شد. او که چهار سال است موزه" اورسی" را در پاریس اداره می ‌کند، اولین زنی است که به ریاست موزه لوور می‌ رسد. گزینش او در راس یکی از مهم ترین موزه‌ های جهان به پیشنهاد "امانوئل مکرون"، ریيس جمهوری فرانسه، صورت گرفته.

دفتر مکرون در توضیحی در این باره گفته که لورنس دکار، مورخی با تجربه در سطح بین ‌المللی است و به دلیل توانایی ‌اش انتخاب شد.

باچلت در افتتاح پروژه موزه لوور در ابوظبی نقشی اساسی داشت. موزه لوور ابوظبی در امارات متحده عربی در نوامبر ۲۰۱۷ افتتاح شد. این موزه در منطقه فرهنگی جزیره "سعدیات" قرار دارد و ساخت آن ۱۰ سال طول کشید.

 

یک زن سیاه پوست سخنگوی کاخ سفید شد

برای دومین بار در تاریخ ایالات متحده، یک زن سیاه پوست سخنگوی کاخ سفید شد. خانم "کارین جان پیِر" بعد از انتصاب به عنوان سخنگوی کاخ سفید گفت: "افتخار بزرگی است که در این جایگاه باشم."

او همچنین گفت که بعد تاریخی حضور در این سمت را درک می کند.

قبل از این و در دوره ریاست جمهوری "جرج بوش" پدر، "جودی اسمیث" اولین زن سیاه پوستی بود که در سال ۱۹۹۱ به سمت سخنگوی کاخ سفید منصوب شد.

"کارین جان پیِر" متولد جزیره فرانسوی "مارتینیک" (واقع در دریای کاراییب در آمریکای مرکزی) و پدر و مادر او اهل هاییتی هستند. او که در دهه چهارم عمرش بسر می برد، سابقه طولانی فعالیت در گروهها و سازمانهای غیردولتی دارد. وی همچنین در ستاد تبلیغاتی "باراک اوباما" در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲ و ستاد انتخاباتی جو بایدن در سال ۲۰۲۰ فعالیت داشت و سپس به گروه رسانه ای بایدن در کاخ سفید پیوست.

سخنگوی کاخ سفید از جمله سمتهای مهم است که هر روز در اتاق رسانه های کاخ سفید و در جمع خبرنگاران نشست خبری برگزار می کند. این نشست خبری از سوی بسیاری از شبکه ها، به صورت مستقیم پخش می شود.

قبل از او، جین ساکی، سخنگوی کاخ سفید بود که بعد از یک سال کار، از این سمت کناره گیری کرد.

 

یک زن فرماندە ایستگاه فضایی می‌ شود

"سامانتا کریستوفورتی" مسوولیت ایستگاه فضایی بین ‌المللی را در سال ۲۰۲۲ بر عهده خواهد گرفت.

این فضانورد ۴۴ ساله متولد میلان، سومین زن فرمانده در ایستگاه بین ‌المللی فضایی پس از دو زن فضانورد آمریکایی است و نخستین زن اروپایی است برای این مسوولیت برگزیده می شود.

کریستوفورتی پیش از این در سال ۲۰۱۴ به مدت ۱۹۹ روز و ۱۶ ساعت در فضا بود و رکورد طولانی ‌ترین سفر فضایی بدون وقفه را در اروپا در اختیار دارد.

ناسا، با مجموعە ای از آژانسهای فضایی چند کشور چون روسیه، ژاپن، کانادا و آژانس فضایی اروپا تصمیم می ‌گیرند که کدام فضانورد هدایت ایستگاه فضایی بین المللی را بر عهده می ‌گیرد.

 

یکتا جمالی؛ برنده‌ اولین مدال جهانی وزنه‌ برداری زنان ایران

اولین مدال جهانی وزنه ‌برداری زنان ایران به نام یکتا جمالی ثبت شد. جمالی وزنه ‌بردار دسته ۸۷ کیلوگرم ایران است و دیروز در مسابقات قهرمانی جوانان ۳ مدال برنز گرفت.

در این رقابتها که در تاشکند برگزار می ‌شود، جمالی در مجموع ۲۰۸ کیلوگرم رکورد زد و مدال تاریخی این رشته را گرفت.

جمالی که هنوز به سن ۱۷ سالگی نرسیده، با بالا کشیدن وزنه‌ ۹۲ کیلوگرم توانست مدال برنز را از آن خود نماید. او در دو ضرب هم مدال برنز گرفت. در حرکت اول ۱۰۵ کیلوگرم وزنه زد، در حرکت دوم ۱۱۱ و در حرکت سوم ۱۱۶ کیلوگرم. جمالی در مجموع هم صاحب برنز شد.

مدالهای او در شرایطی به دست آمده که از آغاز فعالیت و اولین رکوردگیری وزنه برداری زنان در ایران سه سال می گذرد.

به تازگی یک هنرپیشه حکومتی به نام داریوش ارجمند، در صدا و سیمای جمهوری اسلامی با انتقاد از وزنه برداری زنان گفته بود: "خدا زن را برای وزنه برداری خلق نکرده و زنی که وزنه می زند، دیگر زن نیست."

 

شکاف سیاسی در جمهوری چک بر سر استفاده از نامهای خانوادگی زنانه

رای اخیر اعضای مجلس نمایندگان جمهوری چک که به زنان اجازه می دهد تا از استفاده از پسوند خانوادگی در نام شان خودداری کنند، بحث زیادی را بین محافظه کاران و هواداران آزادیهای فردی در این کشور برانگیخته است.

زنان در جمهوری چک هم اکنون از نام خانوادگی شوهران خود به همراه پسوند "اُوا" استفاده می کنند. به عنوان مثال اگر نام خانوادگی شوهر یک زن "نوواک" باشد، برای او از "نوواکووا" استفاده خواهد شد. رسانه های جمهوری چک حتی این قاعده را به نام اتباع خارجی هم تعمیم می دهند و به عنوان مثال در گزارشهای خود صدراعظم آلمان را "آنگلا مرکلووا" می خوانند.

مجلس نمایندگان جمهوری چک اخیرا در جریان قانونگذاری درباره استفاده از کارتهای شناسایی جدید در این کشور با پیشنهادی موافقت کرد که به زنان امکان انتخاب یا انتخاب نکردن نام خانوادگی زنانه را می دهد. از ۱۷۲ نماینده مجلس سفلی در جمهوری چک، ۹۱ نفر به این پیشنهاد رای مثبت دادند. این مصوبه در صورت موافقت مجلس سنای جمهوری چک از ماه ژانویه سال ۲۰۲۲ به اجرا در خواهد آمد.

منتقدان پیشنهاد حذف پسوند "اُوا" از نامهای خانوادگی زنان بر این باور هستند که استفاده نکردن از آن برخلاف قواعد زبان چکی است و صرف و نحو زبان را دشوار می کند. آنها همچنین طرح این پیشنهاد را بخشی از "جهانی شدن" می دانند و دفاع از استفاده از پسوند "اُوا را به منزله دفاع از هویت محلی خود ارزیابی می کنند.

 

نخست وزیر پاکستان زنان را مقصر خشونت جنسی دانست

اظهارات عمران خان، نخست وزیر پاکستان، در گفتگو با شبکه خبری "آکسیوس اچ.بی.او" باعث خشم عمومی شده است. او در این گفتگو، "وسوسه و اغوا" را مقصر اصلی خشونت جنسی علیه زنان اعلام کرد و گفت:‌" اگر یک زن لباس کمی به تن داشته باشد، بر مردان تاثیر می ‌گذارد، مگر آنکه آنها ربات باشند."

این اظهارات دو ماه پس از آن مطرح شده که وی صحبتهایی را درباره خشونت جنسی مطرح کرد و باعث خشم و انتقادهای تند در فضای مجازی شد، به طوری که دومین همسرش، "رهام خان" - که از هم جدا شده‌ اند- او را مدافع سرسخت تجاوز جنسی توصیف کرد.

رهام خان که پیشتر مجری شبکه خبری "بی بی سی" بود، همسر سابقش را به ساختگی بودن چنین دیدگاه‌ هایی و نقش بازی کردن برای به دست آوردن رای در پاکستان محافظه کار متهم کرد و گفت:‌ "عمران خان در زندگی خصوصی‌ اش هیچ تغییری نداده و کاملا یک سبک زندگی بی قید دارد و من فکر می ‌کنم که او به عمد این کار را می ‌کند."

عمران خان در آوریل گفته بود که بالیوود، هالیوود، طلاق و "سکس، مواد مخدر و راک اند رول" فرهنگ انگلیسی دهه ۷۰ میلادی نمونه ‌ای از انحطاط فرهنگی است که عامل اصلی افزایش خشونت جنسی است.

وی در گفتگوی روز دوشنبه خود با شبکه خبری "اچ بی او" با دفاع از حرفهای سابقش گفت:‌ "من درباره مفهوم عفت در جامعه حرف زدم. این یعنی اجتناب از اغوا در جامعه. ما در این کشور دیسکو و کلوبهای شبانه نداریم. اینجا ما دقیقا جامعه ‌ای کاملا متفاوت داریم. اگر باعث اغوا در جامعه شوید، ‌پیامدهایی به همراه دارد."

وی در پاسخ به این سوال که ‌آیا رعایت نکردن چنین مساله ‌ای باعث خشونت جنسی می ‌شود، گفت: "این مساله به جامعه ‌ای که در آن زندگی می ‌کنید برمی گردد. فرهنگ غربی، فرهنگ امپریالیسم است. اینکه بگوییم آنچه در فرهنگ ما قابل قبول است باید در هر جای دیگر هم قابل قبول باشد، معنی ندارد. اینطور نیست.

 

انتخاب اولین رییس زن پارلمان در قبرس

پارلمان قبرس برای نخستین بار یک رییس زن را برای خود برگزید. "آنیتا دمتریوی" ۳۵ ساله، روز پنجشنبه تبدیل به اولین رییس زن پارلمان در قبرس شد. او از اعضای حزب محافظه کار حاکم این کشور موسوم به حزب "تجمع دموکراتیک" است.

دمتریو از سوی حزب میانه روی موسوم به "جبهه دموکراتیک" و همچنین حزب راست افراطی "ELAM" که در پی انتخابات ماه گذشته میلادی جایگاهش را در پارلمان حدود دو برابر ارتقا داد، مورد حمایت قرار گرفت. وی در مقام رییس مجلس نمایندگان قبرس دومین فرد در سلسله مراتب سیاست این کشور بعد از رییس جمهور است.

دمتریوی که یک دانش آموخته علوم سیاسی است، از جمله موفقترین سیاستمداران حزبش در نظر گرفته می شود.

 

هزاران نفر در اعتراض به خشونت جنسیتی در اسپانیا تجمع کردند

هزاران نفر از شهروندان اسپانیا در شماری از شهرها مانند "مادرید"، "بارسلونا"، "پامپلونا"، "گرانادا" و "تولدو"، شامگاه جمعه گردهم آمدند تا خشونت جنسیتی در این کشور را محکوم کرده و تاسف خود را از قتلهای اخیر دو کودک اهل "تنریفه" توسط پدر و دختر جوان ۱۷ ساله اهل "سِویل" به دست همسر سابقش ابراز کنند.

واقعه قتل "آنا" دختر خردسال اهل تنریفه و خواهرش "اولیویا" که از حدود یک ماه پیش ناپدید شدند، خون مردم اسپانیا را به جوش آورده و آنها با شعارهای "عدالت مردسالارانه کافی است"، "وزارت برابری کجاست" و "ما همه اینجا نیستیم، اولیویا و آنا از ما کم شده اند" تجمع کرده و فریاد اعتراض سر دادند.

"مارتا کاررامینیانا"، از اعضای جنبش فمنیستی مادرید، گفت: "متجاوزان نه دیوانه هستند و نه بیمار، آنها زن ‌ستیزند."

از آغاز سال جاری میلادی تاکنون، ۱۹ زن به دست همسر و یا همسر سابق خود در اسپانیا به قتل رسیده اند؛ آمار تکان دهنده ای که مجموع قتلهای ناشی از خشونتهای جنسیتی در اسپانیا از سال ۲۰۰۳ میلادی را به یک هزار و ۹۷ نفر افزایش داده و نگرانی مقامهای این کشور را به همراه داشته است.

 

 (منابع: جینها، بی بی سی، ایرنا، یورونیوز، دویچه وله، همشهری، ایسنا، صدای آمریکا)

 

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۳۹، سه شنبه ۱ تیر ۱۴۰۰ – ۲۲ ژوئن ۲۰۲۱

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول