کارورزان سلامت (تیر ۱۴۰۰)

 

در ماه تیر بیداد ویروس کرونا همچنان به تاخت و تاز خود ادامه داد و مردم رنجدیده ایران در محاصره کرونا و رژیم حاکم گرفتار از استفاده از واکسن محروم شده اند. ایران تنها کشوریست که در آن بیشترین اسیب به پرستاران وارد شده است. علاوه بر کرونا، پرستاران ایران با فشارهای گوناگون کاری و معیشتی روبرو هستند.

نظام حاکم به علت همسویی با ویروس کرونا، برنامه مدون و قابل اجرا برا دفاع از مردم ارایه نداده و از نیروهای کار حمایت نکرده است. برای مثال مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی‌ شهری اعلام کرده که؛ از شروع شیوع ویروس کرونا تا کنون ۱۰ هزار نفر از رانندگان تاکسی به این ویروس مبتلا شده‌ و بیش از ۷۰۰ راننده تاکسی فوت کردند.

براساس آمار حکومتی در ماه تیر بیش از ۵ هزار نفر از ویروس کرونا جان باخته اند. آمار واقعی بسیار بیش از این است که بارها از جانب برخی رسانه ها حکومتی و کارگزاران رژیم بدان اعتراف کرده اند.

سیاست حاکمیت در مورد تولید واکسن چیزی جز گروگان گرفتن جان مردم نیست. در حالی که مردم را از واکسن معتبر محروم کرده اند، باندهای حکومتی برای غارت مردم با بهانه واکسن ایرانی برنامه ریزی می کنند.

مینو محرز، یکی از مقامهای بهداشتی سرشناس و از دست ‌اندرکاران واکسن برکت، از "رقابت ناسالم" میان نهادهای مختلف برای تولید واکسن کرونا انتقاد کرد.

واکسیناسیون سراسری در ایران با کندی و آشفتگی انجام می‌شود و مقام‌های مختلف اظهارنظرهای ضدونقیضی در این باره داشته ‌اند.

در واکنش به این سخنان، رئیس مرکز اطلاع رسانی وزارت بهداشت و سخنگوی سازمان غذا و دارو اعلام کرد که دکتر مینو محرز هیچ سمتی در ستاد کرونا و کمیته ‌های وابسته به این ستاد ندارد و مسئولیت اظهارات شان با شخص خودشان است.

 

تعرفه ‌گذاری پرستاران، انتظارِی که پانزده ساله شد

یک سال دیگر از مصوبه قانون تعرفه ‌گذاری خدمات پرستاری گذشت اما این قانون به مرحله اجرا درنیامد. این طور به نظر می ‌رسد که اجرای این قانون هیچ چشم ‌اندازی در جهت اجرا ندارد.

سفیدپوشان جامعه سلامت هیچگاه ۶ تیر سال ۸۶ را فراموش نخواهند کرد، تاریخی که در آن روز قانون تعرفه ‌گذاری خدمات پرستاری توسط دولت نهم تصویب شد. اگرچه ۱۵ سال از آن روزگار می ‌گذرد اما ذی نفعان اصلی این قانون هیچ امیدی به اجرای آن ندارند و حرفهای مسئولان نظام سلامت را تنها وعده ‌هایی می‌دانند که بر زبانها جاری می ‌شود.

ماجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری را باید در پرتو تاریخ نزدیک تغییرات نظام سلامت کشور در سه دهه اخیر مورد بررسی قرار داد. تا قبل از سال ۱۳۷۴ نظام سلامت کشور یعنی بخش بهداشت و درمان کشور، رویه تقریبا ثابت، مشخص و هماهنگی داشت؛ طبق این نظام که موسوم به نظام حقوق ثابت (fix payment) بود، همه اعضای کادر درمان اعم از پزشک و پرستار بر اساس حقوق ثابت ماهانه عمل و دستمزد دریافت می‌ کردند.

بسیاری از متخصصان و کارشناسان کنونی سلامت و رفاه اجتماعی، معتقدند نظام سلامت قبلی، بهترین نظام برای اداره سلامت کشور ما و مطابق با تجارب موفق جهانی در زمینه سلامت و بهداشت و درمان است؛ چرا که در آن بسیاری از خدمات درمانی و بهداشتی هنوز چندان کالایی و پولی نشده بود، دولت تعهد به ارائه خدمات سلامت تقریبا رایگان و عمومی به همه مردم داشت، اختلاف حقوق و دستمزدها بین پزشک و پرستار نیز به میزان فعلی زیاد نبود. همچنین به مردم و بیمارانی که به بیمارستانها رجوع می ‌کردند، فشار مالی چندانی وارد نمی‌ شد.

نطام سلامت پیشین تا سال ۱۳۷۴ برقرار بود و پس از آن نظام جدیدی برقرار شد و پس از ۱۲ سال با تلاش پرستاران قانون تعرفه ‌گذاری خدمات پرستاری به تصویب رسید.

به گفته فعالان جامعه پرستاری، اجرای صحیح قانون «تعرفه‌ گذاری خدمات پرستاری» مهم است و باید به این موضوع توجه شود اما منافع عده ‌ای با اجرای قانون تعرفه‌ گذاری خدمات پرستاری، دچار تعارض می ‌شود به همین دلیل برای اجرای این قانون، بهانه ‌گیری می‌ کنند. پرستاران نگران تضییع حقوق خود هستند زیرا این احتمال وجود دارد که قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری به هر بهانه ‌ای بازهم مسکوت بماند.

امروز به دلیل نارضایتی روزافزون جامعه پرستاری از تبعیض و نابربری با پزشکان، اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری که در سال ۱۳۸۶ با ۱۹۰ رای موافق در مجلس به تصویب رسیده، به یکی از مطالبات اصلی جامعه پرستاری کشور تبدیل شده است. با این حال طبق روند حاکم بر نظام سلامت و درمان کشور و سیاست کالایی کردن سلامت و درمان حاکم بر دولتها در سه دهه اخیر، موضوع اجرای قانون تعرفه‌ گذاری خدمات پرستاری، چشم‌انداز مناسبی در جهت اجرا ندارد.

 

پرستاران اطلاعی از زمان واکسیناسیون خود ندارند

عضو شورای عالی نظام پرستاری در روز دوشنبه ۲۱ تیر گفت: تجربه ‌ها در پیکهای قبل نشان داده است که پیشگیری و مراقبت در حوزه پرستاری باعث کنترل و بهبود بیماری است. در زمان اوج گیری کرونا پرستاران و کادر درمانی بیش از همه در خط اول مبارزه با این ویروس ایستاده ‌اند و تمام همت ‌شان را برای بهبودی بیماران به کار گرفته ‌اند و در روزهایی که سایر ادارات دولتی در دورکاری و کاهش ساعات کاری به سر می ‌برند کادر درمان صادقانه و بدون هیچ ادعایی تمام تلاش خود را جهت خدمات ‌رسانی به بیماران انجام می ‌دهند.

وی با گلایه از روند کند واکسیناسیون پرستاران خاطر نشان کرد: پس از گذشت چند ماه از انتشار خبر شروع واکسیناسیون کادر درمان علیه کرونا در ایران هنوز بخش قابل توجهی از کارکنان این بخش به ویژه در گروه پرستاری، نه تنها همچنان در صف انتظار به سر می ‌برند بلکه اطلاعی از زمان واکسیناسیون هم ندارند. بسیاری از آنها از کارکنان بخشهای کرونا هستند و احتمال ابتلای دوباره آنها به این ویروس، بالاست.

عضو شورایعالی نظام پرستاری گفت: در بحران کرونا تمام پرستاران از شرکتی گرفته تا خصوصی و رسمی فعالیت کرده ‌اند، متاسفانه وزرات بهداشت در اعمال امتیاز کرونایی برای پرستاران تفاوت قائل شده و برخی از این عزیزان با وجود خدمت‌ رسانی از این امتیاز محروم بوده ‌اند؛ شایسته است عدالت در خصوص امتیازات کرونایی برای همه پرستاران در نظر گرفته شود.

در همین رابطه روز پنجشنبه ۲۴ تیر، معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان نظام پرستاری گفت: گروه خاصی از همکاران نظام سلامت و مشخصا پزشکان سهمیه اختصاصی واکسن کرونا گرفتند، اما هنوز پرستارانی هستند که واکسن دریافت نکرده ‌اند.

 

حرکتهای اعتراضی پرستاران

 

تجمع داروسازان در تهران

روز سه شنبه ۱ تیر، جمعی از داروسازان مقابل ساختمان وزارت بهداشت در تهران تجمع کردند. تجمع این شهروندان در اعتراض به آییننامه جدید وزارت بهداشت در خصوص تاسیس داروخانه صورت گرفت. دارو سازان بار دیگر روز شنبه 5 تیر، مقابل  ساختمان دیوان عدالت اداری تجمع کردند و با ثبت شکایت خواستار رسیدگی دیوان عدالت درباره اجرای آییننامه جدید شدند.

در رویدادی دیگر داروسازان اصفهان در روز یکشنبه ۶ تیر، برای اعتراض به آییننامه جدید دست به تجمع مقابل ساختمان معاونت غذا و دارو در اصفهان زدند.

 

اعتصاب و تجمع رزیدنتهای پوست دانشگاههای علوم پزشکی

رزیدنت های پوست دانشگاهای علوم پزشکی کشور برای اعتراض به دخالتهای سازمان نطام پزشکی، در روز دوشنبه 7 تیر، کلاسهای آموزشی و بخشها را تعطیل و مقابل ساختمان این سازمان درتهران اجتماع کردند. به گفته یکی از معترضان این تجمع در اعتراض به حمایتهای غیر قانونی بخشهایی از نظام پزشکی از مداخله گران در حوزه های تخصصی پزشکی انجام می شود.

 

تجمع کارکنان بیمارستان خمینی کرج

روز دوشنبه 7 تیر، کارکنان بیمارستان خمینی کرج در ادامه اعتراضات دامنه دارشان به بلاتکلیفی شغلی و معیشتی و وعده های توخالی مسئولان دست به تجمع  مقابل استانداری البرز زدند.

 

تجمعات پزشکان در شهرهای مختلف کشور

روز سه شنبه ۸ تیر ، شماری از نیروهای کادر درمان، از دانشجویان پزشکی تا پزشکان فوق تخصص، در شهرهای مختلف کشور از جمله در کرمان، همدان، کرمانشاه، اصفهان، شیراز و تهران دست به تجمعات اعتراضی زدند.

پزشکان در اعتراض به نادیده گرفته شدن حقوق جامعه پزشکی، بی ‌توجهی به سلامت مردم، گسترش فساد در بخش مرتبط با سلامت و تخلفات گسترده وزارت بهداشت دست به این تجمعات زدند.

 

تجمع پرستاران تامین اجتماعی مقابل ساختمان مرکزی این سازمان

روز سه‌شنبه ۱۵ تیر، شماری از پرستاران تامین اجتماعی، مقابل ساختمان مرکزی این سازمان در تهران تجمع کردند. معترضان به حذف برخی آیتمها از احکام حقوق خود اعتراض داشتند که موجب شده باوجود افزایش حقوق به صورت سالیانه، ضریب افزایش به چشم نیایند. به گفته‌ پرستاران از دهه ۸۰ احکام آنها بازنگری شد که این روند از همان زمان مورد اعتراض آنها قرار گرفت.

پرستاران تامین اجتماعی همچنین به پرداخت پول بابت ۴ درصد ما به ‌التفاوت حق بیمه برای بازنشستگی زودتر از موعد در مشاغل سخت و زیان ‌آور اعتراض کردند.

 

تجمع کارشناسان بهداشت حرفه ‌ای مقابل وزارت بهداشت

کارشناسان بهداشت حرفه ‌ای برای اعتراض به تصمیمات دوگانه مدیران عالی مرکز سلامت و محیط کار و وزارت بهداشت، روز چهارشنبه ۱۶ تیر، مقابل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تجمع کردند.

تجمع کنندگان خواهان تفکیک مرکز سلامت محیط و کار، ابطال و توقف دستورالعمل ممیزی بهداشت کار، توجه به مواد ۱۰۶ و ۱۰۹ قانون کار، ابلاغ دستورالعمل تعیین صلاحیت مسئولان بهداشت حرفه ‌ای، عدم تشکیل کمیته‌ های حفاظت و بهداشت کار مراکز بهداشتی درمانی و واگذاری اندازه ‌گیری بهداشت حرفه ‌ای که سالهاست به بخش خصوصی واگذار شده است، هستند.

 

تجمع داروسازان در تهران و شیراز

روز دوشنبه ۲۱ تیر، جمعی از داروسازان تهران مقابل سازمان غذا و دارو این شهر تجمع کردند. داروسازان در این تجمع نسبت به آییننامه جدید این سازمان در خصوص تاسیس داروخانه‌ اعتراض کردند.

یکی دیگر از داروسازان حاضر در تجمع با اشاره به شعاری که برای تدوین آییننامه جدید در نظر گرفته شده ضمن اعتراض به آن گفت: در تدوین آییننامه جدید تحت عنوان شعار اشتغال برای داروسازان جوان، می‌ خواهند صاحبان سرمایه را وارد این صنف کنند. آییننامه باید حق داروسازان جوان و همکارانی قدیمی‌تر را همزمان مورد توجه قرار دهد.

همزمان جمعی از داروسازان در محوطه دانشگاه علوم پزشکی، خدمات بهداشتی و درمانی استان فارس واقع در شیراز تجمع کردند.

بر اساس این گزارش، داروسازان در این تجمع نسبت به آیین نامه جدید این سازمان در خصوص تاسیس داروخانه‌ معترض هستند.

 

تجمع پزشکان مقابل ساختمان وزارت کشور

جمعی از پزشکان، اعضای هیات علمی و رزیدنتهای رشته تخصصی پوست، روز دوشنبه ۲۱ تیر، مقابل ساختمان وزارت کشور در تهران تجمع کردند. این تجمع در اعتراض به مصوبه اخیر کمیسیون ملی صلاحیتهای حرفه ‌ای، مبنی بر صدور مجوز انجام عملهای زیبایی توسط پزشکان عمومی صورت گرفته است.

 

 

 (منابع مورد استفاده در تدوین این مجموعه: نظام سلامت، ایلنا، هرانا، تلگرام اتحاد، ایسنا، تلگرام شورای بازنشستگان، شفقنا، همشهری)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۴۰، آدینه ۱ مرداد ۱۴۰۰- ۲۳ ژوئیه ۲۰۲۱

 

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول