یادواره شهیدان فدایی*

رفیق حسن ضیا ظریفی

گردآوری و تنظیم: امیر ابراهیمی

 

رفیق حسن ضیا ظریفی در ۲۱ فروردین ۱۳۱۶ در لاهیجان و خانواده ای بزرگ و شناخته شده متولد شد. زندگی رفیق ضیا ظریفی که تلفیقی از تئوری و عمل در صحنه واقعی آنچنان پربار است که فقط بازداشتها و دفاعیات این رفیق می تواند کتابی قطور شود.

رفیق حسن در سن پانزده سالگی (۱۳۳۲) عضو سازمان جوانان حزب توده بود. پس از کودتای ۲۸ مرداد با بالاترین رتبه وارد دانشکده حقوق دانشگاه تهران شد.

در سال ۱۳۴۵ از طریق منوچهر کلانتری با رفیق بیژن جزنی در ارتباط قرار گرفت. در بیست و پنج بهمن ۱۳۴۶ بازداشت و زیر شکنجه قرار گرفت.

آشنایی و تسلط رفیق ضیا ظریفی به حقوق و قوانین باعث می شود که غیر از دفاعیات پرونده خودش  از سایر متهمان نیز دفاعیه انجام دهد و بعدا در طول سالهای زندان حتی برای زندانیان دیگر هم بتواند کمکهای قابل توجه انجام دهد.

ارتباط رفیق ضیا ظریفی با رفیق غفور حسن پور و اطلاع از بازگشت صفایی فراهانی از فلسطین نیز فراز دیگری از فعالیتهای این رفیق است که باعث تشکیل پرونده جدید و رفتن زیر بازجویی به دلیل ارتباط با حماسه سیاهکل در سال ۱۳۵۰ و محاکمه در خرداد سال پنجاه شد. در این بیدادگاه رفیق حسن سرانجام حکم اعدام او به حبس ابد تبدیل شد.

در ارتباط با پرونده حسن ضیا ظریفی و شکنجه های شدید، رفتار غیر انسانی و بازداشت طولانی وی کمیسیون بین المللی قضات گزارش مفصلی منتشر کرده ۱۹۷۶ و همچنین عفو بین الملل در آوریل ۱۹۷۵ خواهان تحقیق مستقل از زندانهای ایران شد. حقوقدان ایتالیایی کاوالیری همچنین ویلیام ویلسن نماینده مجلس انگلستان تماسهایی با مقامات ایرانی انجام می دهند.

در بیست و نهم فروردین ۱۳۵۴ نه نفر از زندانیان سیاسی توسط یک تیم از بازجویان ساواک به تپه های اوین منتقل و در حالی که چشم بند و دستبند داشتند به رگبار مسلسل بسته شدند.  داریوش همایون آخرین وزیر اطلاعات حکومت شاه در یادداشتی با عنوان (بخشودن و فراموش نکردن) این اقدام را  جنایت خواند و نوشت اعدام به عنوان حق انحصاری حکومت بر خشونت به اندازه کافی ناپسند و افراطی هست ولی هنگامی که جزنی و هشت نفر از سران چریکهای فدایی و مجاهدین خلق را به عنوان جلوگیری از اقدام به گریز از پشت به تیر بستند خشونتی که به هر حال قانونا حق حکومت به شمار می رفت به جنایتی آلوده شد که آثار خود را در اعدامهای فوری پس از انقلاب ظاهر ساخت. حکومت از حوزه خود بیرون رفت و شیوه های گانگستری را به خدمت گرفت.

یاد و نامش جاویدان

 

*در این یادوار از کتاب «زندگینامه حسن ضیا ظریفی» نوشته دکتر ابوالحسن ضیا ظریفی استفاده شده است. این کتاب را می توانید در پیوند زیر مطالعه کنید.

https://www.iran-archive.com/fa/node/7018

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۸۸ اول فروردین ۱۴۰۴-۲۱ مارس ۲۰۲۵

 

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول