کارورزان سلامت (مرداد 1400)

امید برهانی

 

حرفهای خامنه ای، علیرضا زالی و ....

روز چهارشنبه ۲۰ مرداد، خامنه ای که قبلا کرونا را مساله «چندان مهمی» نمی دانست، اعلام کرد که «کرونا مساله اول و فوری کشور است» و «واکسن چه از راه واردات و چه با تولید داخلی باید به هر شکل ممکن تأمین شود».

بنا به گزارشهای رسمی، تا نیمه ماه مرداد از ۸۳ میلیون جمعیت ایران، تنها ۳/۳ میلیون نفر دو نوبت واکسن را دریافت کرده ‌اند.

علیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در تهران در جمع خبرنگاران گوشه ای از حقابق را برملا کرد. او گفت؛ وقتی اولین مورد کرونا در قم مشاهده شد خواهان قرنطینه قم شدم و گفتم انتخابات شهر قم تعطیل شود، اما بعضیها مرا مسخره کردند و گفتند این بیماری را براحتی کنترل می ‌کنیم. به گفته این کارگزار جکومت «هزینه داروهای کرونا چند برابر واردات واکسن شده است اما اجازه خرید واکسن ندادند چون فکر می کردند گران است.» او در مورد شمار قربانیان کرونا گفت: «آمار‌های مرگ و میر را از سازمان جهانی بهداشت پنهان کردیم».

زالی به «ممنوعیت واردات واکسن و بازگرداندن کمکهای بین‌المللی و پنهان کردن آمار فوتیها از سازمان بهداشت جهانی» اشاره کرد. او همچنین گفت: «وقتی کارشناسان سازمان جهانی بهداشت به ایران آمدند ما به جای مشورت با آنها مدام از آنها می‌ خواستیم در رسانه‌ ها از نظام سلامت ایران تعریف کنند.

روز چهارشنبه  ۲۰ مرداد، بی ‌بی‌ سی فارسی اعلام کرد که؛ همه ‌گیری کرونا تا نیمه تابستان امسال جان دویست هزار نفر را در ایران گرفته است.

محمدرضا شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار ایران گفته؛ بسیاری از بیمارستانهای کشور با کمبود «گان» و «ماسک» مواجه هستند و در عمده بیمارستانها اصلاً ماسک N95 پیدا نمی شود. طبق گفته‌ او کمبود تجهیزات موجب شده در بیشتر بیمارستانها پروتکلهای بهداشتی به هیچ وجه رعایت نشود و به همین دلیل پرستاران با وجود واکسیناسیون باز هم به کرونا مبتلا می‌شوند. او همچنین از افسردگی و مشکلات روحی و روانی بسیاری از پرستاران به‌خاطر فشار بالای کار خبر داده است.

رئیس سازمان نظام پرستاری کشور با اشاره به کمبود شدید نیروی پرستاری گفته تاکنون 120 نفر از جامعه پرستاری در مسیر مبارزه با کرونا جان خود را از دست داده ‌اند و اگر نیرو‌های مرتبط با پرستاری را نیز محاسبه کنیم 140 شهید راه خدمت داشته ‌ایم.

این آمار درست مانند بقیه ی آمار های دولتی بسیار کمتر از چیزی ست که کادر درمان در خبرهای پراکنده، از مرگ همکاران شان گفته اند.

سازمان بهداشت جهانی روز پنجشنبه ۲۸ مرداد  نسبت به گستردگی همه کیری ویروس کرونا  در ایران و تأثیر آن بر زندگی و وضعیت معیشت مردم ابراز نگرانی کرد.

وزارت بهداشت ایران که آمار رسمی مرگ ‌و میر در اثر کرونا را اعلام می ‌کند طی هفته اخیر اعلام کرد که رکورد جدیدی از میزان ابتلا و مرگ و میر بر اثر ابتلا به کرونا در کشور ثبت شده است.

طاهره چنگیز، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت در روز دوشنبه 25 مرداد گفت: همه تختهای مراکز درمانی پر شده و اگر «به داد آن نرسیم، وضعیتی شبیه هندوستان پیدا می‌کنیم و به زودی مجبوریم در حیاط بیمارستان و بعد از آن کنار خیابان بیمار بستری کنیم.»

سازمان بهداشت جهانی روز پنجشنبه ۲۸ مرداد  نسبت به گستردگی همه کیری ویروس کرونا  در ایران و تأثیر آن بر زندگی و وضعیت معیشت مردم ابراز نگرانی کرد.

وزارت بهداشت ایران که آمار رسمی مرگ ‌و میر در اثر کرونا را اعلام می ‌کند طی هفته اخیر اعلام کرد که رکورد جدیدی از میزان ابتلا و مرگ و میر بر اثر ابتلا به کرونا در کشور ثبت شده است.

 

خستگی کادر درمان در پیک پنجم

دفتر امور داوطلبان دانشگاه علوم پزشکی تهران در پی موج پنجم کرونا در روز آدینه اول مرداد از داوطلبان رشته های علوم پزشکی برای یاری رسانی در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران دعوت کرد.

دکتر خورشید وسکویی عضو هیات رئیسه و مشاور رئیس دانشگاه در امور بانوان گفت: با توجه به قرار گرفتن در پیک پنجم کرونا، کادر درمان خسته هستند. به همین دلیل از همه داوطلبان از جمله پزشک، پرستار، کارشناس بیهوشی، کارشناس اتاق عمل و کمک پرستار دعوت می شود تا به یاری هموطنان خود بشتابند. وی خاطرنشان کرد: همچنین دانشجویان رشته های یادشده که تمایل به فعالیت داوطلبانه در شرایط فعلی را دارند نیز می توانند اعلام آمادگی کنند

 

مشکل کمبود نیروی پرستاری از شروع بحران کرونا

محمد رضا ناصح عضو شورای عالی سازمان نظام پرستاری روز دوشنبه 4 مرداد گفت: پیک پنجم کرونا به علت عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی شروع شده و برخی از استانها به خصوص استان سیستان و بلوچستان که هم مرز با کشور پاکستان است، در شرایط بحرانی قرار دارد. باتوجه به خستگی پرستاران در پیک قبلی و وجود شیفتهای طولانی مدت، عدم مرخصی و ...، این عزیزان در آستانه پیک جدید کرونا با افزایش مجدد فعالیتها به شدت فرسوده شده اند. از وزارت بهداشت در خواست داریم توجه ویژه ای در این پیک نفس گیر به بیمارستانها و کادر درمان داشته باشد.

ناصح گفت: کمبود نیروی پرستاری از شروع بحران کرونا مطرح بوده است؛ در آغاز پیک پنجم کرونا موضوع کمبود نیروی پرستاری  را پر رنگ تر کرده است. همچنین در بعضی از استانها مخصوصا در استان سیستان و بلوچستان نیاز است هرچه سریع تر برای بهبود خدمات و جلوگیری از خستگی پرستاران جذب نیروی پرستاری انجام شود.

 

دست خالی کادر درمان در برابر کرونا

از ابتدای پاندمی کرونا تاکنون، فراخوانهای متعدد برای جذب کادر درمان داوطلب، بی‌جواب نمانده است. تاکنون، جمعیت قابل توجهی از کادر درمان برای کار داوطلبانه در مراکز درمان بیماران کرونا اعلام همکاری کرده ‌اند. نیروهای داوطلب از ابتدای شیوع ویروس کرونا تاکنون همواره در کنار کادر درمان بوده ‌اند.

همچنین گروه قابل توجهی از  پرستاران، پزشکان، بهیاران و سایر کادر درمان در شهرهای مختلف نیز داوطلبانه به میدان خدمت آمده‌ اند تا بحران کرونا را مهار کنند. آنها با عِلم به اینکه ممکن است به کرونا مبتلا شوند و در شرایطی که هیچ اجباری برای درمان بیماران کرونا ندارند، اما خدمت در شرایط بحرانی را در اولویت بالاتری نسبت به حفظ سلامت خود قرار داده ‌اند.

این روزها نفسهای کادر درمان به شماره افتاده و جامعه پزشکی با فشار کاری بی ‌سابقه ‌ای روبرو است. در خیلی از مراکز درمانی که به بیماران مبتلا به کرونا خدمت می ‌کنند، کمبود نیرو به شکل جدی وجود دارد و گاهی یک نفر همزمان به جای چندین نیرو به بیماران مبتلا به کرونا رسیدگی می‌ کند.

نمایندگان جامعه پزشکی بر این باورند که اگر فکر اساسی برای رفع کمبود نیروی انسانی در حوزه درمان نشود و فقط روی داوطلبان درمانگر، حساب باز کنیم، افزایش خستگی و فرسودگی کادر درمان، دور از انتظار نخواهد بود.

نوید ناصری، استاد دانشگاه و عضو هیات مدیره سازمان نظام پزشکی شیراز در روز چهارشنبه 6 اسفند تاکید کرد که جذب درمانگران داوطلب در مراکز درمانی، اقدامی بسیار خوب در راستای مهار بیماری کرونا است، اما این اقدام به تنهایی نمی ‌تواند فشار کاری را از دوش کادر درمان بردارد. او توضیح می‌دهد: «کادر درمانی فرسوده شده‌ اند و جمع قابل توجهی از آنها نیز به ویروس کرونا مبتلا شده ‌اند. گروه دیگری از فداکاران جامعه پزشکی نیز بر اثر کرونا فوت شدند.

برخی از فعالان جامعه پزشکی می‌گویند اگرچه حضور نیروهای داوطلب در عرصه درمان بیماران کرونا، اتفاق مثبتی است که باید آن را به فال نیک گرفت، اما در عین حال باید فکر اساسی برای جبران کمبود نیرو شود. به اعتقاد آنها برای جبران کمبود درمانگر در حوزه کرونا نباید فقط روی نیروهای داوطلب، حساب باز کرد، بلکه باید تمهیداتی اندیشیده شود تا نیروهای تازه نفس به شکل فوری به سیستم درمانی جذب شوند تا نیروهای قدیمی‌تر بتوانند بعد از مدتها خستگی و فرسودگی، تجدید قوا کنند.

 

آسیب تفاوت نیروی شرکتی و رسمی در گروه پرستاری

تفاوت بین نیروهای شرکتی و رسمی در گروه پرستاری بسیار آسیب زننده است، در حال حاضر بخش عظیمی از پرستاران بیمارستان را نیرویهای شرکتی تشکیل می دهند که با نبود عدالت در پرداختیها موجب رنجش و کاهش انگیزه این عزیزان شده است.

عادل علی نشان عضو شورایعالی سازمان نظام پرستاری، روز چهارشنبه 6 مرداد گفت: تجمعات انتخاباتی و عدم واکسیناسون عمومی برای آحاد مردم علت شروع پیک پنجم کرونا است. در این راستا باید توجه داشته باشیم با آغاز فصل پاییز و سرد شدن هوا، اوج گیری کرونا و بروز پیکهای بعدی شدت می یابد.

عادل علی نشان بیان کرد: با تلاشهای مسئولان سازمان نظام پرستاری برخی از مطالبات پرستاران که سالهای طولانی فراموش شده بود محقق شد، اهم این مطالبات اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری است که به مرحله تصویب شورای عالی بیمه رسیده است، امیدواریم هرچه سریع تر این قانون اجرایی شود.

 

تصویب و ابلاغ آیین نامه اجرایی قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری

هیات وزیران در جلسه صبح روز چهارشنبه 6 مرداد به ریاست روحانی ، تشکیل جلسه داد و تصمیماتی را اتخاذ کرد.

تصمیم گیری درخصوص تعدادی از مصوبات شورای عالی بیمه سلامت دولت در این جلسه، ۷ مورد از مصوبات شورای عالی بیمه سلامت را بررسی و به تصویب رساند.

مصوبات مذکور شامل آیین نامه اجرایی قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری و تعدیل کارانه های پرستاری، پوشش بیمه ای تعرفه خدمات بانک شیر مادر، حذف فرانشیز خدمات تشخیص زود هنگام سرطانهای روده بزرگ، پستان و دهانه رحم، پرداخت مشوق برای آماده سازی و ثبت گزارشهای ساختارمند پاتولوژی سرطان، تعرفه خدمات مشاوره و روانشناسی، پوشش بیمه ای تعرفه تشویقی نسخ الکترونیک و بازنگری تعرفه ارایه خدمات درمانی در منزل هستند.

پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیات دولت روز یکشنبه 10 مرداد، آئین نامه اجرایی قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری و تعدیل کارانه‌ های پرستاری با امضای اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شد.

 

موج پنجم کرونا در آذربایجان غربی با کمبود پرستار همراه شد

رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی با اشاره به آغاز موج پنجم کرونا در استان گفت: بیماری کرونا بسیار سریع در حال انتشار است و ویروس دلتا در بین مبتلایان غالب است. اکنون تختهای بیمارستانی در استان در حال پر شدن است و کمبود پرستار هم در بیمارستانها وجود دارد.

جلسه اورژانسی قرارگاه دانشگاهی مبارزه با کرونا در روز شنبه 16 مرداد با حضور رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان آذربایجان غربی، اعضای قرارگاه کرونا در خصوص وضعیت قرمز استان آذربایجان غربی و طرق ارائه خدمات صد در صدی به بیماران کرونا برگزار شد.

دکتر جواد آقازاده در خصوص افزایش بیماران کرونا در استان گفت: بیماران کرونا مراجعه کننده به مراکز ۱۶ ساعته ۲.۵ تا ۳ برابر شده است و بیماران کرونای بستری شده در بیمارستانها افزایش یافته است.

آقازاده تاکید کرد: در صورت عدم رعایت پروتکلها و تعطیل نکردن مراکز پر ازدحام به زودی با مشکل تخت در بیمارستانهای استان مواجه خواهیم شد.

 

حرکتهای اعتراضی کادر درمانی

 

تجمع کارکنان بیمارستان امام کرج

روز دوشنبه ۴ مرداد ، شماری از کارکنان بیمارستان خمینی، مقابل ساختمانش سازمان همیاری شهرداریهای البرز واقع در کرج تجمع کردند.

تجمع این کارکنان در اعتراض به عدم دریافت مطالبات مزدی و وضعیت نامناسب این بیمارستان صورت گرفته است. معترضان در این تجمع خواستار پرداخت حقوق و مطالبات کارگران شاغل و بازنشسته خود شدند. همچنین‌ راه‌اندازی کامل بیمارستان و عدم اجاره بخش قلب بیمارستان به بخش خصوصی از دیگر خواسته ‌های کارکنان این بیمارستان در تجمع امروز بود.

یکی از معترضان؛ با اشاره به صدور حکم قطعی ابطال واگذاری بیمارستان خمینی کرج گفت: خواهان تعیین تکلیف وضعیت مالکیت بیمارستان هستیم که مشخص نیست در آینده به چه نهادی یا اشخاصی قرار است واگذار شود.

 

تجمع اعتراضی دوباره داروسازان استان فارس

روز چهارشنبه 6 مرداد، برای باری دیگر داروسازان استان فارس در دانشگاه علوم پزشکی شیراز اجتماع کردند و باسردادن شعارهایی اعتراض شان به آیین نامه تاسیس داروخانه و تشکیل کمیسیون ماده 20 نشان دادند.

 

تجمع پزشکان در تهران، شیراز، همدان، کرمان، کرمانشاه، خرم‌آباد،‌ مشهد، و یاسوج

صبح روز یکشنبه ۱۰ مرداد، شماری از پزشکان در اعتراض به شرایط طاقت فرسای کاری و فقدان امنیت شغلی دریک اقدام مشترک در تهران، شیراز، همدان، کرمان، یاسوج، کرمانشاه، خرم آباد و مشهد دست به تجمع زدند. این تجمع در تهران در مقابل مجلس و در سایر شهرها مقابل شعب دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان برگزار شد. پزشكان معترض پلاکاردهایی با خود حمل می كردند كه اعتراض آنها را نسبت به وضعیت غیر انسانی پزشکان و «اسارت تحت مافیای پزشکی» منعكس می كرد.

 

تجمع دانشجویان پزشکی کرمانشاه

روز یکشنبه ۱۷ مرداد، گروهی از دانشجویان پزشکی (اینترن)، در کرمانشاه برای دومین روز متوالی، مقابل دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه دست به تجمع زدند.

دانشجویان حاضر در این تجمع با در دست داشتن بنرهایی از جمله “دانشجو می‌میرد، ذلت نمی‌پذیرد”، “نه به برده‌داری نوین” و “اینترن نیروی آموزشی است یا درمانی؟ جایگاه خود را پس خواهیم گرفت”، به شرایط شغلی، آموزشی و‌ معیشتی خود اعتراض کردند.

 

تجمع اعتراضی اینترنها و استاژر‌ها در همدان

روز پنجشنبه ۲۱مرداد کارورزان و کاراموزان و دانشجویان علوم پزشکی همدان برای پیگیری مطالبات خود دست به تجمع اعتراضی زدند. آنها روی پلاکاردهای بزرگی نوشته بودند بودند: دانشجو می‌ میرد ذلت نمی‌پذیرد/ نه به برده ‌داری نوین/ نیروی آموزشی بخش اضافه نمی‌رود!/ نیروی کار حقوق و بیمه دارد!/ اینترن کدام است؟

 

تجمع پرستاران بیمارستان خمینی

روز شنبه 30 مرداد، پرستاران بیمارستان خمینی در اعتراض به کمبود پرسنل پرستاری و اضافه کاری اجباری در محوطه این بیمارستان تجمع کردند.

محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار درباره جزئیات اعتراض صنفی پرستاران گفت: بیمارستان خمینی به دلیل قدیمی بودن چارت کاری‌ اش که مربوط به ۵۰ سال پیش است با کمبود پرسنل پرستاری مواجه  شده است.

وی با اشاره به اینکه با توسعه بخشهای تخصصی و فوق تخصصی نیاز بیماران به مراقبتهای پرستاری ۲ تا ۳ برابر شده است، افزود: از همین رو کمبود پرسنل در بیمارستان خمینی به علت دارا بودن بخشهای تخصصی و غیر تخصصی نسبت به مراکز درمانی دیگر حاد‌تر است.

 

(منابع مورد استفاده در تدوین این مجموعه: ایلنا، ایرنا، هرانا، اتحاد، شفا آنلاین، ایسنا، فارس، انتخاب)

          

منبع: نبرد خلق شماره ۴۴۱، دوشنبه ۱ شهریور ۱۴۰۰ - ۲۳ اوت ۲۰۲۱

 

 

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول