دانشگاه در ماهی که گذشت (خرداد ۱۴۰۱)

کامران عالمی نژاد

 

درخواست دانشگاهیان و فعالان مدنی برای آزادی سعید مدنی

روز دوشنبه ۲ خرداد، دهها تن از دانشگاهیان و فعالان مدنی کشور در یک بیانیه مشترک خواهان آزادی سعید مدنی شدند.

در این بیانیه آمده است:

بازداشت سعید مدنی، جامعه ‌شناس دردمند و صاحب اندیشه و پژوهشگر اجتماعی، برای فعالان مدنی خبری تلخ و ناگوار بود. آموزه ‌های ایشان در دوره ‌های کاربردی، پژوهشهای میدانی و کیفی، کتا‌بهای علمی و مشاوره ‌های راهبردی، در جامعه مدنی ایران اثرات گرانسَنگی به جای گذاشته است. بسیاری از نهاد‌های مدنی در کاهش و رفع آسیبهای اجتماعی همواره از خدمات وی بهره ‌مند شده ‌اند و متاثر از دغدغه ‌های اجتماعی، متانت رفتار و صداقت گفتار او هستند.

تجربهِ ما از همکاری با ایشان بیانگر آن است که در فعالیتهای اجتماعی و خدمات آموزشی، پژوهشی و‌ مشاوره‌ ای خود در عرصه اجتماعی، هرگز سیاسی برخورد نکرده و با رفتار حرفه ‌ای - مدنی با مسایل روبرو می ‌شد.

در شرایط سخت اجتماعی امروز که جامعه مدنی متعهدتر به تحقق اهداف و ‌ماموریتهای خود در جهت کمک به مسائل اجتماعی ایران است، بازداشت سعید مدنی نگرانیهای جدی فعالان اجتماعی را بیشتر می ‌کند. از این رو امضا کنندگان این بیانیه که همگی از دانشگاهیان و فعالان اجتماعی هستیم، از مقامات قضایی درخواست داریم که هر چه زودتر نسبت به آزادی ایشان اقدام نمایند.

 

محکومیت هستی امیری در دادگاه تجدید نظر

روز دوشنبه ۲ خرداد، هستی امیری، دانشجوی دانشگاه علامه طباطبایی توسط دادگاه تجدید نظر استان تهران به یک سال حبس تعزیری و مجازاتهای تکمیلی محکوم شد.

خانم امیری پیشتر از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به یک سال حبس تعزیری و همچنین بابت مجازات تکمیلی به ضبط تلفن همراه، منع عضویت در گروهها و دستجات سیاسی و اجتماعی در فضای مجازی و خارج از آن و همچنین منع اقامت در گردهماییهایی دانشجویی (به غیر از کلاسهای موظفی درسی) به مدت دو سال محکوم شده بود، این حکم توسط دادگاه تجدید نظر عیناً تایید شده است.

امیر رئیسیان، وکیل خانم امیری پیشتر گفته بود، این محکومیت در ارتباط با پرونده‌ ای است که سال گذشته پس از انتشار تصویری از این فعال دانشجویی در دانشگاه علامه طباطبایی در ارتباط با ۸ مارس، گشوده شده ولی مسکوت باقی مانده بود.

بامداد روز سه‌ شنبه ۳ خرداد، دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی در اعتراض به سرکوب دانشگاه و حکم یک سال حبس تعزیری هستی امیری، دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق اقتصادی این دانشگاه، دست به تجمع و اعتراض زدند

در همین روز؛ جمعی از دانشجویان دانشگاه نوشیروانی بابل در اعتراض به سرکوب اعتراضهای دانشجویی و صدور حکم حبس برای هستی امیری، و در حمایت از فرهاد میثمی، فعال مدنی، محمد حبیبی و اسماعیل عبدی معلمان در بند، دست به تجمع در محوطه دانشگاه زدند.

 

مسمومیت غذایی دهها دانشجو در تهران طی دو روز

یک روز پس از اعلام خبر مسمومیت غذایی ۵۵ دانشجوی دختر در خوابگاهی در تهران، یحیی صالح طبری، رئیس اورژانس تهران روز سه شنبه ۳ خرداد از مسمومیت غذایی ۳۸ دانشجوی دیگر در خوابگاه دانشگاه امام صادق این شهر خبر داد.

یک روز پیشتر، مجتبی خالدی، سخنگوی سازمان اورژانس، از مسمومیت غذایی ۵۵ دانشجوی دختر در یک خوابگاه واقع در بلوار مرزداران تهران خبر داد و گفته بود که احتمال افزایش مصدومان وجود دارد. او توضیح داد که این خوابگاه مربوط به یکی از دانشگاهها است و دانشجویان همگی از غذای آن خوابگاه خوردند.

 

دو دهه پس از زلزله بم؛ خوابگاه کانکسی دانشجویان بم آتش گرفت

جمعه شب ۶ خرداد، آتش سوزی در دو خوابگاه کانکسی دختران دانشجوی این دانشگاه رخ داد که تلفات یا مصدوم نداشت اما دو کانکس به طور کامل در آتش سوخت.

مدیرعامل آتش نشانی شهرداری بم گفت که کپسول آتش نشانی مناسب این نوع حریق در محل وجود نداشته است؛ درحالی که معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بم می گوید که کپسولها اخیرا توسط این سازمان پر شده اند و باید از همان نوع که می گویند پر می کرده اند.

محمد غضنفرآبادی البته اگرچه می گوید که قصد ندارد به مساله دامن بزند اما تاکید دارد که آتش نشانی نیز دیر به محل آتش رسیده است.

معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بم درباره شرایط خوابگاههای این دانشگاه گفت: این کانکسها یک سال و نیم بعد از زمان زلزله ۸۲ برای استفاده مردم تعبیه شدند که تا نیمه دوم سال ۹۰ مردم به دلیل شرایط زلزله و ساخت و سازهایی که داشتند از این کانکسها استفاده می کردند. غضنفرآبادی بیان کرد: کانکس ها از سال ۹۰ تاکنون در اختیار دانشگاه علوم پزشکی قرار گرفته اند تا به عنوان خوابگاه از آنها استفاده شود.

 

کمبود ظرفیت بسیاری از خوابگاهها به خاطر تغییر کاربری آن

هاشم داداش پور رئیس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم روز شنبه ۷ خرداد، در خصوص گلایه دانشجویی از کمبود ظرفیت خوابگاههای دانشجویی گفت: تعداد خوابگاههای دانشجویی محدود است و طبیعی است که نتوانیم ظرفیت را به همه دانشجویان کشور اختصاص دهیم؛ چرا که تعداد دانشجویان زیاد است، اما تعداد خوابگاهها متناسب با ظرفیت تمام دانشجویان نیست.

وی در ادامه افزود: در سالهای گذشته از طریق اجاره خوابگاه استیجاری و خوابگاه خودگردان کمبود ظرفیت تأمین می ‌شد، اما در یک مقطع زمانی دوساله کرونا اتفاقی که افتاد این بود که خوابگاههای کشور، یعنی پیمانکاران یا کسانی که صاحبان این خوابگاهها بودند، تغییر کاربری خوابگاه را در دستور کار قرار دادند. در سال جاری از این افراد دعوت شد که خوابگاهها را به دانشگاهها اجاره دهند، ولی اکثر ساختمانها تغییر کاربری داده بودند و تمایلی نداشتن که خوابگاه را به دانشگاه واگذار کنند.

 

مقام وزارت علوم مسمومیت غذایی دهها دانشجو را تایید کرد

سه هفته پس از اعلام خبر بروز علائم مسمومیتِ دهها دانشجو در تهران و تکذیب برخی مقامات دانشگاهی، رئیس سازمان امور دانشجویان «مسمومیت غذایی» این دانشجویان را بر اساس اعلام وزارت بهداشت تایید کرد.

هاشم داداش ‌پور، رئیس سازمان امور دانشجویان، روز شنبه ۲۱ خرداد، به‌ طور تلویحی این مسمومیت غذایی را با «کیفیت غذای دانشگاهها» مرتبط اعلام کرد، اما گفت با توجه به این که پیمانکاران غذاخوریهای دانشجویی برای بازه‌ های زمانی طولانی ‌مدت قرارداد می‌ بندند، دانشگاهها قادر نیستند که به یک باره برای هماهنگی با این پیمانکاران اقدامات لازم را انجام دهند.

 

تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه پیام نور تهران

روز سه شنبه ۱۰ خرداد ، جمعی از دانشجویان دانشگاه پیام نور تهران برای چندمین مرتبه در مقابل ساختمان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مقابل درب ورودی این دانشگاه دست به تجمع اعتراضی زدند.

دانشجویان معترض خواستار لغو برگزاری امتحانات به صورت حضوری هستند و گفتند که کلاسهای شان را به صورت مجازی سپری کرده اند، لذا خواهان برگزاری امتحانات به صورت مجازی هستند؛ آنها اضافه کردند که در خصوص برگزاری امتحانات به صورت حضوری، اطلاع رسانی لازم توسط مسئولان دانشگاه صورت نگرفته است.

 

تجمع اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب

روز سه شنبه ۱۰ خرداد، شماری از کارکنان و اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب مقابل این دانشگاه دست به تجمع زدند.

آنها از جمله دلایل تجمع خود را اعتراض به پایین بودن حقوق دریافتی باوجود میزان قابل توجه مبلغ حقوق دریافتی هیات رئیسه دانشگاه عنوان کردند. معترضان با پهن کردن سفره‌ِ خالی به نشانه‌ِ شرایط اسف ‌انگیز معیشتی ‌شان، نسبت به پایین بودن دستمزدها اعتراض کردند.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه امیرکبیر

روز سه شنبه ۱۰ خرداد، گروهی از دانشجویان دانشگاه امیرکبیر، در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات شان، در محوطه این دانشگاه دست به تجمع زدند.

این دانشجویان نسبت به مشکلات آموزشی موجود در دانشگاه پلی تکنیک اعتراض کرده و از مسئولان دانشگاه خواستند که به مطالبات شان توجه و رسیدگی شود.

یکی از دانشجویان معترض عنوان کرد: «مسئولان دانشگاه امیرکبیر، مدت زمان اختصاص یافته برای فرجه امتحانات دانشجویان را تنها یک هفته در نظر گرفته‌ اند؛ این تصمیم درحالی اتخاذ شده که در حال حاضر جمعیت قابل توجهی از دانشجویان رشته‌ های مختلف، امتحانات میان ترم خود را به پایان نرسانده اند و در زمان تعیین شده برای فرجه امتحانات پایان ترم نیز امتحان میان ترم دارند.»

 

تجمع اعضای شرکت تعاونی مسکن دانشگاه علوم پزشکی زنجان

روز چهارشنبه ۱۱ خرداد، اعضای شرکت تعاونی مسکن دانشگاه علوم پزشکی زنجان در مقابل ساختمان استانداری دست به تجمع اعتراضی زدند. تجمع این شهروندان در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات شان صورت گرفت.

 

تایید حکم ۱۶ سال زندان برای علی یونسی و امیرحسین مرادی

مصطفی نیلی وکیل دادگستری روز دوشنبه ۱۶ خرداد از تایِید حکم علی یونسی و امیرحسین مرادی دانشجویان بازداشتی دانشگاه صنعتی شریف، در شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر استان تهران خبر داد.

این دو دانشجوی المپیادی دانشگاه صنعتی شریف در دادگاه بدوی به اتهام «تخریب، تحریق و خرابکاری در تأسیسات عمومی» به ۱۰ سال، به اتهام «اجتماع و تبانی و اقدام علیه امنیت ملی و همکاری با گروههای معاند» به پنج سال و به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس محکوم شده بودند که دادگاه تجدیدنظر، عینا این حکم را تأیید کرده و بر این اساس؛ حکم اشد، یعنی ۱۰ سال حبس قابل اجرا خواهد بود.

 

تجمع  اعتراضی جلوی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد

روز سه شنبه ۱۷ خرداد، کارکنان دانشگاه آزاد مقابل ساختمان مرکزی این دانشگاه در تهران تجمع اعتراضی برگزار کردند. این شهروندان با برگزاری تجمع نسبت به تداوم عدم افزایش حقوق ماهیانه مطابق خط فقر جاری در کشور اعتراض کردند.

کارکنان دانشگاه آزاد با سردادن شعار «تهرانچی دروغگو حاصل وعده هات کو» نسبت به خلف وعده رئیس دانشگاه آزاد اعتراض کردند.

 

 

اعتراض دانشجویان به «کنترل و خشونت» حراست دانشگاهها

دهها دانشجو با انتشار بیانیه‌ ای ضمن انتقاد از «برخوردهای خشونت ‌آمیز حراست دانشگاهها» از سایر دانشجویان و استادان دانشگاه خواستند که با «مطالبه‌ گری مانع حمله اقتدارگرایانه به ساحت دانشگاه شوند.»

در این بیانیه که روز پنجشنبه، ۱۹ خرداد، منتشر شده است، با اشاره به «درگیری فیزیکی، ضرب‌ و‌ شتم و گروگانگیری دانشجویان» از سوی «نهاد کنترلگر حراست» از این نهاد به‌ عنوان «ناقض مفهوم دانشگاهِ مستقل و آزاد» نام برده شده که با «فلسفه‌ سلطه و کنترل دانشجویان در تمامی ساحتهای زندگی به‌ وجود آمده است.»

در ادامه این بیانیه «محدودیتهای خوابگاهها، تفکیکهای جنسیتی، اخراج و ارعاب دانشجویان و اساتید، ممنوعیت از فعالیتهای سیاسی آزاد، احضار هرروزه دانشجویان به کمیته ‌های انضباطی و نهادهای امنیتی خارج دانشگاه» به عنوان بخشی از فشارهای تحمیل‌ شده بر دانشجویان عنوان شده است.

در این بیانیه به موضوع حذف زنان از جامعه به ‌واسطه تفکیک جنسیتی و اعمال سیاستهای مردسالارانه اشاره شده و آمده است که این سیاستها «نیمی از جمعیت دانشجویان را از ارتقا و پیشرفت محروم ساخته‌ است.»

 

بازداشت ملیحه جعفری، دانشجوی دانشگاه تهران

روز یکشنبه ۲۲ خرداد ماه، ملیحه جعفری، دانشجوی دانشگاه تهران و از بازداشت شدگان اعتراضات آبان ۱۳۹۸، پس از احضار به شعبه ۱ اجرای احکام دادسرای زندان اوین برای تحمل حبس تعزیری شش ماهه خود بازداشت شد. این دانشجو پیش ‌تر به مصادیق اتهاماتی همچون اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور، به شش ماه حبس تعزیری محکوم شده بود.

ملیحه جعفری، روز یکشنبه اول خرداد، با دریافت ابلاغیه ای کتبی برای سپری کردن دوران حبس تعزیری خود توسط شعبه یک اجرای احکام دادسرای زندان اوین احضار شده بود.

این دانشجوی رشته نمایش عروسکی و هنرهای زیبای دانشگاه تهران در تاریخ ۱۲ تیرماه ۱۳۹۹، برای تحمل شش ماه حبس تعزیری خود توسط شعبه یک اجرای احکام کیفری دادسرای زندان اوین احضار شد اما با توجه به شیوع کرونا اجرای حکم او تعلیق شد.

لازم به ذکر است، ملیحه جعفری پس از بازداشت در جریان اعتراضات آبان ۱۳۹۸ و انتقال به سلول انفرادی یکی از ارگانهای امنیتی و طی‌ مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام در تاریخ ۱۰ آذر ماه ۱۳۹۹ با تودیع قرار کفالت به مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان آزاد شده بود.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس

روز دوشنبه ۲۳ خرداد ، جمعی از دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس مقابل ساختمان مرکزی این دانشگاه دست به تجمع زدند. این تجمع در اعتراض به وضعیت نامطلوب صنفی و رفاهی و عدم توجه مسئولان دانشگاه نسبت به این وضعیت صورت گرفت.

در جریان این تجمع دانشجویان خواستار حضور رئیس دانشگاه در تجمع جهت پاسخگوئی شدند که با اصرار دانشجویان، فرهاد دانشجو رئیس جدید دانشگاه تربیت مدرس، در جمع دانشجویان حضور یافت و به جهت هراس از ادامه و افزایش تعداد دانشجویان معترض در تجمع، دانشجویان معترض را به سالن چمران این دانشگاه دعوت کرد. بدین ترتیب با شکل گیری جلسه پرسش و پاسخ مهلت یک ماهه جهت وصول مطالبات به فرهاد دانشجو از جانب دانشجویان داده شد که از جمله ی آنها برکناری پیمانکار سلف در صورت عدم جلب رضایت دانشجویان است.

 

مریم کریم بیگی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد

مریم کریم بیگی، خواهر زنده یاد مصطفی کریم بیگی از شهدای خیزش سال ۱۳۸۸، روز سه شنبه ۲۴ خرداد، توسط نیروهای امنیتی ضمن تفتیش منزل شخصی اش بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

شهناز اکمالی، مادر خانم کریم بیگی با انتشار پستی در صفحه شخصی خود، از بازداشت فرزندش در ساعت ۷ صبح توسط نیروهای امنیتی خبر داد. او در این ویدئو گفت که ماموران همزمان با بازداشت دخترش، اقدام به تفتیش منزل شخصی‌ شان کردند.

\یش از این مریم با یک تماس تلفنی از دانشگاه محل تحصیل خود در مقطع کارشناسی ارشد رشته جامعه ‌شناسی اخراج شده است. اخراج مریم کریم ‌بیگی از دانشگاه به دلیل «پرونده‌ ای که اخیرا وزارت اطلاعات علیه او گشوده بود» انجام گرفته است.

 

 

تنها ۱۰ درصد شرکت کنندگان کنکور داوطلبان رشته ریاضی هستند

نسرین سلطانخواه، رئیس سابق بنیاد ملی نخبگان روز چهارشنبه ۲۵ خرداد گفت: علم ریاضی مادر همه علوم و منطق صحیح فکر کردن است، اما این روزها در مدارس و دانشگاهها دچار افول شده است. معاون سابق علمی و فناوری ریاست جمهوری ادامه داد: رشته ریاضی در مدارس مورد استقبال دانش آموزان نیست و خیلی از صندلیها خالی مانده است.

او ادامه داد: تنها ۱۰ درصد شرکت کنندگان کنکور امسال داوطلبان رشته ریاضی هستند که زنگ خطر و هشدار جدی است و همه باید برای این رویداد منفی که خیلی سریع اتفاق افتاده است چاره‌ای بیندیشند.

 

مسمومیت مجدد دانشجویان در سلف دانشگاه

بابک کریمی، رییس دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان روز پنجشنبه ۲۶ خرداد، با اشاره به مسمومیت ۵۰ نفر از دانشجویان این دانشگاه گفت: ما هم احتمال مسمومیت غذایی و هم احتمال مشکل ویروسی و هم تلفیقی از این دو مورد را در نظر می‌ گیریم، ولی باید منتطر جواب آزمایشها باشیم تا علت را دقیق اعلام کنیم.

رییس دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان با بیان اینکه دانشجویانی که دچار مسمومیت گوارشی شده بودند علایمی از جمله تهوع، استفراغ و اسهال داشتند، تصریح کرد: از بین ۶۵۰ دانشجویی که وعده غذای ناهار را صرف کرده بودند حدود ۵۰ نفر دچار مشکلات گوارشی شده بودند.

در همین رابطه روز دوشنبه ۳۰ خرداد، مشهود تقی لو معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان، علت مسمومیت دانشجویان تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان در روز پنجشنبه را آلودگی و عفونت میکروبی مواد غذایی استفاده شده در سلف دانشگاه اظهار کرد.

 

نعمت احمدی از دانشگاه اخراج شد

روز پنجشنبه ۲۶ خرداد، نعمت احمدی حقوقدان، وکیل دادگستری و عضو هیات علمی واحد مرکز دانشگاه آزاد اسلامی از اخراج خود با امضای سرپرست معاونت امور آموزشی خبر داد.

وی در این باره گفت: با امضای سرپرست معاونت امور آموزشی این دانشگاه، از دانشگاه اخراج شده است.

این عضو هیات علمی دانشگاه در رابطه با این خبر اظهار داشت که ابتدا حقوقم را قطع کردند و پس از آن اعلام کردند که دانشگاه نمی ‌تواند با من ادامه همکاری دهد.

 

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: رادیو فردا، هرانا، ایرنا، دیده بان ایران، العربیه، ایلنا، آنا، دانشجو، ایسنا، آناتولی، همشهری آنلاین، کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، کانال تلگرام شوراهای صنفی دانشجویان کشور، جوان، فارس، مهر)

  

 

 منبع: نبرد خلق شماره ۴۵۲، چهارشنبه اول تیر ۱۴۰۱– ۲۲ ژوئن ۲۰۲۲

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول