فراسوی خبر... شنبه 5 اردیبهشت

مهار جمهوری اسلامی در بحران یمن همزمان با مهار در بحران هسته ای

لیلا جدیدی

حملات هوایی عربستان به یمن متوقف شد. دو طرف، عربستان که آتش افکن و جمهوری اسلامی که آتش بپا کن این حملات مرگبار بودند، اعلام پیروزی کردند. این در حالیست که درگیریهای پیچیده و ریشه دار در این کشور خاتمه نیافته و پیروزی نصیب هیچ کس نشده است. تنها این مردم یمن هستند که بهای قدرت طلبی طرفهای متخاصم را با جان خود و نابودی کشورشان پرداخته اند.

در جریان حملات هوایی که از اوایل فروردین آغاز شد، نزدیک به دو هزار بار مواضع انصار حزب الله و متحدان آنها مورد حمله قرار گرفت. سازمان ملل کشته شدن بیش از هزار نفر از اعضای این گروه بنیادگرا، متحدان آنها و شهروندان عادی یمن و مجروح شدن ۳۵۰۰ نفر را تایید کرده است.

پیشتر، منصور هادی، رییس جمهور یمن با انصار حزب الله بر سر تقسیم قدرت و تدوین قانون اساسی به توافق نرسیده بود. تهاجم انصار حزب الله با همکاری ارتش و نیروی انتظامی وفادار به عبدالله صالح، رییس جمهور سرنگون شده یمن و حمایتهای جمهوری اسلامی به شکل گیری ائتلافی ختم گردید که تهاجم نظامی عربستان را در پی داشت.

اکنون عربستان با خاتمه بخشیدن به بمباران ادعا می کند که در انهدام موشکهای انصار حزب الله و تسلیحات آنها موفق شده و پس از این در فاز آنچه که "احیای امید" نام دارد، به دخالت خود به اشکال گوناگون ادامه خواهد داد.

از سوی دیگر، برخی از رسانه های حکومتی و نمایندگان رژیم از جمله لاریجانی، رییس مجلس ارتجاع، مدعی پیروزی انصار حزب الله که مورد حمایت جمهوری اسلامی هستند، شده اند.

در همین زمان وزارت دفاع آمریکا از حرکت کاروانی از سوی جمهوری اسلامی که شامل ۹ کشتی بوده و احتمال دارد حامل سلاحهای پیشرفته ای برای متحدان آن باشد خبر می دهد. ایالات متحده همچنین پیوستن یک ناو موشک انداز و یک ناو هواپیما بر به هشت کشتی جنگی دیگر ایالات متحده در منطقه را اعلام می کند. این نیرو بر فعالیتهای ناوگان رژیم نظارت خواهد کرد و گفته می شود در برگیرنده نیروهای ویژه ‌ای است که قادر به ورود و بازرسی کشتیهای دیگر هستند. وزیر دفاع آمریکا به شدت به هر گونه اقدام تنش آفرین از سوی جمهوری اسلامی هشدار داده است. این چنین است که براساس آخرین خبرها، کشتیهای ارسالی جمهوری اسلامی به مقصد یمن، تغییر مسیر داده اند.

این بار هم جمهوری اسلامی همچون بحران سلاح هسته ای دست به اقدامی زده که پس از ایجاد بحران و آشوب و به بار آوردن خسارت و هزینه، ناچار به پس گرفتن و عقب نشینی از آن است.

بی تردید همزمان با درگیریهای مرگبار تلاشهایی در سطح بین المللی برای خاتمه دادن به جنگ و یافتن راه حلهای سیاسی در جریان بوده است. این روند باید به شکلی جدی وبا فوریت ادامه یابد و شهروندان یمنی در انتخاباتی آزاد، سرنوشت خود را تعیین کنند.

 

 

بازگشت به صفحه نخست