دانشگاه در ماهی که گذشت (آبان ۴۰۳)

کامران عالمی نژاد

 

تجمع دانشجویان دانشگاه آزاد

روز چهارشنبه ۲ آبان، جمعی از دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه آزاد در اصفهان تجمع کردند. اعتراض دانشجویان از هفته گذشته به دلیل افزایش سه برابری شهریه از ۳۰ میلیون تومان به ۹۰ میلیون تومان آغاز شده، اما تاکنون دانشگاه آزاد پاسخ قانع ‌کننده‌ ای به این اعتراضها نداده است.

افزایش بدون اعلام شهریه دانشگاه آزاد سبب شد تجمع پذیرفته ‌شدگان رشته‌ های پزشکی از ساختمان مرکزی دانشگاه، دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، مجلس شورای اسلامی و نهاد ریاست جمهوری به شهرستانها برسد.

 

فراخوان تشکل دانشجویان پیشرو در واکُنش به صحبتهای محجوب

در واکنش به صحبتهای محجوب، مدیر کل روابط عمومی دانشگاه آزاد روز جمعه ۴ آبان ۱۴۰۳، تشکل دانشجویان پیشرو اطلاعیه و فراخوانی منتشر کرده که در زیر بخشهایی از آن را می خوانیم:

... طی روزهای گذشته و پس از اعتراضات گسترده دانشجویان علوم پزشکی دانشگاههای آزاد نسبت به افزایش ۴۰۰ درصدی شهریه رشته پزشکی، امیر محجوب مدیر کل روابط عمومی دانشگاه آزاد، در واکنش به این اعتراضات، معترضان را ۱۵۰ نفر دانست و اعلام کرد که بیش از ۹۰ درصد از شرکت کنندگان نسبت به این افزایش ۳ برابری شهریه‌ ها معترض نبوده و طبق روال معمول ثبت نام کرده‌ اند!

این درحالی است که در هفته‌های گذشته باوجود برخورد تهدیدآمیز نیروهای امنیتی علیه معترضان نسبت به افزایش سه برابری شهریه دانشگاه آزاد در رشته پزشکی، این اعتراضات ادامه ‌دار بوده و معترضان در واکنش به آمار اعلام شده، هم در تجمعات خود و هم در شبکه ‌های اجتماعی با فریاد و هشتگ #ما_۱۵۰_نفر_نیستم، اعتراض خود را علنی کرده‌اند....

«نه پادگان نه بنگاه، درود بر دانشگاه»

 

تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه آزاد در مشهد و تبریز

روز شنبه ۵ آبان ۱۴۰۳، گروهی دانشجویان دانشگاه آزاد در دانشگاههای آزاد مشهد و تبریز در اعتراض به افزایش سه برابری شهریه دانشگاه آزاد دست به تجمع اعتراضی زدند.

 

دلایل عدم گزینش: از مهمانی خانوادگی تا سبیلهای مارکسیستی

چند روز پس از اینکه مسئولان آموزش و پرورش به صورت رسمی اخراج برخی از دانشجو/ معلمان را به دلیل حضور در اعتراضهای سال ۱۴۰۱ تایید کردند، گروهی دیگر از دانشجویان دانشگاه رجایی گفته ‌اند در آزمون استخدامی رد شده‌ اند.

آنها به دلیل خواندن کتابهای فلسفی، نحوه لباس پوشیدن، سبیل‌‌ داشتن، لاک ‌زدن، قضا ‌شدن نماز، ارتباط با همکلاسی دختر یا پسر، نداشتن چادر در روز آزمون کتبی، پیدا ‌بودن ریشه مو در گزینش، لایک‌ کردن صفحه اینستاگرام، حضور کمرنگ در نماز جمعه‌ یا راهپیماییها از تحصیل یا گرفتن شغل معلمی محروم شده ‌اند.

محمد حیدری‌ ورجانی، دبیر اسبق انجمن اسلامی دانشگاه تربیت معلم در نمونه‌ای از آنچه که گزینش سلیقه‌ای خوانده، بیان کرده است: «یکی از دانشجویان سبک و سیاق خودش را برای پوشیدن لباس داشت و بسیار هم فرد مذهبی‌ بود. در گزینش به او می ‌گویند که تو مارکسیست هستی. این دانشجو موضوع را رد می ‌کند و از آنها می ‌خواهد که دلایل ‌شان را بگویند. آنها هم می‌ گویند به خاطر نوع سبیلی که می‌ گذاری، به نظر ما چهره مارکسیستی داری».


نخستین تجمع دانشجویان در سال تحصیلی جدید

جمعی از دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران روز یکشنبه ۶ آبان ۱۴۰۳، در اعتراض به تجاری ‌سازی فضاهای دانشجویی، تفکیک جنسیتی و برگزاری نمایش سلبریتی ‌محور با هدف سیاست زدایی از دانشگاه مقابل زمین چمن دانشکده علوم دست به تجمع زدند.

پس از تأخیر در اجرای برنامه توسط برگزار کنندگان، مشخص شد که تعدادی از «سلبریتی» ها در لحظات آخر از حضور در برنامه منصرف شده و برنامه بدون حضور ایشان آغاز شد. در همین حین نیروهای حراست دانشگاه که از ابتدای تحصن در جمعیت حضور داشته و رفته ‌رفته بر تعدادشان افزوده می ‌شد، با قرارگرفتن مقابل درب ورودی زمین چمن دانشکده مانع از خطاب قرارگرفتن «میهمانان» توسط «میزبانان معترض منع شده از حقوق بدیهی» و قرائت بیانیه شدند.

دانشجویان با سر دادن شعارهای « زن زندگی آزادی» و «نه پادگان، نه بنگاه، درود بر دانشگاه» اعتراض خود را نشان دادند. در انتها تجمع دانشجویان با قرائت بیانیه به پایان رسید. بخشی از شعارهای دانشجویان در تجمع:

«هر کی چشاشو بسته، با این سرکوب همدسته»

«سیاست سلبریتی محور، تضعیف سیاست تشکل محور»

«کارگران باید متولی حقوق خود باشند»

«خیریه یعنی برون‌سپاری وظیفه دولت»

 

رعایت نکردن حجاب اجباری دلیل راه ندادن به دانشگاه

هم‌زمان با تجمع اعتراضی شوراهای صنفی دانشجویان کشور، نیروهای حراست صبح دوشنبه ۷ آبان ۱۴۰۳، از ورود ۲۰۰ دانشجو به دانشگاه به دلیل رعایت نکردن حجاب اجباری مدنظر جمهوری اسلامی جلوگیری کردند.

افزایش محدودیتها برای دانشجویان در حالی است که پیش از این مسعود پزشکیان و اعضای دولت او از زمان آغاز به کار، وعده داده‌اند تا با رفع مشکلات استادان و دانشجویان زمینه بازگشت آنها به دانشگاه‌ها را فراهم کنند.

با این حال با آغاز سال تحصیلی، گزارش‌ها حاکی از این است که «حجاب‌ بانها همچنان در گیتهای ورودی» دانشگاهها مستقر شده‌اند و «حضور آنان باعث تحقیر و رنجش دانشجویان است».

پیش از این، علیرضا هاشمی بافقی، دبیر انجمن اسلامی دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران گفته است که «در دانشگاه تهران همچنان تذکر حجاب می‌ دهند» و در این زمینه تغییر مثبتی اتفاق نیفتاده است.

 

مسمومیت دانشجویان دانشگاه صنعتی همدان

به دنبال انعکاس خبرهایی مبنی بر مسمومیت غذایی تعدادی از دانشجویان دانشگاه صنعتی همدان، این دانشگاه با صدور اطلاعیه ای در این رابطه توضیح داد: «ظهر روز چهارشنبه ٩ آبان، تعدادی از دانشجویان دانشگاه صنعتی همدان با علایم ناراحتیهای گوارشی مراجعه کردند که به سرعت به بیمارستان طرف قرارداد دانشگاه انتقال داده شدند.»

در ویدیویی که روز شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳، منتشر شده نشان می دهد که دانشجویان دانشگاه صنعتی همدان ظروف سلف خود را به نشانه اعتراض برروی زمین چیده اند.

 

دختر دانشجو در اعتراض به وحشیگری حراست برهنه شد

ویدیویی روز شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳، در شبکه‌ های اجتماعی پربازدید شده که طی آن یک دختر دانشجو درحالیکه تنها لباس زیر به تن دارد، به تصویر کشیده شده است.
گفته می‌شود این ویدیو مربوط به دانشگاه علوم تحقیقات تهران است و این دانشجو پس از درگیری فیزیکی ماموران حراست با او به دلیل عدم پایبندی به حجاب اجباری، در یک اقدام «اعتراضی» کلیه لباسهای خود را به یکباره از تن در می ‌آورد. بسیاری از کاربران «جسارت» و «شهامت» وی را ستودند.

عفو بین‌الملل خواستار آزادی بی قید و شرط این دانشجو شد. این سازمان حقوق بشری با انتشار پیامی در شبکه ایکس تصریح کرد: «مقامهای ایرانی باید فورا و بدون قید و شرط دانشجویی را که در اعتراض به اجرای نادرست حجاب اجباری توسط حراست دانشگاه آزاد، با خشونت بازداشت شده است را آزاد کنند».

روز یکشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۳، نرکس محمدی فعّالِ حقوق بشر، زندانی سیاسی و برندهٔ جایزهٔ صلح نوبل در سالِ ۲۰۲۳ میلادی نامه ای در حمایت از آهو دریایی (دختر علوم تحقیقات) منتشر کرد. بخشهایی از این نامه را می خوانیم:

«حکومت نمی ‌تواند با برچسبِ «روانی»، بیمار «جنسی» و «فریب‌خورده» علیهِ زنان معترض که بدنهای شان را نمادِ اعتراض و طغیان علیه زن‌ ستیزی و استبداد کرده‌ اند، آنها را وادار به عقب‌ نشینی کند.

زنِ معترض در دانشگاه، «بدنی» را که حکومت سالها در تلاش است تا ابزار شرم، سرکوب و جنسی قرار دهد، به ابزارِ اعتراضِ کوبنده علیه ‌شان تبدیل کرد. او نه تنها مقابل زورگویی برای تحمیل «حجاب اجباری» و پوشاندن موهای سرش عقب ننشست، بلکه بدنش را نمادِ سرپیچی و عصیان کرد. خواهان‌ آزادی او و توقف سرکوب و آزار زنان هستم.»

کتایون ریاحی، از هنرمندان طرفدار جنبشهای اعتراضی در پستی در حمایت از دختر علوم تحقیقات «آهو دریایی» نوشت: «یکدیگر را تنها نمی ‌گذاریم» و مهدی یراحی گفت: «بانگ رسای زن است».

تشکل دانشجویان پیشرو بیانیه ای در حمایت از دختر دانشگاه علوم تحقیقات (آهو دریای) منتشر کردند. در این بیانیه، دانشجویان را نسبت به توهین و تحقیر و فشارهای شدید به خاطر طرز پوشش و داشتن حجاب اجباری دعوت به اعتراض کردند. در این بیانیه آمده است: «اعتراضها در دانشگاهها و اعتصابها و حاضر نشدن سر کلاسهای درس، حداقل اقدامی است که باید انجام دهیم؛ ما دانشجویان باید کلاس‌های درس را به تعطیلی بکشانیم و پشت سر دختر علوم تحقیقات بایستیم. جمهوری اسلامی باید بداند که دوران تهدید و حمله و توحش، به خصوص پس از آغاز انقلاب «زن زندگی آزادی» به سر رسیده و هر ضربه‌ای که تلاش کند به انقلابمان بزند، پاسخی دو چندان را در واکنش به همراه خواهد داشت.»

روز یکشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۳، دانشجویان دانشگاه آزاد تهران شمال در پی اعتراض عریان آهو دریایی در دانشگاه علوم تحقیقات با پخش گسترده تراکت توسط دانشجویان مبارز حمایت خود را از وی و آرمیتا پاویر اعلام کردند.

روز سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳، دانشجویان دانشگاه هنر تهران در حمایت از آهو دریایی با نوشتن شعار در سطح دانشگاه از این دانشجوی در بند حمایت کردند. این دانشجویان معتقدند که باید این اعتراضات سراسری و به گستره تمام دانشگاه‌ها و خیابان‌های کشور بشود.

روز جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۳، دانشجویان دانشگاه علم و صنعت تهران با نصب پوستر و شعارنویسی در دانشگاه حمایت خود از دختر علوم تحقیقات را اعلام کردند. دانشجویان در دست نوشته های خود نوشته بودند: «بدن زن می‌ آشوبد...»

 

اعتراض به حضور حمید نوری در دانشگاه تهران

تعدادی از دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران روز یکشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۳، نسبت به حضور حمید نوری، از عاملان اعدامهای دهه ۶۰ در برنامه بسیج دانشجویی این دانشکده اعتراض کردند. این دانشجویان نوشته‌ هایی مانند «سیستم فاسد نمی ‌خوایم، مهمون قاتل نمی‌ خوایم» را در نقاط مختلف دانشگاه چسباندند.

 

تجمع دانشجویان اخراجی با اتهام تقلب درکنکور

روز دوشنبه 21 آبان، تعدادی از دانشجویان اخراجی با متهم کردن برگزار کنندگان به تقلب درکنکور مقابل نهاد ریاست جمهوری تجمع برپاکردند.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه سید خندان

روز سه شنبه ۲۲ آبان، جمعی از دانشجویان سیدخندان واقع در تهران تجمع اعتراضی برگزار کردند. دانشجویان معترض نسیت به اهمال کاری مسئولان خوابگاه دانشگاه در جریان کشته شدن امیرمهدی چگینی اعتراض کردند.

 

تجمع دانشجویان پردیس رضایی‌نژاد

روز سه شنبه ۲۲ آبان، دانشجویان پردیس رضایی ‌نژاد در برابر دفتر حسین مهدوی مقدم، رئیس سابق پردیس رضایی‌ نژاد دست به تجمع زدند. مهدوی مقدم از کلیدی ترین افرادی است که در درگذشت و قتل امیرمهدی چگینی دانشجو کارشناسی رشته شیمی کاربردی ورودی ۱۴۰۳ دانشگاه خواجه نصیر، دست داشته است. پیشتر با اورژانس مخالفت کرده و گفته بود هرگونه اتفاق ناگواری رخ دهد بر عهده من است.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه هنر اصفهان

روز چهارشنبه ۲۳ آبان، جمعی از دانشجویان دانشگاه هنر اصفهان در دانشکده مرکزی این دانشگاه تجمع اعتراضی برگزار کردند. دانشجویان به مشکلات صنفی خصوصا وضعیت خوابگاه‌ دختران (صبا)، قطعی آب، خرابی آسانسورها و رفتار نابجای سرپرستان خوابگاه اعتراض کردند. دانشجویان معترض به مسئولان دانشگاه مهلت دادند تا مسائل فوق برطرف شود و در صورت عدم تغییر، مجددا با تعداد بیشتری از دانشجویان تجمع خواهند کرد.

 

تجمع اساتید هیات علمی در یاسوج

روز چهارشنبه ۲۳ آبان، گروهی از اساتید هیات علمی و پزشکان در اعتراض به قتل دکتر متخصص قلب و عروق با نام مسعود داوودی مقابل ساختمان استانداری یاسوج دست به تجمع زدند. لازم به ذکر است؛ شامگاه دوشنبه یک دکتر متخصص قلب و عروق با نام مسعود داوودی در مقابل منزل شخصی خود واقع در منطقه رجاء یاسوج توسط برادر یکی از بیماران فوت شده، به قتل رسید.

در این خصوص روز گذشته نیز شماری از پزشکان در بیمارستان سجاد واقع در یاسوج، در اعتراض به مشکلات صنفی و عدم امنیت شغلی خود دست به تجمع زدند.

 

دومین روز تجمع دانشجویان دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی

روز چهارشنبه ۲۳ آبان، در ادامه اعتراضهای دانشجویان در پی سقوط یک دانشجو در خوابگاه و اهمال کاری مسئولان در نجات جان وی، جمعی از دانشجویان و نمایندگان شورای صنفی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی در مورد معضل اورژانس و ناکارآمدی مسئولان، برای دومین روز متوالی در ساختمان مرکزی دانشگاه تجمع اعتراضی برپا کردند.

امیر مهدی چگینی دانشجوی کارشناسی رشته شیمی، پس از سقوط از طبقه سوم خوابگاه دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر دچار حادثه شد که در پی بی تدبیریهای ماموران حراست خوابگاه، قفل بودن درب حیاط خوابگاه و عدم امکان ورود ماشین اورژانس و تاخیر ۳۰ دقیقه ‌ای در انتقال این دانشجو به بیمارستان نیکان، باعث شد که این دانشجو ساعت ۴ بامداد فوت کند. مسئولیت این اتفاق ناگوار در مرحله اول برعهده محمد شیربیگی (رئیس بدنام حراست خواجه نصیر)، حسین مهدوی مقدم (رئیس پردیس رضایی نژاد)، رئیس دانشگاه خواجه نصیر و وزیر علوم پزشکیان است.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه آزاد بروجرد

روز چهارشنبه ۲۳ آبان، دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه آزاد بروجرد در اعتراض به «افزایش سه ‌برابری شهریه» در جشن ورودیهای جدید دانشگاه دست به تجمع زدند. دانشجویان شعار می دادند: «شهریه قانونی حق مسلم ماست» 

 

بیانیه و فراخوان جمعی از دانشجویان دانشگاه هنر اصفهان

روز جمعه ۲۵ آبان، جمعی از دانشجویان دانشگاه هنر اصفهان در اعتراض به احکام اعدام بیانیه و فراخوان منتشر کردند که بخشهایی از آن را می خوانیم: «... روزهای اخیر، اتفاقات متعددی افتاده، که حق مردم ایران در آنها بیش از پیش پایمال شده است و شاهد ستم روزافزون هستیم در این میان مرگ عزیزان و حکم اعدام دلاوران اکباتان بیش از پیش کاسه صبر ما را لبریز کرده است.

روز یکشنبه ۲۷ آبان ماه ۱۴۰۳ برای "این همه برای" ساعت ۱۲ و نیم بعدازظهر، "برای" شروین را می‌ خوانیم و پخش می‌ کنیم. این دعوتی است از تمام دانشجویان و دانشگاهیان، محصلان و معلمان و همه آزاد مردمان...»

 

اعتراض نمادین دانشجویان خوابگاه دخترانه دانشگاه علم و صنعت

روز یکشنبه ۲۷ آبان، دانشجویان خوابگاه دخترانه دانشگاه علم و صنعت در پی خودکشی کیانوش سنجری و فشارهای حکومتی با نصب پوسترهایی در سطح خوابگاه اعتراض خود را نشان دادند.

 

فراخوان دو دانشجوی زندانی امیرحسین مرادی و علی یونسی

روز سه شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳، امیرحسین مرادی و علی یونسی دو دانشجوی زندانی در اوین، همراه بسیاری از زندانیان سراسر کشور در اعتراض به اعدامهای گسترده در ایران، در اعتصاب غذا بودند و در فراخوانی از زندان اوین، دانشجویان سراسر کشور را نیز به اتحاد علیه اعدامها فراخواندند. متن کامل بیانیه را در زیر می خوانید:

اعدام را وقتی درک می‌ کنیم که همبندی که تا دیروز لبخند بر لبش داشت، بعد از خواندن نامش از بلندگو، هرگز برنمی‌ گرد‌د. اعدام را وقتی می‌فهمیم که فریادهای مادر محسن شکاری و اشکهای مادر محمد قبادلو را به ‌خاطر می ‌آوریم. اعدام را وقتی می‌ فهمیم که اضطراب از دست دادن بچه‌ های اکباتان، جوانانی که هر کدام شان سرشار از آرزوهاست، اشک را در چشمانمان جمع می ‌کند.

ما در برابر اعدام چه کردیم؟ این جنایت از ابتدای سال تاکنون برای حداقل ۶۵۰بار تکرار شده است.

اگر زمان، زمان اتحاد است و اگر باید متحد شویم، بیایید بر سر این انسانی ‌ترین نقطه اشتراک دست در دست هم در برابر اعدام بایستیم.

از همه دانشجویان سراسر کشور درخواست می‌کنیم که همراه با زندانیان سراسر کشور به اعتصابات سه ‌شنبه ‌های نه به اعدام بپیوندند و با هر شکل و شیوه‌ ای این همبستگی را نشان دهند.

امیرحسین مرادی و علی یونسی

سالگرد قیام آبان ۹۸

 

آکسیون اعتراضی در حمایت از خشایار سفیدی

روز چهارشنیه ۳۰ آبان، دانشجویان دانشگاه هنر در پی اجرای شدن حکم یک سال حبس خشایار سفیدی دانشجوی اخراجی و زندانی دانشگاه هنر با به نمایش گذاشتن عکس و فیلمهای این دانشجوی زندانی در نمایشگاه صنعت موسیقی اعتراض خود نسبت به این حکم را اعلام کردند. این پرونده در پی اعتصاب غذا و تحصن وی مقابل خانه‌ موسیقی در اعتراض به صدور حکم اعدام برای توماج صالحی تشکیل شده بود و با رد تجدید نظر به اجرا در آمد.

  

 (منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: فارس، تلگرام دانشجویان پیشرو، امتداد، رادیو زمانه، شوراهای صنفی دانشجویان کشور، ایرنا، یورونیوز، دویچه وله، ایران اینترنشنال، رادیو فردا، انتخاب، خبرنامه امیرکبیر)

 

 منبع: نبرد خلق شماره ۴۸۳، پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴

 

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول