چالشهای معلمان (خرداد ۱۴۰۱)

فرنگیس بایقره

 

احضار پنج فعال صنفی معلمان در رشت

تیمور باقری کودکانی، تهماسب سهرابی و انوش عادلی از اعضای هیات مدیره کانون صنفی فرهنگیان گیلان و یدالله بهارستانی و غلامرضا اکبر زاده باغبان از فعالان صنفی معلمان گیلان طی ابلاغیه ای به شعبه ۳ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب رشت احضار شدند.

طی این ابلاغیه از این فعالان خواسته شده تا ظرف مدت ۵ روز جهت دفاع از خود در خصوص اتهام انتسابی به شعبه ۳ مراجعه کنند. اتهام مطروحه علیه این معلمان تبلیغ علیه نظام است.

 

تداوم بازداشت و بلاتکلیفی سه فعال صنفی معلمان

محمد حبیبی، رسول بداقی و جعفر ابراهیمی، فعالان صنفی فرهنگی کماکان در بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین، در بلاتکلیفی بسر می برند. آنان روز شنبه ۱۰ اردیبهشت  توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شدند.

این فعالان صنفی هم اکنون به صورت جدا از هم در اتاقهای عمومی که هر یک حدودا ۱۴ تا ۲۰ زندانی از جمله متهمان غیرعقیدتی را در خود جای داده در بند ۲۰۹ زندان زندان اوین نگهداری می شوند و کماکان از حق دسترسی به وکیل محروم هستند.

به گفته یک منبع نزدیک به خانواده محمد حبیبی گفت: وی روز یکشنبه اول خرداد با خانواده‌ خود تماس تلفنی داشته و باوجود اتمام بازجوییها کماکان با صدور قرار برای آزادی موقت او موافقت نشده است.

 

گزارشی از تداوم بازداشت سه فعال صنفی در سنندج

شعبان محمدی، اسکندر لطفی و مسعود نیکخواه، فعالان صنفی معلمان در بازداشتگاه ستاد خبری اداره اطلاعات سنندج در بازداشت و بلاتکلیفی بسر می برند.

یک منبع نزدیک به خانواده این شهروندان در روز سه ‌شنبه ۳ خرداد گفت: آقای لطفی و محمدی در تماس تلفنی با خانواده‌ خود گفته اند که اتهامات مطروحه به هیچ عنوان درست نیست و در بازجوییها نیز موکدا از پذیرش آن خودداری کرده اند.

به گفته این منبع مطلع، خانواده این زندانیان بارها به مقامات مسئول از جمله دادستان سنندج مراجعه کرده و خواهان صدور قرار وثیقه در خصوص آنان شده اند.

اسکندر لطفی، فعال صنفی معلمان و بازرس شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان پیشتر نیز به واسطه فعالیتهای خود سابقه بازداشت و محکومیت دارد.

 

ممانعت از آزادی جعفر ابراهیمی با دخالت وزارت اطلاعات

باوجود صدور دستور و تودیع قرار وثیقه مبنی بر آزادی جعفر ابراهیمی، معلم و عضو کانون صنفی معلمان تهران، در پی کارشکنی ماموران وزارت اطلاعات از آزادی وی ممانعت به عمل آمده است. این فعال صنفی روز شنبه ۱۰ اردیبهشت‌ توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شد و قرار بود که روز دوشنبه ۹ خرداد، با تودیع قرار از بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین آزاد شود.

در آستانه هفته معلم شماری از فعالان صنفی توسط نهادهای امنیتی احضار و تعدادی نیز بازداشت شدند. روز یکشنبه ۱۱ اردیبهشت معلمان و فرهنگیان شاغل و بازنشسته کشور در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات شان مقابل ادارات آموزش و پروش در بیش از ۴۰ شهر دست به تجمع زده و شماری از فعالان صنفی نیز بازداشت شدند.

 

ایرج راهنما فعال صنفی معلمان فارس بازداشت شد

روز یکشنبه ۸ خرداد، ایرج راهنما فعال صنفی معلمان استان فارس، توسط نیروهای امنیتی در شیراز بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. ماموران ضمن تفتیش منزل، شماری از وسایل شخصی او را ضبط کرده و با خود بردند. ایرج راهنما نائب رئیس انجمن صنفی معلمان استان فارس است.

 

رسول بداقی به ۵ سال حبس محکوم شد

محکومیت رسول بداقی، بازرس کانون صنفی معلمان و عضو شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان، توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تایید شد. وی پیشتر توسط دادگاه انقلاب تهران به تحمل ۵ سال حبس، ممنوعیت خروج از کشور و منع اقامت در تهران و تمام استانهای هم جوار به مدت ۲ سال محکوم شده بود. با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی مجازات اشد یعنی ۴ سال حبس در خصوص وی قابل اجرا است.

براساس حکمی که روز چهارشنبه ۱۱ خرداد به رامین صفرنیا، وکیل مدافع او ابلاغ شده است؛ آقای بداقی از بابت اتهام “اجتماع و تبانی” به ۴ سال حبس و به اتهام “فعالیتهای تبلیغی علیه نظام” به تحمل ۱ سال حبس محکوم شده است.

 

جبار دوستی در مریوان بازداشت شد

روز سه شنبه ۱۷ خرداد، جبار دوستی از اعضای هیات مدیره انجمن صنفی معلمان کردستان توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. ماموران امنیتی ضمن تفتیش منزل وی، برخی از وسایل شخصی از جمله لپ تاپ و تلفن همراه او را ضبط کرده و با خود بردند.

 

شعبان محمدی و‌ مسعود نیکخواه به زندان اوین منتقل شدند

شامگاه شنبه ۱۴ خرداد، شعبان محمدی، فعال صنفی معلمان طی یک تماس تلفنی از انتقال خود و مسعود نیکخواه به زندان اوین خبر داد. این تماس تلفنی با دخالت نیروهای امنیتی نیمه تمام ماند و اجازه گفتن بند محل نگهداری به او داده نشده است.

چندی پیش تلویزیون دولتی با انتشار گزارشی بازداشت دو تبعه فرانسوی را به تجمعات اعتراضی اخیر معلمان در کشور نسبت داده و اسکندر لطفی، مسعود نیکخواه، شعبان محمدی و رسول بداغی، از فعالان صنفی معلمان را با این دو نفر مرتبط دانسته بود. گزارشی که با واکنش فعالان صنفی معلمان و انتشار چندین بیانیه از سوی آنان در محکومیت این اقدام مواجه شد.

 

بهنام محمدی در شیراز بازداشت شد

روز یکشنبه ۲۲ خرداد، بهنام محمدی، فعال صنفی معلمان اهل شیراز توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

 

دانش آموزان بازمانده از تحصیل در سیستان و بلوچستان

مدیر کل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان از وجود ۴۲ هزار دانش آموز بازمانده از تحصیل در این استان خبر داد.

روز چهارشنبه ۲۵ خرداد، حسینعلی میرعبدی با بیان اینکه ۴۲ هزار بازمانده از تحصیل یکی از چالشهای اساسی آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان است، اظهار داشت: “عوامل متعددی در فرآیند بازمانده شدن از تحصیل در سیستان و بلوچستان موثر است که می‌ توان به فقر فرهنگی و اقتصادی، کودکان کار، پراکندگی و سخت گذر بودن مناطق و روستاها اشاره کرد".

میرعبدی سرانه فضای آموزشی استان را به ازای هر دانش آموز ۳.۲ متر مربع عنوان کرد و گفت: “در سال تحصیلی گذشته ۸۵۰ هزار دانش آموز در استان مشغول به تحصل بودند و در سال تحصیلی جدید نیز با ثبت نام بیش از ۱۱۲ هزار نفر روبرو خواهیم بود که ۹۲ هزار نفر آنان موالید سال ۱۳۹۵ هستند".

 

حرکتهای اعتراضی معلمان

 

تجمع معلمان و فرهنگیان شهرستان مریوان

روز دوشنبه ۹ خرداد، جمعی از معلمان و فرهنگیان شهرستان مریوان در اعتراض به تداوم بازداشت اسکندر لطفی، شعبان محمدی و مسعود نیکخواه مقابل ساختمان دادگستری این شهرستان دست به تجمع اعتراضی زدند.

انجمن صنفی معلمان کردستان مریوان نیز در این تجمع بیانیه ای را منتشر و هرگونه پرونده سازی و سناریو سازی امنیتی برای اسکندر لطفی، شعبان محمدی و مسعود نیکخواه و بی توجهی و انحراف مطالبات صنفی فرهنگیان را محکوم به شکست دانسته است.

 

تجمع معلمان سنندج

روز سه ‌شنبه ۱۰ خرداد، شماری از معلمان سنندج با برگزاری تجمع اعتراضی مقابل اداره آموزش و پرورش این شهر خواستار رسیدگی به مطالبات خود شدند. معلمان معترض طی این تجمع شعار “معلم زندانی آزاد باید گردد” سر دادند.

 

تجمع فرهنگیان بخش نشتا در ساری

روز شنبه ۲۱ خرداد، گروهی از فرهنگیان بخش نشتا از توابع شهرستان تنکابن، مقابل ساختمان دادگاه تجدیدنظر استان مازندران واقع در ساری، دست به تجمع اعتراضی زدند.

فرهنگیان معترض گفتند که حقوق بیش از ۱۵۰ نفر از فرهنگیان این بخش از طریق “شرکت مدنی فرهنگ” و  زمین خواران در حال پایمال شدن است و از ریاست دادگاه تجدیدنظر استان خواستند که به پرونده زمین خواری مذکور ورود کرده و با متخلفان برخورد کند.

 

تجمع مربیان آموزش فنی و حرفه ای استان البرز

روز شنبه ۲۱ خرداد، شماری از کارکنان و مربیان اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان البرز، در محوطه این اداره واقع در کرج، دست به تجمع زدند. این شهروندان  نسبت به سطح نازل دریافتی ها و در موازات آن وضعیت نامناسب معیشتی خود اعتراض کردند.

 

تجمع معلمان پیش دبستانی در اهواز

روز دوشنبه ۲۳ خرداد، شماری از مربیان پیش دبستانی استان خوزستان مقابل ساختمان اداره کل آموزش و پرورش این استان واقع در اهواز تجمع کردند. مربیان در این تجمع با سر دادن شعارهایی خواستار استخدام و تعیین تکلیف خود شدند.

 

تجمع معلمان و فرهنگیان شاغل و بازنشسته دستکم در ۳۷ شهر

روز پنجشنبه ۲۶ خرداد، در پی فراخوان شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، اعتراض سراسری معلمان شاغل و بازنشسته سراسر کشور در بسیاری از شهرهای ایران شکل گرفت.

معلمان شاغل و بازنشسته در شهرهای مختلف کشور از جمله یاسوج، دلفان، خرم آباد، مریوان، ساری، شهرکرد، زنجان، اردبیل، الیگودرز، رشت، اهواز، کرمانشاه، ملایر، بابل، رضوانشهر، هرسین، بیجار، آبدانان، اسلام آباد غرب، مرند، سردشت، کرج، اندیمشک، همدان، کاشمر، خمینی شهر، سنندج، بوکان، سقز و زیویه، ارومیه، یزد، اصفهان، بندرعباس، شازند، بجنورد، قزوین، شیراز، نورآباد ممسنی، لاهیجان،،‌ دورود، ، نجف آباد، اراک، کامیاران، دیواندره و جلفا، مقابل ساختمان اداره آموزش و پرورش شهرهای خود، دست به تجمع اعتراضی زدند.

نیروهای امنیتی با حضور پر رنگ خود مقابل ساختمان مجلس، مانع از شکل گیری تجمع و اعتراض معلمان ساکن در تهران شدند. همچنین تجمع فرهنگیان در شهرهای سقز و سنندج، یا حضور گسترده نیروهای امنیتی همراه بود.

تجمع معلمان اهواز با خواندن دسته جمعی شعر شورانگیز و انقلابی؛ زیر بار ستم نمی ‌کنیم زندگی\ می‌کنیم جان فدا در ره آزادگی\ وای بر این بندگی، وای بر این بندگی، همراه بود.

 

برخی از شعارهای معترضان

بی شرف دروغگو حاصل وعده هات تو

ظلم و ستم کافیه، سفره ما خالیه

هر چی بلا کشیدیم از اون بالا کشیدیم

معلم زندانی آزاد باید گردد

مُخبر! حیا کن! ریاستو رها کن!

دروغگو حاصل وعده ها کو

مرگ بر رئیسی

معلم بپا خیز برای رفع تبعیض

حسین حسین شعارتون دروغ و دزدی کارتون

تبعیضهای دولتی سر منشأ فساده

با اینهمه هیاهو حاصل وعده هات کو

ظلم و ستم کافیه سفره ما خالیه

زندانی سیاسی آزاد باید گردد

 

تجمع معلمان و خانواده فرهنگیان بازداشتی در سقز

روز یکشنبه ۲۹ خرداد، جمعی از معلمان و خانواده فرهنگیان بازداشتی مقابل دادگاه شهر سقز در اعتراض به تداوم بازداشت و بی خبری از وضعیت فعالان صنفی بازداشت شده تجمع کردند. تجمع کنندگان خواستار روشن شدن وضعیت معلمان بازداشتی شدند.

 

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، هرانا، کردپا، ایرنا، اتحادیه آزاد کارگران ایران، شورای بازنشستگان ایران)

 

 منبع: نبرد خلق شماره ۴۵۲، چهارشنبه اول تیر ۱۴۰۱– ۲۲ ژوئن ۲۰۲۲

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول