کارورزان سلامت (تیر ۱۴۰۱)
امید برهانی


رئیسی برای برجسته کردن بسیجیها، پرستاران را تحقیر کرد
در روزهای آخر خرداد ماه فایل سخنان اخیر ابراهیم رئیسی منتشر شد که نشان از قدرناشناسی و عدم توجه وی به زحمات کادر درمان کشور به ‌ویژه پرستاران داشت. او در این سخنان به نقل ‌قولی از رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان پرداخت و گفت «به رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان زنگ زدم، تلفنی خسته نباشید بگویم، به من گفت فلانی! اتفاقی افتاده، از خود موضوع کرونا مهم ‌تر چهره‌ های بسیجی و جهادی و انقلابی (در ایام کرونا) به بیمارستانها رفته ‌اند و به پزشکان و پرستاران یاد می‌ دهند چگونه باید برای مردم کار کرد. من خودم وقتی رفتم کنار خانواده ‌های داغدار دیدم طلبه ‌های ما هستند و تنها دل خانواده ‌ها را حضور آنها آرام می‌کند.
سخنان رئیسی بازتاب گسترده ‌ای در میان کادر بهداشت و درمان کشور و دیگر طیفهای جامعه داشت؛ به نحوی که همگان از رئیسی خواستند که از کادر درمان و به‌ ویژه پرستاران عذرخواهی کند. محمد شریفی مقدم دبیرکل خانه پرستار در این ‌باره گفت: وقتی کرونا به عنوان یک بیماری نوظهور اپیدمی یافت و وارد کشور شد، ابتدا دیدگاههایی وجود داشت مبنی بر اینکه این بیماری طی ۳ ماه از بین می ‌رود، بنابراین برنامه ‌ریزیهای انجام شده به صورت کوتاه ‌مدت بود، اما کرونا چنان که دیدیم درمان نداشت. تعداد پرستاران نصف حداقل استاندارد‌های جهانی است، با این حال پرستاران با چنین کمبود‌هایی به کار خود ادامه دادند و جان برکف دست گذاشتند تا از بیماران با کمترین امکانات و با وجود خطرات بالقوه برای خودشان مراقبت کنند تا جایی که در کشور ما با توجه به تعداد جمعیت، آمار جانباختگان پرستاری جزو بالاترین آمار در جهان بود موضوعی که نشاندهنده کمبود امکانات و تجهیزات مورد نیاز و کم بودن تعداد نیروی انسانی نسبت به حجم کار بود. این درحالی است که مسئولان کمترین حمایت را از پرستاران داشتند به این معنا که اولا باید نیرو به تعداد کافی در اختیار مراکز درمانی می ‌گذاشتند و پرستار بیکار در کشور وجود داشت، اما اقدامی در این راستا انجام ندادند. به جای استخدام پرستار از استخدام پرستاران ۸۹ روزه استفاده کردند، این اوج بهره‌ کشی بود که پرستاری که جانش را کف دست می‌ گذارد و می ‌داند که ممکن است جانش را از دست بدهد باز هم وارد میدان می ‌شود، اما به جای حمایتهای مادی و معنوی از سوی مسئولان مورد چنین رفتاری قرار بگیرد.
وی اظهار امیدواری کرد که رئیسی از کادر بهداشت و درمان کشور دلجویی و عذرخواهی کند.

اخراج سفیدپوشان عرصه نبرد با کرونا، منطقی ندارد
پس از روزهای کاری سخت پرستاران؛ سه سال طاقت ‌فرسا، مبارزه با ویروسی ناشناخته، پرستاری از انبوه بیماران در بیمارستانها، پوشیدن لباسهای ضدویروس و تجربه تلخ مواجهه با صحنه ‌های دلخراش مرگ بیماران و درست زمانی که پرستاران خود را آماده می ‌کردند به شرایط عادی بازگردند، خبر از تصمیماتی مانند لغو طرحهای تعهد خدمت اجباری بدون معرفی شغل به پرستاران کارآزموده کرونا و تعدیل نیروهای قرارداد ۸۹ روزه، کام سفیدپوشان عرصه سلامت را تلخ کرده است.
آن هم در شرایطی که گفته می‌شود با کمبود بیش از ۱۰۰هزار پرستار در کشور مواجه ‌ایم. پرستارانی که در ایام کرونا جذب شدند، قرار بود در اولویت استخدام در بخشهای کرونایی قرار گیرند اما در مجموع ۵ هزار پرستار مانند طرحی، شرکتی و غیره اخراج شدند.
روز پنجشنبه 2 تیر، دبیرکل خانه پرستاری ایران اقدام اخیر وزارت بهداشت را غیراخلاقی و نشانه قدرنشناسی از زحمات پرستاران می ‌داند و اظهار کرد: عجیب است که در این ماجرا تمامی بخشها به جای پاسخ ‌گویی، دیگری را مقصر می ‌دانند. مجلس چندین ماه است طرح ساماندهی کارکنان دولت را در دستور کار قرار داده و توپ را در زمین سازمان مدیریت و این سازمان هم در زمین وزارت بهداشت و این وزارتخانه هم در زمین سازمان مدیریت می‌اندازد. دبیرکل خانه پرستار اضافه می‌کند: هنوز کرونا تمام نشده و برخوردهای ناشایست با کادر پرستاری و کنار گذاشتن آنها عوارض و پیامدهای مختلفی دارد که مهم ‌ترین آن، خسارت به مردم و سلب اعتماد جامعه پرستاری از مسئولان است.
کف خواسته های کنونی پرستاران:
امنیت شغلی و تبدیل وضعیت به استخدام رسمی
اجرایی تعرفه ‎گذاری خدمات پرستاری
برقراریِ فوق ‌العاده خاص کادر سلامت
پرداختِ به موقع حقوق

افزایش ۳ برابری بستری و سرپایی کووید در دهه اول تیر
در هفته ‌ای که گذشت (از شنبه چهارم تیر ماه تا آدینه دهم تیر)، بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲۶۶۱ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شده است که از این تعداد در مجموع هفته گذشته ۴۳۳ بیمار در بیمارستانها بستری شدند.
بر اساس آمار وزارت بهداشت، مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور تا روز گذشته به هفت میلیون و ۲۳۸ هزار و ۵۸۹ نفر رسید. همچنین متاسفانه در هفته گذشته مجموعا ۱۱ بیمار مبتلا به کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند. بر این اساس مجموع جان‌باختگان این بیماری در کشور نیز به ۱۴۱ هزار و ۳۹۰ نفر رسیده است.
بنا بر گزارشها و بررسیهای گوناگون کارشناسی رژیم ایران آمار مربوط به کرونا را دستکم یک سوم آمار واقعی اعلام می کند.

فوق ‌العاده خاصِ کادر سلامت و افزایشِ حقوق ۱۴۰۱ را اجرا نکردند
عکس 1
فوق ‌العاده خاص با ضریب بالا، مطالبه‌ ای است که کادر سلامت مدتهاست آن را پیگیری می‌ کنند اما هربار با پاسخِ نداشتن اعتبار از سویِ سازمان مدیریت و خدماتِ کشوری مواجه می‌ شوند. آنها که در این دو سالِ کرونا در سخت‌ترین شرایط و پُرمخاطره‌ ترین محیط خدمت کردند، حالا انتظار دارند بخشی از خستگیِ جسمیِ و روحیِ این دو سال با پرداختِ مطالبه‌ِ قانونی ‌شان رفع شود. انتظاری که به ‌جاست اما آنها که باید، تاکنون زیر بارِ پذیرشِ آن نرفته‌ اند.
روز یکشنبه ۱۲ تیر، نماینده کارمندان بهداشتی کشور در خصوص پیگیریِ مطالبه‌ فوق‌ العاده خاص گفت: در ابتدا تأکید دارم که از کلمه‌ «کادر سلامت» استفاده کنیم، چرا که تنها پزشکان و پرستاران نبودند که بارِ دورانِ سختِ شیوع کرونا را به دوش کشیدند، بلکه کادر بهداشت نیز از همان ابتدا برای انجام خدماتی چون گرفتنِ تست پی ‌سی ‌آر، مراقبتهای منزل و بعد در جریان واکسیناسیون تلاشهای بسیاری کردند.
وی سپس به فوق ‌العاده خاص کادر سلامت اشاره کرد و گفت: این مطالبه یک سابقه‌ دوساله دارد و از فروردین ۹۹ که شیوع کرونا شدت گرفت، آغاز شد. ضمن اینکه این مطالبه سِبقه‌ِ قانونی دارد و به بندهای ۱۵ و ۱۶ ماده ۵۴ آییننامه اداری استخدامی اعضای غیر هیأت علمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برمی ‌گردد. طبق این ماده تعیین تکلیف درمورد فوق ‌العاده خاص کادر سلامت برعهدهِ هیأت امنای وزارت بهداشت است.
وی ادامه داد: سازمان برنامه و بودجه در جواب به نامهِ دبیر هیأت دولت کم ‌لطفی کرد و با پرداخت این اعتبار به این دلیل که کادر سلامت دو بار افزایش حقوق داشته ‌اند، مخالفت کرد. این سازمان گفت برقراری فوق‌ العاده خاص قریب به ۶۰ هزار میلیارد تومان بودجه می‌ خواهد که ما نمی‌ توانیم آن را تامین کنیم.
در ادامه او گفت: متاسفانه نه تنها فوق ‌العاده خاص حتی با ضریب پایین پرداخت نشد، بلکه حقوق خرداد ماه کادر سلامت دانشگاههای علوم پزشکی کل کشور در تاریخی که باید؛ واریز نشد و تقریبا ششم و هفتم تیرماه شروع به واریز حقوق آنهم با حکم سال۱۴۰۰ کردند.
سقائیان فرد، نماینده کارمندان بهداشتی کشور در پایان گفت: ما نمی ‌توانیم این توجیه را که اعتبار برای انجام فوق ‌العاده خاصِ کادر درمان وجود ندارد، بپذیریم. ما در این دو سال جان خود را کفِ دستمان گرفتیم و خدمت کردیم به نظر می ‌رسد مخالفانِ پرداختِ فوق‌ العاده خاص در حق کادر سلامت کم لطفی می‌کنند.

پرستاران بخش خصوصی حداقل حقوق می گیرند
در شرایطی که فیلم اعتراض پرستاران بیمارستان خصوصی پاستور نو مشهد در فضای مجازی منتشر شده است، پیگیریها از دبیرکل خانه پرستاران ایران نشان می دهد که نه تنها در بیمارستان پاستور نو مشهد، بلکه در بسیاری از مراکز درمانی خصوصی دیگر، اساسا درآمد و مزایای شغلی پرستاران به شکل محسوسی کمتر از پرستاران بخش دولتی است. این در حالی است که به دلیل عدم اجرای قانون ارتقای بهره وری کارکنان بالینی نظام سلامت، پرستاران بیمارستانهای خصوصی ناچارند ساعتهای بیشتری را از پرستاران بخش دولتی کار کنند.
پیگیریها نشان می دهد که این پرستاران که بعضی از آنها به دلیل مشکلات اقتصادی ناچارند از شهرهای اطراف از جمله نیشابور برای کار کردن به مشهد می آیند، هم نسبت به دریافتی پایین ماهانه خود اعتراض دارند و هم به تخصیص اندک اضافه کاری و پرکیس معترض هستند؛ آن هم در شرایطی که به گفته محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار ایران، حقوق پرستاران بخش خصوصی، عمدتا فقط به میزان حداقل حقوق قانون کار است.
روز سه شنبه ۱۴ تیر، شریفی مقدم ضمن اشاره به این مساله گفت: بیمارستانهای خصوصی براساس قانون کار فعالیت می کنند و معمولا حداقل حقوق قانون کار را به پرستاران می پردازند؛ یعنی در حال حاضر حقوق پرستاران بیشتر بیمارستانهای خصوصی از جمله بیمارستان پاستور نو مشهد برای بار سختی که در طول ساعتهای کاری به دوش می کشند، تنها حدود ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است.

افزایش ابتلای پرستاران به کرونا
عکس 2
کرونا در حال اوج ‌گیری است و تعداد شهرهای قرمز و نارنجی در نقشه‌ رنگبندی کشور بالا رفته است. براساس آمار وزارت بهداشت که روز سه شنبه ۲۱ تیر پوشش خبری داشت، ۴شهر در وضعیت قرمز، ۱۴شهر در وضعیت نارنجی، ۱۴۲شهر در وضعیت زرد و ۲۸۸شهر در وضعیت آبی به‌ سر می ‌برند. از مراکز درمانی تهران هم خبر می ‌رسد که تعداد موارد سرپایی در هفته گذشته، ۱۲۱نفر بوده، موارد بستری ۱۰۴ نفر و فوتیها هم ۶ نفر بوده است. در همین مدت، افزایش قابل توجه بستری بیماران مبتلا به کرونا در ۱۶ استان گزارش شده است. در ۷ استان هم مواردی از افزایش بستریها دیده می ‌شود.
ماجرای ابتلای کادر درمان ازجمله پرستاران به کرونا، موضوعی است که از سوی محمد شریفی ‌مقدم دبیرکل خانه پرستار هم مطرح می ‌شود. او می ‌گوید: «اغلب پرستاران دوز سوم واکسن را تزریق کرده‌ اند و به‌تدریج دوز یادآور را هم می ‌زنند. به هر حال به ‌طور کلی میزان تزریق دوز یادآور در کشور پایین است. ما ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار پرستار داریم که اگر واکسن یادآور زده بودند، قطعا در آمارها مشخص می‌شدند.» با این حال او تأکید می ‌کند که پرستاران به‌دلیل ابتلای چندین ‌باره به کرونا و تزریق ۳ دوز واکسن، از ایمنی خوبی برخوردارند.
شریفی ‌مقدم در ادامه گفت: «نزدیک به ۱۵سال از تصویب قانون تعرفه ‌گذاری خدمات پرستاری می‌ گذرد، اما اراده ‌ای برای اجرای کامل آن نیست. تنها درخواستی که پرستاران دارند این است که خدمات آنها مانند سایر گروههای بالینی، قیمت‌گذاری شود. در کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت، ۱۰هزار خدمت تعریف شده که ۸ هزار خدمت مختص پزشکان است و ۲هزار خدمت برای گروههای بالینی مانند آزمایشگاهها، رادیولوژیها و… است. پرستاران می‌گویند مانند این گروهها برایشان قیمت‌ گذاری خدمات صورت گیرد و این کف خواسته ‌های شان است.»
به‌گفته‌ او، هم ‌اکنون برخی از دانشگاههای علوم ‌پزشکی، در حال تمدید قراردادهای ۸۹ روزه با پرستاران هستند؛ چرا که با افزایش موارد ابتلا، می ‌خواهند کمبود نیروی شان را جبران کنند.

حرکتهای اعتراضی پرستاران و کادر درمانی

تجمع تعدادی از پرستاران همزمان با سفر رئیسی به خراسان شمالی
روز پنجشنبه 2 تیر همزمان با سفر رئیسی به استان خراسان شمالی، جمعی از پرستاران این استان برای اعتراض به وضعیت شغلی و معیشتی خود مقابل استانداری در شهر بجنورد تجمع کردند.
رئیسی صبح پنجشنبه در بیست و ششمین سفر استانی دولت سیزدهم به خراسان‌ شمالی رفت. سخنان اخیر رئیسی درباره کادر پرستاری و پزشکی و اقدامات آنان در دوره کرونا موجب اعتراض پرستاران شد.



تجمع پرسنل بیمارستان کرمی اهواز
روز چهارشنبه ۸ تیر ، شماری از پرسنل بیمارستان کرمی واقع در اهواز به دلیل عدم دریافت حقوق و مزایا دست به تجمع زدند. معترضان در این تجمع خواستار رسیدگی به مطالبت شان شدند.

حمایت خانه پرستار مشهد از تجمع کارکنان بیمارستان پاستور
عکس 3
روز شنبه ۱۱ تیر، پرستاران بیمارستان پاستور نو مشهد با برگزاری تجمع اعتراضی در این بیمارستان خواستار افزایش حقوق و پرداخت شدن حقوقهای عقب افتاده شدند. پرستاران در اعتراض به وضعیت حقوقی فریاد می ‌زنند: «پرستاران بیدارند، از بیگاری بیزارند.»
یکی از پرستاران معترض خطاب به مسئولان این بیمارستان گفت «حق و حقوقی که شما می ‌گیرید! یک سوم آن را این پرسنل نمی‌ گیرند. ما اینجا پرسنلی داریم که خرج مادر بیمارش را با کارکردن جمع می‌کند.»
خانه پرستار مشهد، در این رابطه بیانیه‌ ای صادر کرد. در این بیانیه آمده است: در پی اعتراض همکاران بیمارستان پاستور مشهد به دلیل عدم پرداخت معوقات و‌ مطالبات و برگزاری تجمع اعتراضی آرام در محیط داخلی این بیمارستان و در عین حال ارایه‌ خدمت به بیماران اورژانسی و بخشهای ویژه، از اعتراض مدنی و حقوق قانونی همکاران پرستاری و سایر کادر درمان، حمایت تمام قد می ‌کنیم.

تجمع پرستاران شرکتی زنجان مقابل استانداری و دانشگاه علوم پزشکی
روز یکشنبه 12 تیر، پرستاران شرکتی (قرارداد 89 روزه) زنجان برای اعتراض به اخراج از کار مقابل استانداری و دانشگاه علوم پزشکی تجمع کرده و خواهان تبدیل وضعیت و پایان دادن به بلاتکلیفی شغلی و معیشتی شدند.
روز پنج شنبه 23 تیر، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان درباره تجمع پرستاران معترض گفت: این افراد اخراج نشدند بلکه قرار دادشان تمام شده است.
وی افزود: با موافقت دانشگاه قرار داد این پرستاران برای یک دوره دیگرتمدید شد.

تجمع کادر سلامت طرحی در تبریز
روز چهارشنبه ۲۲ تیر ، جمعی از کادر سلامت طرحی مقابل دانشگاه علوم پزشکی تبریز تجمع کردند. این تجمع در اعتراض به تعدیل این نیروها و عدم رسیدگی به مطالبات شان صورت گرفت.

تجمع پرستاران و کادر درمان کرمانشاه
نیروهای کادر درمان بدون سهمیه مراکز درمانی استان کرمانشاه، روز پنجشنبه ۲۳ تیر، تجمع اعتراضی برپا کردند
معترضان با حمل پلاکاردهایی نسبت به اعمال تبعیض علیه نیروهای کادر درمان طرحی که فاقد سهمیه هستند و تعدیل و عدم استخدام این نیروها اعتراض کرده و خواهان رسیدگی به مطالبات خود شدند.
پرستاران و کادر درمان طرحی وزارت بهداشت که در زمان اوج شیوع مرگبار کرونا جهت تامین نیروهای انسانی برای مقابله با این بیماری استخدام شده بودند، باوجود وعده ‌های مسئولان، هم‌ اکنون در حال تعدیل و اخراج هستند و هیچ یک از نهادهای ذیربط حاضر به پاسخگویی به این نیروها نیست.
معترضان در این تجمع با سر دادن شعارهایی از قبیل “شعار ما عدالت در نظام سلامت” خواستار رسیدگی به مطالبات شان شدند.

حرکتهای اعتراضی اینترنها
روز سه‌ شنبه ۷ تیر، دانشجویان پزشکی (اینترن) دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، دست به اعتصاب زدند.
روز سه شنبه ۱۴ تیر، جمعی از اینترنهای دانشگاه علوم پزشکی یزد تجمع کردند.
روز پنجشنبه ۱۶ تیر، اینترنهای دانشگاه علوم پزشکی برای چندمین مرتبه در اعتراض به این بی‌ توجهی و عدم پیگیری مسئولان مربوطه دست از کار کشیده و اعتصاب کردند.
عکس 4
روز دوشنبه ۲۰ تیر، اینترنها علوم پزشکی کاشان در اعتراض به نحوه پرداخت حق الزحمه و وضعیت نا‌بسامان معیشتی در محوطه بیمارستان بهشتی این شهر تجمع اعتراضی برگزار کردند.
روز چهارشنبه 22 تیر برای هفتمین روز متوالی، انترنهای علوم پزشکی ایران به تجمع شان برای افزایش دستمزد مبنی ادامه دادند.
روز یکشنبه ۲۶ تیر، اینترنهای دانشگاه علوم پزشکی بهشتی برای دومین روز متوالی در محوطه بیمارستان بهشتی تجمع کردند. عکس 5
(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: خانه پرستار، کانال خبری پرستاران ایران، ایلنا، ایسنا، شورای بازنشستگان ایران، اتحادیه آزاد کارگران ایران، همشهری آنلاین، رکنا، رویداد ۲۴)
 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۵۳، شنبه اول مرداد ۱۴۰۱ - ۲۳ ژوئیه ۲۰۲۲

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول