دانشگاه در ماهی که گذشت (اسفند ۱۴۰۳)

کامران عالمی نژاد

 

دادخواهی جنایت را نباید و نمی ‌توان به پیشگاه حاکمیت جنایتکار برد

روز چهارشنبه یک اسفند ۱۴۰۳، مطهره گونه ‌ای، فعال دانشجویی، دبیر سیاسی سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، در یادداشتی تأکید کرد که مجازات اعدام ابزاری برای سرکوب و ارعاب مردم توسط جمهوری اسلامی است و نمی ‌توان از این حاکمیت جنایتکار انتظار عدالت داشت. بخشهایی از یادداشت مطهره گونه‌ای به شرح زیر است:

هنگامی که از “نه به اعدام برای هر کسی و در هر شرایطی” سخن می‌رانیم، به عبارتی تمامی ابعاد آسیب زای این مجازات را در نظر گرفته ‌ایم. مجازات غیرانسانی اعدام، یک مسأله‌ی مهم سیاسی است، چرا که در بطن آن، دولتها و حکومتهای اقتدارگرا خود را در چنان وضعیت مسلطی می ‌بینند که حتی حق سلب حیات شهروندان را دارند.

اکنون مایه‌ تأسف است که برخی دانشگاهیان، به جای بررسی جامعه ‌شناختی و سیاسی رخداد اخیر که منجر به کشته ‌شدن یک دانشجو شده است، توأمان با موضع محکم “نه به اعدام”، خواستار قتل و اعدام انسانی دیگر شده‌ اند که تنها صورت مسأله سالها سیاست گذاری و حکمرانی خطا و استبدادی جمهوری اسلامی را پاک می ‌کنند.
هدف حکومت از اجرای هر حکم اعدامی، مشروعیت ‌بخشی به سایر احکام اعدام، خاصه فعالان سیاسی و مدنی، و بازنمایی اقتدار تضعیف‌ شده خود در راستای ارعاب پیشگیرانه مردم از هرگونه اعتراض علیه خویش است. بنابراین، قربانی اعدامها فقط محکومان نیستند، بلکه تمامی مردم مشمول عواقب سهمگین آن خواهند بود...

...بنابراین، شعار و کارزار “نه به اعدام” بدون در نظر گرفتن مطالبه‌ اصلی “نه به جمهوری اسلامی” عاری از معنا و غایت است. در برابر دستگاه مقدس کشتار و سرکوب حاکمیت تمامیت ‌خواه دینی، همه ما هم‌داستانیم.

این حکومت، طناب دار را به تعداد تمام مردم ایران بافته است. تمامی ما محکوم به سرکوب و اعدام و مرگیم، اما هنوز نوبت ‌مان فرا نرسیده است.

 

محرومیت زهره دادرس، از شرکت در آزمون دکترا

روز شنبه ۴ اسفند ۱۴۰۳، مادر زهره دادرس ضمن انتشار تصور کارت ورود به جلسه آزمون، نوشت: «متاسفانه امروز به زهره اجازه ندادند که در جلسه ‌کنکور دکترا شرکت کنه. در حالی که در تاریخ پنجم آبان فرم ثبت نام زهره برای کنکور دکترای علوم سیاسی را تحویل زندان دادیم و دوشنبه این هفته بیست و نهم بهمن هم کارت ورود به جلسه را به زهره رسوندیم که همون روز زهره از داخل به صورت کتبی و شفاهی درخواست اعزام به جلسه و یا مرخصی کوتاه برای شرکت در کنکور داد که تا امروز صبح هیچ گونه مخالفتی نشده بود و حتی امروز صبح من با کارت ملی، مداد و پاک کن رفتم ملاقات کابینی که زهره گفت چند دقیقه قبل بهش ابلاغ شده که با شرکتش تو آزمون دکترا مخالفت شده، و هیچ دلیلی هم به زهره نگفتند زهره با رتبه دو رقمی در کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه تهران پذیرفته شده بود و با نمره عالی هم فارغ التحصیل شد و برای این امتحان هم در این چند ماه تلاش زیادی کرده بود و با توجه به رای دیوان عالی در خصوص دوستانش، امید زیادی به توقف حکمش داشتیم تا بتونه ادامه تحصیل بده. که نهایتا نشد که امتحان بده ........»

 

فراخوان حضور در تجمع اعتراضی

شورای صنفی دانشگاه تهران روز پنجشنبه ۲ اسفند ۱۴۰۳، در فراخوانی خواهان تجمع اعتراضی دانشجویان با هدف طرح مجدد مطالبات صنفی و اجتماعی در روز یکشنبه ۵ اسفند ماه مقابل کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران شدند. در بخشهایی از این فراخوان آمده: «... فارغ از پیگیریهایی که دانشگاه و فراجا برای شناسایی و دستگیری زورگیران قاتل و تأمین امنیت اطراف خوابگاهها انجام دادند، نهادها و سازمانهایی که با اهمالکاری در انجام وظایف شان، زمینه‌ های این واقعه تلخ را فراهم کرده‌ اند، باید به افکار عمومی پاسخگو باشند...

قصور شهرداری تهران و فراجا در عمل به وظایف خود، امنیت جانی و مالی تمامی شهروندان را به خطر انداخته است. این دو سازمان قطعا در ریخته ‌شدن خون امیرمحمد خالقی و سایر شهروندانی که به دلایل مشابه، جان و مال و سلامتی خود را از دست داده و می‌دهند، شریک هستند. اگر بخش زیادی از تمرکز فراجا به پوشش زنان در خیابانها معطوف نمی‌ شد، اگر شهرداری تهران بودجه عمومی شهر را صرف حجاب بانها و تبلیغات شهری ایدئولوژیک نمی‌ کرد و اگر اولویتهای این نهادها براساس منافع شهروندان تنظیم می ‌شد، آیا باز هم شاهد ناامنی در خیابانهای شهر بودیم؟

مطالبه اصلی ما فارغ از موضوعات مربوط به پیگیری امنیت جانی و مالی شهروندان، تشکیل شورای صنفی مستقل، مقتدر و برخاسته از نظر دانشجویان است که فارغ از هر محدودیت سیاسی و امنیتی‌ بتواند صدای رسای دانشجویان و پیگیر مطالبات آنان باشد و همچنین توانایی اعتراض مدنی داشته باشد.

 

تجمع دانشجویان علوم پزشکی

تجمع اعتراضی دانشجویان علوم پزشکی علیه منع خرید مدرک تحصیلی، روز شنبه ۴ اسفند ۱۴۰۳، طبق فراخوان قبلی برگزار شد معترضان گفتند باوجود وعده‌ های مکرر وزارتخانه مبنی بر حل قانون این مشکل، هیچ اتفاق مثبتی در این خصوص روی نداده است.

رویکرد جمهوری ‌اسلامی در برخورد با فارغ ‌التحصيلان رشته‌ های علوم پزشکی مصداق بارز بیگاری‌ و این قانون از جانب ما دانشجویان محکوم است.

 

تجمع دانشجویان در دانشگاه تهران

روز یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳، در پی به قتل رسیدن امیرمحمد خالقی گروهی از دانشجویان دانشگاه تهران در پردیس مرکزی این دانشگاه تجمع اعتراضی برگزار کرده‌اند. گزارشهای دانشجویان از فضای امنیتی در صحن و ورودیهای دانشگاه حکایت دارد.

دانشجویان شعار می دادند: «نفر نفر حجاب بان، دریغ از یک نگهبان»، «دانشجو دانشجو صدای مردمت باش»، «نفرنفر حجاب بان دریغ از یک نفر نگهبان»، «فراجا کجایی مسئول ماجرایی»، «شهردار بی کفایت مسئول این جنایت»، «حراست دانشگاه شرح وظایفت کو» و.....

 

مرگ یک رزیدنت ارشد دیگر

پیکر بی ‌جان دکتر محسن هاشمی، رزیدنت ارشد و سال آخر جراحی عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، صبح روز چهارشنبه ۸ اسفند ۱۴۰۳، در پاویون بیمارستان الزهرای اصفهان پیدا شد.

دلیل فوت وی فعلا به طور قطعی اعلام نشده؛ اما شنیده ‌ها حاکی از آن است که بحثهایی بوده در مورد عدم معرفی وی به آزمون ارتقا و پنج ساله شدن دوره تخصص وی؛ که همین مورد ظن به خودکشی ایشان را قوی می ‌کند!

 

آتش‌سوزی در خوابگاه دانشجویی زنان در ایلام

«نصرت ‌الله لطفی» مدیرعامل آتش ‌نشانی ایلام اظهار کرد: ساعت ۳:۳۰ بامداد روز پنجشنبه ۹ اسفند ۱۴۰۳، خبر آتش ‌سوزی یک خوابگاه دو طبقه در بلوار شهید بهشتی شهر ایلام به آتش ‌نشانی رسید و بلافاصله سه خودرو آتش ‌نشانی و ۱۰ نیرو به محل اعزام شد.

وی افزود: با توجه به بسته بودن در اصلی ساختمان، نیروهای آتش‌نشانی توانستند علاوه بر خاموش کردن آتش، ۲۰ دانشجوی مستقر در خوابگاه را نجات دهند.

اما گفته‌ های اورژانس ایلام، حاکی از این است که ۳ تن از دانش‌آموزان بر اثر گاز مونوکسید کربن مسموم و ۲ تن از دانشجویان نیز دچار جراحت و به مراکز درمانی منتقل شده‌اند!

یکی از دانشجویان می گوید:  آتش‌نشانها سعی کردند ما را نجات دهند، اما تعدادشان کم بود. در همین رابطه یکی از آتش ‌نشانان به دانش‌ آموزان گفته: به ازای هر ۳ هزار نفر، یک ایستگاه آتش ‌نشانی وجود دارد اما در ایلام به ازای هر ۳۰۰ هزار نفر یک ایستگاه وجود دارد!

 

تجمع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر

روز یکشنبه ۱۲ اسفند ۱۴۰۳، جمعی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر در اعتراض به کیفیت نامطلوب و عدم تطابق وعده‌های غذایی با منوی اعلام‌ شده، مقابل معاونت فرهنگی دانشگاه واقع در خیابان الزهرا ۲ تجمع برگزار کردند.

این تجمع در اعتراض به وضعیت نامناسب تغذیه و بی‌ توجهی مسئولان دانشگاه به مشکلات صنفی دانشجویان برگزار شد، اما پیش از آغاز، برخی از دانشجویانی که خبر این اعتراض را منتشر کرده بودند، از سوی حراست احضار و تهدید شدند.

پس از برگزاری این تجمع، کمیته انضباطی دانشگاه وارد عمل شده و میان دانشجویان اعلام کرده است که افراد شرکت‌کننده در این اعتراض ممکن است بین ۲ تا ۳ ترم از تحصیل محروم شوند. همچنین، مهدوی و اربابی، مسئول حراست آموزشی دانشگاه و مسئول کمیته انضباطی، با حضور در بین دانشجویان، این حرکت اعتراضی را غیرقانونی خوانده و آن را اغتشاش نامیده ‌اند.

در ادامه، مسئولان دانشگاه با اعمال فشار به دانشجویان هشدار داده‌ اند که هیچگونه فیلم و تصویر از تجمع برای رسانه ‌ها ارسال نکنند. این اقدام در حالی صورت گرفته که اعتراضات صنفی و مسالمت‌آمیز دانشجویی در قوانین داخلی و بین‌المللی، از جمله حق آزادی بیان و تجمعات، از حقوق اساسی دانشجویان به شمار می‌رود.

 

محکومیت حسن باقری ‌نیا، استاد تعلیق ‌شده دانشگاه سبزوار

 بیدادگاه انقلاب مشهد حسن باقری ‌نیا، استاد تعلیق ‌شده دانشگاه سبزوار و منتقد رهبر جمهوری اسلامی را به بیش از ۱۰ سال حبس، ممنوعیت از تدریس و مجازاتهای دیگر محکوم کرد. این حکم از سوی شعبه اول بیدادگاه انقلاب مشهد صادر شده و روز دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۴۰۳، به صورت شفاهی به آقای باقری‌نیا ابلاغ شد.
حسن باقری‌نیا به اتهامهای «توهین به رهبری»، «تشکیل و اداره گروه با هدف برهم زدن امنیت کشور» و «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرایم ضد امنیت داخلی کشور» مجموعا به ۱۰ سال و ۹ ماه حبس محکوم شده و پنج سال از این حکم برای پنج سال تعلیق شده است.

دو سال محرومیت از تدریس در دانشگاه و موسسات آموزشی و دو سال ممنوعیت خروج از کشور نیز از دیگر مجازاتهای آقای باقری‌نیا اعلام شده است.
خسرو علیکردی، وکیل دادگستری، نیز با تایید این خبر گفت که حکم قابل اجرای این استاد دانشگاه شش سال زندان و دو سال ممنوعیت از تدریس در دانشگاه‌ است.
حسن باقری‌نیا که استاد علوم تربیتی و عضو هیات علمی دانشگاه «حکیم سبزواری» بود، زمستان ۱۴۰۱ پس از حمایت از دانشجویان معترض و اعتراضات سراسری «زن، زندگی، آزادی» از دانشگاه تعلیق شد.

او پس از آن با انتشار پیام ویدئویی با انتقاد شدید از علی خامنه‌ ای او را «ظالم» خواند و خرداد امسال مدتی بازداشت شد.


مدت حبس علی یونسی و امیرحسین مرادی کاهش یافت

وکیل علی یونسی و امیرحسین مرادی، دو دانشجوی زندانی، از کاهش حبس قابل اجرای آنها پس از پذیرش اعاده دادرسی توسط دیوان عالی جمهوری اسلامی خبر داد.

مصطفی نیلی، وکیل دادگستری، روز یکشنبه ۱۹ اسفند ۱۴۰۳، درباره کاهش حبس علی یونسی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «پس از پذیرش اعاده دادرسی در دیوان عالی کشور، شعبه هم‌عرض حبس اشد و قابل اجرای آقای علی یونسی را از ۱۰ سال به شش سال و هشت ماه کاهش داد».

به گفته وکیل این زندانی سیاسی، پیش از این نیز روند مشابهی درباره پرونده امیرحسین مرادی، دیگر دانشجوی زندانی انجام شده بود و در حال حاضر میزان حبس قابل اجرای او نیز به شش سال و هشت ماه کاهش یافته است.

 

تحصن دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر در تهران

روز سه‌شنبه ۲۱ اسفند ۱۴۰۳ شماری از دانشجویان دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی تهران به دنبال صدور یک فراخوان اعتراضی اقدام به تحصن در پردیس رضایی ‌نژاد این دانشگاه کردند. علت برگزاری این تجمع اعتراضی «بسته شدن در پارکینگ پردیس رضایی‌نژاد توسط حراست دانشگاه برای سهولت در رفت و آمد دانشجویان و برخورد بد حراست» است.

در فراخوان مذکور  همچنین بر ناامنی ناشی از افزایش دزدی در منطقه اطراف خوابگاه برای دانشجویان نیز تاکید شده است.

دانشجویان معترض خواجه نصیر و شورای صنفی این دانشگاه همچنین عنوان کردند:


درخواست بعدی بازگشایی درب آگاهی پردیس سیدخندان است که درصورت اتمام فرصت بازگشایی این درب تا انتهای سال جاری، عواقب تصمیم عدم بازگشایی آن و بستن مجدد درب پارکینگ پردیس رضایی‌نژاد، بر عهدهٔ تمامی مسئولین امر خواهد بود.


(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: توانا، تلگرام دانشگاه تهران ـ دانشجو، تلگرام دانشجویان پیشرو، عصرایران، ایران وایر، ایسنا، فرهیختگان، دانشجو، تلگرام آموزشکده توانا، اینستاگرام رسانک، هه‌نگاو، رادیو فردا، تلگرام خبرنامه خواجه نصیر، صدای آمریکا)

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۸۸ اول فروردین ۱۴۰۴-۲۱ مارس ۲۰۲۵

 

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول