دانشگاه در ماهی که گذشت (شهریور ۱۴۰۰)

کامران عالمی نژاد

 

چه خبر از واکسیناسیون دانشگاهها؟

قرار بود واکسیناسیون دانشجویان از اول شهریور آغاز شود تا بخشی از دانشجویان بتوانند از مهر ماه وارد دانشگاهها شوند. اما اکنون به دهه اول شهریور نزدیک می ‌شویم هنوز سهمیه واکسن دانشجویان تأمین نشده و هیچ دانشگاهی واکسیناسیون دانشجویان را آغاز نکرده است.

روز دوشنبه ۷ شهریور، عمادالدین فاطمی ‌زاده معاون دانشجویی دانشگاه شریف گفت: «متأسفانه هنوز واکسیناسیون دانشجویان انجام نشده است.» وی ادامه می ‌دهد: «واکسیناسیون در دانشگاه شریف از طریق مرکز بهداشت دانشگاه علوم پزشکی غرب تهران انجام می ‌شود، احتمالاً از اواخر شهریور ماه واکسیناسیون دانشجویان تحصیلات تکمیلی از طریق این مرکز انجام شود

علی خاکی صدیق، معاون آموزشی وزارت علوم درباره واکسیناسیون دانشجویان تأکید کرد: «وزارت بهداشت در این زمینه روز خاصی را برای شروع اعلام نکرد، اما متعهد شد واکسیناسیون دانشجویان شهریور ماه انجام شود. سند ملی واکسیناسیون که در عالی‌ ترین سطوح ملی تهیه شده است، انجام واکسیناسیون را منوط به تأمین به موقع آن کرد. در خصوص واکسیناسیون دانشجویان نیز وزارت علوم مرجع تأمین واکسن نیست

با این حال آنچه واضح است این است که 7 شهریور دانشجویان واکسن دریافت نکرده و اگر روز 7 شهریور دُز اول واکسن را دریافت کنند در ماه آینده دُز دوم واکسن به این دانشجویان تزریق می‌ شود بنابراین به نظر می ‌رسد که تا ایجاد ایمنی مناسب در میان دانشجویان ایجاد شود حدود نیمی از نیمسال اول سپری شده باشد.

 

بیانیه ۵۷۵ نفر از فعالان صنفی، دانشجویی، سیاسی و مدنی در حمایت از دادخواهان قصور مدیریت کرونا

روز دوشنبه ۸ شهریور ۵۷۵ نفر از فعالان صنفی، دانشجویی، سیاسی و مدنی در حمایت از دادخواهی از قصور مدیریت کرونا و دستگیری غیر قانونی وکلا بیانیه ای صادر کردند. در بخشی از این بیانیه آمده است:

با درود و احترام به تمامی تلاشگران عرصه دفاع از حقوق مردم

طبق آمار رسمی سازمان جهانی بهداشت در دو، سه ماه اخیر آمار فوت شدگان بر اثر بیماری کرونا در سراسر جهان به علت واکسیناسیون همگانی کاهش بسیار چشمگیری داشته است و در بیشتر کشورها زندگی نسبتاً عادی جریان پیدا کرده است. این در حالی است که در ایران شاهد افزایش چشمگیر و فاجعه بار مبتلایان به کرونا و متاسفانه [افزایش] فوت شدگان هستیم.

مهم ‌ترین علت افزایش تعداد مبتلایان و فوت شدگان در ایران در دو- سه ماه اخیر عدم واکسیناسیون همگانی و به موقع در کشور است. که به دو علت یکی تاکید نابجا و ادعای ناصحیح درباره توان تولید واکسن در کشور حتی بیش از نیاز مصرف داخلی و دیگری صدور فرمان ممنوعیت واردات واکسن آمریکایی و انگلیسی از سوی رهبر، اطاعت وزیر بهداشت و حمایت ۲۰۰ نماینده مجلس از این فرمان و به دنبال آن دو نامه *منتسب* به ۲۵۰۰ پزشک و بیش از ۱۰هزار پرستار و کادر درمان در تایید نظر رهبر بود. فرمانی که تصمیم روزهای اخیر در صدور مجوز واردات واکسنهای فایزر و آسترازنکا آشکارا نشان از نادرست، غیر کارشناسانه، غیر علمی و سیاسی بودن فرمان پیشین دارد که امروز گریبان همه مردم را گرفته است.

در این شرایط، به ویژه با پیش بینی احتمال شیوع سویه های جدید و خطرناکتر ویروس کرونا و ورود به پیک ششم بیماری ضروری ‌ترین اقدام واردات سریع واکسن به میزان لازم و واکسیناسیون فوری *همه* مردم است.

در راستای همین انجام وظیفه انسانی، اخلاقی، شهروندی و حتی حرفه‌ ای، تعدادی از وکلا و فعالان مدنی با برگزاری چند جلسه گفتگو و مشورتی درصدد اتخاذ تصمیم بودند که آیا در این زمینه شکایتی طرح بشود یا خیر؟ و اگر بنا بر طرح شکایت باشد، این شکایت از کدام مسئول یا مسئولان صورت بگیرد؟

اما پیش از هر تصمیمی نیروهای امنیتی به شکل غیر قانونی به محل نشست این افراد ورود کرده و اقدام به بازداشت و زندانی کردن غیرقانونی آنها نموده و نیز برخلاف نص صریح قانون به این افراد اجازه دسترسی به وکیل انتخابی نداده ‌اند.

آنچه در این میان بسیار تعجب آور است این است که این عزیزان هنوز نه تصمیمی گرفته بودند و نه هیچ اقدامی انجام داده بودند که اگر انجام هم شده بود و تصمیم به شکایت از رهبر نیز گرفته شده بود، طبق اصل ۱۰۷ همین قانون اساسی که آقایان خود را حامی و مدافع آن می ‌دانند به صراحت آمده است «رهبر در برابر قوانین با سایر افراد کشور مساوی است» یعنی حتی در صورت طرح شکایت از رهبر نیز هیچ‌ گونه اقدام مجرمانه ‌ای از سوی این عزیزان صورت نگرفته است که ضابط قضایی اجازه دستگیری و برخورد با آنها را داشته باشد.

در ضمن اعلام می‌ کنیم که ما نیز خواستار برخورد قانونی و قضایی در مراجع ذیصلاح با مقصران و عاملان مرگ بیش از یکصد هزار نفر از هموطنان بیگناه خود که بر اثر مدیریت ضعیف و مواجهه ناصحیح مسئولان در مقابله با بیماری کرونا جان خود را از دست داده‌اند، هستیم.

 

نبود امکان اسکان دانشجویان جدید ارشد و دکتری در خوابگاهها

معاونت دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس روز سه شنبه ۹ شهریور اعلام کرد: به دلیل شیوع ویروس کرونا تا اطلاع ثانوی امکان اسکان دانشجویان جدیدالورود دکتری و ارشد در خوابگاههای دانشجویی وجود ندارد.

وی اعلام کرد؛ دانشجویان جدیدالورود دوره روزانه (دکتری و ارشد) متقاضی خوابگاه مجردی، در حال حاضر به دلیل شیوع ویروس کرونا امکان واگذاری خوابگاه مجردی وجود ندارد و تخصیص خوابگاه منوط بازگشت به شرایط عادی است.

 

انحلال مؤسسه آموزش عالی غیردولتی- غیرانتفاعی فرهمند

روز چهارشنبه ۱۰ شهریور، علی خاکی ‌صدیق معاون آموزشی وزارت علوم از انحلال مؤسسه آموزش عالی غیردولتی- غیرانتفاعی فرهمند به دلیل استمرار تخلفات آموزشی خبر داد.

معاون آموزشی وزارت علوم، در این نامه آورده است؛ با توجه به گزارشهای متعدد مرکز نظارت و ارزیابی در خصوص تخلفات گسترده مؤسسه آموزش عالی غیردولتی- غیرانتفاعی فرهمند که حاکی از استمرار تخلفات آموزشی و ارتکاب اعمال مخالف با مقررات آموزشی حاکم بر دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور است و گزارشهای ارائه شده نماینده وزیر در مؤسسه، مبنی بر عدم تشکیل جلسات مربوط به هیات امنای مؤسسه و اتخاذ تصمیمات فردی و با توجه به اینکه به صورت مکرر اخطار‌های نظارتی به آن مؤسسه داده شده بود که تاکنون طی دو مرحله ظرفیت پذیرش دانشجو در آن مؤسسه کاهش یافته و باید نسبت به اصلاح رویه خود اقدام کند.

 

اعتراض دختران دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی

دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی باوجود وعده های پیشین خود، اعلام کرد که خوابگاه به دانشجویان دختر نخواهد داد و این مساله باعث اعتراض دانشجویان در روز پنجشنبه ۱۱ شهریور و در آستانه شروع ترم شده است.

تأمین خوابگاه به ویژه برای دختران دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی یک مشکل اساسی محسوب می ‌شود؛ زیرا دانشجویان یا مجبورند به خانه‌ های دانشجویی روی آورند که هزاران خطر به همراه دارد و یا تن به هزینه ‌های عجیب و غریب خوابگاههای خودگردان بدهند.

دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در اطلاعیه ‌ای نوشت: با توجه به عدم وجود فضای خوابگاهی در خوابگاههای دولتی الزهرا و ۱۶ آذر و همچنین نظر به اینکه دانشگاه در قبال ارائه خوابگاه این دانشجویان تعهدی ندارد؛ شایسته است دانشجویان محترم جهت ترم آینده نسبت به تأمین خوابگاه خودگردان و اسکان خود اقدامات لازم را انجام دهند.

این در حالیست که دانشجویان معتقدند دانشگاه موظف است شرایط تحصیل برای دانشجویان را مهیا کند اما اکنون حتی به امکانات و شرایط خوابگاههای خودگردان نیز نظارتی ندارد.

در همین خصوص مهدی قربانیان، معاون دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: دانشجویان دختر با عِلم به اینکه دانشگاه امکان اختصاص خوابگاه ندارد، تحصیل در این دانشگاه را انتخاب می ‌کنند.

 

اعتراض هزاران دانشجوی دانشگاه آزاد به افزایش دوباره شهریه

اعتراض دانشجویان دانشگاه آزاد به افزایش بی ‌رویه شهریه ‌ها یک موضوع همیشگی است، اما این ‌بار دانشگاه آزاد در یک سال تحصیلی دو بار شهریه‌ ها را افزایش داده است، موضوعی که دانشجویان این دانشگاه با راه ‌اندازی کارزاری به آن اعتراض دارند.

بر اساس مصوبه هیات موسس دانشگاه آزاد، شهریه این دانشگاه باید به صورت سالانه افزایش پیدا کند، اما در سال تحصیلی جاری تاکنون دو بار شهریه افزایش پیدا کرده است.

بر همین اساس روز پنجشنبه ۱۱ شهریور، دانشجویان این دانشگاه با راه‌اندازی کارزاری که تاکنون بیش از ۳۶ هزار نفر آن را امضا کرده ‌اند به این رویه دانشگاه آزاد اعتراض کرده ‌اند.

 

بودجه سال جاری دانشگاه صنعتی امیرکبیر کافی نیست

روز پنجشنبه ۱۸ شهریور، مسعود صبایی، معاون امور مالی دانشگاه صنعتی امیرکبیر درباره بودجه سال ۱۴۰۰ دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: بودجه سال جاری دانشگاه صنعتی امیرکبیر نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۰ درصد افزایش داشته که با توجه به برنامه ‌های دانشگاه بودجه لحاظ شده کافی نیست.

وی گفت: برنامه ‌های دانشگاه صنعتی امیرکبیر بر اساس سه اصل تربیت نیروی انسانی، امور پژوهشی و بین‌المللی و امور دانشجویی و فرهنگی است و با توجه به اهمیت امور تحقیقاتی و پژوهشی دانشگاه بودجه ‌ای در این راستا در نظر گرفته است، بنابراین اگر بودجه لحاظ شده کفاف نیازهای دانشگاه را دهد برنامه‌ ها به بهترین نحوه اجرا خواهند شد.

 

افزایش ۱۵ تا ۲۵ درصدی میزان شهریه دانشگاه‌ها

علی آهو منش، رئیس اتحادیه دانشگاهها و موسسات غیر انتفاعی کشور روز جمعه ۱۹ شهریور گفت: بر اساس بررسیهای انجام شده افزایش شهریه بین ۱۵ تا ۲۵ درصد پیشنهاد شده است که در این شرایط هیاتهای امنا مطابق شرایط شان تصمیم گیری کنند. وی افزود: بر اساس ارائه اختیارات از سوی وزارت علوم افزایش شهریه فقط جزو اختیارات هیات امنا است. بنابراین اتحادیه دانشگاهها و موسسات غیر انتفاعی در افزایش یا کاهش نرخ شهریه تاثیرگذار نیست.

او درباره هزینه واحدهای عملی و نظری افزود: افزایش قیمت واحدهای عملی و نظری هم بر اساس تعرفه‌ های تعیین شده انجام می ‌شود. برای مثال هر یک از هیاتهای امنا می ‌توانند در مقاطع مختلف و واحدهای نظری و عملی تصمیم ‌گیری کنند.

 

تجمع  هیات علمی دانشگاه فرهنگیان

روز یکشنبه ۲۱ شهریور، بیش از ۱۷۰ تن از اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان در اعتراض به عدم صدور حکم همسان سازی حقوق شان در محوطه سازمان مرکزی این دانشگاه تجمع کردند.

مجلس شورای اسلامی در قالب جز ۲ از بند (و) تبصره ۲ لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ قانون همسان ‌سازی حقوق اعضای هیأت علمی دانشگاههای وابسته به وزارت علوم تحقیقات و فناوری با حقوق اعضای هیأت علمی غیر بالینی دانشگاههای وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را به تصویب رساند.

این در حالی است که دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی وابسته به دستگاههای اجرایی تابع ماده یک قانون احکام دائمی برنامه ‌های توسعه بوده و از ضوابط و مقررات حاکم بر وزارت عطف تبعیت می‌کنند و لذا لازم است مانند سابق از حقوق و مزایای یکسانی با اعضای هیأت علمی دانشگاههای وابسته به وزارت علوم برخوردار باشند.

 

تجمع دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه آزاد مشهد

جمعی از دانشجویان پزشکی دانشگاه آزاد مشهد روز دوشنبه ۲۲ شهریور در اعتراض به افزایش شهریه ها اقدام به برگزاری تجمع کردند.

این تجمع اعتراضی در حالی صورت گرفت که درخواستهای مکرر نمایندگان دانشجویان برای ملاقات با سرپرست دانشگاه آزاد خراسان رضوی بی پاسخ مانده بود. در تجمعات و اعتراضات دانشجویی که امسال در دانشگاههای مختلف کشور صورت گرفت، شعار و مطالبه اصلی دانشجویان، اعتراض به پولی شدن دانشگاهها بود. علاوه بر این حذف پرداختی بابت کار در بیمارستان ۲۱ آذر یکی دیگر از موارد مورد اعتراض دانشجویان بود.

 

افزایش چشمگیر نرخ غذای دانشجویی

روز دوشنبه ۲۲ شهریور، براساس اعلام صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم قیمت غذای دانشجویی در سال تحصیلی جدید (۱۴۰۱-۱۴۰۰) طی بخشنامه ای به دانشگاهها ابلاغ شد.

بر این اساس قیمت غذاها نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است:

صبحانه در سال گذشته ۱۱۲۰۰ ریال و در سال جاری ۱۶۰۰۰ ریال ناهار و شام (غذای کم هزینه) در سال گذشته ۱۵۰۰۰ ریال و در سال جاری ۲۱۰۰۰ ریال

 

بیکاری بیش از ۳۰۰ هزار فارغ ‌التحصیل رشته روانشناسی در کشور

روز شنبه ۲۷ شهریور، مسعود کمبرانی، رئیس جهاد دانشگاهی استان تهران گفت: «بر اساس بررسیهای انجام شده ۳۰۰ هزار فارغ‌ التحصیل رشته روانشناسی در کشور بیکار هستند یا در رشته خودشان صاحب شغل نیستند

کمبرانی در همین زمینه تاکید کرد: «در ایران با توجه به شرایط موجود در مقوله کرونا و مشکلات اقتصادی نیاز به مشاوره‌ های روانشناسی فراوان است

رئیس جهاد دانشگاهی استان تهران دیدگاهها فرهنگی را از جمله دلایل عدم مراجعه یا کمبود مراجعان به روانشناسان و مشاوران دانست و گفت: برای مثال اگر هر فردی در کشور به‌دلیل مسائل فرهنگی برای دریافت خدمات مشاوره مراجعه کند حتماً انگ دیوانگی به او می‌زنند، در صورتی که هر فرد باید مشاوره داشته و در صورت بروز هر مشکل می‌تواند از خدمات مشاوره‌ای بهره‌مند شود.

 

درخواست ممنوع ‌الخروجی رئیس و معاونان سازمان سنجش

احمد نادری، رئیس هیات تحقیق و تفحص از سازمان سنجش و نایب رئیس کمیسیون آموزش مجلس روز یکشنبه ۲۸ شهریور در نامه‌ ای از دادستان کل کشور خواست، رئیس و معاونان سازمان سنجش ممنوع ‌الخروج شوند.

متن این نامه به شرح ذیل است:

با سلام و تحیات

نظر به تصویب قاطع نمایندگان مردم شریف ایران در صحن مجلس شورای اسلامی مبنی بر تحقیق و تفحص از سازمان سنجش آموزش کشور و با توجه به شکایات و مستندات و بررسیهای اولیه انجام شده نسبت به سوء عملکرد و تخلفات رئیس و مدیران این سازمان، متأسفانه باخبر شدیم آقای ابراهیم خدایی (رئیس سازمان) به بهانه فرصت مطالعاتی قصد خروج از کشور دارند. همچنین شائبه خروج برخی از مدیران این سازمان نیز با عنایت به شکایات و تخلفات گسترده وجود دارد. لهذا، خواهشمند است دستور مقتضی جهت ممنوع ‌الخروج شدن ایشان را صادر فرمایید تا خللی در فرآیند تظلم‌خواهی مردم و صیانت از حقوق بیت ‌المال رخ نداده و امکان فرار از بار مسئولیت و پاسخگویی برای این فرد میسر نگردد.

 

 

 (منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: خبرگزاری آنا، خبرگزاری مهر، خبرگزاری دانشجو، کارگرنیوز(

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۴۲، پنجشنبه ۱ مهر ۱۴۰۰ - ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۱

 

 

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول