دانشگاه در ماهی که گذشت (مرداد ۱۴۰۰)

کامران عالمی نژاد

 

۳۶ درصد داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد پزشکی غایب بودند

۷۲ هزار نفر در آزمون کارشناسی ارشد پزشکی ثبت ‌نام کرده بودند که پس از برگزار آزمون مشخص شد ۳۶ درصد غایب بودند.

آزمون کارشناسی ارشد رشته ‌های گروه پزشکی سال ۱۴۰۰ در روزهای ۳۱ تیر و اول مرداد برگزار شد. در این آزمون ۷۲ هزار و ۸۱۶ نفر ثبت‌نام کرده بودند که ۲۶ هزار و ۴۹۹ نفر در جلسه آزمون حاضر نشدند.

طبق فُرمهای خود اظهاری تکمیل شده ۴۵۳ داوطلب مبتلا به کرونا در میان داوطلبان آزمون حضور داشتند که برای حفظ سلامتی سایر داوطلبان، در حوزه ‌های جداگانه حاضر شدند.

 

دانشجویان سوریه در دانشگاه مذاهب اسلامی پذیرش می شوند

روز یکشنبه ۳ مرداد، سید محمد حسینی رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی با حضور در سفارت سوریه با شفیق دیوب سفیر جدید این کشور در ایران دیدار کرد.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی با اعلام آمادگی برای پذیرش دانشجویان سوری در دانشگاه مذاهب اسلامی در تمامی مقاطع تحصیلی بر گسترش روابط علمی، فرهنگی و دانشگاهی بین دو کشور و همچنین تقویت محور مقاومت تأکید کرد.

شفیق دیوب سفیر سوریه در این نشست ضمن حائز اهمیت دانستن همکاریهای علمی گفت: روابط استراتژیک ایران و سوریه خوب است، اما این روابط در حوزه‌های اقتصادی، علمی و سلامتی در حد انتظار نیست.

 

تاکید شورای صنفی دانشجویی برضرورت توزیع غذا در تعطیلات

روز دوشنبه ۴ مرداد، شوراهای صنفی دانشگاههای علوم پزشکی با ارسال نامه ‌ای به معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، خواستار توزیع غذا در روزهای جمعه و تعطیلات رسمی بین دانشجویان خوابگاهی شدند.

در نامه اعضای شوراهای صنفی دانشگاههای علوم پزشکی آمده است: «با توجه به ادامه شرایط ویژه حاصل از شیوع کرونا در سطح کشور و به دنبال ابلاغ آییننامه جدید تغذیه که در آن مشابه با آییننامه پیشین، ارائه غذا در روز جمعه و تعطیلات رسمی منع شده است، ذکر برخی نکات قابل تامل است.

از جمله اینکه در شرایط بحرانی کشور، عدم ارائه و طبخ غذا در روز جمعه موجب تمایل مراجعه دانشجویان به سمت خرید از مراکز مختلف شهری و در نتیجه افزایش خطر انتقال و چرخش بیماری در خوابگاههای دانشجویی خواهد بود و لذا این موضوع حداقل در دوره کرونا بر خلاف سیاستهای حوزه سلامت وزارت بهداشت است.

 

داوطلبان خودشان مراقبت کنند

در حالی که بسیاری از شهرهای کشور در وضعیت قرمز قرار دارند، آزمون کارشناسی ارشد با حضور ۶۳۴ هزار نفر برگزار ‌شد.

روز چهارشنبه ۶ مرداد اولین نوبت این آزمون پرجمعیت برگزار ‌شد. این در حالی است که آمار رسمی فوتیهای روز 5 مرداد به ۳۵۶ نفر رسید و بیش از ۳۴ هزار نفر در ۲۴ ساعت گذشته به ویروس کرونا مبتلا شدند.

بهار رضوی یکی از داوطلبان آزمون ارشد که هم ‌اکنون تست کرونایش مثبت شده نمی ‌داند که باید چه کند چرا که مهلت تکمیل فرم خود اظهاری به پایان رسیده و دیگر داوطلبان نمی ‌توانند به این فرم دسترسی داشته باشند.

مریم احمدی داوطلب دیگر آزمون ارشد می‌گوید: «با این وضعیت اگر آزمون برگزار شود، حتماً استرس آزمون بیش ‌از پیش خواهد بود چرا که حضور صدها نفر در فضای سرپوشیده و بدون تهویه مناسب برای چند ساعت حتی با وجود استفاده از ماسک و فاصله بین صندلیها مخاطره‌آمیز است.»

بر اساس آخرین آمار رسمی کرونا در ایران، تا روز 6 مرداد حاضر ۲۳۲ شهر کشور در وضع قرمز، ۱۱۷ شهر در وضع نارنجی و ۹۹ شهر در وضع زرد قرار دارند.

در همین رابطه فاطمه زرین آمیزی سخنگوی سازمان سنجش کشور می‌گوید: «سازمان سنجش فعلاً موظف بوده که آزمون کارشناسی ارشد را برگزار کند، چرا که تا این لحظه تصمیمی برای لغو این آزمون اتخاذ نشده است.»

زرین آمیزی تصریح کرد: «همچنین ۲۵ تیر ماه نیز آزمون وکالت ۹۹ با رعایت پروتکل‌های بهداشتی در ۸۴ شهر کشور برگزار شد.»

 

درآمد ۱۵ هزار میلیارد تومانی موسسات کنکور

علیرضا سلیمی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی روز پنجشنبه ۷ مرداد در رابطه با اقدامات کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در دوره دهم گفت: مافیای کنکور به دلیل گردش مالی واقعاً نجومی و غیرقابل باوری که امروز در این حوزه دارد، تمایل به حذف کنکور ندارد، بالاخره صحبت از درآمد حداقل ۱۰ تا ۱۵ هزار میلیارد تومان است، که مؤسسات کنکور دارند. وی در ادامه اضافه کرد: مجلس در دوره دهم بر حذف کنکور تأکید فراوانی داشت و حتی این موضوع در کمیسیون بحث و تبدیل به قانون شد. در مورد حذف کنکور جلسات متعددی با وزرای علوم، آموزش و پرورش برگزار کردیم. در این جلسات آقایان ابتدا گفتند یک سال فرصت می ‌خواهیم تا قانون حذف کنکور را اجرا کنیم اما بعد گفتند نه، یک سال کم است و این مدت را یک مقدار افزایش دادند، آنها حتی گفتند ما آمادگی داریم زیرساختها فراهم شود. وی ادامه داد: نکته دوم اینکه در مورد حذف کنکور به نظر می ‌رسد بحثی به نام تعارض منافع وجود دارد.

نکته سوم این است که مافیای کنکور به دلیل گردش مالی واقعاً نجومی و غیرقابل باوری که امروز در این حوزه دارد، تمایل به حذف کنکور ندارد، بالاخره صحبت از درآمد هزاران هزار میلیاردی است.

 

حمایت دانشجویان از اعتراضات کارگری در ایران


شورای صنفی دانشجویان ایران شامگاه جمعه ۸ مرداد در بیانیه‌ ای که به امضای بیش از ۸۰۰ تن از دانشجویان سراسر کشور رسید، اعلام کرد: «نفوذ خصوصی ‌سازی و به حراج گذاشتن منابع و نیروی کار مردمان این سرزمین ضربات جبران‌ ناپذیری به بخشهای گوناگون جامعه و به کارگران زده و حیات جمعی را به خطر انداخته است».
در این بیانیه همچنین آمده است: «‌مناسبات ضد اجتماعی موجود و سازوکارهای ناعادلانه، اعتراض بخش وسیعی از جامعه را به دنبال داشته و تجمیع منافع در دست گروههای خاص منجر به بی ‌بهره گی طبقه عام شده است».
دانشجویان در این بیانیه خواستار «مهار هولناک خصوصی سازیها و پیمانکاریها، حق داشتن تشکل مستقل صنفی، افزایش دستمزدها مطابق با واقعیت زندگی، پرداخت معوقات مزدی و پرداخت به موقع دستمزد کارگران» شدند.
آنها همچنین بر «بهبود شرایط کار از جمله زمانمندی عادلانه آن، محکوم کردن اخراج کارگران و درخواست بازگشت به کار کارگران اخراج شده» تاکید کردند.
دانشجویان «محکوم کردن برخورد قضایی با کارگران معترض، ایجاد امنیت شغلی و حذف قراردادهای موقت و ظالمانه، برخورداری از حق همگانی مسکن، امکانات آموزشی، درمانی و رفاهی» را خواسته‌ های برحق، ضروری و انکار ناشدنی برای کارگران به شمار آوردند.

 

ایران به‌اندازه کل اروپا واحد دانشگاهی دارد

محمد زاهدی اصل استاد دانشگاه ، روز یکشنبه ۱۰ مرداد درباره معضل مدرک‌ گرایی در کشور گفت: «در حالی مدرک ‌گرایی در کشور ما ریشه دوانده که هنوز نظام آموزش عالی کشور راهکاری برای مهارت ‌آموزی و کارآفرینی در حین تحصیل دانشجو لحاظ نکرده است.»

وی افزود: «کارفرما هم برای کارمند، دوره کارآموزی یا کارورزی ایجاد نمی ‌کند تا بتوان در ارتقای آموزش و مهارت ‌آموزی افرادِ تحصیل‌ کردهِ جامعه کاری از پیش برد.»

زاهدی اصل تأکید کرد: «کشور ما به‌اندازه کل اروپا واحد دانشگاهی دارد. تمامی واحدهای دانشگاهی به کارخانه ‌های مدرک‌ سازی تبدیل شده‌ اند. دانشگاههایی با عناوین پیام نور، علمی کاربردی و ... راه‌ اندازی شده است، اما دریغ از فعالیت یک نفر هیات علمی واجد شرایط در این مراکز.»

به گفته این استاد دانشگاه؛ «از یک سو به تحصیل ۵ میلیون دانشجو در کشور و واحدهای دانشگاهی متعدد افتخار می‌ کنیم. از سوی دیگر باید به این سؤال پاسخ داد که این حجم انبوه تولید دانشجو با کدامیک از نیازهای جامعه هماهنگ است؟»

این استاد دانشگاه تصریح کرد: «۷۰ درصد فارغ ‌التحصیلان دانشگاهی شاغل نیستند یا اشتغال آنها به تحصیلات شان مرتبط نیست.»

 

دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه‌ای در اولویت آخر واکسیناسیون

رضا مهدی معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه فنی و حرفه ‌ای روز یکشنبه ۱۷ مرداد  در باره نحوه واکسیناسیون دانشجویان گفت: «برای واکسیناسیون تابع وزارت علوم و بهداشت هستیم، توافق بر این است که دانشجویان دکتری واکسینه شوند و بعد از آن به ترتیب دانشجویان کارشناسی ارشد، کارشناسی و در آخر نوبت به دانشجویان کاردانی می ‌رسد.»

وی ادامه داد: « دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه ‌ای در ردیف آخر اولویت‌ بندی دریافت واکسن هستند البته طی یک ماه گذشته در نامه ‌ای به وزیر پیگیر این موضوع شدیم اما هنوز نتیجه مثبتی دریافت نشده است.»

وی اظهار کرد:«دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه‌ای برای گذراندن دروس خود نیاز به کارگاه و آزمایشگاه دارند و اکنون با اولویت ‌بندی صورت‌ گرفته نگران این دانشجویان هستیم چرا که آموزش آنها با مشکل مواجه می‌شود.»

 

تجمع دانشجویان پزشکی کرمانشاه

روز یکشنبه ۱۷ مرداد، گروهی از دانشجویان پزشکی (اینترن)، در کرمانشاه برای دومین روز متوالی، در اعتراض به شرایط کاری و معیشتی خود مقابل دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه دست به تجمع اعتراضی زدند.

دانشجویان حاضر در این تجمع با در دست داشتن بنرهایی از جمله “دانشجو می ‌میرد، ذلت نمی ‌پذیرد”، “نه به برده‌ داری نوین” و “اینترن نیروی آموزشی است یا درمانی؟ جایگاه خود را پس خواهیم گرفت”، به شرایط شغلی، آموزشی و‌ معیشتی خود اعتراض کردند.

 

دانشجویان فعلا واکسینه نمی‌ شوند

روز شنبه ۲۳ مرداد، دکتر سیمین خیاط زاده مدیر گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: نبود واکسن در یک شهر و یا یک استان به هیچ وجه مشکل استان و مسئولان استانی نیست، بلکه مساله تاخیر در توزیع واکسن از سوی تهران است.

وی با اشاره به بخشنامه دکتر علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت کشور مبنی بر عدم اقدام به واکسیناسیون دانشجویان دانشگاهها تا زمان اعلام رسمی، اظهار کرد: ما اکنون در حال تکمیل واکسیناسیون گروههای شغلی حساس و گروههای سنی جدید هستیم و هنوز سهمیه ‌ای برای دانشجویان اختصاص نیافته است، بنابراین دانشگاهها فعلا نباید تا زمان اعلام سراسری، هیچ اقدامی در راستای واکسیناسیون دانشجویان انجام دهند.

 

ظرفیت پذیرش دانشجو کاهش می‌یابد

علی خاکی صدیق معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری روز شنبه ۲۳ مرداد درباره سیاست جدید وزارت علوم و دانشگاهها در ساماندهی ظرفیتهای پذیرش، گفت: در گذشته طبق مصوبه شورای گسترش آموزش عالی، در کنار ارایه مجوز رشته و مقطع تحصیلی، امکان جذب تعدادی دانشجو هم به وجود می‌آمد.
اگر دانشگاهی می‌توانست در سال ۱۰ مجوز رشته دریافت کند، حدود ۶۰۰ نفر ظرفیت پذیرش ایجاد می‌ شد. همچنین در مدل ظرفیت پذیرش به شیوه گذشته، تعداد اعضای هیأت علمی در دانشگاهها یا امکانات دانشگاه برای راه اندازی رشته و مقطع، مطرح نبود.
معاون آموزشی وزیر علوم تصریح کرد: پیشنهاد اصلاح این روش سال ۹۸ در شورای گسترش آموزش عالی مطرح شد. در روش جدید ظرفیت دادن به دانشگاهها، وقتی ظرفیتی به دانشگاه داده می ‌شود باید تابعی از اعضای هیأت علمی و مرتبه علمی آنها باشد.
وی گفت: مشکل اصلی پیاده کردن این شیوه پذیرش دانشجو در بخش دانشگاههای غیردولتی است، چون مباحث اقتصادی در این دانشگاهها اولویت دارد. وقتی با کاهش ظرفیت پذیرش دانشجو مواجه شوند، ابتدا به ملاحظات اقتصادی نگاه می‌کنند.

 

 

۲۹ مرداد ۱۴۰۰

اعتراض به پذیرش انتقالیها از خارج

شورای صنفی دانشجویان علوم پزشکی در نامه ای به رئیس مجلس نسبت به دور زدن قانون و کنکور از سوی برخی از دانشجویان انتقالی از خارج برای تحصیل در سه رشته مهم گروه پزشکی هشدار داده و اعتراض کردند.

در بخشی از نامه ای که از سوی دبیران شوراهای صنفی دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور خطاب به محمدباقر قالیباف رئیس مجلس نوشته اند، تاکید کرده اند: «در سالهای اخیر صدور اجازه ورود دانشجویان انتقالی خارج از کشور به دانشگاههای سراسر کشور به دلایلی واهی همانند افزایش قیمت ارز موجب بروز مشکلات جدی برای دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی در کشور شده است.

در حال حاضر امکانات دانشگاههای علوم پزشکی در حوز‌های رفاهی همانند خوابگاه و فضای آموزشی همانند کلاسهای درسی و فضای آموزشی بالینی بیمارستانها و کلینیکها پاسخگوی نیاز دانشجویان نیست و این موضوع به شدت کیفیت آموزش بالینی را در تمام رشته ها تحت تاثیر قرار داده است.

افزایش هرچه بیشتر ظرفیت رشته های علوم پزشکی به ویژه در سه رشته پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی بدون توجه به نیاز واقعی کشور و امکانات دانشگاهها جهت تربیت دانشجو موجب تهدید آشکار سلامت مردم ایران زمین می شود».

 

 

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه : آنا، مهر، العربیه، خبرنامه دانشجویان ایران، اتحادیه آزاد کارگران ایران، برنا، ایسنا، دانشجو)

          

منبع: نبرد خلق شماره ۴۴۱، دوشنبه ۱ شهریور ۱۴۰۰ - ۲۳ اوت ۲۰۲۱

 

 

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول